2024-12-04 0 浏览
創意既食物和靚靚既環境結合,耳目一新既感覺。油甘魚刺身刺身搭配左柚子醋和墨西哥辣椒帶來清新既海味和微辣風味。拔絲焦糖南瓜南瓜加埋焦糖既甜,外皮亦脆口非常。忌廉酸蕃茄出乎意料好食,酸甜交融,好開胃。吉列豬扒肉質細嫩多汁,搭配精心調製醬汁,香氣撲鼻,仲要超厚切,大滿足。毛蟹膏忌廉烏冬濃厚既蟹膏汁蘊含住豐富蟹味,蟹肉都有不少,好濃郁,烏冬吸晒啲汁,又滑又濃香。雙重芝士蛋糕濃郁的奶香和濕潤既口感,好滑好香。紅豆大福外皮Q彈內餡豐富,紅豆夠甜。菜單豐富多樣,風味獨特且精緻。服務周到,環境舒適,裝修夠靚,有氣氛夠格調。
創意既食物和靚靚既環境結合,耳目一新既感覺。

油甘魚刺身
刺身搭配左柚子醋和墨西哥辣椒帶來清新既海味和微辣風味。

拔絲焦糖南瓜
南瓜加埋焦糖既甜,外皮亦脆口非常。

忌廉酸蕃茄
出乎意料好食,酸甜交融,好開胃。

吉列豬扒

毛蟹膏忌廉烏冬

雙重芝士蛋糕
濃郁的奶香和濕潤既口感,好滑好香。

紅豆大福
外皮Q彈內餡豐富,紅豆夠甜。

• HairyCrabButterUdon
  • CARAMELIZEDPUMPKIN
  • Hamachi
2024-12-02 24 浏览
中環一個OL返工嘅地方,喺商業大廈裏邊隱藏左一間酒吧餐廳,🅰️🅾️🅰️🅾️,日文「あおあお」,翠綠色💚💚同寶石💎意思。餐廳將餐飲與藝術空間合併,一出𨋢就神袐漆黑,見到一顆相當巨型的緩慢自轉懸浮石頭,中間以樹脂藝術物料展現翠綠色調。入到餐廳,也有不少這種翠綠色設計,有D似入左寶石礦洞感覺。戶外有光影藝術投影上牆身,吸引視線之餘帶點趣味,仲有靚女DJ現場打碟,chill vibe ~💚Shedded Celtuce Salad $68將萵筍切成一絲絲成幼麵,鰹魚汁湯底, 搭配三文魚籽同蘿蔔蓉, 味道溫和清爽。💚Akagai $138用新鮮赤貝剌身包住露荀蔥絲, 提升赤貝鮮甜獨特。💚Caramelised Pumpkin $88 🎃焦糖南瓜外層帶焦香,南瓜本身入口軟綿,搭配杏仁碎碎增添口感。💚Charcoal Grilled Eel $288侍應會燒紅備長炭在客人面前即席炙燒鰻魚皮,瀰漫著焦香與煙霧,令鰻魚增添炭燒香味。💚A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328 🐮A4和牛吉列做法炸至五成,肉質嫩滑,特別調製蛋黃醬,中和油膩感,竹炭麵包烤得香脆,和牛三文治口感相當豐富👍

💚Shedded Celtuce Salad $68

💚Akagai $138
用新鮮赤貝剌身包住露荀蔥絲, 提升赤貝鮮甜獨特。

💚Caramelised Pumpkin $88 🎃

💚Charcoal Grilled Eel $288

A4和牛吉列做法炸至五成,肉質嫩滑,特別調製蛋黃醬,中和油膩感,竹炭麵包烤得香脆,和牛三文治口感相當豐富👍🏻

💚Double Fromage Cheesecake $68🧀🍰
上層Creamy軟滑,下層係New York cheese cake濃郁嘅口感。

💚Red Bean Daifuku $68
糯米皮軟糯,紅豆餡唔會過甜。

💚AOAO Sangria $118🍹🥂
🖤Champagne 🥂+ Apple 🍎 + Peach 🍑 + Cucumber 🥒 + Raspberry + Blueberry 🫐 + Strawberry 🍓

