到了銅鑼灣,同個friend熱熱地,就去咗一間有手工啤嘅餐廳吹吓水,難得地呢間「吧」嘅小食都相當唔錯!先講講呢間餐廳嘅主角- 手工啤,各適其適包羅萬有,我哋叫咗Citrus Trance, 有西柚嘅酸味,容易入口;GG屈機,質感較厚身,好有麥香嘅味道。而小食方面,熱浪炸菇顧名思義,係脆炸雞髀菇和熱浪薯片調味粉製作而成,雞髀菇金黃酥脆,外酥內嫩,再配上非常特別有熟悉嘅熱浪調味粉味道,配搭得出奇地好吃,讓人回味無窮。接下來是他們的啫啫雞翼煲,這道菜是用自家水牛醬、藍芝士和唐芹烹調而成。雞翼非常入味,醬汁濃郁,藍芝士的加入讓這道菜更加豐富多樣,唐芹也增添了一份清新的味道,再加埋係熱煲上枱,焫著得嚟又惹味。紅油蝦餃:自家包製的蝦餃為主要材料,加上特製的紅油醬汁,口感非常豐富。紅油醬汁是用自家水牛醬製作而成,香辣味道十分濃郁。醬汁與餃子的搭配非常完美,讓人垂涎欲滴。最後是他們的酸菜魚堡,這道菜是用法式甜包、酸菜他他醬和炸魚柳做成的。酸菜他他醬的酸甜口感很適合用來搭配炸魚柳,而且包子皮非常軟糯,吃起來非常有嚼勁。

• 紅油蝦餃
👍🏻 熱浪炸菇炸菇外脆內嫩 上檯時仲係熱辣辣 加上炸菇表層用上熱浪嘅調味 辣辣嘅味道最適合飲返啖啤酒🍻👍🏻 啫啫雞翼煲啫啫雞翼煲熱辣辣出爐 鐵煲內茲茲嘅聲音好吸引 香味十足 每隻啫啫雞翼都食到水牛芝士嘅味道 而且雞翼係一口size 不過要注意仲有雞翼骨😉👍🏻 麻辣牛舌麻辣牛舌係一個涼菜 一片片薄薄牛舌煮得非常淋 配埋麻辣嘅調味 送啤酒一流👍🏻 炸茜牛治超巨型嘅炸茜牛治 牛肉一層一層夾在中間 加上芫荽嘅調味 非常足料 絕對係兩個人嘅份量 炸茜牛治味道好正 值得一試😎👍🏻 少爺啤(精釀手工啤)✅ Hong Kong Black店員嘅推介 黑啤味道味道醇厚 麥味重 飲落都幾順口✅ Citrus Trance感覺女士會很喜歡🙋🏻‍♀️味道微酸 好適合夏天 飲完即刻覺得爽呀!注意事項⚠️- 餐廳提供bar檯、卡位、戶外檯 環境舒適 同朋友飲下酒 傾吓偈都幾正
👍🏻 熱浪炸菇

👍🏻 啫啫雞翼煲

👍🏻 麻辣牛舌

👍🏻 炸茜牛治

👍🏻 少爺啤(精釀手工啤)
✅ Hong Kong Black
店員嘅推介 黑啤味道味道醇厚 麥味重 飲落都幾順口

✅ Citrus Trance

注意事項⚠️

飲啤酒較喜愛飲手工啤,飲到心機、創意、獨特性,佐酒小食看似簡單,原來都可以做出風格,由少爺啤酒廠開的酒吧就做到獨特的啤酒及小食,有創意又好食,做到唯一的味道,這是我唯一會回頭的原因!著名本地手工啤由大坑搬到銅鑼於公路旁神秘的小巷中,設有室內室外座位,近日下雨天,戶外木枱濕透,只能稍移玉步至室內。內裡有著酒吧與cafe的裝潢,將兩者的慵懶感結合,加上香港樓宇特色的小瓷磚,西方設計中不失香港風情。麵包有煎過帶微脆加分!厚身雞扒選用三黃雞連皮雞味非常香濃,而且鎖著雞油及肉汁,咬落好juicy 絕不輸身,捲心菜增加口感又吸油,少許南乳醬鹹香惹味度提升,重點加入少許子薑令整個漢堡變得輕盈不油膩,中西配搭得好完美!外表與茶餐廳相約的啫啫雞煲於酒吧見到,還要送啤酒確實好衝擊!雞翼1分為2用水牛城方法製好惹味,少許唐芹作點綴,不過送酒小食要去骨也是第1次。脆直薯條雖然較波浪紋薯條少薯偏乾,正正熱烘烘爽脆口感不飽肚又好岩配啤酒,加上少辣梅菜乾及孜然粉愈食愈上癮。牛舌慢煮後肉超嫩滑,薄片亦顯得口感脆口,麻麻酸酸味道如米線湯底,是日常熟悉感覺😂Hi juice:聞到有水果味,味道清新易入口帶微果香.Fume

