2023-04-04 27 浏览
ALVYs地址:西環堅尼地城荷蘭街8號地舖G/F, 8 Holland Street, Kennedy Town, Western District磚紅色的門口及牆身, 充滿舊舊感第一次來見有2人set 選擇多招牌肉丸,大大粒用一minced pork 打成,肉味香,個肉丸汁非常惹味。威士忌燒烤炸雞翼,whisky 味第一次見,當然要試下佢是什麼味啦,形容它是不甜的bbq sauce 腐乳汁凱撒沙律, 是中西合璧之作,腐乳汁有點飲芝士,入口也滿有火花。仲有pizza 點了個sausage and mushroom pizza . dough 是酸種 Sourdough pizza,發酵更香,氣孔同根性良好,餅底烤得來好脆,中間又有鬆軟口感似麵包。topping 就是簡單的sausage and muschroom,腸也是自家製,郁香蕃茄味醬汁及芝士。Tap beer有13款咁多,有本地同國外釀製的。我點了杯No.13 Love Craft Mother Goat Doppelbock Beer 來自香港,入口有彈莓香,fruity 味重再有甘味。美式風格餐廳
ALVYs
地址:西環堅尼地城荷蘭街8號地舖

磚紅色的門口及牆身, 充滿舊舊感

第一次來見有2人set 選擇多

Tap beer有13款咁多,有本地同國外釀製的。

美式風格餐廳
好少係西環會有咁有格調嘅餐廳,環境好chill,好適合Friday night食飯🥳🥳 今次直接叫咗個set,唔洗諗太多又試到曬佢地嘅signature!!! 🍴🍸All Day Set $238 per head👤 🍟🍟 Curly Fries 扭扭薯條 熱辣辣,係即炸的!👍🏻 味道道都係個啲味😹不過特別嘅係佢個番茄醬🥫因為佢唔係現成啲茄汁,佢係真係用番茄整出嚟,食到有番茄蓉。🍗🍗 Bourbon Barbecue Wings 威士忌燒烤炸雞翼炸雞翼然後出面包滿燒烤醬,酸酸甜甜帶啲啲辣。佢重會配埋sour cream,可以中和翻個濃醬汁,冇咁膩!🥗🥗 Alvy's Caesar 腐乳汁凱撒沙律個配搭都幾新穎,都真係食到個腐乳味,但又冇覺得好奇怪,都幾有趣🤣🤣 🍕🍕 Bak Gwei 白鬼叉燒薑蓉薄餅佢地signature pizza,好特別應該冇咩餐廳會見到依個combination,竟然會將叉燒薑蓉擺係pizza到😳😳 特別要讚一讚嘅係佢個餅底,handmade Sourdough,真係幾煙韌又重麵粉香,計餅底嚟講會係我嘅top3🥳🥳😎飲品包兩杯beer🍺🍺佢地所有都係tap be

🍴🍸All Day Set $238 per head👤

🍟🍟 Curly Fries 扭扭薯條
熱辣辣,係即炸的!👍🏻 味道道都係個啲味😹

🥗🥗 Alvy's Caesar 腐乳汁凱撒沙律

🍕🍕 Bak Gwei 白鬼叉燒薑蓉薄餅

飲品包兩杯beer🍺🍺
佢地所有都係tap beer,係bartender 直接斟出黎個啲,我今次試咗no.8,有果味又好易入口🍻
✨佢地依家有飲品freeflow ,$300一個人2個鐘任飲,有品同啲酒類,鍾意飲酒傾計,可以trytry🍻🗣️
2023-04-01 22 浏览
今日放工想去港島最西嘅地方堅尼地城食嘢,因為嗰日佢已經係好有外國風味,所以想喺嗰度搵間酒吧食吓嘢然後就揀咗呢間咁有特色嘅餐廳,入到去見到佢啲啤酒有好多唔同種類有成十幾重,所以我覺得佢嗰間啤酒嘅主題嘅餐廳,我哋嗌咗兩個Set,一個有好多唔同芝士嘅Pizza(handmade Sourdough pizza),兩粒肉丸,四隻bourbon bbq雞翼同埋一碟沙律。關於啤酒,真係要俾個like! 我飲咗個杯係酒精比較多嘅red beer,我朋友試過杯就係果味濃的啤酒,另外都有10幾款唔同種類嘅啤酒。佢哋亦都有2個鐘任飲$300/head (另收加一服務費)包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水等值得推薦嘅堅尼地城酒吧!

