2020-01-17 1785 浏览
這陣子吃了太多肉,想來一餐清淡的,就去了香工這間素食餐廳。外面吃素的,通常下很多油,也有很多炸物。以香口的味道來彌補對肉的渴望。但這間就不會特別油膩,所以當我想吃素的時候就會來這兒。餐廳形式似飯堂,在cashier點好餸菜就拿盤子到姐姐面前取。是次點了素鵝,全齋菜,另加炸雲吞。例湯照樣滿是薑味,減輕菜湯的寒涼。菜不油膩,正合我欲清淡之意。炸雲呑是貪香口另點的,餡料份量適中,香口得來不覺熱氣。飯後可到餐飲處自己倒茶或檸檬水。食完都覺得自己健康左😆
這陣子吃了太多肉,想來一餐清淡的,就去了香工這間素食餐廳。
但這間就不會特別油膩,所以當我想吃素的時候就會來這兒。

是次點了素鵝,全齋菜,另加炸雲吞。

例湯照樣滿是薑味,減輕菜湯的寒涼。
菜不油膩,正合我欲清淡之意。
炸雲呑是貪香口另點的,餡料份量適中,香口得來不覺熱氣。

飯後可到餐飲處自己倒茶或檸檬水。
食完都覺得自己健康左😆
2019-12-01 1214 浏览
今晚與家人一起慶祝生日🎂初次來到這家私房菜,上第一道菜時已按捺不住要相機食先!香甜芒果,恰到好處牛油果🥑再加上其他配料和芝麻醬的沙律,成功奪去味蕾和視覺上的享受素雞?不不不!是素乳豬,口感還原像真度高,心機貨😋接著不介紹太多,去相🙃😉😊大滿足最後以兩道甜點作結,完美地享受舌尖和味蕾上的躍動!之後不單會再介紹更多朋友來,更希望結伴更多的前來享受更多的美味佳餚😘再補充一點,這裡的服務態度非常好👍🏼
今晚與家人一起慶祝生日🎂
初次來到這家私房菜,上第一道菜時已按捺不住要相機食先!

素雞?不不不!是素乳豬,口感還原像真度高,心機貨😋

接著不介紹太多,去相🙃😉😊

大滿足

最後以兩道甜點作結,完美地享受舌尖和味蕾上的躍動!

再補充一點,這裡的服務態度非常好👍🏼
2019-01-30 2687 浏览
今日同d同事去食lunch你食嘅時候呢, 你買完飛之後呢跟住每個餐都係$40嘅啫, 最多你可以加多一個一碟蘿蔔糕,或者芋頭糕,都係$10嘅啫,咁嗰個餐裏面呢,就有五款齋餸嘅,咁你可以揀兩款咁,佢本身另外有啲菜俾你㗎啦已經,有加埋菜嘅兩碗湯有齋湯另外,你可以選擇紅米飯亦都可以選擇炒米,咁佢嗰啲齋係超好味,啲米粉呢,就好爽口,啲飯的紅米飯呢就啱啱好,佢任你想要幾多,你可以要少啲,要多啲都冇問題咁你揀齋湯呢,就有排排毒嗰啲牛蒡同埋啲紅腰豆湯,好足料食完之後呢佢就要你自己擺返好啲餐具,整體真係非常好👍
今日同d同事去食lunch

