上環必試fusion中菜⭐️ 我同朋友放工想揾個個舒服啲既地方食飯傾吓偈,見到餐廳環境好有氣氛,地點又方便,就嚟試吓。真心想大讚廳既服務員,態度非常好,又好用心為我哋介紹食物👍🏻我哋兩個女仔,未必食到太多份量,但係又想試多啲款式,我哋就揀咗幾個推介嘅頭盤再加兩款Cocktail✨Cocktail✨🥂The One with the Strawberry。呢杯cocktail 有Gin,Amaretto,Vanilla,Strawberry。🥂另外一杯粉紅色嘅係Suzie Wong,主要係Vodka,Lychee,Pomegranate,Rose。📝兩杯都好飲,好易入口,好岩同朋友一邊傾計一邊relax吓,個樣仲好岩打卡🥰主菜✨✨香酥鴨跟薄餅📝見到個名都覺得幾特別唔多地方有得食,所以揀咗嚟食。職員先上咗一整份香酥鴨,然後再幫我哋拆絲,鴨肉真係一絲絲,配埋軟熟嘅薄餅,再加一啲配菜食,好味🤤✨蜜汁排骨(4pc)📝有驚喜的蜜汁排骨,排骨炆到好入味,一咬落去嘅時候外脆內軟,啲肉又軟熟彈牙🥰✨蝦多士配甜辣醬(4pcs件)📝必食必食👍🏻多士好脆蝦肉好彈牙,拼埋一齊食口感非常豐富🤗✨中式炖湯📝炖湯用料豐

Cocktail✨

主菜✨
✨香酥鴨跟薄餅

✨蜜汁排骨(4pc)

✨蝦多士配甜辣醬(4pcs件)
📝必食必食👍🏻多士好脆蝦肉好彈牙,拼埋一齊食口感非常豐富🤗

✨中式炖湯
📝炖湯用料豐富,非常足料👍🏻花膠份量足,味道鮮甜😋岩晒呢個季節飲用

✨炒雜碎
📝用咗幾款蔬菜配搭,提升咗一般炒雜菜嘅質感,好味😋
  • Suzie Wong
  • 蝦多士配甜辣醬
  • 中式炖湯
  • 蜜汁排骨
2024-09-27 1012 浏览
是日又去食好西啦🤤呢間餐廳朋友之前食過返尋味所以今次帶我埋嚟試下新menu🤣餐廳名為「1908bc British Chinese」餐廳走中高價路線顧名思義 主打中西合璧嘅fusion英式中菜裝潢型格時有氣派 設有露天座位Tasting Dinner - Summer ($680pp; min 2 pax)先來廚師拼盤有芝麻蝦多司🍤、酥炸雲吞、田園沙津🥗另附2個醬汁 蝦多士炸得香脆 加上芝麻香 再以泰式辣醬點綴 滋味非常😋同樣炸得酥脆嘅炸雲吞配上甜酸醬 味道層次瞬間昇華其次仲有 鮮蟹肉粟米羹🦀粟米羹熱辣辣 加上鮮甜蟹肉 格外味美之後來的是香酥鴨刈包一打開蒸籠 刈包在濃濃蒸氣中現身💨呢道菜嘅製作過程都幾繁複先炸香酥鴨 再起骨 最後放入包中蒸刈包質感鬆軟 配上鴨肉 有啲似食緊片皮鴨😋正餐我哋咗英式炸魚薯條🍟炸粉薄而香脆 魚肉嫩滑 點上檸檬汁🍋 減低油膩感另一個正餐則係脆皮牛肋骨跟咖哩汁 (額外 +$98) 配英式煙肉菜粒炒蛋飯🍛估唔到炸嘅牛肉可以咁好食😋外皮同樣炸得薄而鬆脆 配上肉味濃郁嘅牛肋骨令人食到冇停口!套餐包一款甜品 我哋嘅甜品分別為朱古力果仁撻🍫🥜以及芒果椰子撻🥭🥥朱古力果仁撻質
是日又去食好西啦🤤
呢間餐廳朋友之前食過返尋味
所以今次帶我埋嚟試下新menu🤣
餐廳名為「1908bc British Chinese」
餐廳走中高價路線
顧名思義 主打中西合璧嘅fusion英式中菜
裝潢型格時有氣派 設有露天座位

先來廚師拼盤
有芝麻蝦多司🍤、酥炸雲吞、田園沙津🥗
另附2個醬汁

刈包質感鬆軟 配上鴨肉 有啲似食緊片皮鴨😋

正餐我哋咗英式炸魚薯條🍟
炸粉薄而香脆 魚肉嫩滑
點上檸檬汁🍋 減低油膩感

另一個正餐則係脆皮牛肋骨跟咖哩汁 (額外 +$98)
配英式煙肉菜粒炒蛋飯🍛
估唔到炸嘅牛肉可以咁好食😋

外皮同樣炸得薄而鬆脆 配上肉味濃郁嘅牛肋骨
令人食到冇停口!

