紅日下午1點15分到店 都幾多人排隊,門外有張表比客人自己填人數再取籌,成個流程行自助形式,二人位等左30分鐘就進店了,店外花花草草小清新路線 店內就黃燈配水泥牆輕工風 整體裝潢幾好Style 不過座位就Set得太逼了 坐得麻麻地舒服,揀好心水 就去cashier落order 🦀蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108蟹籽小山都幾吸睛,卷起意粉 入口啖啖都是濃郁蟹肉鮮甜味,意粉口感好rich 明顯用鮮忌廉燴成,明太子帶有微微辣勁 令成個意粉唔會太膩感,非常足料🧀菠菜芝士傻仔波 配 蜜糖芥末醬 $58咬開是新鮮炸起熱辣辣的 芝士同菠菜泥入口即溶,外脆內軟 調味到位,份量比想象來得多,一口一粒,仲有加上柚子醋的沙律菜 醒胃get fresh,一整碟下來 做前菜或者小食都好正🤎親愛的提拉米蘇牛角窩夫 $88Croffle烤得香鬆酥軟 上枱時仍然暖暖的,用手指餅砌左個心心出黎 kawaii,賣相一流 造型大勝💛Osmanthus Honey Latte $44桂花蜜糖鮮奶咖啡咖啡面放左少少桂花 第一啖是淡淡的桂花香 唔會太濃烈 清清的感覺,同咖啡夾到🤎Esp. Tonic $60湯力啡 - 即係咖啡加

🦀蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108

🧀菠菜芝士傻仔波 配 蜜糖芥末醬 $58
菠菜芝士傻仔波 配 蜜糖芥末醬

🤎親愛的提拉米蘇牛角窩夫 $88

💛Osmanthus Honey Latte $44
桂花蜜糖鮮奶咖啡

🤎Esp. Tonic $60
湯力啡 - 即係咖啡加TONIC水,咖啡作主調配上bubble口感,另外仲有少少柑橘的清新香味,係個人暫時遇過最好的比例,有驚喜
Esp. Tonic  /  桂花蜜糖鮮奶咖啡

* 門口無招牌 差啲miss左佢門口

1926 浏览
2025-02-02
  • Esp. Tonic
//<By the O>之前🐷小編喺屯門食過佢另一間舖頭都話好好食~佢哋喺大圍開咗舖,到🐤小編試😆😆星期日下晝3:30唔使等位🥰🥰舖頭裝修偏向wooden vintage vibe🪵🪵坐低咗再去counter叫嘢食🙂‍↕️🤣——————————蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108啲蟹籽多到每一啖都卜卜聲🤩🤩 明太子sauce都俾得好足,所以趁佢熱辣辣就要開始食😆😆 凍咗就會杰撻撻😬😬 意粉都煮得啱啱好,份量比較多,兩個人share就唔會覺得好膩🤪🤪 推薦!——————————朱古力大蕉蕉牛角窩夫 $80佢個大蕉蕉真係好大條🍌🍌 不過有啲生,食落唔甜~ Croffle好香脆,唔會硬骨骨🤪🤪 仲要焦糖脆脆增加口感🤤🤤 ——————————桂花蜜糖鮮奶咖啡 $48Latte係nutty🥜🥜 飲落都好香滑,真係有淡淡嘅桂花味🌸🌸 “唔會太甜”,獲得甜品界最高榮譽😂😂 幾特別🤩🤩——————————Iced Latte $44Latte正常發揮😆😆——————————評分:7.5/10地址:大圍積富街31號益富閣地下3號舖營業時間:星期一至日 09:00~18:00#bytheostu
<By the O>
之前🐷小編喺屯門食過佢另一間舖頭都話好好食~
佢哋喺大圍開咗舖,到🐤小編試😆😆
星期日下晝3:30唔使等位🥰🥰

朱古力大蕉蕉牛角窩夫

桂花蜜糖鮮奶咖啡 $48
Iced Latte $44
Latte正常發揮😆😆
Iced Osmanthus Honey Latte  &  Iced  Latte

