2019-04-13 710 浏览
呢間位於荃灣8咪半既backyard tea Buffet 幾抵食 一個人一百蚊都唔洗行ikea行到累累地可以坐底嘆下再走場內都好多一家大細行完街一袋二袋有熱食沙律甜品重有朱古力噴泉如果同小朋友黎一定有驚喜重有好多生果提供雖然唔可以同幾百蚊既貴婦下午茶比但勝在價比性高另有咖啡☕️熱檸茶水供應一家大細行完街同想同朋友搵個地方坐下都可以黎坐得舒服又唔貴但係場內既員工就唔算好友善 可能因為佢地就黎完下午茶時段 比較多野做同埋食物refill得比較慢
一個人一百蚊都唔洗

可能因為佢地就黎完下午茶時段 比較多野做
同埋食物refill得比較慢

2019-03-24
2019-03-31 1644 浏览
星期日那天,我跟男朋友唱 K 後,便走到一間我們各自都幫襯過,位於荃灣中國染廠大廈(8咪半)地下的西餐廳 <Backyard>!我們在晚上 6:00到,當時尚未有食客!女店員安排我們到靠牆的4人桌子!後來到 7:00,食客陸續來到,我們發覺店方先安排食客到靠窗的位置,好讓途人及巴士經過,看起來會令人覺得多人幫襯好生意!店員們殷勤有禮,亦會主動走過來添水!值得一讚!餐牌中,有散叫亦有晚餐餐牌麵包籃 (可添加)當我們食完第一轉麵包時,靚女店員問我們還需不需要麵包?麵包籃本身有3款,添加也是全部3款齊備!長餅乾條:鹹味而香脆!蘸上黑醋橄欖油,增添滋味!黑炭芝麻包:迷你包的的骰骰好精緻!包質密度高,鬆軟香甜,表面有芝麻!南瓜湯 打得香滑細膩,我們同 樣把麵包沾湯食,別有一番風味!春卷 春卷即叫即炸,十分香脆可口,內裡有蔬菜及蝦,配上酸辣的芒果他他醬,令人開胃!Chef recommendation 澳洲牛柳配黑醋紅酒汁 (5成熟) $298牛柳火候恰到好處!仍保持粉紅肉嫩,富有肉汁!尚算入味,並以雜菜墊底,整體水準也不錯!印度薄餅 Chicken pizza $228口味酸中帶
我們在晚上 6:00到,當時尚未有食客!

店員們殷勤有禮,亦會主動走過來添水!值得一讚!

餐牌中,有散叫亦有晚餐餐牌
麵包籃 (可添加)

長餅乾條:鹹味而香脆!蘸上黑醋橄欖油,增添滋味!

麵包籃
麵包籃
南瓜湯
打得香滑細膩,我們同 樣把麵包沾湯食,別有一番風味!

南瓜湯
春卷

春卷
牛柳火候恰到好處!
仍保持粉紅肉嫩,富有肉汁!
尚算入味,並以雜菜墊底,整體水準也不錯!

印度薄餅 Chicken pizza $228
口味酸中帶辣,菠蘿被醃至啡色,完全認不出!
薄薄底薄而脆,其橢圓形外型獨特!

Chicken pizza
甜品:朱古力餅
我們也一致認為似是 Tiramitsu!
軟滑的朱古力慕思,甜度剛好,朱古力味濃郁!底部是鬆軟的海綿蛋糕!