你食嘅時候呢, 你買完飛之後呢

咁你揀齋湯呢,就有排排毒嗰啲牛蒡同埋啲紅腰豆湯,好足料

食完之後呢佢就要你自己擺返好啲餐具,整體真係非常好👍
2018-12-04 2096 浏览
午餐諗唔到食咩好,老頂話不如去食下素清清腸胃,咁一於一大班人去清下咁。呢間素食餐廳係工廈上面,去到地下轉兩轉入電梯,上到2樓就出得,右轉行到盡左手邊就係間餐廳。入到內籠似佢個名,的確係canteen嘅擺款,上面有得叫素食,單拼35,雙拼40,算係大學can既中價食品咁。餐單係寫係收銀塊板上面,所以每日餐單都係跟當日食材。見佢個度有米粉,呢日唔係幾想食飯,就叫左40蚊既米粉連炸素吉列豬扒,姐姐人好,仲額外加XO醬添,米粉OK,唔會太油膩,配上素菜菇片,食落唔會寡口,味道唔錯。配上素扒,素扒入面嘅肉應該係豆製品,食落好似真肉嘅口感,但唔似真肉嘅肉味咁重,相對淡淡豆味,內裡仲配搭冬菇,素扒食落係肉餅既口味,外層炸得香口,認真好味!個餐會跟時菜,時菜係小唐菜,煮得唔錯,火候恰度好處,咬落唔會太淋而爛開,但又唔係未熟嘅菜。湯是跟餐嘅,呢日係紅菜頭湯,紅菜頭味道類似蘿蔔,湯有草青嘅香甜味,(唔係話佢洗唔乾淨!)唔膩口,飲落可以清左素扒嘅油膩。餐廳內可以自行添飲苦丁茶周檸檬水,檸檬水好受歡迎,所以去添嘅時候冇哂,試下苦丁茶。苦丁茶認真,真係苦,要修下仙嘅啱飲。另外推薦餐廳嘅蘿蔔糕,炸得香口唔黐牙,咬
呢間素食餐廳係工廈上面,
去到地下轉兩轉入電梯,
上到2樓就出得,
右轉行到盡左手邊就係間餐廳。
入到內籠似佢個名,的確係canteen嘅擺款,
上面有得叫素食,單拼35,雙拼40,
算係大學can既中價食品咁。
餐單係寫係收銀塊板上面,
所以每日餐單都係跟當日食材。

見佢個度有米粉,
呢日唔係幾想食飯,
就叫左40蚊既米粉連炸素吉列豬扒,
姐姐人好,仲額外加XO醬添,
配上素扒,素扒入面嘅肉應該係豆製品,食落好似真肉嘅口感,
但唔似真肉嘅肉味咁重,相對淡淡豆味,
內裡仲配搭冬菇,素扒食落係肉餅既口味,
外層炸得香口,認真好味!

個餐會跟時菜,
時菜係小唐菜,煮得唔錯,
火候恰度好處,咬落唔會太淋而爛開,
但又唔係未熟嘅菜。

湯是跟餐嘅,呢日係紅菜頭湯,
紅菜頭味道類似蘿蔔,
湯有草青嘅香甜味,
(唔係話佢洗唔乾淨!)
唔膩口,飲落可以清左素扒嘅油膩。

餐廳內可以自行添飲苦丁茶周檸檬水,
檸檬水好受歡迎,所以去添嘅時候冇哂,試下苦丁茶。
苦丁茶認真,真係苦,要修下仙嘅啱飲。

另外推薦餐廳嘅蘿蔔糕,炸得香口唔黐牙,
咬落可以feel到蘿蔔絲,一個字,正!

素食嚟講呢間真係幾得!
2018-11-29
  • 蘿蔔糕
  • 吉列素扒
今天來到Ateen吃午餐。到Revol Yoga & Functional上課前,先來到這裡看看是否有營業。所以,玻璃門上掛著「休息」的告示牌。看到有人在餐廳內準備食物。可以下課後來這裡用餐了。今天選擇這裡的原因有多個︰因為老師要告病假兩個星期,星期一沒有課,星期三由另一位老師代課。我都說我變胖了,所以,不能躲懶,一星期起碼要上兩課。於是,便選擇了星期六早上的Yoga Flow。另外,爸爸今天整天在外上課。媽媽與親友到內地旅遊兩天。下午我便可以一個人在家裡專心寫作。所以,要快速吃個午餐便回家。便選擇了附近的Ateen了。另一方面,踏入十二月,預計有不少開支。這個午餐不想消費太多…… Ateen(A田社企素食)是社會企業。由民政事務總署「伙伴倡自強」計劃撥款資助。主辦機構是大覺福行中心。是一個佛教團體。我所工作的部門有數位同事曾在這裡做義工。他們都是大覺福行中心的善信。所以,便知道這間餐廳了。這是門口位置,放置了素食商品。 曾經也在同一幢工廠大廈工作。可惜,當時並沒有這間餐廳。否則,午飯便可以多一個選擇了。之前只有道緣素食。後來便多了這一間和波羅密素食。在這一區工作的素食者有多個選擇。都
今天來到Ateen吃午餐。

