2018-11-14 898 浏览
我們一家4口諗住 brunch buffet 會太多,決定散點,結果價錢是與 brunch buffet 相約,看來是 buffet 更好。我們點了生蠔,鮮甜,是中等大小,但不便宜,$280 只有6隻。點了2款牛,一般吧,相信與 brunch 提供的差不多質素。薯條的松露醬很香,令人停不了口。沙律份量少,雖然菜是頗新鮮,但4人用則不足。咖啡價錢合理,而且味道很好。比較可惜是當天我們被安排坐在爐附近,整餐飯都很熱,背部不太舒適。
薯條的松露醬很香,令人停不了口。
沙律份量少,雖然菜是頗新鮮,但4人用則不足。
咖啡價錢合理,而且味道很好。
自從揸車之後, 每星期都同熊嫂四圍搵食好多食評未寫, 會慢慢補上今個星期黎到海港城既BLT Steak坦白講由於海港城既餐廳價格比較高, 一直都未食過今次有緣之下從朋友口中知道呢間餐廳既Weekend 半自助午餐好抵食馬上訂位黎挑戰下餐廳位置係望住海, 由於我係當日第一位客戶, 可以坐係靠近窗既位置餐廳亦有戶外坐位, 但因為我唔食煙, 所以選擇室內餐廳半自助午餐有兩種價錢, 第一種係主菜+自助餐 $338第二種係只食自助餐 $218今次第一次食, 我地叫左一個主菜 + 自助餐, 同埋一個單純自助餐主要原因係為左湊夠$500 消費拎2小時泊車優惠 (加埋都50幾蚊)講番自助餐, 食物種類如下沙津吧)(甜品吧)(即切牛排 / 羊肉)選擇唔多, 但每款都非常好食, 並唔係HEA你好多餐廳既自助吧都非常HEA, 迫你要點主菜但係BLT Steak呢度, 其實單單食自助餐就足夠原因係佢既即切牛排 絕對係5星級酒店自助餐既水準但羊肉就差少少, 非常乾亦欠肉汁即切肉類呢度大家留意番, 由於佢每舊肉係成舊去燒燒出黎每個部位生熟程度會唔同你拎既位置係愈接近外面, 就會愈熟, 反之亦然係即切牛排水準非常高

今個星期黎到海港城既BLT Steak
坦白講由於海港城既餐廳價格比較高, 一直都未食過

馬上訂位黎挑戰下

餐廳亦有戶外坐位, 但因為我唔食煙, 所以選擇室內

餐廳半自助午餐有兩種價錢,
第一種係主菜+自助餐 $338
第二種係只食自助餐 $218

講番自助餐, 食物種類如下:

(沙津吧)

(甜品吧)

(即切牛排 / 羊肉)

選擇唔多, 但每款都非常好食, 並唔係HEA你
好多餐廳既自助吧都非常HEA, 迫你要點主菜
但係BLT Steak呢度, 其實單單食自助餐就足夠

原因係佢既即切牛排 絕對係5星級酒店自助餐既水準
但羊肉就差少少, 非常乾亦欠肉汁
即切肉類呢度大家留意番, 由於佢每舊肉係成舊去燒
燒出黎每個部位生熟程度會唔同
你拎既位置係愈接近外面, 就會愈熟, 反之亦然

係即切牛排水準非常高既情況下, 其實已經可以當係主菜
我一口氣就食左3塊

至於沙津吧質素亦高
海鮮方面只有蝦提供, 蝦非常彈牙

甜品選擇少, 但亦有酒店自助餐水準

主菜方面, 由於BLT 另一餐廳 - BLT Burger 都幾好食
所以係BLT Steak點左個漢堡作為主菜試試
個包本身係燒得好香
而塊肉亦係好重碳燒香味
但唯一不滿既地方, 雖然塊肉係燒到Medium
但仍然係欠缺肉汁, 咬落口非常乾身

