近期飲咗好多咖啡,有時會喺coffee shop食埋蛋糕,但試完All Day,覺得冇邊間咖啡店的蛋糕可以同佢媲美。本身未去過康城,見佢評價正面就試下。下午茶時段,冇餐、冇任何優惠,單係食件餅同飲杯咖啡,人均消費>$85,唔親民🙈柚子芝士蛋糕:雖然唔貴($38),但size迷你,難以置信,佢只有正常芝士蛋糕的1/3-1/2;味道係好好既,柚子的酸甜味突出、平衡又豐富,食食下仲食到柚子皮(或柚子絲?),堅好食;只不過,如果劈大啲個口,件cake可以一啖食曬Brownie:好多食評都大推;可單點件$28,亦可加埋雪糕$52;尺寸正常,$28唔貴;最大感覺係佢似美式曲奇咁chewy,一般brownie有時會焗到有少少乾身,但佢裡面仲好濕潤;朱古力味幾濃,但係似朱古力拖肥;相信brownie能夠咁chewy,牛油成分應該勁高,而呢樣亦對佢的可可味造成影響,變到有啲似朱古力拖肥;如果慢慢食,慢慢讓佢喺口腔融化,都可以食好耐既,同埋佢都飽肚,係一個好邪惡但同時又令人好滿足的甜品Dirty:$52,得半杯,隻杯都幾唔appropriate(呢度用即棄食具);咖啡味濃,nutty,帶苦澀,個人

Dirty:$52,得半杯,隻杯都幾唔appropriate(呢度用即棄食具);咖啡味濃,nutty,帶苦澀,個人比較喜歡

Cold brew:埋單時得番最後1杯,應該幾受歡迎;用1個厚身玻璃樽裝起,$55,容量少,朋友估計~150ml

以coffee shop嚟講,呢度消費都高,雖然食品、飲品質素唔錯,但份量太細喇,食完、飲完都係到喉唔到肺,如果要開懷地歎下午茶,每人都要飲品、蛋糕打孖上。環境一般,coffee shop冇明確的地域區分,啲檯好細,而我哋坐果邊的檯仲要唔平衡,食嘢時要就住就住,希望店員可以搵張厚紙攝實隻檯腳啦;由於呢度係open space,食食下有小昆蟲「嬲」住啲嘢食,要驅趕,而且呢度冇明顯出入口,所以食嘢過程中有個行逕古怪的人「入咗」coffee shop「範圍」,整體環境同衛生要打個折扣
今天才發現家附近有間咖啡店,開業了這麼久我才第一次光顧!本來想點一杯熱的Dirty,可是店員說沒有。😅那就試試他們的Dirty加冰好了!剛喝了一口,便震驚了我!咖啡帶點葡萄的果香和巧克力的尾韻,口感濃滑。趁著冰塊融化之前趕緊享受完整杯咖啡,沒想到殘餘咗口腔裏的咖啡香氣還一直陰魂不散☕️我問店員:「請問所使用的咖啡豆是偏fruity還是偏nutty?」店員:「偏crazy。」我:「😅」看來還是用員工的壓力製作出來的咖啡比較好喝。
今天才發現家附近有間咖啡店,開業了這麼久我才第一次光顧!
本來想點一杯熱的Dirty,可是店員說沒有。😅
那就試試他們的Dirty加冰好了!
剛喝了一口,便震驚了我!
咖啡帶點葡萄的果香和巧克力的尾韻,口感濃滑。
店員:「偏crazy。」
我:「😅」
看來還是用員工的壓力製作出來的咖啡比較好喝。
  • 咖啡師
2023-07-23 323 浏览
咖啡店的咖啡品質非常出色。他們使用高品質的咖啡豆,並由熟練的咖啡師現場為客人沖泡。無論是濃郁的濃縮咖啡還是香醇的拿鐵,咖啡的味道都非常美味。他們還提供不同口味和調配方式的咖啡選擇,滿足不同客人的喜好。除了咖啡,這家咖啡店還提供多種輕食選擇。他們的糕點和三明治非常受歡迎,新鮮的食材和精心的製作使其口感出色。無論是早餐還是下午茶,這裡都是一個適合放鬆和享受的地方。咖啡店的環境非常舒適和溫馨。充滿自然光線的室內設計簡潔雅致,提供了一個寧靜的用餐環境。桌椅舒適,音樂輕柔,使人感到放鬆和愉快。

