餐厅: Cafe 2 Oyster n Grill
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-12-15 0 浏览
西環呢間西餐廳格調一流,而且有歌手現場唱歌,氣氛浪漫。食物非常有水準。而這裏出名生蠔,有多種生蠔選擇。生蠔方面我選了Gillardeau及Castillo, Gillardeau是法國名牌生蠔,當然有一定水準,海水味夠而且味道濃郁,非常Creamy,而 Castillo來自西班牙,味道清甜,肉質同樣Creamy,配上我們的白酒,與及white Sangria,簡直是絕配。前菜我選了「檸汁醃八爪魚」以及「西班牙蒜味蝦」,兩個前菜都份量十足,味道絕對不會迅色。檸汁八爪魚肉質鮮味煙靭,酸酸的檸檬汁,加上牛油果肉,非常之開胃。而西班牙蒜味蝦用鐵鑊上,熱辣辣的味道不錯,配上法包,非常好食。「炭燒澳洲斧頭扒」,雖然我們叫了s size份量,份量都非常大件,我們叫了medium rare,肉質鮮嫩牛味濃郁,而且有炭燒嘅香味, side dish 配上薯條,絕對係高質牛扒嘅級數。最後甜品我地好貪心樣樣都想試,所以叫咗「甜品拼盤」,包括有雪糕、Brownie、cheese cake、crème brûlée. 樣樣都唔錯,我特別喜歡那個crème brûlée,非常Creamy表面焦糖非常鬆脆,好滿足傾

傾偈、聽歌,與及享受美食,環境情調浪漫,真係啱晒朋友、情侶來聚餐談天!

Cafe 2 Oyster n Grill🔥各式生蠔⭐️9/10⭐️Spain Pearl $19|Irish rock $29|Elizabeth $29 |St Martin $29 |Castillo $39|Gillardeau $49總共有六款生蠔,Gillardeau絕對是王牌之選,蠔肉肥美鮮甜,海水味重,味道帶有層次感!Irish rock肉質爽口,蠔味鮮甜,帶有香濃海水味,性價比之選!不喜歡太重海水味的朋友可以選擇Castillo!🔥帕爾馬火腿凱撒沙律 $108⭐️8.5/10⭐️羅馬生菜爽脆清新,帕爾馬火腿鹹鹹香香,簡單又美味!🔥西班牙蒜味蝦 $128⭐️9/10⭐️足足有10隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,蒜蓉香氣四溢,令人垂涎!除了有香濃的蒜香味,還加入了不同的香草,非常惹味!🔥四式薄餅 $218⭐️9/10⭐️四式薄餅分別是煙三文魚、意大利辣腸、西班牙火腿和皇后(蕃茄水牛芝士)薄餅,一塊薄餅滿足你四種口味!薄餅餅底香脆,材料運用絕不吝嗇!🔥炭燒澳洲斧頭扒35oz $688⭐️8.5/10⭐️斧頭扒的份量足夠四個人分享,性價比極高!店員會將完整一塊的斧頭扒呈上用作打卡之用,小編叫了五成熟、肉質
Cafe 2 Oyster n Grill

🔥各式生蠔⭐️9/10⭐️

🔥帕爾馬火腿凱撒沙律 $108⭐️8.5/10⭐️
羅馬生菜爽脆清新,帕爾馬火腿鹹鹹香香,簡單又美味!

🔥西班牙蒜味蝦 $128⭐️9/10⭐️

🔥四式薄餅 $218⭐️9/10⭐️

🔥炭燒澳洲斧頭扒35oz $688⭐️8.5/10⭐️
斧頭扒的份量足夠四個人分享,性價比極高!店員會將完整一塊的斧頭扒呈上用作打卡之用,小編叫了五成熟、肉質粉嫩,富有香濃焦香味,不錯!

🔥朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $88⭐️9/10⭐️
心太軟外表微微酥脆,內裏富有香濃而不會太甜的流心朱古力醬,小編建議混合香滑的雲呢拿雪糕一齊享用,非常美味!

