2010-09-22 28 浏览
Saw a few good reviews about this place so I decided to give it a try, but it was a disappointment to me.Starter:Seafood plater - shrimp, osyter, musselsShrimp - I like these best, a little salty but the texture wasn't greatOsyter - Hubby said they were really salty but not from the sea, more like someone poured salt water onto themMussels - nothing specialSalad: like homemade salad that was put together in 2 minutesOnion Soup: wasn't great, but it wasn't badBread: could skip the carbs and the f

Starter:
Mussels - nothing special

Bread: could skip the carbs and the fats - TASTE LIKE NOTHING!

Pasta: it was the sweetest pasta sauce I've ever tasted!

Beef Tenderloin - we asked for medium rare, it was served well done, but the owner was nice enough to redo it for it, still...it wasn't right.

Dessert: I THINK it was green tea moouse but not sure...didn't have much of a taste

Even though the owner was very friendly, service was great, but because of the food, I don't think I'll go back.
seafood
onion soup
pasta
dessert
2010-08-20 3 浏览
夜晚約左阿爸阿媽食飯,在 Openrice 找到呢間餐廳,食評說野食好味,價錢相宜,於是決定訂位一試。叫了四個晚餐,初期的上菜速度尚可。先來湯,好香好濃,再來凱撤沙律,幾新鮮。配搭的麵包據說是自家製,姑勿論孰真孰假,味道也吃得出誠意來。然後,等了十至十五分鐘,終於見主菜上。不過,其中一份「白酒青口天使麵」彷彿漏了單,要多等十分鐘才見影。兩打半有多的細青口幾鮮味,若果唔駛等咁耐就更好。點知,到甜品時更加出事,一個細細的朱古力慕絲,等了十五分鐘才有,還要沒有附上細匙羹,最後我們用叉吃。(後來看到有些檯有俾羹,有一檯無的就用牙籤食)再等了又十五分鐘,四杯飲品才上齊,分別是香檳、凍檸茶、凍咖啡同凍奶茶(然而我們叫的是熱奶茶)。由入座時間開始計算,我們在餐廳逗留了足足兩個半餐廳,才成功吃完一個沙律+湯+主菜+甜品+飲品的晚餐。就算味道再好,我們耐性再高,速度也是太慢了吧。期望店東多聘請熟手侍應,不用食客越食越火滾,否則難撐下去。(相片後補)

期望店東多聘請熟手侍應,不用食客越食越火滾,否則難撐下去。

(相片後補)
2010-08-20
2010-08-18 9 浏览
從前在中環Soho及銅記落户的法國菜餐廳"Bravo latata",走的一向是較高檔的法菜路線。萬料不到現在新店竟是開在"佬味十足"的車房勝地旺角黑布街內,當自己在OR網看到這消息時,真是有點不相信自己眼睛所見到的,還以為自己是眼花呢....從Soho搖身一遷轉戰到黑布街,人均店內消費當然也要作適量調整一下了。一個平民化些的set lunch也只賣三四十塊錢,是很"MK"的收費。所以在光顧當日,除了有在附近工作的OL之外,有不少也是年輕人.....跟兩位小友一同就坐,三人不約而同也選了焗豬扒飯作main course這也是頭一趟這樣齊心呢.....湯只有兩款得揀 ---- 南瓜湯及蕃茄湯。論味道當以前者為佳,質感十分的"茸",應是頗足料的,甜度很自然及適中,有着意想不到的好水準;相反後者喝起來有點像在啖蕃茄汁,較稀身之餘而且很酸,不合小弟的脾胃....芝蔴法包用的是來貨 (因眼見廚師從包裝袋拿出來的)。縱然如此,店方亦預先放入微波爐將之叮熱,所以吃來還是燙口,而且皮烘得還帶點脆,包身也不死實。再一次,是better than expected....這裡的焗豬飯是以"何老闆"為名。押
....

這也是頭一趟這樣齊心呢
.....

