餐厅: ALTO Bar & Grill
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-06-27 1718 浏览
今次約咗放緊大假嘅🐧🐧 buddy, 來訪位於銅鑼灣嘅高質西餐廳🥰 餐廳座落放大廈頂樓31 層,透過一整列嘅落地玻璃,可以飽覽維港嘅美麗景色,感覺開揚又舒逸❣️ 餐廳內座位寬闊又富空間感,更設有獨立包房,多人聚會亦十分合適👍 今次品嘗了餐廳嘅半自助午餐❤️ 前菜可於自助區無限任添任食😋 區內提供了多款特色沙律、迷你撻、火腿、麵包等開胃小菜,非常清新又不失惹味😋 主菜🐧🐧 㨂了美國USDA 封門柳扒😍 有足足300g 份量極多🌟 餐廳上枱前會預先切好牛扒,方便客人食用,非常貼心❤️ 牛扒外層焦脆香口,內裡軟嫩腍身,肉汁豐富,食落每一啖都充滿牛肉嘅濃香滋味😋 好正👍 另一款㨂咗魚子醬海膽奶油胡椒小麥意粉🥰 小麥意粉比一般嘅意粉更企身,口感更富嚼感😋 好新鮮嘅體會🤤 意粉上掛滿香濃嘅海膽醬汁,食落鹹鮮又可口,頂端嘅魚子醬更起了提味之效,令整體滋味更立體😋 甜品同樣可於自助吧自由任添😋 有六款精選一口甜品以及生果提供❤️ 好正正喲✅

美國USDA 封門柳扒

魚子醬海膽奶油胡椒小麥意粉

美國USDA 封門柳扒
魚子醬海膽奶油胡椒小麥意粉
2024-06-17 1465 浏览
一入餐廳就感受到裝潢好高雅,而且闊落光猛,無論係商業/朋友聚餐都好適合維港海景一望無際,大家記住揀窗口位!(可惜當日天公不造美,望出去只有灰朦朦一片☹好彩食物都冇令我失望🥰)另外同事推薦天台都係飲酒好去處,個景觀一流好chill㗎! Weekday 半自助午餐有2個選擇1. Lunch Buffet $238 + Add-On Mains2. A LA CARTE GRILL +$128 Lunch Buffet Buffet設前菜、沙津、甜品等等,選擇都好多 🥖餐包店員會讓呈上幾款餐包讓客人選擇,唔會浪費餐包微暖鬆軟 🥣 湯品我試了pea soup,濃郁香口! 🥗 沙津吧擺放得好靚,除了大量配料讓大家自由配搭外,亦預設好幾款沙律特別推薦:Nachos配牛油果醬鷹嘴豆泥配Pita // Hummus好軟滑法式鹹派 (Quiche) 有2款,菠菜蘑菇味好香Cold cut // 火腿鹹香好味 主菜🥩 美國USDA封門牛柳扒(300g)外皮微焦,外脆又肉汁豐富,口感帶嚼勁,牛味濃郁又重炭香 🐟 烤鱈魚肉質鮮嫩,奶油醬creamy又清新,配料有麵包碎、焦糖洋蔥、薯
維港海景一望無際,大家記住揀窗口位!
另外同事推薦天台都係飲酒好去處,個景觀一流好chill㗎!

Weekday 半自助午餐有2個選擇

Buffet設前菜、沙津、甜品等等,選擇都好多

🥖餐包
店員會讓呈上幾款餐包讓客人選擇,唔會浪費
餐包微暖鬆軟

🥣 湯品
我試了pea soup,濃郁香口!

🥗 沙津吧
擺放得好靚,除了大量配料讓大家自由配搭外,亦預設好幾款沙律
特別推薦:
Nachos配牛油果醬
鷹嘴豆泥配Pita // Hummus好軟滑
法式鹹派 (Quiche) 有2款,菠菜蘑菇味好香
Cold cut // 火腿鹹香好味

