2021-01-11 240 浏览
屯門黃店意粉係半自助形式的自己搵好位置之後拎餐牌去落單之後會有職員送餐餐具同水就自助的但餐廳無紙巾供應 有需要就要自備今次叫左藍青口芫荽意粉同埋蟹肉牛油果他他意粉芫荽味唔太足麵質有d淋反而蟹肉牛油果他他好有驚喜
屯門黃店意粉
同埋蟹肉牛油果他他
意粉芫荽味唔太足
麵質有d淋
反而蟹肉牛油果他他好有驚喜
今天到屯門一遊,友人介紹了這間咖啡店。由於時間尚早,等候10分鐘便可入座。望望餐單,有沙律,意粉及小食,沒有跟套餐,飲品要單點。今日點了大蝦寬條面$78,大蝦煎得很香口,而且蝦肉爽口彈牙。芝士寬條面非常煙韌,一點也不膩。友人點了黑松露雜菌意粉$68,黑松露醬慢慢滲出,加上露筍雜菌的配搭,不錯👍🏻凍美式黑咖啡$33,非常香濃。Flat White $32,拉花圖案精細,口感香滑。整體上價錢超值,可以一試。
望望餐單,有沙律,意粉及小食,沒有跟套餐,飲品要單點。

大蝦寬條面
黑松露雜菌意粉
凍美式黑咖啡$33,非常香濃。
凍美式黑咖啡
Flat White $32,拉花圖案精細,口感香滑。
Flat White
整體上價錢超值,可以一試。
大蝦寬條面
凍美式黑咖啡
Flat White
  • 大蝦寬條麵

食素素人一定身同感受~同肉肉子一齊出去食西餐😂
黑松露一定係MUST ORDER🥲
有一排真係食到怕左佢😂
但係屯門BYOB嘅黑松露 真係令人有回味的感覺!🙋🏻‍♀️
🍝黑松露雜菌意粉($68)
超級重黑松露味~每條意粉都沾滿晒佢嘅味
菇菇份量啱啱好~上面仲有兩條露蘆筍點綴下🌬
🥑牛油果華道夫沙律($68)
直頭係包羅萬有!個牛油果好軟熟又切得好靚仔~
仲有番茄仔同蘋果伴碟,裏面有啲甜甜地嘅walnut🥰
酸酸甜甜 前菜好掂!
🥔芝士黑松露薯($45)
啲薯角個面炸得好出色!上面有黑松露同芝士嘅薯角超香又超夠味😍
啲薯角又唔會一吉就散開!
不過個底底嘅薯角就唔重味~
🥂青檸梳打+MAGNERS($30+36)
青檸就不過不失~但MAGNERS真係幾好飲!😆🙋🏻‍♀️
最後循例都要講句💛
我真係好L鍾意喺虹橋食嘢🥳.💰Total: $247味: 8.5/10飽: 9/10抵: 8/10
.📍BYOB COFFEE ROASTER屯門 紅橋青桃徑5號文翔大廈2ACD.我狄波拉將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家.

食素素人一定身同感受~
同肉肉子一齊出去食西餐😂
黑松露一定係MUST ORDER🥲
有一排真係食到怕左佢😂
但係屯門BYOB嘅黑松露 真係令人有回味的感覺!🙋🏻‍♀️
🍝黑松露雜菌意粉($68)
超級重黑松露味~
每條意粉都沾滿晒佢嘅味
菇菇份量啱啱好~上面仲有兩條露蘆筍點綴下🌬
🥑牛油果華道夫沙律($68)
直頭係包羅萬有!個牛油果好軟熟又切得好靚仔~
仲有番茄仔同蘋果伴碟,裏面有啲甜甜地嘅walnut🥰
酸酸甜甜 前菜好掂!
🥔芝士黑松露薯($45)
啲薯角又唔會一吉就散開!
不過個底底嘅薯角就唔重味~
🥂青檸梳打+MAGNERS($30+36)
青檸就不過不失~但MAGNERS真係幾好飲!😆🙋🏻‍♀️
抵: 8/10
📍BYOB COFFEE ROASTER
屯門 紅橋青桃徑5號文翔大廈2ACD
2020-12-29 191 浏览
朋友說要帶我來她在屯門喜歡的餐廳之一名為BYOB - Be Your Own Barista晏就1點去到,等左10分鐘就有位餐廳係採用自助形式,顧客選定食物後要先到櫃檯落單付款,然後職員會送食物到你枱。我地一人叫咗一杯【 京都宇治小山園鮮奶抹茶 (熱) $38 】採用小山園抹茶粉 抹茶味濃而不苦 配搭幼滑的鮮奶好飲啲之餘 仲有個靚靚海馬/飛馬拉花加上價錢比出面普遍相對平啲真係去得遠少少都值-另外再叫咗兩個意粉share我選的【 北海道帆立貝明太子意粉 $98 】可能因為我對白汁意粉的偏愛 個人比較喜歡這一款兩大粒帆立貝微微煎過 鮮甜美味意粉煮得恰到好處 軟硬適中個醬汁夠哂Creamy 每一啖意粉都充滿明太子的咸香味加埋木魚碎 很有「和風」感覺很好食 明太子味道再濃點就更好了!朋友大推的【 蕃茄忌廉蟹肉寬條麵 $88 】如果很喜歡吃紅汁意粉的話 這一款你一定會非常喜歡用了寬條麵 麵條比較厚身 有咬口麵條掛滿蕃茄汁 吃起來酸酸甜甜的寬條麵上有大量蟹肉同蟹籽 好多好足料!而且人手拆出來的蟹肉 沒有殼碎混在蟹肉內好食 再加點芝士粉就更棒了意粉味道不錯 份量很足夠,價錢夠親民 意粉平均九十元有交
朋友說要帶我來她在屯門喜歡的餐廳之一