結論而言
我覺得呢度賣點係自助餐可以食4小時, 即由12點開門食到4點
員工大多只能以英語溝通, 但服務非常好, 主動加水

有兩個貼心位:
1. 我切牛排果陣由於果個部位太生, 我把刀切得好辛苦, 佢主動拎把牛排刀比我換
2. 食完蝦成隻手都係蝦汁, 服務員主動拎濕紙巾比我

如果約埋三五知己, 每人200蚊已經可以坐成個下午

本熊非常推薦呢個自助午餐比大家
2018-11-11
  • 即切牛排
2018-11-10 983 浏览
餐包:又乾又硬又燶前菜:香煎蟹餅😊一般般啦,可以一試沙律:羽衣甘藍凱撒沙律🥗都唔錯主菜:美國38安士T骨扒🥩熟成剛好五成👍🏼牛扒好,選左藍芝士醬,味道普通,香草牛油濃汁最正澳洲10安士牛柳😌正常啦配菜:洋蔥圈😁香口,好味巴馬臣芝士薯條配松露蛋黃醬🍟薯條差過M記,又細條又乾又硬,食唔過,同樣有松露醬薯條賣的La Postre薯條及醬汁都做得比較出色,好味好多,薯條份量及漿汁都比佢多,價錢只是$68芝士通粉🧀細細碟,味道普通DESSERTS:Crepe Souffle🥰焦糖梳芙里,一定要食☺️雖然係立左冬,但香港26度都仲叫熱,室內冇冷氣不足,空氣唔流通,又熱又焗不論環境、服務或食物均配不上人均消費560元
餐包:又乾又硬又燶
餐包

前菜:香煎蟹餅😊一般般啦,可以一試
Crab  Cake

沙律:羽衣甘藍凱撒沙律🥗都唔錯
Kale  Caesar

美國38安士T骨

澳洲10安士牛柳😌正常啦
澳洲10安士牛柳

配菜:洋蔥圈😁香口,好味
Onion  Ring

Parmesan  Fries

芝士通粉🧀細細碟,味道普通
芝士通粉

Crepe Souffle
  • 洋蔥圈
  • Steak
2018-10-27 3151 浏览
之前因為忙,搞到有好多餐食過都未分享,在暑假時的一個星期六我們一家三口去了海港城的BLT午餐,在昕昕爸爸眼中好食又可以儲亞洲萬里通的地方,對我來講係識食先至可以決定去食的餐廳~~~一開始在門口見到有兒童餐牌,個價錢都幾合理~~~成人就有BRUNCH BUFFET淨係咁食要$218(我點呢個),俾$338可以配一個主菜(昕昕爸爸點呢個)~~~一開上餐包,由於我們想主力食BRUNCH BUFFET,所以相機食先最後叫咗打包,昕昕見到個包裝勁like,呢個服務果然真係好識氹小朋友BRUNCH BUFFET的食物款式數量算是中規中距,始終不及酒店的自助午餐咁豐富~~~不過對於唔好食生肉的我見到切出來的肉就不敢吃,廚房表示不會加熱,我們唯有浪費食物= ="食吓風乾火腿倒算是不錯~~~昕昕食的兒童餐—BLT"Slider" Burger,昕昕細食,最終由爸爸包底(  ̄▽ ̄)σ昕昕爸爸點的Citurs Mustard Marinated Hanger Steak,見到well done個賣相已經深感不妙,食咗一口我肯定以後唔要well done的牛扒(一個唔食生野的男人就唔好學人食牛扒,真係好浪費件

一開始在門口見到有兒童餐牌,個價錢都幾合理~~~

食吓風乾火腿倒算是不錯~~~

昕昕爸爸點的Citurs Mustard Marinated Hanger Steak,見到well done個賣相已經深感不妙,食咗一口我肯定以後唔要well done的牛扒(一個唔食生野的男人就唔好學人食牛扒,真係好浪費件扒)

埋單其實唔算平,勝在有里數儲到,個人認為呢d地方只容納識得食生野的人士,唔太好生野就學吓想選甚麼食,好在我食自助午餐算係ok,而且甜品選擇都尚可,不過好難再有下次

