2024-11-08 1526 浏览
久違地來了中環位於萬年大廈頂層的 AOAO吃晚餐﹐因為處於頂樓有個戶外的場,還有DJ打歌,氣氛非常好,最近這種秋天天氣非常適合放工來喝一杯!除了喝酒外,同時也有不少普通的日本菜, 一來就有兩個日本的小菜,一個是醬汁煮牛蒡,另一個應該是蒜頭來的。我們點了一個萵筍絲沙律,有點像是以萵筍絲扮作冷面,下面的湯汁是冷面汁,上頭還有一些蘿蔔蓉、木魚及鮭魚子。還有點了一個赤貝蘆筍卷,赤貝是醃過的,跟萵筍絲沙律配搭一起吃很不錯。主菜部分亦是為什麼會來這間餐廳的是想要吃這個和牛三文治!看上去份量很少,但吃下去不然。和牛是medium rare半熟的,不知道是炸衣調了味還是炸衣跟麵包中間加了少許醬,調味非常好,令麵包也有一種牛油香。我相信這間餐廳的炸物都很不錯,下次可以試一下其他炸豬扒或天婦羅。另外一個比較印象深刻的是焦糖南瓜,每件南瓜都是切碎成一小粒,有點像拔絲地瓜那種,每一粒外圍都是有一層焦糖脆脆硬硬的,加上南瓜粉粉的,很特別,挺不錯!感覺這個做法可以換到不少食材也會好吃!還有炭燒鰻魚也很特別,鰻魚是一整塊沒有切開的,上菜後會有員工把燒熱了的炭拿過來放在魚皮上,把魚皮燒得更有炭香!第一次看到這樣的上菜

還有炭燒鰻魚也很特別,鰻魚是一整塊沒有切開的,上菜後會有員工把燒熱了的炭拿過來放在魚皮上,把魚皮燒得更有炭香!第一次看到這樣的上菜方法,是 真正的炭燒,很香口。就算不配搭檸檬也不會覺得腥。
配搭這些美味的主菜 以及如此好氣氛,我們各自點了一杯酒, 我試了他們signature的sangria, 是香檳做底的,比我想像中大杯很多,以中環飲酒的價錢來說很化算!朋友則點了一杯以sake為主的Blooming Beauty, 白色的部分吃下去有一種乳酸的感覺,挺特別的,適合女士,很容易入口!

最後以紅豆大福以及芝士蛋糕作結,又是滿足的一餐!整體以中環這種露天酒吧餐廳來說,食物選擇算多,質素也不錯,特別是氣氛很好!一晚上已經另外有兩桌都是來慶祝生日的,員工會非常識搞氣氛,會帶唱生日歌兩次,而且點整支酒的話,看到有些人是可以插上噴煙花那種開酒,非常適合打卡慶生。
想感受下萬聖節氣氛,朋友介紹左依間中環西日fusion 餐廳食飯傾計🎃🎃🎃👉🏻SHREDDED CELTUCE SALAD 萵筍絲salad 爽口ge萵筍絲,蘿蔔蓉仲有三文魚籽同鰹魚醬汁估唔到咁夾,開頭以為係青瓜絲,但佢質地清爽得黎軟身啲啲,好fresh❤️🐰👉🏻AKAGAI 赤貝4件赤貝包住蘆筍,醬汁唔算好辣,爽口開胃❤️ 👉🏻CARAMELIZED PUMPKIN 焦糖杏仁南瓜 南瓜煮到外層焦糖化,內面口感錦密,外脆內軟, 加埋杏仁脆片,味道同口感都好出色 🎃🎃🎃CHARCOAL GRILLED EEL 碳燒鰻魚噢噢surpriseeee 侍應先上鰻魚後,隨後帶住碳爐,夾住熱辣辣碳條即場燒香鰻魚表面 😳😳😳外脆內軟,肉質彈牙🐿️🐿️🐿️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO A4和牛竹碳三文治朋友話依道菜必食搞到我好期待!!吉列A4厚切和牛牛排ge 顏色粉嫩, 睇落好似好生,食落油脂感滿滿,肉味香濃, 肉汁都好多,配埋烘竹碳三文治,剛好唔會太油膩🐿️🐿️🐿️是日甜品👉🏻紅豆大福x雙重芝士蛋糕由清新嘅主菜去到滿足嘅甜點每道菜都好有特色,下次有朋友想喺附近搵食都可以再帶佢黎回味🐿️

👉🏻AKAGAI 赤貝
4件赤貝包住蘆筍,醬汁唔算好辣,爽口開胃❤️

👉🏻CARAMELIZED PUMPKIN 焦糖杏仁南瓜

CHARCOAL GRILLED EEL 碳燒鰻魚

A4和牛竹碳三文治
朋友話依道菜必食搞到我好期待!!

