餐厅: APT. (月街)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-17 1036 浏览
一直係APT的常客,中間停左一排,今次係裝修後第一次去。閒日的lunch time當然多人,但安排得很好,可以留下電話,接到店員通知才回來入座。賣點當然是可以tailor made自己的toast,從包到醬,以至配料都可任揀,但其實要額外加錢的toppings也不少。3 toppings $85Toppings: Tomatoes with Feta Cheese+Mushrooms+Baby Spinach以前係兩塊完整的多士,放上toppings,但依家係切到一份份,碎上,好似打仗咁。食材係好新鮮,但擺盤以前靚啲。

3 toppings $85
食材係好新鮮,但擺盤以前靚啲。
2021-12-16
2021-12-16 583 浏览
這家純白簡約設計的小小咖啡店為你打造出只專屬你一人的咖啡☕,也就是說能依據你個人口味來決定你要的咖啡豆口味(house blend=nutty/seasonal blend=fruity)、咖啡的濃度/奶的份量和奶泡厚度等等~這對一些對咖啡頗有講究的人來說無非是一大福利~(而且還可以選用哪種奶來沖泡,除了脫脂奶外,其他選項的要加$5,但我知道全脂奶無疑在咖啡上是最好喝的,所以到這時候也別管什麼卡路里了,畢竟為了這家小咖啡店,我也上了一大斜坡。。。)如果當天不想喝太多咖啡,也可以要求要single shot,就是不划算,畢竟價錢也是一樣的。。。我個人基本上都是選中間的了,就覺得最穩妥,不會太差,哈哈他們的咖啡很香醇濃郁,也喝得出來少苦後所帶來的回甘,正是我們所選的fruity~(熱的冰的都好喝,但我個人還是比較喜歡喝冰的~)除了咖啡外,他們食物的賣相也很精美,看得出他們也花了不少功夫~食物:多士 The Toast Tailoring可選2-4種toppings:(right side)▪️2 toppings HK$65bread: sourdoughspread: lemon crea
這對一些對咖啡頗有講究的人來說無非是一大福利~

我個人基本上都是選中間的了,就覺得最穩妥,不會太差,哈哈

食物:
多士 The Toast Tailoring
可選2-4種toppings:

(right side)
▪️2 toppings HK$65
bread: sourdough
spread: lemon cream cheese
toppings: truffle scrambled eggs (+HK$10), crab meat (+HK$20)

(left side)
▪️3 toppings HK$80
bread: sourdough
spread: lemon cream cheese
toppings: scrambled eggs, mushroom, smoked salmon (+HK$20)

食物的味道也都不錯,每樣配料都有正常水準,醬汁也是有少許的酸味,讓整個多士吃起來沒那麼膩,完全不會比咖啡遜色

總括:
多士的賣相出眾,味道也不錯,份量很足(配料多),另外咖啡也很香醇濃郁,有專業水平
服務正常水準
環境悠閒舒適、優美,適合打卡📷

午餐
  • toast
2021-12-04 956 浏览
有選擇有咖啡店,無論是咖啡還是麵包。先講咖啡,可以揀House 或seasonal,㨂完凍熱又可以再㨂intense、strong 、mild既濃厚度,如果㨂white coffee 奶泡又有得㨂none、flat、silky、firm、dense,仲有extra 野可以揀,同朋友黎試咖啡,剩係揀杯個人化咖啡都大把話題。今次㨂咗house blend、strong 、同frim既white coffee,咖啡味厚實。仲有麵包又有得個人化,有酸種同穀物㨂、spread 有lemon cream cheese 同南瓜hummus、topping 太多野㨂唔詳述。揀咗牛油果、滑蛋、mushroom同ham、其實真係好啱貪心咩都想試既人,整體食材新鮮,雖然味道未至於食落會嘩一聲,不過唔同既配搭組合可以有唔同既層次,每次試幾款都有排試。
有選擇有咖啡店,無論是咖啡還是麵包。

2021-11-21
2021-11-30 613 浏览
Toast tailoring1. Choose number of toppings      2 $652. Choose your bread     Fig & walnut3. Choose your spread     Beetroot hummus4. Choose your toppings     Scrambled eggs, mushroom酸種麵包煙煙韌韌好有口感 係我鐘意比較raw嗰種麵包有核桃粒粒同埋微甜嘅無花果粒 酸酸甜甜好開胃炒蛋夠滑牛油味重 所以會有啲膩菇菇係切粒嘅大啡菇 香菌味而且好juicy令偏硬身嘅麵包生色不少☺️
1. Choose number of toppings
     2 $65
2. Choose your bread
     Fig & walnut
3. Choose your spread
     Beetroot hummus
4. Choose your toppings
     Scrambled eggs, mushroom