套餐包一款甜品 我哋嘅甜品分別為

還加入雪莉酒和香料調製
味道鹹辣 似凍嘅蕃茄辣湯🍅
辣味在喉嚨久久縈繞 餘韻悠長🤣

🍹Suzie Wong
加入伏特加、荔枝、石榴和玫瑰調製而成
味道清甜 帶有玫瑰香味🌹
2024-09-24
  • 脆皮燒牛肋骨
  • 芝麻蝦多士
2024-09-16 1161 浏览
朋友英國回來,精心挑選了一間位於上環的英式中菜1908bc British Chinese,既有傳統中國菜的味道,亦有英倫風+中國風裝潢,擺盤精美,仲有一個空中花園,環境有情調,朋友非常滿意,食得好開心。Tasting Dinner – Summer,$680pp芝麻蝦多士,好香芝麻味,咬落脆口酥炸雲吞,炸到脆卜卜,香口美味唔油膩田園沙律,清新開胃菜鮮蟹肉粟米羹,真係好大舊蟹肉,啖啖鮮味。香酥鴨掛包,賣相超靚,打卡必點,麵包皮鬆軟,個醬汁好正。甜豆蘆筍炒三鮮+$98,有三色椒、蝦、花枝片、帶子、蜜糖豆、蘆筍和西蘭花,食材全部都係蔬菜和海鮮,非常豐富,配埋炒飯一齊食,肯定夠飽肚。脆皮牛肋骨跟咖哩汁+$98,朋友讚不絕口,稱讚皮脆肉香,配埋個咖哩汁更加好味,同樣係跟炒飯。廚師甜品朱古力榛子酥餅,朱古力配搭榛子碎,肯定無得輸啦,非常好味。奶凍芒果酥餅,芒果味道微酸,面鋪上椰絲,口感綿密。🍹 Mocktail :Pomegranate Fizz,Blueberry Seltzer 兩杯都係$70,微酸好清新。
既有傳統中國菜的味道,亦有英倫風
+中國風裝潢,

芝麻蝦多士,好香芝麻味,咬落脆口
酥炸雲吞,
酥炸雲吞
炸到脆卜卜,香口美味唔油膩
田園沙律,清新開胃菜
芝麻蝦多士, 酥炸雲吞, 田園沙律
鮮蟹肉粟米羹,
鮮蟹肉粟米羹
真係好大舊蟹肉,啖啖鮮味。
香酥鴨掛包,
香酥鴨掛包
賣相超靚,打卡必點,麵包皮鬆軟,個醬汁好正。
甜豆蘆筍炒三鮮+$98,
甜豆蘆筍炒三鮮
脆皮牛肋骨跟咖哩汁+$98,
脆皮牛肋骨跟咖哩汁
朋友讚不絕口,稱讚皮脆肉香,
脆皮牛肋骨跟咖哩汁
配埋個咖哩汁更加好味,同樣係跟炒飯。