是日甜品
👉🏻紅豆大福x雙重芝士蛋糕

由清新嘅主菜去到滿足嘅甜點每道菜都好有特色,下次有朋友想喺附近搵食都可以再帶佢黎回味🐿️🐿️🐿️

• A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
中環樓上呢間型格西日fuison人氣酒吧餐廳AOAO 裝修簡單以光影投射加上幾何概念已經打做到好有時尚藝術感. 室外梳化椅座位寬敞舒適之餘仲有DJ現場助興唔怪得咁好氣氛. 餐廳原來係由一班前米芝蓮團隊及日本傳統餐廳廚師組成,所以開業不到一年已經迅速成為中環至潮型男索女聚腳點. 坐低侍應先送上兩款前菜,分別係牛蒡仲有日式蒜頭,特別又養生. 飲品款食花多眼亂, 今次就叫咗王牌雞尾酒之一嘅sleeping Beauty仲有lunaqua highball. ⭐️油甘魚刺身擺盤有心思,油甘魚刺身造型特別而且新鮮. 自家製醬汁及配料酸甜辣清新齊備,味道更更多元化. ⭐️萵筍絲沙律以萵筍絲、蘿蔔絲加上鰹魚亁並以三文魚子點綴,醬汁清新,整開胃解膩. ⭐️焦糖南瓜南瓜外脆內棉味道香甜. 薄薄焦糖外皮可口. 伴碟有杏仁、肉桂脆片增加口感. ⭐️日式豬扒西班牙伊比利亞黑毛豬炸得出色恰到好處,乾身唔油唔厚粉,豬扒保持多汁嫩滑,質素拍得住專門店. 沾上梅子乳酪醬酸酸甜甜更加提升食慾. ⭐️蟹肉蔥絲烏冬蟹肉份量不少,勁多蔥絲,烏冬彈牙掛汁,醬汁濃郁蟹肉味重,撈埋生雞蛋食更滑溜. ⭐️甜品兩個不同款式甜品味蕾雙重享受. 芝士

⭐️油甘魚刺身

⭐️萵筍絲沙律

⭐️焦糖南瓜

⭐️日式豬扒

⭐️蟹肉蔥絲烏冬

⭐️甜品
兩個不同款式甜品味蕾雙重享受. 芝士蛋糕入口棉滑,芝士同奶味互相交織. 紅豆大福入口軟腍腍,足料紅豆蓉甜度剛好,幸福感滿滿.