湯只有兩款得揀 ---- 南瓜湯蕃茄湯。論味道當以前者為佳,質感十分的"茸",應是頗足料的,甜度很自然及適中,有着意想不到的好水準;相反後者喝起來有點像在啖蕃茄汁,較稀身之餘而且很酸,不合小弟的脾胃....

這裡的焗豬飯是以"何老闆"為名。押上老闆之大名,想應不容有失吧
。飯是乘在一個全黑的鐵器上,頗特別,而且能保證飯餸能一直維持着一定的温度,是聰明之舉
。洋葱下得甚多,對我這個洋葱狂來說自然是美事,但缺點則是茄汁味有點"假"而且酸得喉,這汁應不是用鮮茄調出來的;放在汁面上的芝士可以再落多一些,那焗出來就能更香,更能帶動出食慾來了;無骨豬扒雖是雪貨,但吃落是幾可肯定沒有用上鬆肉劑的,而在醃前是有被槌鬆之關係,所以肉是既入味又很軟熟,醃味亦不見過份的濃鹹,很有家庭feel的味道
.....

押尾的熱啡蠻香濃的,頗見勁度.....

連四十大洋也不用的午餐,可以有這樣的水準,還真不錯呢
....
2010-08-16 3 浏览
試過在這餐廳食午餐及晚餐,大致上食物水準唔錯,一班年輕人全權主理,惟獨冷盤...如...翡翠螺及凍食青口一般...另外一點要注意,侍應們態度好好,不過,大部分時間只有一個人去應付約8張檯,實在....難以應付!廚房...不知道是不是面積相對大廳來說太少的關係,出菜時間...對香港人來說...太慢...整晚由order到吃完約2:15左右。我好享受一邊等一邊談天,但我些朋友並不這樣想! 如果唔怕等,值得去支持....年青人, 加油!
試過在這餐廳食午餐及晚餐,
大致上食物水準唔錯,
一班年輕人全權主理,
惟獨冷盤...如...翡翠螺及凍食青口一般...

另外一點要注意,
侍應們態度好好,
不過,大部分時間只有一個人去應付約8張檯,
實在....難以應付!
廚房...不知道是不是面積相對大廳來說太少的關係,
出菜時間...對香港人來說...太慢...
整晚由order到吃完約2:15左右。

我好享受一邊等一邊談天,
但我些朋友並不這樣想!

如果唔怕等,
值得去支持....

年青人, 加油!
2010-08-13
庆祝纪念
生日
  • 烤鴿
  • 羊排
  • 鴨腿
2010-07-30 2 浏览
一坐底就叫嘢食(7點幾入坐), 叫2個SET DINNER姐, 順便叫左2杯水! 嚟料....個2杯好普通既水竟然廿分鐘及再3詢問下先有得飲! 佢一個SET有沙律, 湯呀, 主菜, 飲品同甜品1) 沙律(好冇味+ 普通C殺沙律) ---- 等左半個鐘都未有得食2) 湯 --- 食完個沙律又等多廿分鐘都未有得飲, (蕃茄湯) 我碗湯好似倒左半咁囉(我女朋友個碗都多我一倍囉), D湯又太酸唔掂, 個包叫做正常, 但飲完湯個麵包先至到(吹脹)3) 主菜: a) 玫瑰蝦意粉(茄汁) , D茄汁酸到爆又過咸, D蝦仲瘦過我隻手指尾 (想死) b) 青口天使麵 , 湯底尚可接受, 湯同天使面唔夾, 天使麵好似食緊齋咁.小插曲: 我女朋友第一次問佢攞芝士粉(1小dug份量)都OK啦, 第2次再問....個侍應答: 我地得番好少咋...所以唔比得你! 個刻我真係火都嚟........嘢食又等得耐, 又冇services, 又嘈, D嘢又難食! 真係想拍枱兼埋單. 4) 飲品......差過茶餐廳5) 甜品...... 見到就唔想食. 呢間餐廳就算免費我一世都唔會再去!
佢一個SET有沙律, 湯呀, 主菜, 飲品同甜品
4) 飲品......差過茶餐廳
5) 甜品...... 見到就唔想食.