朱古力餅
澳洲牛柳配黑醋紅酒汁
2018-11-04
Chicken pizza
澳洲牛柳配黑醋紅酒汁
2019-03-23 221 浏览
起初想著只是一般的西餐廳,食物讓人喜出望外。每次經過,看到也是有位的,但下次還是預約好了,因為入去的時候,看見很多枱也是放著”booked”。豬肋骨的肉鬆軟,一點也不「鞋」。Pizza 是很多芝士,食過咁多間,這間是最好食的。蛋糕不是一般的蛋糕,好像放了麥提莎似的。薯條也是非一般的,有一點點辣,小朋友接受的程度。侍應是帶著笑容提供服務,不小心弄掉了薯條,自己主動提出補償給我們。不用你開口,看見差不多沒有水就提出更換另一支水樽給你。舒服的環境,每張枱也有一點的距離,不會讓你感覺怱怱忙忙的進食,急著埋單。
起初想著只是一般的西餐廳,食物讓人喜出望外。
豬肋骨的肉鬆軟,一點也不「鞋」。
Pizza 是很多芝士,食過咁多間,這間是最好食的。
蛋糕不是一般的蛋糕,好像放了麥提莎似的。
薯條也是非一般的,有一點點辣,小朋友接受的程度。
2019-03-19
  • 四色芝士薄餅
  • 烤BB豬肋骨配雜菜沙律及薯條
2019-03-22 183 浏览
平日較少一早到荃灣,今日剛巧要到附近工作,一落巴士就發現這間餐廳,就試一試佢既早餐餐廳幾大環境舒適,設計得像個小花園,雖然在大路旁邊但亦寧靜舒適。可是因為屬早晨時間,所以餐廳有部分並沒有開放,需要等一陣位。今次點選了「雞扒配炒蛋沙津早餐」 ($34),等餐時間不算太久,但需自助形式-櫃位購買再行自取。由於是首次光顧,不知道此項安排,餐廳侍應可能較忙加上收錢櫃枱並不明顯,查問侍應時她表現得不太耐煩,令顧客頗受冷待早餐炒蛋有一部分老但卻有另一半生,有趣;雞扒份量不大,肉質和口感較硬;沙津菜配以黑醋汁也算新鮮;咖啡較淡稱不上香濃亦沒有提神之用。只可說是價錢不貴,環境ok吧

2019-03-21 144 浏览
呢間位於荃灣既餐廳裝修好靚多細節, 上碟都好精緻 又好味 值得再去每擡都有一支水同杯可以自己斟 之後有麵包條同法飽 點黑醋同橄欖油 令人驚喜既係餐廳喺呢d 細節位都無疏忽 用料無求其白酒炒蜆 唔錯 幾香有少少酒味 可以再鹹d烤羊架 正,真係好正 好juicy 唔會韌但又好大舊 個人覺得騷味唔算濃 伴碟有露荀 完整焗番茄同蒜頭一定要食呀鵝肝野菌闊意粉 份量足夠 鵝肝份量同野菌相約 兩個主角既味道係忌廉醬裡面都好出 闊意粉煮得剛好泡菜軟殼蟹竹炭漢堡 黑色竹炭飽夾住手掌大細既炸軟殼蟹 可以再炸得脆d 就咁食落有些微油 好在有生菜同番茄中和返 成個漢堡既蟹味有少少淡但都食得出竹炭飽夠鬆軟有牛油香 整體都唔錯覺得個薯條好好食 外脆內軟雖然唔係用黎形容薯條 但呢個情況下絕對適用紐約芝士蛋糕 整個擺設好精緻 旁邊有士多啤梨 cream cheese 味濃, mousse 係鬆軟果種;應該唔係紐約芝士蛋糕既recipe 但都好好食
白酒炒蜆 唔錯 幾香有少少酒味 可以再鹹d
一定要食呀
竹炭飽夠鬆軟有牛油香 整體都唔錯
2019-03-11 1578 浏览
較早之前已經聽人講呢間餐廳係荃灣既後花園,環境開揚,座位舒適,令人有寫意既感覺;見佢讚多過彈,當然想黎試下啦,可惜第一次WALK IN無位,第二、三次BOOK枱FULL左,今次第四次先BOOK到位…前前後後等左成半年,終於可以一睹芳容。星期六中午12:30黎到餐廳,客人唔多,WALK IN都仲有位,同我第一次WALK IN黎果次分別好大。呢度樓底好高,加上客人唔多,現場比較寧靜;而且BRUNCH時間可以坐到2:15,同朋友傾計慢慢嘆都係個唔錯既選擇。BRUNCH價錢由$118-$168不等,包一個主菜,而餐湯、前菜、小食、甜品、水果、熱飲則自行到出面既自助吧領取。自助吧既食物選擇雖然唔算多,但質素都唔差,已撈好既沙律有三款,另外仲有新鮮既蔬菜自由配搭;熱食溫度可接受;REFILL速度好快,職員見食物無左一半已經主動REFILL。餐湯有兩款,一款係紅雜菜湯,另一款就係呢款稀身版既白湯。飲落味道唔錯,亦無咁漏。外面仲有三款餐包,可自行放入焗爐烘熱,但由於唔係我杯茶,所以無試。呢度三款已撈沙律幾岩我胃口,每款調味都調得好好,值得一試;煙肉炸到香脆,連本身既油脂都迫左唔少出黎,所以食落唔油膩;

