餐厅: APT. (月街)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-05-21 599 浏览
送咗大少番學 大爺突然話帶我食好西就出發去咗Apt Coffee ☕️ 呢度嘅早餐可以任你配搭可以自己揀包同配菜我哋揀左scrambled eggs 🍳 同埋chicken breast 🐔雞胸非常淋身 蛋又夠滑好食啊😋另外叫咗Chai Latte同Earl Grey Latte咖啡☕️好有水準香得黎又唔會搶哂咖啡嘅香味🥰門口仲有位可以俾大家帶埋🐶嚟夠哂貼心❤️我哋都坐咗門口位方便看車😅#heacookmama@apt.coffee
送咗大少番學

夠哂貼心❤️
我哋都坐咗門口位方便看車😅
#heacookmama
@apt.coffee
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗APT coffee 佢位置都有啲遠,要行一陣先到😌餐廳都坐得幾舒服🤍佢係一間主打所有野都可以customise, toast 既種類,spread同toppings🥖coffee既強度同濃度都可以都可以自己揀☕️🍼 2toppings($65)我自己就叫咗炒蛋同牛油果🍳🥑(牛油果加$15)牛油果雖然要加錢,但係份量都幾多😆由一個牛油果花同蓉🥰至於炒蛋都好多,至少有兩隻再加牛奶炒,所以都幾滑🥛兩樣野加埋都好好味😋spread 我就揀咗lemon cream cheese 鹹鹹哋咁都幾好🤪其實成個就係一個toast, 再加少少seasoning (๑́•∀︎•๑̀)ฅテヘ-冇好特別嘅味道,但係都食得好開心,因為所有嘢都好靚咁同埋係自己鍾意🤎不過如果調味可以再多啲就好,咁樣應該會有多啲味道😚
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗APT coffee
佢位置都有啲遠,要行一陣先到😌餐廳都坐得幾舒服🤍

2toppings($65)

2021-05-12 556 浏览
生活迫人,人來人往,想找個空間靜下來都唔容易。在灣仔行著,走到日月星街,舒適咖啡店☕️就在眼前。店舖簡潔舒適,空間感大,看書談談心也合適。———————————————————————————☕️咖啡可因應每個客人嘅喜好調配,𝙉𝙪𝙩𝙩𝙮 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩𝙮隨你喜歡,亦可選擇奶嘅濃度,全部度身訂造專屬於自己口味嘅咖啡☕️.🍐🥧𝙋𝙚𝙖𝙧 𝙏𝙖𝙧𝙩💬點咗一件批嘆下咖啡,賣相都好吸引,梨肉整片在批面上,甜度適中,除此之外都仲有其他選擇,沙律🥗等都係人氣食品
———————————————————————————
🍐🥧𝙋𝙚𝙖𝙧 𝙏𝙖𝙧𝙩
2021-05-08 489 浏览
今日同好朋友去嘆餐好既~👯‍♀️1️⃣麵包可以揀2-4款配料,我地揀左3款($80)。· 麵包 - 提子乾&合桃· 抹醬 - 檸檬忌廉芝士· 配料 - 蘑菇、車厘茄&羊奶芝士、巴馬臣火腿($+12)滿滿既配料好抵食!可惜冇菠菜仔,但其他野都好正!😋2️⃣沙律($88)可以喺餐牌度任選4款蔬菜。· 沙律 - 羽衣甘藍、藜麥、意大利青瓜、火箭菜、南瓜· 醬汁 - 藍莓醋·額外配料 - 牛油果($+20)沙律係我既好朋友~好鍾意新鮮既蔬菜,同埋個人唔太好點醬汁,所以雖然藍莓醋冇乜味,但食到蔬菜原始既味道就滿足到我喇~🙂3️⃣檸檬撻($38)朋友好鍾意食檸檬撻,但呢度既檸檬撻皮太腍,同埋味道比較單一,冇檸檬撻應該有既清新感覺!4️⃣咖啡($30-$48)· 咖啡配方 - 季節配方· 咖啡 - 冰咖啡 & 冰奶咖啡(絲滑泡沫)其實我地都少飲凍野,但天氣真係熱到呢~🥵呢款咖啡帶有少少花香!雖然泡沫唔夠滑,但呢款咖啡同奶係夾到既~所以無論你揀齋啡定奶啡都一樣咁好飲!🤤咖啡食物都正,侍應亦好有趣可愛!👍🏻