🔥Green Forest / Mango World $48 ⭐️9/10⭐️
蘋果和芒果加入梳打水嘅Mocktail,非常適合不好酒精的朋友!

⭐️總結:餐廳環境舒適,性價比極高!而且餐廳定時會有live Band演出,是值得推介的一間餐廳!
2024-12-13 0 浏览
餐廳由外籍人士經營,服務親切。最正係生蠔幾抵食,仲有free flow package,岩晒放工要摸住杯底吹下水既打工仔。⭐️Irish Rock $29⭐️St. Martin $29⭐️Castillo $39生蠔新鮮唔貴,幾抵食。有6款,價錢$19-$49。濃味揀Gillardeau / Elizabeth,甜味揀Spain Pearl / Irish Rock,溫和揀St. Martin。 ⭐️Salmon Rucola Salad $108煙三文魚火箭菜新鮮,配胡麻醬穩穩陣陣。⭐️Octopus Ceviche🥑 $148八爪魚彈牙,牛油果夾莎莎醬口感綿密,配埋檸檬汁酸酸地幾開胃。⭐️Spanish Seafood Risotto $198海鮮多過飯。蜆、青口、蝦、帶子,每款都大大舊,燉飯索晒濃郁醬汁,呢個抵食。⭐️4 Flavour pizza🍕 $2181次過有4款口味!!! 西班牙火腿、意式辣肉腸、煙三文魚、皇后(Margherita),一人一款唔駛爭🤭餅底係薄批。⭐️Chocolate Fondant🍫 $88鐵板上既甜品!!!淋上去既朱古力醬都好濃,成個甜品完完全全充滿住朱古力味,

⭐️Irish Rock $29
⭐️St. Martin $29
⭐️Castillo $39

⭐️Salmon Rucola Salad $108
煙三文魚火箭菜新鮮,配胡麻醬穩穩陣陣。

⭐️Octopus Ceviche🥑 $148

⭐️4 Flavour pizza🍕 $218

⭐️Chocolate Fondant🍫 $88
鐵板上既甜品!!!
淋上去既朱古力醬都好濃,成個甜品完完全全充滿住朱古力味,岩晒朱古力控。

⭐️Connoisseur Free Flow $98
紅酒🍷、白酒、有汽酒、啤酒🍻、汽水🥤,任飲2個鐘。
最近,我和妹妹一起慶祝生日,選擇了 Cafe 2 Oyster & Grill 這家餐廳。這裡的海鮮新鮮美味,氛圍輕鬆。我們點了 海鮮拼盤、炒蘑菇和大蒜蝦,最後還享用了朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕,這一餐讓我們感受到無比的幸福。首先上桌的是 Grilled Seafood Platter。這道拼盤的呈現相當吸引,色彩繽粉。拼盤內含有蝦、魚以及帶子等多種海鮮,搭配檸檬汁,清新的酸味使其更加美味。蝦肉鮮嫩,經過燒烤後的外皮微微焦脆,讓人一口接一口,完全停不下來。我們品嚐了 Sautéed Mushrooms and Garlic Prawns。這道菜的香氣撲鼻而來,炒蘑菇的香味與大蒜的濃郁味道交織在一起,讓人垂涎欲滴。蝦子煮得恰到好處,搭配上炒蘑菇,口感相得益彰。這道菜的調味十分講究,既有大蒜的香氣,又不會過於油膩,完美地襯托出蝦和蘑菇的鮮味。最後,我們迎來了甜品——朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕。這道甜品的外觀十分誘人,巧克力蛋糕的外層微微酥脆,內裡則是濃郁的巧克力流心,搭配上香滑的雲呢拿雪糕,簡直是絕配。每一口都讓人感受到巧克力的濃厚與雪糕的清新,甜而不膩,讓人一試成主顧。