呢度三款已撈沙律幾岩我胃口,每款調味都調得好好,值得一試;
煙肉炸到香脆,連本身既油脂都迫左唔少出黎,所以食落唔油膩;
我最中意食呢個炸薯餅,放左一段時間都保持到外層香脆,而且有薯味,比麥記既難食薯餅好食十倍

和牛漢堡配薯條 $148
和牛漢堡配薯條

真係好大份!! 見到堆熱溶芝士,已經出哂心心眼!!
和牛漢堡配薯條

塊和牛漢堡非常厚,應該有成2.5吋厚!!
和牛漢堡

可惜,完全無牛味,食落只有黑椒等醃料味
,難聽D講句,麥記既SIGNATURE都有牛味過佢。唯一值得讚既係唔會邊食邊滴汁,食到好”哩HEA”。
旁邊既薯條就非常高汁,外酥脆內軟熟,重薯味,只有輕量既鹽、PAPRIKA、香葉調味,非常好味

班尼迪克蛋配西班牙火腿 $138
班尼迪克蛋配西班牙火腿

班尼迪克蛋

呢個主菜最吸引之處,莫過於兩粒”動L”既蛋雞黃~~用刀輕輕一戳,流心蛋黃一湧而下,非常美觀。
班尼迪克蛋

酸酸地既荷蘭醬,有助緩和蛋黃既油膩同飽肚感。但我個人略嫌竹碳包太鬆散,入口無左麵包既存在感。

一個懶洋洋既週未,黎呢度嘆個BRUNCH其實都係個唔錯既選擇。如果個和牛漢堡無令人咁失望既話,印象可以更好。臨走果陣,聽到隔離枱人話吉列豬扒包好味,比大家一個參考。最後,埋單果陣職員表示卡機壞左,所以只接受現金,大家留意下。
2019-03-09
2019-02-18 2114 浏览
今日下午同家人到荃灣食個晏, 見呢到既價錢又唔貴, 所以黎試下. 坐車出緊去既時候, 已經打定電話去訂枱, 好彩有book位, 因為我地坐低冇耐, 見有些walk in 客人已經冇位了. 坐低後先睇下揀咩main course, 我地點左: 雜菜磨菇pizza $118和牛漢堡配薯條 $148之後就出去拎自助野食了. 有自助茶水部: 有咖啡 , 檸水. 但如果要凍飲, 每杯加$5.兩款湯有兩款: 南瓜忌廉湯: 呢個味道幾香滑, 不過羅宋湯就麻麻, 味道好淡好稀, 不過入面有些雜菜粒食下.沙律: 有自家調製既, 亦有已調製的, 有用上沙律醬撈混既薯仔椒絲沙律, 薯仔粒未夠腍, 食落有點硬, 入面有些椒絲, 食落又幾爽口. 仲有些火腿, 芝士選擇. 仲有水果朱古力噴泉.有些熱食, 主要係腸類、炸薯餅、炒滑蛋、烚蛋、煙肉、茄汁豆、粟米~~ (好早餐)有兩款甜點: 朱古力小蛋糕, 泡芺. (不過未有試到)自制格仔餅:原本有教整既做法, 不過跟足後發現完成品較硬, 痴住個鐵板, 所以拎出黎都散晒了, 但味道還可以, 因為有得塗鍊奶、花生醬作調味~~阿仔當脆脆餅乾咁食, 食得好滋味.麵包類 :隔離
坐低後先睇下揀咩main course, 我地點左:
雜菜磨菇pizza $118
和牛漢堡配薯條 $148

