2021-06-18 27 浏览
我每次整完頭之後,最想就係即刻可以搵間餐廳坐底飲杯嘢🍵食下嘢😂因為我一做完d靜態嘢就會好餓,最近我朋友介紹左我去 @base8.hk 做完K18 Treatment 修復頭髮之後即刻可以過餐廳食嘢😋嗰度嘅環境令我覺得好舒服好relax,佢正正喺百德新街旺中帶靜嘅地方,令我感覺好似去咗日本同台灣咁,香港真係比較少呢類型嘅餐廳🍴重點嘅係食物質素亦都好好,同閨蜜👭一齊嚟打卡影相好有feel🥰🥰🥰
Base 8 係一間集cafe•salon•nails 既店,今次主力介紹佢地既野食先~~ 佢地間cafe 有兩層,地下就係食甜點輕食,如果要食主菜lunch dinner 就要上1/F 喇 (但如果想打卡建議痴喺 G/F hahaha ) 因為今次我係去食lunch 所以就要去1/F la ,上到去環境幾大唔錯,而且店員都好nice,一黎到就同我哋介紹返有咩dish係推薦~ 最後我地叫左雜菜沙律蔬菜清新爽口,仲加埋蟹籽喺表面令口感增加不少。紅菜頭椰子湯因為係紅菜頭底所以個湯係紫紅色,味道飲落椰子味好突出,我覺得個味就好似甄沾記啲椰子糖咁haha~~烤無骨法國春雞春雞份量係半隻,雞肉肉質嫩滑,肉汁豐富,入味非常,加埋伴碟既菠菜沙律食,感覺清新~~煎脆皮鱸魚鱸魚採用香煎方式,魚皮煎至香脆金黃色,而魚肉火候控制得宜,仍能保持嫩滑。而拌碟喺用上清新青瓜絲同埋好健康嘅藜麥,可算係非常飽肚伯爵茶法式燉蛋燉蛋外脆內嫩,甜度得宜,仲帶有淡淡嘅伯爵茶嘅茶香。法式吐司:吐司外表香脆,內裡鬆軟,滿滿嘅牛油香味,加埋伴碟嘅雪糕同埋果仁,味道變得更豐富。朱古力三次方:呢杯係朱古力愛好者必點之選,係好濃好濃嘅朱

最後我地叫左

雜菜沙律
蔬菜清新爽口,仲加埋蟹籽喺表面令口感增加不少。

紅菜頭椰子湯

烤無骨法國春雞

煎脆皮鱸魚

伯爵茶法式燉蛋
燉蛋外脆內嫩,甜度得宜,仲帶有淡淡嘅伯爵茶嘅茶香。

法式吐司:

朱古力三次方:呢杯係朱古力愛好者必點之選,係好濃好濃嘅朱古力

濃到好似係朱古力漿,如果嫌太濃嘅話,佢哋係有奶提供。味道方面係比想像中無咁甜,可算係甜度適中。

Affogato:濃縮咖啡mix埋雲呢拿味雪糕正正~~
  • 朱古力3次方
  • 法式西多士
2021-06-16 31 浏览
經過銅鑼灣見到一間裝修好靚嘅Cafe上星期約埋朋友去試吓食物款式幾好選擇店員推薦咗幾款特色菜俾我哋😍Fruit Tomato Salad ($148)第一次生食冰菜口感爽脆🤩小蕃茄好甜Parsley醬帶少少辣味好開胃🤤Homemade Spaghetti Carbonara ($158)上菜睇落似芝士公仔麵自家製意粉蛋香味重又彈牙加上超濃芝士味同炸過嘅煙肉同松子增加口感忍唔住一啖接一啖😝Panned Fried Red Snapper ($228)紅鯛魚魚味清香魚皮煎得脆口配上南瓜墨魚汁鹹中帶甜Wagyu Short Rib ($258)作為牛魔王嘅我梗係要試吓啲牛啦🤪和牛肋骨油脂豐富入口嫩滑磨菇汁同牛肉味相得益彰必食之選😋甜品有兩款French Toast外脆內軟配雪糕冷熱交融加埋雜莓醬中和甜膩感Earl Grey Creme Brûlée 好出色!茶香加上奶香好似飲緊伯爵奶茶咁夾埋表面嘅焦糖脆片增加口感推介🤩