主菜
🥩 美國USDA封門牛柳扒(300g)
外皮微焦,外脆又肉汁豐富,口感帶嚼勁,牛味濃郁又重炭香

🐟 烤鱈魚
肉質鮮嫩,奶油醬creamy又清新,配料有麵包碎、焦糖洋蔥、薯仔等等

🍰 甜品
款式好多,有撻、冬甩、馬卡龍、多款蛋糕等,好吸引!
2024-06-11 1470 浏览
放假同男朋友浪漫下,黎銅鑼灣v point 最頂層Alto bar 嘆番個weekend brunch buffet, 餐廳環境寬敞,裝橫好有格調,用上落地玻璃,望住維港靚景, 過番個非常chill既假日🥳。Weekend Brunch Buffet勁多元化供自行選擇,第一款可以無限量供應四款tasting plates, 出面仲有沙津吧,甜品等供應, 另外都可自行加購main course ,伴碟,飲品等。 另一款可叫 a la carte grill 如想食semi buffet 只需另加$128。先送上餐包揀咗芝麻包,熬辣辣現上牛油滋味又開胃。4款tasting plates 細細碟,可以嚐試哂,伊比利亞黑毛豬扒佢慢慢煮到好嫩滑,有好多汁口感軟嫩。烤三文魚配菠菜及蛋黃醬三文魚熟度岩岩好, 油脂豐富。英國豌豆芝士意大利燴飯芝士味香濃,加左小小檸檬汁增添香氣,飯粒煙韌。阿根廷牛柳扒配蘑菇薯蓉細細塊唔會膩,肉味香濃。另外加選左一個重量級主菜,Beef Wellington呢個主菜不得了。酥皮鬆脆烤至金黃,包住帕爾馬火腿及加上幼滑蘑菇鵝肝蓉,牛肉入口嫩滑多汁,層次感豐富;配埋秘製薯蓉一齊

先送上餐包
揀咗芝麻包,熬辣辣現上牛油滋味又開胃。
4款tasting plates 細細碟,可以嚐試哂,
伊比利亞黑毛豬扒
佢慢慢煮到好嫩滑,有好多汁口感軟嫩。

烤三文魚配菠菜及蛋黃醬
三文魚熟度岩岩好, 油脂豐富。

英國豌豆芝士意大利燴飯
芝士味香濃,加左小小檸檬汁增添香氣,飯粒煙韌。

阿根廷牛柳扒配蘑菇薯蓉
細細塊唔會膩,肉味香濃。

另外加選左一個重量級主菜,Beef Wellington
呢個主菜不得了。酥皮鬆脆烤至金黃,包住帕爾馬火腿及加上幼滑蘑菇鵝肝蓉,牛肉入口嫩滑多汁,層次感豐富;配埋秘製薯蓉一齊食,頂級口感,令人一試難忘👍🏻。

另外男友叫a la carte grill menu 既Hanger steak即封門柳,唔好睇佢個賣相麻麻,食落係好重炭香味,叫左5成熟入面肉質粉嫩,牛味極濃郁,外層咬落去帶點脆,勁好食。

太飽關係食左2件甜品作結,為呢餐增上完美句號😋。
用餐时段
之前好想去這餐廳食,但難book。新常態下,今日唔同往日,早幾天經OpenRice也可以book到枱可能以前係buffet形式,今天只係set lunch形式。其實當天係happy anniversary ,找個第一次及特別的地方去吧。在table reservation時加上window seat if available,去到估唔到都可以安排到,讚!!雖然當天陰天雨天,望樓景、維景,有另一番感受,感恩!選擇咗2個course及3個course各一份及加購一杯飲品。餐前提供麵包,好soft及味道唔錯。頭盆:STEAK TARTARE,好味,SHRIMP COCKTAIL都唔錯。主食係ROASTED HALAL CHICKEN BREAST略為grill得乾咗D有點韌,CAPRESE PASTA滿意,但略為少咗D(女士食好D)。甜點係BASQUE CHEESECAKE,唔錯。飲品就係齋啡及Cappuccino。服務方面,excellent沒想到有即影即有拍照服務作為留念,又會奉上小甜點作為打卡之用小甜品可以大杯少少更爽更閃靚景、服務好、食物滿意,難忘的記念日會推介給朋友及自己也會再去