呢間餐廳就算免費我一世都唔會再去!

2010-07-29
  • 難食到死
(非会员)
2010-07-26 5 浏览
係lei度見到食評唔錯,so就去左試,真係唔試唔知,真係好正!!!以$38ge價錢竟然食到真材實料又好味又enjoy ge午餐。first黎ge係脆ge麵包,有少少雪味,但都ok ge~then係蓄茄湯,好濃味好正,真材實料。next係主菜,唔記得d名,睇相~超好味ar!!!!final係奶茶,真得!!!!不過好似人手不足,一開頭要叫佢針水,佢先針。唔試走寶~
first黎ge係脆ge麵包,有少少雪味,但都ok ge~
then係蓄茄湯,好濃味好正,真材實料。
next係主菜,唔記得d名,睇相~超好味ar!!!!
final係奶茶,真得!!!!

不過好似人手不足,一開頭要叫佢針水,佢先針。

唔試走寶~
2010-07-25
庆祝纪念
纪念日
上貴網發現尼間正野,約女友七點去吃,無訂位,去到仲有好多位坐,發覺座位的擺放,好似專給二人享用。點了兩個套餐。凱撒沙律…酸酸地,有些芝士粉同麵包粒(冧了,如果脆些就好),餐包…暖暖地送上,可能係自家製,外脆內軟,加上牛油(可以再添),正,番茄湯…好香濃,如果可以俾多些就好,奇異果羊架天使麵…七成熟羊架,有兩舊,又淋又香,配上芥辣,味道升華了不少,牛油汁石班配飯…石班不是急凍的,牛油香而滑配飯吃,又幾夾喎,凍檸水…檸檬同水分開上,朱古力…半杯朱古力加一小壺熱牛奶,由自己撞勻,雲厘拿蛋蛋…好味,如果配埋焦糖,燒一燒,就仲正,每一道菜食完,都要等5至10分鐘先會送上,又可以俾我抖抖,真好,hei下又吃一樣,hei下又同女友傾計,樣樣都變慢了,真舒服,如果人太急就不要來,尼度唔同出面食,無一次過送上來的規矩,所以想吃就要等。

發覺座位的擺放,好似專給二人享用。點了兩個套餐。

番茄湯…好香濃,如果可以俾多些就好,

凍檸水…檸檬同水分開上,

朱古力…半杯朱古力加一小壺熱牛奶,由自己撞勻,

雲厘拿蛋蛋…好味,如果配埋焦糖,燒一燒,就仲正,

hei下又同女友傾計,樣樣都變慢了,真舒服,

奇異羊架
番茄湯
雲厘拿蛋蛋
2010-07-13
奇異羊架
番茄湯
雲厘拿蛋蛋
2010-06-28 5 浏览
好食又抵, 食物又有誠意!: 蕃茄湯- 好濃郁蕃茄味 gooood! 餐包- 新鮮. 焗豬扒食- 熱辣辣, 個汁同豬扒都 非常掂餐飮- 熱咖啡 好濃再加加熱左的鮮奶....gooooooood 再加上只要HKD32/set lunch (included all) 更要再食啦!
好食又抵, 食物又有誠意!:
蕃茄湯- 好濃郁蕃茄味 gooood!

餐包- 新鮮.

