2024-06-18 258 浏览
Asian Lab餐廳的菜單融合咗越南、泰國等東南亞國家的特色菜品,給人耳目一新的感覺。而且佢喺紅磡黃埔個位置都幾方便,咁大家睇吓我食咗啲乜。首先是「河內蕃茄蟹檬」,這道菜將新鮮蟹肉與酸甜的蕃茄完美結合,配上嫩爽的檸檬汁,可謂清新爽口。值得一提的是,份量都幾大,而這道菜都好有越式風味。接下來的「香茅豬肉撈檬」也別具特色。肉質鮮嫩多汁,撒上爽脆可口自家制的酸汁及香茅,清香四溢,刺激味蕾。呢個係我朋友order嘅,但係我覺得都唔錯。最後的「大蝦青木瓜沙律」更是一道亮點。新鮮的青木瓜搭配大蝦,酸甜可口,清爽解膩,為整頓菜單劃下完美句點。Overall「Asian Lab」餐廳的菜品創意十足,融匯了東南亞國家的特色,無論口味還是呈現,都堪稱出色。 對於喜愛嘗試異國風味的食客來說,這無疑是一個值得一訪的好去處。

2024-06-14 246 浏览
餐廳新開位於九龍紅磡黃埔花園家居庭12期地下,餐廳主打馬來西亞菜和越南菜,據聞餐廳主廚由馬來西亞檳城和越南聘請。客人坐低服務員會介紹餐廳各種食物:檬粉、老鼠粉、沙律、甜品、湯品、小食、粉麵飯和東南亞各式飲品。檳城地道老鼠粉$78老鼠粉形狀似香港嘅銀針粉,粉內配料有豬肉渣、溫泉蛋、蝦乾、鹹魚仔、蔥粒。老鼠粉微鹹,不肥膩。小食拼盤(細)$108小食拼盤要細份,內有越南春捲、香茅雞翼、越南蔗蝦、越南米紙卷,配料有紅蘿蔔絲、生菜、白蘿蔔絲、薄荷菜。越南蔗蝦最惹味。越式豬肉大蝦薄餅$78薄餅皮薄食落有椰漿味,有薄荷菜、紅蘿蔔絲、生菜、白蘿蔔絲作伴碟。

檳城地道老鼠粉$78

小食拼盤(細)$108

越式豬肉大蝦薄餅$78
用餐时段
2024-06-14 197 浏览
Asia Lab (紅磡)一間食東南亞菜嘅餐廳剛剛進駐於紅磡,餐廳位於紅磡黃埔天地家居庭12期地下,餐廳裝修簡約以黃色和滕器為主調,設計加入綠色元素,好有東南亞風情感覺,枱與枱之間寬闊,得得舒適,餐廳主打越南菜和馬來西亞菜,服務員招呼有禮。小食拼盤小食拼盤有香茅雞翼,蔗蝦,春捲,越南米紙卷,配有生菜,薄荷菜,越式辣醬和魚露,拼盤不肥膩。檳城地道老鼠粉老鼠粉內配料有溫泉蛋,蝦乾,鹹魚仔,豬油渣,香蔥,老鼠粉即是香港的銀針粉,配料豐富,越食越好味。越式豬肉大蝦薄餅配有薄荷菜,生菜,紅蘿蔔絲和白蘿蔔絲,豬肉份量都不少,大蝦爽口一薄餅皮脆口。
Asia Lab (紅磡)

小食拼盤

檳城地道老鼠粉

越式豬肉大蝦薄餅

2024-06-10 183 浏览
這家餐廳的員工友善且熱情。並詳細介紹菜單上的特色菜色和推薦菜品 餐廳廚師都係馬來西亞和越南聘請的 ,確保了菜色的正宗和地道💖💖首先,我品嚐了他們的香炒馬來粿角,這道菜式是馬來西亞特色菜,香氣十足🤤🤤接著,我品嚐了炭燒豬頸肉,豬頸肉烤得恰到好處,搭配香茅的調味,帶來清新的風味🤩🤩生牛肉越南粉的湯底濃郁而不油膩,牛肉片鮮嫩,性價比十分🤩🤩除此之外,餐廳更附送梛汁喳喳作為飯後甜品,令人十分滿足