服務方面,excellent
甜品可以大杯少少更爽更閃
靚景、服務好、食物滿意,難忘的記念日
會推介給朋友及自己也會再去

2024-08-15
纪念日
ALTO Bar & Grill 已被我收藏了一段日子,趁著朋友生日,決定跟他到這裡慶祝。餐廳位於銅鑼灣V Point 頂層31樓,擁有無敵維港景觀,是情侶約會和朋友聚會的好去處,這次來試了週末早午餐,實在太棒了!餐廳裝潢有特色,我在預訂時備註窗邊位置,幸好我們能被安排到窗邊位置,座位舒適,可以一邊欣賞維港景觀,一邊吃美食,而且座位接近自助吧台,方便拿食物。週末早午餐包括自助區和tasting menu,自助區有多種選擇,冷盤、水果、火腿、芝士、海鮮、沙拉。必食西瓜沙律和香橙沙律。另外,有一個湯,胡椒味道稍濃,所以有點辣,味道挺有特色。Tasting menu 有四款,包括伊比利亞黑毛豬扒、烤三文魚、阿根廷牛柳、碗豆芝士意大利飯,每款都要小份,吃過第一輪可以讓客人任意添加每一款。碗豆芝士意大利飯,不愛吃碗豆的朋友未必喜歡,因為它的碗豆味很濃,芝士味也很濃,簡單又健康。伊比利亞黑毛豬扒,四款tasting menu中最好吃,肉質鬆化,多肉汁,只是稍嫌略鹹了一點。烤三文魚也很不錯,外皮香脆,肉質嫩滑。阿根廷牛柳,平常吃牛扒都是五成熟,所以略嫌這個牛柳不夠鬆化,不過味道不賴。朋友生日還有蛋糕

烤三文魚也很不錯,外皮香脆,肉質嫩滑。

朋友生日還有蛋糕贈送,十分貼心。

ALTO Bar & Grill (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓
2024-07-28 497 浏览
今次黎到試下周末brunch同朋友興祝生日整體來講,餐廳質素比以前差,小小失望🥲。1. Semi Buffet選擇不多。cold cut 好快已經比人夾晒,等左好耐都不會refill. 不過餐廳一點都唔爆, 只是20%滿. 很多salad都剩少少。有個pesto pasta 幾好食,不過buffet未完,已經無再整熱,凍左無禁好食。2 . tasting dishes呢個係唯一做得好的地方。西餐水平是好的,熱食質量不錯。 可以任食牛肉,鱸魚同豬柳肉.overall:小失望😞 性價比很低 $5xx質素的semi buffet 其實應該做得好少少。 不過, 對於主要黎睇景唔介意野食水平的話,呢度都適合興祝生日,環境都靜同優雅的。
今次黎到試下周末brunch同朋友興祝生日
整體來講,餐廳質素比以前差,小小失望🥲。

1. Semi Buffet

2 . tasting dishes

overall:
2024-07-28
生日
2024-07-24 416 浏览
𝐒𝐤𝐲 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮:登龍街樓上柳暗花明又一村,極度美麗嘅景色加上裝修,今日就試咗Sky High Brunch Menu $488 pp再次多謝AE $1000 Quota,又可以試到新野!𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬煙燻牛肉塔塔的香氣撲鼻,搭配脆脆的玉米片,口感對比豐富,香辣的調味讓每一口都充滿驚喜𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 𝐌𝐢𝐳𝐮𝐧𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨, 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬, 𝐖𝐚𝐟𝐮 𝐃𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠以新鮮的菠菜和水菜為基底,搭配酪梨和酥脆的馬鈴薯,和風醬汁的加入使整體口感清新,十分開胃。𝐌𝐢𝐬𝐨 & 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐚𝐛, 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨, 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭味噌和辣椒的海老濃湯,融合了蟹肉的鮮味,濃郁而富有層次,搭配芝麻吐司,完美提升了整體風味。𝟏𝟐-𝐦𝐨𝐧𝐭𝐡 𝐀𝐠𝐞𝐝 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐚𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 (+$𝟓𝟖)經過12個月熟成的帕爾瑪火腿,肉質咸香適中,果然都係要熟成
𝐒𝐤𝐲 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮:

再次多謝AE $1000 Quota,又可以試到新野!