💚Cosmopolitan $118🍸
🖤kettle One Citron + Cointreau + Cranberry juice + Lime Juice 🍋‍🟩

美酒佳餚,人生一樂也~
環境超正,服務又到位👍🏻
雖然消費略貴,人均消費約$640,
但物有所值。

• CHARCOAL GRILLED EEL
  • A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
  • Akagai
  • Shredded Celtuce Salad
  • AOAO Sangria
  • Double Fromage Cheesecake
  • CARAMELIZED PUMPKIN
2024-12-02 0 浏览
好友生日,特意為她準備了一個chill環境餐廳和她慶生。選在中環近蘭桂坊附近,裝修有型格調,有室內位置也有偌大的戶外空間,入去的時候非常放鬆,呢個天氣去非常適合。我地點了一個餐一齊share💠HAMACHI這個油甘魚配上鰤魚、鹹蛋黃、苦瓜和南瓜泥,選材新鮮,清新可口。💠PICKLED TOMATO SALAD 醃漬番茄沙拉配奶油 ,醃漬蕃茄十分新鮮不會酸,沾上奶油有另一番口感。💠CARAMELIZED PUMPKIN以焦糖、杏仁和肉桂去烹煮南瓜,味道好特別,香香甜甜脆脆的,喜歡。💠TONKATSU以伊比利亞豬造的日式炸豬排,肥瘦適中,香味四溢,記得要點梅子酸奶醬可平衡到脆香。💠HAIRY CRAB BUTTER UDON呢個好有驚喜,以大閘蟹膏配上白蔥、芝麻、蛋黃撈烏冬,烏冬十分掛汁,邪惡得來香味濃郁。💠Dessert of the day芝士蛋糕和紅豆麻糬,以甜品作結。環境真係好型有情調,會有DJ打碟,好適合happy hour /週末來飲一杯輕鬆一番

我地點了一個餐一齊share

💠HAMACHI

💠PICKLED TOMATO SALAD

💠CARAMELIZED PUMPKIN

💠TONKATSU

💠HAIRY CRAB BUTTER UDON

💠Dessert of the day
芝士蛋糕和紅豆麻糬,以甜品作結。

‘中環日式fusion + Rooftop Bar, 環境好有氣氛🏮𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 𝘾𝙧𝙪𝙙𝙤刺身肉質鮮嫩, 加上柚子醋酸酸地好開胃😛🍅𝙋𝙞𝙘𝙠𝙡𝙚𝙙 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙醃漬蕃茄配上甜甜地嘅忌廉, 口感爽口清新 都幾特别🎃𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣面層焦糖化脆脆地又唔會太甜 南瓜就好綿密, 外脆內軟!𝙏𝙤𝙣𝙠𝙖𝙩𝙨𝙪 豬扒用咗伊比利亞豬 肉質軟嫩, 醬汁酸酸地 可以中和翻吉列豬扒嘅油膩感~🦀𝙃𝙖𝙞𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙐𝙙𝙤𝙣煙韌嘅鳥冬上面鋪滿曬蟹肉, 份量都幾多 撈埋鳥冬啖啖都可以食到蟹肉嘅鮮味🥰𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘿𝙖𝙞𝙛𝙪𝙠𝙪煙靭好味 紅豆泥甜甜地☺️𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙤𝙢𝙖𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚Cheesecake質地Creamy, 芝士味都夠濃厚~🍸𝘼𝙊𝘼𝙊 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙖🍹𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙋𝙪𝙣𝙘𝙝📍 AOAO中環皇后大道中38號萬年大廈14樓環境🤍🤍🤍🤍🤍 味道🤍🤍🤍🤍🤍打卡🤍🤍🤍🤍🤍 抵食🤍🤍🤍🤍🩶

𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 𝘾𝙧𝙪𝙙𝙤
刺身肉質鮮嫩, 加上柚子醋酸酸地好開胃😛

🍅𝙋𝙞𝙘𝙠𝙡𝙚𝙙 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙
醃漬蕃茄配上甜甜地嘅忌廉, 口感爽口清新 都幾特别

🎃𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣
面層焦糖化脆脆地又唔會太甜 南瓜就好綿密, 外脆內軟!

