👫喺香港食葡國菜嘅餐廳唔多,突然心思思想食下葡國菜😋 就嚟咗長沙灣呢間隱世葡國餐廳食晚餐🍴餐廳裝潢簡單舒服😚 店員服務態度都好好👍🏻 菜式選擇多元化,價錢亦都好貼地💜 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 不定時更新食評⭐一一一一一一一一一一一一一一🔻Snacks#芝士醬配墨西哥粟米脆片 <$58>原本係牛油果莎莎醬,好可惜嗰日賣晒所以轉咗做芝士醬😫 粟米片炸到啱啱好,勁脆但一啲都唔油膩,配埋鹹鹹地嘅芝士醬食,開胃又好味💜🔻Set Dinner2 Course Set (Starter/Soup/Dessert) + Main Course#招牌葡萄牙烤28日乳豬 <$198>▫配黃薑飯、黑橄欖莎莎及燒汁招牌乳豬皮脆肉嫩,保留咗原有嘅肉汁之餘,仲好香口😚 有5嚿,全部都大大嚿啖啖肉,加埋甜甜地嘅燒汁,成個配搭超正🤤 咬一啖肉,再食啖黃薑飯,撈埋啲黑橄欖莎莎,真係超滿足☺️🔻Dessert#Tiramisu食落比起出面嘅Tiramisu無咁甜膩😛,面頭嘅可可粉仲甘甘地,味道都唔錯㗎✌🏻
👫

🔻Snacks
#芝士醬配墨西哥粟米脆片 <$58>

🔻Set Dinner
#招牌葡萄牙烤28日乳豬 <$198>
▫配黃薑飯、黑橄欖莎莎及燒汁

🔻Dessert
#Tiramisu

🔻Pasta & Risotto
#半熟蛋卡邦尼意粉 <$98>
份量好多,個碟都幾深下😳 熱辣辣嘅意粉面頭有隻半熟蛋,撈勻啲蛋汁同意粉,啖啖都好香滑😋 仲有好多切碎左既火腿,認真足料👍🏻 不過可能因為太多汁,食到最後會有啲膩🤔

🔻Cocktail
#Cuba Libre <$48>
▫Rum, Pepsi & Lime Juice
飲落去第一啖嘅味係百事味,之後就到冧酒味😦,甜中帶少少酸,都幾易入口😚 唔會話好哽喉嚨,唔飲得酒嘅人都可以試下,味道似係加咗冧酒嘅百事可樂🤓
#Screwdriver <$48>
▫Vodka & Orange Juice
飲落第一啖都幾濃嘅酒味,之後慢慢啲橙汁味先出返嚟🤯 個感覺幾特別,可以一試🖖🏻

👾驚喜指數:❗❗❗❗
🔙翻撻指數:❗❗❗
(5個❗最高)
💑提提你:
▪10% Service Charge
甜品款式有機會同Menu唔同🍮,落單時最好問清楚店員🤯
2018-03-13 89 浏览
今日我放假但男朋友要返工,所以決定去接佢收工。去長沙灣接完佢之後,由於男朋友話想鋸扒,所以我地上Openrice是但搵左間餐廳 - BOM Cuisine我地叫嘅係Set Dinner,有餐湯、蒜蓉包、前菜 、主菜、甜品同飲品。是日西式濃湯配蒜蓉包,今日係菠菜忌廉湯,落足料煮得好濃郁;而蒜蓉包夠鬆軟香脆!飲品我地同樣叫凍檸檬茶。前菜我地係一齊食,所以叫左兩款:輕煎帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律拌柚子汁同香煎鵝肝多士配青蘋果沙律,佢地嘅前菜都好用心去擺盤。味道方面,如果帶子煮太耐會變成橡筋,但呢到就煮得剛剛好,食落去柔軟有彈性!而香煎鵝肝多士嘅鵝肝入口質感甘香,唔會太油膩!主菜方面,我叫左香煎西班牙杜洛克豬梅肉扒($228),梅肉扒肉質好鮮嫰,咬落勁juicy~男朋友就叫左美國肉眼扒($268),牛肉唔鞋口,而且配菜嘅黑松露薯蓉好香口惹味!其實我男朋友唔太好甜品,所以兩款甜品都幾乎由我食曬XD木糠布甸好軟滑,木糠亦夠多,啖啖都有XD芝士蛋糕香濃鬆軟,最啱我呢個芝士狂~~總括而言,呢到食物質素同服務態度都幾好,下次黎試下佢個招牌乳豬先~

前菜我地係一齊食,所以叫左兩款:
而香煎鵝肝多士嘅鵝肝入口質感甘香,唔會太油膩!

