2017-07-30 479 浏览
今日同朋友經過佐敦,諗住去澳牛食個LUNCH,點知排長龍。見到對面有間新餐廳,就過去睇吓,見到門口寫住全日免收加一,啲套餐又幾抵食,一於入去試吓。店內裝潢……睇唔出係咩風格,一邊牆有啲黑膠唱片,另一邊牆就畫咗啲食物,但全店都係卡位,坐得幾舒服,而枱面就有啲圖案色澤鮮艷嘅瓷磚。以黑膠唱片裝飾全日特價餐,真係幾抵,幾十蚊咋。最貴嘅西冷牛扒套餐都只係$88漢堡套餐,睇相就好大份,款式都唔少,加$25可以升級瘋薯,飲品方面加$25仲可以飲英國手工啤酒等各種酒類。我地想叫雙層安格斯芝士漢堡,店員溫馨提示話呢個餐通常啲食客都係share食,因為幾大份量。仲有優惠加配: 每款套餐如果加配以下三樣野其中一樣都可以減$20。優惠加配我哋揀咗香濃龍蝦忌廉湯,原價$48,而家即係$28。飲落味道不錯,份量都多,佢叫「香濃」不過我覺得稍微稀咗啲。而入面只有一隻蝦,不過隻蝦就食得出好新鮮爽口。原來個套餐仲包每人兩片蒜蓉包,蘸吓龍蝦湯食又幾好味。白酒焗鯛魚柳伴檸檬牛油汁配薯蓉$68,已包是日餐湯(忌廉湯)、主菜、飲品。鯛魚柳好大塊,下面仲有一大堆薯蓉,「埋住」西蘭花同蕃茄,再下面就有好多白酒汁,將啲薯蓉撈汁就更好

店內裝潢……睇唔出係咩風格

以黑膠唱片裝飾

而入面只有一隻蝦,不過隻蝦就食得出好新鮮爽口。

原來個套餐仲包每人兩片蒜蓉包,蘸吓龍蝦湯食又幾好味。

鯛魚柳好大塊,下面仲有一大堆薯蓉,「埋住」西蘭花同蕃茄,再下面就有好多白酒汁,將啲薯蓉撈汁就更好味~

漢堡套餐
雙層安格斯芝士漢堡( 14oz ) $128,已包黑醋沙律、原味薯條同埋飲品。

雙層安格斯、雙層芝士,再加上蕃茄片同鮮洋蔥圈。成個漢堡包非常非常厚,正常人個口應該係唔可以成個食嘅。

童叟無欺,最厚係兩塊安格斯牛肉,而且牛肉味濃又juicy,食得出真係靚嘢。

餐飲跟蘋果汁都係加5個大洋咋。

呢度嘅價錢係茶餐廳價錢,但啲嘢食真係大大份,餐廳叫BIGGER,真係冇改錯名
。引用蘋果公司某一代電話嘅宣傳語「Bigger and bigger」-「豈止於大」,呢度嘢食大大份,質素都相當唔錯。特別係個漢堡套餐,若果加埋瘋薯,兩個人夠食,而且味道相當不錯,以後喺佐敦食飯又多個選擇。
午餐
2017-07-29 62 浏览
偽文青與脂肪膽固醇做朋友🤷🏼‍♀️ 琴日大暑🌞當然要啤一啤🍻降溫🌡 識飲一定飲手工啤酒🙊=============================•牛油果醬炭燒雞扒漢堡🍔$88 目測漢堡有10cm高 一啖咬落去 確實有難度😂 包面脆卜卜 炭燒雞扒 厚實 有掌心般大 肉質嫩滑 加上淡淡牛油果醬🥑 清新 仲有芝士 蕃茄 生菜 洋蔥配料 口感十足👐🏻 食個burger 已經飽啦👻•雞絲野菌意粉$68 creamy 意粉爽身 再加雞絲配野菌👍🏻 飽肚!*加$10 追加雞翼2隻🤗*加$25 可以飲到英國手工啤酒 Honey Dew & I.P.A. Tea time 啤一啤 爽🙆🏼!===========================Bigger Burger Cafe (佐敦)佐敦白加士街42-50號金寶樓地下6號舖
[佐敦] 偽文青與脂肪膽固醇做朋友🤷🏼‍♀️ 琴日大暑🌞當然要啤一啤🍻降溫🌡 識飲一定飲手工啤酒🙊

