2017-10-28 3366 浏览
平日放假 去了PMQ逛逛。順便坐低tea一tea 難得悠閒的午後。環境普通吧~ 唔會特別舒適 勝在人流比較少 享受到片刻的寧靜。點了鎮店的芝士蛋捲和雜莓芝士蛋糕,蛋糕質素不錯,芝士蛋捲帶有濃濃的芝士味,蛋糕口感軟綿綿。雜莓芝士蛋糕帶點酸味味,中和了芝士膩膩的感覺。蛋糕的質素確是不錯的。但是令人超級失望的是飲品。咖啡和水果茶都屬於難飲,水果茶完全沒有茶味,只飲到糖水。咖啡只是單一的甘苦味,很淡,沒有層次。價錢屬於較高 飲品質素咁差 真是扣曬分呢~
平日放假 去了PMQ逛逛。順便坐低tea一tea
難得悠閒的午後。

價錢屬於較高 飲品質素咁差 真是扣曬分呢~
2017-09-22 1908 浏览
Sogo basement超級市場是美食天地。它有一角是擺檔㰙。中秋是月餅天下。試了Alice Wild奶皇月餅和月高陞的,立見高下,明顯的Alice Wild是較優勝。最後買了一盒Alice Wild的奶皇月餅,一盒八個,索價HKD325盒,是很貴。奶皇月餅的外層是很香的牛油皮,裏面包著奶皇和蛋皇,texture很細緻,味道不甜也不漏,恰到好處,有嘉麟樓的感覺,濃郁又細膩,給九十分,下年再買來吃,因為真的很貴。
Sogo basement超級市場是美食天地。
它有一角是擺檔㰙。中秋是月餅天下。

2017-07-10 1830 浏览
平時食芝士撻普遍都$20一件,見呢到有伯爵茶好味,而且價錢合理,就試一試。伯爵茶係喺撻皮到,唔算太濃但好易食得出茶味,淡淡茶味都幾好味,好特別!芝士唔濃郁,同埋唔會係好似心太軟咁漏出黎,但都屬於creamy。食完唔會好濟。出面有位坐,但係戶外,好熱。

出面有位坐,但係戶外,好熱。
伯爵茶芝士撻
2017-07-01
下午茶
伯爵茶芝士撻
2017-04-25 1926 浏览
羊毛出在包裝上一盒4個口味,每口味5塊,即共20塊。包裝殺死少女心,粉紅鐵盒,打開再有牛油紙,每塊是獨立包裝。包裝好可愛可愛的小熊樣,有一層相應口味chocolate。分別是原味,朱古力,抹茶同士多啤梨。抹茶同朱古力味都好濃郁架,但原味有層白朱古力相對就甜了點,strawberry 就比較假啦,人工溝出來似的。曲奇都幾鬆化的,多謝涂少爺送我定價偏高,送禮氹女仔比較岩。自己一定唔捨得買來食,一來貴二來店好遠。因為人家送的情意,就打個好批啦
羊毛出在包裝上

包裝好可愛

曲奇都幾鬆化的,多謝涂少爺送我
2016-10-11 3131 浏览
今日下午我們去咗中環PMQ元創方嘅「Alice Wild Luscious」食甜品下午茶!我們買咗白芝士杯可以自己選擇淋上咩味道嘅果醬,而我們就選擇咗雜莓紅酒,味道好鮮甜清香,白芝士嘅質感好似軟身啲嘅芝士蛋糕咁相當軟滑,味道好濃郁!士多啤梨芝士蛋糕嘅頂層有一粒鑽石形狀嘅白朱古力,入面包著流心士多啤梨果醬,質感非常軟滑!柚子芒果流心蛋糕嘅芝士味比其他嘅更加濃郁,入面嘅柚子芒果流心味道超香甜,特別係柚子令到味道更加清香!芝士黑加侖子蛋糕嘅面層灑滿咗朱古力粉同一粒黑加侖子,入面有黑加侖子醬嘅流心,味道酸酸甜甜,都幾醒胃!由於店內嘅環境唔算太大,所以坐位係設於店外!除咗坐位之外,仲擺設咗一座純白色嘅鋼琴,感覺非常浪漫優雅!
白芝士嘅質感好似軟身啲嘅芝士蛋糕咁相當軟滑,味道好濃郁!
士多啤梨芝士蛋糕嘅頂層有一粒鑽石形狀嘅白朱古力,
入面包著流心士多啤梨果醬,質感非常軟滑!
柚子芒果流心蛋糕嘅芝士味比其他嘅更加濃郁,
入面嘅柚子芒果流心味道超香甜,特別係柚子令到味道更加清香!
雜莓紅酒白芝士杯
士多啤梨芝士蛋糕
2016-10-09
雜莓紅酒白芝士杯
士多啤梨芝士蛋糕
芝士黑加侖子蛋糕
康熙來了推介👏🏻👏🏻👏🏻可能係全世界最鬆化的手造牛油曲奇!😍古老闆出品。必屬佳品😎《Alice Wild Luscious 手造牛油曲奇》❗️($75)一放牛油曲奇入口👄係秒速融化架😳鬆化程度好誇張❗️連小S同康永哥都大讚👏🏻👏🏻👏🏻有幾好味唔洗再多講啦😏一食落去 鬆化到講唔到野😂再darp真d 超濃的牛油味就滲出黎喇😍牛油味芳香濃郁!真係品嚐到齒頰留香的滋味😋仲要無加防腐劑、添加劑同人造色素👍🏻無添加夠哂正啦!😛
康熙來了推介👏🏻👏🏻👏🏻
可能係全世界最鬆化的手造牛油曲奇!😍
古老闆出品。必屬佳品😎
一放牛油曲奇入口👄
係秒速融化架😳
鬆化程度好誇張❗️
連小S同康永哥都大讚👏🏻👏🏻👏🏻
有幾好味唔洗再多講啦😏
一食落去 鬆化到講唔到野😂
再darp真d 超濃的牛油味就滲出黎喇😍
牛油味芳香濃郁!
真係品嚐到齒頰留香的滋味😋
仲要無加防腐劑、添加劑同人造色素👍🏻
無添加夠哂正啦!😛
2016-04-14
  • Alice Wild Luscious 手造牛油曲奇
2016-05-21 2500 浏览
同屋企人因為美食車嘉年華所以黎到pmq呢度行行下先到有三重芝士撻好似好正咁所以買個黎試下外表的確唔錯,一食 ....... 點解係雞批味黎由於個人係唔鐘意食雞批,所以覺得呢件"三重芝士撻"真係麻麻地
同屋企人因為美食車嘉年華所以黎到pmq呢度
行行下先到有三重芝士撻好似好正咁所以買個黎試下
外表的確唔錯,一食 ....... 點解係雞批味黎