兩大粒帆立貝微微煎過 鮮甜美味
意粉煮得恰到好處 軟硬適中
個醬汁夠哂Creamy 每一啖意粉都充滿明太子的咸香味
加埋木魚碎 很有「和風」感覺
很好食 明太子味道再濃點就更好了!

朋友大推的【 蕃茄忌廉蟹肉寬條麵 $88 】
如果很喜歡吃紅汁意粉的話 這一款你一定會非常喜歡
用了寬條麵 麵條比較厚身 有咬口
麵條掛滿蕃茄汁 吃起來酸酸甜甜的
寬條麵上有大量蟹肉同蟹籽 好多好足料!
而且人手拆出來的蟹肉 沒有殼碎混在蟹肉內
好食 再加點芝士粉就更棒了

意粉味道不錯 份量很足夠,
價錢夠親民 意粉平均九十元有交易,
有機會的話想試試【卡邦尼意粉】同【黑松露雜菇意粉  】
2020-12-27
  • 北海道帆立貝明太子意粉
  • 蕃茄忌廉蟹肉寬條麵
  • 京都宇治小山園鮮奶抹茶 (熱)
2020-12-23 321 浏览
BYOB Coffee Roaster (屯門)屯門青桃徑5號文翔大廈地下2A號舖BYOB “Be Your Own Barista”每間店成立都有佢既目標,但作為食客又有無感受過?餐廳內用工業風,設計簡單,環境舒適。有足夠空間感,枱同枱之間有足夠嘅距離,唔會覺得逼,更加唔會聽到隔離食客既談話內容。餐廳半自助形式,不設加一股務費。餐牌會係入座時俾你,選擇好就到收銀處話俾店員知坐既位置,落單俾錢。然後,轉向左手邊攞水同餐具。另外,店員細心有禮貌,令我覺得係呢度食午餐好舒服。 慢煮德國咸豬手 $138製作需時40分鐘,餐牌有寫,落單個陣都會再提醒你。每次黎到第一件事就係落單叫豬手食,當然,要唔趕時間先叫得。店員一放低豬手,不論我還是家人朋友既第一反應都係 “嘩”,因為豬手好大隻,切開有少許肉汁流出。食落口,表皮脆口,肉多汁,而且有淡淡麥香。話就話咸豬手,但其實唔係太咸,岩岩好,性價比相當高。有時想叫外賣,會先打電話叫左隻豬手,然後預40分鐘就岩岩好時間去到攞外賣。卡邦尼意粉 Carbonara $68卡邦尼意粉內有煙肉、洋蔥、蘑菇、流心蛋。加左隻蛋黃令卡邦尼汁濃稠。就甘望落去賣相好吸引。我
BYOB Coffee Roaster (屯門)
屯門青桃徑5號文翔大廈地下2A號舖

BYOB “Be Your Own Barista”
每間店成立都有佢既目標,但作為食客又有無感受過?