2018-08-18
午餐
2018-10-11 4432 浏览
就快到老婆生日,所以,就趁國慶日帶佢食餐早午餐,渡過一個悠閒假期。選址中,因為佢偏素,又想搵間喺環境好啲,地方好坐啲,諗過好幾家,最後選上尖沙咀嘅「BLT Steak」,賣牛扒喎,啱佢咩?正正呢度有提供半自助午餐,上年就喺同佢去過海景嘉福酒店嘅「海風餐廳」大嘆半自助午餐,好享受嗰種環境及悠閒。其實揀嚟「BLT Steak」,仲睇中佢另一點,就喺有對住維港嘅露天位,訂枱時都專登揀坐出面,因為露天位唔多。不過,用餐當日天氣都仲喺頗熱,故最終都坐回入室內。之但喺,有偌大嘅落地玻璃窗,採光十足,就算晌室內,對住外面嘅藍天及燦爛陽光,感覺一樣正。而餐廳環境,本身嘅裝修都頗雅致時尚,木地板、木枱、木櫈、仿磚牆,帶少少美式農村風。最緊要喺感覺舒服,讓我哋可以悠閒用餐,此外,嚟用餐嘅人都較斯文,唔會有搶嘢食嘅情況出現。上文都講咗,嚟呢度主要都喺試其「周末早午餐」(Weekend Brunch)基本價喺$338(成人),包括自助前菜、沙律、烤肉、甜品,另外一客主菜,8揀1,並包一杯餐飲。亦可以好似我哋咁,棄主菜,只食自助項目,賣$218一位,但就唔包餐飲。對呢個「周末早午餐」無興趣,無問題,可以散嗌,順
對呢個「周末早午餐」無興趣,無問題,可以散嗌,順便影埋個「日間餐牌」俾大家參考,有前菜、沙律、三文治、主菜、配菜、烤牛扒……等種類供選擇。
「甜筒」餐包

甫坐低無耐,就會送上兩個餐包,雖然唔知個包有咩名堂,但外觀有少少似成個甜筒。好為好墜手,拎起先知好輕身,因為內裡喺中空,焗得香脆,塗上自家製牛油,簡單得嚟好食。
栗米忌廉湯

當然唔喺講緊罐頭嗰隻啦,啲粟米打得好蓉,口感幼滑細緻,而且,啲粟米味清甜而突出。雖然做得有水準,但都喺略嫌粟米湯欠缺啲特色。
栗米忌廉湯
講到食物,整體種類唔算好多,全部集中晒晌餐廳嘅中央區域,先講正中間嘅大食物枱,主要喺前菜及沙律類,而前者就有凍有熱,就一次過介紹晒有啲咩:火箭菜、芥末醬、羅馬生菜、煙肉碎、麵包粒、海凱沙律醬、雜沙律菜、俄勒崗忌廉汁;放晌上層就有4款預製成嘅沙律:粟米椰菜沙律、西蘭花沙律、薯仔沙律及螺絲粉煙火腿沙律。前菜類食物就包括煙三文魚伴青瓜、蕃茄伴水牛芝士、凍甜蝦、吞拿魚慕絲配加拿餅及松露蛋沙律,而熱嘅則有烤雜菌、烤椰菜仔及意大利青瓜伴蕃茄醬,側旁仲放有少少意大利乾蕃茄、青橄欖同醃泡菜。
頭盤1

由於有3盤沙律菜搭3款醬汁,所以,就分3次食,每次再拼唔同嘅食物。先試試嘅雜沙律菜配俄勒崗忌廉汁,但呢碟中,印象最深喺啲粟米椰菜沙律及凍甜蝦,前者酸爽開胃,仲竟然有陣陣印度嘅香料味,而後者新鮮清甜,口感爽彈。
頭盤2