=============================

*加$10 追加雞翼2隻🤗

===========================
Bigger Burger Cafe (佐敦)
佐敦白加士街42-50號金寶樓地下6號舖
2017-07-28 80 浏览
最近加班加得太多了!要找朋友吐吐苦水,又是月尾的時候,問朋友有沒有一間平靚正的餐廳。他帶我去了白加士街一間新的吃漢堡的西餐廳。Bigger Burger Cafe, 鋪頭窄而深,兩旁牆壁的設計都不一樣,一邊走七八十年代黑膠唱片搖滾路線,另一邊走地中海海邊小屋的渡假感覺。這間餐廳不用加一,一個價錢已有主菜再包飲品 。粟米忌廉湯跟蒜蓉包。粟米湯還ok, 如果蒜蓉包可以更香脆,會好一點。很久沒有食Nacho,所以點了一個來吃,牛油果醬跟忌廉足夠你用完所有粟米片。 他還放了醃製的辣椒,惹味非常。經典安格斯牛肉漢堡,份量無因為價錢而變少。漢堡扒成寸厚還青菜蕃茄洋蔥再加芝士,經典的漢堡包組合,令我想食之前盛極一時的Hamburger 遊戲,要快穩妥接住由上而下的材料,整個包才可以送到客人面前。成寸厚的漢堡扒,切開入面仍保留粉紅色。朋友說麥當當快餐的漢堡包跟新鮮做起的漢堡宜真的無得比,要吃當然是去食burger專門店啦! 好像這個就誇啦啦!平靚正。要一支英國手工啤試試看,飲口第一口覺得充滿蜜糖味,好易入口,女仔應該會很喜歡。BBQ醬燒美國豬仔骨,他的份量絕不欺場,切開起碼有六七塊,無塊都是啖啖肉,

這間餐廳不用加一,一個價錢已有主菜再包飲品 。

經典安格斯牛肉漢堡,份量無因為價錢而變少。

BBQ醬燒美國豬仔骨,他的份量絕不欺場,切開起碼有六七塊,無塊都是啖啖肉, 如果是喜歡食肉食肉獸,一定會喜歡。有多個BBQ 醬放在旁邊會更好。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:7
舒適度:8
總分:7
  • 經典安格斯牛肉漢堡
2017-07-26 83 浏览
以往白加士街上的食肆主要都是茶餐廳和港式麵檔,突然出現了這間吃burger的小餐廳,我們兩個burger控當然要試一試。古典胡桃色木紋牆身,配上黑膠唱片裝飾,沿著牆身是一排黑色仿皮梳化,另一邊牆上掛了一大幅介紹burger食材的掛畫,讓餐廳帶點classic英式cafe的感覺。餐廳burger款式頗多,但我們還是二話不說就選定了Classic Angus Beef Burger,並加配大啡菇作饀料。我們的burger差不多有大半隻凍飲杯那麼高,他跟我說曾經試過吃burger時口張開太大導致牙骹鬆脫,我頓時變得小心翼翼地吃 Burger用上了外層輕脆的軟包,是我們喜歡的麵飽口感。Angus beef夠香、夠嫩、夠juicy,配上大啡菇和新鮮蕃茄令burger口味清新。芝士醬汁味道亦恰到好處,雖然angus beef、大啡菇和蕃茄分別都新鮮多汁,但沒有令burger的麵包變稔。Burger套餐加$25還可以把薯條升級至醬汁瘋薯,非常邪惡😈我們點了墨西哥辣肉醬瘋薯,醬汁用料十足,如果肉醬能稀一點相信會更好。餐廳除了burger外,還有意粉、飯和扒餐,價錢亦相當相宜,一般大概$100就是有齊湯

餐廳除了burger外,還有意粉、飯和扒餐,價錢亦相當相宜,一般大概$100就是有齊湯、主菜和飲品。我們點了波士頓龍蝦意大利飯,還加了$28轉配龍蝦湯,來一個龍蝦全餐