慢煮德國咸豬手 $138
慢煮德國咸豬手

卡邦尼意粉 Carbonara $68
卡邦尼意粉內有煙肉、洋蔥、蘑菇、流心蛋。加左隻蛋黃令卡邦尼汁濃稠。就甘望落去賣相好吸引。我偏向唔食洋蔥,但食落洋蔥只有少少味,唔會令我抗拒。平日自己煎完煙肉都偏咸同乾,對於平日食得比較清既我,呢度既煙肉咸度岩岩好。
卡邦尼意粉 Carbonara

黑松露雜菌意粉 Spaghetti with mixed Wild Mushrooms $68
店員一放低碟意粉已經嗅到濃郁既黑松露味,好香。碟內除左有黑松露醬,仲有忌廉汁、雜菌、蘆筍。最緊要熱食都仲有濃濃既黑松露味,加上雜菌多,意粉唔會好乾身,味覺上更夾。

蝴蝶夫人綠茶 Geisha Blossom $28
有少少桃味,好香。每食完一樣野清一清個口,唔錯。
蝴蝶夫人綠茶 Geisha Blossom

BYOB招牌冰咖啡 House Blend On Rock $32
我唔係好識飲咖啡,只作有限度評論。一開始飲淡淡既甘。飲到中間甘濃味左,開始有微微酸味。飲到最尾,酸味蓋過甘味。
BYOB招牌冰咖啡 House Blend On Rock

====================

後記:
1. 見到門外有張紙寫住因為老闆有腦瘤導致失聰,所以講野大聲,而唔係無禮貌,希望大家見諒。奇怪張貼左甘既野,上網一搵,原來曾經有人不滿 “店員大聲無禮貌”。其實,無人會想病,希望大家能夠多體諒。

2. 我入坐後老闆(?)叫後面有老人家既3位客人先入坐,唔好係出面吹風。係呢件小事上我見到老闆(?)既細心。
2020-12-22
慢煮德國咸豬手
卡邦尼意粉 Carbonara
蝴蝶夫人綠茶 Geisha Blossom
BYOB招牌冰咖啡 House Blend On Rock
2020-12-19 489 浏览
成日行過都見滿座,今日晏就12點鬆d去到見唔洗等位當然要即刻入👍🏻睇到menu見到食物種類唔算多,就只有數款沙律🥗、主食同豬手揀🤔點知食完真係覺得極高水準🤤$98北海道帆立貝明太子意粉🍝睇落細細份,但食落都飽肚😋明太子醬香得黎夠哂creamy🤤🤤醬汁完全足夠食哂成個意粉👍🏻食完唔會覺得膩🤤意粉內仲配有多片野菌🍄帆立貝唔乾身,非常之滑同juicy🤤$138德國黑麥啤慢煮鹹豬手🐷menu上寫製作需時40分鐘,佢又真係剛剛好40分鐘送到黎🤤豬手脆口熱辣辣🤤🤤🤤內質非常之嫩!!!唔會太咸👍🏻啤酒令外皮更加香脆🤤真係令人回味🤤🤤🤤最緊要係把配刀夠哂鋒利,一切肉就離骨👍🏻👍🏻👍🏻令人更加享受食豬手的過程👍🏻👍🏻$32泡沫咖啡☕️香濃咖啡豆香令人更加醒神!$35榛子鮮奶咖啡🌰榛子味唔會蓋過咖啡香👍🏻鍾意飲甜少少的咖啡揀佢就最好不過☺️享受完寫意的午餐又係時候繼續工作😩😩😩

德國黑麥啤慢煮鹹豬手

泡沫咖啡

$32泡沫咖啡☕️香濃咖啡豆香令人更加醒神!

榛子鮮奶咖啡

享受完寫意的午餐又係時候繼續工作😩😩😩
2020-12-16
德國黑麥啤慢煮鹹豬手
泡沫咖啡
榛子鮮奶咖啡
  • 德國黑麥啤慢煮咸豬手
2020-12-17 209 浏览
每次想找間乾淨,咖啡又有信心保證的地方吃飯,我會推介BYOB!由他們開店至今,食物水平維持性.價.比.高的水平;咖啡質素要求高,每隻豆都沖到三至四種口味;食物方面,我們最愛食豬手,自己屋企試過幾次都做唔到佢的水準,皮嫩汁多,唔係求其焗或炸脆個表皮咁簡單;叫親華道夫沙律,老闆都會先check下牛油果夠熟未先俾我落單,如果唔等得既客,可能會嫌慢,但我覺得這份尊重更值得我俾錢食!

