📍Al Forno soho #happytreats_centralPizza選擇多,整體味道都幾好😋食材好豐富,每種味道都各有特色❗️唯一覺得佢個底可以再薄脆多少少就perfecttt xd 下面嘢食係按推介程度排名😛-🧀Quattro Formagi (small) $85呢個四重芝士薄餅芝士味真係好濃厚🤤本身驚佢個味會有啲單調,但原來真係食得出唔同質地唔同味道嘅芝士,幸福嘅感覺🥰-🍚Porcini mushroom truffle cream with seared scallop $188呢個risotto好好味ahh😍飯粒軟中帶硬,黑松露同蘑菇味道好突出又好夾! 帶子都燒得好香~但可惜份量有啲細,比起Pizza嘅性價比會低dd~-🥓Carnivoro (small) $95呢個pizza有辣肉腸、火腿同埋我覺得會令成個Pizza加分嘅菠蘿🍍呢啲經典配搭唔會出錯laa~-🧀Mozzarella cheese sticks $58芝士條外面炸得香脆,入面芝士做到流心拉絲嘅效果😋呢個價錢有六條,性價比都幾高!-🐤Sweet BBQ chicken (small) $95呢個我覺得比

🧀Quattro Formagi (small) $85

🥓Carnivoro (small) $95
🧀Mozzarella cheese sticks $58
呢個我覺得比較普通😬可能我覺得bbq sauce本身都冇同pizza好夾🤔雞肉可以俾多少少,但都唔會覺得伏嘅!
係蘇豪區,環境都唔錯,熱鬧得來又唔會太嘈☺️店員態度都好好,會主動介紹menu~仲要係黃店,快啲去懲罰佢啦🤪
Quattro Formagi (small)
Cheese  sticks
2020-03-14 892 浏览
發現原來都有幾多黃pizza~不過yellopenrice介紹完嘅 jacomax 冇多少少時間去排隊都真係冇咩可能食到☹️大家不妨行上小小試吓 @alfornosoho 都唔錯~~可能因為大家見佢告急,閒日嘅夜晚都幾多人下,大家去之前最好book定位😃我哋五個女仔店員suggest我哋叫一個細pizza、一個pasta同一個snack,但我地最後叫多咗兩個細pizza先夠食🤣大家可以參考下。係app唔同時段都有唔同嘅優惠,7折後我哋每人大概$100左右,都真係幾抵食!.if yall are craving for some good pizza 🍕 you definitely have to check out @alfornosoho 😋 we came in as a group of 5 girls and the waiter suggested us to order 1 small pizza, 1 pasta and a snack 😂 but we ended up ordering 2 more small pizzas 🍕 if u come, make sur
if yall are craving for some good pizza 🍕 you definitely have to check out @alfornosoho 😋 we came in as a group of 5 girls and the waiter suggested us to order 1 small pizza, 1 pasta and a snack 😂 but we ended up ordering 2 more small pizzas 🍕 if u come, make sure u check out app 😊 ofter 30% off its only around $100 each!
𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚
Pizza新鮮出爐熱辣辣好正~又夠薄!芝士份量都好足夠,又拉到絲但又唔會話太過膩🤪!餅底同埋Pizza邊邊嗰啲為都非常之軟熟,邊邊位置煙韌得來又唔會話好難咬,平時唔太鍾意食pizza邊嘅我都有食曬😋
三款pizza都係叫咗細size,每個都可以分到5片,都唔會話太過迷你!

𝐂𝐚𝐫𝐧𝐢𝐯𝐨𝐫𝐨 (𝐬𝐦𝐚𝐥𝐥) $𝟗𝟓 😋😋😋
有辣肉腸又有bacon火腿嗰啲,啱晒鍾意食肉嘅朋友,而呢啲咁多肉類嘅配搭都好難會唔好食嘅😋!

𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐁𝐁𝐐 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝐬𝐦𝐚𝐥𝐥) $𝟗𝟓 😋😋
反而個人就麻麻地sweet bbq chicken嘅醬汁,bbq sauce味道好濃郁,酸酸甜甜咁。而且雞肉嘅份量唔算太多🥺

𝐐𝐮𝐚𝐭𝐭𝐫𝐨 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐠𝐢 (𝐬𝐦𝐚𝐥𝐥) $𝟖𝟓 😋😋
呢個Pizza完全係芝士控嘅天堂!!不過要注意blue cheese味真係幾重,唔太好芝士嘅話真係未必鐘意~

𝐏𝐨𝐫𝐜𝐢𝐧𝐢 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 $𝟏𝟖𝟖 😋😋😋
呢個risotto好好食!!因為飯粒軟硬適中,好有咬口。creamy得嚟又唔會太膩,有小小芝士香味~不得不提嘅係兩粒帶子煎得啱啱好,唔會過熟👍🏻不過$188來講,份量偏細,再加上我哋幾個人share每人幾啖,完全唔夠喉🥺

𝐌𝐨𝐳𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐒𝐭𝐢𝐜𝐤𝐬 $𝟓𝟖 😋😋
呢個mozzarella stick完全係想像到嘅味道😍新鮮熱辣辣嚟到,芝士拉到絲,好正~不過真係要趁熱食,凍咗啲芝士硬在就冇咁正!
𝐀𝐥 𝐅𝐨𝐫𝐧𝐨 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚
  • Carnivoro
  • 𝐏𝐨𝐫𝐜𝐢𝐧𝐢 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩
2020-03-13 542 浏览
好耐無出港島,當然要支持黃店🤓有得book位好方便,上環出就近dd,中環出就可以搭半山電梯。———————————叫左個Spaghetti bolognese,份量適中,基本菜式有應有水準😋Pizza 就叫左Fungi Tartufo,有得揀size,正!雖然係veggie dish,但好夠味好香,餅底厚度適中,呢個有驚喜🥳———————————重點!Draft Beer買一送一🍻Tiramisu 都好味😋
好耐無出港島,當然要支持黃店🤓

———————————

Tiramisu
Fungi  Pizza
Tiramisu
2020-03-09 552 浏览
地理位置雖然比較遠,但也值得一去。鋪仔細細大概10零張枱,但環境非常舒適,不會逼夾。食物質素💯, Pizza芝士的口感是較重的那款,芝士愛好者一定會非常喜歡。原來炸物也非常出色,buffalo Wings 醬汁酸酸,做到口感鬆脆。Truffle fries 原隻薯仔🥔切出來炸的,非常新鮮,熱辣辣的。菠菜焗蠔亦保留了蠔的鮮味,不會焗到好隻乾身。Happyhour 六點至九點,買二送一。每樣食物都給我驚喜整體性價比極高,非常推薦。
地理位置雖然比較遠,但也值得一去。
鋪仔細細大概10零張枱,但環境非常舒適,不會逼夾。

食物質素💯
, Pizza
芝士的口感是較重的那款,芝士愛好者一定會非常喜歡
。原來炸物也非常出色,buffalo Wings
醬汁酸酸,做到口感鬆脆。Truffle fries
原隻薯仔🥔切出來炸的,非常新鮮,熱辣辣的。菠菜焗蠔
。每樣食物都給我驚喜
整體性價比極高,非常推薦。
2020-02-03
2020-03-07 468 浏览
武漢肺炎疫情影響不少生意,但這個適逢情人節的星期五,SOHO區就大旺場。 要洗錢,當然要幫襯同路人。 今天來到較靜的鴨巴甸街,Al Forno Pizzeria等著我們。 踏上樓梯,便見到小型連儂牆,很窩心。 小店空間不大,坐得有點迫。情人節晚上全場爆滿,我們是吃第二輪8pm時段。 雖然是情人節,但没有special set,還繼續有happy hour呢~ 重點推介自家製pizza,選擇蠻多。 Bisque $98Soup of the Day是龍蝦湯,需要預先訂。 湯濃厚而鮮味,不會愈喝愈鹹。而且龍蝦肉超多,每一口都啖啖肉,很足料。 Lamb Pizza $85Pizza有大細之分,這個是細的,份量也不少啊~ 批底口感煙韌又彈牙。羊肉濃而不羶,用來做pizza味道配搭得宜。想食得簡簡單單,Homemade pizza加draught beer,是個不錯的選擇。 慢煮黑毛豬 $288這個慢煮黑毛豬也要預早訂的。超大堆頭的賣相很吸精,隔離枱也不禁偷望了幾眼XD 超厚切仍保持肉質軟嫩juicy,口感大滿足。喜歡它用菠蘿作配菜,可以減輕吃肉的膩膩口感。 慢煮安格斯牛
要洗錢,當然要幫襯同路人。
踏上樓梯,便見到小型連儂牆,很窩心。
重點推介自家製pizza,選擇蠻多。
Bisque $98