2024-12-02 343 浏览
今次搵食搵到港島西,經朋友介紹黎到西環皇后大道西既Cafe 2,聽講佢哋既斧頭扒好出名!🍽️ 首先黎個西班牙蒜蓉蝦(Gambas a Guilho)$128 🦐。蒜蓉香味四溢,蝦肉鮮甜彈牙,配埋法包片一齊食真係一流,好惹味。🌟 重頭戲當然係炭燒澳洲斧頭扒(Tomahawk Steak)🥩,大約40oz,好大塊,而且好香炭燒既味道。我哋影完相之後,店員幫我哋切好一件件,排得好整齊,真係霸氣十足,牛扒本身已經醃製過,加少量海鹽一齊食,肉味更加出,真係入口即溶。😋 法國蠔(St. Martin)$29 🦪,清甜爽口,有海洋氣息,超新鮮,朋友話配白酒就更完美! 最後黎個甜品:奶凍配森林漿果同果園水果 🍓🍇。奶凍滑溜溜,配上新鮮果香,清新得來唔會太甜,完美收尾!🍮 Cafe 2位於香港大學站和西營盤站之間,雖然距離西營盤站近啲,但由香港大學站出行一條直路就到,對於唔熟路既朋友來講會容易啲。 總結:呢度食材新鮮、環境chill、服務一流,值回票價!下次有機會一定要再黎!👍🍽️ Cafe 2 Oyster n Grill 📍西環西營盤皇后大道西371號樂信大廈地下C&D號舖

Cafe 2 Oyster n Grill
📍西環西營盤皇后大道西371號樂信大廈地下C&D號舖

2024-11-26 338 浏览
今次去到呢間喺位於西營盤嘅蠔吧同西餐廳,佢哋做緊$98freeflow 紅白啤酒等等,好啱同朋友嚟食飯飲嘢!餐廳入面用歐式木系裝修,好有feel,然後今次試咗三種蠔,chef推介我哋由清爽到creamy咁食SpainPearl 甜味比較重,食落去清新爽口,好舒服Elizabeth比較重海水味,依然都係爽口St Martin自己最鍾意呢款,鹹得嚟好creamy肥美之後lunch set就嚟咗湯啦、飲品、主菜同甜品主菜方面叫咗羊架同意粉首先一讚分量比想像中大 好夠食意粉係蒜香蝦肉意粉,辣勁剛好,夠晒蒜香味,蝦肉同意粉同做到爽口羊架非常出色,燒到有少少焦香味,羊肉肥美又滑,有少少入口即化嘅感覺最後再食埋new york cheese cake做甜品,完美嘅一餐就落幕啦~

SpainPearl 甜味比較重,食落去清新爽口,好舒服
Elizabeth比較重海水味,依然都係爽口
St Martin自己最鍾意呢款,鹹得嚟好creamy肥美

之後lunch set
就嚟咗湯啦、飲品、主菜同甜品

主菜方面叫咗羊架同意粉
首先一讚分量比想像中大 好夠食

2024-11-25 337 浏览
同朋友去到西營盤這間餐廳。地方夠大,環境舒服。最特別是晚上會有現場Live Band Music 表演,可以邊食飯邊聽音樂,簡直係味道同氣氛的享受🥰🍤 大蒜蝦和酵母麵包蝦肉經過香蒜的炒製,散發出濃郁的香氣。搭配酵母麵包,完美吸收了蝦汁。惹味開胃🥩 戰斧牛排和牡蠣拼盤戰斧排選用靚牛肉,超級大塊,每人分幾份都夠。上枱勁香,完全係外焦內嫩,啖啖肉又肉質鮮美。仲要配埋生蠔拼盤,個個都非常滿足🥪 費城牛肉芝士三文治這道費城牛肉芝士三文治使用新鮮出爐的酸種法式長法包,切成薄片,入面加有美國安格斯西冷牛肉做內餡,口感滑嫩。啖啖都有濃郁芝士味道,令人回味