Hi juice+ Fume Fizz 飄零煙

Hi juice:
聞到有水果味,味道清新易入口帶微果香
Fume Fizz 飄零煙:
聞到有煙燻味道,同樣都係易入口啤酒帶小小煙燻味
兩者也是易入口level 1 之佳選~

2023-05-17
Hi juice+ Fume Fizz 飄零煙
2023-07-03 9 浏览
Second Draft 🍻咁大件事無人講 我講😍大坑超出名既Second Draft 搬左去銅鑼灣!仲要係維園隔離果到靜中帶旺 旺中帶靜~裝修風格都係咁Chill🍲啫啫牛筋煲 $118好香既牛筋煲呀🤤🤤上菜嘅時候店員仲會係個瓦煲仔炒多兩下個香味出曬黎牛筋全部都勁腍 好正🍲啫啫雞翼煲 $138呢個真係好正😍 將一隻雞翼一分為二本身諗住 下 咁咪有碎骨囉點知佢地唔知整左啲咩步驟封住左個斷面斷開既雞骨位係唔會有碎骨出現換言之 一咬落去已經係好易食到啲肉仲唔洗吮黎吮去外層帶有少少既辣味內層雞肉又好滑🍗炸雞塊 $128大大件三黃炸雞塊即叫即炸 食落熱辣辣外層好有咬口 內層雞肉嫩滑又Juicy仲要點埋南乳醬咁食🤤好正🍝腐乳卡邦尼 $158整體味道都唔錯 份量都算大 仲要用左清甜又爽口既意大利青瓜同火箭菜對於一個重口味既人黎講如果個腐乳味再勁啲就好啦~🥞咖央西多 $88呢個真係有驚喜既好食西多西多中間係椰子吉士上面再加左啲椰絲令到成個西多靚得黎 仲都好香椰味配埋一球香濃雲呢拿味雪糕最特別係落左Beer Syrup感覺有啲似焦糖 但又唔會好甜🍻黎到梗係要撐本土品牌少爺啤啦Ink 少爺墨啤 $55口感
Second Draft 🍻

