2018-07-30 445 浏览
朋友相約晚餐,最後選擇了到銅鑼灣區。選擇了一間意大利餐廳,位於大坑區,與維園及天后相距幾分鐘路程,但明顯人流就少了很多。大坑區因鄰近銅鑼灣,交通不會太不方便,但又沒有銅鑼灣的擠迫嘈雜,所以亦是一個進餐的好地方。附近不乏豪宅,亦有會所及學校,而各式各樣大大小小的食肆亦不少。餐廳佈置簡雅,清靜舒適,使人感到寧靜寫意,可以安靜地進餐的地方。餐廳走的是中高檔路線,店長很有禮貌,招呼周到,殷勤地介紹餐牌上的食品。餐牌是簡簡單單的,曾經聽有人說過,款式不一定要多,多就未必會專。可能朋友知我喜歡食牛扒,所以約我到這裡來。餐廳名字Bovini,意大利文是牛的意思,而且叫得Steakhouse,就是食牛扒啦,所以主菜都是牛扒,正合我意。我們就要了一客Joyful 3 Course Dinner Set for Two ($899)的二人套餐,包括有是日餐湯兩客,兩款前菜,主菜是16安士的美國西冷扒,我們亦依店長及餐牌的推介,加$100轉為肉眼扒,朋友還要了一杯西班牙的Berry’s Merchant’s Range 紅酒 ($68),原來朋友要駕車,這杯紅酒是叫給我的。先來的是麵包,配意大利餐廳常見的黑
朋友相約晚餐,最後選擇了到銅鑼灣區。

先來的是麵包,配意大利餐廳常見的黑醋及橄欖油。麵包微熱而鬆脆,蘸黑醋來食,健康而味道不錯。
麵包配意大利黑醋及橄欖油

Berry’s Merchant’s Range紅酒果味濃郁,酒香撲鼻,酒味也頗為濃烈,不錯。

至於兩道前菜,我們要了一客Fritto di Gamberetti Misto,是炸蝦配蛋黃醬。一上枱就聞到炸蝦味,食落粉漿適中而不油膩,蝦肉扎實彈牙,爽脆有鮮味,加了少許黑椒,配蛋黃醬來食非常可口好味,還有些沙律菜伴碟。吃著炸蝦飲紅酒亦很夾。

Fritto di Gamberetti Misto

另一道前菜是Cozze di lemone e Burro,加拿大青口用蒜蓉、檸檬汁及牛油煮成。青口頗為大隻,味道鮮甜,乾身而不見蒜蓉,但蒜蓉及牛油的味道盡在其中。
Cozze di lemone e Burro

是日餐湯是雜菌忌廉湯,雜菌全打碎,湯很濃稠,有松露香味,味道也很好。
是日餐湯 - 雜菌忌廉湯

主菜的16安士美國肉眼扒份量十足,一端上來就聞到很香。我們要五成熟,出來外面較為微黑但不算焦,裡面則仍有些紅色而保留著肉汁,伴碟有小露筍、西蘭花、花椰菜及小蕃茄等,另配薯蓉。牛扒燒得很好,肉質腍滑有肉味,用料上乘,配少許芥末醬來吃,炸蝦與牛扒來佐酒,相得益彰。

16安士美國肉眼扒

雖然沒有主食,但牛扒份量十足,一頓豐富的高質晚餐,平均每人$587,雖說不上便宜,但亦物有所值,我們都很滿意。
Fritto di Gamberetti Misto
Cozze di lemone e Burro
是日餐湯 - 雜菌忌廉湯
16安士美國肉眼扒
帶左爸爸媽媽去左一間西餐廳食佢地人生第一次既西餐😎想知兩位老人家有咩感想 邊碟清得最快 就要睇以下食評啦😂食個包先啦.香炸蝦配黑椒沙律醬 $128.第一道上枱既菜 係炸蝦😂 雖然我影得唔好 不過佢係好食架!就算唔點醬放入口都好夠味😊.蝦炸得金黄香脆 每一隻都炸到好香口 蝦肉入口爽口 我媽媽大愛哩碟😚至於個他他醬都好正 唔會好似食開個d沙律醬咁 係會有少少黑椒香 唔會太膩😳😳.神奇既係哩碟野雖然係油炸 但隻碟冇乜油😱😱😱自家製肉丸配特色蕃茄醬 $98.相較於炸蝦 我覺得哩份肉丸除左賣點係自家製之外味道冇乜大驚喜.由於家人已經上左年紀 哩份肉丸對於佢地黎講係有少少un左d 不過對於我哩d中女黎講就岩岩好既 太淋就唔好食啦😂.總共有7粒 大部份都係我食晒 肉丸d肉打得好碎 亦食到有d根位 個人覺得有少少鞋口唔夠嫩 🤔個汁係有別於平時食開既蕃茄醬 唔會太酸 肉丸本身已經有少少source 如果想再濃味d就可以配個醬😊😊😊.普普通通啦 純綷想俾屋企人試下咩係肉丸🤣🤣🤣如果俾我揀多次會試蟹餅😛😛自家製特色pizza $178.其實自問英文麻麻 見到雞肉pizza咪叫囉🤣🤣點知佢係超級好食 係全家一