味道咁高質嘅酒吧餐廳算坊間少見,環境氣氛都咁chill,都記得要去朝聖啦,咁先至夠in 㗎嘛!
  • Shredded Celtuce Salad
  • CARAMELIZED PUMPKIN
  • Tonkatsu
  • Hairy Crab Butter Udon
  • Red Bean Daifuku
  • Matcha Cheesecake
  • Hamachi
2024-10-23 1856 浏览
同朋友很久沒見面 她帶了我到這間位於中環的餐廳 室內燈光柔和 適合談天或gathering另外見到有戶外座位 可以跟公司同事happy hour.𝗦𝗛𝗥𝗘𝗗𝗗𝗘𝗗 𝗖𝗘𝗟𝗧𝗨𝗖𝗘 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗 萵筍絲沙律很特別的沙律 爽口的萵筍絲 配上蘿蔔絲 三文魚籽及鰹魚乾 侍應提醒我們攪拌後吃 十分清新的一個沙律 可以配合濃味的主菜一起吃𝗔𝗞𝗔𝗚𝗔𝗜 赤貝一份有4件赤貝 每件包著蘆筍加上微辣的汁 爽口開胃𝗖𝗔𝗥𝗔𝗠𝗘𝗟𝗜𝗭𝗘𝗗 𝗣𝗨𝗠𝗣𝗞𝗜𝗡 焦糖化南瓜其中一道驚喜之作 南瓜本身口感錦密 經過焦糖化後更能帶出南瓜的清甜味 外脆內軟 很有反沙芋的影子𝗖𝗛𝗔𝗥𝗖𝗢𝗔𝗟 𝗚𝗥𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗘𝗘𝗟 碳燒鰻魚侍應會先上了鰻魚 再拿碳爐過來即場燒鰻魚表面 令魚片燒得脆身 鰻魚本身肉質都很好𝗔𝟰 𝗪𝗔𝗚𝗬𝗨 𝗖𝗨𝗧𝗟𝗘𝗧 𝗖𝗛𝗔𝗥𝗖𝗢𝗔𝗟 𝗦𝗔𝗡𝗗𝗢 A4和牛三文治朋友說必點這個三文治 我看見旁邊上枱時都很吸引 吉列的A4厚切和牛牛排 顏色粉嫩 油脂感滿滿 2人分享一份是剛好 滿足又不覺膩餐廳有很多酒類及cocktail選擇 推薦朋友選的ɢʀᴀғғ ᴘɪɴᴋ 西柚味配上Gin幾好飲 後段有微微辛辣感 應該是Taba
另外見到有戶外座位 可以跟公司同事happy hour
𝗦𝗛𝗥𝗘𝗗𝗗𝗘𝗗 𝗖𝗘𝗟𝗧𝗨𝗖𝗘 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗 萵筍絲沙律

𝗔𝗞𝗔𝗚𝗔𝗜 赤貝
一份有4件赤貝 每件包著蘆筍加上微辣的汁 爽口開胃

𝗖𝗔𝗥𝗔𝗠𝗘𝗟𝗜𝗭𝗘𝗗 𝗣𝗨𝗠𝗣𝗞𝗜𝗡 焦糖化南瓜

𝗖𝗛𝗔𝗥𝗖𝗢𝗔𝗟 𝗚𝗥𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗘𝗘𝗟 碳燒鰻魚

餐廳有很多酒類及cocktail選擇 推薦朋友選的ɢʀᴀғғ ᴘɪɴᴋ 西柚味配上Gin幾好飲 後段有微微辛辣感 應該是Tabasco 特別得來又很夾

最後食埋甜品紅豆大福及雙重芝士蛋糕 大福是另一驚喜 外面軟糯 紅豆蓉餡不會死甜 很好的結尾
2024-09-26 2806 浏览
說到色香味俱全的餐廳,少不了這家日式西餐廳,之前同朋友食過都幾唔錯👍今次記得提前book左檯,好彩早少少到,如果唔係真係有好多人lol【HAMACHI】黃尾魚為主菜,佐以苦瓜和南瓜泥。苦瓜的苦味留下了一絲甘香,層次分明😊【PICKLED TOMATO SALAD】沙拉以醃製的番茄為主,加上一個好似波波既濃湯奶油,酸酸甜甜的番茄與奶油互相配合,口感好特別😁【CARAMELIZED PUMPKIN】焦糖化的南瓜,好得意,又有杏仁同肉桂。為南瓜的甜味再提升左一個層次🤣【TONKATSU】選用了伊比利豬肉,搭配梅子優格醬。豬排可以說是超級酥脆,內裡又肉嫩多汁,值得比個Like👍【HAIRY CRAB BUTTER UDON】Udon以 hairy crab(毛蟹)同埋黃油作為配搭,搭配蔥白和芝麻,呢種配搭好特別,油而不膩,啖啖蟹肉香😍【Uncle Ginger】薑味十分突出,一啖一啖飲落去,喉嚨好熱好辣,提神之選🙌【AOAO Sangria】有青瓜又有檸檬,味道苦苦甜甜💖

