餐厅: Bugis@叻沙・海南雞飯
资讯:

2019-09-19 206 浏览
今日天氣唔算好熱,就由好遠既公司行左去 D2 Place 到食 Lunch D2 Place  本身都好多唔同既小餐廳,但係今日呢間係比較大間既星馬 type 餐廳。一去到呢間野會發現成間鋪都係呈長方形,基本上有一半都係同個商場 share 個冷氣,小人就唔太鐘意呢啲設計,夏天黎講又熱,加上又無咩私隱咁。另外仲有露台位,但小人黎左咁多次都係無坐過出邊既,實在太熱鳥!講返食物,都好多唔同既款式,今日小人揀左海鮮喇沙摻摻 $70喇沙摻摻係指有米粉同埋油麵,呢個配搭我估唔到佢大公司都有做到,個湯本身味道係好好又唔會太杰,上邊既蝦係新鮮蝦黎,青口都係大隻既,但今日佢既豆卜就唔係咁入味,魚蛋正正常常咁,另外要提既係佢隻滷水蛋!係好入味,蛋黃都好粉超正!價錢上,$70 只係得一碗摻摻同一杯特飲,Lunch 黎講都算係幾貴,但係佢生存係 D2 Place,都明白佢係一定會貴過人,好彩食物質素幾好,都值得食既。btw 我叫個杯係 酸酸甜甜咁都幾好味架!

小人就唔太鐘意呢啲設計,夏天黎講又熱,加上又無咩私隱咁。

海鮮喇沙摻摻
但今日佢既豆卜就唔係咁入味,魚蛋正正常常咁,
另外要提既係佢隻滷水蛋!係好入味,蛋黃都好粉超正!

btw 我叫個杯係 [清新桔仔特飲] 酸酸甜甜咁都幾好味架!
2019-09-19
2019-09-19 92 浏览
係D2行下行下街,有少少肚餓。見到3樓都好似有d野食。見到呢間係食新加坡美食。見到又可以食下午茶就行入去打算點個麵食。我叫左個手撕雞湯粉。個湯底清清地,雞又幾香。份量都ok,對於我哋呢d大胃王,都夠飽。下次可以再來
2019-09-15 180 浏览
由於中秋節正日要返工,所以今日約齊一家四口補做節飯!在屋企附近找到一間用海南雞做招牌菜的餐廳!餐廳位於荔枝角D2 place one入面!餐廳點菜是要自己到前台點的,然後結帳,坐回自己的桌子之後,便會有服務員把飯菜送到你面前!媽媽單點海南雞肉很嫩,醬料很好味!爸爸點了牛肉片只有幾片,不過有海鮮(三隻蝦,兩隻青口,魚蛋魚片生菜),最下面會有米粉和油麵,爸爸吃得很飽!妹妹點了其實雞肉跟媽媽的一樣,只是醬料變成麻辣醬料!自己點了喇沙湯很好看,很大碗,有蝦有青口有魚蛋,最有趣的地方是,油麵加米粉!總括一家人都很滿意!有機會會再來光!

媽媽單點
新加坡海南雞飯

海南雞肉很嫩,醬料很好味!

爸爸點了
南洋肉骨茶火鍋套餐

妹妹點了
麻辣無骨海南雞飯

其實雞肉跟媽媽的一樣,只是醬料變成麻辣醬料!