2018-03-12
2018-03-01 84 浏览
There is a reason why my husband and I kept going back to BOM for dinner 🥘 It is not just a another western restaurant nearby, but the one restaurant that serves with all their heart❣ I would not say it is the best but it is one of the friendliest and the most cozy among all nearby. Likewise, the service is not the only reason we kept visiting the restaurant but the food they serve. Yes, they could be some of those common dishes that you have definitely heard, but most importantly, with a reason

Likewise, the service is not the only reason we kept visiting the restaurant but the food they serve. Yes, they could be some of those common dishes that you have definitely heard, but most importantly, with a reasonable price including an appetiser, soup of the day served with garlic bread, a main course, homemade desserts, and a drink(alcoholic drinks can sometimes be buy one get one for free) 🍷 That is why we usually prefer ordering a dinner set whenever we pay a visit.

We also noticed how BOM is already quite popular in the area. People would even book the entire restaurant for parties (we reckon it was a proposal recently 😆💍). Families love to spend time there and celebrate different occasions 🎊

My husband and I would certainly pay another visit the coming weekend! Keep it up as one of the worthiest local western restaurants in Hong Kong!
Set  dinner
Set  dinner
2018-02-27 113 浏览
招牌葡式烤乳豬 HKD172配黃薑飯、田園沙律、黑橄欖莎莎醬及燒汁 一般燒乳豬畀人嘅印象都係比較香脆乾身,但呢隻葡式烤乳豬就有少少唔同。葡式烤乳豬嘅豬皮烤出誘人嘅焦糖色,無乜燶位,表面光滑,略帶濕潤,賣相好靚,咬落亦都好脆口;而內層嘅豬肉就好出奇地水嫩軟滑,完全唔會韌口同黐牙。簡單啲講,就係外脆內軟。其實本身唔洗加任何醬汁都已經好夠肉味,不過當點埋燒汁之後,又係另一個層次,除咗肉味更加濃郁,整體而言亦都更加惹味~香蒜蕃茄汁藍青口 HKD88 海鮮配蕃茄係一個常見嘅西餐配搭。蕃茄味酸酸甜甜,清新自然,既可以為青口增添多一重嘅滋味,又唔會好濃咁將青口味蓋過。青口嘅size都算大隻,無認真數過有幾多隻,就咁睇大概有10隻左右,不過呢款青口嘅肉質食落就比較鬆散,感覺一般。意大利巴馬火腿及哈密瓜呢兩塊巴馬火腿嘅顏色比較淡,偏粉紅色,擺盤捲成花咁樣,就好似一朵玫瑰花,薄薄一塊鹹鮮嘅火腿,包住一嚿香甜水嫩嘅哈密瓜一齊擺入口,鹹中有甜,甜中帶鮮,可以話係絕配!
招牌葡式烤乳豬 HKD172
配黃薑飯、田園沙律、黑橄欖莎莎醬及燒汁
一般燒乳豬畀人嘅印象都係比較香脆乾身,
但呢隻葡式烤乳豬就有少少唔同。
葡式烤乳豬嘅豬皮烤出誘人嘅焦糖色,
無乜燶位,表面光滑,略帶濕潤,
賣相好靚,咬落亦都好脆口;
而內層嘅豬肉就好出奇地水嫩軟滑,
完全唔會韌口同黐牙。簡單啲講,就係外脆內軟。
其實本身唔洗加任何醬汁都已經好夠肉味,
不過當點埋燒汁之後,又係另一個層次,
除咗肉味更加濃郁,整體而言亦都更加惹味~
招牌葡式烤乳豬

香蒜蕃茄汁藍青口 HKD88
海鮮配蕃茄係一個常見嘅西餐配搭。
蕃茄味酸酸甜甜,清新自然,
既可以為青口增添多一重嘅滋味,
又唔會好濃咁將青口味蓋過。青口嘅size都算大隻,
無認真數過有幾多隻,就咁睇大概有10隻左右,
不過呢款青口嘅肉質食落就比較鬆散,
感覺一般。
香蒜蕃茄汁藍青口

意大利巴馬火腿及哈密瓜
呢兩塊巴馬火腿嘅顏色比較淡,
偏粉紅色,擺盤捲成花咁樣,
就好似一朵玫瑰花,薄薄一塊鹹鮮嘅火腿,
包住一嚿香甜水嫩嘅哈密瓜一齊擺入口,
鹹中有甜,甜中帶鮮,可以話係絕配!