生牛肉越南粉的湯底濃郁而不油膩,牛肉片鮮嫩,性價比十分🤩🤩

除此之外,餐廳更附送梛汁喳喳作為飯後甜品,令人十分滿足
2024-06-09 170 浏览
要喺香港食地道嘅東南亞菜式實在唔容易,黃埔最近開左呢間主打馬來西亞同越南等東南亞菜式嘅餐廳。一去到門口裝修已經好有東南亞風情,位置寬敞舒適有置身異地嘅感覺。野食方面主菜叫左店主特別推薦的檳城地道老鼠粉,材料包括蝦乾,豬油渣,温泉蛋,咸鱼仔乾等等,粉的質地像銀針粉,味道正宗又惹味!小食拼盤拼盤就有包括鷄翼,蔗蝦,春卷及粉包,包埋伴碟嘅生菜食香口得嚟唔會太油膩。最後甜品點左榴槤炸彈,用新鮮榴槤肉造餡料,味道香濃外脆內軟,令人回味無窮!鍾意食東南亞菜式嘅朋友,以後又多個選擇啦👍🏻

鍾意食東南亞菜式嘅朋友,以後又多個選擇啦👍🏻

2024-05-31
2024-06-08 124 浏览
今日去黃埔搵friend同佢入咗間新開嘅餐廳,主要提供越南同埋馬來西亞嘅菜式。廚師都係嚟自越南同埋檳城,希望可以令客人食到傳統又正宗嘅味道。我哋坐低之後姐姐就推介唔同嘅食物,話呢度最出名係椰漿飯同埋老鼠粉。好耐冇食椰漿飯,所以叫咗一個嚟試吓。主菜可以要牛肉或者炸雞,咁啱我食咗兩舊啖啖肉,但係朋友嗰兩嚿就好多根,不過整體調味都唔錯,所以撈飯都幾好食。而且個飯嘅椰漿味好突出,出邊好少食到,會話都值得試吓。我自己就幾鍾意個肉骨茶,少少苦味,仲有個嘢熱住可以幫手保暖,飲落順滑,配埋飯食都幾正,如果唔係驚肥會想要三層肉,不過一字骨比想像中嫩,呢個價錢算係咁啦。多人食嘅話都可以叫佢哋嘅小食拼盤,有齊四款唔同嘅特色小食,樣樣都唔錯。另外呢度仲有一啲前菜同埋沙律可以叫,份量都唔少㗎成咗山咁高。見好多人都係食佢哋嘅河粉,下次再試過。

1K
2024-06-08 111 浏览
黃埔有間新餐廳,主打正宗越南同馬來西亞菜式,沙律、湯、小食、湯粉麵飯、三文治、主菜、蔬菜、甜品、飲料,樣樣有齊,價錢親民化,地點方便,街坊朋友仔可以去試一試~ 前菜要咗Shredded Chicken Salad,以雞肉、雜菜、青瓜、花生等混合而成,口感豐富,配上越式酸汁,令到整體味道更加開胃。Appetiser Platter包含蔗蝦、春卷、雞翼同大蝦米紙卷,性價比高適合多人分享。個人最喜歡蔗蝦,大大條,咬落彈牙,記得要咬埋個蔗!另外加配Vietnamese BBQ Pork Skewer,私心推介呢款,豬肉味突出,越食越上癮~ 想食得健康啲嘅可以要蔬菜,烹調方法可選擇馬拉盞炒、蒜茸炒或順化辣醬炒,怡保芽菜新鮮又爽口。主食要咗Nasi Lemak,椰漿飯有驚喜,粒粒分明但咬落軟糯,帶著淡淡椰香氣,撈埋旁邊嘅花生,乾魚仔等可增添口感。Rendang Beef就正常發揮,根位比較多,下次會想試炸雞髀。Bak Kut Teh有一人或二人份量,可以揀要一字骨、三層肉、豬軟骨或大雜錦。肉骨茶唔苦,小朋友都應該接受到,一字骨份量比想像中多,唔算好滑但煮食湯嘅算係咁。