龍蝦湯夠濃郁,顯然用料十足,稠度調較得剛剛好,帶一點creamy的口感,讓龍蝦味更為突出。

波士頓龍蝦意大利飯的賣相亦相當不俗,估不到小小的龍蝦都相當厚肉。意大利飯較為稔身,並非傳統意大利飯煮得微微硬身的造法,但這反而比較貼近香港大眾化的口味。吸收了龍蝦汁的意大利飯,帶有淡淡的龍蝦香味,吃起來不會太膩。

餐廳還不需加一,貫徹附近一帶大眾化食肆的風格
又過了一個開心滿足的晚上

2017-07-24
2017-07-26 96 浏览
星期日才掛八號風球,早上活動要取消,心情很差雖然下午落波了,但還是很燥鬱。男朋友為了讓我心情好起來,決定車我出去食野。一於化悲憤為食量,要食大大件漢堡!於是選擇了Bigger Burger Cafe這裡的裝潢很精緻漂亮,一面牆是壁畫,另一面牆則掛滿了CD。原本的壞心情一掃而空連枱面也這麼好看,就覺得這裡的食物一定也很精緻。我點了鵝肝安格斯漢堡。鵝肝入口即融,安格斯牛肉也很Juicy,加上大量蔬菜,整個漢堡超厚。因此餐廳也提供刀叉方便客人進食。但個人覺得漢堡是整個咬下去更有風味,所以我是壓扁材料直接咬的,超滿足雖然對重口味星人來說味道稍稍偏淡,整體來說也是很好吃的。男朋友點的藍芝士煙肉漢堡則是超惹味的,吃起來和聞起來也是濃濃藍芝士味,芝士控不能錯過!平時在超市買藍芝士也不便宜,所以這漢堡很足料,必吃推荐!另加$25升級了黑松露薯條,本來以為是附上黑松露醬沾薯條吃,怎料是在薯條上撒上大量黑松露粉,這種做法很特別。而且份量極大,我們兩個人也吃不完,大胃王岩哂!飲品方面,除了普通汽水也可以選擇飲手工啤酒,我想邊喝酒邊吃漢堡是很好的享受,但我們要駕車所以喝不了。下次一定要再試呢!整體來說是水準之
星期日才掛八號風球,早上活動要取消,心情很差

雖然下午落波了,但還是很燥鬱。
男朋友為了讓我心情好起來,決定車我出去食野。
這裡的裝潢很精緻漂亮,一面牆是壁畫,另一面牆則掛滿了CD。
原本的壞心情一掃而空

連枱面也這麼好看,就覺得這裡的食物一定也很精緻。

鵝肝安格斯漢堡
因此餐廳也提供刀叉方便客人進食。

雖然對重口味星人來說味道稍稍偏淡,整體來說也是很好吃的。
藍芝士煙肉漢堡

平時在超市買藍芝士也不便宜,所以這漢堡很足料,必吃推荐!

套餐升級黑松露薯條

整體來說是水準之上的漢堡店,加上裝潢這麼好看,很適合文青來拍照打咭。
2017-07-23
鵝肝安格斯漢堡
2017-07-25 44 浏览
今日和朋友經過白加士街見到這間"bigger burger "好似新開不久,六點未夠已有幾枱外國客,看見門口餐牌價錢亦合理,一於入去試試跟餐升級(龍蝦湯及餐包) - 龍蝦湯味濃有少少微粒在湯底增添口感。餐包也有蒜香味不硬微暖有誠意蒜香虎蝦墨魚汁意粉 - 墨魚汁營養價值極高,不過會把紅唇白齒染得一片漆黑,場面有點搞笑😆這碟墨魚汁較為淡口沒什麼調味只有墨魚汁天然味感覺相當健康,虎蝦不算大隻,但很鮮味彈牙藍芝士煙肉漢堡 (加菠蘿) - 不只一種芝士所以芝士味增加層次豐富,漢堡扒牛肉味濃郁,加了菠蘿更加Juicy甜蜜火辣水牛城雞翼 - 如果你喜歡Tabasco味就一定要點這道水牛城雞翼,我覺得好似Tabasco味的醬。雞翼味道酸辣香濃,極之惹味跟餐飲品凍檸茶 - 茶味濃,檸檬片也不少
跟餐升級  -  龍蝦湯及餐包