廚師甜品
朱古力榛子酥餅,
朱古力榛子酥餅
朱古力配搭榛子碎,肯定無得輸啦,非常好味。
奶凍芒果酥餅,
奶凍芒果酥餅
芒果味道微酸,面鋪上椰絲,口感綿密。

🍹 Mocktail :
Blueberry Seltzer
兩杯都係$70,微酸好清新。
2024-09-11
1908BC位於上環隱世中菜館,融合了中式與英式的fusion 餐廳,查一查原來餐廳名取自1908年第一間中菜館在倫敦開立。用餐環境舒適又時尚,採用了木質裝飾和大量的大理石元素,營造出一種優雅和寧靜的氛圍。溫暖柔和的燈光點綴,帶隱私度。餐廳還設有一個寬敞的酒吧區,讓客人在就餐之餘也能享受悠閒的飲品時光。今次小妹叫了特別的Pornstar Martini雞尾酒。這款cocktail 融合了伏特加、百香果醬、蘇打水和百香果果肉,呈現出一種迷人的淡黃色。微微酸甜,清爽怡人,好適合作為開胃酒。好友就叫了The One With The Strawberry,這款cocktail 是將草莓與伏特加融為一體,飲落既帶濃郁草莓而清甜可口。來到吃英式中菜先以特色雞尾酒搭配前菜,無疑是整餐絕佳開端。DC Dinner set $680/pp↗ Chefs Platter芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨、脆皮素春卷蝦多士外酥內嫩,配以香濃的芝麻醬,蝦肉新鮮彈牙。陳醋蜜汁排骨肉質鮮嫩,食落酸甜可口,作為開胃前菜。素春卷的外層酥脆,內餡爽口可口。↗ Lake District Seafood Soup 湖畺海鮮羹湯品
Dinner Set
Pornstar Martini
The One With The Strawberry
DC Dinner set $680/pp
芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨、脆皮素春卷
湯品好濃郁足料,湯汁香醇,每一口飲下都是豐富海鮮,有鮮美干貝、蝦仁、豆腐、蔬菜粒等。口感細膩滑嫩,飲後好滿足。
湖畺海鮮羹
↗ 蒜蓉粉絲蒸扇貝
新鮮的扇貝本身肉質細嫩,用蒸煮煮法吸收了蒜蓉的芳香,搭配上薄薄的粉絲,口感豐富而且惹味!
↗ 棒棒吉列蝦掛包
一款創新菜式,外酥內嫩的吉列蝦夾在新鮮出爐的漢堡包中,配生菜等配料,特別的帶來了中西合璧的嶄新。
↗ 脆皮燒牛肋骨
牛肋骨經過細心烹煮,外層酥脆的焦香而有咬勁,內裡保持著肉質柔軟多汁。淋灑醬汁好入味。
脆皮燒牛肋骨
↗ 楓樹蜜橙香燒春雞、英式煙肉粟米粒炒蛋飯
點了另一主菜原隻春雞呈上,雞肉質鮮嫩多汁,表面金黃色帶點焦糖和蜜橙汁的酸甜,令人回味無窮。炒飯用了英式煙肉,粟米顆粒飽滿,炒飯有鑊氣米粒粒粒分明。
楓樹蜜橙香燒春雞
廚師甜品 (朱古力榛子慕絲蛋糕和熱情果慕絲蛋糕)
熱情果蛋糕味道清新,內涵是椰香味奶凍表面灑上椰絲,非常驚喜。
朱古力榛子慕絲蛋糕、熱情果慕絲蛋糕
朱古力榛子慕絲蛋糕
熱情果慕絲蛋糕
1908BC英式中菜館以獨特的中西融合菜品,及讓客人優雅舒適的用餐環境,體驗難忘朋友聚餐節日慶祝非常不過。
2024-08-07
Dinner Set
Pornstar Martini
The One With The Strawberry
湖畺海鮮羹
朱古力榛子慕絲蛋糕、熱情果慕絲蛋糕
朱古力榛子慕絲蛋糕
熱情果慕絲蛋糕
呢度嘅服務、裝潢同菜式設計達到私房菜嘅級別🌟 空間感十足,走輕奢路線💖 食物水準高而且非常豐富~原來1908係標誌着第一間華人餐館喺倫敦開業🇬🇧 以前喺英國讀書嗰時就食得多鬼佬中菜,但絕對比唔上呢度嘅質素🤣Emperor Tasting Menu ⭐️ 芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨| 脆皮素春卷芝麻蝦多士呢款菜式真係招牌菜,軟滑嘅蝦肉包香脆而不油膩嘅多士,每一口都充滿蝦香同酥脆口感 🤤陳醋蜜汁排骨煮至外脆內腍,淋上陳醋同蜜糖汁,賣相吸引同味道亦鮮美。排骨入口即化,配上微微酸甜嘅醬汁,激起味蕾嘅享受!脆皮素春卷,外層金黃酥脆,內裡包裹住豐富嘅蔬菜同香料,加上甜辣醬汁,每一口都好鮮美~⭐️ 湖區海鮮羮 Lake District Seafood Soup海鮮羮用料十足,豆腐、帶子、蝦、菜心、蘿蔔 、香菇等,以新鮮嘅海鮮同鮮味濃郁嘅湯底炮製而成,暖胃又開胃!⭐️ 蒜蓉粉絲蒸扇貝Fresh Scottish Scallop扇貝肉質鮮甜,蒜蓉粉絲融入醬汁,令扇貝更加鮮美🌊⭐️ 棒棒吉列蝦掛包蝦肉鮮嫩多汁,配上鬆軟嘅掛包,配上沙律菜同千島醬,每一口都帶來滿滿嘅海鮮風味~⭐️ 楓樹蜜橙香燒春雞 燒雞滋味鮮美,肉

Emperor Tasting Menu
⭐️ 芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨| 脆皮素春卷

扇貝肉質鮮甜,蒜蓉粉絲融入醬汁,令扇貝更加鮮美🌊

⭐️ 棒棒吉列蝦掛包

⭐️ 楓樹蜜橙香燒春雞
燒雞滋味鮮美,肉質非常細嫩🤤 加埋香甜嘅楓樹蜜同橙香味,平衡咗雞肉嘅油膩感,一試難忘!