自己點了
海鮮喇沙摻摻

總括一家人都很滿意!有機會會再來光!
2019-09-15
新加坡海南雞飯
南洋肉骨茶火鍋套餐
麻辣無骨海南雞飯
2019-08-29 145 浏览
荔枝角除咗多工廈有嘢食,其實仲有D2 place嘅🤪 今次上咗去試泰菜😉 星期日tea time 都full wor 好在啱啱有人走就唔洗等喇😇 坐低原來係自助落單同俾咗錢先😂(但既然落單同俾錢都係自助 點解仲要收加一服務費呢🧐) any肥 叫咗個tea set 同lunch set,兩碗明顯個size 係相差一倍haha 大食的你自己衡量要「平啲」定「多啲」啦😎——————————————————🍛🍲咖哩雞米線 $49 (tea set)嘩 呢個真係同餐牌張相差天共地,舊雞係雞鎚,勁細舊之下仲要斬開兩舊😅 師傅刀工好好啊😊 先唔講舊雞細,啲肉仲要係鞋拾拾😫 同埋呢,係勁少肉囉!食到我有一刻懷疑係咪雞嚟😖 其次個咖哩係勁淡 feel 到係溝咗好多水😂 米線係腍嘅,整體嚟講,係食得落肚但係 大佬啊 呢個價錢 係咪俾埋啲咁嘅質素人食先?🙄 毫無水準可言😪-🐷🍜豬頸肉叻沙 $68 (lunch set)唔知係咪貴啲,所以係比個雞米線好啲嘅😑 個叻沙係粗麵拼米粉😶 湯底就酸多過辣😥 豬頸肉係浸熟😂 其實配料都合格嘅🤷‍♀ 但都係嗰句 唔值囉😂-🌶🐥酸辣鳳爪(6件) 跟餐 $22呢個又係經典😅
——————————————————
🍛🍲咖哩雞米線 $49 (tea set)
🐷🍜豬頸肉叻沙 $68 (lunch set)
🌶🐥酸辣鳳爪(6件) 跟餐 $22
呢個又係經典😅 酸辣鳳爪但食到係勁甜😆 究竟佢落咗幾多糖落去整汁🤣 鳳爪都大隻嘅 可接受啦 不過個汁真係呢😅 大失所望😭
🍶💧熱羅漢果水 跟餐送
雖然知羅漢果本身都好甜,但估唔到呢個係甜上加甜😂😂 甜到呢 要搵熱水溝淡去 但都係甜囉😐
——————————————————
💰設加一服務費
🕰星期一至日 11:00 - 22:00
🔄Encore 指數 4/10 (扣分位: 舊雞真係扣勁多分 其次係鳳爪lol 真係唔會再試了😇)
2019-08-25
2019-08-22 117 浏览
今日中午約左朋友一齊去D2place行下街,去到當然係搵下有咩食醫下個肚先。經過3樓一間餐廳,見到都幾多人食,而且係食新加坡菜,決定入去試一下。我地就點左麻辣無骨海南雞飯、新加坡茄汁紅飯配香煎豬扒及太陽蛋、野飲就點左凍朱古力同埋凍奶茶。呢個麻辣無骨海南雞飯,set lunch有一碗油飯同中湯。海南雞幾滑幾好食。最出色反而係碟麻辣汁,配海南雞好食,撈飯食又開胃又好食👍🏿新加坡茄汁紅飯配香煎豬扒及太陽蛋,茄汁紅飯食落有小小茄味,食落無咩特別,味道一般。豬扒幾出色,夠入味,肥瘦適中。野飲就推介呢杯凍朱古力,首先講下佢上面果堆cream,奶味好重,食落唔似係普通用一罐罐cream噴出來果d,似係用鮮奶即整!好香好滑好好味,好濃既朱古力味,好味道😋
2019-08-21 2336 浏览
今日陪阿媽行下 D2 place,行到咁上下就去3樓睇下有咩食,見到呢間對上一次行都未見過所以就諗住食呢間試下,我地7點半左右去到,好快就入得。個名都寫住海南雞飯就緊係試下佢個新加坡無骨海南雞飯,肉質幾嫩滑,油飯粒粒分明,個湯仲幾清甜有d栗米粒係度,唔會好油膩。呢個餐仲可以配一個小食,我揀左惹味沙嗲雞肉串,個沙嗲汁都幾好唔會好辣,雞肉都算嫩。然後配左一個免費飲品,凍既清新桔仔特飲,一開始覺得清新得黎帶點澀,愈飲愈甜,可能係我無搞好😂,但都幾鐘意飲。本來諗住嗌娘惹陳醋金沙骨飯,但點知賣哂,所以就嗌左醒胃冷烏冬配香茅雞扒。烏冬配料十足,酸菜好正,唔會話好酸,下低有d清湯都係酸酸地,成個感覺係好開胃,如果個烏冬再冷啲就更正。香茅雞扒就外脆內軟,肉質嫩滑。呢個套餐仲有碟唐生菜送,不過味道有d辣辣地。另外仲追加左個小食,南乳雞翼,南乳味十足,新鮮香脆肉質嫩滑,回味無窮。呢個就配左凍既清熱羅漢果水,甜中有點苦,如果羅漢果味可以重啲就更好,不過可能要熱先會重味啲。總括黎講,一個套餐可以食到好多野好多元化,好滿足,食物質素都高,值得一試。