🍤 大蒜蝦和酵母麵包

🥩 戰斧牛排和牡蠣拼盤

🥪 費城牛肉芝士三文治

2024-11-24 299 浏览
朋友去完旅行派手信, 咁就約左去西營盤樂信大廈地下 Cafe 2 Oyster n Grill 食好西。餐廳裝修高雅有格調, 好有外國Feel, 店員熱切恩勤, 服務周到。頭盤 檸汁醃八爪魚 - 酸酸味味做前菜一流,好有清新感。 八爪魚醃到好軟好林, 好味。西班牙蒜味蝦 - 蒜味香濃, 鮮蝦非常新鮮彈牙, 入口索索聲。 配上大量蒜蓉, 超級惹味。Castillo 生蠔 - 新鮮帶有鮮甜海水味, 口感嫩滑。 St Martin 生蠔 - 口感清爽, 海水咸味道均勻。Xs 炭燒斧頭扒 - Xs 份量都已經超多, 2個人都食唔哂, 炭頭扒外層燒得焦脆, 內層就粉紅色, 牛肉味香濃, 肉質鮮嫩,脂肪均勻, 肉汁超多。Brownie With Ice-Cream & Chocolate Fondant - 雲尼拿雪糕甜度適中, 配上熱辣辣的Brownie 。

頭盤

Castillo 生蠔 - 新鮮帶有鮮甜海水味, 口
感嫩滑。

St Martin 生蠔 - 口感清爽, 海水咸味道均勻。

今晚跟朋友慶祝生日,選了一間主打生蠔的西餐廳,加上餐廳會定期安排Live music,一邊進餐一邊聽音樂,氣氛特別好🎵餐廳果然是主打生蠔,有6款時令生蠔可供選擇,價格相宜,而且非常新鮮🦪Irish Rock @$29這款生蠔清新爽口,肉質肥厚肥美,毫無腥味,配上少許檸檬汁剛剛好,整體口感醇厚而不膩。Castillo @$39Castillo生蠔質地緊實,蠔肉飽滿多汁,入口軟滑,加上微微鹹香,跟第一款截然不同Gillardeau @$49法國吉拉多生蠔肥厚多汁,蠔肉同樣軟滑,結實之餘有彈性,蠔味非常突出,飽含海水的鮮甜滋味Seared Scallops $98採用加拿大帶子,肉質鮮嫩彈牙,伴上芝麻菜同芝士令味道清新,非常開胃Octopus Ceviche $148檸汁醃八爪魚的肉質軟嫩而有咬勁,切成薄片跟底部的牛油果和莎莎醬很合襯,味道更滲出檸檬的清香Gambas a Guilho $128 西班牙蒜蓉蝦肉質鮮甜彈牙,搭配香濃的蒜蓉,香草和牛油香氣,與法包片一齊享用更為惹味Clam Linguine $168 蜆肉扁意粉的味道清新,蜆肉大隻鮮甜,意粉完全吸收了白酒和蜆肉精華,份外香甜

Irish Rock @$29

Castillo @$39

Gillardeau @$49

Seared Scallops $98

Octopus Ceviche $148

Gambas a Guilho $128

Clam Linguine $168
蜆肉扁意粉的味道清新,蜆肉大隻鮮甜,意粉完全吸收了白酒和蜆肉精華,份外香甜,而且份量十足,跟朋友share都很滿足

Crisp Spring Chicken $188
脆皮春雞烤得外皮香脆,帶牛油香氣,內裡鮮嫩多汁,調味適中,保持著雞肉的自然鮮味,配菜亦很豐盛,翠玉瓜、蕃茄和薯仔也很滋味

Spanish Spare Ribs $328
西班牙肋排足足有一整塊,肉質軟嫩,燒烤醬汁濃郁而不膩,帶有微微的甜味,外脆內嫩🐷

Dessert Platter $168
甜品拼盤的心思令我有驚喜,有法式焦糖燉蛋、朱古力布朗尼、藍莓芝士蛋糕和雲呢拿雪糕,陣容豐富😍每款甜品的甜度適中,甜而不膩,尤其焦糖燉蛋入口非常嫩滑,蛋香十足

