2021-06-24 3028 浏览
呢間cafe 嘅食物同飲品成日俾我幾日系嘅感覺特別係每個月都會有唔同期間限定/時令生果款式!早排去嗰陣仲係荔枝甜品✨而除咗糕點之外 亦都有唔同嘅日式料理同飲品~見佢地仲有幾款口味蕨餅茶😍好似都係做到暑假而最近都有蜜瓜tim ! ➖➖➖1️⃣荔枝紅桑子拿破崙 $78 (7.6/10)🌟雖然之前成日覺得佢有啲貴但食得出佢係真材實料☺️真係有啖啖果肉!無論係面頭嘅裝飾定內餡全部都係新鮮生果中間夾住嘅吉士醬🤤🤤都唔會好重香精味特別係鋪面嗰粒 夠juicy 同甜最鍾意就係底層嘅紅桑子!! 酸酸地食落好清新 食左咁多酥皮 中和番 都解到膩 整體味道唔錯 荔枝同紅桑子都平衡到係略嫌拿破崙皮唔夠酥脆 🙊➖➖➖2️⃣荔枝檸檬忌廉蛋糕 $75 (7.25/10) 蛋糕係海綿蛋糕☺️☺️都夠濕潤鬆軟呢款檸檬味會比較重 偏酸 但都唔會好膩中間嘅cream 都有好多荔枝粒! 同樣有粒大荔枝 如果蛋糕可以重啲荔枝味就好➖➖➖3️⃣menchi Katsu sando $128 (8.3/10) 🌟吉列豬扒三文治 🥪即叫即整 新鮮熱辣辣係幾好食! 豬扒都夠厚切同脆卜卜唔會太厚粉漿中間夾左啲番茄生菜無咁膩 另外仲加左沙律醬 夠惹味 不
呢間cafe 嘅食物同飲品成日俾我幾日系嘅感覺
而最近都有蜜瓜tim !

1️⃣荔枝紅桑子拿破崙 $78 (7.6/10)🌟
雖然之前成日覺得佢有啲貴
但食得出佢係真材實料☺️真係有啖啖果肉!
無論係面頭嘅裝飾定內餡全部都係新鮮生果
整體味道唔錯 荔枝同紅桑子都平衡到
係略嫌拿破崙皮唔夠酥脆 🙊
荔枝紅桑子拿破崙

➖➖➖
2️⃣荔枝檸檬忌廉蛋糕 $75 (7.25/10)
蛋糕係海綿蛋糕☺️☺️都夠濕潤鬆軟
呢款檸檬味會比較重 偏酸 但都唔會好膩
中間嘅cream 都有好多荔枝粒!
同樣有粒大荔枝 如果蛋糕可以重啲荔枝味就好
荔枝檸檬忌廉蛋糕

吉列豬扒三文治 🥪即叫即整 新鮮熱辣辣
係幾好食! 豬扒都夠厚切同脆卜卜
唔會太厚粉漿中間夾左啲番茄生菜無咁膩
另外仲加左沙律醬 夠惹味
不過會邊食邊溜汁有啲狼狽!
方包幾有牛油香 夠厚切
唔會俾啲醬汁同餡搞到腍左/扁左🤤
menchi Katsu sando

➖➖➖
4️⃣beef pie $60 (7.5/10)
呢個牛肉批都幾好食! 建議加埋茄汁~
因為即食所以都仲係脆😝
入面嘅牛肉碎都算多 仲有啲辣汁做調味更開胃
Beef  pie

➖➖➖
5️⃣士多啤梨牛奶蕨餅茶 $58 (7.8/10)
之前都有飲過Mel pot 嗰隻
雖然細杯啲同埋賣相好似無咁吸睛
不過都幾唔錯🤤🤤 整體唔會太甜
就算啲冰溶左都無淡到!
黑糖蕨餠份量頗多 都食到有士多啤梨嘅酸味

➖➖➖
6️⃣焙茶蕨餅茶 $58 (7.5/10)
濃度比起好多店算濃 就算啲冰溶左都無淡到
蕨餅唔太甜 都有黑糖味
不過就無士多啤梨嗰杯咁多蕨餅!
Warabi Mochi