蒜香虎蝦墨魚汁意粉

蒜香虎蝦墨魚汁意粉 - 墨魚汁營養價值極高,不過

火辣水牛城雞翼

跟餐飲品  -  凍檸茶

跟餐飲品凍檸茶 - 茶味濃,檸檬片也不少
2017-07-24 64 浏览
賣漢堡嘅連鎖快餐店開到成行成市, 食物質素每間都參差不同 就算排除以上因素 食都食到厭啦, 今日黎呢間餐廳 雖然都係 食類似嘅食物 但唔同嘅就係質素, 當然款式亦都比較多啦呢間位於佐敦 以漢堡為主題嘅餐廳, 除咗漢堡之外 仲有其他食物供應 絕對能滿足客人嘅 口味要求雖然價格 有別於一般連鎖店, 但食咗之後你就知道點解價錢會唔同, 一分錢一分貨呢個定律 無法改變㗎啦!先講呢個墨西哥雞肉捲, 個表皮好似薄餅 唔會太乾軟硬適中, 內裏嘅雞肉 肉質及肉汁都能夠保持, 而且用秘製醬汁醃過, 食入口味道好特別 而且口感相當之唔錯, 配菜有薯條及沙律, 沙律的蔬菜好新鮮, 薯條就比較厚身大條, 炸到金黃色卜卜脆 薯仔味好重 好好味,而平時食薯條既茄汁呢度就比較有特色,估計是自行調配過的,味道與一般茄汁唔同,幾有新鮮感!下面呢個叫做啤酒罐安格斯漢堡, 點解叫做啤酒罐 我就真係摸不著頭腦 估唔到點解薯條同沙律 都唔多講喇 質素依然一樣咁好, 話明係漢堡 為主題嘅餐廳 主角食物一定有番咁上下保證啦, 漢堡包包質好鬆軟又唔會太乾都幾新鮮,不過重點當然係安格斯 漢堡扒啦, 我唔識點形容但食落既感覺 只知道咩叫

薯條同沙律 都唔多講喇 質素依然一樣咁好, 話明係漢堡 為主題嘅餐廳 主角食物一定有番咁上下保證啦, 漢堡包包質好鬆軟又唔會太乾都幾新鮮,不過重點當然係安格斯 漢堡扒啦, 我唔識點形容但食落既感覺 只知道咩叫做質素嘅分別, 佢嘅肉質同埋味道 孜然不同, 吞咗之後個口依然保持 一股獨特肉嘅味道 好香好回味, 一個字形容~正!

呢杯凍檸茶 睇起上黎冇乜好講, 雖然未必有過人之處, 但勝在味道正常唔太甜, 唔好以為一般正常味道嘅凍檸茶咁容易保持到, 好多茶記大型連鎖店 嘅凍檸茶又苦又澀, 總結呢一餐嚟講, 食物質素高 價錢合理 服務都唔差,不妨一試!
2017-07-03
外卖自取
今晚我帶著生意夥伴到佐敦白加士街附近,搵間坐得舒服嘅餐廳邊食邊傾,行咗一圈我們決定這家坐下。一走進cafe牆的兩旁有着美式風情及少許中東feel,枱面上更有色彩繽紛的圖案瓷磚,裝潢帶點歐美風格是拍照的好地方。論食物及價錢是水準之上!大家不妨去試吓餐送的法式蒜蓉包雖然簡簡單單,但真係好味並不容易,包底香脆,牛油香而不膩,蒜蓉香口不過濃,這是我的要求,bigger burger 做到所以個包狠狠俾我K.O.左還有肉醬蒜蓉包並不馬虎,滿滿肉醬在香脆蒜蓉包上,感覺是細件pizza,滿足主菜朋友的香煎澳洲牧場西冷牛扒配香草新薯及田園沙律,分了一半给我,個西冷牛排厚肉但肉質細嫩韌度高,微微帶筋,口感豐富充滿嚼勁,肉質細嫩多汁,牛扒肉煎烤味道好香,此價錢食此質素,真心推薦比大家我選擇了餐廳的主打之一:藍芝士安格斯煙肉漢堡😋小牛肉配藍芝士,帶鹹的藍芝士撞烤得焦香的牛肉味還有煙肉,平衡得剛剛好,煙肉香口,香濃牛肉牛味不會乾身,芝士香濃又易溶,我沾滿一嘴芝士呢!值得一試最後我哋叫咗熱檸水解渴
論食物及價錢是水準之上!大家不妨去試吓