今日同好朋友去嘆餐好既~👯‍♀️

1️⃣麵包
可以揀2-4款配料,我地揀左3款($80)。

· 麵包 - 提子乾&合桃
· 抹醬 - 檸檬忌廉芝士

滿滿既配料好抵食!可惜冇菠菜仔,但其他野都好正!😋

2️⃣沙律($88)
可以喺餐牌度任選4款蔬菜。

· 沙律 - 羽衣甘藍、藜麥、意大利青瓜、火箭菜、南瓜
· 醬汁 - 藍莓醋
·額外配料 - 牛油果($+20)

3️⃣檸檬撻($38)
檸檬撻

4️⃣咖啡($30-$48)

· 咖啡配方 - 季節配方
· 咖啡 - 冰咖啡 & 冰奶咖啡(絲滑泡沫)

其實我地都少飲凍野,但天氣真係熱到呢~🥵

咖啡食物都正,侍應亦好有趣可愛!👍🏻
2021-04-28 639 浏览
去灣仔搵左間coffee shop 嘆個早餐。嗌左個sourdough scrambled egg & baby spinach加杯熱朱古力。杯朱古力好甜...聽到隔離枱講杯Earl grey latte 幾好,下次再黎的話會試下。個包一上碟好令呀。估唔到個菠菜幾好味。見到室外有吉枱,問左侍應,可以幫手轉出面坐,正,吹下自然風,正,坐出面可以同狗狗玩下添。
2021-03-26
▫️Banana Oat Pancake🥞💰98⁣↬呢個Pancake只限星期六日供應 份量足 有3層班戟 質感厚實帶啲咬口 中間夾住一片片香蕉 上面仲有一球雪糕 揀左earl grey 淋埋啲楓糖漿好好食⁣⁣▫️Open-faced Toast with 4 toppings🥪 💰138⁣↬ Toast揀左sourdough 質感較薄身 但切落去都要用小小力先切得開 仲冇咩酸味 配料有牛油果蟹肉 同流心蛋加大啡菇 抹醬揀左beetroot hummus 但唔係好食到紅菜頭味 蟹肉都算新鮮 大啡菇夠爽口 整體不過不失⁣⁣▫️Iced Matcha Latte 💰50⁣↬因為唔想飲咖啡就揀翻一定冇錯既latte 抹茶味剛好 唔會太甜⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ店舖座位唔多 有室外位 通常都要排隊 而家灣仔分店裝修緊 想試既朋友可以先去中環店*´꒳`ฅ"⁣

▫️Banana Oat Pancake🥞💰98⁣

▫️Iced Matcha Latte 💰50⁣

• Pancake
2021-04-10 659 浏览
I was skeptical of Apt at first, but consistently saw how people would line up and wait to eat here. Finally, I came early at 8:00 am to try the food and coffee and to see what the rave was all about. Within 15 minutes Apt filled up! The service was excellent and the coffee was strong (what I chose) and perfect. I cannot fault the food in any way- it was delicious. Lemon cream cheese spread? It works. Pumpkin hummus? Delicious. I ordered 4 toppings on my sourdough toast and though it was a lot of food, I finished every morsel.
2021-04-06 642 浏览
超抵食Toast🥪捉左個fd 出黎陪我kill time.志在hea 下啦。 hehehhheh.又畀佢搵到間岩我心水。我真係好中意食麵包啊。 平時食一件呢d 有topping 既toast 閒閒地都百幾蚊落樓。呢度有兩件 可自選topping...然後我地就揀左兩款唔同toppings $65煙三文魚 +$20牛油果 +$15 原來煙三文魚底已有牛油果醬。 不過唔緊要。 🥑牛油果怪表示好歡喜!同埋呢個係有heart 既toast, 調味好出色!Matcha latte $48Hojicha latte $48好難得會有焙茶latte我平時唔飲latte 都要試。堅正有香濃茶味 ☕️試得過呀!
超抵食Toast🥪
捉左個fd 出黎陪我kill time.
志在hea 下啦。 hehehhheh.
又畀佢搵到間岩我心水。

呢度有兩件 可自選topping...
然後我地就揀左兩款唔同toppings $65
煙三文魚 +$20
牛油果 +$15

同埋呢個係有heart 既toast, 調味好出色!