【HAMACHI】

【PICKLED TOMATO SALAD】

【CARAMELIZED PUMPKIN】

【TONKATSU】

【HAIRY CRAB BUTTER UDON】

【Uncle Ginger】
薑味十分突出,一啖一啖飲落去,喉嚨好熱好辣,提神之選🙌

【AOAO Sangria】
有青瓜又有檸檬,味道苦苦甜甜💖
2024-09-25
  • CARAMELIZED PUMPKIN
‘中環日式fusion + Rooftop Bar, 環境好有氣氛🏮𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 𝘾𝙧𝙪𝙙𝙤刺身肉質鮮嫩, 加上柚子醋酸酸地好開胃😛🍅𝙋𝙞𝙘𝙠𝙡𝙚𝙙 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙醃漬蕃茄配上甜甜地嘅忌廉, 口感爽口清新 都幾特别🎃𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣面層焦糖化脆脆地又唔會太甜 南瓜就好綿密, 外脆內軟!𝙏𝙤𝙣𝙠𝙖𝙩𝙨𝙪 豬扒用咗伊比利亞豬 肉質軟嫩, 醬汁酸酸地 可以中和翻吉列豬扒嘅油膩感~🦀𝙃𝙖𝙞𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙐𝙙𝙤𝙣煙韌嘅鳥冬上面鋪滿曬蟹肉, 份量都幾多 撈埋鳥冬啖啖都可以食到蟹肉嘅鮮味🥰𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘿𝙖𝙞𝙛𝙪𝙠𝙪煙靭好味 紅豆泥甜甜地☺️𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙤𝙢𝙖𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚Cheesecake質地Creamy, 芝士味都夠濃厚~🍸𝘼𝙊𝘼𝙊 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙖🍹𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙋𝙪𝙣𝙘𝙝📍 AOAO中環皇后大道中38號萬年大廈14樓環境🤍🤍🤍🤍🤍 味道🤍🤍🤍🤍🤍打卡🤍🤍🤍🤍🤍 抵食🤍🤍🤍🤍🩶

𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 𝘾𝙧𝙪𝙙𝙤
刺身肉質鮮嫩, 加上柚子醋酸酸地好開胃😛

🍅𝙋𝙞𝙘𝙠𝙡𝙚𝙙 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙
醃漬蕃茄配上甜甜地嘅忌廉, 口感爽口清新 都幾特别

🎃𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣
面層焦糖化脆脆地又唔會太甜 南瓜就好綿密, 外脆內軟!

𝙏𝙤𝙣𝙠𝙖𝙩𝙨𝙪

🦀𝙃𝙖𝙞𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙐𝙙𝙤𝙣

𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘿𝙖𝙞𝙛𝙪𝙠𝙪
煙靭好味 紅豆泥甜甜地☺️

𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙤𝙢𝙖𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚
Cheesecake質地Creamy, 芝士味都夠濃厚~

🍸𝘼𝙊𝘼𝙊 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙖

味道🤍🤍🤍🤍🤍
打卡🤍🤍🤍🤍🤍
抵食🤍🤍🤍🤍🩶
4天前 0 浏览
我哋去咗中環一間餐廳嗰度食晚餐,我同朋友叫咗:HAMACHI 油甘魚Hamachi味道好似泰式,有啲似日泰式再fusion🤣但口感好fresh PICKLED TOMATO SALAD蕃茄沙律白色忌廉好特別一啲都唔酸酸。配搭蕃茄,簡單配搭但有另一個層次CARAMELIZED PUMPKIN 焦糖南瓜呢度菜超級出色,唔知叫唔叫呢個做甜品好。好甜好特別,值得一試。TONKATSU 炸豬扒呢個炸豬扒外面炸到金黃色,內裏豬扒好soft。但下次我會想試下他嘅A4和牛三文治。今次唔記得咗叫😅HAIRY CRAB BUTTER UDON 牛油蟹烏冬呢個烏冬係今晚食到最出色嘅一道菜,全部嘢都好Perfect,除咗有少少🤏蟹苦味。各樣嘢都處理得好完美,廚師值得一讚。我們叫左2杯Cocktail:-COSMOPOLITANKetel One Citron + Cointreau + Cranberry Juice + Lime Juice-AOAO SANGRIAApple + Peach Schnapps + Champagne + Cucumber +Raspberry + Blueberry +
我哋去咗中環一間餐廳嗰度食晚餐,我同朋友叫咗:
HAMACHI 油甘魚

-COSMOPOLITAN

-AOAO SANGRIA

過了好開心嘅晚餐☺️

HAMACHI
The Hamachi had a flavor reminiscent of Thai cuisine, almost like a fusion of Japanese and Thai styles. The texture was incredibly fresh! 🤣

PICKLED TOMATO SALAD
The white cream was really special—not sour at all. Paired with tomatoes, it was a simple combination that added another layer of complexity.