蒜蓉包及餐湯
肉醬蒜蓉包

最後我哋叫咗熱檸水解渴
熱檸水
蒜蓉包及餐湯
2017-07-22 619 浏览
小店總係可以比人一種親切既感覺,沒有太多包裝,純粹專注咁去做好食物。今日又發掘到一間性價比高既好地方。雖然無100分既賣相,但更體會到食物既內在美。威靈頓牛柳 $188沒有太多花巧伴碟,但一切開令人驚豔。刀尖落在酥皮上既聲音非常清脆,「聽」得到既美味。酥皮造得非常仔細,好多層次。夾心層有鵝肝蘑菇醬,仲捲住一塊parma ham。牛柳大約八成熟,肉質好軟腍,非常juicy。口感豐富,材料味道配合得好好伴碟既係蕃薯蓉,個人比較鐘意薯仔,但配蕃薯甜甜地都唔錯。蕃薯蓉唔會打得太爛,帶有少少咬口既質感。經典安格斯牛肉漢堡 $78牛肉漢堡既醬汁好特別,係自家製既蕃茄醬黎既。比一般茄汁酸啲啲同無咁傑身,fresh好多。所以就算塊漢堡好厚但醬汁中和左食落唔會太膩。切開黎睇又係見到好足料好Juicy。咁大個burger套餐價連埋薯條同野飲都只係$78,我覺得好抵wo!肥肥既厚切薯條係我最愛~ 炸得香脆。旁邊既沙律菜都幾乾淨新鮮,淋上自家製既黑醋汁好開胃~食牛扒同burger配啤酒真係一樂也~ 呢度賣既啤酒都幾特別。好推薦以下呢款India pale aleHoney Dew及India pale ale

威靈頓牛柳 $188

沒有太多花巧伴碟,但一切開令人驚豔。
刀尖落在酥皮上既聲音非常清脆,「聽」得到既美味。
威靈頓牛柳

牛柳大約八成熟,肉質好軟腍,非常juicy。
口感豐富,材料味道配合得好好

威靈頓牛柳

伴碟既係蕃薯蓉,個人比較鐘意薯仔,但配蕃薯甜甜地都唔錯。
蕃薯蓉唔會打得太爛,帶有少少咬口既質感。

經典安格斯牛肉漢堡 $78

所以就算塊漢堡好厚但醬汁中和左食落唔會太膩。

經典安格斯牛肉漢堡

肥肥既厚切薯條係我最愛~ 炸得香脆。
旁邊既沙律菜都幾乾淨新鮮,淋上自家製既黑醋汁好開胃~

好推薦以下呢款India pale ale

Honey Dew及India pale ale 跟餐各加$25
India pale ale帶有麥香,佢既味道好清,唔係淡味既清,而係清澈既感覺。
一飲就覺得鐘意,好易入口。

Honey Dew就帶甜啲,都好像,但個人認為配Burger既話india pale ale較為合適。
Honey Dew及India pale ale

內在裝潢塗上一啲壁畫~走異國風情路線。

Honey Dew及India pale ale
2017-07-22 530 浏览
今日的Saturday brunch 去佐敦,發現burger shop已經成為香港人的茶餐廳,在市中心幾乎每區隔兩條街就有一間。Bigger Burger係一間頗有特色的burger店,牆上有壁畫,關於意大利和蛋糕,而枱上有瓷磚裝飾,menu除左burger,仲有意粉和扒類。唔想食beef burger咁normal,可以揀香脆炸鱈魚漢堡($98),夏日炎炎,加個炭燒波蘿($10)都係唔錯的選擇。套餐包Salad、drinks和薯條。鱈魚好大的一塊,而且非常厚身,肉質扎實,配pineapple食,很juicy,又開胃。香草烤雞翼($48)有6隻,其實係蕃茄醬chicken wings,肉質嫩滑,可惜略嫌香草味不夠。牛油果醬炭燒雞扒漢堡($88)加$10 toppings墨西哥辣椒。厚切雞扒肥美,帶香草味,配guacamole 感覺很refreshing,加上惹味的jalapenos,很豐富的口感。跟餐+3凍飲,凍咖啡、凍檸檬茶。