食個包先啦

香炸蝦配黑椒沙律醬 $128
神奇既係哩碟野雖然係油炸 但隻碟冇乜油😱😱😱

自家製肉丸配特色蕃茄醬 $98

自家製特色pizza $178
其實自問英文麻麻 見到雞肉pizza咪叫囉🤣🤣點知佢係超級好食 係全家一致認為架🤣🤣🤣入到去唔知食乜好一定要叫哩個😛
賣相好中東pizza感覺 味道好特別 不過係好味個隻特別😊😊😊👍👍👍👍
其實個pizza唔算大個 但每人快有分到件 如果再cut細件d就好啦😆成個pizza都係橄欖油 雞肉好彈牙 亦都好cheese 又有洋蔥同蔥花 菇咁 有少少fusion既感覺
味道真係唔錯 不過文字形容唔到出黎 總之入口會有驚喜 信我🤣🤣🤣

.白酒忌廉龍蝦肉扁意粉 $268
白酒煮蜆就食得多 不過白酒煮龍蝦就真係未食過🤣所以想叫d特別又穩陣既dish俾屋企人試試😳😳😳
賣相唔錯 龍蝦肉鮮甜多膏 值得一讚 不過龍蝦肉唔多 但計埋價錢都好合理既😊😊😊
扁意粉沾滿左白汁 同時又滲左少少龍蝦味同酒味 扁意粉是手造的嘛?我覺得又幾彈牙喎 又唔會一夾就斷
哩碟味道質素都屬中上 整得好食 但冇乜特別驚喜 係穩陣之選呢
2018-07-23
  • Bovini  pizza
2018-07-18 128 浏览
千年老友飯局,選個好地方是必須的。今晚揀了 Bovini, 環境高檔,坐位舒適,味道十足。我們點了個三人套餐,另加意粉一客,四人大滿足。🎉🎉甫坐下便奉上自家制麵包,肚空空乾等時,吸引力一千 😋😋😋自家制麵飽套餐內包三式頭盤,分別有炸蝦、蟹餅及沙律 😍😍特式香煎蟹餅蟹肉超香,不愧是香煎,質感結實配沙律醬,味道不錯。香炸蝦配黑椒沙律醬脆醬薄薄,蝦肉口感軟熟,帶點黑椒微辣,不吃辣也能接受。意大利芝士蕃茄沙律色彩豐富,賞心悅目!多種不同的蕃茄,和而不同,以橙色那款最美味,天然蕃茄甜亦是最重;配點紫洋蔥吊味,完美配搭。南瓜忌廉湯足料南瓜湯,啖啖都嘆到南瓜蓉。New York Strip Lion 14oz 混有洋蔥醬汁調得很惹味,扒亦煎很香,肉質有咬口。五成熟最理想,大廚亦拿捏得很準繩。Prime Rib Eyes 肉眼扒三人餐本身跟魚扒,由於休漁期關係,沒有魚扒提供,餐廳改以肉眼代之。肉質較 Strip Lion 軟腍,醬汁味相對淡口。香蒜白酒炒蛤意粉 翠綠碎香草配艷紅的辣椒粒,蒜香撲鼻。意粉彈牙有咬口;蜆肉剛剛熟,鮮甜嫩滑;味道咸鮮微辣,合湊出美味的一道意粉。白酒忌廉龍蝦肉意粉色香味俱全的龍

甫坐下便奉上自家制麵包,肚空空乾等時,吸引力一千 😋😋😋

自家制麵飽

套餐內包三式頭盤,分別有炸蝦、蟹餅及沙律 😍😍

特式香煎蟹餅

蟹肉超香,不愧是香煎,質感結實配沙律醬,味道不錯。

香炸蝦配黑椒沙律醬

脆醬薄薄,蝦肉口感軟熟,帶點黑椒微辣,不吃辣也能接受。

意大利芝士蕃茄沙律

南瓜忌廉湯

足料南瓜湯,啖啖都嘆到南瓜蓉。

New York Strip Lion 14oz

Prime Rib Eyes 肉眼扒

香蒜白酒炒蛤意粉

白酒忌廉龍蝦肉意粉

色香味俱全的龍蝦意粉,原餐單是配扁意粉的,可惜扁意售罄,只能改用吸汁力較普通的正常意粉。

龍蝦拆肉連膏配忌廉汁一起煮的意粉,吸滿膏汁,配合碎香草,極致美味。如果多放一點龍蝦肉就更完美。 😋😋

良朋共聚,美酒佳餚,說不完的話題,人生一樂也 😂😂😂

2018-07-14 810 浏览
一塊牛扒就算幾優質都需要廚藝精湛的廚師悉心烹調下才能以最完美一面示人。🐮🐮🐮位於大坑<Bovini>在意大利文的意思就是<牛隻>,地點亦非常便利,港鐵天后站行過去便是了。小店氣質優雅,座位是舒服的皮梳化,配上簡潔的裝飾,無論情侶夫婦或是好友談天聚會都非常適合今天不是太肚餓,所以輕點一個沙律後和老公各自點一個主菜便好了先來一客熱辣辣的麵包~~🍞🍞🍞麵包即烘得熱辣辣,脆卜卜~~非常鬆軟☁☁☁熱力令內裡的牛油剛好溶化,正喎!!<意大利芝士番茄沙律>明知將會啖啖肉,當然要先吃個沙律來平衡平衡大量的意大利超甜番茄及沙律菜都非常新鮮爽脆,再配上黑醋汁,水牛芝士和意大利水瓜紐,既清新又健康<慢煮羊小腿肉>羊肉一向令我又愛又恨,愛的是他的羊香味,恨的亦是若煮得不好那種過份超濃的羊羶味就。。。😅😅😅(我也知很矛盾,大概只能説我愛吃羊,但不能接受太濃的羊羶味吧)幸好今次吃到的羊肉是用慢煮的方法烹調,所以羊肉味不會全部逼晒爆晒出來😅😅😅肉汁和羊香依家鎖住在肉內,隨著咀嚼才慢慢釋放出來~~~由於是慢煮的關係,羊小腿的肉質非常稔滑,就好像沒有肌肉纖

蒜蓉包

先來一客熱辣辣的麵包~~🍞🍞🍞

麵包即烘得熱辣辣,脆卜卜~~非常鬆軟☁☁☁
熱力令內裡的牛油剛好溶化,正喎!!