焗豬扒食- 熱辣辣, 個汁同豬扒都 非常掂

2010-06-26
2010-06-26 12 浏览
友人的推介下, 我們一行三人, 來到旺角黑布街, 尋找提供平民西餐的餐廳─ Bravo Latata 。Bravo Latata 是黑布街的新店, 今午我們到來之時, 只有兩位剛抵埗的食客。打開她的午餐餐牌, lunch set $28 - $32, 包括餐湯, 餐包, 主食:飯/麵 和 飲料, 另收加一服務費, 埋單最多不過 $36, 認真一試無妨。我們不約而同地點了何老闆焗豬扒飯, 平素吃慣焗豬, 餐牌上多以皇牌/ 一哥 / 經典 等字眼作招徠, 但Bravo Latata 卻以何老闆 (這店的老闆是否姓何? 還是教授廚子煮這道菜的是何老闆? ) 命名,為這道菜增添神秘的吸引力。首先上桌的是餐湯羅宋湯, 味道跟賣相也不俗。及後侍應送來盛滿剛烘熱的麵包, 雖不知是否自家焗製, 但特意番熱的誠意可嘉。咬下去外表香脆, 內裏鬆軟, 值得一讚。不得不提的是, 店子奉行環保理念, 上桌的牛油三個人只有一小塊 (其他餐廳可是一人一大塊), 環保不浪費, 相比起友人的微言, 我則覺得這個安排很恰當。反正浪費, 不如省下, 客人有需要的話才乖乖奉上吧。接下來主角要出場囉! 當焗豬被端上來的時候,

接下來主角要出場囉! 當焗豬被端上來的時候, 我覺得滿訝異的, 事關它的盛器可是類似鐵板的器皿呢! 從沒有見過焗豬以這種傳熱快 的物料來焗製, 感到很有新鮮感。$32的焗豬扒飯餐絕不欺場, 豬扒3-4塊, 而且不是薄薄的一片。洋蔥和茄膏充裕, 只是, 好像友人說的, 只有茄膏而欠了真正的蕃茄肉, 成了那麼一點點缺失。整個飯可是炒蛋飯底, 廚子一點兒也沒偷懶省功夫。其實焗豬的工序繁複步驟眾多, Bravo Latata 幾乎樣樣做足, 卻只收 $32 的 套餐價。

我真的有點擔心她是否撐得住。

如此一間有心經營的食店, 食物水準不在話下, 價錢相宜, 絕對值得支持 , 鼓勵想找個安靜地方吃西餐的朋友, 可以到 Bravo Latata一試, 她絕對打破了「打破平嘢無好定律」。

Bravo Latata, I'll be BACK!!
Bravo Latata 店內環境
餐湯 羅宋湯
餐包
何老闆焗豬扒飯 炒飯底
2010-06-13 6 浏览
辣椒女看見這裡的食評幾好、今日剛好放假、午餐便決定來一試。我們叫了兩個Lunch Set及一個凱撒沙律。凱撒沙律 - 生菜唔多新鮮、還有少許爛的、沙律醬明顯太少、麵包粒應該剛剛焗出來、還有少許溫暖、總括來說唔多合格!Lunch Set包括磨蘑湯(另加10元)和洋蔥湯。磨蘑湯 - 很香磨蘑味、味濃又夠杰身、剛剛想讚時、竟然食到一少條鐵絲、也明白這是什麼、但在食物中出現、又真係幾唔開胃、大家食時真係要小心一點、如果大口大口的食、真係分分鐘會..........洋蔥湯 - 很香洋蔥味、試了一小口、的確幾好。風乾火腿白汁意粉 - 火腿食唔出什麼味道、只因忌廉白汁味太濃、但食得出肉質唔錯、意粉煮得幾有咬口、對我來說就幾好、但可能有些人會感覺它比較硬、白汁很香忌廉味。蕃茄海鮮天使麵 - 蝦出奇地新鮮(想象不到)、有彈牙口感、還有新鮮的蝦味、蕃茄醬味香濃、天使麵的軟硬度、也控制得剛剛好。咖啡 - 唔算出色、但絕對唔難飲、這樣平的套餐、有這樣的質數、其實已算是好的了。只有一個侍應、實在不能要求有什麼好服務、可能晚上會多些侍應、會好一點吧。價錢平、食物出色、雖然環境一般、但也值得一試!
辣椒女看見這裡的食評幾好、今日剛好放假、午餐便決定來一試。