由他們開店至今,食物水平維持性.價.比.高的水平;
咖啡質素要求高,每隻豆都沖到三至四種口味;
食物方面,我們最愛食豬手
,自己屋企試過幾次都做唔到佢的水準,皮嫩汁多
,唔係求其焗或炸脆個表皮咁簡單;
叫親華道夫沙律
,但我覺得這份尊重更值得我俾錢食!
题外话/补充资料: 我地睇住老闆真係用心教員工!
2020-12-17
  • 華道夫沙律
2020-12-12 486 浏览
屯門虹橋的一間咖啡小店,名為BYOB,意即be your own barista,相信呢到一定有杯啱你心水嘅咖啡☕️之前嚟過幾次,無論手沖同奶啡都好好飲,好有誠意,愛啡之人可以一試!今次午餐點咗北海道帆立貝明太子意粉,卡邦尼意粉,熱朱古力。北海道帆立貝明太子意粉有兩粒大大粒帆立貝,表面煎得香脆,帆立貝裡面仲係好嫩滑,明太子亦都有好多,充滿成個意粉,意粉口味好豐富。卡邦尼意粉配菜有煙肉、洋蔥、蘑菇、上菜時隻蛋仲係流心架😍,卡邦尼汁好濃稠,淡淡滋味,誠意十足。另外,都好想同老闆平反下。見到有好多人都話老闆講嘢大聲,態度唔好。其實老闆外冷內熱,只要佢得閒,佢都好樂意同客人傾偈,見到佢全神貫注沖咖啡,就知佢係好認真對待每件事。老闆亦有貼張告示話畀大家知佢係因為腦瘤而導致一邊耳仔聽唔到野,所以有陣時講嘢大聲咗啲,大家唔好怪佢喇。

2020-12-06
卡邦尼意粉
黑松露雜菌意粉 $68🍝: 雜菌、蘆筍、忌廉汁、黑松露醬朋友食過大力推介一定要試黑松露雜菌意粉 黎到食完發現真係無介紹錯!🥰侍應送過黎既途中已經聞到好香黑松露味 食落超有香菇味黑松露味 而且每條意粉都好掛汁 食到落底仲有意粉醬唔會好乾身 加上份量都頗大 值得一試!🥳評分: 9.5/10🌟墨魚汁海鮮意粉 $88🍝: 蝦、魷魚、青口、青衣柳、忌廉汁、墨魚汁🦑因為店舖係open kitchen 所以睇緊食咩個時男朋友見到店舖係用新鮮墨魚汁整就即刻話要試結果黎到一樣冇失望仲超有驚喜🤭😍所有海鮮配菜都好新鮮 食落唔會有雪味 加上🦐、🐠同🦑都有煎過 每樣都煎到金黃色食落好香口🤤 意粉份量頗多加埋每條都煮得好掛汁啖啖都有墨魚既香味 平時食墨魚汁加忌廉煮既意粉會食到好膩 但呢個冇好重油膩感 調味好啱大眾口味🤣評分: 9/10🌟京都宇治小山園鮮奶抹茶 $38用京都宇治小山園抹茶粉沖出黎既抹茶濃而不苦加埋鮮奶整成既抹茶latte入口香濃細滑 就算啲冰溶咗之後再飲都仲係好濃抹茶味 唔似出面會溝淡哂好似飲水咁 加上價錢比出面平一大截 遠少少去試都值喇🤪評分: 10/10🌟———————————————————
黑松露雜菌意粉 $68
🍝: 雜菌、蘆筍、忌廉汁、黑松露醬
評分: 9.5/10🌟

墨魚汁海鮮意粉 $88
🍝: 蝦、魷魚、青口、青衣柳、忌廉汁、墨魚汁🦑
結果黎到一樣冇失望仲超有驚喜🤭😍
評分: 9/10🌟

京都宇治小山園鮮奶抹茶 $38
評分: 10/10🌟
—————————————————————————
BYOB Coffee Roaster (屯門)
屯門青桃徑5號文翔大廈地下2A號舖
京都宇治小山園鮮奶抹茶
京都宇治小山園鮮奶抹茶
2020-11-23 208 浏览
呢間係住屯門嘅朋友介紹嘅 排咗一陣隊 終於有得去食 叫咗個明太子帶子意粉 同埋肉醬意粉 再加個咖啡 整體來講啲意粉幾好食推介明太子意粉 個帶子好淋好鮮 撈埋啲明太子白汁好creamy 個肉醬都好食嘅不過個人覺得明太子嗰個仲好食 咖啡就不過不失冇咩特別