咁大件事無人講 我講😍
大坑超出名既Second Draft 搬左去銅鑼灣!
仲要係維園隔離果到
靜中帶旺 旺中帶靜~
裝修風格都係咁Chill

🍝腐乳卡邦尼 $158
整體味道都唔錯 份量都算大
仲要用左清甜又爽口既意大利青瓜同火箭菜
對於一個重口味既人黎講
如果個腐乳味再勁啲就好啦~

🥞咖央西多 $88
最特別係落左Beer Syrup
感覺有啲似焦糖 但又唔會好甜

🍻黎到梗係要撐本土品牌少爺啤啦
Ink 少爺墨啤 $55
口感非常清爽嘅黑啤 味道除左飲出豐富黑朱古力味同埋咖啡味之外
仲飲得出少許焦香麥味 值得一試呀👍

1842 Island $59
其實係睇中左佢8%酒精所以先叫
飲落個花味好香
一邊食炸嘢一邊吹水一邊飲啤酒
堅係人生一大樂事呀
2023-07-03 8 浏览
發現fashion walk地下一排都幾多嘢食🤓🤓second draft係屬於一直都聽過但未有機會食嘅餐廳。.🍟🍟 大坑薯條 $88超出名嘅薯條,我諗大家都係因為佢個薯條而認識佢!?!?😳😳所以我都直接order咗!🤣 即叫即炸,超新鮮滾熱辣,炸得好透好乾身,一啲都唔油👍🏻味道勁惹味,因為佢落咗好多嘅孜然粉同埋有啲乾辣椒,配啤酒一流!!!!🐣🐣 啫啫雞翼煲 $138雞翼包咗一層薄薄嘅炸粉,然後再溝埋啲水牛醬汁。相比其他菜色,依款就冇咁特別。不過想食雞翼的都可以一試!🤣🤣🌶️🦐 紅油蝦餃 $98佢地自家包嘅蝦餃,餡料好足,啖啖蝦肉,一啲都冇偷工減料!👍🏻不過個皮有啲厚。面頭淋咗都係佢地自家嘅水牛醬,會有啲辣呀🌶️🌶️🐮🥪 炸茜牛治 $188有啲驚喜! 佢個賣相已經好靚仔,個牛治勁豐富,影相個畫面都好靚,哈哈! 其實我唔食芫茜的,不過佢炸完,好脆口又有啲鹽調味,我又接受到,芫茜味唔算好勁,隱隱約約咁🫢🫢牛肉佢用咗牛翼板肉,有好多片,牛味幾濃又腍😋中間重有啲腐乳同千島醬,比啲心理大家,係重口味之選呀😜😎🍺🍺 Hi-Juice $55🍺🍺 Citrus Trance $55佢地有好多款手工啤,黑

🍟🍟 大坑薯條 $88

🐣🐣 啫啫雞翼煲 $138

🌶️🦐 紅油蝦餃 $98

🐮🥪 炸茜牛治 $188

🍺🍺 Hi-Juice $55
🍺🍺 Citrus Trance $55
佢地有好多款手工啤,黑板上會曬口味、酒精濃度等等,一定有款岩你!😚😚
2023-06-28 348 浏览
Second draft今日森仔去到銅鑼灣放下電Chill下。比我搵到一間隱世手工啤小店: Second draft。佢主打手工啤酒🍻同拌酒小食🙌🏻🙌🏻真心一流!佢個位置其實超級近Cwb地鐵站🚉,只需五分鐘就行到。實質位置勁近維多利亞公園😹餐廳🍴內部裝修十分新淨光鮮,風格行走歐陸小鎮風😉讓食客幫感受到可以慢慢享受啤酒🍻美食😌當日我同女朋友叫左大坑薯條,啫啫雞煲和麻辣牛舌😋😋😋再配備左兩杯手工啤酒🍻大坑薯條🍟佢用咗孜然,辣椒乾和高菜💕💕等絕佳調味料,拌勻新鮮熱辣辣炸起的薯條🍟雖然薯條唔係早上薯條,但係都超級有咬口🫡🫡🫡勁正!而香辣嘅口感,令森仔食唔停口。炸物配啤酒,爽到震!啫啫雞煲此個又係經典菜式,香濃惹味👍🏻🤪份量之多,勁多雞件😌而每件雞都沾滿了惹味醬汁👏🏻同時也食到廚師🧑‍🍳嘅用心,先煎起雞外表香脆可口,再食到雞嘅嫩滑,配上惹味醬汁🙌🏻🙌🏻無得彈麻辣牛舌牛舌,一向係森仔心愛的食材。但係唔係間間餐廳都烹調得美味。而此間以冷盤嘅方式來製作嘅麻辣牛舌,真係拌啤酒🍻恩物。牛舌,每片也是較為薄身,而牛嘅味道也是很濃烈👍🏻配上獨有嘅麻辣醬汁,味道提升幾個層次。炸雞🍗包炸到新鮮滾熱辣嘅雞雞包,真係
Second draft
今日森仔去到銅鑼灣放下電Chill下。
比我搵到一間隱世手工啤小店: Second draft。

佢主打手工啤酒🍻同拌酒小食🙌🏻🙌🏻
真心一流!

佢個位置其實超級近Cwb地鐵站🚉,只需五分鐘就行到。
實質位置勁近維多利亞公園😹

餐廳🍴內部裝修十分新淨光鮮,風格行走歐陸小鎮風😉
讓食客幫感受到可以慢慢享受啤酒🍻美食😌

大坑薯條🍟
雖然薯條唔係早上薯條,但係都超級有咬口🫡🫡🫡勁正!
而香辣嘅口感,令森仔食唔停口。
炸物配啤酒,爽到震!