酸種麵包煙煙韌韌好有口感 係我鐘意比較raw嗰種
麵包有核桃粒粒同埋微甜嘅無花果粒 酸酸甜甜好開胃
炒蛋夠滑牛油味重 所以會有啲膩
菇菇係切粒嘅大啡菇 香菌味而且好juicy
令偏硬身嘅麵包生色不少☺️
午餐
2021-11-21 869 浏览
Sunday breakie ☀️☀️☀️My friend chose to start the nice day with me in this lovely cafe 🥗It was crowded when we arrived the cafe . We left the phone number and the staff called us after 25 mins . The hojicha latte looks really good 😆 Amazing latte art and tea powder for garnish ! The tea tastes really strong 💯You can choose base veggies for salad base . I chose rocket , zucchini and cherry tomato for base . They are really fresh and nice ! I chose blueberry 🫐 sauce for dressing . It’s really refresh
Sunday breakie ☀️☀️☀️

You can choose base veggies for salad base . I chose rocket , zucchini and cherry tomato for base . They are really fresh and nice ! I chose blueberry 🫐 sauce for dressing . It’s really refreshing 🤩 I also top up the octopus 🐙 to the salad . It’s soft and yummy.

Salad  with  octopus  in  🫐  sauce

Hojicha  latte
2021-10-24
早餐
Hojicha  latte
2021-11-03 1096 浏览
每次嚟都係toast或者salad 今次一於介紹埋去嘅甜品!樣子吸引 而且整體性價比幾高喎又🤭-🍰Vegan speculoos cheesecake ($45)呢個cheesecake真係超級滿足到想食肥仔嘢嘅慾望😍口感幾dense 濃郁程度係正常發揮 但有個好加分嘅位係佢中間夾雜着焦糖餅乾醬😍個底下嗰層就直頭係焦糖餅乾餅底泥 每一啖食落都好滿足啊🤰🏼🤰🏼🤰🏼-🍰Carrot cake ($45)相對cheesecake 呢個就冇咁出色😗不過味道都唔錯嘅 面頭白色嗰層係糖霜黎 但我覺得有啲太甜同埋乾咗啲 佢係可以成層翹起的😗蛋糕質感夠濕潤嘅 唔會乾 不過如果當中嘅 果仁粒粒再多啲 整體口感會更加豐富 味道可以更有層次🤭但呢個價錢同份量嚟講 我覺得佢都算幾抵食

🍰Carrot cake ($45)

• Vegan speculoos cheesecake
2021-11-02 796 浏览
🌹星期天行山前,先去灣仔探店食個早餐,選了一間有戶外座位的《APT COFFEE》,餐廳位置較難找,若不是有老公導航我自己一定找不到,位置較偏,有種寧靜感覺。🌹到達餐廳的時候,客人已坐滿六七成,天氣涼選坐戶外,cafe相信已開了一段日子,牆上污跡,餐椅餐枱上的破損可看到。APT COFFEE是竉物友善的餐廳,亦容許食客吸煙,破壞了晨早清新空氣及我們進餐感受!🍴翻看餐牌點叫了人氣麵包,toppings任人配搭,我們叫了兩款料及一杯Earl Grey latte 。麵包選Rainsin & Walnut ⭐️⭐️⭐️健康配搭醬選Lemon cream cheese⭐️⭐️⭐️增添口感toppings 1️⃣Poached eggs⭐️⭐️⭐️大份量的太陽蛋toppings 2️⃣Ham⭐️⭐️⭐️份量多飲品⭐️⭐️⭐️Earl Grey latte 伯爵茶香個人評分食物味道飲品服務環境衛生抵吃回頭率