𝙏𝙤𝙣𝙠𝙖𝙩𝙨𝙪

🦀𝙃𝙖𝙞𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙐𝙙𝙤𝙣

𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘿𝙖𝙞𝙛𝙪𝙠𝙪
煙靭好味 紅豆泥甜甜地☺️

𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙤𝙢𝙖𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚
Cheesecake質地Creamy, 芝士味都夠濃厚~

🍸𝘼𝙊𝘼𝙊 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙖

味道🤍🤍🤍🤍🤍
打卡🤍🤍🤍🤍🤍
抵食🤍🤍🤍🤍🩶
2024-11-29 0 浏览
我哋去咗中環一間餐廳嗰度食晚餐,我同朋友叫咗:HAMACHI 油甘魚Hamachi味道好似泰式,有啲似日泰式再fusion🤣但口感好fresh PICKLED TOMATO SALAD蕃茄沙律白色忌廉好特別一啲都唔酸酸。配搭蕃茄,簡單配搭但有另一個層次CARAMELIZED PUMPKIN 焦糖南瓜呢度菜超級出色,唔知叫唔叫呢個做甜品好。好甜好特別,值得一試。TONKATSU 炸豬扒呢個炸豬扒外面炸到金黃色,內裏豬扒好soft。但下次我會想試下他嘅A4和牛三文治。今次唔記得咗叫😅HAIRY CRAB BUTTER UDON 牛油蟹烏冬呢個烏冬係今晚食到最出色嘅一道菜,全部嘢都好Perfect,除咗有少少🤏蟹苦味。各樣嘢都處理得好完美,廚師值得一讚。我們叫左2杯Cocktail:-COSMOPOLITANKetel One Citron + Cointreau + Cranberry Juice + Lime Juice-AOAO SANGRIAApple + Peach Schnapps + Champagne + Cucumber +Raspberry + Blueberry +
我哋去咗中環一間餐廳嗰度食晚餐,我同朋友叫咗:
HAMACHI 油甘魚

-COSMOPOLITAN

-AOAO SANGRIA

過了好開心嘅晚餐☺️

HAMACHI
The Hamachi had a flavor reminiscent of Thai cuisine, almost like a fusion of Japanese and Thai styles. The texture was incredibly fresh! 🤣

PICKLED TOMATO SALAD
The white cream was really special—not sour at all. Paired with tomatoes, it was a simple combination that added another layer of complexity.

CARAMELIZED PUMPKIN
This dish was outstanding; I'm not sure if it should be called a dessert. It was very sweet and unique—definitely worth trying.

TONKATSU
The tonkatsu was fried to a lovely golden color, and the pork inside was very tender. Next time, I want to try their A4 Wagyu sandwich; I forgot to order it this time. 😅

HAIRY CRAB BUTTER UDON
The udon was the standout dish of the night. Everything was perfect, except for a slight bit of crab bitterness. All the ingredients were handled beautifully—the chef truly deserves praise.

