近日疫情嚴峻,本地單日確診數目已破萬宗,但政府嘅政策都令市民感到無奈與不憤。盡管外國已經開始放寬,而香港相反地收緊,小店也要面對結業的現實,呢間良心店亦都唔例外。而作為食評人嘅我,當然要趁最後機會去衝刺啦。 C+Burgers原身叫做Burger Guys,2017年開業至今也支持與陪伴香港人共度難關。店舖由兩位大學生打理,由落單煎肉至洗碗都由佢哋一手包辦。辛苦就當然架啦,但換來嘅係新鮮嘅漢堡同食客嘅口碑。不過如今面對不了疫情的挑戰,真令人惋惜。 店舖面積細小,裝修簡約,廚房一眼睇哂。店外只有四張櫈,主要做附近大專生嘅外賣生意。漢堡有八款,唔食牛肉嘅可以免費轉雞肉,亦都有素食選,而配菜並唔只得有薯條。 黑松露芝士漢堡$46 (配套餐D加$32) 價錢可算非常之抵,套餐就有少少貴咗D。當日大部分店外等候的人都係叫外賣,得我係堂食,好多人就喺度圍住望住我食野咁。 欣賞餐廳有提供手套,唔洗食到成手都係油。麵包有輕微烘過,外層有好多麵粉,唔鐘意呢樣野嘅人就要留意一吓。麵包品質附合價錢定位,鬆軟而且有香氣。 漢堡扒據傳統介紹係結合了美國牛肩扒等部位攪成。牛肉就非常之厚身,外層有微微嘅焦香脆皮,內

黑松露芝士漢堡$46 (配套餐D加$32)

黑松露芝士漢堡

漢堡扒據傳統介紹係結合了美國牛肩扒等部位攪成。牛肉就非常之厚身,外層有微微嘅焦香脆皮,內裏仲係粉紅色而有肉汁,口感較有嚼頭。雖然瘦肉部分較多,但都有適量肉味,只是缺乏了調味。

黑松露芝士漢堡

黑松露醬完全覆蓋芝士表面,價錢都說明了一切,為漢堡增添了一層菌香,冇任何石油氣味已經很好。

芝士預期會有熱溶過,但係冇,店員已經忙到爆,沒有抱怨。醬汁係自製千島醬,酸甜香滑,唔會過於突出。加上唔多水嘅蕃茄,有清洗過而唔腥嘅紫洋蔥,都算不俗。

炸魚手指

魚手指

見好耐都冇食過,就叫黎回憶一下童年,但只有三小條,唔太值lor。外皮金黃誘人,酥脆香口,內裏魚肉水嫩白滑,但就冇魚味,而配上嘅酸味千島醬卻是添味劑。

依家見住一間又一間嘅小店都捱唔住,個人都感到無奈。希望大家多多支持小店,呢段時間佢哋係最需要大家去幫忙,外賣/堂食/平嘅/貴嘅乜都好,唔好令疫情完結之後得返D大集團響度,令成個香港都沒有色彩。
2022-02-24 172 浏览
係咁既時勢, 做飲食業真係唔容易 (其實行行都唔易 sad) 聽到食開既💛小店話要結業真係好心up, 今日會向大家推介既漢堡小店 🥰💬歐陸漢堡歐陸入面有 生菜, 蕃茄, 洋蔥做配料, 漢堡扒上有煙肉加溶芝士好好味 😍😍十分juicy最特別係有流心蛋, 令到成個包都好多汁, 不過建議即食不然流心蛋會熟咗啲 😂📢想食既朋友就要襯28/2中午前試喇🥺🥺 同埋佢哋一般都係售完就會關門架, 建議可以打去外賣再去拎 ❤️❤️

💬歐陸漢堡

建議可以打去外賣再去拎 ❤️❤️
若干年前作為fm入到hku,無論個日上堂定走堂都會落水街搵嘢食。小店只得零丁幾個室外位置,某年盛夏同友人係小店外一邊被一絲絲熱空氣同油煙包圍、一邊大啖大啖食漢堡、一邊抱怨溫唔切mid term、一邊提出轉頭一齊去智華溫書、一邊心諗都係翻hall瞓覺好啲⋯簡單又零碎嘅記憶,係2022年嘅香港都變成不可重現的美好了ᜊﬞﬞ ❝黑松露芝士漢堡❞ ($46)一打開紙袋就會聞到黑松露香氣撲鼻,攞出黎會發現漢堡包大大份男仔食都絕對夠飽,另外最平加$18就有薯條+汽水/咖啡套餐,不過今日嘅薯條有少少炸得稍微太過硬身 𖦹ࡇ𖦹 半熟手打漢堡肉汁豐富,牛味濃郁,麵包無芝麻(啱我口味),有預先以牛油烘過,比一般漢堡更煙煙韌韌好咬口。依個價錢食到黑松露漢堡真係無辦法抗拒~~𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃由於小店就嚟閉店,好多人專程黎支持,今日喺非午飯繁忙時段到訪,由排隊落單到攞到餐點大概都要75分鐘,比定心理準備想趁最後機會支持下嘅大家~如果想一到埗就攞到餐點可以預早打電話(60108431 / 53397900)落單先。另外今日到訪見3pm後漢堡包就賣哂啦~想食嘅話記住早少少黎!𖤐𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂

❝黑松露芝士漢堡❞ ($46)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃

用餐體驗 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
適合場景 | 休閒用餐
2022-01-26 286 浏览
個日係差唔多4 5點去食 完全有冇人等位個burger係即叫即整 等咗差唔多十五分鐘就有得食🙈個漢堡睇落去都好大 份量都好足料 一個女仔唔食小食都夠飽😗▪️經典漢堡$42 (轉雞)(生菜,蕃茄,雞肉,芝士,洋蔥)個雞扒都幾有肉汁,雞肉都鮮嫩☺️漢堡都焗到好脆 同埋都幾厚 好飽🤢芝士就未溶曬 個人認為再溶啲會好啲😬唯一不足嘅就係佢醬汁偏少 食落成個burger有啲乾🤥跟餐加$18就有薯條同埋汽水🥤薯條係粗身嘅 啱啱炸起就幾好食😋份量都好多 自己一個食都驚會食唔曬😯share嘅話就啱啱好👍🏽
個日係差唔多4 5點去食 完全有冇人等位
個burger係即叫即整 等咗差唔多十五分鐘就有得食🙈
個漢堡睇落去都好大 份量都好足料 一個女仔唔食小食都夠飽😗

▪️經典漢堡$42 (轉雞)
(生菜,蕃茄,雞肉,芝士,洋蔥)
個雞扒都幾有肉汁,雞肉都鮮嫩☺️
漢堡都焗到好脆 同埋都幾厚 好飽🤢
芝士就未溶曬 個人認為再溶啲會好啲😬
唯一不足嘅就係佢醬汁偏少 食落成個burger有啲乾🤥

跟餐加$18就有薯條同埋汽水🥤
薯條係粗身嘅 啱啱炸起就幾好食😋
份量都好多 自己一個食都驚會食唔曬😯
share嘅話就啱啱好👍🏽

2021-10-22 952 浏览
今日去香港大學開會,在第三街食了一間小店專做漢堡。落單俾錢收貨在一邊,另一邊小 bar 檯,得4張圓櫈,坐街邊食。漢堡即叫即煎,預左要等 10-15分鐘。叫了一個雙層牛肉漢堡,因為我好鍾意食牛。平時都會去吉之島買芝士和牛漢堡煎來食。睇著廚師煎,焗熱個包,感覺很 raw。我買包時有3位客人食緊。一邊等,一邊有街坊來叫外賣。漢堡煎得很香,肉質有咬口,多汁。包是熱和微微脆皮。加$18 有薯條和汽水。薯條也是即炸,熱辣辣。記得小時候食大排檔也是在街邊,以前的衛生環境不理想,但回憶裡的食物總是又香又美味。

雙層牛肉漢堡

加$18 有薯條和汽水。薯條也是即炸,熱辣辣。

2021-10-22
雙層牛肉漢堡
2021-10-05 454 浏览
黑松露芝士漢堡我係見到有唔少人讚好,所以有啲好奇,反正又離我媽媽家不遠,所以今日午餐時間就行過去親身體驗一下!叫完黑松露芝士漢堡至發現可以升級做套餐,就再加埋個(溶芝士)薯條同埋咖啡☕️combo F佢哋嘅係手打漢堡,除咗個黑松露芝士漢堡正之外,個(溶芝士)薯條都好正,攞到返屋企都仲係好脆,咖啡就普普通通啦睇到佢哋嘅餐牌上漢堡都有好幾款,遲啲要試云佢哋😂個人認為係CP值很高的手打漢堡餐👍👍👍