麵包選

飲品

抵吃

回頭率

2021-10-23
$183 (早餐)
什麼都可以自選的小小咖啡店☕️近排食得太邪惡,黎呢度贖一下罪,真係有淨化心靈之用🤣💛Matcha Latte $48😋😋😋😋💛Salad Tailoring $88😋😋😋😋😋自選沙律 可以揀4款配料Zucchini, Cherry Tomato, Pumpkin, Beetroot, Turkey Ham (+$15), Seasonal Fruit (+$20)一上菜見到繽紛的顏色已經心情靚曬☺️Seasonal Fruit都有3款,有無花果、藍莓、士多啤梨🤩全部蔬果都好新鮮,清甜☺️醬汁方面我揀左Blueberry Vinegar🫐 應該係新鮮藍莓打成溶,但可惜作為沙律醬黎講佢太淡,只係叫做令件事成為沙律唔係蔬果拼盤🤣
什麼都可以自選的小小咖啡店☕️
近排食得太邪惡,黎呢度贖一下罪,真係有淨化心靈之用🤣

Matcha  Latte

💛Matcha Latte $48
😋😋😋😋

Salad  Tailoring

💛Salad Tailoring $88
😋😋😋😋😋
自選沙律 可以揀4款配料

一上菜見到繽紛的顏色已經心情靚曬☺️
全部蔬果都好新鮮,清甜☺️

Matcha  Latte
Salad  Tailoring
2021-10-17 744 浏览
經過呢間cafe幾次,每次都見佢坐滿人好受歡迎😗咁岩今次有個位,所以lunch就係道食了🤪Menu 唔係好多野,有得自選salad/toast, 但材料好吸引😍決定揀salad食 揀左南瓜 番茄仔 甜薯 烤粟米 煙三文魚 herb vinegar 👯‍♀️首先一上菜已經覺得好吸引,食落材料新鮮又好食,vinegar超好味而且同沙律好夾🤘🏻呢一份餐單亦好岩如果想減脂嘅大家😋仲叫左一杯熱情果soda,飲得出無額外加糖👍👍
呢一份餐單亦好岩如果想減脂嘅大家😋
仲叫左一杯熱情果soda,飲得出無額外加糖👍👍

2021-10-15
一杯專屬你口味的咖啡☕️🥤Apt,A Personal Tailor的簡寫,有人話是咖啡界裁縫每杯咖啡的風味、濃淡、溫度及奶泡,都隨你而定⭕️Ice White ☕️❄️咖啡豆分Nutty和Fruity,Black Coffee可揀冷熱水份量; White Coffee則可以揀牛奶份量及奶泡厚度,自由選擇出想喝的口味另外,多士(2-4件)的口味,包括麵包🍞🥖醬料🧈配料🥑牛油果🍅蛋🍳由頭到尾比你自由選擇
一杯專屬你口味的咖啡☕️🥤

每杯咖啡的風味、濃淡、溫度及奶泡,都隨你而定

⭕️Ice White ☕️❄️

2021-10-09 446 浏览
🔥APT.🔥▪️想點就點▪️可以揀完麵包再揀個醬 之後再加其他配料 圖中見到嘅配搭就係 Sourdough Lemon Cream Cheese ❶ Crab Meat❷ Smoked Salmon❸ Avocado ❹ Chicken Breast (中間嘅栗米南瓜沙律好好食)整體黎講好滿足 呢四款配料都推薦大家叫嘅 雖然味道比較普通 未到好驚豔 不過鍾意唔同配料嗰種層次感嘅朋友都可以試下
🔥APT.🔥

❶ Crab Meat
❷ Smoked Salmon
❸ Avocado
❹ Chicken Breast
(中間嘅栗米南瓜沙律好好食)
2021-10-07 514 浏览
🥚🥚🐷純白之自在角落✨性價比:6.5/10🍳食物:7.5/10🌏環境:7.5/10🕺🏻服務:7.5/10💰是次消費:$133#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔 🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe————————在金鐘pacific place 3期出口,走上斜路後會發現一處寧願的美食天堂,集中了多間café 和人氣餐廳,APT. coffee就是其中一間熱門。Café分開室内室外位,室外高枱位在主舖,店員在裡面沖咖啡和端出食物;室内卡位在另一邊,桌椅佔了整間小舖,但店員都不時會在副店巡過。咖啡是自由選擇配搭的,客人可以根據咖啡的blend (house blend/ seasonal blend), Black/ White coffee, milk foam +/- topping去拼合一杯最適合自己的咖啡。不明白或有選擇困難症就可以問店員,他們會按你平時喝的口味作出建議。(Coffee)我的選擇是:Seasonal Blend + Hot White coffee Mild level (200ml) + Silky Milk Foam ($45)網上寫話會有花香味,的確有微微花
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe
————————