值得推薦嘅堅尼地城酒吧!
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 Set menu 238/ppl From the moment we stepped into Alvy's, we knew we were in for a treat. Our taste buds were tantalized by the diverse range of dishes their set menu for two had to offer. 🌼 Meatballs in Sunday Sauce A nostalgic, homey dish that warmed our hearts. The meatballs were tender and well-seasoned, while the sauce had the perfect balance of tang and sweetness 😆 🌼 Bourbon Barbecue Wings Crispy on the outside, succulent on the inside ❤️ The bourbon barbecue sauc
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 Set menu 238/ppl

🌼 Meatballs in Sunday Sauce

🌼 Bourbon Barbecue Wings

The bourbon barbecue sauce added a rich, smoky depth to the wings that left us craving more 😚

🌼 Alvy's Caesar salad 🥗

It was a delightful twist on the classic. The addition of char siu and fermented bean curd elevated the dish, while the anchovy dressing, parsley, crispy wonton skins, and zested lemon panko provided a satisfying crunch.
As for drinks, we had the pleasure of trying two distinct beers.

🌼 Ink

Young Master stout from Hong Kong had a smooth, chocolatey, hoppy, and nutty flavor profile that paired well with our dishes.

🌼 Dan Ryans

American IPA from Taiwan was equally enjoyable, boasting a smooth, bitter, piney, and fruity taste.

🌼 Bourbon Pie sourdough 🍕

The handmade sourdough crust was the perfect vehicle for the rich barbecue sauce, gooey mozzarella, tender slow-cooked chicken, and tangy pickled shallots. This pizza was truly a symphony of flavors and textures.

⭐️ Deal

⭐️ To top it all off, Alvy's is currently offering an amazing promotion which is a 2-hour free flow of Young Master Pi, wine, cider, sodas, and juices for just $300! This incredible deal is not to be missed.

⭐️ Register YMfam account and you will get a free beer next time. $40=1 YM dollar 💵
2023-03-31
2023-03-29 13 浏览
位於堅尼地城的這家西餐廳格調高雅,餐廳的大部分侍應都是外國人,讓人感受到異國用餐的氣氛。餐廳提供的多款美食,其中最受歡迎的是威士忌燒烤炸雞翼。雞翼炸得香脆,配搭藍芝士醬,減低油膩,雞肉保持嫩滑多汁,會encore😋另一道推薦的菜式是腐乳汁凱撒沙律配上新鮮的生菜、煙肉和芝士片,口感豐富而味道新鮮。招牌肉丸也是餐廳的一大特色,每份有兩大粒肉丸,肉質鮮嫩,配上獨特的調味,讓人一試難忘。煙肉芝士漢堡薄餅味道很像漢堡,煙肉和芝士的搭配得宜,材料豐富,批底口感鬆軟,不會太大負擔感其他特色薄餅也非常值得一試,例如白鬼又燒薑蓉薄餅,好像挺特別,下次要試試餐廳還提供了多款雞尾酒PINS & NEEDLES讓人感受到小麥香和百香果酸味的融合,味道平衡, LUCKY FLOWER 配搭新鮮的蘋果酒,口感清新爽口

另一道推薦的菜式是腐乳汁凱撒沙律

配上新鮮的生菜、煙肉和芝士片,口感豐富而味道新鮮。

煙肉芝士漢堡薄餅

餐廳還提供了多款雞尾酒

LUCKY FLOWER
配搭新鮮的蘋果酒,口感清新爽口
2023-03-28 39 浏览
食Pizza梗係嚟呢一間,因為佢啲Pizza即叫即整夠晒新鮮。佢地Pizza 係handmade Sourdough pizza,食落去特別煙煙韌韌😋我哋揀咗二人餐,每位$238。套餐包括:Noshe 、Wings、Salad、pizza 或pasta 各一。兩杯飲品。小食揀咗扭扭薯條,薯條夠大份,而且好香脆好好味!雞翼揀咗威士忌燒烤炸雞翼。雞翼炸得香脆,而且充滿燒烤醬,肉質幾滑。腐乳汁凱微莎律呢個非常之特別,用上腐乳汁,而且仲有叉燒。Pizza揀咗cheese Burger。餡料豐富有好多漢堡肉、酸瓜等,好味。餐廳有好多tap beer選擇、當中包括本地品牌。除咗啤酒,仲有好多其他飲品,我哋揀咗mocktails!GAMAYMELATI | LEMON | STRAWBERRY PUREE |ORANGE FLOWER WATER | TONIC味道酸酸地,MELATI 味道突出。ISLAND BOYPINEAPPLE JUICE ORANGE JUICE | LIME | SPRITE| STRAWBERRY PURE | PASSIONFRUIT PUREE呢杯果味香濃,甜甜酸酸

小食揀咗扭扭薯條,薯條夠大份,而且好香脆好好味!