經過12個月熟成的帕爾瑪火腿,肉質咸香適中,果然都係要熟成,搭配烤過的麵包,口感互補

𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 (+$𝟏𝟒𝟖)

北海道扇貝的生吃風味,外層微炙,內裡鮮嫩,搭配簡單的調味,充分展現出海鮮的原汁原味

𝐃𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞𝐲 𝐃𝐞𝐥𝐥 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐣𝐚𝐦, 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚𝐜 𝐬𝐥𝐚𝐰, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐞𝐝 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬 𝐭𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐞

豬肚肉的烹調技術相當精湛,外脆內嫩,搭配蘋果醬的酸甜,與芹菜根沙拉的清新形成絕妙的對比,讓人感受到豐富的層次感。

𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 & 𝐀𝐥𝐥 𝐭𝐡𝐞 𝐓𝐫𝐢𝐦𝐦𝐢𝐧𝐠𝐬 (+$𝟏𝟓𝟖) 𝐘𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞 𝐩𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠𝐬, 𝐫𝐞𝐝𝐰𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞

烤牛肉的多汁口感搭配約克郡布丁和紅酒醬,整體風味濃郁,令人滿足

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐓𝐚𝐫𝐭 𝐫𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐬𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭

焦糖巧克力塔的外皮酥脆,內餡濃郁,甜中帶苦,口感層次分明。搭配清新的覆盆子雪葩,增添了酸甜的對比,讓整體風味更加圓潤,是完美的結束。
2024-07-20 658 浏览
Excellent dishes, Good view, Good service由前菜到尾甜品都好好味,好出色特別深刻:北大西洋鱈魚配焦糖蔥、薯蓉、煙燻青口及魚露挪威三文魚「麵包牛油」配鮮蝦泥、薯蓉、豌豆及柚子蛋黄醬DessertsARK CHOCOLATE CRÈMEUX coconut sorbet, passion fruit, candiedwalnutsNice 👍🏻👍🏻What a wonderful night with familyWe had a great timeThank you

由前菜到尾甜品都好好味,好出色

特別深刻:
北大西洋鱈魚
配焦糖蔥、薯蓉、煙燻青口及魚露

挪威三文魚「麵包牛油」
配鮮蝦泥、薯蓉、豌豆及柚子蛋黄醬

Desserts:
DARK CHOCOLATE CRÈMEUX coconut sorbet, passion fruit, candied
walnutsNice 👍🏻👍🏻

We had a great time
Thank you
2023-12-16
生日
  • 挪威三文魚「麵包牛油」
2024-07-10 603 浏览
呢間係V Point高層嘅餐廳有大大嘅玻璃,一望無際嘅維港景色,黃昏睇到天黑,餐廳環境暗暗地,更有氛圍😉🔸Dinner Set (HK$688 per person)一開始每人可以揀個口味嘅餐包,包括有芝麻味及燕麥包,之後就上左餐湯CAULIFLOWER VICHYSSOISE,口感都算creamy,中間有蟹肉點綴~🔸TUNA TARTARE SANDO前菜有呢個吞拿魚他他三文治,麵包有烘底脆脆地,夾住嘅吞拿魚有少少辣更開胃🔸SPRING VEGETABLE SALAD前菜當然都要有個沙律fresh下,入面有幾款新鮮蔬菜,撈埋沙律醬,唔會覺得dry🥗🔸WAGYU STRIPLION主菜係和牛西冷,無特別問要幾成熟,上菜大約半成熟到,牛味都突出,額外可以沾燒汁🥩🔸Raspberry雪葩呢個set仲包括2個甜品,pre-dessert係呢個Raspberry雪葩,味道偏酸甜,可以中和返味蕾🔸ESPRESSO GELATO而第二款甜品就係呢個咖啡味雪糕,上面有脆餅點綴,食落更有層次🍨