跟餐+3凍飲,凍咖啡、凍檸檬茶。
  • 香脆炸鱈魚漢堡
2017-07-20 64 浏览
假日想休閒的過,選擇了這家以唱片和壁畫為主調的餐廳。餐牌如下:這間餐廳除了主打的漢堡餐點意外,還有其他的西式料理。例如: 意大利麵和扒類等等 。餐廳的名字以漢堡明明當然要吃他們的鎮店之寶啦。原隻波士頓龍蝦漢堡 $188之前在大阪吃過很好吃的龍蝦漢堡,一直意猶未盡。這次看到餐廳裏竟然有龍蝦漢堡,當然要嘗一嘗。龍蝦的部份不算很大隻,但入口香甜。值得稱讚的是以菇菌和芝士混合的醬汁,令味道更加豐富。黑松露煎蛋安格斯漢堡 $98老實說黑松露味並不夠重,可是牛肉漢堡配蛋黃芝士是最保險的組合,味道當然不錯囉。+$25 升級瘋薯(酸忌廉煙肉口味)以酸忌廉配以薯條,更覺開胃。+$3餐飲 (左凍咖啡,右凍檸茶)
假日想休閒的過,選擇了這家以唱片和壁畫為主調的餐廳。

餐牌如下:

餐廳的名字以漢堡明明當然要吃他們的鎮店之寶啦。

原隻波士頓龍蝦漢堡 $188

黑松露煎蛋安格斯漢堡 $98

+$25 升級瘋薯(酸忌廉煙肉口味)
以酸忌廉配以薯條,更覺開胃。

+$3餐飲 (左凍咖啡,右凍檸茶)
<價錢相宜既漢堡店 好有特色既啤酒罐漢堡>🍺🍔😋Burger店其實小弟食得好多 通常價錢唔平 食個burger閒閒地都一百幾十 仲要加呢樣嗰樣錢 😒重點係 選揀單調, 黎黎去去都係豬牛雞漢堡 🍔冇乜特別。 今次俾我揾到呢間比較特色d同價錢經濟既<Bigger burger > 係一間幾有格調既burger店 😃播住英文歌 木牆身放住黑膠碟 ,.枱面上既瓷磚都幾靚。 講番食物都幾多樣化 飯 意粉 小食 啤酒🍻 當然有最重要既burger ! 🍔🍴<特色burger 系列>🍴超級啤酒罐煙肉安格斯漢堡108 蚊 🍺🐷🍔Super beer can bacon angus burger加15 蚊 大烤菇🍄加10 蚊 菠蘿🍍好有特色既burger🍔整法 ,將免治安格斯牛肉碎厭住中間纏住煙肉 🐷芝士 🧀洋葱🌰 火腿 等材料 整成burger既中心 加上蕃茄菜絲 🌿☘大啡菇🍄同菠蘿 🍍 , 安格斯牛肉 🐂肉味香濃 配埋煙肉既肥美 真係冇得輸 , 而且burger 包皮夠爽脆 同入面既肉成為完美既配搭 😋好美味😋跟餐加25 蚊升級瘋薯 6oz墨西哥辣肉醬
<價錢相宜既漢堡店 好有特色既啤酒罐漢堡>🍺🍔😋

🍴<特色burger 系列>🍴
超級啤酒罐煙肉安格斯漢堡108 蚊 🍺🐷🍔
加15 蚊 大烤菇🍄
加10 蚊 菠蘿🍍

跟餐加25 蚊升級瘋薯 6oz
墨西哥辣肉醬🥔🍟🌶
Mexico spicy mince meat

用左砵仔焗既薯條😋 配上青椒 辣肉醬🌶 洋葱等 薯條係粗身粉口感😃 熱辣辣 焗過既辣肉醬同材料🐷 要配粗薯條先襯 , 又夠肉香又若味😋

🍺<手工啤>🍻
原價48 蚊 跟餐就加25 蚊
<India pale ale >🍺
古銅色澤既手工啤 外表深啡色 充滿住麥芽香 隱約食到有d 焦糖同蘋果香味🍯🍎 整體口感比較濃烈 啱男士飲多d 😃