啫啫雞煲
此個又係經典菜式,香濃惹味👍🏻🤪
份量之多,勁多雞件😌
而每件雞都沾滿了惹味醬汁👏🏻

麻辣牛舌
牛舌,一向係森仔心愛的食材。
但係唔係間間餐廳都烹調得美味。
而此間以冷盤嘅方式來製作嘅麻辣牛舌,真係拌啤酒🍻恩物。
牛舌,每片也是較為薄身,而牛嘅味道也是很濃烈👍🏻
配上獨有嘅麻辣醬汁,味道提升幾個層次。

炸雞🍗包
炸到新鮮滾熱辣嘅雞雞包,真係好正!
揸到外脆內軟,肉質美味,同時十分Juice😚
配上特別南乳醬,非常吸引同特色😋😋

Fume Fizz
此個係酸啤名物,味道帶酸。
非常清新解渴,配上炸物,超級搭配😍😍
真心係一個賞心悅目嘅美洒

Citrus Trance
帶有陣陣柚子香味,酸中帶有微甜。
而啤酒🍻味不太濃,口感較輕身和清新
不過,唔好睇小酒精成份都有4%🤣

整體而言,餐廳環境10分舒服,二食物手工啤酒質素均是上等👍🏻👍🏻絕對適合週末假日Chill Chill之選
  • 大坑薯條
  • 炸雞包
知道人氣酒吧Second draft由大坑搬左去銅鑼灣Fashion walk之後,決定放工去個D Chill 返個Happy Hour同試下佢幾樣名物。🔸️大坑薯條 $88 🍟見好多人推介既second draft必食items。薯條有孜然粉同辣椒調味,未食已經超級香同惹味,點埋佢地既自家醬, 味道更正,好岩配酒飲。🔸️啫啫雞翼煲 $138 🐣啫啫雞翼煲係成煲上,熱辣辣上枱。調味用左自家水牛醬、藍芝士、唐芹同洋葱。全部都整到細細舊,方便入口。🔸️ Pilsner🍺 $48容易入口,麥味較輕。酒精濃度較低、適合手工啤入門者。🔸️ Citrus Trance 🍺 $55詢問過職員後,我決定試一下呢款帶friuty味既手工啤。啤酒入口順滑,氣泡吾算太多,入口帶清新的西柚味,微酸酒味吾會太濃,最喜歡它吾重酒味得黎又帶少甜味,非常喜歡呢款!🔸️炸茜牛治🥪 $188很吸引的賣相,麵包焦脆,包餡係爆瀉出黎既的炸芫茜同海量牛肉,當然吾少南乳醬呢個靈魂醬汁。食落口,鹹甜甘香,呢個配搭好特別!🔸️紅油蝦餃 $98紅油蝦餃一客四隻,蝦餃的餡料是手彈牙打蝦膠,配埋紅油和乾蔥,面頭鋪滿新鮮的芫茜,食落辣中帶酸,惹味又開胃

🔸️大坑薯條 $88 🍟

🔸️啫啫雞翼煲 $138 🐣

🔸️ Pilsner🍺 $48
容易入口,麥味較輕。酒精濃度較低、適合手工啤入門者。

🔸️ Citrus Trance 🍺 $55

🔸️炸茜牛治🥪 $188

🔸️紅油蝦餃 $98
紅油蝦餃一客四隻,蝦餃的餡料是手彈牙打蝦膠,配埋紅油和乾蔥,面頭鋪滿新鮮的芫茜,食落辣中帶酸,惹味又開胃。

📍Second draft
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖
  • 大坑薯條
2023-06-27 22 浏览
Second Draft位於銅鑼灣Fashion Walk入面,餐廳裝修簡潔,有吧枱座位,好適合同一班朋友傾偈飲酒,手工啤出色,而且食物有創意同驚喜🔸熱浪炸菇用咗雞髀菇,炸得非常酥脆,好香口,送酒一流🔸紅油蝦餃餃皮煙韌,入面包住嘅蝦肉好爽口彈牙,好足料,真係食到粒粒蝦肉,紅油辣度都幾勁,食落辣中帶酸,食落好開胃🔸啫啫雞翼煲上枱時個煲仲炸炸聲,雞翼肉嫩,每隻都沾滿醬汁味道好香濃,用上水牛汁同藍芝士,味道鹹中帶酸,陣味都幾濃郁🔸炸雞包漢堡好巨型,炸雞大大塊,用上三黃雞,炸得香脆而且口感厚實,夾住子薑捲心菜同南乳醬,味道好豐富少爺啤嘅啤酒係本地釀造,見到起碼有二十款啤酒選擇🍻🍺Citrus TranceGrapefruit Gose 4% 呢款西柚味突出,整體酸酸地,入口清爽俐落🍺Hong Kong BlackNitro Dry Stout 4.2%麥味重,同有陣烘烤味,非常順口