腐乳汁凱微莎律呢個非常之特別,用上腐乳汁,而且仲有叉燒。

GAMAY
ORANGE FLOWER WATER | TONIC
味道酸酸地,MELATI 味道突出。

ISLAND BOY
呢杯果味香濃,甜甜酸酸咁好飲!

另外餐廳有freeflow 飲品優惠,2個鐘任飲$300/位 加一。 有酒精及無酒精飲品。5種啤酒加梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan、Highball、梳打、檸檬水、果汁等等。
2023-03-28 11 浏览
😋放假訓到自然醒,梗係約朋友仔去Chill下!西環呢間美式手工Pizza結合港式fusion,非常值得一試!🇺🇸門面裝修充滿紐約復古風,氣氛環境令人好放鬆,一於試下呢度beer on tap,本土/外國口味都有多款選擇,我就叫左本土既Ym pilsner同Neonotic cider 🍺 ,前者後者就比較啱女仔飲,香甜既桃味,幾好飲!🍻如果想盡興d,仲有freeflow 優惠:2個鐘任飲5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁 ,只需$300/位🌟二人套餐都好抵食,有齊沙律、前菜、小食、handmade Sourdough Pizza 、飲品,($238/位)✨招牌肉丸好似乒乓波咁大粒,咬開充滿肉汁!🍗威士忌烤炸雞翼外皮好香脆,醬汁酸甜帶點辣,超級惹味!🥗乳汁凱撒沙律非常創新嘅配搭,鹹香口味估唔到咁夾!🍕辣肉腸菠菜pizza 餅底薄身柔軟,口感煙煙韌韌,但邊皮又好脆口,每啖都食到濃郁芝士,豐富大滿足!難怪隔籬枱既外國人,每人都食一個,真係無誇張!
😋

🇺🇸

🍻
如果想盡興d,仲有freeflow 優惠:

🌟

✨招牌肉丸
好似乒乓波咁大粒,咬開充滿肉汁!

🍗威士忌烤炸雞
外皮好香脆,醬汁酸甜帶點辣,超級惹味!

🥗乳汁凱撒沙律
非常創新嘅配搭,鹹香口味估唔到咁夾!

🍕辣肉腸菠菜pizza

早排喺港島發現呢一間裝修好搶眼嘅酒吧餐廳,係一排嘅唐樓底下竟然有一間裝修咁New York vibe嘅餐廳🇺🇸 今日同朋友係附近cafe坐完特登過嚟食晚飯💃🏻今次食嘅係Dinner set for 2 ($238/person),前菜係腐乳汁凱撒沙律🥗平時唔算特別鍾意食腐乳,呢一度食得出落咗少少腐乳,但係唔會太搶,所以適合平時冇乜食腐乳嘅人(例如我😂)過吓口癮😛佢仲加咗啲叉燒同脆脆,成個就係香港特色版嘅凱撒沙律👐🏻小食就嗌咗招牌肉丸同威士忌燒烤炸雞翼~招牌肉丸呢個幾有驚喜😳佢入邊唔會好乾,肉丸本身混合左一啲洋蔥,食落去都都幾香,加埋芝士同埋茄汁係絕配❤️炸雞翼仲可以點薑蓉sour cream幾特別🤣嚟到呢度一定要食佢哋嘅Pizza,因為佢哋嘅Pizza係homemade sourdough 做底,食落去就算餅底唔係好厚都做到嗰種煙韌口感🤪今次食嘅墨西哥辣椒海鮮,pizza都好足料,成個Pizza鋪滿蝦、蜆、八爪魚等海鮮🥰 不過墨西哥辣椒都幾多,唔食得辣嘅朋友就要注意🌶️呢度嘅tap beer選擇都幾多😛 今次二人餐就包咗兩杯啤酒,朋友揀嘅pins and needle幾refreshing