🍴Dinner set 🍴
(包餐湯 蒜蓉包 飲品 )
🐚香煎刺身帶子綠茶忌廉汁意大利粉 🍝🍵88 蚊

成碟綠色既意粉 係淺色嗰種唔會嚇到人🤣 以紅色既爽口車厘茄🍅做伴碟 外表美觀🤓 意粉除左爽滑外 綠茶味🍵好香濃 加上切碎粒洋葱🌰 更juicy有口感。 喺意粉正中央既帶子大大粒 燒到半生熟都幾好食 整體唔錯😃

🍴芝士焗蟹肉大啡菇🦀🍄 🧀78 蚊
Cheese baked portobello mishroom with crab meat
(若跟餐加20 蚊)
薄但闊身既大啡菇 🍄 菇肉爽滑juicy加上半溶既芝士同切碎既蟹肉🦀 蟹肉同芝士完全滲哂落菇入面 好食😋

2017-07-18
2017-07-14 131 浏览
之前經過見到門口個burger menu好吸引,已經mark左要黎試下。今日去開尖東,特登行過黎食。我地2個人叫左牛油果醬雞扒漢堡同藍芝士煙肉安格斯漢堡,仲加錢轉左飲手工啤,同埋upgrade左個黑松露薯條。藍芝士煙肉安格斯漢堡Blue cheese味唔係好勁,平時食開嘅blue cheese係會濃到有陣芝士臭,但係呢個冇,blue cheese獨有嘅粒粒亦唔多。鍾意果陣芝士臭嘅朋友可能會失望,但係對芝士冇特別喜好嘅人,會覺得幾香。安格斯做嘅漢堡扒中規中矩,唔會乾,但咬落唔會有好多肉汁。套餐仲配黑醋沙律,一齊食可以清一清味蕾,係唔錯嘅配搭。牛油果醬炭燒雞扒漢堡呢個雞扒真係不得了,好厚,又勁多汁!我好貪心咁加左個大烤菇,結果個包高到咬唔到,要咬完個頂再咬底⋯雞扒雖然厚,但配左牛油果醬,味道好清新,食完都唔會好膩。唯一美中不足係完全冇炭燒味,改下個名會好d。其中一個餐轉左黑松露薯條,d黑松露唔係醬,而係係一粒粒咁,好乾身。好處係唔會整淋d薯條,但係壞處係掛唔上薯條,所以d薯條冇乜黑松露味,反而食完就見到d黑松露粒粒跌晒落底。套餐加$25仲可以轉飲手工啤。我見個table stand寫住be

藍芝士煙肉安格斯漢堡
安格斯做嘅漢堡扒中規中矩,唔會乾,但咬落唔會有好多肉汁。
套餐仲配黑醋沙律,一齊食可以清一清味蕾,係唔錯嘅配搭。
炭燒雞扒牛油果醬漢堡

牛油果醬炭燒雞扒漢堡
呢個雞扒真係不得了,好厚,又勁多汁!
黑松露薯條

套餐加$25仲可以轉飲手工啤。我見個table stand寫住beer of the month,應該會間唔時轉第二種啤,每次黎都有新野試,感覺都幾好玩。
其實呢間餐廳仲有好多選擇,我見隔離枱嘅扒同意粉都好唔錯,下次會再黎試下。
2017-07-11
炭燒雞扒牛油果醬漢堡
  • 牛油果醬炭燒雞扒漢堡
最近一家大細去左佐敦食晚飯 係地鐵站附近入左間門面幾靚 主打burger既西餐廳餐廳環境光鮮 桌子亦選用了亮麗既花紋磚 甚具異國風情四個人點左兩個餐,一個burger,同一客豬肋骨先黎既係龍蝦汁大蝦扁意粉 大蝦新鮮彈牙 意粉既硬度拿捏得不錯然後係小妹最愛既burger係眾多既burger當中 小妹揀左平日比較少食既藍芝士煙肉安格斯漢堡 個藍芝士醬汁味道很讚 一啖咬落去d汁咇晒出黎另一個main course 香煎帶子黑松露意大利飯既質地都唔錯 絕對唔會因黑松露既味道過濃而有飽滯緊豬肋骨黎到既時候已經飽左8成 份量好大 每件都有好多肉 仲有大量薯條同沙津配合 最後叫左兩支手工啤酒 一支係蜜糖水果香 而另一支係朱古力味既可可手工啤一邊食住藍芝士burger 一邊飲朱古力手工啤 味蕾極盡刺激