Insalata di Pomodoro e Mozzarrlla

<意大利芝士番茄沙律>
明知將會啖啖肉,當然要先吃個沙律來平衡平衡

Slow Cook Lamb Shank stew

<慢煮羊小腿肉>

肉汁和羊香依家鎖住在肉內,隨著咀嚼才慢慢釋放出來~~~

由於是慢煮的關係,羊小腿的肉質非常稔滑,就好像沒有肌肉纖維一樣~~香軟柔滑,連筋膜都被慢煮得滑滑的,滿滿的骨膠原

伴隨還有新鮮無渣的蘆筍,這絕對是吃著啖啖肉時的心靈雞湯😝😝😝
USFA Striploin 16oz

<香煎16安士西冷配黑椒紅酒汁>
16安士!!!超巨型!!!

老公未食都已經即時心心眼

大廚把西冷牛扒外表輕輕煎熟後碳烤,微微的焦香味徐徐滲出。

內裏完美的呈現著粉嫩紅色,肉汁豐富,嫩滑無筋,牛味濃郁

朋友平常會說:買塊牛扒返屋企煎仲好啦,平咁多。
但<為食小肥兔>我覺得與其用幾百蚊買塊牛扒返嚟但煎衰咗,完全唔好食既話,咪連嗰幾百蚊都嘥埋,不如加多少少錢正式去扒房食個靚扒仲好過啦。

2018-07-04
蒜蓉包
Slow Cook Lamb Shank stew
USFA Striploin 16oz
  • USFAStriploin16oz
  • SlowCookLambShankstew
  • InsalatadiPomodoroeMozzarrlla
2018-07-09 214 浏览
今晚約了好友吃飯,揀了大坑的Bovini,因為牛排🥩出名,這裡的燈光柔和,雖然地方不大,不過坐得舒服,適用朋友聚餐。我們㨂了三人餐$1599,加$100可選3個starter ,另外加了一個白酒忌廉龍蝦肉意粉$268,吃牛排點少得紅酒🍷$68杯。紅酒🍷是西班牙,飲落果味十足,果然吃牛排的絕配。前菜一:意大利芝士蕃茄沙律,蕃茄比想像中鮮甜,配合橄欖油、意大利陳醋、芝士、火箭菜,層次感豐富,為今晚晚餐揭開序幕。前菜二:特色香煎蟹餅,以古列型式炸過,內𥚃的蟹肉豐富,配上沙律更加美味。前菜三:特色炸蝦,蝦肉被薄薄的炸漿包著,保留著蝦肉的肉汁,吃落沒有肥膩感。餐湯:是南瓜濃湯🎃,味道不會太甜,反而帶少許鹹味,我很喜歡這個湯。💕香煎16安士西冷配黑椒紅酒汁,用了美國usda西冷扒,上枱時香氣四溢,切開後流出豐富的肉汁,肉質帶著一點嚼勁而不會靱,牛肉味濃郁,而西冷旁邊的脂肪非常甘香,我們很快就將這塊厚厚的西冷消㓕了。香煎16安士肉眼配牛燒汁,同樣用美國usda的肉眼扒,不過肉質比起西冷就腍身,肉質纖維細緻,牛肉味比較西冷排淡少許,配合黑椒和牛燒汁,更覺得好味。芝士薯蓉,用了味道帶少許酸的芝士,混合薯