White Sangria $58 Asahi $48
Mango Soda $43
飲品都有很多選擇,調酒,啤酒或無酒精飲品應有盡有,White Sangria 中的白酒正好適合今晚海鮮為主的晚餐,另外芒果梳打清爽香甜,而且沒有藥水味,非常解渴

發掘到一家寶藏餐廳,服務及食物質素都令人驚豔。裝潢令人仿如置身歐洲酒館,牆上掛了好多色調柔和的油畫,都是大自然景觀,身處其中真的非常舒服。 食物簡直令人吮指回味。 🦪生蠔 (非常新鮮,極品)1✴️. 西班牙珍珠蠔 $19/pc Size是3款中最細,蠔肉不算厚,不過肉質爽甜,比較清新。2✴️. 西班牙銀堡生蠔 $39/pc肉質較厚,鮮甜肥美,海水味比較重。3. 法國聖馬田生蠔 $29/pc肉質最厚,非常肥美,海水味最濃,不過加上檸檬汁好滋味。 Appertisers1✴️. 慢煮和牛薄片 $158和牛牛味非常濃郁,加上拌了黑醋的火箭菜,清新爽脆。2✴️. 西班牙蒜味蝦 $128蝦肉蒜香撲鼻,爽口彈牙。 🥗Salad1. 醬香煎帶子配巴馬臣火腿沙律醬汁濃厚,帶子鮮甜,巴馬臣火腿咸香,不過略咸了。2. 煙三文魚芝麻菜沙律煙三文魚肥美,拌以芝麻醬火箭菜,非常可口。 🥣湯1. 龍蝦濃湯 $98好Creamy好香,入口順滑。2. 黑松露磨菇湯 $68每一口都喝到松露特獨香氣。 🍕Pizza 煙三文魚薄餅 $198薄脆批底配咸香煙三文魚,好好食。 🍝Pasta & Risotto西班牙海鮮燴飯 $198大

食物簡直令人吮指回味。

🦪生蠔 (非常新鮮,極品)
生蠔:

1✴️. 西班牙珍珠蠔 $19/pc
Size是3款中最細,蠔肉不算厚,不過肉質爽甜,比較清新。
2✴️. 西班牙銀堡生蠔 $39/pc
肉質較厚,鮮甜肥美,海水味比較重。
3. 法國聖馬田生蠔 $29/pc
肉質最厚,非常肥美,海水味最濃,不過加上檸檬汁好滋味。

Appertisers

1✴️. 慢煮和牛薄片 $158
和牛牛味非常濃郁,加上拌了黑醋的火箭菜,清新爽脆。
2✴️. 西班牙蒜味蝦 $128
蝦肉蒜香撲鼻,爽口彈牙。

🥗Salad

1. 醬香煎帶子配巴馬臣火腿沙律
醬汁濃厚,帶子鮮甜,巴馬臣火腿咸香,不過略咸了。
2. 煙三文魚芝麻菜沙律
煙三文魚肥美,拌以芝麻醬火箭菜,非常可口。

🥣湯

1. 龍蝦濃湯 $98
好Creamy好香,入口順滑。
2. 黑松露磨菇湯 $68
每一口都喝到松露特獨香氣。

🍕Pizza
煙三文魚薄餅 $198
薄脆批底配咸香煙三文魚,好好食。

🍝Pasta & Risotto
西班牙海鮮燴飯 $198
大蜆/青口/帶子/鮮蝦,海鮮鮮味已經融入到意大利飯之中。

🥩Tomahawk Steaks $888
炭燒澳洲斧頭扒 55安士

3成熟,55安士澳洲斧頭扒,視覺非常震撼,好大一塊帶骨的牛扒,請餐廳幫我們切好,肉質嫩滑,但牛味不算濃,下次要試美國安格斯。

🍹🍸飲品Mocktail

Green Forest $48
青蘋果特飲,搞勻之後黃變綠,好看好好喝。

Lovely Grapes $48
提子味特飲,氣泡充足,好醒神。

Mango World $48
滿滿的芒果果肉,加上梳打,也是不錯的飲品。

Mix Fruit Iced Tea $48
雜果冰茶,多種果肉加到梳打水中,酸甜可口。

🍨🍰Dessrt Platter(4)