呢度嘅tap beer選擇都幾多😛 今次二人餐就包咗兩杯啤酒,朋友揀嘅pins and needle幾refreshing ,自己揀嘅lucky flower飲落去比較甜,味道有啲似prosecco☺️ 見到佢哋都做緊$300 2h-freeflow packages 包House Red & White,啱晒同三五知己過嚟飲返兩杯🍻

總括嚟講,佢哋嘅食物雖然走fusion路線,但係味道都唔錯,呢度侍應都幾有禮貌,而且特別鍾意佢個環境裝修真係好有feel,如果平時週末假日喺度飲下啤酒chill吓都應該唔錯🥰
  • Meatballs in Sunday Sauce
2023-03-27 66 浏览
餐廳外牆門面用上橙紅色的裝潢,加上紅磚牆,充滿外國風。餐廳門口的霓虹燈在晚上格外奪目,吸引沿路途人的目光。走進餐廳就看到調酒的地方,放滿各種各樣的酒,調酒師在搖晃製作飲品,氣氛很好。而餐廳內用上橙紅色的燈光,好像身處美國餐廳,濃濃的復古感覺,別具特色啊!餐廳有不少fusion菜式,菜式十分特別呢!而職員也很耐心介紹食物飲品。•二人套餐$238位 套餐有前菜、小吃、沙律、主食和啤酒,而且主食薄餅的種類很多呢~推介大家點這個套餐,可以嚐到多種食物又比較優惠。♡招牌肉丸 🥢必點🥢由豬肉、牛頸肉、小牛肉製成,表面灑有芝士、麵包屑和珍珠葉,很有外國風味的菜式。♡威士忌燒烤炸雞翼威士忌味道不太突出,反而燒烤味比較濃郁,附上爽脆的西芹可以清新解膩。而酸忌廉醬裏竟然有薑蓉的味道,很驚喜呢!♡腐乳汁凱撒沙律 🥢必點🥢有沙律、脆皮餛飩皮、麵包屑加一些醬汁,中西fusion的菜式,用上中式的腐乳汁來配上西式的凱撒沙律。腐乳味不太突出,而叉燒和芝士份量都很多,吃起來滋味又清新。♡白鬼叉燒薑蓉薄餅平日都是吃菠蘿、肉腸的薄餅多,這次看到有以叉燒薑蓉做的薄餅,一於嚐試一下~平時用來配白切雞的薑蓉,用在薄餅上味道很突
餐廳外牆門面用上橙紅色的裝潢,加上紅磚牆,
充滿外國風。
餐廳門口的霓虹燈在晚上格外奪目,
吸引沿路途人的目光。

走進餐廳就看到調酒的地方,
放滿各種各樣的酒,
調酒師在搖晃製作飲品,氣氛很好。

而餐廳內用上橙紅色的燈光,
好像身處美國餐廳,濃濃的復古感覺,別具特色啊!

餐廳有不少fusion菜式,菜式十分特別呢!
而職員也很耐心介紹食物飲品。

•二人套餐$238位
套餐有前菜、小吃、沙律、主食和啤酒,
而且主食薄餅的種類很多呢~
推介大家點這個套餐,可以嚐到多種食物又比較優惠。

♡招牌肉丸 🥢必點🥢
由豬肉、牛頸肉、小牛肉製成,
表面灑有芝士、麵包屑和珍珠葉,
很有外國風味的菜式。

威士忌燒烤炸雞翼

♡威士忌燒烤炸雞
威士忌味道不太突出,反而燒烤味比較濃郁,
附上爽脆的西芹可以清新解膩。
而酸忌廉醬裏竟然有薑蓉的味道,很驚喜呢!

腐乳汁凱撒沙律

♡腐乳汁凱撒沙律 🥢必點🥢
有沙律、脆皮餛飩皮、麵包屑加一些醬汁,
中西fusion的菜式,
用上中式的腐乳汁來配上西式的凱撒沙律。
腐乳味不太突出,
而叉燒和芝士份量都很多,吃起來滋味又清新。

♡白鬼叉燒薑蓉薄餅
平日都是吃菠蘿、肉腸的薄餅多,
這次看到有以叉燒薑蓉做的薄餅,
一於嚐試一下~
平時用來配白切雞的薑蓉,
用在薄餅上味道很突出,
加上這裏的薄餅是handmade的酸種餅底,
所以味道口感和一般薄餅店的有所不同。

🍺套餐包括可以選一款330ml的啤酒,
款式都不少,十多款供選擇,
名稱都很特別,而且大多都是由香港製造呢~
有Contemporary Pilsner,Another One,Classic Pale Ale,
Jeng,Lucky Flower,Red Hare,Izakaya,Pins&Needles,Ink,
Rose Red Tea,Rauchbier,Dan Ryans,Mother Goat.