紅酒🍷是西班牙,飲落果味十足,果然吃牛排的絕配。

芝士薯蓉,用了味道帶少許酸的芝士,混合薯蓉,令人吃不停。

香蒜白酒炒蜆意粉,香蒜和白酒的味道溶入蜆中,令到蜆肉更加鮮甜,而意粉吸收了蜆肉的味道,變得更加美味而有嚼勁。

白酒忌廉龍蝦肉意粉,上枱時,龍蝦的香味已經漂出來,意粉完完全全被龍蝦糕和肉所包圍,雖然看不到太多龍蝦肉,不過意粉非常有龍蝦的味道,我們三扒兩撥就吃完了意粉。

2018-07-04 487 浏览
一向愛來大坑覓食,皆因這個小區,不但交通便利,鄰近鬧市,而且有著難得的慢活氣息。穿梭大街小巷,在特色小店的包圍下,正好中和銅鑼灣嘅熱鬧氣氛。其實早兩個星期先去完大坑一間歐陸小館食 brunch,不過這晚又心思思,決定再接再厲,而今次嘅目標就係位於銅鑼灣道嘅美式扒房 「Bovini Steakhouse & Bar」。 據說店名 Bovini  係意大利文「牛群」嘅意思,咁即係開宗明義以「牛」做主角喇!餐廳位於銅鑼灣道 128 號地舖,門面唔算起眼,以啡木色為主調,店內面積不大,幾乎係一眼見曬。近門口處放了數張二人桌,而入面就以梳化座為主,寬敞闊落,非常舒服,牆身掛滿藝術畫作,加上幽暗嘅燈光,令室內倍添氣氛。細看餐牌,二人套餐共有兩款,分別為 Joyful Dinner Set (包前菜、是日餐湯、牛扒) ($899) 及 Deluxe Dinner Set (包前菜、是日餐湯、牛扒、薄餅或意粉) ($1049),另外亦有一款適合三人享用嘅套餐 Premium Dinner Set (包前菜、是日餐湯、牛扒、魚、薄餅或意粉) ($1599)。如果唔想食套餐嘅話,當然也可以散點,有前菜、意
細看餐牌,二人套餐共有兩款,分別為 Joyful Dinner Set (包前菜、是日餐湯、牛扒) ($899) 及 Deluxe Dinner Set (包前菜、是日餐湯、牛扒、薄餅或意粉) ($1049),另外亦有一款適合三人享用嘅套餐 Premium Dinner Set (包前菜、是日餐湯、牛扒、魚、薄餅或意粉) ($1599)。如果唔想食套餐嘅話,當然也可以散點,有前菜、意粉、自家製 Pizza、牛扒、羊小腿、甜品及飲品等可供選擇,豐儉由人。兩個人吃得不多,就簡簡單單點客前菜,再各自選個主食。
點完餐後,店員隨即為我倆送上一籃餐前麵包,兩款麵包拿上手還是熱烘烘的,輕輕掰開當中嘅小圓包,原來入面已經事先塗上了牛油並夾滿蒜粒,咬一口,包身非常軟熟,蒜香味突出,若不是要留肚吃主菜的話,真想再追加多一客!
前菜選了店員力推的特色香煎蟹餅 ($138),蟹餅選用大塊珍寶蟹肉炮製,而且一客有成 6 件,分量不少。一口咬開,外層金黃焦香,非常脆口,入面啖啖蟹肉,鮮味爆棚。
輪到吃主菜,先嘗這客鹽焗海鱸魚 ($348),原條鱸魚以海鹽烤焗,端上桌時見魚身被粗大的鹽粒重重包圍,旁邊伴以車厘茄、香草及檸檬,香味突出,賣相討好。店員十分細心,先讓我拍照,然後替我們把鱸魚面頭的鹽層撥開,再片起魚皮。叉起魚肉入口,質地幼嫩滑溜,既肥美又不多骨,而且魚鮮味濃郁,不過如果可以加多點菜蔬或薯仔之類伴吃,食味應該會更加豐富。
既然餐廳以「牛」作主打,一場來到,當然唔可以錯過,所以另一客主菜就揀咗香煎 16 安士肉眼配牛燒汁 ($598)。來自美國的安格斯 Prime Grade 肉眼扒,先經高溫煎香,再以焗爐烤焗,上桌時配有一小碟薯蓉。塊扒份量唔講得笑,有成 16oz 重,表面烤得焦香,切開內裡仍然露出粉嫩紅色,師傅控制火喉得宜,沒有烹調過時,入口牛香味濃郁、肉汁豐富,不用點任何醬汁已非常好味。
食完咁大塊肉,餐後點了伯爵茶 ($38x2)  作結,茶色和茶香味都非常濃郁,口感清爽,帶淡淡的佛手柑芬芳,用作解膩一流。
2018-07-03
向來無論o係生活上定係工作上都鍾意穩穩定定既我,,,,,近呢半年工作壓力大到有小小透唔到氣~終於我都的起心肝要離開呢個做左7年既地方**為左慶祝我搵到新工, 今晚就一於去食餐好既慶祝一下!!!今次揀左呢間意大利餐廳bovini~SET DINNER FOR 2有兩個選擇....我地揀左$1049 既Deluxe Dinner Set, 有2個 Starter +湯+牛扒+意粉/ Pizza~落左單之後, 店員就送上麵包籃~Foccacia麵包用左香草蕃茄乾同黑橄欖,,,,,外皮微脆, 麵包綿密!!!仲要係每日o係鋪頭自家製作~我地好快就 K.O.哂成籃**Starter方面我揀左Tomato Salad同Crab Cake~Tomato Salad用左幾款唔同既蕃茄....每一款既口感同甜度都唔同~配搭埋燈籠椒同黑醋汁~好清新, 好開胃!!Crab Cake外皮炸得香脆....口感軟燸~幾乎每一啖都食到蟹肉, 好鮮味!!Soup of the Day 係紅菜頭濃湯...紅菜頭係出哂名既「Super Food」,,,,,,既補血排毒, 仲可以降血壓~平時我都好鍾意買紅菜頭果汁泥飲....
向來無論o係生活上定係工作上都鍾意穩穩定定既我,,,,,
近呢半年工作壓力大到有小小透唔到氣~
終於我都的起心肝要離開呢個做左7年既地方**
為左慶祝我搵到新工, 今晚就一於去食餐好既慶祝一下!!!

今次揀左呢間意大利餐廳bovini~

SET DINNER FOR 2有兩個選擇....

落左單之後, 店員就送上麵包籃~
Foccacia麵包用左香草蕃茄乾同黑橄欖,,,,,
外皮微脆, 麵包綿密!!!
仲要係每日o係鋪頭自家製作~
我地好快就 K.O.哂成籃**

Tomato Salad用左幾款唔同既蕃茄....
每一款既口感同甜度都唔同~
配搭埋燈籠椒同黑醋汁~
好清新, 好開胃!!

Crab Cake
外皮炸得香脆....
口感軟燸~
幾乎每一啖都食到蟹肉, 好鮮味!!

Soup of the Day 係紅菜頭濃湯...
紅菜頭係出哂名既「Super Food」,,,,,,
既補血排毒, 仲可以降血壓~
平時我都好鍾意買紅菜頭果汁泥飲.....
紅菜頭本身味道清甜, 呢個湯仲加左胡椒既香味,,,,,
帶小小微辣!!!
口感幼滑Creamy~

16onz USDA Primer Rib eye
超級大份~
一上枱已經香氣四溢,,,,
入口軟嫩, 肉汁鎖哂o係牛扒入面...
牛味好重!!!
配埋超級香滑既薯蓉, 食到呢度已經好飽喇**

白酒忌廉龍蝦肉意粉
龍蝦肉鮮甜彈牙, 麵條掛滿哂醬汁~
醬汁偏乾身, 唔會膩!!