黑松露芝士漢堡套餐F
2021-10-05
5 分钟 (外卖自取)
黑松露芝士漢堡套餐F
  • 黑松露芝士漢堡
|一定要試🤩| 超抵食自家手打Beef Burger❗️黑松露口味都係$46 🤤🤤此漢堡店店鋪迷你,座位為數一二,主要外賣為主,漢堡款式多樣,肉食素食皆有😋,價格係$3x - $6x 之間🤩,食物有水準👍,深愛街坊學生歡迎💕漢堡基本底有生菜、蕃茄、牛肉、洋蔥🍔經典漢堡 ($42)漢堡包身乾而不硬牛扒厚身juicy,肉質稍為鬆散,牛肉味中等唔算非常濃烈,唔會死鹹,食完唔會口乾😋另外蔬菜份量適當,令整體味道好fresh ☺️🍔黑松露芝士漢堡 ($46+$18配🍟)黑松露塗滿漢堡上,一打開只見黑蚊蚊一層🤣 好足料,松露香味亦唔係講笑,飄香芳溢令人陶醉😌,食落可謂色香味俱全🤤薯條層波浪型,非常有厚度,好有口感😋,唔鹹

🍔經典漢堡 ($42)
漢堡包身乾而不硬
經典漢堡

🍔黑松露芝士漢堡 ($46+$18配🍟)
薯條層波浪型,非常有厚度,好有口感😋,唔鹹

2021-03-18 963 浏览
食過好多次啦,睇住佢整,個心係覺得好食啲嘅。雖然要等大約10分鐘到。佢個薯條係粗薯條,其實都係來貨嗰啲呀,冇乜太大特別,嗰醬亦都係不過不失啦,不過附近真係好少賣Burger🍔🍔🍔嘅舖頭,而且佢個價錢係算平。西環真係好多呢類型嘅小店,佢鋪面好細,而且好3尖八角,坐的亦都唔舒服,不過亦都係佢造成佢個特色!出邊閒閒地食個burger set 都要過$100 ,佢呢度都只不過係60幾蚊仲有嘢飲,真係好平,而且再唔幫襯一啲小舖頭或者小店,好快就會比大財團壟斷,到時真係想食都冇得食,而且一定係捱貴㗎囉。

2021-03-17
2021-01-08 1746 浏览
Don’t get fooled folks, the name of this restaurant - “C+” is not the same as the score I would give their burgers. In fact, “C+” here means “private” when you think about its pronunciation in Chinese “私家“. Observing from the layers of the burgers, I could tell that some thoughts were put into their production.We got two Truffle Cheese Burger sets ($80 for the burger + $58 for fries, coke & buffalo wings) x 2 = $276. I heard that the shop owner prepares the beef patties daily in the morning whic

We got two Truffle Cheese Burger sets ($80 for the burger + $58 for fries, coke & buffalo wings) x 2 = $276. I heard that the shop owner prepares the beef patties daily in the morning which I am appreciative of. However, to be frank, I expected the patties to be more flavourful and juicy.  I was a bit surprise when I found out that the patty tasted rather like mince instead of more steak like. Also, the bun was not really to my liking as it tasted a bit dry. The fries, as expected were just regular fries though the buffalo wings were smaller than expected and they were not marinated in spice… The wings were only served with BBQ sauce so we found it disappointing. That said, the burger tasted pleasant as a whole and the truffle within was really good. The truffle was the first thing we smelt once we opened the packaging and it paired great with the patties.

So overall, I will give this restaurant a “B” but I must emphasise its “A” for effort!
2021-01-03
20 分钟 (外卖送餐)
2020-12-27 921 浏览
有一日突然之間好想食burger🍔見到附近有間 又係良心小店💛即刻走去買來試吓.熱熔芝士漢堡 $45套餐 (薯條可樂) +$18.午飯時間去 見到都有幾個人等緊見到佢係即叫即整所以落完order都要等一陣大約等咗15mins拎到手仲係熱辣辣burger唔算好大麵包軟熟 塊牛肉都算厚咬落充滿肉汁 唔會煎到好乾同埋燶整體配搭唔錯薯條係用粗薯條 正👍🏻🍟當日去到見到舖面都幾細 有兩個員工一個負責落單 一個負責整如果多人可能要等耐少少但如果下次想食burger都會去再食多次順便支持下佢哋!💛
有一日突然之間好想食burger🍔