經過銅鑼灣見到一間裝修好靚嘅Cafe
上星期約埋朋友去試吓
食物款式幾好選擇
店員推薦咗幾款特色菜俾我哋😍

Fruit Tomato Salad ($148)
第一次生食冰菜

忍唔住一啖接一啖😝

紅鯛魚魚味清香
魚皮煎得脆口
配上南瓜墨魚汁鹹中帶甜

Wagyu Short Rib ($258)
作為牛魔王嘅我梗係要試吓啲牛啦🤪

甜品有兩款
French Toast外脆內軟
配雪糕冷熱交融
加埋雜莓醬中和甜膩感
Earl Grey Creme Brûlée 好出色!
茶香加上奶香
好似飲緊伯爵奶茶咁
夾埋表面嘅焦糖脆片增加口感
推介🤩
2021-06-15 28 浏览
有日去到銅鑼灣行街,就順便喺哩頭食埋晚飯,就晌維園附近搵到哩間好時尚嘅餐廳佢集cafe、salon、美甲於一身方便你扮靚同食飯一齊做哂。.🔸法國春雞配蜜糖芥茉汁、蕃茄菠菜沙律($248)春雞非常嫩滑、好juicy!味道好香燒烤味,而且醃得夠入味,雞皮又好香口。伴碟有新鮮蕃茄同菠菜,健康!.🔸卡邦尼手製意粉配香蒜、意大利風乾豬面頰($158)手製意粉好好食👍🏻!好彈牙、又煙韌!醬汁好濃但唔膩,份量可以再多少少就好喇。香蒜豬面頰好惹味,調味好食,係略嫌太乾身咗dd。.🔸炸薯條(茄汁/黑蒜醬/松露蛋黃醬)($78)炸得好乾身好脆口,好食!有三款醬任你點,黑蒜醬好特別,咸咸地帶微甜,個香味似好濃嘅焦糖味,而且好滑,好好食。.🔸綜合玫瑰紅茶($56)清香嘅玫瑰花茶,加左啲士多啤梨果蓉,所以多了一分果香味,微甜、清新。.🔸Flat white ($44)👍🏻咖啡值得一讚,好香濃、質地厚身,入口好順滑好香。

有日去到銅鑼灣行街,
就順便喺哩頭食埋晚飯,
就晌維園附近搵到哩間好時尚嘅餐廳
佢集cafe、salon、美甲於一身
方便你扮靚同食飯一齊做哂。
🔸法國春雞配蜜糖芥茉汁、蕃茄菠菜沙律($248)
🔸卡邦尼手製意粉配香蒜、意大利風乾豬面頰($158)
🔸炸薯條(茄汁/黑蒜醬/松露蛋黃醬)($78)
🔸綜合玫瑰紅茶($56)
🔸Flat white ($44)👍🏻
咖啡值得一讚,好香濃、質地厚身,入口好順滑好香。
2021-06-14 25 浏览
一進去Base 8 覺得環境舒適,坐到咁上下就打算去洗手間。洗手間只有一個位置,我已經盡快用完洗手間立刻岀來。但Base 8某年輕女員工站在洗手間門旁一面怨氣睥住我直到我離開走廊門口。令我感覺非常不爽!希望員工態度可以改善一下。
位於銅鑼灣一應俱全的Coffee shop🏪擁有一站式的服務. 除了cafe外.還配置了salon💇🏼‍♀️美甲💅🏻零售🛍..簡直是一流一的服務..一天的假日一次滿足了想做的事.節省了不少時間😚▪️炸薯條🍟配雙醬(黑蒜麵豉蛋黃醬·松露蛋黃醬·茄醬)$78👍🏻感覺普通而平民的食物..整來還不打算叫的🗣誰知餐廳內每張餐桌上都有..便合群起來叫了🤣果然帶來連連不斷的驚喜🤩先是薯條🍟遠處傳來陣陣濃烈的薯香.熱騰騰的脆得不要不要的.停不下來😎再配上特製的松露蛋黃醬.令平民的氣質變得皇室貴族起來.滋味🤩薯條🍟上更放上了海苔.如果喜歡清清的吃也可以擁有不同凡響的滋味😍▪️Spanner Crab Roll $148👍🏻鮮艷奪目的小精緻班戟.香濃奶油的蛋皮包著粒粒晶瑩剔透的小蟹籽.大海鮮甜的spanner crab🦞.清新綿軟的牛油果🥑配上青瓜沙拉醬作點綴..令小班戟帶來輕漂漂清爽健康的感覺..蟹子&青瓜更提升了口感的跳動..yummy👍🏼🤤▪️Roasted Baby Chicken $248👍🏻香味四溢的燒雞店員輕輕推介😽 雞肉油脂分泌旺盛佈滿在碟子內🍽香蒜🧄香草🌿檸檬🍋牛油🧈香氣皆備👃🏻外層的香脆可口.