2016-04-05 2224 浏览
之前,在一個旺角的飯局中,食友 E 送上日本手信及購自 Alice Wild Luscious 的牛油曲奇給大家!她非常客氣!十分多謝她!她記得早前,我們在中環 PMQ 食甜品,經過 Alice Wild Luscious,我望到有鐵罐裝曲奇賣! 好奇看看有什麼口味!來一個注目禮! 為了買下我想品嚐的曲奇,實在辛苦她行上行落而買下來跟大家分享!鬆化牛油曲奇彩藍色的鐵罐,跟店子的彩藍色紙袋如出一徹的色調及設計!打開鐵罐,滿載獨立包裝的牛油曲奇,一共有10塊!既衛生又可保質!一舉兩得!剪開包裝袋,牛油香四溢!這款唧花牛油曲奇,唧花的外型最為誘人!牛油香濃郁!真是入口即化! 甜度恰到好處!

好奇看看有什麼口味!來一個注目禮!

鬆化牛油曲奇
彩藍色的鐵罐,跟店子的彩藍色紙袋如出一徹的色調及設計!

剪開包裝袋,牛油香四溢!

這款唧花牛油曲奇,唧花的外型最為誘人!
牛油香濃郁!真是入口即化!
 甜度恰到好處!
2015-12-31
午餐
2015-12-23 2121 浏览
真的不得不說PMQ真的令人擔憂,人流少得可憐,不過要是找位子倒是很容易。行過好多層後,發現好多店舖也關了門,走得多了,有點累,就到古巨基太太的店坐下,星期日的下午6時竟然除了我和男友以外,就只得一位客人。不過這裡要是選這裡來溫書的話,又的確是個好地方。我選了這杯玫瑰茶,其實這杯荼的茶底不錯,凍的茶其實很喝得出茶的味道和甜味,不過這杯算是喝到淡淡的茶味,要是夏天用來解喝,還算是不錯,感覺也不太像會增加太多卡路里。我選了這款激酸檸檬蛋糕,因為本身就很喜歡青檸,而這款蛋糕的外型也算是清麗脫俗。還有一粒迷你的馬卡龍在表面,我特別欣賞這裡的膠叉,因為像一個銀叉的膠叉,看得出店舖的人也很用心經營。其實這蛋糕是用上青檸慕絲再在中間夾青檸啫喱,本來是酸上加酸,但卻用上朱古力脆脆餅底中和了酸性,整件蛋糕變得開胃了不少。要不是我們還打算吃晚飯,要不是我們太晚來,我想在這裡多留一會兒。給這裡一個建議,其實用木枱和木椅更適合ALICE IN A WONDERLAND~(與食物無關)
2015-11-22
中秋佳節我和老婆仔選擇了先到PMQ再去維園觀賞花燈在PMQ到處閒逛時見到人們吃著會出煙霧的雪糕感覺很特別在廣告招牌上看到這是愛麗斯仙境的雪糕真是很吸引的綽頭老婆仔也被吸引了要試試進入店內發現有不少味道經過一番選擇我們要了58元的蜜糖乳酪雪糕配威化餅topping其實煙霧效果是由乾冰製造出來老婆仔在外面坐著等而我就看著製作過程原來是一杯雪糕放在另一個盛了乾冰的杯二氧化碳在杯與杯中間流出營造出煙霧效果一拿起雪糕當然要先馬上拍張照片煙霧效果消散得很快我馬上跑出店外的座位讓老婆仔欣賞這杯雪糕當然也把握時間拍照老婆仔說不要馬上吃不然會把舌都冰住或者很容易刮損舌頭不過其實慢慢吃也不用擔心但味道真的有點普通似是一般的乳酪味道不夠突出我和老婆仔都有點失望建議可以選濃味的雪糕吃起上來應該會更開心而且價錢略貴這種綽頭食物真的只能試一次
中秋佳節
吃起上來應該會更開心
而且價錢略貴
這種綽頭食物真的只能試一次
2015-09-27
$58 (宵夜)
蜜糖乳酪雪糕
2015-09-16 1125 浏览