所以,玻璃門上掛著「休息」的告示牌。

看到有人在餐廳內準備食物。
可以下課後來這裡用餐了。

今天選擇這裡的原因有多個︰

我都說我變胖了,所以,不能躲懶,一星期起碼要上兩課。
於是,便選擇了星期六早上的Yoga Flow。

另外,爸爸今天整天在外上課。
媽媽與親友到內地旅遊兩天。
下午我便可以一個人在家裡專心寫作。
所以,要快速吃個午餐便回家。
便選擇了附近的Ateen了。

另一方面,踏入十二月,預計有不少開支。
這個午餐不想消費太多……

Ateen(A田社企素食)是社會企業。
由民政事務總署「伙伴倡自強」計劃撥款資助。
主辦機構是大覺福行中心。
是一個佛教團體。

我所工作的部門有數位同事曾在這裡做義工。
他們都是大覺福行中心的善信。
所以,便知道這間餐廳了。

這是門口位置,放置了素食商品。

曾經也在同一幢工廠大廈工作。
可惜,當時並沒有這間餐廳。
否則,午飯便可以多一個選擇了。

之前只有道緣素食。
後來便多了這一間和波羅密素食。
在這一區工作的素食者有多個選擇。
都是在我離職之後的事……

在面對門口的收賬櫃台選擇套餐的內容和付款。
然後到旁邊這個地方等候領取食物。
之後,隨便找個座位坐下來。

餐具放在蓋著黃色桌布的桌子上,要自行取用。
用餐後要自己收拾餐具。
那裡有熱水和冷檸檬水也可自行取用。

用餐區的座位有很多。
地方整潔。

屏風後有一張大圓桌。
另有兩張大圓桌位於屏風前。
這裡晚上提供私房菜,需預訂,所以有大圓桌可供多人聚餐。

午市套餐 + 輕食
午餐時段是11:30-15:00。
星期六也有提供。
星期日則是餐廳休息日。

套餐是五選一或二的菜式。
選一個菜式是$35,兩個菜式是$40。
可配米飯或鴛鴦炒米,即米粉和粉絲。
附送是日餐湯和時菜。

另有一款$40的快餐可選。

此外,輕食有三款選擇。
點套餐附加的話,一款是$10。
單點則是一款$15。

在門口位置看到有甜品供應 — 芝麻糕,$5。
我吃得太飽了,沒有再點。

午市套餐
今天五個菜式全都是純素。
沒有標示在餐單上,需要向店員查詢。
店員也很友善地回答。

我選了麻婆豆腐和麵醬肉末蒸茄子。

白米飯中添加了少許紅米。
煮得不太硬,卻不夠軟綿。
米飯可選擇小、中或大的份量。
我這個是中份量。

時菜是白菜。
以薑蓉來炒煮。
味道很好。
白菜嫩滑。

是日餐湯有蛋,所以我沒有要餐湯。

午市套餐
麻婆豆腐使用布包豆腐。
口感軟滑。
醬汁不會太辣。

午市套餐
麵醬肉末蒸茄子很惹味。
茄子煮得軟腍。
顏色不能保持鮮艷,應該是沒有添加太多油來炒煮。

炸蘿蔔糕
看到輕食的餐單有炸蘿蔔糕($10),我便忍不住要吃。
吃了一件後便覺得飽了。
都怪我太貪心……
我當然吃完全部,沒有浪費。
不過,這就是中央肥胖的原因了……