炸薯條🍟配雙醬(黑蒜麵豉蛋黃醬·松露蛋黃醬·茄醬)

▪️Spanner Crab Roll $148👍🏻

▪️Roasted Baby Chicken $248👍🏻
香味四溢的燒雞店員輕輕推介😽 雞肉油脂分泌旺盛佈滿在碟子內🍽香蒜🧄香草🌿檸檬🍋牛油🧈香氣皆備👃🏻外層的香脆可口.內層肉質美味軟嫩.肉汁豐盛.果然盡得民心👀春雞等候的時間最久.但最起碼值得的🤤🤤

▫️甜品&飲品

▪️手掣英式柚子奶酪🧀️與朱古力🍫鬆碎$88👍🏻
精緻的小藝術透明玻璃瓶修飾得像小植物園般似的🎍底層是酸酸甜甜的柚子奶酪配上上層的穀物& 朱古力鬆碎.增添了乳酪的氣息&口感🤩令整餐飯畫上了完美無瑕的句號😍
Latte

▪️Latte $44
九成牛奶的latte 配埋杏仁提子🍇餅乾🍪一流😚中和咖啡苦澀味道☺️
凍白咖啡

▪️凍白咖啡$48
咖啡入口醇厚濃郁幼滑的滋味
炸薯條🍟配雙醬(黑蒜麵豉蛋黃醬·松露蛋黃醬·茄醬)
Latte
凍白咖啡
2021-06-12 72 浏览
這間店舖有剪髮、美甲、零售、餐廳同埋咖啡店於一身,地下位置的裝修好像在冰房中,十分特別!今次來到這間店舖的餐廳試試他們的午餐,午餐給我感覺是全部都很健康,十分適合女士來試試。Lunch set包有沙律或湯、主菜同埋甜品!雜菜沙律,雜菜沙律感覺好fresh,拌上芝麻醬酸酸味味,而且仲有醃紅椰菜同飛魚籽,食落爽脆,口感豐富又開胃!紅菜頭椰子湯,湯估唔到咁好飲,好香椰汁既味道,加上落左青檸汁,飲落酸酸地,好有飲緊唔辣既冬蔭功感覺,好正呀!烤無骨法國春雞,份量有半隻,好有香草既香味,肉質嫩滑又juicy!除左雞,仲有菠菜蕃茄沙律,拌入少許檸檬汁,見到整碟食物都覺得好健康!煎脆皮鱸魚,鱸魚的皮煎到脆卜卜,魚肉嫩滑,唔會好乾身!而且仲有青瓜絲同藜麥,飽肚之餘又夠哂健康!伯爵茶法式燉蛋,有淡淡的伯爵茶味,燉蛋唔會好甜,配上焦糖食特別正!
Lunch set包有沙律或湯、主菜同埋甜品
2021-06-09
2021-06-10 62 浏览
嘩! 係銅鑼灣發掘咗一間咖啡廳/餐廳/修甲同理髮四合於一身好chill既地方😍 可以一次過做幾樣野😍 今次先做咗一個K18頭髮 treatment ❤️ 估唔到同過往一般焗油的treatment非常不同 🤩 呢一種只係需要8分鐘便完成啦😱 亦都免沖洗 終於都可以唔使坐咁耐啦 🤘🏼 效果亦非常顯著 頭髮即時順滑曬😏 整完頭髮之後就可以去醫肚啦~~ 今次試下在二樓餐廳的set lunch煎脆皮鱸魚同日本佐賀豬扒 🤤 性價比非常高👍🏼👍🏼👍🏼 地下的咖啡廳也非常適合去打卡😍 準備再搵髮型師阿zing @zingwonghairstyling 預約下次整頭髮💇🏼‍♀️