新加坡無骨海南雞飯
惹味沙嗲雞肉串

清新桔仔特飲

醒胃冷烏冬  配香茅雞扒

南乳雞翼

清熱羅漢果水

2019-08-13
$115.5 (晚餐)
新加坡無骨海南雞飯
惹味沙嗲雞肉串
清新桔仔特飲
醒胃冷烏冬  配香茅雞扒
南乳雞翼
清熱羅漢果水
2019-08-20 163 浏览
今日難得放假同男朋友去D2 place睇戲,因為外面落太大雨,所以睇戲之前直接係D2 place搵下野食。行經過見到呢間新加坡菜既餐廳,畀個喇沙吸引左入去試一試。我叫左個海鮮喇沙摻摻,摻摻係油麵加米粉,食落口感好好,個喇沙沙好濃郁,配料有2隻青口、2隻蝦,仲有d豆卜,白魚蛋,鹵蛋,HKD69 lunch set連野飲都算幾抵食,因為配料既量都真係幾多😋男朋友就叫左個麻辣無骨海南雞飯,一送到黎見到原來都係正常海南雞,另外再配左一碟麻辣醬,一開始都唔太期望,點知食落係有驚喜!個麻辣醬唔同平時出面買到個d,呢個醬食落係好香,又唔會太辣太油,個雞配埋個醬係一流,值得推介!👍🏻

行經過見到呢間新加坡菜既餐廳,畀個喇沙吸引左入去試一試。

麻辣無骨海南雞
2019-08-18
麻辣無骨海南雞
2019-08-18 908 浏览
此分店座落地鐵站旁,很方便,食完還可以shopping 一番。見餐廳名,便知喇沙及海南雞一定是推介食品!點了兩份"自選一人行"套餐,非常抵食!🍸清新桔仔特飲🍸(免費) 果然好清新,開胃之選,還可以選擇少甜!🍧芒果沙冰🍧(+$18)好香好重芒果味的沙冰,唔太甜,配上新鮮芒果粒,酸酸甜甜又涼快,很適合炎炎夏日的時節飲用!🐤無骨海南雞飯🐤(轉脾+$10) 賣相跟預期的有過之而無不及,醬料有薑蓉,泰式甜辣醬及甜醬油,三種醬料各有特式!油飯有雞香味,唔覺油,正!海南雞脾一百分!!!找不到可挑剔的地方。雞皮薄少肥膏,雞脾肉嫩滑鮮香,啖啖肉不用去骨食。真心推介再推介!🍢小食--沙嗲雞肉串燒 &v香茅豬頸肉串燒🍢沙嗲醬味濃,豬頸肉爽口彈牙!清湯也不馬虎,清甜!🥗馬拉盞炒通菜🥗非常野味,通菜新鮮爽口!除了自選一人行套餐,主餐牌都有好多其他選擇,下次要食喇沙麵!

見餐廳名,便知喇沙及海南雞一定是推介食品!

點了兩份"自選一人行"套餐,非常抵食!

🍸清新桔仔特飲🍸(免費)

果然好清新,開胃之選,還可以選擇少甜!

🍧芒果沙冰🍧(+$18)

🐤無骨海南雞飯🐤(轉脾+$10)

油飯有雞香味,唔覺油,正!

🍢小食--沙嗲雞肉串燒 &v香茅豬頸肉串燒🍢

沙嗲醬味濃,豬頸肉爽口彈牙!

清湯也不馬虎,清甜!

🥗馬拉盞炒通菜🥗

非常野味,通菜新鮮爽口!

2019-08-13 145 浏览
今晚同sis係D2 Place One既Bugis食個快閃dinner,都係每人order一款,然後happy share la。個menu實在太多美食套餐可以揀,最後揀左兩個sets:惹味叻沙湯配紐西蘭生牛肉同埋星洲椰汁咖哩雞配原隻棒棒脆蝦;餐飲就揀左:咸檸梳打同埋黑糖珍珠豆漿。兩個sets都份量十足,細食既sis加多2杯drink,呢兩個sets真係可以for 3-4人食都夠飽。惹味叻沙湯鍋配搭既摻摻(油麵+米粉)麵底好爽口彈牙,配埋個湯底即頭就牛肉海鮮叻沙超級鍋。以為咁就好滿足,未夠,亮點係估佢唔到既星洲椰汁咖哩雞,真係好耐好耐未食過咁好味既咖哩雞,佢既汁底咖哩同椰汁既比例簡直係perfect到食到停唔到口,已經唔記得左個肥字點字,即頭用埋佢d咖哩汁黎撈飯食。勁好味又抵食既星馬餐廳,正👍🏻👍🏻👍🏻