稍事抖抖,第2碟就以火箭菜配芥末醬,再加啲蕃茄伴水牛芝士、西蘭花沙律及吞俸魚慕絲配加拿餅,原來啲火箭菜內仲加啲少少藍芝士。啲吞拿魚慕絲做得好幼滑,簡單配伴餅乾都可以好好少,之後更加啲乾蕃茄一齊食,會產生出好唔一樣嘅效果。
頭盤3

最後一轉頭盤,凱撒沙律、薯仔沙律及螺絲粉煙火腿沙律襯上幾款熱前菜。啲熱菜又幾好食喎,尤其啲烤雜菌同烤椰菜仔,前者甚具菌香,後者則頗爽口;其實,意大利青瓜都好味,喺黃青瓜就比較苦。
松露蛋沙律

嚟之前都有睇唔少食評讚呢個蛋沙律杯,所以,小弟又點會錯過呢。啲蛋沙律做得濕潤,而且,松露香突出,配上脆口嘅乾麵包片,喺好合襯嘅組合。
冷盤、芝士

另一邊枱面,就擺咗芝士拼盤,共3款芝士,分別喺艾登、布利及藍芝士,並伴有杏脯乾、提子乾、焦糖合核及烘麵包片;後方少少喺兔肉肉醬、雞肉肉醬及巴馬火腿搵哈蜜瓜。
冷盤、芝士
一碟過就正好試晒以上冷盤及芝士各款食物,兩款肉醬就咁食會有少少「漏」嘅感覺,搵啲乾麵包片配搭吓就最好;搵杏脯乾或焦糖合核嚟夾芝士,同樣好有化學作用,鹹香中由點點甜味嚟中和
巴馬火腿有兩款,一款較多脂肪,另一款就無咁多,但一樣咁油潤鹹香,配蜜甜嘅哈蜜瓜,就如芝士配乾果,同樣好食。
烤肉

依度以賣扒為主打,半自助午餐又點會少得佢哋,而是日就供應美國USDA熟成肉眼及烤羊肩,燒得靚仔帶焦香感。
烤肉
而最搶眼反而喺旁邊嘅醬汁,一共6款:藍芝士醬、牛扒醬、薄荷啫喱、英國芥末、燒烤醬、法國第戎芥末,幾有陣勢
。如果你有留意到上文所貼上嘅散點餐牌,食扒用嘅醬汁仲有香蔥田園醬、紅酒乾蔥汁、墨西哥辣椒香草汁、干邑七胡椒汁。
醬汁
果然喺主打賣扒,件肉眼正就正在肉味濃,只喺個人覺得燒得熟咗少少,肉質腍就腍,未喺好軟;而羊肩睇樣好似好乾,但食落又唔喺喎,都幾鬆化。就算一大碟肉,都搵啲意大利青瓜伴蕃茄醬及生果嚟襯一襯,感覺健康啲、平衡啲嘛!
甜品

晌末端,有張小方枱放滿好幾款甜點:蜜桃芭菲、檸檬撻、甘筍蛋糕、黑森林蛋糕、曲奇餅,陣容就肯定唔算大,而且,期間亦無見過佢哋轉款,但就志在一餐飯有啲甜點作結。另外,仲有一大盤生果碟作為飯後果
甜品
雖然老婆無食肉,只喺食沙律、前菜及冷盤,但佢話已經好夠飽,所以,甜品就一於黐我呢碟樣樣試少少。咁多款甜點中,小弟最欣賞喺檸檬撻同黑森林蛋糕,前者面層嘅蛋白脆餅好香脆,中間嘅檸檬軟糕又軟滑,又清新,加上脆口嘅撻殼,都無乜挑剔餅
;後者嘅黑森林,堅喺正宗做法,蛋糕內喺有粒粒酒浸車厘子肉,朱古力味又夠濃,如果唧少啲忌廉就仲好
鮮奶咖啡 $42