有兩款甜點: 朱古力小蛋糕, 泡芺. (不過未有試到)

麵包類 :隔離有烘焗爐俾你烘麵包.
主菜黎喇!
pizza size都唔細, 好彩係薄餅底. 芝士好多, 介開一塊出黎時, 會有好多芝士拉絲! 因為呢個係素菜配料, 磨菇、茄子都大大舊, 好豐富!

賣相幾靚~

漢堡都好juicy, 肉質都鬆軟, 有半肥瘦既肉喺入面, 所以唔鞋口.

整體食物質素都唔錯, 價錢好相宜!又啱小朋友食.
题外话/补充资料: 因為小朋友食野飲野好論盡, 攪到成地好污糟, 更倒到成地都係水. 同職員講返唔好意思時, 佢地都好友善幫我地清潔返. 感謝佢地.
2019-02-16
2019-02-17 228 浏览
荃灣的中染大廈全面番新了,有寫字樓、健身室、IKEA和多間食肆。今晚我們就來到這間叫作Backyard的西餐廳。我們是第一次來的,不太清楚這裡的質素如何? 從餐廳的裝修來看,相信都不會差吧!吃東西前想去洗手間洗洗手,但是餐廳是沒有洗手間的,要拿鎖匙到大廈的公共洗手間,比較轉截麻煩。看餐牌,有set dinner,但朋友嫌沒有她想吃的東西,故此,我們都是散點。點了,軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條、烤豬鞍配雜莓汁和蒜香白酒車厘茄煮蜆。蒜香白酒車厘茄煮蜆蜆新鮮,但有少許沙。蜆肉鮮甜可口,湯汁亦充滿蒜香和白酒味。軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條烏卒卒的麵包比較少吃,其實味道沒什麼特別。軟殼蟹比較細隻,不過尚算炸得脆。內裡的泡菜是沒有預期的辣。薯條就炸得脆。烤豬鞍配雜莓汁豬鞍連骨好厚身,夠腍,但無肉味,勉強靠拌汁增加味道!

蒜香白酒車厘茄煮蜆
蜆新鮮,但有少許沙。蜆肉鮮甜可口,湯汁亦充滿蒜香和白酒味。

軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條

烤豬鞍配雜莓汁
豬鞍連骨好厚身,夠腍,但無肉味,勉強靠拌汁增加味道!
用餐时段
2019-02-15 285 浏览
灰白簡潔田園風Cafe平日Lunch Set非常抵食.值得一讚 店員態度好好 假日會有Semi-buffet 可以一戰.Lunch Set包括 一個主食course外,仲有餐包(3款),餐湯,飲品.煙三文魚凱撒沙律 | $ 89醬汁極重芝士味 三文魚份量都唔少.All day breakfast | $ 89有蕃茄、麵包、炒滑蛋、沙律菜、煙肉、香腸 . 粉紅色麵包係紅菜頭色素製作 而炒菇炒到好香 😍 .隨餐附上蕃茄雜菜湯都偏清
灰白簡潔田園風Cafe
平日Lunch Set非常抵食
值得一讚 店員態度好好
假日會有Semi-buffet 可以一戰
Lunch Set包括 一個主食course外,