Soup of the Day是龍蝦湯,需要預先訂。
Lamb Pizza $85

Pizza有大細之分,這個是細的,份量也不少啊~
慢煮黑毛豬 $288

慢煮安格斯牛扒 $398

12安士的安格斯牛扒很有份量,但慢煮後太乾也不夠味,還是喜歡最簡單的煎牛扒。

黃店告急中,希望大家能幫幫手,一起撐住值得留低的良心小店!
2020-02-14
2020-02-29 754 浏览
幫襯當日見到黑板寫住3萬Thx💛(Takeaway, 而家用openrice落單有優惠menu!)🍕 手工Pizza - Margherita(L) 餅底厚薄適中👍🏻但個邊較硬同乾,另外如果多啲chesse 就更好!🍕 手工Pizza - Beijing 味道同北京烤鴨都幾似幾特別🤣 不過係用左鴨胸~🍝Mushroom Truffle Cream Linguine: 醬汁好creamy😋 食落truffle味好香好濃🍝Spaghetti Pesto with Roasted Vegetable: 每條意粉都掛住pesto醬汁 因為外賣關係,所以賣相一般,兩款pasta都冇影相😅 不過pasta sauce好出色!!我喜歡佢多過pizza😆 推薦!!!
幫襯當日見到黑板寫住3萬Thx💛

Margherita

Beijing

2020-02-25
30 分钟 (外卖自取)
Margherita
  • Mushroom Truffle Cream Linguine
2019-12-30 1019 浏览
來到這間位於PMQ元創坊附近的餐廳Al FORNO PIZZERIA 。水牛城雞翼:雞翼較為大隻,雞翼外皮炸得好薄脆,肉質仍能保持嫩滑,肉汁多,而醬汁酸中帶點點的辣味,惹味非常。蟹餅表面煎到金黃,香味四溢,滿滿的蟹肉,每啖都能感受到絲絲的蟹肉充滿口中,口感十足,醬汁亦是非常出色好味。

2019-12-14 727 浏览
It is not easy to find an non expensive Pizza Restaurant in Central except Pizza Express. I wont say it is an Italian Restaurant but more a Spaghetti and Pizza Restaurant only.The restaurant is quite small and not located at the Centre of Central, staff are generally friendly with appropriate service manner .Food is surprisingly good especially the Pizza. Though the presentation of the deep fried pumpkin doesn't look very attractive, it is very tasty.They even offer lunch set for weekend which
They even offer lunch set for weekend which is very rare in Central and the price is from approx $75 to $90 only.
Overall, we enjoy our lunch and we will definitely try again.
2019-12-06 636 浏览
呢到有個Beijing Pizza?! 食之前完全無諗過可以夾😂👍🏻個味道同真係食北京填鴨個重好似,所以都幾Surprise! 不過佢係用鴨胸🙈🙈其實有少少失望。因為我相信如果真係鴨肉既話就會再好味D另外叫左個焗蠔~唔腥!連埋波菜同芝士成個菜式都好吸引‼️至於個意粉就唔算好特別🙈🙈不過都係屬於唔錯既~蕃茄味好濃,個汁整得唔Hea!呢度都幾Full下,如果行完成條斜路上去先發現冇位,真係會好失望😂😂所以強烈建議大家book咗先!!