🔸TUNA TARTARE SANDO

🔸SPRING VEGETABLE SALAD

🔸WAGYU STRIPLION

🔸Raspberry雪葩

🔸ESPRESSO GELATO
慶祝生日 浪漫美景半自助午餐銅鑼灣V point 嘅餐廳都可以望到維港海景,每次喺V point食飯嘅餐廳我都好滿意😋今次頂層的Alto Bar & Grill 既Weekend Brunch Buffet, 可以由12pm 食到3pm, 供應無限量四款tasting plates. 同男友慶祝生日,於是特意揀咗一間靚餐廳,果然冇揀錯😊Tasting menu餐廳推介吓,四款tasting plates 都各來一碟,分別有伊比利亞黑毛豬扒,阿根廷牛柳扒,烤三文魚,及RISOTTO意大利燴飯,四款味道不錯,個人覺得胃口不大嘅話,唔需要加主菜,知只食tasting plates 及自助Bar 都好夠了。點好tasting menu, 我地就去自助區拎不同既小食,無限任添任食區,提供了多款特色沙律、火腿、芝士、迷你撻等開胃小菜。另外,餐廳職員會拎一籃麵包俾你選擇,麵包鬆脆及香軟及牛油酥香😄😊好味。Hanger Steak 🥩 USDA 五成熟嘅封門柳牛扒,牛肉味香,熟到剛好,預先切好,外表煎香,推介😌烤鱈魚配麵包碎、焦糖洋蔥、煙燻青口、薯仔及奶油醬我好少食鱈魚,覺得餐廳整得不錯,外面脆脆,但
慶祝生日 浪漫美景半自助午餐

Tasting menu

Hanger Steak 🥩 USDA

烤鱈魚配麵包碎、焦糖洋蔥、煙燻青口、薯仔及奶油醬

我好少食鱈魚,覺得餐廳整得不錯,外面脆脆,但係由於食得太飽,同個人不太好魚,覺得下次只加一項Menu ,反而想再點黑毛豬扒又其他tasting plates.

甜品及水果都美味😁加上一杯黑咖啡,完美慶祝生日😆
2024-07-06 476 浏览
alto bar & grill @ 銅鑼灣呢度bookmark左好耐好想試…今日朋友終於帶me黎試下餐廳位於銅鑼灣 V Point 31 樓…個view真係好無敵…飽覽成個維港景…下次有機會試下黃昏時間黎睇下日落呢度裝修都幾有型…坐又舒適…好適朋友聚餐weekend brunch包左自助區同tasting menu任點。你仲可以加錢係add-on menu或者a la carte menu揀野食剩係自助區都已經好多選擇有cold cut, 生果, 甜品, 凍海鮮, 芝士,…沙律種類琳琅滿目…食完頭盤即刻點tasting menu伊比利亞黑毛豬扒 呢個豬扒肉質鬆化…帶少少油香配紅酒醬好夾烤三文魚 三文魚皮外脆 肉質保持嫩滑阿根廷牛柳 牛柳肉質好嫩碗豆芝士意大利飯 望落雖然簡單…但好好味份量啱啱好每一樣都可以試齊…朋友話今日咁開心不如加碼😍😍我地點左usda封門柳同魚子醬海膽小麥意粉。封門柳餐廳預先將牛肉切好方便客人享用非常貼心。雖然個樣黑媽媽…但帶少少炭燒香味…牛肉味好濃…肉質又柔軟意粉擺盤好靚…小麥意粉口感al dente…而且質感覺比平時食到既意粉更豐富…配上creamy海膽醬汁…
alto bar & grill @ 銅鑼灣