We ordered two cocktails:
- COSMOPOLITAN
- AOAO SANGRIA
Apple + Peach Schnapps + Champagne + Cucumber + Raspberry + Blueberry + Strawberry

We had a wonderful dinner! ☺️

2024-11-29 0 浏览
早排同男朋友拍拖試咗呢間位於中環嘅情調西餐🤓🫶🏻餐廳環境好闊落好有氣氛同情調~ 特別推薦佢嘅炭燒鰻魚 你攞個炭去焫個鰻魚👍🏻👍🏻👍🏻儀式感滿滿的~蜜糖南瓜同埋和牛三文治都好好食❤️❤️甜品芝士蛋糕都好味 超滿足超飽~~AKAGAIArk Shell Clam, Asparagus, Spicy SauceSHREDDED C ELTUCE SALADSalmon Roe. Grated Doikon, Bonito FlakesCARAMELZED PUMPKINAlmonds, CinnamonCHARCOAL GRILLED EELA4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDOGrated Daikon with Mayonnaise 📍AOAO中環萬年大廈14/F全層

AKAGAI

SHREDDED C ELTUCE SALAD

CARAMELZED PUMPKIN
Almonds, Cinnamon

CHARCOAL GRILLED EEL

Grated Daikon with Mayonnaise

📍AOAO
中環萬年大廈14/F全層
中環萬年大廈有間空中酒吧,結集餐飲 、藝術、設計、影像、音樂元素,感覺摩登時尚。地方都大,成5千呎,其中2千呎outdoor area,如果天氣好,坐室外係幾chill。呢度唔似普通酒場酒吧,唔係俾一堆焗熱既小食就算,食物好有創意心思同格調。一坐低就有餐前日式小食:有spicy嘅蒜頭漬同牛蒡漬。叫左佢杯signiture AOAO Sangria佢用香檳做base,有不同既水果:橙、青瓜、藍莓、紅桑子,比一般西班牙Sangria更refresh,又易入口。一路飲一邊食。🔸️Akagai赤貝口感爽口彈牙 , 包著蘆筍食感覺很清新,作為前菜好開胃🔸️SHREDDED CELTUCE SALAD萵筍絲沙律,好特色!木魚湯底,清新新鮮fresh嘅萵筍絲配搭輕微鹹鮮嘅三文魚子🔸️CARAMELIZED PUMPKIN焦糖南瓜,一上枱就散發陣陣香烤、香甜嘅香氣,食落去香甜,加上啲杏仁同有少少肉桂味吊味,簡單既南瓜原來可以整得咁好味。🔸️Charcoal Grilled Eel有視覺既享受❣️侍應會喺上桌時即席用燒熱左既備長炭炙燒白鱔,用條炭烤熱外皮,魚皮薄脆,鰻魚肉厚肥美,雖然少貴但好食。🔸️A4 WAGYU
中環萬年大廈有間空中酒吧,
結集餐飲 、藝術、設計、影像、音樂元素,
感覺摩登時尚。
地方都大,成5千呎,
其中2千呎outdoor area,
如果天氣好,坐室外係幾chill。

呢度唔似普通酒場酒吧,
唔係俾一堆焗熱既小食就算,
食物好有創意心思同格調。

一坐低就有餐前日式小食:
有spicy嘅蒜頭漬同牛蒡漬。

叫左佢杯signiture
AOAO Sangria
佢用香檳做base,有不同既水果:橙、青瓜、藍莓、紅桑子,
比一般西班牙Sangria更refresh,
又易入口。

一路飲一邊食。

🔸️Akagai
赤貝口感爽口彈牙 , 包著蘆筍食感覺很清新,作為前菜好開胃

🔸️SHREDDED CELTUCE SALAD
萵筍絲沙律,
好特色!
木魚湯底,
清新新鮮fresh嘅萵筍絲配搭輕微鹹鮮嘅三文魚子

🔸️CARAMELIZED PUMPKIN
焦糖南瓜,
一上枱就散發陣陣香烤、香甜嘅香氣,
食落去香甜,加上啲杏仁同有少少肉桂味吊味,
簡單既南瓜原來可以整得咁好味。

🔸️Charcoal Grilled Eel
有視覺既享受❣️
侍應會喺上桌時即席用燒熱左既備長炭炙燒白鱔,
用條炭烤熱外皮,
魚皮薄脆,
鰻魚肉厚肥美,
雖然少貴但好食。

🔸️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO
吉列A4和牛竹炭三文治
估唔到酒吧都有吉列和牛送酒,
正!