評分:7.5/10
地址:大圍積富街31號益富閣地下3號舖
營業時間:星期一至日 09:00~18:00

#bytheostudio #bytheo #大圍cafe #大圍美食 #taiwai #taiwaicafe #hkcafe #cafehopping #cafehoppinghk #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤大圍 #🐷🐤cafe
  • 桂花蜜糖鮮奶咖啡
2025-03-03 0 浏览
喺大圍見到呢間都幾多人排隊喎,小熊貓都去試吓先😋🦀 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉蟹肉嘅鮮甜味加上明太子嘅鹹香,配合得非常之好,意粉嘅熟度都係啱啱好,非常之彈牙,再加埋份量十足嘅蟹籽同蟹肉,簡直啖啖滿足。🐮 沙嗲牛香辣忌廉意粉傳統中式茶餐廳沙嗲牛麵同西餐,估唔到咁夾,西式做法嘅沙嗲牛意粉,喺搵到茶餐廳嘅味道之餘,仲有煥然一新嘅感覺。美中不足嘅地方係小熊貓本人覺得有啲太辣,食唔到辣嘅朋友記得嗌走辣啊!☕️ Tiramisu Latte 有濃厚嘅奶泡,配合香濃嘅咖啡,好飲~ 不過略嫌面頭嘅咖啡粉有啲多,所以入口第一啖偏苦🍫 朱古力香蕉窩夫呢個係冇得輸嘅組合~ 佢嘅presentation好靚,開啟咗甜品嘅胃口~ 上面嘅焦糖脆,配上甜嘅香蕉同脆口嘅croffle, 令到整個甜品更加有豐富嘅口感😋

喺大圍見到呢間都幾多人排隊喎,小熊貓都去試吓先😋

🦀 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉

🐮 沙嗲牛香辣忌廉意粉

☕️ Tiramisu Latte

🍫 朱古力香蕉窩夫

2025-02-16 456 浏览
本身Cafe裝修得好靚,嘢食質素都唔錯,感覺好chill。但係係因為第一次去,完全唔知道原來係自己出去落餐,重點係個侍應入座完全冇同我哋講(因為佢間餐廳嘅裝修令到我都睇唔到佢有個位可以俾我出去order)。我哋之後等咗10分鐘,見到嗰位皮膚比較黑嘅男侍應serve既嘢食俾我哋隔籬嗰台,我係咁叫唔該可唔可以落單,佢係咁扮聽唔到。但由於侍應真係太少(我嗰邊嘅枱得佢一個),所以只能夠叫佢,後尾終於叫到佢,佢竟然第一句同我哋講嘅係:「做咩啊?」係好冇禮貌嘅口吻。然後,我朋友出去落單,最後連刀刀叉叉碟都要自己拎,嘢飲又落錯咗,明明想叫熱嘅又俾咗凍⋯⋯⋯ 其實最差就係嗰位冇禮貌侍應⋯⋯⋯其他嘢都好滿意,但係搞到我冇咩心機再食多次。(嘢飲偏貴 :$60 tiramisu latte)
2025-02-13
今日放假約了好姊妹食lunch,揀咗呢間大圍By The O Studio咖啡店。Cafe有兩層,環境以木系為主題,十分舒適,很適合聚會或係自己一個叫杯咖啡,小食,坐低睇書,十分寫意!我們叫左蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉,Egg Benedict, 親愛的提拉米蘇牛角窩夫,自家製焦糖鮮奶,菠蘿梳打,每一款都好好食!🔸蟹籽蟹肉明大子忌廉意粉 🦀🍝超膨拜嘅蟹籽蟹肉,絕對足料!意粉煮得好creamy而且好掛汁!食完超滿足!大推!🔸Egg Benedict班尼迪克早餐🥑🥞兩層嘅熱香餅取代了muffin,熱香餅很鬆軟,加上滿滿嘅楓糖漿,牛油果花和煙三文魚花都很好靚,有啤梨醬圍邊,很特別,淡淡梨香,味道天然,再配上伴碟上嘅Granola 鹹鹹甜甜,一啖咬落去,係幸福嘅感覺!!🔸親愛的提拉米蘇牛角窩夫🥐牛角包外脆內軟,配上輕盈軟滑既tiramisu cream,可淋上咖啡shot,增添唔同層次嘅口感,而且非常打卡!🔸自家製焦糖鮮奶🥛大大塊嘅焦糖賣相十分吸引,當焦糖溶化左之後配上牛奶估唔到配塔得咁好,而且甜度適中!🔸菠蘿梳打🍹菠蘿味好香,係一種很清新的特飲。無論裝飾或係味道都給我一種夏天的感覺!很解渴!雖然