⭐️ 脆皮燒牛肋骨
脆皮燒牛肋骨係肉食愛好者嘅最愛!牛肉精選牛肋骨,脆皮香脆,肉質嫩滑多汁,每一口都係滋味十足!

⭐️ 配 英式煙肉粟米粒炒蛋飯
如果您鍾意炒飯,配英式煙肉粟米粒炒蛋飯係最好嘅選擇!炒飯香口達又帶有煙肉嘅鹹香,加上粟米粒同炒蛋,帶豐富嘅口感同味道✨

Chef’s Dessert
⭐️ 果仁朱古力撻
⭐️ 芒果奶凍撻

雖然食到好飽,但都唔可以錯過呢兩道甜品!餅底脆脆,上層包裹住香濃嘅朱古力同堅果,每一口都好滿足💕

另外,芒果奶凍撻亦係一個絕佳嘅嘆後花絮!芒果凍添足清甜嘅口感,一解飯後膩感🥭

⭐️ Cocktail 1908BC Bloody Mary 🍹
Spiked Vodka | Spices / Sherry I Tomato

⭐️ Cocktail Suzie Wong🍹
Vodka | Lychee | Pomegranate | Rose
芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨| 脆皮素春卷
湖區海鮮羮
芒果奶凍撻
果仁朱古力撻
芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨| 脆皮素春卷
湖區海鮮羮
棒棒吉列蝦掛包
之前聽聞上環區文咸東街栢廷坊有一間名叫“1908bc British Chinese”的餐廳食物質數頗高,喜歡四處尋找美食的我當然唔會錯過啦。入到餐廳裏感覺格調高雅,座位闊落,完全沒有擠迫的感覺,十分舒服。這裏有一間可以坐10-12人的房間,約同親戚朋友一同聚餐,不失為一個好地方。還有露天座位,可以一邊欣賞街景,一邊進食,又是另一番的風味。入座後待應殷勤招待,另我有賓至如歸的感覺。香酥鴨跟薄餅 $200香酥鴨皮脆肉嫩,食落還有鴨的香味滿佈口腔裏,再包上薄餅、配菜和加上醬汁,豐富了我的口感,滋味十足。蜜汁排骨 (4件)$160蜜汁排骨外脆內嫩,不覺肥膩,完全沒有漏的感覺。食落還有微微的肉汁流進口腔裏,微甜的蜜糖香味另我愛不釋手,十分好味。招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230如在這裏想食任何海鮮的話最好是事先預訂,因為所有海鮮食材都係新鮮運到。招牌炸魚果然名不虛傳,新鮮的青衣魚柳用了炸的方法烹調,但一點都不覺得油膩,外脆內軟,食落感覺新鮮嫩滑,再點上少許沙律醬,提升了魚柳的鮮味,滋味無窮。金黃色的薯條外脆內軟,再點上濃郁咖哩香味和不辣的咖哩汁,感覺特別,滿足了我的味蕾。炒雜碎 $120炒雜碎即是