最後就係甜品喇!!
咁大個女, 第一次食咁大個心太軟呀~ XD**
一切開朱古力漿好似溶岩咁流出泥~
濃郁既香氣, 細滑的既口感, 超級滿足!!
食完真係飽到上頭殼頂,,,,
下次揀Joyful Dinner Set就夠喇**

2018-06-19
2018-06-20 99 浏览
大坑的Bovini是我的最愛,也是我第六百篇食評的男主角!Bovini是位於大坑一間已有名氣的意大利小店,而且除了平日一班大坑的熟客,也可以吸引我們一班對意大利菜喜好的客人,大坑給人的感覺是有尋寶的感覺,每每有五花八門的餐廳!對於嗜好意大利菜的我,每一個總是心思思的和Bovini一個月總有一次的約會,而且慢慢的已習慣大概要早一點留一張舒服的位置!經理Tino 是一個待客賓至如歸的經理,今次他說六月又轉了一個新餐牌,我和珊珊也選了一個2人餐!先來一個熱辣辣,又香嚄噴的意大利蕃茄包,麵包又鬆又軟!再來紅菜頭湯,用新鮮的紅菜頭磨成湯,有点点辣,又帶着紅菜頭的香,真的很有心思!意大利蕃茄沙律創意無限,用上小顆小顆的意大利蕃茄,加上新鮮的沙律菜,清新又健康,真的胃口大開!蟹餅和以往的很不一樣,今次的蟹餅有6塊,第一炸得很香脆而且蟹肉很鮮味,很彈牙,口感一流!今次主角的主角是炸小羊腿,不得不提,第一小羊腿一点也不小,竟然和德國的豬腳一樣大,我們女孩子覺得很大,吃了一口,想不到肉質很鮮味,而且很香口,比羊架還要入味,真的做得很出色!甜品朱古力蛋糕和芝士蛋糕,也是自家製的,伴上我心愛的檸檬茶,我和珊珊

先來一個熱辣辣,又香嚄噴的意大利蕃茄包,麵包又鬆又軟!

甜品朱古力蛋糕和芝士蛋糕,也是自家製的,伴上我心愛的檸檬茶,我和珊珊感覺幸福無限!
2018-06-19
2018-06-06 103 浏览
<天后有好味意菜>🇮🇹天后mtr行5 分鐘既呢間bovini , 細細間放到大慨20 人 播住柔和既英文歌 半光既燈光 💡感覺舒服 😃menu上面食物眾多 有唔同既2 人set . 小食 扒等等 都幾comprehensive 😍首先食餐會有 garlic bun食🥖 雖然連餐送 但整得好正 大大件 口感暖身軟熟 入面夾雜住牛油香草同蒜蓉香 好味🍴意大利蕃茄沙律🌿🍅用左三種蕃茄 . 一種大蕃茄 兩種車厘茄切片整成 好清新 酸甜新鮮 沙律菜夠爽口 加埋黑醋汁 酸甜開胃 本身有埋芝士 但今日冇貨就爭甘d 🧀🍴磨菇忌廉湯 🍲勁香濃既磨菇忌廉 彷彿 成碗湯都係磨菇蓉 咬落去啖啖香湯既磨菇碎 好正🍄😄🍴香炸蝦配黑椒少律醬 98 蚊🔥🦐用長碟放住既炸蝦 炸得好香脆 入面既蝦肉新鮮美味 就算炸左都唔會減左蝦味😄 再點以黑椒香味既沙律醬 好食😃🍴炸洋葱圈🔥係呢間意大利餐廳 主菜既拌碟黎 但估唔到炸得甘好 出面既茨粉剛剛好 又夠香脆 估計用好高温炸完即刻拎上黎😄 洋葱入面保留應有既水份 推介💪🏻🍴香煎16 安士肉眼配黑椒紅酒汁 568 蚊🐂🍷二人份既肉眼扒 厚度肥瘦適中 煮至5 成熟
<天后有好味意菜>🇮🇹

🍴意大利蕃茄沙律🌿🍅

🍴磨菇忌廉湯 🍲

🍴香炸蝦配黑椒少律醬 98 蚊🔥🦐

🍴炸洋葱圈🔥

🍴香煎16 安士肉眼配黑椒紅酒汁 568 蚊🐂🍷
二人份既肉眼扒 厚度肥瘦適中 煮至5 成熟 牛肉嫩滑juicy 🐖 肉味正常 煎得十分好 鎖住肉汁 配以香濃既燒汁十分唔錯 而且側邊既茄子 🍆翠肉瓜 洋葱 等拌碟 味道都好 點埋mashed potato 同黃芥末 味道更好 🥔推介