意大利巴馬火腿及哈密瓜
2017-12-18
招牌葡式烤乳豬
2018-02-26 91 浏览
來到長沙灣華荔枝角交界的工業區維修電器,維修完畢後看到一間葡國菜小店,決定入去一試。主菜跟兩個配菜加上來也是200多,看到有乳豬黃薑飯跟葡國海鮮飯算起上來挺便宜。配菜來前叫了lemon squash作飲品,酸酸甜甜的十分開胃,老闆還會問如果太甜可以再作調教。 配菜選了紅菜頭帶子,紅菜頭十分健康而且帶子是半生熟的,酸酸甜甜的紅菜頭作為主菜之前的開始很不錯,沙律菜顏色豐富新鮮,配上柚子汁很怡人。葡萄牙海鮮飯用龍蝦茄汁煮出海鮮湯再配合軟綿綿的飯,算是比較正宗的海鮮飯,而且海鮮份量十足,一隻大蝦還有幾隻小蝦,及帶子、青口、魷魚、蜆、魚塊等,各款海鮮新鮮度也不錯,200元的價錢,性價比高,而且不像坊間的海鮮飯多是3-4人份量,這個一人份的,就比較方便可以吃到。吃完了後, 選擇了甜品木糠布甸,味道不錯,忌廉幼滑香口,如果木糠的份量可以再增加便更好了。Tiramisu的咖啡味十分充足,作為這個晚餐的完結,非常完美。

2018-02-22 1142 浏览
朋友喜歡食葡國菜,而在香港吃葡國菜的餐廳卻不多,最近他找到在長沙灣荔枝角交界有間葡國菜小店,決定放工專程坐車到這小店一試。這一帶是住宅區,沒有了逛街買東西順便晚餐的誘因,算是比較靜,也算有點隱世feel吧,可是也是要在這些地方,才能找到一些特色小店,給自己多點選擇,不再吃一模一樣又質素一般的連鎖店,花點時間來是值得的。餐廳裝飾簡簡單單,不算很特別很高級,但環境也算溫馨,落地玻璃令視線開揚舒適,雖然在外只是對著馬路,另外,老闆娘會向顧客介紹她的特色菜,有空時會聊聊天,給人親切感覺。這裡的set dinner價錢,不像是在巿區可以找到,大概在元朗才能吃到這價錢吧,聽說因為和業主爭取到相宜的租金,所以才能以合理價經營用心的菜式。CRANBERRY JUICE朋友叫了紅莓汁,紅莓汁味道酸酸甜甜,十分清新。可以的話,其實我支持無飲管的,不過吃西餐可能要顧及儀態吧,餐廳就先提供飲管。大蝦凱撒沙律前菜燒蝦凱撒沙律的燒蝦很新鮮有鮮味, 蝦燒了後的特殊香味和新鮮的凱撒沙律配合得不錯,沙律菜份量也不少,足夠這一餐的纖維量需要。香煎鵝肝多士配青蘋果沙律鵝肝多士煎得剛好,油份十足,香氣迷人,吃到有海鹽提味,而

CRANBERRY JUICE

朋友叫了紅莓汁,紅莓汁味道酸酸甜甜,十分清新。

大蝦凱撒沙律

香煎鵝肝多士配青蘋果沙律

鵝肝多士煎得剛好,油份十足,香氣迷人,吃到有海鹽提味,而且多士微微的脆,正。
旁邊還附有香甜的蘋果莎莎解膩,以及鮮爽的沙律菜,令人胃口大開。

招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯黑橄欖莎莎及燒汁$198
主菜選擇了葡式烤乳豬配黃薑飯, 烤乳豬可算是吃葡國菜的首選,乳豬的皮烤到香脆可口再,而肉質則十分嫩滑多汁,掌握得很好,味道不會有豬臊味,加上特製的醬汁咸度適中,十分惹味,黃薑飯薑味輕,不喜歡薑的也沒問題,黑橄欖有咸香味道,以這樣的價錢吃到五塊高質素的葡式乳豬,在香港這個環境實在十分抵吃,甚有驚喜。 果然是老闆娘推介的招牌菜,正。