星期六去PMQ行街,當然唔少得試新野啦見到"愛麗絲夢遊仙境"深深俾個出煙雪榚吸引住於是試左奶茶(左)&豆腐(右)兩種味奶茶雪榚有薰衣草topping, 豆腐雪榚有黃糖,桂花 topping(扮豆腐花)兩種吃落雪榚唔濃味,可能為左突出d花味所以整到雪榚淡味d可惜topping太少食唔出花香,成個雪榚都好淡味,失敗唯一係靠賣相攞番d分
星期六去PMQ行街,當然唔少得試新野啦
見到"愛麗絲夢遊仙境"深深俾個出煙雪榚吸引住
於是試左奶茶(左)&豆腐(右)兩種味
兩種吃落雪榚唔濃味,可能為左突出d花味所以整到雪榚淡味d
可惜topping太少食唔出花香,成個雪榚都好淡味,失敗
唯一係靠賣相攞番d分
2015-09-12
2015-07-18 1792 浏览
與朋友吃過了午餐, 就行到了這兒。見到了一間賣雪糕的, 入面有honey beer, 未試過, 就想試試。怎樣說呢...就是, 我飲不到honey味呀, 就是與一般的啤酒無異, 是綽頭嗎?
與朋友吃過了午餐, 就行到了這兒。
2015-06-28
外卖自取
WOW! 仙境雪糕!奶茶雪糕,撒上薰衣草花瓣,底部一杯乾冰,營造出煙霧彌漫的效果。奶茶雪糕球有淡淡的港式奶茶味道,質感奶滑,薰衣草花瓣帶點清香,就是乾吃有點青草苦澀味。雪糕可以選用脆筒盛載,價錢會便宜20元,但就沒有配料和夢遊仙境的效果了!雪糕還有其他口味提供,如開心果、紅桑子、豆腐、石板街等,各會配搭不同的配料。

WOW! 仙境雪糕!

奶茶雪糕 杯裝 Milk Tea ice cream (Mystery) $58
2015-04-28 2890 浏览
伯爵茶曲奇我帶了返公司和同事一起品嘗,同事一致話不是太好吃,話吃不出是什麼味道,我覺得味道尚,曲奇尚算鬆化,我的同事不會留意有咩新產品旳人,她們的反應,由明星開甜品店冇咩特色,仲問我是否包裝才買,她們話這個曲奇不值78元,又話份量小,又不是她們俾錢買,講咁多野,我覺得伯爵茶味道不太突出,只可以講一般78元,我覺得不算太貴,包裝又幾靚,服務都OK位於K11内新店上星期六在TST K11做完Facial,冇意中見到古巨基所開甜品店已經進駐K11 ,我當然買下來吃,我揀了伯爵茶曲奇(78元),78元可以接受,我買了返屋企之後,立即吃了2塊,味道唔錯,曲奇又好鬆化,份量少咗D,我覺得曲奇還可以,味道並不太差,伯爵茶味道太淡了題外話因為openrice冇K11分店,唯有post在中環店

伯爵茶曲奇

78元,我覺得不算太貴,包裝又幾靚,服務都OK

位於K11内新店

題外話
因為openrice冇K11分店,唯有post在中環店
2015-04-25
5 分钟 (外卖自取)
2015-04-28 2347 浏览
作為古巨基多年粉絲的我,由友共情至愛得太遲,再由香港樂壇一哥到現在主力回國內發展,我也一直不離不棄.可惜的是近年真的太小露面,為了一解相思之苦,只好到其開的甜品店坐坐吧,追逐偶像的路真的很苦呢其實這家店在上年年中已開,但這大半年的日子真的很忙,直到最近才有多一點時間想去自己想到的地方.但既然難得來,便不想無謂的事情了,立刻想想吃什麼吧餐廳有各式各樣的甜品,有選擇困難症的我站立了很久也想不到最後愛人替我選了玫瑰荔枝忌廉布甸,玫瑰的香味加上荔枝的甘甜是完美的組合,布甸也非常滑溜,放進口裡有一種蕩氣迥腸的感覺,久久不能釋懷.餐具也非常的華麗,令人有置身於貴族間的下午茶感覺期望下次來時會見到心愛的偶像呢

餐廳有各式各樣的甜品,有選擇困難症的我站立了很久也想不到

期望下次來時會見到心愛的偶像呢

• 玫瑰荔枝忌廉布甸