🔸️Dessert of the day
芝士蛋糕,紅豆福餅

咁chill既酒吧環境,
慢慢飲慢慢由前菜食到主菜再食埋甜品
唔係hea食,
嘆!chill!正!
2024-11-27 0 浏览
中環餐廳,風格裝修設計,滿滿驚喜。店子位於中環商廈樓上,空間感十足,精緻又高級戶內戶外,感覺舒服,景觀不錯,吧台位置和室內位置,配背景音樂,日式之西式快樂油甘魚刺身日式料理,刺身新鮮,魚肉肉質滑嫩忌廉酸番茄酸甜之前菜,日本料理,蕃茄清甜。滿滿奶香的忌廉焦糖南瓜日式香濃之感覺,有驚喜的焦糖南瓜,味道非常好,甜甜綿軟。拉絲焦糖為南瓜加添薄脆層,甜中之快樂。吉列豬扒外皮酥脆,鬆化,滿滿肉汁,高格調路線日式蟹肉拌彈牙烏冬醬汁濃郁,鮮味重,蟹膏味,滿滿蟹肉絲的烏冬,彈牙又入味,掛汁甜品旦糕和紅豆大福,香味滿滿,忌廉幼滑,芝士味香濃

油甘魚刺身
日式料理,刺身新鮮,魚肉肉質滑嫩

忌廉酸番茄
酸甜之前菜,日本料理,蕃茄清甜。
滿滿奶香的忌廉

焦糖南瓜

吉列豬扒
外皮酥脆,鬆化,滿滿肉汁,高格調路線

日式蟹肉拌彈牙烏冬

甜品
旦糕和紅豆大福,香味滿滿,忌廉幼滑,芝士味香濃

AOAO酒吧餐廳的廚師陣容強大,包含前米芝蓮廚師和日本廚師,創造出獨特的美味( ˶⚈Ɛ⚈˵)餐廳的裝修充滿藝術感,光影與幾何設計營造了獨特的氛圍。室外寬敞的梳化椅和現場DJ演出,讓這裡的氣氛更熱鬧,吸引了不了潮流人士 ✰⟡‧₊ 萵筍絲沙拉 ($68)沙拉以爽口的萵筍絲和蘿蔔蓉為主搭配三文魚籽和鰹魚醬汁,清新可口⋆·˚ ༘ *⟡‧₊ 赤貝 ($138)赤貝包裹著蘆筍,口感爽脆,醬汁微辣⟡‧₊ 焦糖杏仁南瓜 ($88)南瓜外層經焦過糖化,帶有焦糖薄脆內部綿密香軟搭配杏仁脆片甜而不膩,超級推薦 ♡ ⋆⟡‧₊ 碳燒鰻魚 ($288)上菜時店員把熱炭直接壓在鰻魚表面過程很打卡able饅魚幾乎沒有骨頭吃下去有點像鱈魚⟡‧₊ A4和牛竹碳三文治 ($328)這道菜是餐廳的signature厚切的吉烈A4和牛色澤粉嫩,油脂豐富搭配竹炭三文治,不會過於油膩但若加搭醬汁使三文治更濕潤口感會更好 ✼ ⟡‧₊ 紅豆大福,芝士蛋糕 ($68 each)紅豆大福軟糯芝士蛋糕甜而不膩⟡‧₊ AOAO Sangria ($118)紅酒和梳打水果與各種水果的搭配相得益彰做得相當出色.。*゚+.*.。

⟡‧₊ 萵筍絲沙拉 ($68)

沙拉以爽口的萵筍絲和蘿蔔蓉為主
搭配三文魚籽和鰹魚醬汁,清新可口⋆·˚ ༘ *

⟡‧₊ 赤貝 ($138)