2024-06-08 103 浏览
除左中日韓泰,有時稔食咩真係稔到頭都大🥲最近喺黃埔發現左間新開嘅東南亞餐廳,終於唔洗食黎食去果幾樣野。食馬拉菜當然要食我最愛嘅肉骨茶,聽老闆講呢度嘅肉骨茶全部由大馬廚師親自主理,食落果然有正宗大馬風味,值得一讚👍🏻另一道菜式叫左重口味啲嘅咖哩蝦,份量十足,有3-4隻蝦而且蝦嘅肉質唔錯。咖哩方面味道香濃,唔會太辣,配埋個白飯送飯一流。由於食到太飽都叫唔到甜品,店主竟然額外送左個摩摩喳喳,味道都唔錯😌整體黎講呢度裝修好有東南亞風情,坐位舒適店員服務態度同食物質素都喺水準以上,希望多啲人發掘到呢間hidden gem🫣

2024-06-07 99 浏览
最近黄埔開咗間越南和馬來西亞美食為主題的餐廳,人均 $150 有哂小食 特色飲物同主菜Menu 菜式多到揀唔到 仲要好多特色菜出面係好少有得食 當晚試嘅每一道餸都好好食 會再幫襯💓炭燒豬頸肉豬頸肉烤得恰到好處,口感鮮嫩多汁,搭配香茅的調味生牛肉越南粉牛骨湯底濃厚 份量十足香炒馬來粿角這道菜色係馬來西亞特色的蘿蔔糕搭配蝦米、豆芽和臘腸,口感豐富多樣牛油果沙冰清涼爽口的沙冰搭配新鮮的牛油果 小食拼盤 細包括雞翼、越南米紙卷、春卷和蝦

炭燒豬頸肉
豬頸肉烤得恰到好處,口感鮮嫩多汁,搭配香茅的調味

生牛肉越南粉
牛骨湯底濃厚 份量十足

香炒馬來粿角

牛油果沙冰
清涼爽口的沙冰搭配新鮮的牛油果

小食拼盤 細
包括雞翼、越南米紙卷、春卷和蝦
  • 牛油果沙冰
  • 生牛肉越南粉
2024-06-06 93 浏览
打開Menu嘢食款式有好多!見到佢個炒貴刁,有個手指公喺度就即刻嗌嚟試吓,果然炒得香口,配搭埋佢個海鮮醬真係惹味!如果食得辣可以食佢嘅辣椒仔醬!本身仲心大心細唔知嗌咩好,店員話佢哋食過都覺得幾好食!豬扒喇沙無介紹錯,佢啲豬扒真係唔會返炸油返咋,Juicy香口!食得出係即叫即整!喇沙係侵侵即係有油面同埋米粉,食落有兩個口感,啱晒我呢啲心大心細嘅人!店員推介話梅桔仔水,用馬拉桔仔挑核打碎再加蜜糖同話梅,所以酸酸甜甜咁😊咁啱好我有兩聲咳,甜甜地幾好飲!

2024-05-30 193 浏览
早餐食過一次,有蕃茄湯濛粉同咖吔多士,仲難得有得揀拉茶、美祿一啲特別啲嘅嘢飲!今晚經過就試埋佢晚市!主食嗌咗蕃茄蟹檬!上桌有驚喜,有成隻軟殻蟹😍蕃茄原件上,蕃茄湯頭濃郁!仲有豬肉九同扎肉,豬肉九係好似肉餅嗰種,索晒湯汁成粒勁Juicy!扎肉就偏彈牙!仲有豆卜都好索湯🥰檳海我喺蜆港食過一次,嗰陣冇人教都唔知道原來要配邊隻醬食😝檳海其實即係米粉,當地人會捲埋生菜金不換酸蘿蔔配搭肉一齊食!不過我就麻麻哋金不換加咗啲炸蒜蓉同埋蔥頭食好香口,我地嗌埋燒豬頸肉😍啖啖肉嫩好好味!馬來串燒配沙嗲汁即係食雞串燒!我覺得佢個雞真係做得好出色好香都買佢嘅花生醬沙嗲汁我覺得好食過九龍城嘅泰金國!本身我嗌個薄餅係諗住攞嚟點少少喇沙食!但原來佢都有配埋個咖喱醬!印度薄餅香脆!我點咗串燒個沙嗲醬都好襯!飲品試咗牛油果沙,感覺好fresh🥰十分解暑解辣!哩度嘅食物選擇真係好多!啱一大班人嚟都會揀到有嘢啱!下次想同屋企人嚟試下肉骨茶嗰啲😚!