仲有餐包(3款),餐湯,飲品

煙三文魚凱撒沙律 | $ 89

醬汁極重芝士味 三文魚份量都唔少
All day breakfast | $ 89

隨餐附上蕃茄雜菜湯都偏清
2019-02-10 220 浏览
<與女朋友吃飯系列•二十二>與平時吃的連鎖西餐不同,此店只有荃灣總店,結果就有大大驚喜。大約五時三十分左右來到餐廳,餐廳的年輕侍應們安排我們位置,但明顯地餐廳正在落場時間,令我們有點不知所措。最後餐廳經理出來解話,告訴我們六時才正式晚市。六時十五分左右,我跟女朋友再次來到這餐廳,安排了卡位(心心眼),且餐廳的氣氛很好,很有後花園的氣氛!餐廳的菜式包羅萬有,結果也需要些少時間才完成點餐。1) Pork Rack,2) BLT Sandwich是我倆小口子的最終選擇。先來了紅菜頭三文治配薯條。先說紅菜頭的三文治,內裏有黑松露、煙肉、羽衣金藍、芝士等!吃下去很健康!配上熱辣辣的薯條,吃下去也不覺有罪惡感。後來了pork rack,合共有兩大件,配上紅酒醬,配搭非常清新!原先以為此部位的豬肉吃下去會很"鞋",但吃下去完全沒有這樣感覺!$188很值得吃!下次再來吃羊架!最後,餐廳經理很風趣,為晚飯添上一個完滿的句號!
<與女朋友吃飯系列•二十二>

餐廳的菜式包羅萬有,結果也需要些少時間才完成點餐。

先來了紅菜頭三文治配薯條。
BLT  sandwich

後來了pork rack,
Pork  Rack

最後,餐廳經理很風趣,為晚飯添上一個完滿的句號!
2019-02-10
$157.5 (晚餐)
BLT  sandwich
Pork  Rack
2019-01-30 284 浏览
一進到店內,員工的熱情招待給了我不錯的第一印象。 這裡樓底高、環境寬敞,中午時段窗口位太陽較猛烈,但冬天可以接受。因為要等朋友放午飯時間,所以坐了15分鐘還沒點餐,但員工很貼心地先給我餐包,笑著說:「食坐等~」很窩心。lunch set送的餐包,三款包各兩份,份量很多。我個人喜歡法包,外脆內軟,但友人說覺得較硬身,喜好不同,見人見智。餐湯:蕃茄雜菜湯,正常我倆都點了全日早餐,比想像中豐富和大份。粉紅色的包是紅菜頭包,帶有微酸,沒紅菜頭味,個人意為純粹令整份早餐多點色彩,的確適合打卡;薯餅跟快餐店沒差,整份早餐都偏油膩,只有蕃茄相對清新一點。總結:環境舒適,員工態度友善,午市套餐有餐包餐湯餐飲連加一$100內,而且份量多,算便宜,若少點油膩會更好。
lunch set 的餐包

lunch set送的餐包,三款包各兩份,份量很多。

蕃茄雜菜湯

餐湯:蕃茄雜菜湯,正常
all  day  breakfast
我倆都點了全日早餐,比想像中豐富和大份。

lunch set 的餐包
蕃茄雜菜湯
all  day  breakfast
2019-01-29 220 浏览
臨近節日,外出食飯機會就更多了,最近去了幾間都未光顧過的餐廳,其中一間是荃灣八米半地下的西餐 - Backyard 。未上餐前放下的面包藍很是喜愛,因為有幾款包,還有橄欖油及香醋,如果有埋牛油或黑松露醬會更開心Set dinner 包括一個前菜沙律 - 海鮮春卷沙律,香脆中卷春卷現海鮮,配沙沙醬變得很清新。餐湯可選雜菜湯或周打魚湯,魚湯較稀唔creamy,不過味道不錯。主菜部分叫了香煎海鱸魚配茴香忌廉汁,海鮮配白汁錯不了,海鱸魚香煎,表皮部分香脆,肉扒依舊香嫩,讚!雖然價錢偏貴,但物有所值。男友及其家人點了廚師推介,點知原來是澳洲和牛扒,各人均點了五成熟但望落都七八成,雖然有點過熟但仍保有肉汁!套餐包甜點朱古力蛋糕,食完真係抱住肚仔離去!