赤貝包裹著蘆筍,口感爽脆,醬汁微辣

⟡‧₊ 焦糖杏仁南瓜 ($88)

南瓜外層經焦過糖化,帶有焦糖薄脆
內部綿密香軟
搭配杏仁脆片
甜而不膩,超級推薦 ♡ ⋆

⟡‧₊ 碳燒鰻魚 ($288)

上菜時店員把熱炭直接壓在鰻魚表面
過程很打卡able
饅魚幾乎沒有骨頭
吃下去有點像鱈魚

⟡‧₊ A4和牛竹碳三文治 ($328)

這道菜是餐廳的signature
厚切的吉烈A4和牛色澤粉嫩,油脂豐富
搭配竹炭三文治,不會過於油膩
但若加搭醬汁使三文治更濕潤
口感會更好 ✼

⟡‧₊ 紅豆大福,芝士蛋糕 ($68 each)

紅豆大福軟糯
芝士蛋糕甜而不膩

⟡‧₊ AOAO Sangria ($118)

紅酒和梳打水果與各種水果的搭配相得益彰
做得相當出色.。*゚+.*.。
2024-11-24 0 浏览
醃蒜頭,同埋牛蒡係例牌小食等緊野食下就啱啱好Shredded Celtuce salad $68萵筍好爽口,將鰹魚汁,蘿蔔蓉同三文魚子撈埋一齊食,好多層次 🫶🏻🫶🏻🫶🏻Alagai $138赤貝刺身,好新鮮,超鮮甜 卷埋蘆筍係入口,估唔到咁夾 🤩🤩Caramelised pumpkin $88呢個真係一試難忘,所以一定要encore拔絲南瓜 😍 中西合璧咗,而且南瓜面面都有脆脆既焦糖 🤤 點抗拒得到?Charcoal grilled eel $288係為咗同朋友食呢碟鰻魚而黎 ❇️ 會係你面前整香,整脆個鰻魚表皮,有陣陣既炭香味😍😍 A4 wagyu cutlet charcoal Sando $328烘到脆脆既黑炭多士,加上吉列和牛,牛肉又充滿肉汁,食完好滿足呀另外,佢既酒依然十分之出色AOAO sangria ($118)比較重水果味,所以十分容易入口,好refresh Blooming beauty ($138)上面有層foam ,飲落去好creamy 而成杯酒有蘋果香味,又有sake既甜味 😍😍