網上寫話會有花香味,的確有微微花香味,喝完一口餘在舌上,要用心感受才能嚐到,雖然不知是真的嚐到還是因為心理作用⋯⋯
再說了,我真的不懂品嚐咖啡的知識,不過,飲完會有酸味留在兩頰,就一定嚐得出。基本上很滑,不會苦澀,拉花美,但很快變冷。

Apple Crumble tart with gelato ($88)
蘋果金寶即焗,等了約20分鐘。食落好熱好脆,賣相美觀,除了蘋果還有士多啤梨和藍莓陪碟。蘋果和金寶很難一口吃到兩部分,蘋果巨型難切,金寶易切就碎開,不過分開吃也同樣美味。
最驚喜的是雪糕,以為白色是普通雲尼拿味,原來是伯爵茶味的!好像沒有吃過伯爵茶味雪糕,這個味道感覺很自然,好味得很想只叫雪糕吃。
一冷一熱幾好味,但 $88 真的偏貴了。

餐廳的水是青瓜味的,而且斟水很密,店員會行來行去行得好密去幫助客人,雖然服務好周到,隨時都會加水,但在這裡溫書用電腦時會帶來有少少壓力。
如不是因為鄰近有地盤做工程,受燥音影響,這裡會是一個輕鬆的空間,店舖還有播音樂,是溫習自修的好地方。

APT. Coffee
🚦灣仔月街2-12號地下A&B號舖
(金鐘站 F 出口, 步行約7分鐘)
分店:中環閣麟街34號美輪樓地下C號舖
🕰營業時間:08:00 – 18:00
2021-04-12
2021-09-22 598 浏览
平時經開灣仔都好少行上星街月街,嗰日無端端行咗上去,發現有好多好靚嘅餐廳。我見最多人幫襯嘅就係依間 APT,裝修得好靚,亦都有戶外座位,白色盛放,雖然夏天有點熱,但坐喺度打卡簡直一流!好多人一路嘆住咖啡一路睇書。我都忍唔住坐咗出去戶外位置嗌左兩樣嘢同一杯咖啡1️⃣seasonal white iced strong firm coffee咖啡好香fruity味道,奶同咖啡好夾,好香果香味,超好推介2️⃣Sourdough lemon cheese cream scrambled egg and baby spinach 3️⃣Raisin and walnut pumpkin hummus mushroom and tomato with feta cheese
✨麵包+醬料+ 𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐𝚜都可以由你自己選擇,𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑好有咬口,配料份量都比得好足,特別中意𝚜𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐𝚜炒得好滑身,簡四款𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐𝚜會豐富啲,會跟埋𝚜𝚒𝚍𝚎 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍之外,所有𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐𝚜都唔需要額外加錢,食完都幾滿足😋👍🏻 ✨整體食物質素唔錯,賣相夠吸引,裝修簡約日系風格,環境舒適,啱晒打卡🤳🏻🍴𝚃𝚑𝚎 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐 🥪- 𝟮 𝘁𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀 $𝟲𝟱𝚂𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐𝚜 🥚+ 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 🍄 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑- 𝟰 𝘁𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀 $𝟭𝟯𝟴𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝚜𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐𝚜 🥚+ 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 🥑+ 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 🐟+ 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚖𝚎𝚊𝚝 🦀 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑

🍴𝚃𝚑𝚎 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚃𝚊𝚒𝚕𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐 🥪
- 𝟮 𝘁𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀 $𝟲𝟱
𝚂𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐𝚜 🥚+ 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 🍄

- 𝟰 𝘁𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀 $𝟭𝟯𝟴
𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 🐟+ 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚖𝚎𝚊𝚝 🦀
2021-09-07
2021-09-08 373 浏览
好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑灣仔日月星街一直都係我好鍾意嘅地方,除咗街名好有詩意,環境都好好。喺灣仔一個比較偏僻嘅地方,所以環境清幽寧靜,好適合開Cafe。店舖裝潢簡約,白色做主調感覺舒服✅Vegan Fudge Cake好大份嘅朱古力蛋糕🍰而且冇乳製品同動物成份,素食者都啱食。雖然冇用雞蛋牛奶,但味道依然好好,朱古力好Rich,濃郁嘅口感配上酸甜嘅水果配搭十足,而且下面仲有層水果醬,好睇又好食

好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