另外叫左個焗蠔~唔腥!連埋波菜同芝士成個菜式都好吸引‼️

2019-10-26 582 浏览
Cocktail 在happy hour 時段比平時平了$20,只需$68,我們點了 mojito 和 sangria, 味道不錯,外表吸引。小食價錢也吸引,芝士條$58/4條;蟹餅$88/3件。芝士條味道中挺,如果芝士味應濃一點會更好;蟹餅不錯,如能提供檸檬汁,口感會更上一層樓。另外主食方面,我們點了蒜蓉海鮮意粉$178,貌相吸引,單食意粉的時候,還在想味道不夠咸,但和伴碟的Parma ham 一同進食,味道剛剛好,很細心啊!唯一覺得不足的,場內很嘈吵,不知是否裝橫問題,變得很應聲,與友人談天有點吃力。Ps. 在某app book枱會有折啊肥仔波指數:3/5分

肥仔波指數:3/5分
2019-10-25 387 浏览
係網上見到呢間餐廳好評都唔少,想食手工pizza就過來試下。前菜點左芝士焗蠔和炸魷魚圈,主食係Beijing x roasted bbq chicken和黑松露意粉,前菜無咩特別驚喜,中規中矩甘啦。pizza係北京味的,類似北京烤鴨,加上爆多芝士,呢個搭配超好食,黑松露意粉個汁好濃稠,食落好香濃的黑松露味,加上意粉彈牙,幾好食的。
2019-10-19 438 浏览
Al Forno PizzeriaEnvironment: ★★★★☆Service: ★★★★☆Taste: ★★★★★位於中環蘇豪區,今次就和大家談談我這次的用餐經驗吧。💓Spaghetti Bolognese:慢煮肉醬配上意粉。肉醬上有少量的芝士,入口有頗濃的芝士香。意粉方面煮得彈牙,份量正常。💓Pizza:薄餅方面,焗的時間過長,令薄餅有一點發黑。我點了兩種味,價錢方面會費一點。其中一種味是芝士味,以數種芝士製作而成,當中的芝士味十分香濃,亦味道很有層次,可以一口吃到不同味道的芝士,好吃。💓Tiramisu:用了四根手指餅乾製成,手指餅乾浸滿了咖啡汁。每一口都可以吃到香濃的咖啡味,好吃。總的來說,Al Forno Pizzeria的食物質素不錯。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈地下上層2號舖#hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodp
Al Forno Pizzeria
Environment: ★★★★☆
Service: ★★★★☆
Taste: ★★★★★
位於中環蘇豪區,今次就和大家談談我這次的用餐經驗吧。

💓Spaghetti Bolognese:

💓Pizza:

💓Tiramisu:

🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️
中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈地下上層2號舖
#hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkongfoodie  #hongkongfood #hongkong #likeforlike #手機食先 #hongkongblogger

2019-10-16
  • Spaghetti  Bolognese
  • SPAGHETTI ALLA CARBONARA
2019-10-17 302 浏览
第一次幫襯呢間小店,亦都係因為佢第一次打食評!係訂位之前已經搜尋過評價好好,重點係話地方偏僻係熟客先幫襯所以吸引我來(因為之前係OpenRice中過好多次伏)食物方面無論係飲品.小食Pizza定係主菜嘅意粉及意大利飯都做得非常出色。另外甜品都一定要食小食方面我哋叫咗炸番薯條,番薯炸到金黃色啱啱好,雖然炸過但依然食得出番薯嘅新鮮甜味。水牛城雞翼方面就略為唔夠辣啦!Pizza方面,好推介好味,本身叫咗一個大批,之後再後加多一個大批。總共試左四款,其中北京填鴨pizza我覺得幾特別主菜方面,意粉有Al dente,還是意大利飯都另外飲品都值得一試,叫咗青檸青瓜梳打,好清新,其他有人叫左薄荷青檸梳打同啤酒🍻,個個都話好好飲臨走前記得要食埋甜品雪葩,叫咗菠蘿味同椰子味,比較推介係椰子味🥥,超香無論係食物質素定係服務質素都非常之好,所有店員都非常有禮貌好nice,最後仲同我地一齊唱生日歌 一定會再幫襯......
第一次幫襯呢間小店,亦都係因為佢第一次打食評!