2023-04-23
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
【康城放鬆Cafe|壓力都是甜品】與同事忙完一個project後,我哋去咗食甜品,要將叫壓力Stressed倒轉看成甜品desserts,繼續努力!💪🏻食咗咩🥰雪糕布朗尼ice cream BrownieBrownie比較硬身,食入口慢慢熔咁,好似食緊朱古力,濃濃嘅感覺,很充實。🥰伯爵茶司康Earl Grey Scone很喜歡EarlGrey嘅清新,和果茶一齊點好襯呢。🥰芝士火腿牛角包芝士熔化咗好香呀,牛角包夠酥脆。🥰柚子味蛋糕日本直送,兩個人share好好,味道酸酸甜甜好開胃。🥰香橙果茶店員很細心的提醒需要泡浸數分鐘後才倒出,果茶清新橙味,雖然飲緊果茶,但感覺好似飲緊橙汁咁,很適合與牛角包scone一齊食,有中和感。🥰熱朱古力朱古力甜味較重,適合愛甜嘅朋友,沒想過朱古力都可以拉花,好驚喜。
【康城放鬆Cafe|壓力都是甜品

食咗咩
🥰雪糕布朗尼ice cream Brownie

🥰伯爵茶司康Earl Grey Scone
很喜歡EarlGrey嘅清新,和果茶一齊點好襯呢。

🥰芝士火腿牛角包
芝士熔化咗好香呀,牛角包夠酥脆。

🥰柚子味蛋糕
日本直送,兩個人share好好,味道酸酸甜甜好開胃。

🥰香橙果茶

🥰熱朱古力

2023-04-02
All Day Coffee 📍將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓A01號舖放假🏖去左康城睇戲😀發現到all day coffee ~ coffee shop店內空間感大~環境舒適設有開放式吧枱~同梳化位旁邊更有售賣精品~而且係寵物🐶友善餐廳岩哂來嘆返杯咖啡☕️茶~食返件糕點🍰成件事好Chill😆🤭麵包類。Cinnamon bun $32 ~店員幫忙焗熱~一上碟超香肉桂味。Choco Cream Cheese Bagel🥯 $42~貝果好有彈性~口感回彈~朱古力味濃~餡料係忌廉芝士🧀蛋糕🍰來自日本🇯🇵。Hyuganatsu Orange Cheese Cake $38食落帶點橙香味~好清新。Strawberry Rare Cheese Cake $38士多啤梨🍓配埋芝士蛋糕~味道好似食緊乳酪😆好棉軟茶/啡。Matcha Latte $50抹茶🍵超濃~配上牛奶🥛比例岩岩好。Just Tea ☕️ $34可以簡(Breakfast Tea / Earl Grey) 簡左Earl Grey ~ 食完cake 嘆返禁茶岩哂👏🏻
All Day Coffee

成件事好Chill😆🤭

麵包類

。Cinnamon bun $32
~店員幫忙焗熱~一上碟超香肉桂味

~貝果好有彈性~口感回彈~
朱古力味濃~餡料係忌廉芝士🧀

蛋糕🍰來自日本🇯🇵

食落帶點橙香味~好清新

士多啤梨🍓配埋芝士蛋糕~
味道好似食緊乳酪😆好棉軟

茶/啡

。Matcha Latte $50
抹茶🍵超濃~配上牛奶🥛比例岩岩好

。Just Tea ☕️ $34
簡左Earl Grey ~ 食完cake 嘆返禁茶岩哂👏🏻

到康城食Tea想飲杯優質咖啡,立即就諗起ALL DAY coffee,位置雖然喺商場正中間,但人流唔算多都幾寧靜,坐低仲可以望下旁邊啲商品Expresso Tonic 由冰凍嘅Tonic water同Expresso相遇,形成獨有嘅酸味又帶點咖啡豆嘅甘香,清爽又提神Flat White 有薄薄一層油幼奶泡覆蓋,下面係絲滑嘅咖啡,奶味香濃Ham & Cheese Croissant 暖暖芝士溶喺火腿上,牛角酥外層酥脆內裡鬆化,有好香牛油味Earl Grey Scone 超好食,伯爵茶味香濃,內裡軟綿綿一啲都唔乾Mile Tea Short Cake 係日本直送嘅奶茶味蛋糕,奶茶味海綿蛋糕幾特別,忌廉幼滑唔會過甜