🔸蟹籽蟹肉明大子忌廉意粉 🦀🍝

🔸Egg Benedict班尼迪克早餐🥑🥞

🔸親愛的提拉米蘇牛角窩夫🥐

🔸自家製焦糖鮮奶🥛

🔸菠蘿梳打🍹

雖然價錢偏貴,但環境同食物質素都很好👍🏻
Egg Benedict班尼迪克早餐
自家製焦糖鮮奶
菠蘿梳打
Egg Benedict班尼迪克早餐
自家製焦糖鮮奶
2025-02-03 453 浏览
今日行完山諗住去大圍食飯之前朋友介紹呢間Cafe ,所以諗住試吓我哋大約三點去到唔使點等位入到去個氛圍幾好好多情侶喺度食tea打卡我叫咗個明太子意粉同橙啡明太子意粉個汁好濃,上面仲有啲櫻花蝦每一啖都好重味,好香濃同行有一個朋友好鍾意食明太子,佢話超正杯咖啡就係橙汁加Espresso 我覺得都幾夾如果有人唔想飲coffee tonic, 呢個都係一個好選擇呢間舖頭日日都好多人排隊如果想試要早啲嚟同埋要認住佢個門口完全冇招牌
今日行完山
諗住去大圍食飯
之前朋友介紹呢間Cafe ,所以諗住試吓

我哋大約三點去到
唔使點等位
入到去個氛圍幾好
好多情侶喺度食tea打卡

我叫咗個明太子意粉同橙啡
明太子意粉個汁好濃,上面仲有啲櫻花蝦
每一啖都好重味,好香濃
同行有一個朋友好鍾意食明太子,佢話超正

杯咖啡就係橙汁加Espresso
我覺得都幾夾

呢間舖頭日日都好多人排隊
如果想試要早啲嚟
同埋要認住佢個門口完全冇招牌
門口接待帶位戴眼鏡肥哥哥樓上有4-5張吉枱,偏偏安排我們一家四口坐在矮枱。雖然有小朋友,但食量其實都非常驚人 唔會浪費佢哋既位。走到樓下兩三次,禮貌要求調位,但被拒絕。到我打算可以分開porper咁食一個午餐,也被拒絕!!呢位四眼肥哥哥立刻安排後面的兩位攝喺我打算坐的兩張枱中間,好明顯佢就係唔比我哋坐「正常枱」 !新年流流,唔想同佢開年,但我亦唔想之後去既人失到呢啲咁差既對待!如果你哋想去,要作好心理準備。睇返之前comment,有人比嬲不無道理!
門口接待帶位戴眼鏡肥哥哥
樓上有4-5張吉枱,偏偏安排我們一家四口坐在矮枱。

雖然有小朋友,但食量其實都非常驚人 唔會浪費佢哋既位。

走到樓下兩三次,禮貌要求調位,但被拒絕。

到我打算可以分開porper咁食一個午餐,也被拒絕!!