係訂位之前已經搜尋過評價好好,重點係話地方偏僻係熟客
先幫襯所以吸引我來(因為之前係OpenRice中過好多次伏

主菜方面,意粉有Al dente,還是意大利飯都

一定會再幫襯
......

今晚試左呢間嘅小店,估唔到好有驚喜(響附近食咗咁耐而家先知有間正嘢)😍而且性價比高!👍🏻佢呢度D pizza係用意大利麵粉,經過最少24個鐘頭嘅發酵而成,佢呢度唔係軟熟果種餅底,但係嗰邊就多咗一份鬆脆但係內軟嘅質感,而且好多特色口味,今晚試咗呢個北京填鴨味,上面啲煙鴨胸好嫩,配埋個醬就好似有啲似食北京填鴨咁😋👍🏻小食方面個芝士焗蠔好高質必食😍水牛城芝士酸酸辣辣咁幾惹味😊最後最估唔到就係兩個甜品都係超好味!(今晚試左間響半山嘅小店,估唔到好有驚喜😍而且性價比高!👍🏻佢呢度D pizza係用意大利麵粉,經過最少24個鐘頭嘅發酵而成,佢呢度唔係軟熟果種餅底,但係嗰邊就多咗一份鬆脆但係內軟嘅質感,而且好多特色口味,今晚試咗呢個北京填鴨味,上面啲煙鴨胸好嫩,配埋個醬就好似有啲似食北京填鴨咁😋👍🏻小食方面個芝士焗蠔好高質😍水牛城雞翼酸酸辣辣咁幾惹味😋之前睇OpenRice唔多見到有人提佢地嘅甜品,最後最估唔到就係兩個甜品都係超好味!😍👍🏻👍🏻cream bulee有啲唔同平時出面嗰啲呢個係蛋味好濃,聽過老闆講原來係用走地雞蛋黃整😆最後一定要大力讚就係個Tiramisu 😍整得超高質!😍原來佢係即叫

小食方面個芝士焗蠔好高質必食😍水牛城芝士酸酸辣辣咁幾惹味😊

之前睇OpenRice唔多見到有人提佢地嘅甜品,最後最估唔到就係兩個甜品都係超好味!😍👍🏻👍🏻cream bulee有啲唔同平時出面嗰啲呢個係蛋味好濃,聽過老闆講原來係用走地雞蛋黃整😆最後一定要大力讚就係個Tiramisu 😍整得超高質!😍原來佢係即叫即刻整,係好傳統嘅味道仲食到lady fingers嘅口感,最正就係酒味好濃而且入邊好濕潤,聽佢哋講原來係用咗三種走而整成的~🤤🤤👍🏻(必食推介!)

間小店原來已經開咗七年同好有heart💜,個大廚兼老闆仲出來同我地傾計🤣,完全感受到佢嗰份對食物嘅態度同埋想客人食得開心果份熱誠👍🏻☺️~(所以要大力幫佢宣傳一下😆)聽佢講原來嗰頭附近已經執咗好多間小店餐廳了~☹️

所以呢個時候都要多多比力支持呢啲咁有heart又有質素嘅小店,希望佢哋可以響而家呢個狀況都屹立不倒~❤️❤️💪🏻💪🏻
以後SOHO附近又多一個食飯點😆😁
  • Tiramisu
  • Beijing
  • 芝士焗蠔
2019-09-20 288 浏览
位於soho區的隱世意大利菜係PMQ 附近行過去都唔洗10分鐘餐廳入面唔算好大但裝修格調簡單舒服小食拼盤 $138甜薯條🍟 洋蔥圈 炸雞 🍗一次過滿足晒各種滋味😋.菠菜芝士焗生蠔 $48/4隻是日special🤩火箭菜鋪底🤣再配上濃濃的芝士拉絲🧀芝士控必點!烤雞菠菜扁麵 $148菠菜與蕃茄調配而成的醬汁相當清新☘️扁麵條濕度剛好 不會太過硬身🍝雞肉略嫌不夠嫩滑 但烤得非常香口😌Carnivoro 細size $95滿滿的煙肉 和芝士拉絲滋味無窮
位於soho區的隱世意大利菜
係PMQ 附近行過去都唔洗10分鐘