有4款甜品,Creme Brulee/布朗尼/雲呢拿雪糕/柚子芝士蛋糕,全部不會太甜,特別Cream Brulee 以及雪糕,太好食了。

總結,真的吃得好盡興,服務及食物質素都是最好的。這晚4個人點了超多的,都吃完了,而且完全不貴,性價比超高。朋友立馬發相給其他朋友,要約下次去吃。
生蠔:
同朋友慶祝生日,想搵間有情調少少的西餐廳,就決定試試呢間,當晚星期三,有live band,好有格調,現場氣氛好好,又唔會太嘈傾唔到計。Irish Rock $29/1Castillo $39/1Gillardeau $49/1朋友中意食生蠔,就叫左3款試試,店員會好細心咁介紹應該由邊隻開始食起,生蠔好新鮮,海水味濃,口感爽口,又夠飽滿。Seared Scallops $98帶子配芝麻菜,加埋verde醬,酸酸甜甜,帶子新鮮彈牙,芝麻菜似芫茜,加埋巴馬臣芝士,味道豐富。Octopus Ceviche $148八爪魚配搭牛油果他他,配埋檸檬汁酸酸甜甜好開胃,八爪魚唔會咬唔開,肉質爽口,牛油瓜他他好綿滑,兩者好夾,一齊食層次豐富。Garlic Shrimp $128勁多隻蝦,食極都有,香草同蒜香味濃,鮮甜爽口,肉質彈牙,值得推介。Clam Linguine $168海蜆多到數之不盡,每粒都大大隻,漲卜卜,真材實料,扁意粉軟硬適中,夠爽口彈牙,而且好夠入味,每一啖都夠鮮甜。Cris, Spring Chicken $188春雞配上蒜蓉燒汁,用牛油碳燒,外皮酥脆但肉質仍保持嫩滑多汁,大細岩岩好

Irish Rock $29/1
Castillo $39/1
Gillardeau $49/1

Seared Scallops $98

Octopus Ceviche $148

Garlic Shrimp $128

Clam Linguine $168

Cris, Spring Chicken $188
春雞配上蒜蓉燒汁,用牛油碳燒,外皮酥脆但肉質仍保持嫩滑多汁,大細岩岩好同朋友share。

Spanish Spare Ribs $328
豬肋骨超級大件,最少有7條骨,時間同火喉都掌握得岩岩好,唔會鞋口,又夠入味,一切就開,肥瘦均勻,肉質軟腍,又夠惹味。