呢度bookmark左好耐好想試…今日朋友終於帶me黎試下

呢度裝修都幾有型…坐又舒適…好適朋友聚餐

伊比利亞黑毛豬扒 呢個豬扒肉質鬆化…帶少少油香配紅酒醬好夾

烤三文魚 三文魚皮外脆 肉質保持嫩滑

阿根廷牛柳 牛柳肉質好嫩

碗豆芝士意大利飯 望落雖然簡單…但好好味

份量啱啱好每一樣都可以試齊…

朋友話今日咁開心不如加碼😍😍

我地點左usda封門柳同魚子醬海膽小麥意粉。

意粉擺盤好靚…小麥意粉口感al dente…而且質感覺比平時食到既意粉更豐富…配上creamy海膽醬汁…好味

呢個價錢有靚景加好野食…

2024-07-04 412 浏览
最近到了一家有靚景靚裝修的餐廳用膳,走入餐廳,就見到由名師設計的燈海,室內格局甚有型格。坐下之後,雖然天色欠佳,但也可眺望維港靚景,愜意舒適,彰顯非凡的氛圍。週末午餐可以點主菜加半自助餐或單點烤肉扒加半自助餐,我們要了後者。半自助餐已包有頭盤及沙律,走了一圈,發覺選擇也不少:各式沙律菜、芝士、火腿、青口、凍蝦、墨西哥牛油果醬加脆片、煙三文魚青瓜沙律、西瓜沙律等琳琅滿目,比比皆是。每樣皆十分到味,爽的爽、甜的甜、鹹的鹹、各司其職。此外,不可不提的是有一款熱食洋蔥紅腰豆牛肉,洋蔥、牛肉粒以及紅腰豆的組合,還給予辣椒粉、芝士碎等自行添加,美味無比!美國USDA肉眼牛扒份量十足,友人要了半熟。上枱時店員會撒一些鹽粒,蘸些隨上的牛扒汁,帶少少辣,食味果然到位。肉質還好,但仍然未夠軟嫩,牛味亦較烯淡。小人的和牛西冷牛扒,卻失色很多。半熟的程度明顯煮過了火,肉質堅靭難嚼,每一口都要咬很久!況且這塊牛扒筋脛奇多,連續很多塊都不能吃。牛味是濃的,可惜真的食不下讌。薯條配咖哩蕃茄醬的粗薯條夠熱夠脆,薯肉也夠厚,奈何那所謂的咖哩蕃茄醬,根本沒有任何咖哩味,跟普通的蕃茄醬毫無分別,結果連本薯條控也未能清盤。一
自助餐區
洋蔥紅腰豆牛肉
戰利品一
戰利品二
美國USDA肉眼牛扒
和牛西冷牛扒
和牛西冷牛扒
薯條配咖哩蕃茄
一山還有一山低,另一道伴菜野生蘑菇配煙燻紫蘇牛油,既欠缺煙燻味,也沒有紫蘇香,更離譜的是似乎廚師找不到鹽,是完全無味的,食到的純粹是滿口的油膩!
野生蘑菇配煙燻紫蘇牛油
同樣來自自助餐區的甜品,小人拿了西瓜、菠蘿、哈密瓜、芒果芝士餅、布朗尼等等。水果清香爽甜,非常解膩。芝士餅鮮香,最喜歡布朗尼蛋糕綿密,極度的朱古力,超完美的句號!
戰利品三
景觀是無敵的,然而烤扒實在強差人意。
自助餐區
洋蔥紅腰豆牛肉
戰利品一
戰利品二
戰利品三
  • 戰利品
位於銅鑼灣V Point 最高層連天台位置😍落地大玻璃清楚望到維港,Dinner早少少黎仲可以睇埋日落😍夜晚黎仲望到香港夜景勁有feel🥰個日太熱無去到天台,下次一定要上去🥹▪️Chicken Caesar Salad份量超乎我想像😳有晒Japanese chicken thigh, crispy skin, boquerones, croutons, aged parmesan, Parma ham,非常豐富,而且沙律菜都好fresh,醬汁都好夠👍🏻▪️Baby Corn Elotes有kewpie, cotina, chipotle, coriander, 口感爽脆,又有烤過勁香😍 點醬仲帶點辣辣地,酸甜咸辣並存,口感好豐富,好惹味!▪️Pork Secreto如果唔想食牛,呢款係性價比高既菜式🫶🏻 肥瘦比例適中,唔會過於肥膩,亦無豬膻味,咬下都有大量肉汁🫶🏻唔需要太多調味都好夠味,份量都多。▪️Roast Cod個cream sauce 夾個魚食調配得好juicy🥹魚肉都好鮮嫩,仲有已拆殼既青口,成道菜變得更加滑嫩,另外佢都加份左caramized onions,令到魚之鮮味更加出👍🏻▪️