醃蒜頭,同埋牛蒡係例牌小食
等緊野食下就啱啱好

Shredded Celtuce salad $68

Alagai $138
赤貝刺身,好新鮮,超鮮甜
卷埋蘆筍係入口,估唔到咁夾 🤩🤩

Caramelised pumpkin $88
呢個真係一試難忘,所以一定要encore

Charcoal grilled eel $288
係為咗同朋友食呢碟鰻魚而黎 ❇️
會係你面前整香,整脆個鰻魚表皮,有陣陣既炭香味😍😍

另外,佢既酒依然十分之出色
AOAO sangria ($118)
比較重水果味,所以十分容易入口,好refresh

Blooming beauty ($138)
上面有層foam ,飲落去好creamy
而成杯酒有蘋果香味,又有sake既甜味 😍😍

2024-11-24 0 浏览
年尾係同朋友慶祝生日嘅季節,聽朋友介紹揀咗呢間餐廳。餐廳裝修行型格嘅路線,侍應嘅態度好友善、大部分都係外國人,菜式精緻而好食。 前菜有萵筍絲沙律、帶子天婦羅,同埋焦糖南瓜。萵筍絲沙律以鰹魚汁醬做底,有種日式嘅味道,係一個清淡開胃嘅前菜。帶子天婦羅嘅帶子好大隻,味道鮮甜、略淡,同味道稍濃嘅天婦羅夾埋幾襯。焦糖南瓜好香甜,外脆內軟,有種食糖不甩嘅感覺。 主菜有炭燒鰻魚,同埋和牛三文治。鰻魚係上咗枱之後侍應再用熱辣辣嘅炭將佢烤熱,好有儀式感。魚肉外脆內軟,口感彈牙。 以和牛三文治嘅和牛顏色粉嫩、牛味濃烈、口感好飽滿,配上麵包中和得啱啱好。 甜品有紅豆大福同埋芝士蛋糕。我特別鍾意佢嘅芝士蛋糕,味道香濃,有三種唔同嘅芝士,食落口感豐富。 值得一題嘅係呢度嘅cocktail都好好味,我同朋友試咗兩三款感覺都唔錯,有特色。

2024-11-23 0 浏览
💫Akagai厚新鮮鮮甜赤貝片 包裹着爽脆芽菜和蔬菜絲口感豐富又特別✅.💫Shredded Celtuce Salad大根蘿蔔絲 口感爽脆配上蘿蔔蓉 三文魚籽 和日式醬汁清涼又健康🥗.💫Caramelised Pumpkin糖衣南瓜粒外層糖層薄脆 內裏甜軟 好吃😋.💫Charcoal Grilled Eel上枱後 店員即場以炭磚壓燒鰻魚🔥燒後鰻魚皮充滿炭香味魚肉多汁又軟腍 正💦.💫A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando黑色炭竹多士配上和牛多士烤後依然軟熟內裏配搭厚厚熟度完美的和牛塊🐮顏色粉嫩 口感軟緻重牛味好吃 推薦💯✨.💫Double Fromage Cheesecake濃郁芝士和乳牛奶味道 很不錯🫕.💫Red Bean Daifuku甜甜紅豆蓉大福.🥂ADAO Sangria🥂Classic Mojito精緻cocktails✨/精緻環境 很有氣氛😻
💫Akagai
精緻cocktails✨
精緻環境 很有氣氛😻
  • CHARCOAL GRILLED EEL
2024-11-23 161 浏览
今日好開心,放工後同朋友去中環chill 下嘆住食 亦都叫好飲嘅Cocktail當日嘅餐廳 fusion菜嘅選擇好多主要係日式配西式 但質素絕對不比任何日本餐廳差環境方面 超闊落 而且乾淨 沒有壓迫感 其實好適合一班朋友聚餐 飲吓嘢先點了兩杯cosmopolitanAOAO SangriaSangria正好岩曬我朋友首先有個 牛蒡漬 蒜頭 醒醒胃然後就到stater 蕃茄沙律PICKLED TOMATO SALADwith Tomato Consommé Cream個蕃茄超juicy 再加上 cream cheese 酸甜啊打開咗序幕😍油甘魚刺身HAMACHIYellowtail, Salted Egg Yolk, Bitter Melon, Pumpkin Purée油甘魚本身好新鮮 再加上一啲檸檬汁 完全唔會覺得腥 開胃焦糖南瓜CARAMELIZ ED PUMPKIN焦糖南瓜 每一份都係新鮮做 擺咗焦糖係上面,然之後外面烤到脆所以當你食落去 先食到焦糖嘅脆 這份前盤 與剛剛起油甘魚一冷一熱連前菜都很有心思蟹肉烏冬HAIRY CRAB BUTTER UDONShiraga Negi,
今日好開心,放工後同朋友去中環chill 下
嘆住食 亦都叫好飲嘅Cocktail

油甘魚本身好新鮮 再加上一啲檸檬汁
完全唔會覺得腥 開胃

焦糖南瓜CARAMELIZ ED PUMPKIN
焦糖南瓜 每一份都係新鮮做
擺咗焦糖係上面,然之後外面烤到脆
所以當你食落去 先食到焦糖嘅脆
這份前盤 與剛剛起油甘魚一冷一熱
連前菜都很有心思