Matcha latte $48
Hojicha latte $48

好難得會有焙茶latte
我平時唔飲latte 都要試。
堅正有香濃茶味 ☕️
試得過呀!
2021-03-26 779 浏览
🥪早餐佳選,好味又有格調💰食物質素、地段 對得住 豪氣價錢🪑店面不算大,1:1 安靜路邊户外座/室內冷氣座「無計劃」或許是更好的計劃!🍀偶然隨心去到再發掘附近的事物🍀碰巧要去灣仔工作,想開工前享受下一個人偷來的時間。偶然下發現這間看似幾正的小咖啡店(餐廳),就無睇價錢,直接入去坐低。酸種麵包多士 配 小蕃茄羊奶芝士 和 香滑炒蛋 (2款配料 $65)<ꜱᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴡ/ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ꜰᴇᴛᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ & ꜱᴄʀᴀᴍʙʟᴇᴅ ᴇɢɢ $65>酸種麵包多士烘暖,搽上輕輕的檸檬忌廉芝士/南瓜豆醬。小蕃茄和撕碎羊奶芝士 灑上意大利黑醋,酸酸甜甜,相當開胃。而這份炒蛋沒茶記炒的油,多了份奶的香醇。這兩款自選配料 可算是絕配的強力後選!飽飽大滿足!季節調配 黑咖啡 $35<ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ʙʟᴇɴᴅ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ $35>果香芬芳,味醇清香。是這頓高貴早餐的完美落幕結尾🥰美中不足之處是 價錢偏高 🤑
🥪早餐佳選,好味又有格調
💰食物質素、地段 對得住 豪氣價錢
🪑店面不算大,1:1 安靜路邊户外座/室內冷氣座

「無計劃」或許是更好的計劃!
🍀偶然隨心去到再發掘附近的事物🍀

酸種麵包多士烘暖,搽上輕輕的檸檬忌廉芝士/南瓜豆醬。
飽飽大滿足!

季節調配 黑咖啡 $35
果香芬芳,味醇清香。
是這頓高貴早餐的完美落幕結尾🥰

美中不足之處是 價錢偏高 🤑
Sourdough  toast  w/  2  toppings
Seasonal  blend  ice coffee
Seasonal  blend  ice coffee
呢間cafe出名係🧵tailormade自訂👩🏻‍🍳麵包同咖啡濃稠度都可以照你意思整😙自由度大過其他cafe好多🗽麵包、醬料、toppings都可以任揀😍而我對選擇困難症絕對持歡迎態度🤩價錢根據toppings數量同款式而定,睇完都係想試premium toppings (要額外+$喔), 揀4 x toppings嘅話就免左🤪🦀Crab meat, 🍣Smoked Salmon, 🍳Truffle scrambled eggs 同🥑Avocado, with 🍋🧀Lemon cream cheese on sourdough ($138)🍞酸種麵包有烘到嘅,都幾易切得開~但比較薄身,較少拉扯感或者咬口😳酸味都偏低至無,感覺同食普通西式包分別唔大🙈配料方面,每塊包有兩款toppings~蟹肉都比得幾多🤤煙三文魚上面有啲dill同酸果都唔錯🤣另一塊黑松露炒蛋+牛油果蓉反而突出到檸檬芝士醬嘅味~幾鐘意拌碟嘅南瓜粟米沙律🎃總結整體擺盤絕對適合打卡🌸味道就唔會唔好味😂無乜特別驚喜咁😬呢排日日都有新cafe,糾結左好耐去邊間🙈整左個list慢慢去😎🤟🏻
4 toppings:  Crab  meat, Smoked  Salmon,  Truffle  scrambled  eggs,  Avocado