最後是選甜品的時間,想不到SET DINNER也預備了三款不同的甜品,很有誠意,今晚甜品分別有木槺蛋糕、TIRAMISU和芝士蛋糕,我們選了前兩者。

木槺蛋糕
TIRAMISU
TIRAMISU味道幾正宗,有少少咖啡味酒香,各層分佈都得置,木槺蛋糕個人覺得CREAM多了少少,又較少木槺餅碎,兩件細細件,可以滿足口腹之餘又不會太大負擔,幾好。

Attracted by the name of restaurant, BOM Cuisine, on curious to know what kind of food and how is it taste, and we go there to try on tonight.It is a small Portuguese restaurant, crowded of customer but not noisy, makes you feel comfortable and waiters are very friendly. Food is good especially the fish (Bass) and dessert, the presentation makes you to try. Will try other dishes and dessert next time.Tips: Better make reservation before going.

2017-12-29
  • Dessert
  • Bass
2017-12-25 160 浏览
看到open rice評論來了試吃,我們並沒有點套餐,因為不是太肚餓,我們點了烤乳豬($178)和牛柳($268),散叫了飲品,2個主菜上枱時有點冷冷的,好像是輕微翻熱拿來,不夠熱令我完全失去食慾,再來乳豬味道其實不錯的,香口皮也有口感,雖然挺肥的但入口不會滿口油味,配的黃薑飯十分硬,牛柳7成熟剛好,可能是牛柳關係不算牛味重,飲品味道調得也很淡,整體沒其他評論說得那麼好吃。
烤乳豬
2017-12-14 243 浏览
阿林:位於長沙灣的小店,主打葡萄牙和西班牙菜。為圖方便,我點了兩份set dinner。前菜選了巴馬火腿配哈蜜瓜,當日餐湯為菠菜湯配蒜蓉包。菠菜湯雖濃稠,但亦過於單調,宜加點檸檬汁提味。蒜蓉包帶牛油香,如蒜味更重,麵包更脆,就更好。首道主菜為烤乳豬配黃薑飯,豬肉皮脆肉腍,肥瘦均勻,惟有股羶味,需靠醬汁掩蓋。另一主菜為海鮮燴飯,以龍蝦燴製,配料有虎蝦、魚、魷魚、蜆、青口和帶子,非常豐富。除了米飯偏濕外,大體算不錯。甜品點了玫瑰荔枝蛋糕及柚子菠蘿芝士蛋糕。選材得宜,但口味偏甜,且配搭方式和份量未能拿捏恰當,導致某些食材搶盡風頭,遮蓋了其他味道。4-course dinner吃得飽飽,埋單每人約$280,可以接受,但這價錢亦能有更佳選擇。
巴馬火腿配哈蜜瓜
菠菜湯
蒜蓉包
烤乳豬配黃薑飯
海鮮燴飯
玫瑰荔枝蛋糕及柚子菠蘿芝士蛋糕
玫瑰荔枝蛋糕及柚子菠蘿芝士蛋糕
2017-12-13 179 浏览
先講最好味的dish~~~~~~ 黑椒豬手! 估佢唔到. 不是做得香脆個種, 而係入口即融既油香成塊皮都忍口, 唔敢食哂去! 煮得時間充足及夠"慢"內質好難唔香軟~ 蘋果醬太凍, 配合起上黎, 感覺不好醬汁..... 不點也罷... 伴碟....可以再花點心思28日乳豬配黃薑飯預左乳豬沒大驚喜, 脆, 肉嫰係依度菜既基本反而期待個飯!  松露醬雖然不是太貴....但無需咁多我不喜歡菇味, 比哂豬手食飯有點乾, 如撈埋松露醬又有點油, 跟的醬汁又不好食但味道做得十分適宜這店應該做好多點細節位....很醜樣.....好彩無收餐
先講最好味的dish~~~~~~
成塊皮都忍口, 唔敢食哂去! 煮得時間充足及夠"慢"
內質好難唔香軟~
蘋果醬太凍, 配合起上黎, 感覺不好
醬汁..... 不點也罷... 伴碟....可以再花點心思
28日乳豬配黃薑飯
預左乳豬沒大驚喜, 脆, 肉嫰係依度菜既基本
反而期待個飯!  松露醬雖然不是太貴....但無需咁多
我不喜歡菇味, 比哂豬手食
飯有點乾, 如撈埋松露醬又有點油, 跟的醬汁又不好食
但味道做得十分適宜