入座後待應殷勤招待,另我有賓至如歸的感覺。

香酥鴨跟薄餅 $200

蜜汁排骨 (4件)$160

招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230

炒雜碎 $120
炒雜碎即是炒雜菜,這個名稱頗為特別。
雜碎有芽菜、菇菌、西蘭花、金荀、白菜仔和娃娃菜,食落感覺蔬菜鮮嫩爽脆,再掛上熱辣辣的獻汁,十分好味。

中式炖湯 $98
湯裏材料豐富,用了竹絲雞、瘦肉、江搖柱、元肉和黑蒜清炖而成,飲落香濃可口。

玉米雞湯 $68
玉米雞湯有著濃郁的玉米和鮮甜的雞味,飲落感覺清甜。

Fruit Punch $70
這杯特飲是用了橙、菠蘿、小紅梅和生果混合而成,飲落有微微酸甜的感覺,另人胃口大開。

Pomegranate Fizz $70
這杯特飲是用了新鮮石榴、忌廉梳打、青檸檬和梳打混合而成,飲落有著濃郁的石榴味,感覺清新。

5天前 0 浏览
呢間西餐廳真係唔錯💡入到去環境好靚 燈光柔和🥰非常適合約會或者慶祝特別日子✨=====================Food list📌🧑🏻‍🍳✨香酥鴨跟薄餅 真係唔可以唔試🙌🏻鴨肉外脆內嫩 配上薄餅 蔥同黃瓜🥒仲有甜面醬🫙咬落去真係好香 味道層次好豐富🥰🧑🏻‍🍳✨蝦多士配甜辣醬🥪呢個就係開胃菜中嘅一絕🍤蝦肉鮮甜 外面炸得金黃酥脆😉搭配甜辣醬 口感好正唔會膩👍🏻🧑🏻‍🍳✨蜜汁排骨 真係好好味🤓排骨燒得啱啱好 蜜汁醬汁滲透入肉入面 食落去唔單止甜🥣仲有一絲絲煙燻味👍🏻🧑🏻‍🍳✨中式燉湯 湯底清甜 裡面有好多食材👍🏻喝一口就感覺到身體暖暖好滋補🥰🧑🏻‍🍳✨炒雜碎 就係另一道特色菜搭配啲青菜 口感一流😍🧑🏻‍🍳✨Suzie Wong🥂The one with the strawberry🍓清新又唔會太甜 完美結束呢頓飯🥰

=====================
Food list📌

🧑🏻‍🍳✨炒雜碎 就係另一道特色菜搭配啲青菜 口感一流😍

>>> Tasting Dinner夏季價 $680 一位<<<>>>絕對係用嚟impress 帶男女朋友呀爸呀媽之選<<<🥢🥢🥢Gimmick x 質素 = 回訪率90% 🥢🥢🥢⭐️中西合𤩹嘅cocktail 值得一試Suzie Wong,用上vodka 、荔枝、石榴、玫瑰,飲落好清新~Pornstar就係vanilla vodka做base ,添咗幾分奶香,熱情果同Prosecco 都夾,更係開胃~⭐️前菜兩道食到廣東炸物精粹炸雲吞、蝦多士同沙律,每樣都好好味,尤其是蝦多士,好用心舖咗層蝦膠同加上原粒先蝦去炸,不得了!仲有酥鴨刈包,軟糯香口,夾住以京蔥烹調嘅鴨肉,有啲似食緊片皮鴨⭐️主菜勁有鑊氣又鮮味 每人㨂一款1)咖喱炸牛肋條同平時食到嘅唔同,牛味濃郁但唔硬身,可能因為選用比較肥美嘅部位,炸得啱啱好,淋上咖喱配炒飯食超正2)炒三鮮以魷魚、帶子、蝦球入饌,魷魚本身炒得彈牙,帶子鮮味十足,蝦球香口,配蘆筍、豆角同三色椒,口感好豐富⭐️chef’s dessert 有 Lemon tart 同 Ti

🥢🥢🥢Gimmick x 質素 = 回訪率90% 🥢🥢🥢

⭐️中西合𤩹嘅cocktail 值得一試

⭐️前菜兩道食到廣東炸物精粹

⭐️主菜勁有鑊氣又鮮味 每人㨂一款

⭐️chef’s dessert 有 Lemon tart 同 Tiramisu
鍾意甜甜酸酸嘅人實啱lemon tart;我自己就偏好Tiramisu ,creamy得嚟又夠moist,比較有層次,食完真係唔想走!