CARAMELIZED PUMPKIN
This dish was outstanding; I'm not sure if it should be called a dessert. It was very sweet and unique—definitely worth trying.

TONKATSU
The tonkatsu was fried to a lovely golden color, and the pork inside was very tender. Next time, I want to try their A4 Wagyu sandwich; I forgot to order it this time. 😅

HAIRY CRAB BUTTER UDON
The udon was the standout dish of the night. Everything was perfect, except for a slight bit of crab bitterness. All the ingredients were handled beautifully—the chef truly deserves praise.

We ordered two cocktails:
- COSMOPOLITAN
- AOAO SANGRIA
Apple + Peach Schnapps + Champagne + Cucumber + Raspberry + Blueberry + Strawberry

We had a wonderful dinner! ☺️

4天前 0 浏览
早排同男朋友拍拖試咗呢間位於中環嘅情調西餐🤓🫶🏻餐廳環境好闊落好有氣氛同情調~ 特別推薦佢嘅炭燒鰻魚 你攞個炭去焫個鰻魚👍🏻👍🏻👍🏻儀式感滿滿的~蜜糖南瓜同埋和牛三文治都好好食❤️❤️甜品芝士蛋糕都好味 超滿足超飽~~AKAGAIArk Shell Clam, Asparagus, Spicy SauceSHREDDED C ELTUCE SALADSalmon Roe. Grated Doikon, Bonito FlakesCARAMELZED PUMPKINAlmonds, CinnamonCHARCOAL GRILLED EELA4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDOGrated Daikon with Mayonnaise 📍AOAO中環萬年大廈14/F全層

AKAGAI

SHREDDED C ELTUCE SALAD

CARAMELZED PUMPKIN
Almonds, Cinnamon

CHARCOAL GRILLED EEL

Grated Daikon with Mayonnaise

📍AOAO
中環萬年大廈14/F全層
中環萬年大廈有間空中酒吧,結集餐飲 、藝術、設計、影像、音樂元素,感覺摩登時尚。地方都大,成5千呎,其中2千呎outdoor area,如果天氣好,坐室外係幾chill。呢度唔似普通酒場酒吧,唔係俾一堆焗熱既小食就算,食物好有創意心思同格調。一坐低就有餐前日式小食:有spicy嘅蒜頭漬同牛蒡漬。叫左佢杯signiture AOAO Sangria佢用香檳做base,有不同既水果:橙、青瓜、藍莓、紅桑子,比一般西班牙Sangria更refresh,又易入口。一路飲一邊食。🔸️Akagai赤貝口感爽口彈牙 , 包著蘆筍食感覺很清新,作為前菜好開胃🔸️SHREDDED CELTUCE SALAD萵筍絲沙律,好特色!木魚湯底,清新新鮮fresh嘅萵筍絲配搭輕微鹹鮮嘅三文魚子🔸️CARAMELIZED PUMPKIN焦糖南瓜,一上枱就散發陣陣香烤、香甜嘅香氣,食落去香甜,加上啲杏仁同有少少肉桂味吊味,簡單既南瓜原來可以整得咁好味。🔸️Charcoal Grilled Eel有視覺既享受❣️侍應會喺上桌時即席用燒熱左既備長炭炙燒白鱔,用條炭烤熱外皮,魚皮薄脆,鰻魚肉厚肥美,雖然少貴但好食。🔸️A4 WAGYU
中環萬年大廈有間空中酒吧,
結集餐飲 、藝術、設計、影像、音樂元素,
感覺摩登時尚。
地方都大,成5千呎,
其中2千呎outdoor area,
如果天氣好,坐室外係幾chill。

呢度唔似普通酒場酒吧,
唔係俾一堆焗熱既小食就算,
食物好有創意心思同格調。

一坐低就有餐前日式小食:
有spicy嘅蒜頭漬同牛蒡漬。

叫左佢杯signiture
AOAO Sangria
佢用香檳做base,有不同既水果:橙、青瓜、藍莓、紅桑子,
比一般西班牙Sangria更refresh,
又易入口。