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
BOVINI steakhouse & bar
大坑銅鑼灣道128 號地鋪
#bovinisteakhouse
~~~~~~~~~~~~
2018-06-06
2018-05-28 839 浏览
我常說自己是牛,能吃能睡,還會反覆咀嚼美好的回憶。Bovini是我在驚蟄的三月時吃的餐廳,久久不忘懷,在我心中已佔據了一席之地。set dinner價錢算貴,但有湯品主食以及dessert。餐廳還提供很多酒類。(沒有拍到餐廳的裝潢,地方很少像豆腐般,昏暗的燈,後現代風的掛畫,美輪美奐。)暖烘烘的牛油溶化了,跟麵包結合,好的麵包讓人胃口開,差的會留下壞印象。新英格蘭蛤蜊濃湯 New england clam chowder可惜剛咬過麵包,一下吞不下。只嚐了湯,蛤蜊大隻大隻游,香草作點綴。棒。刮點麵包碎出來更有咬感。以圖作證湯真被清了。Mixed Seafood Pan Grill(lobster,black cod fish,scallop) $568是個海鮮組合的雜燴。眉目如鱈,染上黑椒,在鐵板上燒得香味撲鼻...當然更愛的是龍蝦,肉與膏不可分離。肉大得令人可恥,跟我肚子的肉可以比下去。而且餐廳的白酒紅酒都很不錯! 我跟男朋友各點了一杯紅白。讓本來有點枯燥的飯局枯中一點醉....Jacket potato 外籍服務員非常有禮,貼心的詢問我們沙拉醬的份量。potato烤得很完整,軟硬兼施
我常說自己是牛,能吃能睡,還會反覆咀嚼美好的回憶。

New england clam chowder
刮點麵包碎出來更有咬感。
New england clam chowder
以圖作證湯真被清了。

是個海鮮組合的雜燴。
眉目如鱈,染上黑椒,在鐵板上燒得香味撲鼻...
Jacket potato

而且餐廳的白酒紅酒都很不錯! 我跟男朋友各點了一杯紅白。
讓本來有點枯燥的飯局枯中一點醉....
Jacket potato
外籍服務員非常有禮,貼心的詢問我們沙拉醬的份量。
potato烤得很完整,軟硬兼施的口感,心蕩神搖。

甜品水準一般,水果不夠新鮮以及草莓太酸。
(暖心的地方是最後餐廳準備了熱的檸檬水讓你洗手。)
2018-03-20
Jacket potato
  • Mixed Seafood Pan Grill(lobster
  • black cod fish
  • scallop)
一年一度520,當然借機會同老公二人世界下。餐廳地點方便易搵,揸車或坐港鐵都好方便。餐廳座位不多,播著柔和jazz音樂,環境恬靜舒適。我同先生係食肉獸,所以就選左joyful 3courses (即頭盤,餐湯,主菜),而joyful就係主菜係扒類(四個選擇: 肉眼,羊架,西冷或和牛),另外deluxe嘅主菜係海鮮。頭盤3選2,我們叫左香煎鵝肝及蟹肉餅。這裡最好就係每道菜都有選擇。餐湯我們點了一個龍蝦湯及蘑菇湯。主菜要左14安士肉眼。熱辣辣嘅蒜蓉香草包鵝肝唔算肥,口感實在,入口即溶!旁邊配新鮮蔬菜, 減去鵝肝油膩感。雖說膽固醇高,但確實難以抵擋其魔力。蟹餅好足料,成隻手掌咁大, 味道有少少微辣,不喜歡鮮味嘅朋友就可以加沙律醬。 份量係啱啱好唔會太飽濟。龍蝦濃湯,夠晒熱,一啖一口完完全全感受到何謂濃郁,因湯有非常濃既龍蝦味,而蝦既表面帶有少少龍蝦油,所以味道更突出,而口感尚算軟滑。 而另外一款磨菇湯非常濃味, 兩款都各有特色!用新鮮蘑菇打磨的蘑菇湯,怕草腥味的朋友可以加胡椒粉飲。洋蔥圈非常巨型,而望落金黃鬆脆,沒有任何油膩感,而炸到金黃色既洋蔥圈剛好外脆內軟,非常可口!主菜終於黎到,大過塊
一年一度520,當然借機會同老公二人世界下。

餐廳地點方便易搵,揸車或坐港鐵都好方便。

餐廳座位不多,播著柔和jazz音樂,環境恬靜舒適。

熱辣辣嘅蒜蓉香草包

雖說膽固醇高,但確實難以抵擋其魔力。

用新鮮蘑菇打磨的蘑菇湯,怕草腥味的朋友可以加胡椒粉飲。

主菜終於黎到,大過塊面嘅o肉眼牛扒。 廚師煎到牛扒7成熟剛剛好,好好鎖住肉汁。 牛扒表面燒到呈網紋,食慾大大增加!
兩個人食14安士,夠曬飽。

因大飽無緣食甜品,唯有下次吧。
2018-05-21
庆祝纪念
纪念日
2018-05-16 86 浏览