炸蘿蔔糕似乎炸得太久了。
不過並不燥熱,因為不是即炸的。
我吃的時候是涼的。

味道是偏向鹹。
比較結實。
白蘿蔔的味道不明顯。
我喜歡吃到白蘿蔔的味道。

旁邊的醬料應該是素XO醬。
幸好不太辣。
否則我便浪費了。
2018-12-01
午市套餐 + 輕食
2018-11-27 1139 浏览
義工組織ecobus 整左個十週年晚宴,答謝義工朋友們一直以來的努力。我只係跟住男友去食一餐飯,其實唔係幾好意思,因為我只係幫過一兩次手,唔算幫左好多忙。講返正題,個餐廳晚宴非常多,素食湯,甜品有齊,仲要整得好好食,由其佢個炸猴頭菇,成枱都讚,有住附近既朋友仔都話要去食下,影低左個猴頭菇,水果生菜都食得出非常新鮮,只係呢間野係住家菜,問佢地話最好book定位先黎食。而家附上炸猴頭菇圖啦,因為其他菜式唔好意思影,呢張係男友逼我影低話下次一定要再食
話下次一定要再食
  • 炸猴頭菇
2018-08-25 1716 浏览
第三次光顧了!食物水準保持良好!很體貼客人的需求,會按照多少客人而增加食物份量,雖然在工廈內地點比較難找,以及裝修設計只屬一般,但勝在環境夠寬闊,就算人多聊天也不會覺得很嘈吵焗促!食物控制得宜,兩款炸物毫不油膩!就是湯最精彩,棷子腰果合桃蓮子等的配料,已經值回票價,連喝的茶也加入了陳皮!有心思極!最欣賞猴頭菰拼芒果的菜式,色香味俱全,由於社企形式!這次是4人以上,每位$200大元而已,可吃的每一道菜也不馬虎!抵比👍🏻
2018-08-24
  • 大展鴻圖
  • 香芒猴頭菰
2018-05-12 1966 浏览
尋晚非常非常地幸運,同老婆經過荔枝角 ,我就諗起呢間素食店,提議不如今晚食素,因之前係呢區工作,呢間素食店都可以話係我我午餐飯堂,諗住帶老婆試吓,一上到去原來大覺福行中心法師私人聚會,法師可能見我有緣,同餐廳同事講我可以係度用餐,仲試了法師襯手下廚的新菜色,食了7個菜,每樣食完我同老婆都豎起手指公,讚不絕口,推介大家Ateen 社企素食。提提大家上去前一定要打去問清楚,晚上唔係日日開,加上係私房菜形式,要預約的,所以我尋晚其實係"白撞"。

2018-05-10
2018-03-07 1967 浏览
間中食下素食料理,身心感覺良好☺︎公司附近其實都算係美食天堂,尢其係啲工廈餐廳,如果唔係朋友帶路,其實真係未必會知道。今日係十五,朋友逢初一、十五都食齋,所以我就跟隨著。Ateen格局似飯堂,係全自助形式,排隊買飛落Order, 三餸一湯,白飯或粥一律$40,拎完野食就要搵位,一張張大圓/長枱任你選擇同邊個搭枱,不過空間算寬闊,食個快Lunch無所謂啦。今日揀咗2,3,4, 整體味道適中,唔會過咸或好味精,唔好以為睇落好少餸,其實食食下都好飽,起碼食完唔會覺得好滯嘅感覺。佢哋主張不要浪費食物,所以俾飯你時會問你大定細,任均選擇,唔好做大嘥鬼。食完記得放好自己盤碗碟先走人吖!
間中食下素食料理,身心感覺良好☺︎

2017-12-29 1569 浏览
Always need to come here 2 times per week. Compared with other fast food options here is light, natural and healthy. Just imagine the dishes all taste like from home.
  • 西檸素鵝
2017-09-13 2255 浏览
公司對面的工廠大廈中,有一間社企,主要以經營素食為主。今日就去看下抵唔抵玩。40元可以選擇3個餸,另外加5元可以選擇多一種甜品。炸餃子味道香口,今天的甜品是薑汁糕,不太甜,但薑味足。抵玩指數3.5)味道樸素,少油,營養均衡,加上可以支持良心社企,價錢雖然不便,但仍然有一定的抵玩之處。