今次可能時間上比較晏先至去到,所以brownie 已經賣晒🫣 希望下次再嚟嘅時候可以有機會食到🤎《Cake Menu》1️⃣ Hyuganatsu Orange Cheese Cake($38)淨係聽個名都覺得夠晒特別,有機會當然要試吓平時少見嘅甜品種類naaaa☺️ 呢款日向夏橙芝士蛋糕比較偏向慕絲蛋糕嘅質感,口感輕盈,雖然見唔到香橙嘅切片,但仔細咀嚼就發現蛋糕之中有切碎嘅香橙顆粒🍊2️⃣ Milk Tea Short Cake ($38)而呢款蛋糕中間夾住兩層調好味嘅忌廉,令每一啖嘅奶茶味都十分香濃~ 蛋糕質感鬆軟,而蛋糕表面有一層薄薄嘅原味淡忌廉,所以整體口感都頗濕潤🍦3️⃣ Fuji Apple Cheese Cake ($38)我平時見到係街市富士蘋果都會被吸引,更何況係用富士蘋果製成嘅芝士蛋糕?🙈 蛋糕大概有八成嘅部分係芝士蛋糕,味道清新而不膩,而喺蛋糕嘅最底部就有較濃味、較甜嘅富士蘋果粒粒,帶起整件蛋糕嘅味道💓🍏《Baked Goods》4️⃣ Ham and Cheese Croissant ($34)作為呢間店舖唯一嘅鹹食,加熱後嘅牛角包外層酥脆,而內裏仍然保持鬆軟☺️🙌🏻 配上半耐化嘅
希望下次再嚟嘅時候可以有機會食到🤎

《Cake Menu》

2️⃣ Milk Tea Short Cake ($38)

《Baked Goods》

作為呢間店舖唯一嘅鹹食,加熱後嘅牛角包外層酥脆,而內裏仍然保持鬆軟☺️🙌🏻 配上半耐化嘅芝士、微鹹嘅火腿,絕對係平衡返食咗三件甜點嘅最佳選擇😎👍🏻

《飲品》
5️⃣ Mocha
一上枱就見到個拉花好靚,牛奶、朱古力、咖啡混著綿密嘅奶泡充滿整個口腔💓

6️⃣ Dirty
剛上枱個陣牛奶與咖啡分層明顯,飲用時先會係口腔內混合🤎

2023-02-06
午餐
  • Ham and Cheese Croissant
  • Fuji Apple Cheese Cake
2023-02-27 209 浏览
個日同屋企人行街行到下午茶時間就係呢間Cafe坐低咗 飲杯咖啡休息吓之後先知原來佢哋喺康城同上水都有分店康城分店主要提供蛋糕•牛角包•鬆餅上水分店就會有AllDayBreakfast等熱食______________________________/ 藍莓鬆餅 /肉桂卷 / 布朗尼 / $28/18肉桂卷嘅份量都好大個 焗返熱之後好酥脆藍莓鬆餅同布朗尼都唔錯 配咖啡啱啱好🫶🏻/ Matcha Latte / Mocha / $50/46佢哋個拉花真係好靚 搞到忍唔住係咁打卡幾鍾意佢哋個Matchalatte 抹茶味濃帶回甘Mocha個朱古力同咖啡嘅比例都恰到好處🫶🏻______________________________雖然算係open area 但係成個感覺都好舒服另外見佢哋仲有好幾款蛋糕全部都係日本製不過嗰日唔係特別想食甜品所以就冇叫到有機會去開可以再戰😬🤟🏿

個日同屋企人行街行到下午茶時間

另外見佢哋仲有好幾款蛋糕全部都係日本製
不過嗰日唔係特別想食甜品所以就冇叫到
有機會去開可以再戰😬🤟🏿
2023-02-26 113 浏览
工作關係去咗Lohas Park ,行過見到呢間coffee shop幾光猛闊落望真啲原來仲有座位,價位又正常,於是決定坐底抖抖。呢間個位置都幾得意,同場仲有啲store,所以一邊飲野都可以一邊用眼睛shopping ,哈哈! 🫖More than tea 💲52 因為呢排失眠所以唔揀咖啡,職員推介我飲佢地嘅花茶,應該係雪梨杞子菊花茶,可以清熱安神~茶味道清、微甜,完全唔澀,真大壺慢慢嘆~🍰🍫Pure Chocolate Cake 💲38見日本產即想試。朱古力味好rich,口感細滑,味道甜而不膩,好味。仲有其他輕食:

望真啲原來仲有座位,價位又正常,於是決定坐底抖抖。

🫖More than tea 💲52

🍰🍫Pure Chocolate Cake 💲38

仲有其他輕食:
2023-02-16
2023-02-26 76 浏览
第二次去日出康城,上次因為工作而走馬看花今次就專程帶埋狗狗嚟認真逛逛,因為知道呢個係寵物友善商場而呢間cafe 算係闊落而且有圓枱、有長櫈,我自已覺得好方便有毛孩嘅家長泊車仔,唔會阻到人~ 幾多選擇仲有多款日本產嘅蛋糕唔食cake又可以食麵包、鬆餅happy~☕️Hojicha latte 💲46/H呢杯係non-coffee~好開心呢度會顧及唔飲得caffeine但又鍾意飲抹茶/焙茶奶嘅人!抹茶味香~而且最驚喜係女店員拉咗隻兔仔拉花比我!好可愛、好開心!麵包鬆餅類嘅食物麵會先加熱先比顧客,所以味道香、口感鬆軟~🥖Cinnamon roll 💲28幾大件,包住夠多提子岩晒我,入口酥香帶甜~🧁Blueberry Muffin 💲28焗熱後外脆內軟帶牛油香,好味道~🥐Ham & Cheese Croissant💲34牛角包酥軟,加埋火腿同芝士味道好夾,做早餐都唔錯~🍨🍵Matcha Affogato 💲58/C抹茶香濃,再加上雲呢拿雪糕,正~🍞Black Sugar Wheat 💲18( with coffee -$10 )外脆內軟味道帶甜,用黑糖夠健康~ Pet friendly嘅cafe

第二次去日出康城,上次因為工作而走馬看花

今次就專程帶埋狗狗嚟認真逛逛,因為知道呢個係寵物友善商場

幾多選擇

仲有多款日本產嘅蛋糕

唔食cake又可以食麵包、鬆餅

happy~

☕️Hojicha latte 💲46/H

麵包鬆餅類嘅食物麵會先加熱先比顧客,所以味道香、口感鬆軟~

🥖Cinnamon roll 💲28
幾大件,包住夠多提子岩晒我,入口酥香帶甜~

🧁Blueberry Muffin 💲28
焗熱後外脆內軟帶牛油香,好味道~

🥐Ham & Cheese Croissant💲34
牛角包酥軟,加埋火腿同芝士味道好夾,做早餐都唔錯~

🍨🍵Matcha Affogato 💲58/C
抹茶香濃,再加上雲呢拿雪糕,正~

🍞Black Sugar Wheat 💲18
( with coffee -$10 )
外脆內軟味道帶甜,用黑糖夠健康~

Pet friendly嘅cafe值得支持,會再嚟!
2023-02-10
2023-02-21 82 浏览
在家工作的好處是,餓了就直接拿著電腦去cafe吃個下午茶。Croissant下午茶怎少得我最愛的牛角包, 這兒的size比較大。一咬flaky的酥皮外層一片片掉下,內層鬆軟,空氣感十足。Cinnamon Apple Bagel 新出的 Bagel系列, 外皮微脆,內層有口感,散發著非常香濃的肉桂味,整體微甜,蘋果沒有半點酸味。再呷一啖茶, More than Tea的數款味道中,我選了蘋果桂花,清徹幽香,另有紅棗杞子,誠意十足。朋友的Hot Matcha Latte,有著可愛的兔仔拉花,甜度和茶味適中。點了櫥窗寫著日本產的蛋糕,有茶味淡雅的Earl grey cheesecake 和 Hyuganatsu Orange cheesecake。Hyuganatsu日向夏是一種原産地在日本宮崎縣,被認為是源自於香橙的變種。日向夏的酸味清新可人,而且是較少見的款式,值得一試。
在家工作的好處是,餓了就直接拿著電腦去cafe吃個下午茶。

Croissant

Cinnamon Apple Bagel

2023-02-09 120 浏览
日出康城有好飲嘅coffee shop🥰白色嘅牆身配上櫈感覺好文青你可以選擇坐開放式吧枱可以睇住店員沖咖啡☕️亦可以選擇坐係旁邊嘅櫈除左咖啡好飲拉花幾靚🥰打卡影相一流🫶🏻店主力做簡食 同外賣一般Order 都會用紙杯上 如果想用瓦杯飲用 可以特別去request另外佢哋嘅蛋糕🍰都係日本直送😍😍好鍾意佢哋嘅stawberry cheese cake配cheese 味道好夾😊啖啖芝士味吾會好滯喺附近行街行到攰入去坐低飲杯咖啡真係一流💯📍 將軍澳The LOAHS 康城The LOAHS Collect 3樓A01號舖
日出康城有好飲嘅coffee shop🥰