勁好味又抵食既星馬餐廳,正👍🏻👍🏻👍🏻

2019-08-10 119 浏览
星期六1點幾嚟到都見到少量人排隊,但奇在兩個人竟然唔使等Lucky~做緊午市套餐,大約$60-70一個主菜送野飲,加$20加一個小食。海鮮叻沙摻摻樣唔錯,但食落湯底同餸都係平平無奇麻辣無骨海南雞河粉 (麻辣汁另上)雞好滑,但紅血絲仲望到好多,同埋都見到一D黃色脂肪,要扣D分估唔到個河粉係清湯底,但又幾好食喎,湯唔會係淡而無味而係帶D清甜,夾埋點左麻辣汁嘅海南雞食一D都唔膩鮮蝦薯絲卷炸到金黃香脆嘅薯仔絲入面包住彈牙嘅蝦仁,配埋酸酸甜甜嘅泰式醬,有口感有味道,兩啖一個,好食沙爹雞肉串燒燒得好乾身,本身就醃得幾好味,再點埋另上嘅沙爹醬,惹味好食,不得不提$20有3串,堅抵!加埋10%每人埋單一百多D,主菜小食野飲都齊,我覺得性價比都算係咁,佢嘅主菜選擇其實都幾多,除左泰式越式,其實仲有日式港式。小食亦有10幾款俾你簡,試左兩個都好食,個人認為必加!

海鮮叻沙摻摻
海鮮叻沙摻摻
樣唔錯,但食落湯底同餸都係平平無奇

麻辣無骨海南雞河粉
麻辣無骨海南雞河粉 (麻辣汁另上)

2019-08-03
2019-08-10 122 浏览
朋友推介D2 place Bugis@叻沙·海南雞飯,見座無虛設我們決定要試下,點左出名的無骨海南雞飯和麻辣雞飯,雞肉厚身和很滑同好入味,很有雞味。油飯也很香不太油超正。麻辣醬不太辣很香,配紅蘿蔔🥕湯很清甜。真超值。另豬頸肉叻沙就更好味,豬頸肉滑滑嫩嫩,湯底椰味香濃加米粉索湯汁,黑糖珍珠豆漿,唔太甜夠健康,簡直完美配合。肉骨茶中藥味道適中,不太濃烈適合所有人士。排骨肉很淋嫩,配生薑龍眼肉熱飲,我們很滿意這一餐。會再惠顧其他食品。環境:不錯,乾淨企理服務:很好👍味道:好味,不太咸夠健康
無骨海南雞飯和
肉骨茶湯麵

環境:不錯,乾淨企理
服務:很好👍
味道:好味,不太咸夠健康
肉骨茶湯麵
  • 豬頸肉叻沙
2019-08-07 1032 浏览
今晚睇戲,醫左肚先。Bugis依個地方有新加坡旺角之稱咁,變成餐廳名全場都幾爆!星馬火鍋套餐之南洋肉骨茶 $88包麵包飲品,幾抵!肉骨茶味道藥材味適中,唔係黑椒味個款。嫩滑鮮雞件有3大3小,雞腿位置,益左我地哈哈!平時雞腿位可能另加錢。雞件大件個d好好肉地,落鍋後同肉骨茶混合中和,好易入口唔過咸。什錦海鮮盆內有蝦、青口、魚餅和魚蛋所有野都煮熟左,方便快d有得食!蝦彈牙,青口比較大隻同煮耐d有少少儲湯!魚餅魚蛋唔好煮太耐,超大隻!摻摻內有油麵和米粉混合食一粗一細,米粉比較掛湯,但油麵比較滑口,一齊食幾乎合南洋風味。熱清熱羅漢果水甜甜地清熱,岩哂食「熱氣」肉骨茶。自選一人行set香茅豬頸肉串燒好香茅味,豬頸肉實在但唔洗車肉,一口一口咬食都得!厚肉多汁,沙嗲好野,甜麻麻!紐西蘭生牛肉叻沙讚岐烏冬 $96豆包、蛋、魚蛋、荳芽同生牛肉!生牛肉牛味幾重,吸到辣辣地叻沙帶椰奶味咁,香濃!做火鍋湯底應該仲正!讚岐烏冬好少見配,非常彈牙。另+$42馬拉盞炒通菜石鍋嘟嘟上枱,通菜份量多,抵叫!青綠無痴鍋,蒜香夠哂香口!超好食!石鍋暖到食哂,炒得帶甜!凍黑糖珍珠豆漿似甜品既飲品。黑糖珍珠豆漿混合,甜度岩岩好

星馬火鍋套餐之南洋肉骨茶 $88
包麵包飲品,幾抵!肉骨茶味道藥材味適中,唔係黑椒味個款。

嫩滑鮮雞件
有3大3小,雞腿位置,益左我地哈哈!平時雞腿位可能另加錢。

什錦海鮮盆內有蝦、青口、魚餅和魚蛋
所有野都煮熟左,方便快d有得食!