但如果下次想食burger
都會去再食多次
順便支持下佢哋!💛
2020-10-16
15 分钟 (外卖自取)
午餐
2020-12-13 791 浏览
都隔咗一排冇食,因為之前成日出街食飯, 所以都冇行上嚟。 而家又爆緊武漢肺炎, 又要過閉關買外賣嘅日子喇 咁就諗起c+ burger, 行上去支持吓先未行到門口已經聞到d香味 我呢d唔食牛嘅,就緊係要轉雞啦~ 我本來想要double cheese burger, 但係佢話轉雞冇得叫呢個, 咁唔緊要啦, 我要mega cheese burger啦,好快就拎得, 返屋企食沖完涼先食,已經凍咗d, 但係都仲係好香同好好食, d生菜,蕃茄同洋蔥都好fresh, 佢d cheese真係好澎湃,流晒出嚟, 正~~~ 等我下次問吓佢加錢有冇得轉double cheese burger先~ 不過應該會好飽
咁就諗起c+ burger, 行上去支持吓先

未行到門口已經聞到d香味

2020-12-12
  • 熱溶芝士漢堡
2020-10-07 1261 浏览
琴日終於去左哩間傳說中既黃店,係港島區黎講價錢簡直係抵!!!同老細傾偈先知,原來佢哋個牛堡係自己每日朝早返黎自己整,包都係簡啲軟身既!我叫左個經典加菠蘿既包,食落口個下完全感覺到牛堡入面既肉汁!!!本人係勁中意食Burger既人黎,係港島區我完全極度推介哩間,黃小店🤩🤩🤩🤩🤩價錢又平野又好食,完全無借口唔返黎再食!
經典加菠蘿漢堡
2020-10-06
經典加菠蘿漢堡
2020-07-31 1401 浏览
武漢肺炎搞到越嚟越大鑊,搞到我都唔敢出街,呢兩個幾星期一路留響屋企。。。 除咗去後樓梯丟垃圾, 我真係冇出過屋企個門口, 自我禁足今日因為一定要出去拎嘢, 咁就緊係一次過補給, 之後又閉關啦~ 食咗幾個星期面,都想食吓外賣, 最好緊係食burger啦 真係好耐冇食過, 好掛住你呀!!!我今次揀咗黑松露burger~ 我之前諗住個menu全部都要試勻, 但係試咗幾次就武漢肺炎又爆過我都係照舊, 轉雞~ 正! 返到屋企抹咗一輪嘢之後, 個burger都凍咗, 不過唔緊要, 依然好好食~ 命仔緊要, 乾淨d好!! 一咬落去, 好味~ 濃濃嘅黑松露味, 加埋個雞肉漢堡扒, 好夾呀 生菜同蕃茄又夠fresh~ 真係好好味~下次出關再試第二款~ 加油呀!!!

真係好耐冇食過, 好掛住你呀!!!

, 不過唔緊要, 依然好好食~ 命仔緊要, 乾淨d好!!

生菜同蕃茄又夠fresh~ 真係好好味~

下次出關再試第二款~ 加油呀!!!

2020-07-31
5 分钟 (外卖自取)
2020-07-18 1002 浏览
見到其他人話拍得住美國In-N-Out所以一試。但真心完全冇得比見。in-n-out 完勝晚上七點叫了黑松露漢堡,雞翼及魚柳,芝士條。漢堡包就真係冇乜特別。個包皮係幾好食,但就唔夠熱。另外牛肉就沒有傳說中那樣juicy. 但40幾蚊來講就冇投訴嘅。反而水牛雞翼穎就完全不水牛了。個醬汁基本上係BBQ加辣椒仔. 雞翼本身就真係普通一隻瘦嘅炸雞翼。另外$28/3條魚柳就絕對唔抵食。下次會再試多一次,但只會叫漢堡包不會要其他小食。
見到其他人話拍得住美國In-N-Out所以一試。
但真心完全冇得比見。in-n-out 完勝

晚上七點叫了黑松露漢堡,雞翼及魚柳,芝士條。

另外$28/3條魚柳就絕對唔抵食。

下次會再試多一次,但只會叫漢堡包不會要其他小食。
黑松露漢堡
2020-07-17
2020-05-18 1469 浏览
很多小店告急,趁午飯時間盡量周圍幫襯幫襯。呢間小店鄰近大學,可能因為停課生意都受影響。我專程嚟過幾次買外賣,每次都係食經典漢堡,永遠都係最簡單最經典。人流咁少,小店都堅持開店,用心製作每一個burger,漢堡扒鎖住肉汁,絶無誇張,中間塊生菜令我想起LA 著名的in n out。淨係個包唔使$50,加埋薯條飲品唔使$70,何苦中環俾$80-150 幫襯所謂美國牌名店,仲要個包成日俾汁浸到濕晒(我覺得係醬汁,不是肉汁)。值得一讚的是有素食漢堡,很同路人的considerate。年青人開的店,有理想有堅持有質素,萬一不幸touchwood 執笠絕對係大家損失。
值得一讚的是有素食漢堡,很同路人的considerate。