一路飲一邊食。

🔸️Akagai
赤貝口感爽口彈牙 , 包著蘆筍食感覺很清新,作為前菜好開胃

🔸️SHREDDED CELTUCE SALAD
萵筍絲沙律,
好特色!
木魚湯底,
清新新鮮fresh嘅萵筍絲配搭輕微鹹鮮嘅三文魚子

🔸️CARAMELIZED PUMPKIN
焦糖南瓜,
一上枱就散發陣陣香烤、香甜嘅香氣,
食落去香甜,加上啲杏仁同有少少肉桂味吊味,
簡單既南瓜原來可以整得咁好味。

🔸️Charcoal Grilled Eel
有視覺既享受❣️
侍應會喺上桌時即席用燒熱左既備長炭炙燒白鱔,
用條炭烤熱外皮,
魚皮薄脆,
鰻魚肉厚肥美,
雖然少貴但好食。

🔸️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO
吉列A4和牛竹炭三文治
估唔到酒吧都有吉列和牛送酒,
正!

🔸️Dessert of the day
芝士蛋糕,紅豆福餅

咁chill既酒吧環境,
慢慢飲慢慢由前菜食到主菜再食埋甜品
唔係hea食,
嘆!chill!正!
6天前 0 浏览
中環餐廳,風格裝修設計,滿滿驚喜。店子位於中環商廈樓上,空間感十足,精緻又高級戶內戶外,感覺舒服,景觀不錯,吧台位置和室內位置,配背景音樂,日式之西式快樂油甘魚刺身日式料理,刺身新鮮,魚肉肉質滑嫩忌廉酸番茄酸甜之前菜,日本料理,蕃茄清甜。滿滿奶香的忌廉焦糖南瓜日式香濃之感覺,有驚喜的焦糖南瓜,味道非常好,甜甜綿軟。拉絲焦糖為南瓜加添薄脆層,甜中之快樂。吉列豬扒外皮酥脆,鬆化,滿滿肉汁,高格調路線日式蟹肉拌彈牙烏冬醬汁濃郁,鮮味重,蟹膏味,滿滿蟹肉絲的烏冬,彈牙又入味,掛汁甜品旦糕和紅豆大福,香味滿滿,忌廉幼滑,芝士味香濃

油甘魚刺身
日式料理,刺身新鮮,魚肉肉質滑嫩

忌廉酸番茄
酸甜之前菜,日本料理,蕃茄清甜。
滿滿奶香的忌廉

焦糖南瓜

吉列豬扒
外皮酥脆,鬆化,滿滿肉汁,高格調路線

日式蟹肉拌彈牙烏冬

甜品
旦糕和紅豆大福,香味滿滿,忌廉幼滑,芝士味香濃

AOAO酒吧餐廳的廚師陣容強大,包含前米芝蓮廚師和日本廚師,創造出獨特的美味( ˶⚈Ɛ⚈˵)餐廳的裝修充滿藝術感,光影與幾何設計營造了獨特的氛圍。室外寬敞的梳化椅和現場DJ演出,讓這裡的氣氛更熱鬧,吸引了不了潮流人士 ✰⟡‧₊ 萵筍絲沙拉 ($68)沙拉以爽口的萵筍絲和蘿蔔蓉為主搭配三文魚籽和鰹魚醬汁,清新可口⋆·˚ ༘ *⟡‧₊ 赤貝 ($138)赤貝包裹著蘆筍,口感爽脆,醬汁微辣⟡‧₊ 焦糖杏仁南瓜 ($88)南瓜外層經焦過糖化,帶有焦糖薄脆內部綿密香軟搭配杏仁脆片甜而不膩,超級推薦 ♡ ⋆⟡‧₊ 碳燒鰻魚 ($288)上菜時店員把熱炭直接壓在鰻魚表面過程很打卡able饅魚幾乎沒有骨頭吃下去有點像鱈魚⟡‧₊ A4和牛竹碳三文治 ($328)這道菜是餐廳的signature厚切的吉烈A4和牛色澤粉嫩,油脂豐富搭配竹炭三文治,不會過於油膩但若加搭醬汁使三文治更濕潤口感會更好 ✼ ⟡‧₊ 紅豆大福,芝士蛋糕 ($68 each)紅豆大福軟糯芝士蛋糕甜而不膩⟡‧₊ AOAO Sangria ($118)紅酒和梳打水果與各種水果的搭配相得益彰做得相當出色.。*゚+.*.。