如果你哋想去,要作好心理準備。

睇返之前comment,有人比嬲不無道理!
2025-02-01
元朗開到大圍嘅人氣cafe💫象徵性嘅格仔枱同水泥風設計 環境上令人感到好舒適❤️食物質素更加係帶嚟驚喜🔥🔥.❈ A Big Breakfast 盤子大早餐| $138 (Rating: 9/10)超級有誠意嘅all day breakfast🍳睇完佢menu覺得幾有驚喜🌟好多items都唔係平時all day breakfast常見嘅 真係要試試🧡例如係菠菜芝士croquettes, croffle, 黑松露炒蛋同焗大啡菇.❈ Mentaiko With Creabmeat Cream Sause Spaghetti 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉| $105 (Rating: 8.5/10)一上枱就比蟹籽山驚艷到🦀仲要見到一絲絲蟹肉喺到 份量毫不吝嗇🫨而且醬汁煮到好掛汁好creamy 每食一啖意粉都可以食到蟹籽蟹肉 份量真係有啲多 2個人share食都有少少濟.❈ Tiramisu Latte 提拉米蘇咖啡| $60 (Rating: 8.5/10)靚靚嘅賣相✨味道上係一杯飲得到嘅tiramisu🤎Latte 上加上一層厚厚嘅mascarpone cream 亦令到咖啡飲起嚟更加smooth☕️
元朗開到大圍嘅人氣cafe💫
份量真係有啲多 2個人share食都有少少濟
靚靚嘅賣相✨味道上係一杯飲得到嘅tiramisu🤎
Latte 上加上一層厚厚嘅mascarpone cream 亦令到咖啡飲起嚟更加smooth☕️表面再灑上可可粉配上ladyfinger 更猶似tiramisu
❈ Mocha 朱古力鮮奶咖啡| $48 (Rating: 8.5/10)
偏甜少少🍫濃濃嘅朱古力味 表面就好似一層奶蓋foam咁 飲落好smooth
Tiramisu Latte
A Big Breakfast 盤子大早餐
  • Tiramisu  Latte
  • A  Big  Breakfast
2025-01-05 1238 浏览
星期日冇乜嘢做,諗住喺大圍超下,咁啱見到好多人都有推介呢間Cafe,所以決定嚟試吓。大概1:15去到門口,有幾個人排緊隊。等咗差唔多20分鐘入去。因為得一個人食,我冇嗌好多嘢。揀咗佢最出名嘅蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉同凍嘅桂花蜜糖鮮奶咖啡。俾咗好多蟹籽,食落味道都唔錯嘅。不過覺得意粉入面嘅洋蔥比例多過蟹肉🥲而杯咖啡都幾好飲,灑咗啲桂花碎喺面,真係飲到桂花味嘅~唔錯~我見有人都特登過嚟叫咖啡外賣。Cafe嘅環境比較昏暗,適合過嚟食嘢傾吓偈慢活一個下午

因為得一個人食,我冇嗌好多嘢。

Cafe嘅環境比較昏暗,適合過嚟食嘢傾吓偈慢活一個下午
2024-12-31 1551 浏览
📍By The O Studio (大圍)🥞🍳Egg Benedict班尼迪克早餐 $148每份有4片熱香餅、牛油果花、煙三文魚花、Granola同埋超特別啤梨醬!🍐熱香餅鬆軟無粉感又唔厚實,牛油果好靚、無啡點又香滑圍邊嘅啤梨醬好特別,淡淡梨香,唔太甜,味道天然,Granola脆脆😋所有野都好好食,好融洽,又打卡able,推薦!!!✨🦀🍝蟹籽蟹肉明大子忌廉意粉 $108超膨拜,勁多蟹籽,仲食到絲絲蟹肉,絕對足料!意粉好掛汁,唔會水稀稀或者太乾身,啱啱好。食完滿足,推薦!!✨🐥單邊雞翼配水牛城醬 $58雞翼炸得好好,外脆內嫩,單骨雞翼食起上黎好方便呢😋水牛城醬辣得惹味👍🏻整得好好,唔似出面有啲似芡汁咁🌶️但有一定辣度,唔食得辣要小心喔~🍫☕️Tiramisu Latte $60呢杯Latte越飲越好飲 ! ✨開頭 分層就似一杯普通latte但最後溶理一齊之後就好似一杯飲得的Tiramisu,好好味! 建議可以搞埋飲:)總結整體食物質素好好,足料又打卡able🥰😋性價比好高,推薦!✨✨P.S. 當日星期日1點左右去唔洗等位,反而食完出嚟2點幾就見到要排隊回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️By The O S
📍By The O Studio (大圍)