40元可以選擇3個餸,另外加5元可以選擇多一種甜品

炸餃子味道香口,今天的甜品是薑汁糕,不太甜,但薑味足。

抵玩指數:
(3.5)
题外话/补充资料: 每天的餸都不同,廚師推介每天限量,售完即止,此外提供自家製的蘋果水,幾特別同健康。
  • 薑汁糕
2017-08-12 1935 浏览
難得工廠區可找到一家社企做齋菜,中午午飯時想清清地食一餐,這是一個很好選擇。每日約有五至六款齋菜提供選擇,定價$40可選3個餸,包一個湯,另可配大飯,小飯或粥,是紅米飯,另自己裝茶或水。每天都會最少有一款炸物,一點多後還會有些餸售完,唔想食炸物其實很多時沒太多選擇,份量時多時少,多人時阿姐會夾少一點,少人就會夾多d,一般都會夠食。湯是素菜湯,很足料又夠味,很健康,由於社企並沒有請太多人,要自己收拾餐具
2016-12-22 3104 浏览
呢間社企素食,菜色全部是天然分明的素,不是人工添加的化學食品。味道很好,感覺新鮮,和朋友整餐食完都覺得好舒服! 特別喜歡四式頭盤和素鵝(腐皮多士)! 超正! 下次會帶家人朋友來幫襯!
2016-12-12 2563 浏览
同事介紹,請我食這間由社企攪既素食店,唔係熟人都唔識路,係工廠大廈裡面,仲好乾淨企理,每日都有5款不同素菜,任選3款,配紅米飯或粥,仲有湯,茶水就任斟,而我選擇左菜,芋頭蚊麵筋,蓮藕片炒素魚片,雖然感覺上清清地,但味道很足夠,尤其芋頭果個,蚊到夠晒淋,好入味,夠晒香滑,湯亦好夠味,其實間唔中食一餐這樣的素菜也不錯
,湯亦好夠味,其實間唔中食一餐這樣的素菜也不錯
2016-06-22 4173 浏览
荔枝角出名多工廈。竟然有次俾我發現,向香工入面有間食素嘅餐廳。今日想食清清地,就黎呢度試下?試過後發現真的不錯!👍🏻38元有三個餸,一個飯或白粥,一碗湯。。呢度係自助形式。俾錢買完後,就排隊叫餸攞餐。食飽後就把自己的餐具餐盤拎去放好。今日有以下5個餸1/ 南乳粗齋2/ 翠瓜雲耳炒牛蒡3/ 素鴨腎4/ 椒鹽秀珍菇5/ 時菜 (係菜心)我就揀咗1,2,3配飯南乳粗齋味道不錯,不過就唔係好夠南乳味。翠瓜雲耳炒牛蒡👍🏻呢個都好味。我起初以為係一大條牛蒡。原來佢係切碎左,再釀左向一d粉團入面。口感同味道好像飯梗魚旦似的👍🏻不錯素鴨腎好味👍🏻已索晒味。而且不會硬。因為之前試過食過一d好硬嘅素鴨腎。趙到口都攰。。。是日例湯係三蕃湯有蕃茄,南瓜,還有一樣飲唔出係咩野。不過個湯真係幾好飲,無肉煲,但都幾甜。不錯不錯。一定會再回來食👍🏻

今日有以下5個餸
1/ 南乳粗齋
2/ 翠瓜雲耳炒牛蒡
3/ 素鴨腎
4/ 椒鹽秀珍菇
5/ 時菜 (係菜心)

我就揀咗1,2,3配飯

南乳粗齋味道不錯,不過就唔係好夠南乳味。

翠瓜雲耳炒牛蒡👍🏻

是日例湯係三蕃湯