⟡‧₊ 萵筍絲沙拉 ($68)

沙拉以爽口的萵筍絲和蘿蔔蓉為主
搭配三文魚籽和鰹魚醬汁,清新可口⋆·˚ ༘ *

⟡‧₊ 赤貝 ($138)

赤貝包裹著蘆筍,口感爽脆,醬汁微辣

⟡‧₊ 焦糖杏仁南瓜 ($88)

南瓜外層經焦過糖化,帶有焦糖薄脆
內部綿密香軟
搭配杏仁脆片
甜而不膩,超級推薦 ♡ ⋆

⟡‧₊ 碳燒鰻魚 ($288)

上菜時店員把熱炭直接壓在鰻魚表面
過程很打卡able
饅魚幾乎沒有骨頭
吃下去有點像鱈魚

⟡‧₊ A4和牛竹碳三文治 ($328)

這道菜是餐廳的signature
厚切的吉烈A4和牛色澤粉嫩,油脂豐富
搭配竹炭三文治,不會過於油膩
但若加搭醬汁使三文治更濕潤
口感會更好 ✼

⟡‧₊ 紅豆大福,芝士蛋糕 ($68 each)

紅豆大福軟糯
芝士蛋糕甜而不膩

⟡‧₊ AOAO Sangria ($118)

紅酒和梳打水果與各種水果的搭配相得益彰
做得相當出色.。*゚+.*.。
2024-11-24 0 浏览
醃蒜頭,同埋牛蒡係例牌小食等緊野食下就啱啱好Shredded Celtuce salad $68萵筍好爽口,將鰹魚汁,蘿蔔蓉同三文魚子撈埋一齊食,好多層次 🫶🏻🫶🏻🫶🏻Alagai $138赤貝刺身,好新鮮,超鮮甜 卷埋蘆筍係入口,估唔到咁夾 🤩🤩Caramelised pumpkin $88呢個真係一試難忘,所以一定要encore拔絲南瓜 😍 中西合璧咗,而且南瓜面面都有脆脆既焦糖 🤤 點抗拒得到?Charcoal grilled eel $288係為咗同朋友食呢碟鰻魚而黎 ❇️ 會係你面前整香,整脆個鰻魚表皮,有陣陣既炭香味😍😍 A4 wagyu cutlet charcoal Sando $328烘到脆脆既黑炭多士,加上吉列和牛,牛肉又充滿肉汁,食完好滿足呀另外,佢既酒依然十分之出色AOAO sangria ($118)比較重水果味,所以十分容易入口,好refresh Blooming beauty ($138)上面有層foam ,飲落去好creamy 而成杯酒有蘋果香味,又有sake既甜味 😍😍

醃蒜頭,同埋牛蒡係例牌小食
等緊野食下就啱啱好

Shredded Celtuce salad $68

Alagai $138
赤貝刺身,好新鮮,超鮮甜
卷埋蘆筍係入口,估唔到咁夾 🤩🤩

Caramelised pumpkin $88
呢個真係一試難忘,所以一定要encore

Charcoal grilled eel $288
係為咗同朋友食呢碟鰻魚而黎 ❇️
會係你面前整香,整脆個鰻魚表皮,有陣陣既炭香味😍😍

另外,佢既酒依然十分之出色
AOAO sangria ($118)
比較重水果味,所以十分容易入口,好refresh

Blooming beauty ($138)
上面有層foam ,飲落去好creamy
而成杯酒有蘋果香味,又有sake既甜味 😍😍

2024-11-24 0 浏览
年尾係同朋友慶祝生日嘅季節,聽朋友介紹揀咗呢間餐廳。餐廳裝修行型格嘅路線,侍應嘅態度好友善、大部分都係外國人,菜式精緻而好食。 前菜有萵筍絲沙律、帶子天婦羅,同埋焦糖南瓜。萵筍絲沙律以鰹魚汁醬做底,有種日式嘅味道,係一個清淡開胃嘅前菜。帶子天婦羅嘅帶子好大隻,味道鮮甜、略淡,同味道稍濃嘅天婦羅夾埋幾襯。焦糖南瓜好香甜,外脆內軟,有種食糖不甩嘅感覺。 主菜有炭燒鰻魚,同埋和牛三文治。鰻魚係上咗枱之後侍應再用熱辣辣嘅炭將佢烤熱,好有儀式感。魚肉外脆內軟,口感彈牙。 以和牛三文治嘅和牛顏色粉嫩、牛味濃烈、口感好飽滿,配上麵包中和得啱啱好。 甜品有紅豆大福同埋芝士蛋糕。我特別鍾意佢嘅芝士蛋糕,味道香濃,有三種唔同嘅芝士,食落口感豐富。 值得一題嘅係呢度嘅cocktail都好好味,我同朋友試咗兩三款感覺都唔錯,有特色。