2024-05-14 310 浏览
舊時新漢堡執咗一段時間,呢個舖位終於又租到出去,今次開咗呢間大包圍既東南亞菜,越南泰國星馬菜全部都有涉及下。本身唸住樣樣都有應該樣樣都唔精,點知果日同屋企人食又有驚喜啵。大蝦青木瓜沙律份量十足,個汁味道均衡唔會太酸唔會太鹹,非常開胃套餐豬肉撈檬撈檬個汁同沙律既汁食落似同一款,於是呢類型撈汁既野食都好唔錯,一樣豬肉份量足夠,值得番兜套餐巴生肉骨茶(一字骨)對比之下肉骨茶就真係差D,湯底有藥材味,但係唔算濃郁,鹽可能落重手咗非常鹹呢款肉骨茶完全無胡椒味,唔知係咪好心做壞事撈起曬D湯渣藥材,一粒蒜同埋藥材都無好在骨既份量係夠既,都有5條,同埋三大舊金菇,不過無冬菇鮮蝦米紙卷正常發揮整體離講都幾好,埋單三舊幾三個人食,值得下次試其他食物

大蝦青木瓜沙律
份量十足,個汁味道均衡唔會太酸唔會太鹹,非常開胃

香茅豬肉撈檬

套餐豬肉撈檬

巴生肉骨茶  一字骨

套餐巴生肉骨茶(一字骨)
好在骨既份量係夠既,都有5條,同埋三大舊金菇,不過無冬菇

正常發揮

整體離講都幾好,埋單三舊幾三個人食,值得下次試其他食物
用餐时段
香茅豬肉撈檬
2024-04-23 411 浏览
行過見到,反正都要食晏~試試佢先!睇完餐牌,揀咗幾樣嘢:一,越南牛河,選多一餸加$10 牛根同牛丸河粉,飲凍奶茶二,馬來喇沙摻摻,選咗海鮮, 飲三色兵三,咖吔多士餐 班蘭多士半份,加雞翼4隻湯粉先到,得一舊牛根,二粒牛丸,湯味道正常,但料「孤寒」咗啲。跟著到我的喇沙摻摻,我習慣食湯麵,一定試啖湯先~慘慘食得喇沙就係鍾意「濃味」,但佢哋個湯底對於我接近無味,海鮮喇沙係有二隻蝦二塊魚片加二舊豆卜同半隻旦,反正仲有多士加雞翼點都會飽😂😂,再講多士同雞翼,放低唔夠30秒我已經出手拎件多士食~淋同暖嘅?失去晒食多士嘅意義,雞翼味道中規中矩,三杯飲品~凍奶茶同咖啡同樣無乜味道,偏啖,三色冰反而最好。難得新開,過咗飯市都咁好生意,加油。
行過見到,反正都要食晏~試試佢先!

睇完餐牌,揀咗幾樣嘢:

一,越南牛河,選多一餸加$10
牛根同牛丸河粉,飲凍奶茶
二,馬來喇沙摻摻,選咗海鮮,
飲三色兵
三,咖吔多士餐
班蘭多士半份,加雞翼4隻

難得新開,過咗飯市都咁好生意,加油。
越南牛根牛丸河粉

2024-04-23
越南牛根牛丸河粉
今天一家大細去到黃埔行街,黎到一間新開既越南餐😎 老闆同員工好熱情❤️‍🔥 因為新開幾日,成個環境好舒服 好新淨企理👍 有排傘陣員工好用心推介菜式 仲介紹小朋友食咩最好😊蟹檬 蕃茄湯底濃郁👍 仲有好多配料肉骨茶 二人份量 好足料 套餐仲有飯同野飲🍵無諗過開左幾日,已經爆場,我一家6:15pm 到 食到7:30pm 門口已經排隊好多都係一家大細 成檯都係菜式 仲有小朋友最like既生菜包 同大量小食選擇真心推介,黃埔花園既朋友 值得去試下
今天一家大細去到黃埔行街,黎到一間新開既越南餐😎

員工好用心推介菜式 仲介紹小朋友食咩最好😊

蟹檬 蕃茄湯底濃郁👍 仲有好多配料
肉骨茶 二人份量 好足料 套餐仲有飯同野飲🍵

真心推介,黃埔花園既朋友 值得去試下
2024-04-13
  • 蟹檬  蕃茄湯底