🔸熱浪炸菇
用咗雞髀菇,炸得非常酥脆,好香口,送酒一流

🔸紅油蝦餃

🔸啫啫雞翼煲

🔸炸雞

少爺啤嘅啤酒係本地釀造,見到起碼有二十款啤酒選擇🍻
🍺Citrus Trance
Grapefruit Gose 4%
呢款西柚味突出,整體酸酸地,入口清爽俐落

🍺Hong Kong Black
Nitro Dry Stout 4.2%
麥味重,同有陣烘烤味,非常順口
Second draft係香港本土手工啤酒少爺啤酒 @youngmasterales 旗下嘅食肆。餐廳近日由大坑搬咗去銅鑼灣Fashion Walk,位置方便好多,更加設有室內室外位,氣氛好熱鬧,好啱同同事朋友暢談一番。餐廳嘅食物都好有特色,好啱鍾意調味重嘅人士😙------------------------------炸茜牛治 $188呢道菜啱曬牛肉控同荽茜控!牛肩肉幾軟腍,牛味重,同炸荽茜幾夾。腐乳汁加千島醬係成道菜嘅靈魂😋Sourdough 亦鬆脆唔硬👍🏻------------------------------紅油蝦餃 $98蝦餃以餃子嘅型態呈現好特別。蝦餃非常麻辣,配上荽茜可帶點清新。餃子皮亦好薄,餡料亦幾彈牙。------------------------------大坑薯條 $88幼身嘅薯條好香脆,孜然粉同酸菜令薯條更惹味。點下千島醬可以中和一下鹹味。------------------------------啫啫雞翼煲 $138餐廳將啫啫雞翼煲呢款中菜加上水牛醬、藍芝士同唐芹嘅配搭,味道鹹甜夾雜好特別,融合中西特色。------------------------