2024-11-23 0 浏览
💫Akagai厚新鮮鮮甜赤貝片 包裹着爽脆芽菜和蔬菜絲口感豐富又特別✅.💫Shredded Celtuce Salad大根蘿蔔絲 口感爽脆配上蘿蔔蓉 三文魚籽 和日式醬汁清涼又健康🥗.💫Caramelised Pumpkin糖衣南瓜粒外層糖層薄脆 內裏甜軟 好吃😋.💫Charcoal Grilled Eel上枱後 店員即場以炭磚壓燒鰻魚🔥燒後鰻魚皮充滿炭香味魚肉多汁又軟腍 正💦.💫A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando黑色炭竹多士配上和牛多士烤後依然軟熟內裏配搭厚厚熟度完美的和牛塊🐮顏色粉嫩 口感軟緻重牛味好吃 推薦💯✨.💫Double Fromage Cheesecake濃郁芝士和乳牛奶味道 很不錯🫕.💫Red Bean Daifuku甜甜紅豆蓉大福.🥂ADAO Sangria🥂Classic Mojito精緻cocktails✨/精緻環境 很有氣氛😻
💫Akagai
精緻環境 很有氣氛😻
Charcoal Grilled Eel
  • CHARCOAL GRILLED EEL
2024-11-23 0 浏览
今日好開心,放工後同朋友去中環chill 下嘆住食 亦都叫好飲嘅Cocktail當日嘅餐廳 fusion菜嘅選擇好多主要係日式配西式 但質素絕對不比任何日本餐廳差環境方面 超闊落 而且乾淨 沒有壓迫感 其實好適合一班朋友聚餐 飲吓嘢先點了兩杯cosmopolitanAOAO SangriaSangria正好岩曬我朋友首先有個 牛蒡漬 蒜頭 醒醒胃然後就到stater 蕃茄沙律PICKLED TOMATO SALADwith Tomato Consommé Cream個蕃茄超juicy 再加上 cream cheese 酸甜啊打開咗序幕😍油甘魚刺身HAMACHIYellowtail, Salted Egg Yolk, Bitter Melon, Pumpkin Purée油甘魚本身好新鮮 再加上一啲檸檬汁 完全唔會覺得腥 開胃焦糖南瓜CARAMELIZ ED PUMPKIN焦糖南瓜 每一份都係新鮮做 擺咗焦糖係上面,然之後外面烤到脆所以當你食落去 先食到焦糖嘅脆 這份前盤 與剛剛起油甘魚一冷一熱連前菜都很有心思蟹肉烏冬HAIRY CRAB BUTTER UDONShiraga Negi,
今日好開心,放工後同朋友去中環chill 下
嘆住食 亦都叫好飲嘅Cocktail

油甘魚本身好新鮮 再加上一啲檸檬汁
完全唔會覺得腥 開胃

焦糖南瓜CARAMELIZ ED PUMPKIN
焦糖南瓜 每一份都係新鮮做
擺咗焦糖係上面,然之後外面烤到脆
所以當你食落去 先食到焦糖嘅脆
這份前盤 與剛剛起油甘魚一冷一熱
連前菜都很有心思

蟹肉烏冬
HAIRY CRAB BUTTER UDON
Shiraga Negi, Sesame, Egg Yolk
烏冬很多蟹肉 基本上每一口都可以食到蟹肉
醬汁方面 而且我覺得有啲似西式做法,但係就
食落很新鮮,又唔會覺得鹹

炸豚肉
TONKATSU
Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce
這個炸豚肉 應該絕不簡單
首先佢哋係黑毛豬 炸完之後仍好有肉味
而且完全不會覺得乾
當你沾特色醬 就更加多重口感

最後兩份甜品
芝士蛋糕,日本大福 兩份都好好味