今日作東邀請遠道而來的阿彬吃生日宴,精挑細選Bovini法式餐廳來好好招待貴賓,讓他感受港人的熱情。一進餐廳熱情有禮的店經理提倫,馬上安排我們入座奉上茶水,細心的介紹餐牌上各式美味料理。知道阿彬喜愛海鮮,便請提倫推薦菜式,最後選擇DELUXE 3 COURSE雙人套餐,真讓人期待。餐廳室內燈光微暗,有種沉穩寧靜的氛圍,舒適用餐環境,真的好似在外國餐館一樣,點上燭光有浪漫氣息,很適合情侶們。開場的是法式蒜蓉麵包,有別一般法式條狀麵包,Bovini卻是圓狀切片很漂亮,外表金黃真像菠蘿包似的。外層烤到金黃酥脆,內層是軟鬆有咬勁的麵糰塗上香氣濃郁的蒜蓉,越吃越有味道。餐前菜沙律,鮮綠的蔬菜,搭配芝士的鹹香,咀嚼後滿口清甜脆口的滋味。這道蟹餅亦是美味,炸的酥脆,切開後香氣飄散,佐上酸醬與沙律吃,完全不油膩,讓層次分明的滋味刺激著味蕾。香煎鵝肝配法式麵包,鵝肝無特別調製只簡單煎烤過,外層口感微微脆口,這樣最能品嚐出鵝肝的鮮甜綿密。再配上鬆脆法包,軟中帶硬的口感更添風味,真是一道美味佳餚。。蘑菇湯,店經理提倫仔細解說,這蘑菇湯從製作到完成頗費工,採用四種品種的蘑菇打至濃稠,再加入高湯熬製,在濾掉雜質

蘑菇湯,店經理提倫仔細解說,這蘑菇湯從製作到完成頗費工,採用四種品種的蘑菇打至濃稠,再加入高湯熬製,在濾掉雜質才能端上桌。從端上桌這蘑菇湯就散發陣陣濃郁香氣,看似濃郁卻有著順口溫潤的口感,真是好喝。

龍蝦濃湯,第一次喝這龍蝦湯的阿彬,讚不絕口。還特地詢問提倫怎麼會如此美味。提倫亦是不厭其煩地解釋說,這龍蝦湯一開始先將龍蝦頭烤至酥脆,再將其打碎至細粉,依序再將熬煮好的高湯與打好的龍蝦粉一起熬煮至濃稠,濾過雜質才能呈現這碗費時費工的完美濃湯。第一口驚豔再一口滿足,這鮮甜濃郁的滋味在口中恣意奔放,真的令人回味無窮。

Cream Corn,好似甜品的玉米派,奶味香濃郁,玉米粒好甜,吃一口帶鹹的Cream與玉米粒的甜相結合,鹹甜的滋味,讓人一口接一口。

Salted Mushroom,蘑菇經鹽巴醃製料理後不會有過鹹的滋味,卻更加濕潤軟嫩可口,簡單的料理方式,卻有意想不到的美味。我與友人吃的猛點頭,開心說這道料理選的不錯。

主菜來了,一開始所有食材全裝在耐熱袋中,經侍應拆開後,陣陣香味襲擊而來,霧氣散開後,豐盛的海鮮美味讓我們看得目瞪口呆雀躍不已。這樣的料理手法,將海鮮的美妙滋味全鎖住,新鮮聞的到吃的到。龍蝦肉的鮮甜Q彈展露無遺,扇貝的軟嫩多汁,蜆蛤的肉質有咬勁,真是鮮中加鮮,再搭配喝上提倫為我們挑選的葡萄美酒,海鮮佐美酒相得益彰,我們吃的滿足喝的盡興,真的太銷魂了。

最後的甜品,亦是精心為壽星挑選了濃郁甜入心的朱古力心太軟,外酥內軟的心太軟,一切開朱古力流液而出,香濃卻甜而不膩的滋味,深得我心。

寧靜舒適的環境,道道美食佳餚,讓這餐生日宴是吃的開心,吃的過癮。最終我們在飲完這一杯冰涼凍檸茶後,起身賦歸。
2018-05-16
2018-05-06 820 浏览
又黎到維多利亞公園對面既大坑,呢度勝在有各色各樣高品位既餐廳,地方稍偏僻,但勝在幽靜。今次意外發掘新美食,比呢家門面吸引就糊里糊塗入左去,低調得來卻格調十足,薄暗中亮起的燈火,氣氛柔和,細味牛扒,享受二人世界。餐牌呢度都有好多唔同既酒可以選擇,烘得超鬆化既餐包,無論係外層定內層,一樣鬆軟,加埋濃厚蒜蓉牛油,「熱辣辣」,紛香撲鼻,encore都無問題。New England Clam Chowder鬆脆農夫包盛滿周蜆肉湯打開包蓋傳來陣陣香味,材料豐盛。忌廉湯濃郁帶清甜味,大大隻既蜆,肉質肥美,提升湯既鮮甜味。內裡既麵包溶入湯中,質感濃郁稠密,非常飽足。14oz USDA Striploin食開牛肉既人都知Striploin係前腰脊肉所以呢塊扒肉質緊實,食落有咬勁,每一口既牛肉味十足,加上牛扒帶少少脂肪,食落香滑,而配菜:脆卜卜既粗薯條唔油膩,薯味十足!12oz Fillet Mignon 菲力牛排聽聞係最嫩既一個部份,所以呢隻同Striploin質感完全吾同,肉質好Soft,肉汁豐富,可謂入口即溶,一試難忘,我個人比較鍾意食呢隻,牛肉味仍然香濃,但比起Striploin更鮮嫩。而配菜:焗
地方稍偏僻,但勝在幽靜。

今次意外發掘新美食,比呢家門面吸引就糊里糊塗入左去,

餐牌
呢度都有好多唔同既酒可以選擇,

烘得超鬆化既餐包,無論係外層定內層,一樣鬆軟,

New England Clam Chowder
鬆脆農夫包盛滿周蜆肉湯

打開包蓋傳來陣陣香味,材料豐盛。
忌廉湯濃郁帶清甜味,
大大隻既蜆,肉質肥美,提升湯既鮮甜味。
內裡既麵包溶入湯中,質感濃郁稠密,非常飽足。
14oz USDA Striploin
食開牛肉既人都知Striploin係前腰脊肉
所以呢塊扒肉質緊實,食落有咬勁,
每一口既牛肉味十足,加上牛扒帶少少脂肪,食落香滑,