🥞🍳Egg Benedict班尼迪克早餐 $148
所有野都好好食,好融洽,又打卡able,推薦!!!✨

🦀🍝蟹籽蟹肉明大子忌廉意粉 $108
超膨拜,勁多蟹籽,仲食到絲絲蟹肉,絕對足料!
意粉好掛汁,唔會水稀稀或者太乾身,啱啱好。
食完滿足,推薦!!✨

🐥單邊雞翼配水牛城醬 $58
雞翼炸得好好,外脆內嫩,單骨雞翼食起上黎好方便呢😋
水牛城醬辣得惹味👍🏻整得好好,唔似出面有啲似芡汁咁
🌶️但有一定辣度,唔食得辣要小心喔~

🍫☕️Tiramisu Latte $60
呢杯Latte越飲越好飲 ! ✨
開頭 分層就似一杯普通latte

總結
整體食物質素好好,足料又打卡able🥰😋
性價比好高,推薦!✨✨
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

By The O Studio (大圍) (元朗都有分店)
📍 地址: 大圍積富街31號益富閣地下3號舖
⏰ 營業時間:09:00 - 18:00
❌加一 ❌訂座
✅現金支付
✅電子支付(only visa and master)

#大圍 #大圍美食 #bytheostudio #班戟 #benedict #foodie #hongkongfood #y2fat #y2fatfoodie
Egg Benedict 班尼迪克早餐
單邊雞翼配水牛城醬
Tiramisu  Latte
2024-12-08
Egg Benedict 班尼迪克早餐
單邊雞翼配水牛城醬
Tiramisu  Latte
環境 食物高質 但清潔十分有污穢@穿白色褲去坐完啲凳係黑色的 食物有頭髮 明顯就係老闆用心 但員工嫌太多野做 所以想趕客 @老闆一定係做慈善 請呢班人所以為左折磨呢班員工@大家快啲一齊去食 等佢地多啲野做 忙啲 再落多啲order黎過一次會再黎既 一定係好有耐性既人@想訓練EQ的朋友真係要來體驗一下 我會再去@帶多啲朋友來體驗
餐廳環境出色  服務更出色
2024-12-20 1189 浏览
蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108friend介紹話呢間嘅明太子意粉好食,因為我係好鍾意明太子意粉嘅。的確唔錯好濃郁,睇圖都應該feel到。一個人嚟食,所以可以專心食,好快就食曬。趁熱食,個醬汁係好順滑,同埋明太子鹹香味道足👍(食到最尾少少凍咗就會發現爭好遠, 強強烈建議要快啲食)。份量嘅話其實都ok,不過午餐都冇折扣 ,如果可以包杯餐飲就更加抵啦。🙈環境幾好嘅,可以打卡,幾啱傾計,見到好多顧客都係後生。
蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108

的確唔錯好濃郁,睇圖都應該feel到。

一個人嚟食,所以可以專心食,好快就食曬。
趁熱食,個醬汁係好順滑,同埋明太子鹹香味道足👍
(食到最尾少少凍咗就會發現爭好遠, 強
強烈建議要快啲食)。
環境幾好嘅,可以打卡,幾啱傾計,見到好多顧客都係後生。

📍by the O studio應該係本年度最後一次既慶生約會👭🏻👭🏻係記憶中既大圍大圍既人氣cafe🩷星期六兩點九攞位 四人枱大約等咗半個鐘~可想而之係幾咁旺場門口既裝修已經係好靚既木頭工業風 再加埋原來有閣樓~入面既擺設仲有啲復古 好適合打卡 用菲林相機影應該可以更加有feel🩵🩵蟹籽明太子忌廉意粉🩵蕃茄鹹牛肉意粉🩵菠菜芝士薯仔波配松露醬🩵是日手工蛋糕 🩵蟹籽明太子忌廉意粉朋友強烈推薦既主菜 一上菜就聞到明太子味 醬係杰身掛汁🍝一食落去就好濃嘅蟹肉味,再加埋蟹籽脆卜卜嘅質感成件事都幾有層次 ☺️🩵蕃茄鹹牛肉意粉咸牛肉既比例多 蕃茄意粉係王道 有少少辣反而冇咁容易覺得寡但係相比之下我鍾意蟹籽明太子意粉多啲~🩵菠菜芝士薯仔波配松露醬炸得鬆脆💘但係冇咩菠菜味芝士味 要點醬先好食🩵是日手工蛋糕 今日係焦糖燉蛋芝士蛋糕有配奶泡+焦糖脆脆蛋糕本體好食~但係因為我哋四個人分所以唔覺得好滯奶泡冇咩味,但係係一個口感嘅點綴🙂‍↕️蕉糖脆脆有啲燶味 唔加埋一齊會好食啲😌🙌🏻橙皮朱古力奶 第一啖會飲到啲啲橙皮味 之後就變咗純朱古力~
📍by the O studio