摻摻內有油麵和米粉

熱清熱羅漢果水
甜甜地清熱,岩哂食「熱氣」肉骨茶。

自選一人行set

香茅豬頸肉串燒

紐西蘭生牛肉叻沙讚岐烏冬 $96

豆包、蛋、魚蛋、荳芽同生牛肉!

另+$42馬拉盞炒通菜

凍黑糖珍珠豆漿
甜品既飲品。黑糖珍珠豆漿混合,甜度岩岩好,依個配搭幾新幾好,又有豆香!
  • 馬拉盞炒通菜
  • 叻沙
2019-08-03 63 浏览
對於我來講星馬菜當中最吸引我的必定是叻沙及海南雞飯。每次經過此店都發覺挺多人,這天早下班7點多回家經過發覺不是太多人於是終於有機會一嚐。觀看整個menu其實選擇不是太多,主要有叻沙,海南雞飯,火鍋。當然身為海南雞飯擁躉的我諗到唔諗就order海南雞飯。油飯香氣十足但不會太油膩,但海南雞部分好多連骨位譬如雞翼位而且飯有點涼不夠熱,套餐另外加一杯飲品,點了羅漢果水,羅漢果水與跟餐例湯不過不失。總括而言套餐加一總共106元,如此價錢其實去連鎖可能比較好。
海南雞飯
2019-08-02
2019-07-31 88 浏览
香港啲星馬菜餐廳一定走唔甩有海南雞飯或者肉骨茶,今次介紹既呢間食新加坡菜既餐廳都唔例外,但👦🏻👧🏻今次又要挑戰下佢其他菜式啦。👦🏻👧🏻都揀左自選一人行既熱石鍋小菜,想食番新加坡菜既朋友仔可以揀番新加坡經典系列入面既主菜,呢個一人行既套餐仲包一款小食同飲品添架。講左小食先,冷熱款既小食都有,而且有啲平時比較少食到既款式可以揀,👦🏻👧🏻就分別揀左香茅豬頸肉串燒同鮮蝦薯絲卷,豬頸肉串既香味好突出而且肉質好爽口,鮮蝦薯絲卷就炸得好脆口,但又唔會有油膩感,包住既蝦仲有彈牙👍🏻主菜方面👦🏻👧🏻就分別揀左星州椰汁咖哩雞同紅洋蔥香茅牛肉,咖哩雞入面既都係雞槌,而呢個咖哩係偏辣既口味,但椰汁同咖哩既味道香濃,最啱用黎送飯食😋香茅牛肉既份量好多,食極都仲有好多牛肉同紅洋蔥,而且唔知係咪因爲落左好多紅洋蔥,個味道甜甜地咁,怕辣既朋友仔可以一試呢款🤤每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 4 / 5環境 : 3.75 / 5外觀 : 3.75 / 5價錢 : 3.25 / 5服務 : 3.5 / 5 回頭率 : 3.75 / 5總分 : 22 / 30性價比晚餐除左飯麵同小菜之外,仲有火鍋可以揀

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4 / 5
環境 : 3.75 / 5
外觀 : 3.75 / 5
價錢 : 3.25 / 5
服務 : 3.5 / 5
回頭率 : 3.75 / 5
總分 : 22 / 30

性價比
晚餐除左飯麵同小菜之外,仲有火鍋可以揀,唔係夏天天氣太熱既話👧🏻都想試下個火鍋,有肉同海鮮望落好豐富咁,而👦🏻👧🏻揀既熱鍋小菜份量都好足夠同味道都好惹味,中意新加坡味道既朋友仔可以記低個地址去試試啦。
  • 紅洋蔥香茅牛肉
2019-07-30 126 浏览
晚上點了一個套餐$96 麻辣海南雞飯+小食+一杯青桔凍飲。另外還點了$66肉骨茶+白飯。海南雞果真嫩嫩滑滑的,麻辣汁是另外附上。 肉骨茶有淡淡的藥材味,不會令人太抗拒。縱觀全場D2 place,這小店子座無虛席不是沒有原因的。👍🏻推介!
晚上點了一個套餐$96 麻辣海南雞飯+小食+一杯青桔凍飲。
另外還點了$66肉骨茶+白飯。