2021-06-08
2021-06-10 28 浏览
2021-06-08
用餐时段
行銅鑼灣嘅時候見到一間新Cafe!超超超好食一定要睇哂佢!要再去🤣-🥑三文魚他他與牛油果慕絲華夫筒|💰128牛油果mousse綿密重牛油果味但唔膩上面加少少香料辣粉更加口味獨特!有啲似墨西哥菜個底有一粒粒三文魚他他🐟配埋芝麻窩夫筒,芝麻味好香,筒都好脆成個香口清新綿密!插係芝麻上面好靚🤣.🍄雜菌手製闊條意粉配日本蛋黃|💰148手製闊條麵口感好,而且菇菇都好多又多種類,炒得好香撈埋d 蛋汁好惹味🥰feel到無多餘調味,唔會膩.‼️‼️‼️大推‼️‼️‼️🐥法國香雞配蜜糖芥末汁,蕃茄菠菜沙律|💰248雞好嫩超多汁!真心大推平時怕鞋唔食雞胸既我都食哂成隻雞🥰調味簡單但又夠哂味!連隔離既沙律都好出色!超新鮮,係鮮甜🥰.🐟香煎紅鯛魚,南瓜意式燴飯,墨魚汁|💰228冇一開始撈埋一齊!分得出墨魚汁嘅鮮味而且南瓜仲有帶一絲絲,少少甜好夾鯛魚聞都聞到好香,皮脆而且肉好嫩魷魚仲燒過,好香,同時keep住爽口彈牙.🍮Toffee Pudding|💰88超超超好食!平時麻麻甜品既我又食哂Earl grey味超濃,pudding超滑!加上上面焦糖好脆!超令人回味.🫐皇后莓果|Queen Berry|H|💰55好香莓果味!帶

🥑三文魚他他與牛油果慕絲華夫筒|💰128
牛油果mousse綿密重牛油果味但唔膩
上面加少少香料辣粉更加口味獨特!有啲似墨西哥菜
個底有一粒粒三文魚他他🐟
配埋芝麻窩夫筒,芝麻味好香,筒都好脆
成個香口清新綿密!插係芝麻上面好靚🤣

🍄雜菌手製闊條意粉配日本蛋黃|💰148
手製闊條麵口感好,
而且菇菇都好多又多種類,炒得好香
撈埋d 蛋汁好惹味🥰feel到無多餘調味,唔會膩

‼️‼️‼️大推‼️‼️‼️
🐥法國香雞配蜜糖芥末汁,蕃茄菠菜沙律|💰248
雞好嫩超多汁!真心大推
平時怕鞋唔食雞胸既我都食哂成隻雞🥰
調味簡單但又夠哂味!
連隔離既沙律都好出色!超新鮮,係鮮甜🥰

🐟香煎紅鯛魚,南瓜意式燴飯,墨魚汁|💰228
冇一開始撈埋一齊!分得出墨魚汁嘅鮮味
而且南瓜仲有帶一絲絲,少少甜好夾
鯛魚聞都聞到好香,皮脆而且肉好嫩
魷魚仲燒過,好香,同時keep住爽口彈牙

🍮Toffee Pudding|💰88
超超超好食!平時麻麻甜品既我又食哂
Earl grey味超濃,pudding超滑!
加上上面焦糖好脆!超令人回味

🫐皇后莓果|Queen Berry|H|💰55
好香莓果味!帶微酸超清解膩!