🩵蟹籽明太子忌廉意粉
朋友強烈推薦既主菜 一上菜就聞到明太子味 醬係杰身掛汁🍝

🩵蕃茄鹹牛肉意粉
咸牛肉既比例多 蕃茄意粉係王道 有少少辣反而冇咁容易覺得寡
但係相比之下我鍾意蟹籽明太子意粉多啲~

🩵菠菜芝士薯仔波配松露醬
炸得鬆脆💘但係冇咩菠菜味芝士味 要點醬先好食

🩵是日手工蛋糕
今日係焦糖燉蛋芝士蛋糕有配奶泡+焦糖脆脆
蛋糕本體好食~但係因為我哋四個人分所以唔覺得好滯
奶泡冇咩味,但係係一個口感嘅點綴🙂‍↕️
蕉糖脆脆有啲燶味 唔加埋一齊會好食啲😌

🙌🏻橙皮朱古力奶
第一啖會飲到啲啲橙皮味 之後就變咗純朱古力~
2024-11-11 2199 浏览
星期六排隊去,被安排上樓上坐,一開始坐喺梳化超級唔舒服,張餐枱超矮,成個人要彎腰咁坐低食嘢,差啲以為自己係乞兒之後問個侍應可唔可以轉去高bar台,轉咗過去之後,另一個店員又同我哋講話要坐返去梳化位置,因為高吧枱位置係比四人用但係我哋食完成個餐之後,發覺原來嗰個高Bar枱其實係比店員一個人用餐,根本就冇四個客人入座過我落去買完嘢食之後,諗住一次過拎埋餐具(因為餐具需要客人自己喺樓下拿取),點知佢啲餐具未洗完,我就只好上返樓上坐低等嘢食。之後有個店員拎咗嘢食上嚟,我就問佢可唔可以下一個嘢食嚟嘅時候,拎埋兩set餐具俾我哋,因為我哋啱啱想攞嘅時候又洗晒,依家又唔想落去行多轉,店員只係話:依家有啦,你哋落去自己拎,成個用餐體驗極度差,梳化已經要彎住嚟食,餐具又要行去兩轉拎,有吧枱又唔俾我哋轉過去,最後啲嘢食冇食晒就走咗。但係咁嘅服務態度完全對唔起佢嘅價錢,建議大家唔好去食到一肚氣。

但係咁嘅服務態度完全對唔起佢嘅價錢,建議
大家唔好去食到一肚氣。

All  Day
2024-11-09
侍應生服務勁差,本身入到去安排坐梳化位,但係張枱好低坐得唔舒服想要求掉位。我要求調返一個正常枱凳位,之後佢同我講話要睇吓有冇人坐先,因為四人座位,最後佢都冇安排我掉位,最後嗰張四人枱變成咗一個員工自己喺嗰度食飯,我都算。其實嗰對係非繁忙時間喺我上餐前已經開始有啲空枱佢都唔肯幫我安排換枱。呢度係需要自己拎餐具,我第一次落去拎餐具嘅時候佢啲餐具洗晒冇得拎。咁好啦,落完單咪上返去第二層囉。諗住叫佢上咗第一碟菜之後問吓佢可唔可以以上第二碟菜嘅時候順手拎餐具。打死都堅持話要自己拎。大佬呀你上一round啲餐具未洗晒,到樓下洗返好啲餐具嘅時候唔係好應該拎返俾客咩?問多少少嘢完全態度冷漠。又貴,又唔係特別好食。重點係咖啡杯都爛,唔留神真係戒爆嘴。