Lucky Flower

♡Lucky Flower
傳統啤酒的顏色,
用上白牡丹茶,石榴,帶有點花香味道。

Mother Goat

♡Mother Goat
味道易入口,
有蜂蜜,帶有點甜味,
麥味比較重。

🍻如果是酒類愛好者的話可以點這個飲品freeflow的優惠,大滿足!
2個鐘任喝只是$300/head (另收加一服務費)
包括有5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁 。

✔️餐廳設加一服務費
威士忌燒烤炸雞翼
腐乳汁凱撒沙律
Lucky Flower
Mother Goat
唔講唔知原來少爺啤有開餐廳的,放工近近地就決定去飲返兩杯~ 裝修以紅色磚牆為主,配上霓虹燈、黑白階磚地板,好有外國懷舊酒吧氣氛。餐廳提供多款酒類選擇,其中招牌喺由ʙᴀʀᴛᴇɴᴅᴇʀ直接喺「水龍頭」斟出嚟嘅ᴛᴀᴘ ʙᴇᴇʀ,超過一半都喺香港本土製造,過嚟支持下順便試下新口味♡.🐈🎀ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆.🌟sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ $𝟺𝟽𝟼 .🍟ᴄᴜʀʟʏ ғʀɪᴇs 辣椒粉大蒜大份扭扭薯條,唔洗蘸番茄醬都好夠味。不過呢度嘅番茄醬喺店家自己磨出嚟的,同出面嘅加工製成品唔同,有埋蕃茄肉 十分鮮甜有口感,蘸醬食都別有一番風味。 .🍗ʏᴜ ᴋᴡᴇɴ ʏɪᴄᴋ ʜᴏᴛ ᴡɪɴɢs 醬汁有啲似水牛城雞翼,配上藍奶酪醬同芹菜可以中和味道唔會膩。雞翼幾入味,味道偏辣好惹味。 .🥗ᴀʟᴠʏ’s ᴄᴀᴇsᴀʀ 腐乳汁嘅凱撒沙律,配料叉燒、腐乳、香脆餛飩皮、芝士、麵包屑等非常豐富,食落意外地夾 清新又健康。 .🍕ᴛʜᴇ sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘᴏᴘᴘᴇʀ 奶油奶酪調味嘅墨西哥辣椒海鮮薄餅,配上魷魚、螺、蝦等配料,加上自家製ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴘɪᴢᴢᴀ,口感
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
🌟sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ $𝟺𝟽𝟼
🍟ᴄᴜʀʟʏ ғʀɪᴇs
🍗ʏᴜ ᴋᴡᴇɴ ʏɪᴄᴋ ʜᴏᴛ ᴡɪɴɢs
🥗ᴀʟᴠʏ’s ᴄᴀᴇsᴀʀ
🍕ᴛʜᴇ sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘᴏᴘᴘᴇʀ
奶油奶酪調味嘅墨西哥辣椒海鮮薄餅,配上魷魚、螺、蝦等配料,加上自家製ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴘɪᴢᴢᴀ,口感煙煙韌韌,味道好有層次,值得一試。
🍺
ɴᴏ. 𝟹 ʏᴏᴜɴɢ ᴍᴀsᴛᴇʀ ᴄʟᴀssɪᴄ ᴘᴀʟᴇ ᴀʟᴇ - 清清地嘅啤酒 完全唔會苦澀,平時少飲酒嘅人士都好容易接受
ɴᴏ. 𝟾 ʙʟᴀᴄᴋ ᴋɪᴛᴇ ᴘɪɴs ᴀɴᴅ ɴᴇᴇᴅʟᴇs ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ sᴏᴜʀ - 水果味重 酸甜味好突出,味道好特別,一試便愛上了
下次ʜᴀᴘᴘʏ ʜᴏᴜʀ想嚟試埋佢個飲品ғʀᴇᴇғʟᴏᴡ 優惠,𝟸個鐘任飲$𝟹𝟶𝟶/ʜᴇᴀᴅ,支持下更多香港本土品牌嘅ᴛᴀᴘ ʙᴇᴇʀ🍻
📍ᴀʟᴠʏ's
🐾西環堅尼地城荷蘭街𝟾號地舖
💸$𝟻𝟸𝟺/𝟸ᴘᴇᴏᴘʟᴇ

☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇ
ʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎ʙᴇᴀᴜᴛʏ⋆̩♬︎ ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ*⋆✈︎

2023-03-27 19 浏览
📍#老屎忽係堅尼地城#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #堅尼地城成日經過見到依間Pizza店都覺得餐廳入面好有氣氛好想試 聽講佢地嘅handmade Sourdough pizza好受歡迎 難得今日喺附近收工 就同咗男朋友黎試吓😜入到舖頭比佢哋嘅tap beer 牆吸引住 估計超過10幾款手工啤🤩 坐低左店員就介紹佢地既飲品freeflow 優惠,2個鐘任飲$300/head (另收加一服務費)包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁 可惜我同男朋友本身都唔係好飲得 所以就冇叫到🥲餐廳有set menu 供應 ($238/person)包括有noshes, wings, salad, pizza同beer 兩個人都可以試多啲唔同種類noshes - 🍟扭扭薯條即叫即炸 熱辣辣上枱 而且加咗好惹味paprika 配埋自家製茄汁 比平時既重蕃茄味 正😋wings - 🐥威士忌燒烤炸雞翼平時好少見到會酒嚟到煮雞翼 食落唔算好重酒味 幾特別salad -
📍#老屎忽係堅尼地城

可惜我同男朋友本身都唔係好飲得 所以就冇叫到🥲

餐廳有set menu 供應 ($238/person)

noshes - 🍟扭扭薯條

wings - 🐥威士忌燒烤炸雞
平時好少見到會酒嚟到煮雞翼 食落唔算好重酒味 幾特別

salad - 🥗 腐乳汁凱撒沙律
沙律加左叉燒粒 幾有口感 冇諗過配埋沙律菜會咁夾😍

pizza - 🍕白鬼叉燒薑蓉薄餅
本身有啲擔心會好唔夾 始終係d中式嘅食材 點知味道調得好好 個pizza加左d bechamel
係傳統嘅法式白醬 加埋mozzarella 仲有就係叉燒同薑蓉 係一個幾特別嘅fusion配搭 全部嘢都好夾 大家不坊試下😚

beer - 🍺 Jeng & Hangry Donuts Hopiscus

Jeng比較重果香味 較易入口 女仔應該會比較鍾意

Hangry Donuts Hopiscus就重麥味啲 飲落較smooth

Alvy's (西環)
📍西環堅尼地城荷蘭街8號地舖
在西環一間充滿美國懷舊風的Bar & Restaurant,猶如Netflix美劇的場景般,在偏暗紅的燈光下,沉醉於輕快的音樂中,品嚐著西方又帶點中式風格的美食,這種Weekend Vibes好夠Chill!二人套餐 Set Menu (For 2 People) $238 x 2Noches 扭扭薯條 Curly Fries 比起薯條,更愛扭扭薯條,因為口感較紮實。新鮮即炸,脆身又熱辣辣,份量頗多,醬汁以蕃茄醬為主調,還加入了Paprika辣粉和Garlic,所以味道特別有層次。即使冷卻後也不覺太油膩。Wings余均益炸雞翼 Yu Kwan Yick Hot Wings衝著香港老字號辣椒醬品牌余均益而Order,比起死辣,這個Hot Wings更有After Taste你餘韻。不嗜辣的我一開始會覺得太辣,但越吃越上癮,還有Blue Cheese醬可以解辣,Fusion之餘更顯細心。Salad腐乳汁凱撒沙律 Alvy's CaesarCaesar Salad吃得多,這個特別在於一般的煙肉換成叉燒,肉感更強和紮實。而沙律醬則以腐乳汁,味道較鹹香惹味,還灑上豬皮脆脆,簡單又別具特式。Piz

Noches

Salad
Alvy's Caesar

Pizza & Pasta

四重芝士薄餅 Four Cheese
友人是Sourdough Fans,這裡的Handmade Sourdough Pizza更是必試,一看到廚房的傳統Pizza大焗爐就知道是內行人。餅底煙韌的口感完全符合酸種麵包控們的口味,獨特的炭烤香引入入勝,微微焦脆的餅皮配上超濃郁、重口味的Four Cheese,邪惡又足料。在微甜蕃茄乾的點綴下,讓Pizza的味道更多樣化,整體十分高質,大愛!