由於只食自助食物,無嗌主菜,就唔包餐飲,個人就覺得呢個做法有點小家嘅感覺,因為通常呢啲餐飲嘢成本低,但相對就利錢高。為咗好好嘆吓,小弟都寧願額外點杯鮮奶咖啡嚟襯甜點。至於質素,杯咖啡確然幾醇香,用嘅豆喺啲靚貨,但打奶泡及沖調手勢就唔多合枱喇,表面嘅拉花起晒泡,入口又少份均勻感。
鮮奶咖啡
始終餐廳都唔喺主要做自助餐,只喺午市加設半自助形式,所以,規模唔好跟酒店嘅自助餐比,但勝在用料具質素,做到貴精不貴多。此外,用餐時間特長,12:00pm-4:00pm,可以慢慢嘆,啱晒啲喜歡悠閒,食吓傾吓,又或睇吓書嘅人,亦極適合一大班屋企人,進行家庭聚餐嘅客人。
庆祝纪念
生日
2018-09-29 1609 浏览
又要看景治癒了.....................位於海港城地下...........靜靜的...也不錯.....天氣剛好..................鬆軟......配上牛油..........就是會吃不停.........Berry punch ............羽衣甘藍凱撒沙律🥗........很體貼.....切成小塊.............Rib eye ..........medium well ......但有一點過了.........室內的環境........
又要看景治癒了.....................

天氣剛好..................

Berry punch ............

室內的環境........
2018-08-19 2173 浏览
約咗大肚婆朋友食晚飯,其中一個朋友又因工作關係拒絕食中菜,結果只能夠選食西餐,又要坐得舒服又要好食,最終決定喺地點方面嘅海港城食扒。我哋四個女仔都唔太大食,只係點左一個沙律做頭盤,三個主菜同三個sides,其實都已經好夠飽。食頭盤之前上咗麵包,個麵包過分硬其實真係好難食,至於Burrata cheese沙律就不過不失。 主菜我地點了Black Garlic Short Ribs (非常香口啲肉又夠軟同惹味),煎三文魚皮不夠脆口但都ok,仲有叫左美國USDA Rib Eye 佢既肥膏太大了,有點不值,但啲肉都好juicy,不錯。Sides 是黑松露薯條、烤蘆筍同Mac and cheese三款都好味啊,如果想靜靜地食下野,又坐得舒服,呢度可以再黎。

2018-08-14 1809 浏览
同事好有心, 生日將至, 帶我出去威威BLT STEAK 以前食過一次, 不過因為太貴了, 所以, 今次真係好感激XD我地叫左American USDA Filet 同埋 American USDA Rib Eye, 7成熟D肉基本上都唔洗點用力切的, 冇煮過龍, 好JUICY, 外皮有d脆炸洋蔥圈當然就好好食啦! 中間既洋蔥好甜, 粉漿都薄~黑松露醬薯條都好香脆, 黑松露醬好香濃, 佢同牛扒或者洋蔥圈都好夾! 之後我食牛扒都冇點佢d汁, 改左點松露醬了~另外都叫左份生蠔, 因為我地都中意食size一般大小, 都鮮甜的, 另外佢有2種醬汁比我地配生蠔, 酸酸甜甜咁, 好開胃

炸洋蔥圈當然就好好食啦! 中間既洋蔥好甜, 粉漿都薄~

另外都叫左份生蠔, 因為我地都中意食
2018-07-23
2018-07-08 1801 浏览
I went here alone to have my own relaxing moment after all the work for the marriage. It was not with perfect weather but my mind were so relax and pressure all gone 😊.I ordered the buffet bar only as it already have so much food options, I don't have stomach for the main anymore.The mushroom soup is hot, creamy and full of mushroom. The ready made salad is nicely flavored and fresh. Cold cut tasts good especially the egg salad. They also have some hot dishes, fried mushroom and grilled pumpkin

The mushroom soup is hot, creamy and full of mushroom. The ready made salad is nicely flavored and fresh. Cold cut tasts good especially the egg salad. They also have some hot dishes, fried mushroom and grilled pumpkin are yum.

Shrimps is chewy and fresh, the only thing is the dessert just soso.
The most disappointment is the refill of the pop over is gone😭 it is my favorite and the only place for it....really sad.