我們叫了兩個Lunch Set及一個凱撒沙律。

Lunch Set包括磨蘑湯(另加10元)和洋蔥湯。

洋蔥湯 - 很香洋蔥味、試了一小口、的確幾好。

價錢平、食物出色、雖然環境一般、但也值得一試!
凱撒沙律
洋蔥湯
風乾火腿白汁意粉
蕃茄海鮮天使麵
2010-06-01
When I surf the net and find out this restaurant with 3 smiles, I thought I could give a try to this restaurant. However, god damn it, it's such a garbage.Deco is like western restaurant with Hong Kong style, the service quality is so damn bad. We ordered two dinner set. We waitied almost 30 mins and have no soup or bread for us, finally we asked them to give us soup or bread first (those are simple), they finally gave us soup and bread withint 45 mins. And.... Finally the main dishes came. We
And.... Finally the main dishes came. We ordered the side dishes of pototoes, they came up with noodles (or you can say it's angel hair). We re-stated that we didn't ask for noodles, and the waiter was so funny to give us the reason --- all pototoes sold and we don't make it. DAMN. What kind of customer services. When we complained, they would like to make the fried pototes for us. However we decided not to stay. We just ate them a small salad, soup and bread, excluding the main dishes, dessert and drink. They charge us the whole dinner set price.
WOW... we waited an hour for the starter, and they dare to charge us the normal price for the whole set, finally we paid them, since I think it won't last for long, It must be closure in a few months. Just give them some changes for lasting a little bit longer.
I would like to pay high prices for better services and quality.
I rarely give comment, but it's really a bad experience that I would like to share and warning you not to go.
2010-05-25
2010-05-17 6 浏览
朋友說, 舊店很好吃, 知道係九龍開左, 就黎試下.但係大失所望, 一啲都唔似法國菜, 首先入到去, 格調相當平民化, 有啲似簡陋的西餐廳.野食方面:鵝肝醬多士: 唔知係咪鵝肝醬貴, 得個少少係個面, 但係價錢一啲都唔平, 超呃錢沙律: 份量超細, 真係幾啖就食晒, 大家都唔好意思真食多口, 且醬唔夠, 菜亦唔新鮮, 唔多合格鴨腿伴青蘋果沙律: 個鴨腿超咸, 個沙律就好好味乳鴿伴天使面: 乳鴿無乜特別, ,天使面 可以, 但係個醬汁就麻麻黑松露菌天使面: 呢個啲黑松露唔夠香, 面有點油, 但係唔夠醬, 唔係幾好食!!!卡邦尼意粉: 呢個最好食, 好濃味
朋友說, 舊店很好吃, 知道係九龍開左, 就黎試下.
野食方面:
鴨腿伴青蘋果沙律: 個鴨腿超咸, 個沙律就好好味
卡邦尼意粉: 呢個最好食, 好濃味
soso
$110 (宵夜)
身為街坊,一直想試下呢間店,幸得男友提醒,今日終於黎呢度試下。bravo latata門前都幾攪笑,樓上有間平價酒店set左個流動booth晌度招客,令間餐廳變得不太起眼。而且佢門口又無擺menu,有咩食唔知,幾多錢又唔知。如果唔係OR有好評,的確唔敢貿貿然殺入去...set dinner唔貴,$75左右,有caesar salad+湯+main dish+dessert+coffee/tea。我地叫左一個薄荷奇異果汁燒羊架,一個海鮮蕃茄汁天使麵。本來想order白酒青口不過佢話青口已經賣哂...通常食set dinner對個caesar salad都無咩期望,但bravo latata既caesar salad真係交足貨!份量唔算少之餘,羅馬生菜同紫椰菜都好新鮮,煙肉碎係微微煎香,並唔係炸到好似塑膠粒咁,我一向對bacon無好感都掃哂! 麵包粒亦都好脆口!接著係餐湯,南瓜湯&蕃茄湯各一。南瓜湯一上檯先聞到香草味稍強,但飲落就俾南瓜做返主角,清甜又濃稠適中。至於蕃茄湯就味道微酸夠開胃!個羊架我地order七成熟既, 不過切落去就覺得應該有八成熟喇。雖然熟左dd,不過都唔會太老。而且件羊