Dessert Platter $168
甜品拼盤好豐富,軟滑雪櫃,焦糖燉蛋蛋味濃郁又唔會過甜,芝士蛋糕好幼滑,brownie朱古力味香濃。大大滿足。

📌Cafe 2 Oyster n Grill
地址:西環西營盤皇后大道西371號樂信大廈地下C&D號鋪

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#Cafe2OysternGrill #西營盤 #生蠔 #燒春雞 #豬肋骨 #海鮮 #八爪魚 #liveband
2024-11-15 262 浏览
跟朋友來到這間西環隱世高質西餐廳,食物質素超級高,餐廳的環境很正,服務員態度也一流,是跟知己朋友聊天的好地方。我們相約在7:30,居然可以食到10點才捨得離開,是一次極佳的用餐體驗👍👍👍❇️生蠔:Spain Pearl, Castillo,St Martin一次過可以試到不同國家的三種生蠔,服務員很細心地叫我們先食Spain Pearl, 再食Castillo,最後才食St Martin, 由味道淡的生蠔開始食,生蠔真的超級肉質豐滿,鮮甜多汁❇️黑松露蘑菇湯,龍蝦濃湯黑松露的獨特香味和蘑菇的鮮美完美地結合,果然是龍蝦濃湯,龍蝦味很濃郁❇️西班牙蒜味蝦蝦肉新鮮彈牙,蒜香與蝦味完美融合😂😂❇️慢煮和牛薄片伴香醋汁和牛肉片經過低溫慢煮,肉質保持極其鮮嫩❇️煙三文魚芝士菜沙律,帕爾馬火腿凱撒沙律煙三文魚肉質柔軟,芝士味很濃郁,帕爾馬火腿鹹香味十足❇️西班牙海鮮燴飯帶子很肥美,米飯吸收了豐富的海鮮汁,口感香滑😋😋❇️煙三文魚薄餅餅底很薄,外皮金黃酥脆,煙三文魚很鮮美❇️炭燒澳洲斧頭扒扒超級大份量,我們叫了Medium rare, 所以粉紅的肉質很鮮嫩,肉厚而多汁,脂肪分布均勻😋😋❇️Mocktailgreen f

❇️黑松露蘑菇湯,龍蝦濃湯

❇️西班牙蒜味蝦
蝦肉新鮮彈牙,蒜香與蝦味完美融合😂😂

❇️慢煮和牛薄片伴香醋汁
和牛肉片經過低溫慢煮,肉質保持極其鮮嫩

❇️煙三文魚芝士菜沙律,帕爾馬火腿凱撒沙律
煙三文魚肉質柔軟,芝士味很濃郁,帕爾馬火腿鹹香味十足

❇️西班牙海鮮燴飯
帶子很肥美,米飯吸收了豐富的海鮮汁,口感香滑😋😋

❇️煙三文魚薄餅
餅底很薄,外皮金黃酥脆,煙三文魚很鮮美

❇️炭燒澳洲斧頭扒

❇️Mocktail
green forest, lovely grapes, mango world, mix fruit iced tea, 每種飲品甜度都很適中,有不同的生果味

❇️甜品拼盤
法式焦糖燉蛋很香滑,焦糖脆皮很金黃
Today, I had the pleasure of dining at a stylish Western steakhouse in Sheung Wan, and it was an experience to remember. The ambiance was chic and inviting, making it the perfect setting for a delightful meal. The highlight of the menu, as I was told, was their renowned oysters, and they certainly did not disappoint. AppetizersWe started with a selection of oysters, which included:- Spain in Pearl: These were fresh and briny, embodying the essence of the ocean.- Irish Rock: Rich and creamy, they

Appetizers

- Irish Rock: Rich and creamy, they were a true delight.
- St. Martin: These had a unique flavor profile that was both refreshing and satisfying.

Next, we enjoyed a Smoked Salmon Caesar Salad. The smoky flavor of the salmon paired beautifully with the crisp romaine and creamy dressing, making it a standout dish.

The Lobster Bisque was a luxurious start, rich in flavor and perfectly balanced with a hint of sweetness from the lobster.

*Truffle Mushroom Soup*. Its earthy flavors combined with the luxurious truffle made for a comforting experience.

The Octopus Ceviche was another highlight, with tender octopus marinated to perfection, offering a zesty kick that awakened the palate.

Main Course

For the main course, we opted for the
Grilled Seafood Platter, which was a feast for the senses. It included a variety of perfectly grilled seafood that was fresh and flavorful.

The star of the evening was undoubtedly the *Wagyu Ribeye (10oz)*. Cooked to perfection, it was incredibly tender, with a rich marbling that made every bite melt in your mouth.

Dessert

To conclude the meal, we indulged in a *Chocolate Fondant*. This dessert was an exquisite end to our dining experience, featuring a rich chocolate center that flowed beautifully when cut open.

Beverages

The free-flowing drinks option for $98 per person was a fantastic addition. It allowed us to enjoy a variety of wines throughout the meal.