配cheese 味道好夾😊
啖啖芝士味吾會好滯
喺附近行街行到攰入去坐低飲杯咖啡真係一流💯

2023-02-05 74 浏览
今日去康城搵朋友,喺The LOHAS經過呢間All Day coffee聞到咖啡味好香,忍唔住買杯拎走。咖啡店裝潢走簡約明亮嘅設計,以白色為主,設有大概6張小枱同吧枱,咖啡店位於喺The LOHAS Collect Zone內, 自成一角所以唔會有坐喺路中心嘅感覺,附近商舖人流唔算多,可以休閒嘆下咖啡。上次試過Hot Americano, 唔會太酸,味道不錯。今次試下Hot Latte,另外叫左件brownie. 咖啡製作同烘熱蛋糕需時,需耐心等候,順便體驗下慢活嘅生活。等候期間,不時見到坐吧枱嘅客人同咖啡師有傾有講,鍾意同咖啡師交流下嘅朋友不妨坐吧枱。Hot Latte☕️熱度適中,咖啡好香唔會被牛奶掩蓋。Brownie🍫好香濃朱古力味,唔會好硬,甜甜的好好味。

Hot Latte
Brownie
2023-02-04
Hot Latte
. All day coffee ☕️去完溜冰⛸️行下想飲杯咖啡,食反件cake 🤭😋見到呢間cafe裝飾幾清新😆蛋糕口味都幾特別😋重係日本直送🇯🇵就係到嘆反杯咖啡👻#冬甩仔女_康城#冬甩仔女_cafe#冬甩仔女_coffeeshop🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻富士蘋果芝士蛋糕🍎🍰 (8.5/10) $38蘋果味道幾突出🥰蘋果果粒似果醬既味道🫢配cheese 味道好夾,酸酸甜甜、啖啖芝士,吾會好滯,食識落口幾清新🥰👦🏻👧🏻奶茶蛋糕🧋🍰 (8.5/10) $89表面有焦糖、開心果碎😆蛋糕香濃奶茶味,口感鬆軟,cream幼滑🤭甜道適中🥰👦🏻👧🏻Mocha🍫☕️ (8/10) $46表面見到朱古力偏多,以為好甜,但飲落咖啡同朱古力味道比例岩岩好👍🏼balance 反,入口香濃順滑🥰👦🏻👧🏻Cappucino ☕️ (7.8/10) $42咖啡拉花😍幾靚,打卡影相一流,😆飲落去一陣陣咖啡香味,入口滑身,味道偏向鮮奶味,不過不失🤭👦🏻👧🏻More than tea 🫖 (6.8/10) $52揀左橙味🤭Tea, 食材十分豐富,包括有洛神花 ,飲落去比較酸🫢而且好開胃,如果味道再啖一d會更加好😆🎈店
[康城美食推介🍽 ] All day coffee ☕️

👦🏻👧🏻富士蘋果芝士蛋糕🍎🍰 (8.5/10) $38

👦🏻👧🏻奶茶蛋糕🧋🍰 (8.5/10) $89

👦🏻👧🏻Mocha🍫☕️ (8/10) $46

👦🏻👧🏻Cappucino ☕️ (7.8/10) $42

🎈店員好細心介紹🥰環境都幾舒服😚坐位都幾多🥰咖啡☕️、蛋糕🍰吾錯😆

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣蛋糕每日款式都不一😆要留意反
2️⃣收加一服務✖️

💲抵食:7.7/10
👅好味:7.7/10
🍩推薦:7.8/10

2023-01-12 136 浏览
早上忙碌完,下午有時間去嘆下下午茶☕️飲下最愛既咖啡😚揀左最愛既雪糕咖啡😍將熱濃咖啡倒入雪糕,雪糕中和咖啡苦澀味,飲落去特別好味😋好鍾意Affogato 🤭另外試蜜糖薑汁撞啡,凍天飲落暖笠笠😊甜度剛剛好薑汁亦唔太辣,估唔到又幾夾好好飲😋甜品叫左個朱古力芝士味蛋糕🍰第一啖食落去以為朱古力味重啲,點知芝士味較濃,食落再先再食到朱古力味😆估唔到又幾好味唔錯唔錯👍🏻每次去食甜品一定會試Tiramisu,因為自己好喜歡😆今次呢個佢有三層海綿蛋糕,食落唔太重咖啡味,但佢咬落好軟熟,小朋友都可以食到👏🏻👏🏻
早上忙碌完,下午有時間去嘆下下午茶☕️飲下最愛既咖啡😚