餐廳環境光鮮 桌子亦選用了亮麗既花紋磚 甚具異國風情

四個人點左兩個餐,一個burger,同一客豬肋骨

然後係小妹最愛既burger

豬肋骨黎到既時候已經飽左8成
份量好大 每件都有好多肉 仲有大量薯條同沙津配合

• 手工啤酒
  • 藍芝士煙肉安格斯漢堡
2017-07-12 474 浏览
佐敦一帶有好多餐廳,週日晚上跟男友邊走邊看吃甚麼好,看到這家餐牌頗吸引,環境不錯,男友又想吃burger就順利成章進去啦~餐廳是長形的,只有一條路。枱上的圖案都好美啊!點漢堡就不在話下,另外也點了一個小食和一碟意粉,甚麼都試試。餐又杰身濃厚忌廉湯,還有烘的香脆的蒜蓉多士。飲品分別加了3/5元要凍檸茶和蘋果汁,超級大杯的呢。先上芝士焗蟹肉大啡菇,跟男友一人一個最好。菇有焗過,上面舖滿的芝士都在半溶狀態,中間塞滿蟹肉餡料。旁邊還有沙律。切開看看,芝士,蟹肉和菇都是厚厚一層!菇非常juicy,配上鮮味濃郁的蟹肉,味道相當出眾又夾。蟹肉一絲絲的是拆出來的,並不是蟹柳,好鮮好鮮漢堡選了個我覺得頗特別的藍芝士煙肉安格斯漢堡,不是哪裡都提供的配搭啊。88元有那麼大個薯條雖是配菜但我要介紹,金黃色的薯條條條飽滿,內裡都是滿滿的薯肉啊!每咬一口都有好多薯蓉,足料沒鹽都很好吃!從側面看,安格斯牛肉相當厚身!一邊切,芝士醬汁就一邊滴出來,正呀包身又厚又鬆軟,藍芝士醬汁調配得宜,沒有太過濃味,質地也creamy,點薯條也好吃。厚厚的安格斯牛肉漢堡扒是手打的,並沒有煎到全熟,牛肉精華鎖在肉餅內,又多汁又惹味,抵

餐廳是長形的,只有一條路。枱上的圖案都好美啊!

芝士焗蟹肉大啡菇

藍芝士煙肉安格斯漢堡

沒鹽都很好吃!從側面看,安格斯牛肉相當厚身!

一邊切,芝士醬汁就一邊滴出來,正呀
包身又厚又鬆軟,藍芝士醬汁調配得宜,沒有太過濃味,質地也creamy,點薯條也好吃。厚厚的安格斯牛肉漢堡扒是手打的,並沒有煎到全熟,牛肉精華鎖在肉餅內,又多汁又惹味,抵食到暈。

最後就是香煎三文魚粉紅忌廉汁意大利粉了,在一大條煎三文魚柳下舖滿掛汁的意粉。
香煎三文魚粉紅忌廉汁意大利粉

三文魚好易切開,在厚厚的肉中,脂肪平均分佈,所以每咬一口都是在口中慢慢溶掉,豐腴的三文魚油有吃魚腩的感覺,肉質嫩滑,又是好出色。意粉彈牙,混有茄醬,洋蔥等配菜,加上粉紅忌廉汁。我相信汁內也有三文魚,因為整盤意粉都有三文魚的鮮味,既甜也酸,味道層次分明。

這樣吃都不用300元,真的價錢又平,環境又靚,食物又正

2017-07-09