個羊架我地order七成熟既, 不過切落去就覺得應該有八成熟喇。雖然熟左dd,不過都唔會太老。而且件羊架唔太肥(我都唔明點解成日晌出面食羊架都係有一大舊肥膏黐住),同埋佢個薄荷奇異果汁好得!!!!! 因為有奇異果既酸甜,感覺個羊架唔會咁滯,而且無平時齋點薄荷醬咁甜同咁假! 伴碟既angel hair叉起好似硬左d咁,但食落有蒜香,又唔差喎~

至於海鮮蕃茄汁天使麵,蕃茄汁唔算太重手,反而帶點甜味,angel hair就軟硬適中。伴碟既迷你車厘茄好新鮮!至於海鮮,其實都係得兩隻蝦仔兩隻墨魚仔,味道一般而已。希望佢考慮下加多幾款海鮮例如青口&蜆仔等等,令個main dish感覺豐富d。

好喇,去到喜羊羊最期待既dessert,係cheese cake!!! *o*~~ 質地綿密,芝士味濃,係個餅底離開左個cake body少少,失左dd分0者。我覺得佢如果單品賣$25,都值架! (當然而家set dinner送埋梗係good啦!)

餐茶我地叫左熱朱,我最欣賞係店員哥哥係用咖啡機既蒸氣噴咀將鮮奶加熱同埋打泡沫,加落杯朱古力度真係好味好多。以$75/set既價錢,呢個晚餐絕對係驚喜連連。

bravo latata既位置晌染布房街既正中,無疑係比較"墮角"。但之前既有石磨坊同糖百府由呢度發跡,我希望bravo latata會係第三個奇蹟。因為,有心、肯用好食材、又唔係收得貴既食店實在好難晌香港經營。已經見過一家又一家用心經營的好味小店黯然離場,憑我不過一個小小食客,可以做的,大概就只有這麼多了。
2010-05-08
2010-05-02 3 浏览
今晚同幾個好姊妹去食法國餐,個個都讚4個人叫左2個$78 set dinner + 2個$168 set dinner + 煙鰻魚, 埋單$638, 每人都係$160左右, 仲食到好飽.晚上有set dinner: $78 or $168 , 分別是平的set 沒有冷盤. 另外都可以散叫, 佢set dinner 就真係抵食同好食. 我見佢啲set lunch 都係三十幾蚊起.下次可以試埋個lunch
2010-04-30
黑椒牛柳配天使麵
甜品朱古力慕絲
(非会员)
2010-04-02
餐廳大門有點不像餐廳,有點未裝修完的感覺,不過內裹都ok~點了set,有沙律,湯,主菜,餐飲,甜品~~ 沙律 : 有芝士粉+多士粒 (因為本人不愛吃沙律,算ok啦~)湯:南爪湯伴蒜容多士粒, 湯比較"杰"身,似南瓜容有南瓜味,不過多士粒遲上了沒有伴吃,都ok~主菜:羊架(伴薄荷汁)+天使麵, 羊架熟度剛好沒有太熟,汁甜甜的伴肉就很好吃,天使麵比較味淡要伴肉一起吃比較有味,也可以叫waiter加芝士粉~餐飲:一般餐飲甜品:曲奇 (我沒有吃,朋友講ok~)價格也不太貴,$58-$78左右(未計加一)地方不太大,作為朋友聚會都不失一個好地方~不過大門改一下裝修,waiter換一下制服就更好啦~~
餐廳大門有點不像餐廳,有點未裝修完的感覺,不過內裹都ok~
點了set,有沙律,湯,主菜,餐飲,甜品~~

餐飲:一般餐飲
甜品:曲奇 (我沒有吃,朋友講ok~)

價格也不太貴,$58-$78左右(未計加一)
地方不太大,作為朋友聚會都不失一個好地方~
不過大門改一下裝修,waiter換一下制服就更好啦~~

沙律 - 有芝士粉+多士粒
南瓜湯 - 比較像南瓜容多些,好味
朋友的蕃茄湯
蒜容多士粒,不過不失
羊架(伴薄荷汁)+天使麵
2010-03-27