整體嚟講,呢個 Dinner 值回票價,下次冬至帶埋男女朋友嘅爸爸媽媽嚟歎,實加印象分

🏷️Tasting Dinner - summer $680 ppl
2024-11-03 0 浏览
餐廳裝潢英倫風,主打英式中菜,完全迎合Fusion菜嘅潮流。除咗室內座位,仲有室外座位,餐廳用餐環境舒適,適合同朋友聚舊。我地揀左$680嘅晚餐:- 芝麻蝦多士、酥炸雲吞同田園沙律金黃酥脆,入口唔油膩- 鮮蟹肉粟米湯每口都有蟹肉,好滿足- 香酥鴨掛包中式味道,口感豐富,鴨肉好多- 脆皮牛肋骨配咖喱汁炒蛋飯牛肉軟熟,咖喱汁好特別,送飯一流- 炸魚薯條魚肉鮮美,可惜薯條唔夠脆- 檸檬撻酸度適中,我覺得幾開胃好食酒水揀左the caffeine junkie同the one with the strawberry。呢間整體食物好味,值得一試。
我地揀左$680嘅晚餐:
- 芝麻蝦多士、酥炸雲吞同田園沙律
金黃酥脆,入口唔油膩
- 鮮蟹肉粟米湯
每口都有蟹肉,好滿足
- 香酥鴨掛包
中式味道,口感豐富,鴨肉好多
- 脆皮牛肋骨配咖喱汁炒蛋飯
牛肉軟熟,咖喱汁好特別,送飯一流
- 炸魚薯條
魚肉鮮美,可惜薯條唔夠脆
- 檸檬撻
酸度適中,我覺得幾開胃好食
呢間整體食物好味,值得一試。
2024-11-02 0 浏览
上環的英式中國菜餐廳。據聞1900年代,利物浦出現了首條唐人街,於是在1908年便有第一間中式餐館在倫敦開立;這就是餐廳名字的由來。.這間餐廳裝潢設計走英倫風,並主打英式中國菜,完全迎合最近ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜大熱的潮流。除了室內座位,更設有室外座位;雖然最近天氣很涼快,但是朋友說室內比較好ꜰᴇᴇʟ, 於是我們還是決定坐在室內。整體用餐寬敞舒適,很適合與朋友在此談天說地。.餐廳職員超級熱情,即使餐廳其實有點忙,但也會詳盡介紹每道菜式,且稍有空檔便前來與我們聊天,很值得讚賞這種好客與熱情呢!. ⋆_____ ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴅɪɴɴᴇʀ - ꜱᴜᴍᴍᴇʀ $680/ᴘᴘ______⋆⧐  芝麻蝦多士┆ 酥炸雲吞┆田園沙律芝麻蝦多士及酥炸雲吞炸得金黃酥脆,入口不油不膩;雖說是英式中國菜餐廳,但這兩道點心都有酒樓級水準,若然要向外國人宣揚中國點心,這道菜實在很合適呢!至於田園沙律就是一般的沙律囉~.⧐ 鮮蟹肉粟米羹粟米羹混入新鮮蟹肉,每一口湯羹都能吃到鮮嫩的蟹肉,很是滿足。. ⧐ 香酥鴨掛包香酥鴨掛包就是沿用中式刈包的製作方法,鬆軟的麵包內舖滿已拆骨的鴨肉,鴨肉雖未算軟嫩,但加入青瓜絲、大蔥及甜醬
上環的英式中國菜餐廳。
據聞1900年代,利物浦出現了首條唐人街,
於是在1908年便有第一間中式餐館在倫敦開立;
這就是餐廳名字的由來。
這間餐廳裝潢設計走英倫風,並主打英式中國菜,
完全迎合最近ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜大熱的潮流。
除了室內座位,更設有室外座位;
雖然最近天氣很涼快,但是朋友說室內比較好ꜰᴇᴇʟ,
於是我們還是決定坐在室內。
整體用餐寬敞舒適,很適合與朋友在此談天說地。
餐廳職員超級熱情,即使餐廳其實有點忙,
但也會詳盡介紹每道菜式,
且稍有空檔便前來與我們聊天,
很值得讚賞這種好客與熱情呢!
⧐  芝麻蝦多士┆ 酥炸雲吞┆田園沙律
芝麻蝦多士及酥炸雲吞炸得金黃酥脆,入口不油不膩;
雖說是英式中國菜餐廳,但這兩道點心都有酒樓級水準,
若然要向外國人宣揚中國點心,這道菜實在很合適呢!
至於田園沙律就是一般的沙律囉~
⧐ 鮮蟹肉粟米羹

⧐ 香酥鴨掛包
香酥鴨掛包就是沿用中式刈包的製作方法,
鬆軟的麵包內舖滿已拆骨的鴨肉,
鴨肉雖未算軟嫩,但加入青瓜絲、大蔥及甜醬後,
入口鹹香可口,口感豐富。
⧐ 脆皮牛肋骨跟咖喱汁配英式煙肉菜粒炒蛋飯 +$98
三大件的脆皮牛肋骨,
薄薄的酥皮裹著牛肋骨,炸得外脆內嫩。
牛肉軟嫩味濃,入口軟熟。
搭配咖喱汁,拌飯一流。
職員介紹此咖喱汁配方是從英國學成的,因此更是惹味。
⧐ 炸魚薯條
經典的英式菜餚。
炸魚是用鱈魚製成的,大大件且金黃酥脆,
切開後鮮嫩多汁,口感香脆可口;
可惜薯條未夠香脆,有點變淋,略感可惜。
⧐ 檸檬撻
自己沒有很喜歡帶酸的甜品,入口雖綿滑,但確實有點太酸,
但友人表示這個酸甜程度恰到好處,看君喜好吧~
⧐ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ: ᴛʜᴇ ᴄᴀꜰꜰᴇɪɴᴇ ᴊᴜɴᴋɪᴇ┆ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛʜᴇ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ
2024-11-02 0 浏览
今日嚟到1908bc British Chinese同朋友食晚飯。餐廳地點非常方便,喺上環地鐵站行過嚟都係2分鐘左右。入到去餐廳感覺帶點浪漫氣氛,唔係傳統嘅中菜館裝修,感覺高貴。我哋各自叫左個tasting dinner -summer $688 per person,另外再加咗兩杯Cocktail。小食拼盤:芝麻蝦多士-芝麻味香氣四溢,蝦多士炸得鬆脆,多士冇油膩嘅感覺酥炸雲吞-鬆脆嘅雲吞同酸酸maymay嘅醬汁好夾。田園沙律-新鮮爽脆。鮮蟹肉粟米羹:蟹肉真係一疏疏㗎!有鮮味。香酥鴨掛包:中式嘅蒸包,夾住鴨肉絲,唔會有油膩嘅感覺。蒸包好鬆軟。甜豆蘆筍炒三鮮(另加$98):有大蝦,帶子同魷魚加埋甜豆,蘆筍,紅椒同埋西蘭花一齊炒。感覺好有家嘅味道,係健康菜式嘅好選擇。宮保腰果雞柳:雞肉,加埋西芹,青紅椒,西蘭花,洋蔥,腰果同埋宮保醬汁一齊炒,醬汁好惹味,雞肉亦都大大件而且好嫩滑。英式煙肉菜粒炒蛋飯:加咗煙肉粟米同雞蛋嚟炒飯,煙肉大鹹香。飯粒炒得粒粒分明。甜品:chocolate opera質感濕潤,朱古力味濃郁。另一個係芒果椰絲蛋糕,芒果同椰絲味充滿咗口腔,感覺清新。Cocktail :朋