炸茜牛治 $188

炸茜牛治

紅油蝦餃 $98

紅油蝦餃

大坑薯條 $88

啫啫雞翼煲 $138

Classic Pale Ale (400mL) $76
Hi-Juice 高汁 (400mL) $85

呢兩款都係自家出品嘅手工啤。Classic 好香麥芽味,苦澀味較輕。而Hi Juice 果香味較重,容易入口。
Beer

少爺啤嘅餐廳真係次次食都有驚喜,今次呢間都係第二次食,依然都覺得值得推介。場內真係星期一至五都咁多人,今次就同朋友坐係比較角落嘅一個bar台位。———————————————🌟啫啫雞翼煲 呢個雞翼煲係用自家水牛醬同藍芝士整,入面仲有唐芹、洋蔥等配料,一上台就已經香氣逼人。食落去嘅味道同啫啫雞本身味道都好近似,會再咸多少少,另外雞翼皮都已經煮腍埋,充滿啫啫雞風味。.🌟熱浪炸菇呢個炸菇好好食,不過個人建議唔加檸檬會比較好食。個皮一啲都唔厚,而且每件雞髀菇都好大件,連埋熱浪果種香辣味食落好滿足。.🌟麻辣牛舌呢個牛舌係凍食,慢煮牛舌加麻辣酸汁,食落有麻香味但又唔會太辣。我個人係幾鍾意佢牛舌大部份都係薄切但又唔會好細份,食落一片片好爽口開胃。.🌟炸茜牛治呢個真係今日嘅特色菜,我朋友其實本身係唔食芫茜,但因為要滿足我嘅好奇心都係叫咗嚟食。佢上菜睇落係有少少似鹹牛肉三文治,不過入面真係完全唔同。面包係以酸種麵包為主,入面夾有牛翼板肉同炸芫茜,炸芫茜食落好香口,佢係加有調味料炸,食落係咸香感覺先再慢慢食到芫茜味。另外包加有火灸腐乳同千島醬,食落成個包係味道好豐富之餘又好重口味,不過因為整體係偏咸所以一
———————————————
🌟啫啫雞翼煲
🌟熱浪炸菇
🌟麻辣牛舌
🌟炸茜牛治
呢個真係今日嘅特色菜,我朋友其實本身係唔食芫茜,但因為要滿足我嘅好奇心都係叫咗嚟食。佢上菜睇落係有少少似鹹牛肉三文治,不過入面真係完全唔同。面包係以酸種麵包為主,入面夾有牛翼板肉同炸芫茜,炸芫茜食落好香口,佢係加有調味料炸,食落係咸香感覺先再慢慢食到芫茜味。另外包加有火灸腐乳同千島醬,食落成個包係味道好豐富之餘又好重口味,不過因為整體係偏咸所以一定要配飲品一齊食!
🌟少爺啤- 精釀手工啤
我個人叫咗No.2 Citrus Trance,加有Grapefruit Gose而且酒精只有4%,飲落係非常合我口味。整體以酸味為主,未酸到極致個人覺得可以再酸啲不過都已經好好飲。唔會覺得苦,只會有種果酸味飲落又好爽嘅感覺,但飲完後又會有少少甜味浮返出口腔。至於朋友就叫咗No. 22 Soho Mild,酒精都比較低只有3%,不過飲落會甘少少,麥味相對重少少,而且最特別係佢個麥香味會一直留係口中令人回味。
  • 麻辣牛舌
  • 炸茜牛治
2023-06-25 75 浏览
今日行到Fashion Walk,見到有間綠色招牌既餐廳,餐廳有超大嘅玻璃窗,彩光度極高。有高台,可以坐低望出窗外美麗既景色。比一般酒吧寬敞,感覺非常Chill。今晚叫了2個套餐,包二杯draft beer 啤酒🍻麻辣牛舌牛脷好爽口,好友牛味。識落真係有嫲嫲辣辣嘅感覺,條牛脷吸收晒所有汁嘅精華特別惹味。啫啫鷄翼煲該店破格傳統,用咗藍芝士、自家水牛醬、唐芹製作而成一個汁料,食落有層次又惹味。帶Creamy又香口,店主用砂鍋煮出嚟,可以令啫啫雞翼保持住熱嘅狀態,食落酸酸咪咪好開胃,唔會覺得膩。紅油蝦餃表面看落好似雲吞,內面有蝦、出邊有乾左嘅細蝦米。 所以佢哋叫蝦餃雲吞,食落少少酸辣味,幾特別。主菜是炸雞包:用法式甜包製作、再以三黃醬及炸到雞肉十分香脆。一咬就有雞汁流出。再夾埋南乳醬同子薑捲心菜,中西fusion 超有創意。手工啤酒-比爾森啤酒 Pilsener / Classic使用比爾式方法製造,源自捷克比爾森市,使用下層發酵法製作。淺色麥芽同苦味較重嘅啤酒花釀造。麥汁濃度唔超過12.5度,酒精4.5%。啤酒新鮮沖泡,入口順滑。而Classic 酒精濃度為5%

今晚叫了2個套餐,包二杯draft beer 啤酒🍻

啫啫鷄翼煲

紅油蝦餃

手工啤酒-比爾森啤酒 Pilsener / Classic

2023-06-20
  • 麻辣牛舌
  • Pilsener
Happy Friday!迎接開心週末要先來一杯Drink!不妨一試位於銅鑼灣Fashion Walk的Second Draft,主推多款Young Master,再叫不同玩味十足的左酒美食,認真Chill~🍟大坑薯條 Tai Hang Fries ($88)份量十足!即炸幼身薯條,以孜然粉調味,再配上乾辣椒條及酸菜,麻香餘韻令人不禁回味!🍄熱浪炸菇 Heatwave Mushrooms ($78)熱辣辣新鮮即炸,外皮酥脆,雞脾菇彈牙多汁,加上微辣的「熱浪」調味,十分美味~🍗啫啫雞翼煲 Jer Jer Buffalo Wings ($138)雞翼切半,再用秘製辣醬醃製,拌上水牛醬及藍芝士,充滿港式風情,極之惹味!🍔炸雞包 Fried Chicken Sandwich ($168)雞肉厚身,份量十足!外層炸得香脆,肉質嫩滑多汁🔥 感覺不會過於油膩,值得一試!🍺Hong Kong Black ($48)🍺Citrus Trance ($55)