4  toppings  sourdough

4  toppings  sourdough
總結
2021-03-24
$151 (早餐)
灣仔APT翻新咗之後店外位置多咗 而且一直都幾鐘意可以按個人喜好自制toast😚有多達12款toppings任君選擇(๑•̀ㅂ•́)و✧ 保證可以係咁回訪試曬佢哋😆💛.① 4 toppings with side salad ($138)// salad有南瓜🎃加埋開心果💚估到幾夾同埋都幾好食😚今次就揀咗sourdough配lemon cream cheese spread🍞而toppings就揀咗Truffle scrambled egg🍳 + Mushroom 🍄+ smoked salmon + avocado🥑Truffle scrambled egg味道唔會太濃反而略嫌偏淡添😳而APT菇嘅份量不嬲都幾多Smoked salmon都唔錯✨份量恰好!整體小編就覺得4toppings可以一次過食多啲嘢😆同埋有premium toppings可以選擇🌟//② Hojicha latte// 一向都幾鐘意APT嘅Hojicha latte🦦焙茶好香濃🤎奶同焙茶味道好平衡✨唔會好甜同埋濃度適中😚//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.🎗APT. Coffee (灣仔)灣仔月街2-12號地下A&B號舖🍮#
// salad有南瓜🎃加埋開心果💚估到幾夾同埋都幾好食😚

② Hojicha latte
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Dirty

🎗APT. Coffee (灣仔)
灣仔月街2-12號地下A&B號舖

🍮#aiiifoodie
🍔#aiiifoodie_wanchai #aiiifoodie_灣仔 #aiiifoodie_黃店
#手繪 #灣仔 #apt #foodiegram #灣仔美食 #香港美食 #黃色經濟圈 #灣仔黃店 #黃店 #cafehoppinghk #cafehopping #wanchaicafe #topcitybiteshk #topcitybites
Dirty
  • Hojicha  latte
2021-03-03 824 浏览
為了一試呢間長期人氣高企嘅cafe,上個月同朋友特登約早啲到餐廳以避開lunch嘅人潮,我地11:30到達時已經滿座,剛好有坐室外高枱嘅食客離坐,我地先幸運地唔需要排隊,仲要有得坐個靚靚打卡位!係我地之後幾乎都要排長龍等位了,所以唔想等位嘅最好早點來啦!呢度嘅食物係以自選組合形式嚟叫,啱晒唔同個人口味,由於所有配料都太吸引嘅關係,我貪心地點了4 toppings ($138),再配上sourdough + lemon cream cheese,特別一提$138 set 除了多左topping,亦附加沙律同免toppings嘅另外加費,所以其實可以話係更抵食。至於4款toppings如何組合係2塊麵包上似乎就餐廳會幫你決定,佢幫我組合了avocado + scrambled egg一邊,smoked salmon + crab meat另一邊。雖然我第一刻對呢個配撘有點驚訝,感覺調轉成avocado + crab meat 同 scrambled egg + smoked salmon會更加夾,但無可否認食材夠靚十分好味。Avocado嘅熟度啱啱好,香味十足。Scrambled egg用

Avocado嘅熟度啱啱好,香味十足。Scrambled egg用了奶炒,食落非常香滑。Smoked salmon唔會過咸食到鮮味,Crab meat嘅鮮味亦唔輸比smoked salmon,食到粒粒蟹肉。加上每樣食材份量十足,平日都算唔細食嘅我都係勉強先食得晒,所以絕對係物超所值!
2021-03-02 560 浏览
呢間位於灣仔內街嘅白色小店主打自選配料toast同咖啡,有室內同埋室外位非常之chill🤩-The Toast Tailoring (2 toppings) $65呢度最吸引嘅地方就係佢嘅toast係由包去到配料同埋spread都可以自己揀嘅🤩我哋兩個人分別叫咗兩份2 toppings嘅toast! 如果四個toppings嘅話就可以任揀配料唔使加錢仲會有side salad送添😊今次同朋友就試咗mushroom, parma ham同crab meat!麵包我就揀咗sour dough w/ lemon cream cheese! 啲料比得非常之足,食每一啖都有蟹肉,再加埋個麵包啲邊位少少脆,食落好好食未😋下次都會再嚟,好啱同朋友一齊嚟傾吓計食個 chill branch咁🥰