蟹肉烏冬
HAIRY CRAB BUTTER UDON
Shiraga Negi, Sesame, Egg Yolk
烏冬很多蟹肉 基本上每一口都可以食到蟹肉
醬汁方面 而且我覺得有啲似西式做法,但係就
食落很新鮮,又唔會覺得鹹

炸豚肉
TONKATSU
Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce
這個炸豚肉 應該絕不簡單
首先佢哋係黑毛豬 炸完之後仍好有肉味
而且完全不會覺得乾
當你沾特色醬 就更加多重口感

最後兩份甜品
芝士蛋糕,日本大福 兩份都好好味

2024-11-23 130 浏览
今晚嚟到中環萬年大廈頂層一間酒吧餐廳晚飯,餐廳設計充滿藝術氣息🥰由前米芝廚師團隊打造出創意無限fusion菜式❤️HAMACHI這道選用黃尾魚的菜式,搭配鹹蛋黃、苦瓜和南瓜蓉,味道十分豐富。黃尾魚新鮮,鹹蛋黃更是為整道菜增添了濃郁的口感。苦瓜的微苦與南瓜的甜味完美平衡。PICKLED TOMATO SALAD這道醃製番茄沙律搭配番茄清湯奶油,味道清新,十分開胃。番茄的酸甜口感與奶油滑順相互交融,讓人對這道沙律留下深刻的印象。CARAMELIZED PUMPKIN焦糖化的南瓜配上杏仁和肉桂,簡直是一道甜品的藝術。南瓜的香甜與肉桂的香氣相得益彰,口感滑順,令人忍不住想再來一口。TONKATSU這道伊比利亞豬肩肉的炸豬排配上梅子酸奶醬,實在是令人驚艷。豬肉外脆內嫩,梅子酸奶醬的酸甜味道讓整道菜更具層次感HAIRY CRAB BUTTER UDON這道蟹肉奶油烏冬,搭配白蔥、芝麻和蛋黃,讓人感受到海鮮的鮮美。烏冬麵滑順,蟹肉的鮮甜與奶油的順滑完美融合Red bean daifuku & Double fromage cheesecake最後,這道紅豆糯米糍搭配濃郁芝士蛋糕的甜品,真是令人心醉。糯

CARAMELIZED PUMPKIN

HAIRY CRAB BUTTER UDON

最後,這道紅豆糯米糍搭配濃郁芝士蛋糕的甜品,真是令人心醉。糯米糍的Q彈和紅豆的香甜,加上芝士蛋糕的濃郁口感,讓人無法抗拒
2024-11-23 97 浏览
Akagai用赤貝包住嘅蘆筍卷,赤貝鮮味爽脆,蘆筍同蔥段清脆新鮮,係好開胃嘅starter。 Shredded Celtuce Salad將萵筍切絲,用鰹魚汁做調味,清新冇多餘嘅味道。 Caramelised Pumpkin 焦糖南瓜番薯,做到拔絲效果,外層嘅焦糖脆口唔死甜;南瓜同番薯切到一口大小,一啖一粒,唔覺唔覺就食晒。 Charcoal Grilled Eel侍應送上鰻魚嘅同時將竹炭焫香魚皮,魚香同炭燒香即時爆發,肉質十分彈牙。 A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando就係俾呢個和牛竹炭三文治吸引住!微脆嘅竹炭三文治包住半生熟嘅A4吉列和牛,肉質軟腍唔膩,幾乎都唔洗點用力咬,肉汁亦非常豐富。 Crown of the Andes / Cosmopolitan以vodka為基調,奇異果同檸檬充滿涼爽嘅感覺;Cosmopolitan則蔓越莓味較重,配上君度果味香濃。
Akagai

Shredded Celtuce Salad
將萵筍切絲,用鰹魚汁做調味,清新冇多餘嘅味道。

Caramelised Pumpkin

2024-11-14