🍟大坑薯條 Tai Hang Fries ($88)

熱浪炸菇

炸雞包

🍺Hong Kong Black ($48)

🍺Citrus Trance ($55)

熱浪炸菇
2023-06-24 18 浏览
Second Draft 之前係大坑出名飲手工啤酒同炸物😆 依家係銅鑼灣Fashion Walk重開,約friend又有聚腳點🍻炸雞香蔥窩夫 $148: 炸三黄雞脾 雞肉好嫩 外脆內嫩🥰 用韓式辣醬好辣😛 香蔥芝麻窩夫幾特別又香口🧇 中西fusion好特別!大坑薯條: 新鮮即炸薯條 香脆內軟🍟 調味用孜然、高菜、乾辣椒🌶️ 香辣惹味😋 份量好大 啱配酒飲😝啫啫雞翼煲: 雞翼幾嫩滑,配自家水牛醬、藍芝士、唐芹! 估唔到水牛醬&藍芝士咁夾🤪麻辣牛舌: 冷頭盤好有驚喜! 慢煮牛舌爽彈嫩滑🤩 伴麻辣酸汁好開胃😚🍻Young Master#1 Pilsner (Unfiltered Lagaer 4.5%) $48#22 Soho Mild (Cask Conditioned 3%) $48

炸雞香蔥窩夫 $148

🍻Young Master
2023-06-24 25 浏览

炸雞香蔥窩夫 $148

🍻Young Master

2023-06-23 23 浏览
「精釀啤酒界的橋頭堡」Second Daft,係大坑曾經風頭一時無兩,上年宣布結業,叫香港一班手工啤迷心痛不過,好開心,原來係銅鑼灣重開!今次更搬去就腳的銅鑼灣名店坊,位置係正維園對出,方便打工仔即係我去Happy Hour!除咗酒,Second Draft 嘅嘢食其實都好唔錯!絕對唔係送酒陪襯level啵!餐廳嘅採光好好,hea住飲酒🍻好chill 。有酒飲嘅話,主食係乜其實唔太重要😂前菜反而仲吸引。◾︎熱浪炸菇◾︎紅油蝦餃◾︎麻辣牛舌前菜簡單嗌咗三款,三款都好有驚喜。秀珍菇加咗少少熱浪嘅辣粉,皮薄好香脆。新油蝦餃係新嘢,個皮非常之咁薄身,蝦肉係彈牙爽口,面頭有啲辣嘅卜卜脆,唔好辣嘅朋友就小心。麻辣牛舌,薄身但有咬口,勁啱佐酒。麻香味重,反而無乜辣味。三款都好啱配啤酒。◾︎炸茜牛治酸種包做底,質地唔錯!有一堆芫荽,鍾意食芫荽嘅朋友,千祈唔好錯過。嗰張係用腐乳同千島醬組成,估唔到配牛肉係咁夾。牛肉嫩口而且份量超多,一個人唔會食得晒,要share!!!! ◾︎Hi-Juice酒精濃度唔算好高,而且好有果香味,而家種特別嘅清香,而且好爽口,咁熱嘅天氣,食飯前飲一杯的確係好正。◾︎FumeFuzz 飄零

◾︎熱浪炸菇
◾︎紅油蝦餃
◾︎麻辣牛舌

麻辣牛舌,薄身但有咬口,勁啱佐酒。麻香味重,反而無乜辣味。
三款都好啱配啤酒。

◾︎炸茜牛治

◾︎Hi-Juice

◾︎FumeFuzz 飄零煙
呢一杯相對就係濃味,有一陣薄薄地嘅煙熏味,口感醇厚一啲,味道少少酸。

飲手工啤嘅地方越來越多,但係好多都唔主打食嘢,反而呢度連食嘅餐點都有返唔少嘅執着同埋保證,想食一餐飯又飲吓啤酒,特別係唔同嘅啤酒,呢度都係一個唔錯嘅選擇。
  • 炸茜牛治