這店應該做好多點細節位....很醜樣.....
好彩無收餐
题外话/补充资料: 長沙灣....不近地鐵的位買, 咁既價錢真係有點貴, 如不加一, 考慮再去機會, 會大好多 不過真心算好食
2017-12-02
2017-12-11 191 浏览
Happy Sunday想找個地方靜靜地食brunch~今次波仔帶我同一家大細去了一個新地方!葡式CAFE 這間餐廳很舒服,有點葡式有點西式。菜式種類很多,有意粉同risotto,有小朋友的客人都很適合!波仔點了牛扒,5成好像有點熟~配的熱辣辣粗薯條好好味!炸的顏色很平均,岩岩好!去到葡式的餐廳,當然一定會試脆皮乳豬!午餐Menu有實在太好了,乳豬皮燒得很脆,肉質也很嫩😋只是肥肉比例有點多,不過好好食! 配上黃薑飯,感覺冇咁肥膩~店員服務非常好!很滿足的一餐!
Happy Sunday

想找個地方靜靜地食brunch~
今次波仔帶我同一家大細去了一個新地方!

葡式CAFE

這間餐廳很舒服,有點葡式有點西式。

波仔點了牛扒,5成好像有點熟~
配的熱辣辣粗薯條好好味!炸的顏色很平均,岩岩好!

去到葡式的餐廳,當然一定會試脆皮乳豬!

店員服務非常好!很滿足的一餐!
Grilled  Australian sirloin steak
招牌葡萄牙燒乳豬配黃薑飯
2017-12-10
招牌葡萄牙燒乳豬配黃薑飯
  • 招牌葡萄牙烤乳豬配黃薑飯
2017-12-11 118 浏览
很少到長沙餐一帶搵食,但跟googlemap開車來也不難找,附近還有$14/小時的停車場,很方便。我們來之前一小時才打電話訂位,兩個大人一個B,咦,有位喎,即刻過來,不過當時心諗,咁遲訂位都仲有枱,間餐廳可能唔係好popular。嚟到的確餐廳只坐了兩、三成客,但之後不足半小時已坐近八成full。我們點了兩個set dinner,老公點了招牌乳豬配黃薑飯,我點海鮮燴飯,(由於一邊食,一邊要餵阿B食嘢,冇影相,p.s.餐廳是有ikea high chair 提供的)。以二百蚊度一個set,包starter、湯、main course同desert、餐飲,真係好抵,而且我覺得佢每一個course都好用心做,例如我個頭盤要了帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律伴柚子汁,三粒帶子size雖然不大,但廚師都很用心把帶子煎香,而配沙律的柚子汁亦很有清新的感覺(唔知個柚子汁係ready made,定係廚師自己調較)。老公個頭盤係parma ham配哈密瓜,我冇試,但賣相不錯。當晚餐湯係薯仔湯,味道都唔錯,個湯都等咗好一陣先上,一問之下原來廚師仲整緊,所以佢唔係整咗一大煲好似例湯嗰種。到main course了,個
到main course了,個海鮮燴飯份量大,海鮮份量亦多,飯的軟硬程度恰到好處,但對於食物,我一向都是重質不重量,我覺得個海鮮飯望落啲汁的確好似好濃,但食落就覺得海鮮味唔係好夠,廚師可能要再研究一下。
老公話佢main course既乳豬都不錯,由於我唔食豬所以無試,不過可以見到啲皮係燒得好趣。
食完main course已經好飽,仲有desert,如果我冇聽錯,啲甜品全部都係廚師自己做,甜品選擇好多,我點了 earl  grey mousse cake(唔記得正確個名),老公點了木糠布甸,兩個甜品一啲都唔馬虎,mousse cake係一個個獨立做,唔係做咗一大盤砌一舊仔俾你嗰種,我覺得可以媲美平日賣開五、六十蚊嗰啲甜品,宜家跟set包埋真係好抵。
最後要讚服務員殷勤既態度,很細心,亦很留意食客的需要。
我和老公都話會再嚟!
2017-12-09
2017-12-09 134 浏览
第一次食呢間,細細間,好有人情味,所以員工都當客人伙自己人咁,服務非常周到,時不時就自動斟水,食物嘅味道好吃😋!而且仲係不限時,任你坐架!三五好友傾一晚,由前菜到甜品,餐廳慢慢上菜,我地就慢慢品嚐,慢慢傾計!超好!當然,餐廳不限時間,都希望做為客人嘅我地唔好霸做人地做生意嘅時間,所有野都係相向嘅,餐廳識做時,做為客人嘅我地都應該要識做架嘛!我一定會再返去幫襯架!