小食拼盤:
酥炸雲吞-鬆脆嘅雲吞同酸酸maymay嘅醬汁好夾。
田園沙律-新鮮爽脆。

鮮蟹肉粟米羹:蟹肉真係一疏疏㗎!有鮮味。

Cocktail :朋友點左lemongrass mojito ($68), 而我就點咗suzie Wong ($68). 兩杯嘢飲賣相都好啱打卡,同埋味道都啱女仔飲。

呢度所有菜式都係熱辣辣嘅,而且食完冇覺得有味精,好有家嘅感覺
2024-11-02 0 浏览
🐻家族又出動揾食,今晚🐻👩🏻揾左間好特別既餐廳,係香港首間英式中菜餐廳1908bc British Chinese,名字都好有意思,當中1908係英國第一間中餐廳開設的年份。去到1908BC,一副典雅的西餐廳裝修,播著柔和音樂,完全無法想像到係食中菜。一坐低店員就好熱情咁介紹Tasting menu有7折優惠,當中包括1908BC多款推介菜,我哋自然唔使諗就揀左佢,不過睇返menu有好多款特別既菜式都想試,🐻👩🏻話下次再來食過。頭盤係鮮蟹肉粟米羹配小食拼盤,有芝麻蝦多士,多士酥脆上面滿滿芝麻,蝦肉彈牙鮮甜。酥炸雲吞,外皮脆口,蝦肉飽滿,沾上酸甜醬食相當惹味。食完炸物食返個田園沙律解下油膩感,沙律既醬汁好似中式海鮮醬但毫不突兀,有一種中西合璧的味道。之後一道香酥鴨掛包,酥鴨拆肉後配上京蒽青瓜,同鬆軟的掛包一起食,鴨肉既油香同脆香既鴨皮,稱得上天作之合。主菜我哋揀左甜豆蘆筍炒三鮮同脆皮牛肋骨,跟英式煙肉菜粒炒蛋飯,餐廳以西式擺盤呈現中菜,炒三鮮每種海鮮都好新鮮鮮甜,甜豆蘆筍炒得剛剛好,保持爽脆口感又不失甜味。脆皮牛肋骨簿簿一層炸皮,牛肋肉肥瘦均衡,口感軟冧肉味香濃,沾上咖哩汁食更惹味,炒蛋

主菜我哋揀左甜豆蘆筍炒三鮮同脆皮牛肋骨,跟英式煙肉菜粒炒蛋飯,餐廳以西式擺盤呈現中菜,炒三鮮每種海鮮都好新鮮鮮甜,甜豆蘆筍炒得剛剛好,保持爽脆口感又不失甜味。脆皮牛肋骨簿簿一層炸皮,牛肋肉肥瘦均衡,口感軟冧肉味香濃,沾上咖哩汁食更惹味,炒蛋飯炒到粒粒乾身不油膩,足見師傅功架。