Beers 330ml x 2
二人餐包2杯330ml的Tap Beer,款式很多,每一款都有清楚介紹其產地和味道。RED HARE帶有突出的咖啡烘焙味,還有草莓的果香,非常容易入口。喜歡苦澀味的可以選擇HUGIN,充滿德國黑啤的煙燻味。飲得之人可以玩$300 Free Flow Drink優惠,2小時任飲指定Beer、紅白酒、罐裝Higherthan、Highball和其他飲品,眼見鄰座的外國客人暢飲程度,確是爽皮!
Yu Kwan Yick Hot Wings
Alvy's Caesar
Tap Beer
食盡西環之美式 — Alvy's————————————————自從上次飲咗少爺啤之後覺得幾好飲,聽朋友介紹香港大學站附間有間美式餐廳Alvy's都有賣嫁bo!🔸 扭扭薯條飲啤酒就當然要配薯條😋扭扭薯條熱辣辣炸得啱啱好, 配埋特製既蕃茄醬料, 食得好滋味🥰🔸 威士忌燒烤炸雞翼雖然有加威士忌,但係雞翼唔會好重酒味, 味道相當唔錯😋🔸 腐乳汁凱撒沙律呢間餐廳其實將好多中式嘅醬料配合西式嘅煮法,好有創意但又啦會伏, 拿捏得幾好🥸🔸 煙肉芝士漢堡薄餅佢哋自家製嘅handmade Sourdough pizza, 芝士味濃, 漢堡肉juicy, 餅底唔算厚身, 配料一睇都知好豐富😆🔸 Just Peachy Cider呢杯手工啤味道屬於sweet and fuzzy, 有淡淡桃味,文聞落幾香,易入口, 適合初飲啤酒嘅朋友🔸 Classic Pale Ale呢杯Classic味道屬於fruity&fresh, 啤酒嘅苦味平均散佈, 麥味相對起第一杯較出😉💭Overall comment:聽講Alvy's仲做緊飲品freeflow 優惠,2個鐘任飲$300/人頭,包括5種啤酒加1梳打、House R
食盡西環之美式 — Alvy's
————————————————