I recommend here and will bring my family back!
2018-06-04
2018-07-04 5073 浏览
I hate eating out on Sunday afternoons these days because everybody is doing nothing but Sunday brunch. From fine dining restaurants (Tosca), to steakhouses and casual eateries, everyone is in this all together. It's giving the light eating bunch, like myself, a very hard time.It's been a while since I last visited BLT Steak at Harbour City and what it didn't realize was the fact that they're doing Sunday brunch as well. Thankfully, the a la carte menu is also available and we were able to find
It's been a while since I last visited BLT Steak at Harbour City and what it didn't realize was the fact that they're doing Sunday brunch as well. Thankfully, the a la carte menu is also available and we were able to find something we liked there.
Soy-wasabi ahi tuna tartare ($228) - The smashed sweet peas and avocado purée provided plenty of sweetness for the tuna tartare. That was pretty tasty. The only thing I didn't like about this dish was the crispy shallots (Grade: 6/10).
Soy-wasabi ahi tuna tartare
Crab cake ($172) - A bit of a peculiar look for a crab cake. As a purist, I've always enjoyed the traditional American style crab cakes a little more so this contemporary version with quite a bit of potato rather than crab meat certainly didn't win me over. The smoked piquillo paprika aioli was fairly nice though (Grade: 5/10).
Crab cake
7 peppercorn, Black Angus burger ($158) - There were only a handful of main courses available so I had no choice but took a flyer on their Black Angus burger. I thought it was just average, the beef patty, in particular, could have been a little more juicy.

Everyone seemed to enjoy the shoestring fries more (Grade: 5/10).
Roasted free range chicken ($188) - Pretty tender and flavorful although the preserved lemon rosemary stuffing made it more acidic than it should be (Grade: 5.5/10).
Roasted free range chicken
I would have really liked to sit on the terrace for the view if it wasn't so hot out there.
2018-06-07 2492 浏览
星期六難得和朋友聊天相聚,這是一個很好的選擇,不想吃太多,但又想吃沙律,又想靜靜地,又不想急著用餐限時,這個12-4:00的週末午餐約會地點,正合我們的心意!這裡最吸引我的麵包塗上鮮牛油真的不得了小抔的松露蛋沙律令我停不了口,也有凍蝦🦐,磨菇🍄湯每次我必飲2碗的😋也有熱食的牛/豬不防叫師傅薄砌一片,加上英式芥醬這裡環境好適合三五好友聚會,慢慢聊天又不會限時的週末午餐地方相信在香港已經很少了!
2018-06-02
2018-06-02 1968 浏览
地點方便易搵既,呢間鋪有室內同室外,有個咁好既景,我地就梗係揀outdoor 啦有時會有海風吹過黎好舒服既感覺我地叫完野食佢地就會上麵包,見到個面包就係嘩左聲,好大個差唔多好似我塊面咁Popovers (個包係暖暖地同埋面少少燶燶地,鬆脆柔軟,食落有芝士牛油既味道)生蠔(好鮮甜比較細隻,都好食)凍蝦(隻隻都好大隻好新鮮,食落好彈牙,加埋檸檬汁同佢比既汁一齊食,超好食)Kale Caesar Salad(賣相就麻麻地食落正常無咩特別)西冷牛排叫左7成熟(牛既表面整得太熟,食落比較有口感,好難咬口,牛味唔重)

有時會有海風吹過黎好舒服既感覺

生蠔(好鮮甜
比較細隻,都好食

凍蝦(隻隻都好大隻
好新鮮,食落好彈牙,加埋檸檬汁同佢比既汁一齊食,超好食

Kale Caesar Salad(賣相就麻麻地
食落正常無咩特別)