餅好多杏仁,口感實在!係自家製超好食🥰

🍫Caffè Mocha|C|💰58
🧊地面層係takeaway咖啡夠哂方便,而冰磚裝修超吸引視線🥺
🪵1樓就有nail + hair salon同埋食野既area,以木系森森系為主
又靚又舒適而且規劃得好好呢ε-(´∀`; )
簡約舒適而且時尚感十足🥰最緊要係野食超好食😋好值得去!晚餐食依間真係又有格調又滿足到味覺既享受
We walked past this newly open restaurant the other day. Staff was friendly to introduce their menu to us so we decided to give it a try. We ordered their iced black coffee, carbonara and a Reuben sandwich to share. Coffee was strong with a nutty note, iced cold- just perfect for the weather! The carbonara pasta was al dente, simply perfecto! Reuben sandwich is a must-try, nicely seasoned beef and loaded with cheese! Food came in generous portions we must say🤩 will definitely come back for more

Food came in generous portions we must say🤩 will definitely come back for more good food!
2021-06-01 340 浏览
在找銅鑼灣新cafe的時候偶然找到這間很白的cafe,原來這裡除了做餐飲,還有salon和美甲,這個一站式服務也不錯呢~這裡的食物很有特色,總有一款滿足到你喜好。蟹肉牛油果沙律卷 $128所有點的菜式中我最喜歡這個,顏色鮮豔之餘味道也很清新,沙律卷有清新綿密的牛油果,還有青瓜和蟹籽提升口感,裡面的沙律醬不會太多,剛好可以點睛又不會搶走蔬果的清新。芝士牛肉漢堡春卷 $118春卷的外型下包著濃牛味的牛肉碎,隱約中有點微辣降低膩度,還有橄欖油處理過的幼嫩沙律菜,算是不過不失。鯷魚烤蒜茄汁水管通粉 $128這通粉份量雖然有點嚇到我,不過水管通粉的口感的確是很獨特,很有咬口而且有點辣,令菜式越吃越開胃,這個醬汁有微微的鮮味,感覺不錯。義大利風乾豬面頰卡邦尼手製意粉 $138風乾豬面頰鹹香味濃郁,不過因為風乾所以口感偏硬,放在意粉中口感上有點不太調和,卡邦尼自帶的膩被加強,雖然意粉彈牙度高,但不會想再吃。咖啡冰沙 $58視覺上頗高分的咖啡冰沙味道都有驚喜,咖啡味道香濃突出,用了nutty味較重的咖啡豆製作,令飲品回甘都散發同樣咖啡濃度,非常輕微的澀反而幫助減膩,值得推薦。蘋果冰沙 $58因為到訪前

蟹肉牛油果沙律卷 $128

咖啡冰沙 $58
咖啡冰沙

蘋果冰沙 $58
蘋果冰沙

因為到訪前已經喝過咖啡,所以不想再點,雖然怕很甜,但店員推薦便選擇了它。喝過後發現它其實很清新,因為用上新鮮蘋果製作沒有額外糖漿,所以味道很天然清爽,還會有蘋果蓉,如果可以更大杯會開心一點~
咖啡冰沙
2021-05-30 194 浏览
@base8.hk一間剪髮+美甲+零售+餐飲4in1嘅咖啡店☕️非常適合相約姊妹們著靚靚咁黎影相打卡架💯唔好以為打卡餐廳嘅食物剩係得個樣喎❌呢間Base8嘅出品雖然未及得上優質餐廳味道但係以一間咖啡店黎講食物水準算好好👍🏻加上座位舒適服務又好一個3-courses lunch set $188(另加一)性價比係高嘅🥰當中吉蒂最欣賞佢嘅 #油封鴨髀竟然比早前跟阿雷去法式餐廳食到嘅更出色喜歡它外面烤得香脆而內裡仍然保持肉汁😋大家光顧嘅話值得一試😉不過椰菜花忌廉湯就過酸估計🍋汁落得重手左🤣姊妹們都說「似飮緊醋😂」吉蒂即時説「夏天太熱要酸啲先開胃呀😛」🤣🤣🤣或者大家可以去試吓睇吓大家又覺得如何?🤪P.S. 餐廳樓上嘅女服務員笑容好親切,讚👍🏻樓下嘅哥哥亦好友善,竟然花咁多心機幫我地影靚相🤣仲要教埋坐位轉pose🤣🤣🤣
@base8.hk