值得一提係店員相當健談有禮,對每一道菜都詳細講解,說話温文幽默,中英文都相當流暢,係香港難得的服務態度。1908Bc氣氛舒適,menu酒類種類繁多,就算唔食飯來happy hour都好適合。
2024-11-01 0 浏览
1908BC位於上環,融合咗中西的fusion 餐廳,用餐環境舒適, 隱私度都高。坐位與坐位好鬆動。鮮蟹肉粟米羹湯好足料,超多蟹肉,口感細膩,飲完好滿足。芝麻蝦多士,炸雲吞,田園沙律芝麻蝦多士好香脆唔油膩,蝦肉彈牙。炸雲吞皮好脆,新鮮炸起,特別香口。食完煎炸嘢,食返啲田園沙律中和返,熱氣走哂!香酥鴨掛包口感軟熟,鴨肉燒得較乾身。好似食緊漢堡包咁,配合京葱等配料,帶嚟咗中西合璧嘅感覺。宮保腰果雞柳經典嘅菜色,腰果嘅香氣同軟嫩的雞丁就讓人一口接一口。甜豆蘆筍炒三鮮賣相幾靚,鮮魷口感爽脆彈牙,蘆筍,蔬菜清爽又鮮甜。炒飯炒得夠乾身,好好食!甜品朱古力opera cake帶有淡淡咖啡味,又唔太甜,好出色!芒果蛋糕甜帶酸,口感幾清新飲品 cocktail Suzie WongLemongrass Mojito味道都好清新易入口,打卡呃like一流!

鮮蟹肉粟米羹

湯好足料,超多蟹肉,口感細膩,飲完好滿足。

芝麻蝦多士,炸雲吞,田園沙律

芝麻蝦多士好香脆唔油膩,蝦肉彈牙。
炸雲吞皮好脆,新鮮炸起,特別香口。

食完煎炸嘢,食返啲田園沙律中和返,熱氣走哂!

香酥鴨掛包

口感軟熟,鴨肉燒得較乾身。
好似食緊漢堡包咁,配合京葱等配料,帶嚟咗中西合璧嘅感覺。

宮保腰果雞柳
經典嘅菜色,腰果嘅香氣同軟嫩的雞丁就讓人一口接一口。

甜豆蘆筍炒三鮮
賣相幾靚,鮮魷口感爽脆彈牙,蘆筍,蔬菜清爽又鮮甜。

炒飯炒得夠乾身,好好食!

甜品

朱古力opera cake
帶有淡淡咖啡味,又唔太甜,好出色!

芒果蛋糕
甜帶酸,口感幾清新

飲品 cocktail
Suzie Wong
Lemongrass Mojito
味道都好清新易入口,打卡呃like一流!

2024-10-29
2024-10-24 84 浏览
之前係落上樓下食lunch就發現呢間餐廳,覺得門面靚靚,睇相又見食飯都靚靚就一直book mark左,終於約埋閨密一齊試試。先講下環境,好舒適,坐位與坐位好鬆動,如果天氣涼快重可以坐outdoor。餐廳係中西fusion,食中餐但享受西餐既服務同環境。餐湯好足料,超多蟹肉,而且湯係熱騰騰上枱。頭盤以一人一份的小拼盤上枱,有芝麻蝦多士、炸雲吞配沙律。鍾意佢個蝦多士,炸得酥香但唔油膩,而個炸雲吞就香脆,呢兩樣配沙律食可以refresh一下。香酥鴨掛包,似係刈包,個包口感超軟熟香酥鴨燒得比較乾身,加埋類似甜麵牆,好食而且口感好好。主菜我揀左牛牛做主菜,外層以酥炸,內幢肉質軟腍,提升口感,而且牛香出眾,但略嫌肥左小小,配返炒得好乾身的蛋炒飯,感覺唔錯。甜品Blueberry Cheesecake & Panna Cottage, 都唔算甜。飲品Lychee Mint - 幾香荔枝味,mint唔算重。

餐湯
好足料,超多蟹肉,而且湯係熱騰騰上枱。

頭盤

主菜

甜品

飲品
Lychee Mint - 幾香荔枝味,mint唔算重。

2024-10-21 131 浏览
saturday with booking ,this place roomy and clean , with terrace outdoor seats for drinkswe tired the tasting menu ;starter- prawn toast , spring roll and side with marinated cucumber cubes , nice crisp of prawn toast with full sesames ;shredded roasted duck bao , soft outer with roasted duck meat inner mixed hoisin sauce ;steamed scallop topped with chopped garlic & vermicelli so good , along with glass of prosecco went well ;beef cubes panfried with potato and diced capsicum in black garlic sa
saturday with booking ,
this place roomy and clean ,

we tired the tasting menu ;

beef cubes panfried with potato and diced capsicum in black garlic sauce ,
those beef cubes were so tender ;

grilled cod fish were fresh topped with miso sauce ; so tender

braised sing melon tubes refreshing ,
and there egg white friedrice perfectly done , dessert to round of the meal ,

nice presentation
& good portion of all dishes ,
enjoy with friendly services
tasting  menu-  dessert