而配菜:脆卜卜既粗薯條唔油膩,薯味十足!

12oz Fillet Mignon

肉質好Soft,肉汁豐富,可謂入口即溶,一試難忘,
而配菜:焗薯Jacket Potato,薯味都十分香濃,仲帶有少少清甜味,
加上Sour Cream既配搭,好適合做香濃主菜既配菜!

最後上埋甜品
strawberry cheesecake sundae
上層帶有焦糖,下層芝士凍餅
口感細緻,沃香芝士味,搭配草莓去膩
America chocolate sundae
選用高濃度可可朱古力,
甜中帶甘,不愛甜吃人士都會愛上

餐廳既食物有高水準既表現,而且服務質素良好,
侍應會主動收拾以及加水,隨時留意客人既需要,
雖然價錢偏貴,但食飯唔係只有食飽,
仲有食佢既服務同環境,所以我先一直追求唔同既美食!
食家快D黎試下啦!
2018-03-28
  • New England Clam Chowder
  • 12oz Fillet Mignon
  • America chocolate sundae
2018-05-03 550 浏览
如果你平時唔係經開大坑,你都唔會發現呢一度有間咁樣嘅西餐廳,佢嘅門面真係好昏暗力樸素,完全唔起眼,但係裏便嘅裝飾格調令你大開眼界!我同朋友一入到去,裏面的昏暗環境,黑到好似未營業咁。不過店主好熱情咁招待我哋,仲問我地洗唔洗着返光少少啲燈,真係好搞笑囉!我同朋友經過佢嘅推薦之後帶咗個Joyful二人餐,價值$899,有頭盤小食餐湯同主菜都不錯。仲未嚟頭盤嘅時候,老闆送上熱騰騰嘅蒜蓉包。從未試過食到咁香又脆又厚既包,頭盤咁岩今日冇晒鵝肝!唯有食凱撒沙律同埋蟹餅,兩樣頭盤都好快到,蟹餅熱辣辣而且蟹肉好香口感好似薯蓉。凱撒沙律就用玻璃樽入住說感覺上好新鮮,好似經過精心炮製咁,旁邊仲附上一塊嘅煙肉同埋薄薄嘅蒜蓉包。之後飲咗個湯,聽講呢度嘅龍蝦湯好出色,我哋帶咗一個龍蝦湯同埋一個野菌湯。職員提醒我哋個碗會好熱,真係好細心,兩個湯都做得唔錯,雜菇湯磨成茸,再配上黑胡椒香中帶清新,很快就喝完了。龍蝦湯更是出色,平時在外邊喝到的,大多數可能經過味精處理,但這裏的龍蝦湯反而給我清甜感,明顯很重海鮮味,味道好自然。最後不得不說一定是這個羊扒!其實我是很怕吃羊擔心會有騷味,但職員跟我說不用怕,因為這裏的羊非常

仲未嚟頭盤嘅時候,老闆送上熱騰騰嘅蒜蓉包。
好似經過精心炮製咁,旁邊仲附上一塊嘅煙肉同埋薄薄嘅蒜蓉包。

最後不得不說一定是這個羊扒!其實我是很怕吃羊擔心會有騷味,但職員跟我說不用怕,因為這裏的羊非常有名而且經過特別處理。真的名不虛傳特別要推介這個讓他的羊扒有兩件,medium,前面有一塊烤餅,形狀像牛一樣,吃下去的時候十分香口,配上羊更是絕佳。我朋友一口氣吃了一件半,而我因為太飽就沒有吃太多,店員給我們兩個醬,分別係芥茉醬和薄荷醬,我認為薄荷醬是不可或缺的,尤其配上羊更是錦上添花。
2018-05-03
  • 蟹餅
  • 龍蝦湯
這天剛去完維園活動後,就在附近的銅鑼灣道晚飯,這條銅鑼灣道近年陸續開了一些食店已漸變了一條餐廳食街,我們連續看了幾間餐廳的菜牌,最後就選了這間Bovini steakhouse & bar,因其門口的餐牌套餐內容豐富,特别吸引我們,入到去坐下來,四周氣氛柔和,我們坐近窗口的位置,可望到外面憇静的街景,感覺舒服。餐前首先來個熱辣辣的麵包,蒜蓉麵包做得外脆内軟非常好吃。之後再來個新英倫周打蜆湯,蜆湯是用傳統的大麵包來盛載而不是坊間只用碗來盛湯便算,感覺正宗,湯內材料也不少,有幾隻大大的連殼的蜆肉,蜆肉不但吃落新鮮,而且湯味濃郁,就連這樣的一個裝湯的大麵包也做得脆口而軟熟非常難得。之後兩個主菜端來時鐵板碟上連同牛牛薄脆,賣相可愛。12oz的免翁牛柳配鵝肝,鵝肝煎得香脆而不過火咬落甘香,牛柳很厚身用刀切下,肉身鮮嫩多汁,用磨菇來做配菜非常配合。另外的一份14oz西蘭扒又是份量十足,西蘭的肉質和牛柳很不同,講求質感和有咬口之餘又要無渣,這裏也完全做到而且還很有肉味呢,這個我們就配上原個煙肉焗薯做配菜,吃完主菜已有九成飽了。但套餐還有甜品作結尾,分別有朱古力蛋榚和芝吏蛋榚兩款,我們當然每人要一個不
餐前首先來個熱辣辣的麵包,蒜蓉麵包做得外脆内軟非常好吃。

但套餐還有甜品作結尾,分別有朱古力蛋榚和芝吏蛋榚兩款,我們當然每人要一個不款試吓啦,我個人比較喜歡朱古力這個,因其不但朱古力味濃沃而且内裹軟綿很合我意。

整體晚餐能做到每一道菜都獨當一面就連配菜都做得很出色,很期待下次再試他們其他款色。非常滿意的一餐!

2018-04-17