套餐包甜點朱古力蛋糕,食完真係抱住肚仔離去!

2019-01-26
2019-01-26 179 浏览
法式烤羊扒配香辣青檸汁🐏 ($228) (4/5)烤羊扒好有驚喜😍 5成熟🐏 肉質軟稔👍🏻 配埋自家製醬汁更惹味🤤 羊扒羶味不重👌🏻 怕羶味既人都岩食😆-炸薯條配車打芝士醬🍟 ($68) (4/5)炸薯條屬幼身🍟 炸得香脆可口👍🏻 最特別係有好多醬料😱 車打芝士醬、黑松露醬、茄汁😊 好滋味😋📍荃灣青山公路荃灣段388號中國染廠大廈地下G1號舖
法式烤羊扒配香辣青檸汁🐏 ($228) (4/5)
炸薯條配車打芝士醬🍟 ($68) (4/5)
📍荃灣青山公路荃灣段388號中國染廠大廈地下G1號舖
2019-01-10 399 浏览
工作關係常常經過這餐廳,這天難得weekday 放假,終於可以跟朋友來試下!一個 set lunch 包括餐湯,餐包,主菜及咖啡,好豐富!麵包切開細細舊,容易食!沾上黑醋(沒有入鏡)吃,頗為香甜,不錯不錯。藜麥沙律,賣相幾吸引,有數片風乾火腿及數塊蜜桃(罐頭那種),配搭起上來甜甜咸咸,清怡可口。其他西餐廳比較少有薯糰這種意粉,所以叫了一客來試試,其口感煙韌,一粒接一粒地吃也不會膩!而且有 Pesto 醬汁的意粉很少會令人失望,這個也不例外!跟餐可以叫 cappuccino / latte,抵呀!

跟餐可以叫 cappuccino / latte,抵呀!
2019-01-10
[呢排太忙少打左食評,我回歸喇]鍾意煮野食嘅我👩🏻‍🍳對於食真係好有要求特別係西餐🍽早排黎到 Backyard 😋試左佢地嘅聖誕Lunch set menu🥰.首先好欣賞佢地嘅服務❤️員工都非常友善同有禮貌每次對話都會展現笑容☺️食都食得開心啲😋.食物方面:可以睇番最後一張相圈起左我點左嘅食物🍽1)煙三文魚沙律味道:😋😋😋抵食:😋😋😋😋😋沙律菜新鮮,煙三文魚夠凍,味道正常,沒有太大驚喜,但勝在$30好抵食!2)烤BBQ雞肉薄餅味道:😋😋😋😋抵食:😋😋😋😋味道唔錯,Thin crust食落係脆口嘅,加上啲菠蘿同車厘茄可以令個Pizza整體食落會清新啲,唔會全部肉咁漏!值得一試!3)烤安格斯牛肉眼味道:😋😋😋😋抵食:😋😋😋😋😋🏆最驚喜係呢碟肉眼!我試野食點睇一間餐廳有冇heart,係靠第一啖就食配菜,平時好多餐廳都會忽略配菜,就咁烚熟佢又唔落調味,令好多人通常都會剩曬啲配菜,但呢度連配菜都好用心煮😋啲薯仔好好食啊!之後到個肉眼🤤我request Medium rare,佢都好準確煮到出黎!份量仲好足,目測至少8安士!個肉眼扒都唔會用鬆肉少乸到纖維爛曬,肉質本身就夠腍🥰.4)最後仲有跟餐咖啡同蛋
[呢排太忙少打左食評,我回歸喇]
鍾意煮野食嘅我👩🏻‍🍳

3)烤安格斯牛肉眼
味道:😋😋😋😋
抵食:😋😋😋😋😋

4)最後仲有跟餐咖啡同蛋糕 🍰
跟餐黎講真係好高質☺️唔錯!

餐廳環境都唔錯,影相打卡都推介啊💕
❤️係一間值得再食嘅餐廳❤️
地點易搵,喺愉景新城隔離咋!