2018-05-27 1461 浏览
同事既farewell lunch🧚🏻‍♂️semi lunch buffet既BLT steak....自助主要有沙律🥗湯🥘佢有一個黑松露蛋沙律 味道唔錯 但食完已好經好飽🤭餐前包係好多人讚既popover 可能我食時已經凍哂 所以品嚐唔到佢既美味😣但好香芝士味!🧀主菜點左hanger steak...medium rare😋好好食😋雖然肉汁適中 但肉質好喜歡💕Norwegian salmon🐟Herb roasted 🐓 chicken仲有點左burger🍔 飽到已經食唔落🙊☹️
  • Steak
2018-04-23 1802 浏览
哈士奇先生也寫起食評來了,以後也會寫多一點生日要找個地方食晚飯,想簡單點的理應找日本菜,不過相熟的店子都滿坐,又不想搏一搏(要知道日本菜就算價錢一樣,質素也可以差上一倍。)要保險一點,還是去鋸扒較好。地點當然要好,就選在海旁邊的這間BLT Steak,吹著海風大口吃肉,也不失是一個好生日。晚上八點,準時來到現場,沒有室外的位置也不怕,室內也一樣看到海景,這裏的酒價錢合理,不過明早有公事,還是點了有氣水。點了兩個前菜,接下來就是等吃了。先來的是芝士酥餅Popover,外脆內軟。加上極其美味的牛油,配起來自然吃到停不了,遺憾是食到中途時變冷得太快,最後較粘,如果再熱一點就完美了。前菜來了,兩道前菜一冷一熱,分別是蟹餅和seafood ceviche,先談談蟹餅吧,調味是絕對地精準的,加上蟹肉夠多,整體上是很足料的。同樣地,吃到中途時變冷得太快看來是無法避免了。不過香脆的外層和美味的蟹肉,是必定好吃的,起碼不輸外國的水準。第二道seafood ceviche卻真是難得之作,一般以言西餐的海鮮都是有限公司,有部份餐廳會用上日本貨務求提升鮮味,不過今次這道冷盤卻真是令人驚喜。酸汁配上椰奶,混上各
哈士奇先生也寫起食評來了,以後也會寫多一點

蟹餅

第二道seafood ceviche卻真是難得之作,一般以言西餐的海鮮都是有限公司,有部份餐廳會用上日本貨務求提升鮮味,不過今次這道冷盤卻真是令人驚喜。酸汁配上椰奶,混上各種海鮮,其層次和味道是城中難尋的滋味。這裏還有美國種的熊本蠔,不過還是這道seafood ceviche更令人驚艷。
seafood ceviche卻

主菜來了,Medium rare的附骨肉眼扒,這裏的牛扒是先以炭爐燒得表面充滿焦香,再以1700度高溫來保持肉汁。這種處理牛扒的技術,是絕對在家中做不到的,去餐廳食牛扒就是應該食這一種。牛扒以鐵鍋奉上,重點不是入口即融的油脂,而是愈吃愈有味的醇厚肉味。當中最美味的就是附骨的一件。配上海鹽和牛油,除了美味,就只有美味。

眼眺維港,品嚐美食,夫復何求?但願年年有今日。
2018-02-01
seafood ceviche卻
  • seafood ceviche
  • 肉眼扒
2018-03-18 1707 浏览
四人食午餐,其實成日行海港城都會經過呢間野,今日終於同朋友黎,4個人叫2個餐,有一個漢堡包同一杯野飲,另外再叫多一個小食,就係雞翼,分量剛剛好,我哋四個都係偏大食,我地叫咗招牌B L T漢堡包, 揀咗七成熟,勁好食,特別要講就係佢個雞翼,我叫咗唔辣嗰隻,雞翼配嗰個醬好味到不得了,我哋仲用呢個醬點埋薯條真係好好食,另外我個朋友唔係嗌招牌漢堡包,佢哋叫咗另外一個我都唔係好記得,但係記得有蛋同埋煙肉同埋漢堡扒,總括來講兩個漢堡包都好厚好大份,會再嚟食, 唯一缺點就係佢個玻璃窗係望唔到出邊,如果佢個玻璃窗可以望埋海應該會好正,因為佢出邊就係過海但係佢封咗個玻璃窗係磨砂玻璃
真係好好食,另外我個朋友唔係嗌招牌漢堡包,佢哋叫
2018-03-16
午餐