我一定會再返去幫襯架!
2017-12-01 152 浏览
我是很嘴刁的人 為朋友慶生可以找了一整晚OpenRice 終於找到這間餐廳 在電話溝通時對方很有禮貌 並得知 有人生日 主動說有寫祝福語的服務來到餐廳 侍應很有禮的介紹食物意外地 以為食物都是要單點想不到 想吃的 都在Set Dinner中價錢亦相當實惠 然而 食物卻一點也不馬虎前菜 已經很認真的製作 特別配搭 令我喜出望外 廚師 並不看輕 小小出品主菜 點了1)美國肉眼扒配黑松露薯蓉很多餐廳都會煮到很乾 難咬開 沒有肉汁 但這裡 是很好吃的 還有伴碟的薯蓉而且 廚師得知我們是 一起分享 體貼地預先替我們切開2)招牌葡萄牙烤28日乳豬來吃葡萄牙菜 總要吃招牌貨吧果然 很嫩滑 香脆 仍保留肉汁3)焗銀鱈魚柳魚肉滑 很溶化 味道香甜4)傳統葡萄牙海鮮燴飯海鮮數目及款式多 而且新鮮大隻汁的味道 飯的軟硬程度 適中配合蛋糕上場 我也驚喜了侍應特意熄掉燈 唱著生日歌 遞上祝福連隔離桌的客人 也投入 拍手歌唱蛋糕口味新鮮 是廚師特別設計有清甜 香濃 並 融入新鮮水果餐廳 環境舒適 侍應會微笑對待 主動酙水唯不是 於人流旺區以致 客源不太多不願 這間 用心製作 用禮待人 的餐廳 不被發現願更多人 賞
我是很嘴刁的人

願更多人 賞識 它的好😊

2017-11-30
庆祝纪念
生日
呢日係長沙灣行左好耐,見到呢間野個樣好似幾吸引咁,所以就入去試下。入面個環境好有feel,係幾有情調既餐廳!我地叫左一個SET同埋一個飯,補少少錢就可以要哂甜品同埋湯,兩個人share剛剛好。個包好香脆,濃濃既香蒜味白湯鹹味適中,幾creamy。呢個係前菜拼盤,巴馬火腿以及哈密瓜,好正呀,個ham油香濃郁,配上哈密瓜既香甜,口感一流。主菜黎啦!!!我地叫左美國肉眼扒,肉汁好多,有咬口,個薯蓉都好好味仲有幾款醬揀添,但個人都係鍾意佢原本個汁多D,比較香濃,也能去除油膩感。仲有就係呢個飯,佢個汁真係好幼滑,令每一粒飯都包裹著濃濃既香蒜味。我仲叫左杯凍朱古力,一D都唔馬虎架,creamy而有濃濃既可可味。最後,當然係精選既甜品,呢個係黑加侖子既甜品,第一次試呢個咁特別既味道,一試難忘,差D想再叫多個haha如果下次經過呢邊,會再黎試,性價比極高呀!

入面個環境好有feel,係幾有情調既餐廳!

個包好香脆,濃濃既香蒜味

白湯鹹味適中,幾creamy。

如果下次經過呢邊,會再黎試,性價比極高呀!
2017-10-31