大家光顧嘅話值得一試😉
不過
椰菜花忌廉湯就過酸
估計🍋汁落得重手左🤣
姊妹們都說「似飮緊醋😂」
吉蒂即時説「夏天太熱要酸啲先開胃呀😛」
🤣🤣🤣
或者大家可以去試吓睇吓大家又覺得如何?🤪

P.S. 餐廳樓上嘅女服務員笑容好親切,讚👍🏻
2021-05-28
2021-05-22 77 浏览
今日同幾個朋友仔喺銅鑼灣行咗一陣,搵咗呢間 cafe 坐低飲杯☕️咖啡食個 dessert 🍮 。不過坐低咗先發覺原來佢哋甜品🍰款式唔多,不過冇所謂,大家志在坐低😊休息吓傾吓計。呢個方塊🧀芝士蛋糕🍰一粒粒好的骰,味道唔算濃,味道中規中矩,不過賣相幾靚😊。佢哋個🤤 tiramisu 用咗佢哋🍽餐廳名命名,叫「Base8 Tiramisu 」應該係佢哋餐廳嘅 signature dessert,賣相🤩十分之討好,食起上嚟😋好香濃幼滑,幾高質👍!Cafe latte ☕️香滑,平衡度高,🍵matcha latte 都夠 rich 夠奶香,整體唔錯。

下午茶
2021-05-18 72 浏览
* Crab & Avocado, Greenhouse Cucumber Salad Roll (HKD118) 👧🏻* Anchovy, Roasted Garlic Rigatoni with Tomato sauce (HKD108)* Grilled Cauliflower Steak, Roasted Pinenut, Chickpea, Feta cheese with Pesto (HKD98) 👧🏻👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛/5平時百德新街嘅食街就去得多 今次發現後一條街開左間一站式包含cafe、餐廳、salon嘅地方 全白嘅簡約裝修好文青😗 好多人係門口打卡📸 前菜叫左蟹肉牛油果沙律卷 個卷好精緻 用小雪糕筒黎裝住滿滿嘅牛油果同蟹肉 調味適中 令我諗翻起CHAAT嗰個lamb samosa😂 主菜叫左鯷魚烤蒜茄汁意粉 粗管意粉嘅好處係可以塞滿番茄醬同鯷魚 食起上嚟唔會好寡 鯷魚咸咸地幾惹味🐟 另外亦叫左個椰菜花扒 驚喜地好味😋 feta cheese、松子同鷹嘴豆原來好夾 如果唔想食肉 叫哩個都係一個好選擇🥦 見到每枱都有叫佢地嘅粒粒芝士蛋糕 好似好吸引 每粒蛋糕都係

👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛/5
平時百德新街嘅食街就去得多 今次發現後一條街開左間一站式包含cafe、餐廳、salon嘅地方 全白嘅簡約裝修好文青😗 好多人係門口打卡📸 前菜叫左蟹肉牛油果沙律卷 個卷好精緻 用小雪糕筒黎裝住滿滿嘅牛油果同蟹肉 調味適中 令我諗翻起CHAAT嗰個lamb samosa😂 主菜叫左鯷魚烤蒜茄汁意粉 粗管意粉嘅好處係可以塞滿番茄醬同鯷魚 食起上嚟唔會好寡 鯷魚咸咸地幾惹味🐟 另外亦叫左個椰菜花扒 驚喜地好味😋 feta cheese、松子同鷹嘴豆原來好夾 如果唔想食肉 叫哩個都係一個好選擇🥦 見到每枱都有叫佢地嘅粒粒芝士蛋糕 好似好吸引 每粒蛋糕都係一口size 吃起黎好方便 下次一定要再黎試下🍰☕️🥰