▪️Chicken Caesar Salad

▪️Baby Corn Elotes

▪️Pork Secreto

▪️Roast Cod

▪️Sticky Toffee Pudding
濃郁既焦糖醬,底部係由烹調煮熱既香蕉拼合而成,做到好似布丁咁,但口感上再比布丁更加豐厚👍🏻上面加上Vanilla雪糕,凍熱交溶,好味😋😋
2024-06-21 446 浏览
今日黎到銅鑼灣發掘到呢間餐廳有靚景,裝修非常有格調Cauliflower vichyssoise湯頭濃郁醇厚,飽含著海洋的鮮美滋味。細緻柔滑的奶油配上新鮮的螃蟹肉,層次豐富,飽含酸甜鮮香,讓人垂涎欲滴Tuna Tartare Sando新鮮的金槍魚肉搭配香脆可口的麵包,酥脆中帶有濕潤的口感,搭配獨特的他他醬汁,酸甜交織,回味無窮。這樣的完美搭配讓人彷彿置身於地中海的渡假勝地,享受著悠閒的美食時光Spring Vegetable salad這份色彩繽紛的沙律令人目不暇接。新鮮的茄子、紅蘿蔔和酸瓜完美融合,彷彿天然的藝術品般悅目動人。每一口都能感受到蔬菜的清新滋味,佐以爽口酸甜的醬料,清新健康,又不失層次Wagyu Striplion這道主菜實在是太讓人難忘了。柔嫩多汁的和牛牛排與香酥可口的馬鈴薯千層酥完美融合,口感層次豐富。每一口都能感受到牛肉的鮮美滋味,搭配馬鈴薯的香脆細緻,讓人垂涎欲滴。這些食材堪稱頂級,在師傅的巧手烹飪下,展現出了無與倫比的美味Raspberry 雪葩這份甜品為整頓大餐畫上了完美的句號。清爽香甜的雪芭上點綴著新鮮的藍莓和紅桑子,口感清涼滑順,層次豐富,讓人回味無窮。
今日黎到銅鑼灣
發掘到呢間餐廳有靚景,裝修非常有格調

Cauliflower vichyssoise

Tuna Tartare Sando

Spring Vegetable salad

Wagyu Striplion

Raspberry 雪葩

這份甜品為整頓大餐畫上了完美的句號。清爽香甜的雪芭上點綴著新鮮的藍莓和紅桑子,口感清涼滑順,層次豐富,讓人回味無窮。這些食材均是採摘新鮮的,再經過精心調製,展現出了絕妙的滋味
Alto 係位於銅鑼灣嘅一間高級餐廳,擁有絕佳嘅景觀同埋精緻嘅菜式。試咗佢哋嘅 Brunch Buffet,性價比高。每位成人 $488,你可以無限量地享受時令自助餐同品嚐熱盤,真係一個唔錯嘅選擇。首先講講自助餐區,佢哋提供嘅時令食物選擇相當豐富,各種沙律、冷盤、芝士同甜品,應有盡有。每一樣嘢都好新鮮,而且擺盤都非常精美。Alto 嘅熱盤係佢哋嘅特色之一,每一道菜都精美,仲係unlimited refill😍伊比利亞黑毛豬扒 配蔬菜、菠菜泥及紅酒醬。豬扒肉質嫩滑,帶有濃郁嘅豬肉香味,配上紅酒醬更加提升咗層次。蔬菜新鮮,菠菜泥既滑又香,完美地平衡咗豬扒嘅濃郁味道。阿根廷牛柳扒🥩配蘑菇胡椒醬及薯蓉牛柳扒煮得剛剛好,肉質柔嫩多汁,蘑菇胡椒醬帶有微辣,提升咗整體嘅風味。薯蓉細滑,口感非常好。烤三文魚配菠菜及蛋黃醬,三文魚煎得香,魚肉嫩,配上濃郁嘅蛋黃醬,味道非常出色。英國豌豆芝士意大利燴飯,呢道意大利燴飯特別之處在於豌豆嘅香甜加上濃郁嘅芝士味,米飯煮得恰到好處,非常滿足。如果你想要更加豐富嘅選擇,仲可以加配主菜。我試咗兩道加配菜,真係冇令我失望。魚子醬海膽奶油胡椒小麥意粉 $188呢道意粉真係

伊比利亞黑毛豬扒 配蔬菜、菠菜泥及紅酒醬

阿根廷牛柳扒🥩配蘑菇胡椒醬及薯蓉

魚子醬海膽奶油胡椒小麥意粉 $188
呢道意粉真係奢華享受,奶油胡椒醬濃郁香滑,海膽鮮甜,魚子醬更係點睛之筆,令整道菜提升咗唔少層次。

美國 USDA 封門牛柳扒 $268
呢道牛柳扒係我全場最愛,牛肉質素高,煮得非常完美,肉質柔嫩多汁。