2020-11-23 165 浏览
位於虹橋既 有捐過錢唔熟屯門既路/唔係住嗰頭會覺得好難搵佢地鋪頭好大間 枱與枱又隔得開令你成餐飯都食得好舒服完全無壓迫感一入到去拎個餐牌 諗好食咩出去俾錢叫埋跟住佢就會送上黎$88 勁多好多蜆肉蟹肉蟹籽🥰😍但如果無番茄無洋蔥我會開心啲朋友叫咗個蝦意粉好creamy但食起上黎完全唔會好濟!佢哋嘅份量好多 唔使西餐會食唔飽杯咖啡就普普通通咁 無話特別好飲$126黎講算ok 又唔洗加一如果佢地嗰位置再方便啲我諗我會成日都encore😂
位於虹橋既 有捐過錢
跟住佢就會送上黎
$88 勁多好多蜆肉蟹肉蟹籽🥰😍
但如果無番茄無洋蔥我會開心啲
朋友叫咗個蝦意粉
好creamy但食起上黎完全唔會好濟!
佢哋嘅份量好多 唔使西餐會食唔飽
杯咖啡就普普通通咁 無話特別好飲
$126黎講算ok 又唔洗加一
如果佢地嗰位置再方便啲我諗我會成日都encore😂
  • 蕃茄忌廉蟹肉寬條麵
  • 大蝦寬條麵
2020-11-22 230 浏览
這裏環境非常舒適,空間感十足,服務親切友善!挑選了墨汁海鮮意粉,十分值得一試!墨魚汁鮮、濃,芝士香配合意大利粉,加入四種海鮮包括蝦、魷魚、青口、魚,味道方面唔錯!
午餐
  • 墨魚汁海鮮意粉
  • 北海道帆立貝明太子意粉
2020-11-18 187 浏览
✨蕃茄忌廉蟹肉寬條麵🍅($88)意粉上碟既速度好快,order左一陣就有得食。有一大份蟹籽鋪面,蟹肉分量都幾多,撈埋一齊食每一啖都有蟹肉同蟹籽,亦都食到蕃茄嗰隻酸酸甜甜😉✨北海道帆立貝明太子意粉($98)2粒帶子煎得岩岩好,唔乾好易咬開。意粉硬度適中,明太子意粉汁好creamy,配埋木魚絲,幾夾👍🏻👉🏻餐廳係Open Kitchen,食完個身會有陣油煙味😌👉🏻上網睇餐廳收10點,我哋大約8點50分到,先得知原來9點30分就關門。可能就黎close所以態度就......哈哈唯有下次預早啲去,唔好阻人收工啦😂
✨蕃茄忌廉蟹肉寬條麵🍅($88)

✨北海道帆立貝明太子意粉($98)

👉🏻餐廳係Open Kitchen,食完個身會有陣油煙味😌

蕃茄忌廉蟹肉寬條麵🍅($88)北海道帆立貝明太子意粉($98)
2020-09-25
2020-11-16 151 浏览
今日夜晚同朋友嚟呢間食,呢間餐廳都幾抵食,意粉只係60蚊起,全日價錢一樣冇分時段。唯獨餐廳的職員態度欠奉,明白多人排隊,佢哋唔憂做,但係態度可唔可以好少少呢?黑口黑面咁,有啲畀錢買難受的感覺撇除職員的態度,佢哋的食物係好食嘅😋德國豬手平時出面食的豬手,總會好鹹。但係呢間唔會,味道好好,皮好脆,值得一試👍🏻黑松露雜菌意粉我本身好鍾意食黑松露,黑松露嘅味好濃好香卡邦尼意粉卡邦尼意粉都好有水準,啲醬汁掛曬喺個意粉度,唔錯墨魚汁海鮮意粉如果味道再濃少少就較好,略嫌味道較淡

撇除職員的態度,佢哋的食物係好食嘅😋

德國豬手

黑松露雜菌意粉
我本身好鍾意食黑松露,黑松露嘅味好濃好香

卡邦尼意粉
卡邦尼意粉都好有水準,啲醬汁掛曬喺個意粉度,唔錯

墨魚汁海鮮意粉
如果味道再濃少少就較好,略嫌味道較淡
2020-11-15
  • 德國黑麥啤慢煮咸豬手
2020-11-14 141 浏览
這間位於屯門虹橋的Cafe,不經不覺已經開了幾年,每逢假日都會很多人等位,之前都已經吃過幾次,味道很好,環境很舒適。.找位置坐下來,決定吃什麼後,需要直接先付款,然後有職員送餐。水及餐具都需要自己自取。.「挪威煙三文魚沙律」$78🍽:擺盤很美,煙三文魚捲成一朵花,再用沙律菜在外圍擺放,很用心,值得加分!👍🏻味道當然也不錯,沙律上淋了醋,酸酸甜甜很開胃,煙三文魚亦有很多片!.「墨魚汁海鮮意粉」$88🍽:青衣柳、青口、蝦、墨魚,海鮮份量不少,每條意粉都充滿墨魚汁及忌廉汁,很鮮很好味。唯一不好就是每次都會吃到整個口變黑!😆
「挪威煙三文魚沙律」$78

「墨魚汁海鮮意粉」$88