2024-11-08 322 浏览
今次試咗幾款美食,真係食到心花怒放!😋 一齊嚟睇下呢啲菜式有咩特別之處啦!---#### 脆皮阿根廷雞 🍗呢隻脆皮阿根廷雞真係一絕!外皮炸到金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,簡直係完美搭配!每一口都令人回味無窮,搭配啲香草醬更添風味,實在唔可以錯過!---#### 精美英式炸魚薯條配他他醬 🍟呢個英式炸魚薯條真係好有水準!魚肉外脆內嫩,搭配香脆薯條,仲有他他醬提升咗整體味道,食落去好滿足!每一口都好有英倫風情,令我忍唔住想再來一份!---#### 蒜蓉蝦/Gambas 🍤呢個蒜蓉蝦真係令人一試成主顧!蝦肉鮮甜,蒜蓉香味濃郁,簡單但絕對好味,搭配啲麵包仲可以將醬汁一掃而空,真係太好味啦!---#### 奶凍配水果蜜餞 🍮最後呢個奶凍,滑得來真係無得輸!配上水果蜜餞,酸酸甜甜,口感超正,完美作為甜品嘅收尾!每一口都係幸福感爆棚!---食完呢幾樣,真係食到心滿意足!下次一定要再嚟試多啲!🥳

#### 脆皮阿根廷雞 🍗

#### 精美英式炸魚薯條配他他醬 🍟

#### 蒜蓉蝦/Gambas 🍤

#### 奶凍配水果蜜餞 🍮

---

食完呢幾樣,真係食到心滿意足!下次一定要再嚟試多啲!🥳
2024-11-06 312 浏览
西環變化很大,尤其地鐵通車後,昔日的 Cafe 2依舊屹立不倒,證明是有質素餐廳,是夜跟好友到大 cafe 2聚舊聊天,大刷一餐!番新後的 Cafe,環境更舒適。🎉🎉Connoisseur Free Flow Just $98,兩小時任飲紅、白酒,愛好杯中物的大喜訊。先來幾隻即開鮮活生蠔🦪😍😍,愛爾蘭石蠔 - Irish Rock @$29,新鮮爽甜,帶獨特的生蠔味道,值得一試。南非伊利沙伯生蠔 - Elizabeth @$29,生蠔🦪鮮甜,有海水味,質感爽口,完美配合,秒殺一打無難度。接著出場的醬香煎帶子 $98,材料非常豐富,主角加拿大帶子配VERDE醬、芝麻菜、巴馬臣芝士的沙律底,清新醒胃。主菜碳燒10oz南非M6/M7 和牛肉眼扒 $358,賣相精美,牛扒足料。碳燒出格仔網紋,五成熟切開呈粉紅色,刀感柔軟。配特式醬汁,未入口已肯定是高貨。薯條熱哄香脆鬆化,好食😋香蒜炒野菌 $68,甚為喜愛的配菜,蒜蓉配野菌,天作之合帶子泡菜意大利飯 $178,很有創意的 fusion菜,原來泡菜配蕃茄是很夾的,有驚喜!帶子微煎,軟熟零韌度,質感很好法式焦糖燉蛋 $68,焦糖香脆甜美,燉蛋 cr

番新後的 Cafe,環境更舒適。

香蒜炒野菌 $68,甚為喜愛的配菜,蒜蓉配野菌,天作之合

法式焦糖燉蛋 $68,焦糖香脆甜美,燉蛋 creamy 滑漏 👍👍

鐵板朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 $78,鐵板上的甜味,創意玩味濃,有提升氣氛效果。布朗尼軟一般吃過的鬆軟,喜愛這口感

Mango Pineapple $48,夠凍夠甜,完全是我的茶 🥰🥰

LYCHEE MARTINI $55,仙氣滿滿,如幻似煙,靚到一個點 😍😍,雖然是荔枝口味,卻不算太甜,甚好!