🔸 扭扭薯條

🔸 威士忌燒烤炸雞

雖然有加威士忌,但係雞翼唔會好重酒味, 味道相當唔錯😋

🔸 腐乳汁凱撒沙律

🔸 煙肉芝士漢堡薄餅

🔸 Just Peachy Cider

聞落幾香,易入口, 適合初飲啤酒嘅朋友

🔸 Classic Pale Ale

💭Overall comment:
聽講Alvy's仲做緊飲品freeflow 優惠,2個鐘任飲$300/人頭,包括5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball等等嫁,有興趣可一試🤗
今晚收工去左西環堅尼地城試新餐廳,地點係Alvy's。晚市餐牌有二人餐,價錢每位$238,另加一,包noshes3選1,雞翼2選1,沙律,330ml啤酒兩杯,比薩或者意粉14選1。腐乳汁凱撒沙律 Alvy's CaesarChar Siu, Fermented Bean Curd, Anchovy Dressing, Parsley, Crispy Wonton Skins, Zested Lemon Panko腐乳汁凱撒沙律係新鮮羅馬生菜加上芝士片,中式叉燒粒,同脆脆炸雲吞皮。真係啖啖脆口。個汁味道特別,唔會太鹹或者太油,其實腐乳味唔濃。招牌肉丸 Meatballs in Sunday Sauce Pork, Chuck, Veal, Pecorino, Lemon Panko小食揀左招牌肉丸。招牌肉丸一客兩大粒,肉質唔錯,唔會死實,面頭加上芝士碎同一片菜葉,個汁番茄味適當,唔錯。余均益炸雞翼 Yu Kwen Yick Hot Wings Hot Wings, Blue Cheese, Celery雞翼揀左余均益炸雞翼。余均益炸雞翼一客4隻,炸得皮脆肉嫰,個醬都頗辣,酸酸辣辣,好惹味
余均益炸雞翼 Yu Kwen Yick Hot Wings
雞翼揀左余均益炸雞翼。余均益炸雞翼一客4隻,炸得皮脆肉嫰,個醬都頗辣,酸酸辣辣,好惹味,面頭灑上香草。伴有藍芝士醬同兩條西芹,個藍芝士醬勁濃芝士味,聞到都香。
白鬼叉燒薑蓉比薩 Bak Gwei
Bechamel, Char Siu, Mozzarella, Geung Yeong
白鬼叉燒薑蓉比薩 Bak Gwei
比薩揀左白鬼叉燒薑蓉比薩。比薩一客8塊,熱辣辣上枱,每塊比薩上面都有叉燒粒,都有好多熱熔mozarella芝士,特別在薑蓉超多,味道真係好濃薑蓉味,非常特別,絕對係中西合璧。比薩係自家製酸種餅底。餅底好薄,批邊好脆,好味道。
Ink
Smooth, Chocolatey, Hoppy, Nutty
Ink
Ink 色水呈深啡色,飲落帶濃濃朱古力味。
Rose Red Tea
Rose Red Tea
Rose Pedals, Red Tea, Honey, Spicy, Apricot
Rose Red Tea色水係橙紅色,面頭有泡沫。飲落係果香十足,帶有淡淡Apricot味,好易入口。
呢度每款啤酒都改左好特別既名,包括Contemporary Pilsner, Another One, Classic Pale Ale, Jeng, Lucky Flower, Red Hare, Izakaya, Pin & Needles, Rauchbier, Dan Ryans, Mother Goat等等。
呢度都有飲品任飲優惠,$300加一可以有兩個鐘任飲5款啤酒、紅白酒、1款梳打、罐裝Higherthan、Highball、檸檬水同果汁 。
總括而言,食物非常出色,特別鍾意呢度既薄餅。環境非常Happy Hour feel,適合放工chill一chill。
2023-03-21
2023-03-23 52 浏览
西環又chill又有氣氛的酒吧餐廳✨🦥🌈❤️門口已經充滿著西方的氣息,有紅磚的外牆,而入內以木系為主,配合鏡子作裝飾,充滿著美國餐廳的感覺。在調酒師工作位置上方的鏡子,寫滿了是日的啤酒種類,所有tap beer都是由調酒師細心設計過,調整出來的美味啤酒,啤酒與眾不同,有多款口味!晚市時段設有set menu,至少兩位起,只限雙數。《set menu 二人套餐》$$238/ 一位❶MEATBALLS IN SUNDAY SAUCE 招牌肉丸❷ BOURBON BARBECUE WINGS 威士忌燒烤炸雞翼❸ ALVY'SCAESAR 腐乳汁凱撒沙律❹ ANY BEERS 33OML任何330毫升啤酒❺ BURRATA PIZZA 水牛芝士薄餅首先,介紹餐廳招牌的特色tap beer🍺 ✨每人可從bartender上方的鏡子中選出特別調製的啤酒。這次我們選了:♥︎Neonotic♥︎Black Kite Neonotic加入了Lucky flower cider,花的香氣融入啤酒之中,很舒服的感覺!!!Black Kite 加入了熱情果的味道,清香的果味與啤酒很配搭!前菜選了招牌肉丸,肉丸由牛上
西環又chill又有氣氛的酒吧餐廳✨🦥🌈❤️

晚市時段設有set menu,至少兩位起,只限雙數。

《set menu 二人套餐》$$238/ 一位

❸ ALVY'SCAESAR 腐乳汁凱撒沙律
❹ ANY BEERS 33OML任何330毫升啤酒
❺ BURRATA PIZZA 水牛芝士薄餅

首先,介紹餐廳招牌的特色tap beer🍺 ✨
♥︎Neonotic
♥︎Black Kite

前菜選了招牌肉丸,肉丸由牛上肩胛肉、豬肉、牛肉、芝士、麵包碎的食材自家製作,軟熟入味,配搭番茄汁,很開胃!

小吃方面有雞翼的選擇,配上酸忌廉,很有美國風味!

沙律方面極具特色,以港式的腐乳味和叉燒,融入西方的沙律之中,很有意思!

主菜方面有餐廳handmade的Sourdough pizza,即是酸種麵包的Pizza,健康之選!
是次選擇了水牛芝士薄餅,一整件水牛芝士放在Pizza上,真的很吸引呢!

此外,餐廳設有飲品freeflow 的優惠,兩小時內任飲$300/一位,飲品包括了五種啤酒、梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan、Highball、梳打、檸檬水及果汁。

總結:又chill又有風味,又抵吃的酒吧西餐廳!