很久之前已經到訪過的店家早兩天再次到訪翻新後的這兒~特別喜歡這裏的𝚘𝚞𝚝𝚍𝚘𝚘𝚛位置當天下了毛毛雨 沒有陽光 但感覺還是很𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕☺️翻新之後多了一個舖位 更多座位減少了排隊時間!當天直接就入座了🥳.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍 🍽.𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 $𝟾𝟾 (𝙿𝚘𝚊𝚌𝚑𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐𝚜, 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘)麵包外脆內軟 檸檬忌廉芝士並沒有很甜膩!好喜歡它們的一果兩味🥑牛油果十分新鮮呢~果蓉那邊配埋水波蛋 味道絕配😍𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚝𝚊𝚛𝚝 (+ $𝟸𝟻 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘) $𝟼𝟹檸檬味好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑!𝙴𝚊𝚛𝚕 𝚐𝚛𝚎𝚢 𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘伯爵茶味超濃郁🥰好好吃喔 不過質感就似雪糕多過𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘~𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 (𝙺𝚊𝚕𝚎 & 𝚚𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊, 𝚛𝚘𝚌𝚔𝚎𝚝 𝚕𝚎𝚊𝚟𝚎𝚜, 𝚌𝚑𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘, 𝚜𝚠𝚎𝚎𝚝 𝚙𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘) $𝟾𝟾佢地嘅沙律配搭很自由的🥗可以揀𝟺款𝚋𝚊𝚜𝚎 再揀翻𝚍𝚛𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐~唔夠可以加埋𝚎𝚡𝚝𝚛𝚊 𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐💁🏻‍♀️蔬菜都很新鮮好吃 推薦𝚑𝚘𝚗𝚎𝚢 𝚖𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎!𝙷𝚘𝚓
很久之前已經到訪過的店家
早兩天再次到訪翻新後的這兒~

特別喜歡這裏的𝚘𝚞𝚝𝚍𝚘𝚘𝚛位置
當天下了毛毛雨 沒有陽光 但感覺還是很𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕☺️
翻新之後多了一個舖位 更多座位減少了排隊時間!
當天直接就入座了🥳

麵包外脆內軟 檸檬忌廉芝士並沒有很甜膩!
好喜歡它們的一果兩味🥑
牛油果十分新鮮呢~
果蓉那邊配埋水波蛋 味道絕配😍
Lemon  cream  cheese  sourdough

檸檬味好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑!
𝙴𝚊𝚛𝚕 𝚐𝚛𝚎𝚢 𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘伯爵茶味超濃郁🥰
好好吃喔 不過質感就似雪糕多過𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘~
Lemon  tart

佢地嘅沙律配搭很自由的🥗
可以揀𝟺款𝚋𝚊𝚜𝚎 再揀翻𝚍𝚛𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐~
唔夠可以加埋𝚎𝚡𝚝𝚛𝚊 𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐💁🏻‍♀️

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾
Hojicha  latte

𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾
Matcha  latte

兩杯飲品一如以往的出色~
入口濃滑帶回甘 不浮粉🍵

Lemon  tart
Hojicha  latte
Matcha  latte
2021-02-27 662 浏览
-🦄APT.COFFEE -SALAD TAILORING Hkd88EXTRA BASE +Hkd20Rating🌕🌕🌕🌑🌑-咳咳...🤭灣仔終於開返喇👏🏻之前想去灣仔分店食嘢嘅時候 咁啱撞正佢哋裝修🥲等咗一段時間之後 終於開返可以去食嘢CHILL下😆-雖然TOAST係好SIGNATURE🍞☺️不過我今次就簡咗食佢哋嘅沙律 都係自己配搭架😳真係好鍾意呢啲 可以自己MIX & MATCH 自由度大啲沙律$88🥗包咗4個BASES🥰選擇都好多好豐富😳不過因為我太貪心想試多啲 所以就加$20簡多款😜我個人覺得沙律嘅份量有啲啲細 食完會有啲空虛😗不過佢勝在配搭同埋味道上都做得唔錯👍🏻環境都okKALE好新鮮 夠爽脆 配埋個藍莓醋汁食係超級夾🤤ZUCCHINI好罕有地比咗兩隻唔同嘅顏色😳黃色嘅相信大家都係比較少見 不過味道大同小異🙈黃色同埋綠色嘅ZUCCHINI都係好爽口好正😊番薯同埋粟米好好味😋果然食澱粉質就會好幸福🥰好鍾意佢嘅粟米唔係一粒粒 而係切成一片片嘅🌽呢個切法令到口感上變得更加有咬口同埋更滿足😏番薯同埋粟米都好夠甜😉可以微微增加返飽肚感😌另外我仲加咗份車厘茄🍅粒粒都好飽滿好多汁☺️完全
🦄APT.COFFEE
SALAD TAILORING Hkd88