📍Cafe life qrc
用餐时段
荔枝紅桑子拿破崙
menchi Katsu sando
Beef  pie
Warabi Mochi
2021-06-19 541 浏览
以前介紹過這間咖啡店,因緣巧合之下再度光顧,這天我在上環物色一個寧靜而且有冷氣的地方喝下午茶。咖啡店今個夏天推出了仿珍珠奶茶的飲品,仿珍珠的原料是日本蕨餅麻糬,口感沒有真的實淨,不過夠健康。系列飲品有五款口味,我們點了香滑牛奶草莓和京都宇治抹茶,抹茶口味好濃烈。另外還點了一份橙香蛋糕,蛋糕口感結實,而且有不少果肉。可改善之處是蛋糕甜度不夠。Warabi-mochi: Kyoto-Uji Mocha $58Warabi-mochi: Ichigo Milk $58Orange Cake $45

Warabi-mochi: Ichigo Milk $58
Orange Cake $45
Orange  Cake
放自己一個break, 忙裡偷閒食件Quiche ~White Miso, Cheddar Cheese & Zucchini Quiche芝士和蛋味濃郁,加了麵豉增加風味和味道的豐富度。quiche 中的青瓜/翠玉瓜,讓人有新鮮口感,咬口也更有層次。Croissant Sando (smoked ham, tomato, cabbage, katsu sauce)是日本大板燒嘅味道呀~在煙燻火腿下面有脆卜卜紫菜更加有大阪燒的感覺。牛角包牛油味好香,夾住切碎的大量日式沙律菜,加試美乃滋醬,邪惡得來又十分美味!Latte (拉花好靚)獨角獸畫案好有驚喜!奶泡幼滑~
放自己一個break, 忙裡偷閒食件Quiche ~

Latte (拉花好靚)
獨角獸畫案好有驚喜!奶泡幼滑~

2021-06-06 344 浏览
依家覺得去唔到日本旅行都唔緊要,因為比我發現咗呢間由日本廚師主理嘅日式木系cafe🤩。 Avocado on Sourdough 🍞🥑牛油果排得好靚🥑上面鋪咗啲七味粉都幾特別。酸種多士發得好靚,輕盈香脆,食brunch食tea一樣咁啱😁周圍有wasabi同枝豆都幾可愛。 Smoked Salmon Egg benedict 🍳班尼迪蛋係cafe嘅新寵,因為脹卜卜同流心效果都可以影幾百張相🤩佢除咗流心,上面仲有明太子醬😍超似日本食過嘅cafe味道。順帶一提,三文魚都幾多下,幾香🤩。超推薦。 Warabi Mochi Drink (Shizuoka Hojicha) 呢個係期間限定😊焙茶嘅煎香味好濃,令人好放鬆。底下有好多蕨餅嘅粒粒,同珍珠差唔多大細,綿綿帶少少煙韌係幾過癮🥰🧋 Mango Passion Fruit Iced Tea🥭幾夠凍同大杯🥰味道好似我細個好鍾意食嘅芒果糖味,酸酸甜甜好開胃架😍襯落甜品度又唔會太飽,好解膩。 Strawberry Iced Tea🍓呢杯都係好冰凍,士多啤梨味嘅鮮果香唔錯😍加埋賣相都好啱打卡。 Fresh Lychee Tart🥧日本設計果然唔同啲,唔

Avocado on Sourdough 🍞🥑

Smoked Salmon Egg benedict 🍳

Mango Passion Fruit Iced Tea🥭

Strawberry Iced Tea🍓

Fresh Lychee Tart🥧
日本設計果然唔同啲,唔知點解就係睇落好elegant🥰荔枝嘅透明同紅莓好襯。荔枝超多同埋好juicy😆撻底好香,完美。

Lychee Lemon Cake🍰
呢個都係荔枝,但兩個一齊食唔會覺得好重覆,因為檸檬蛋糕酸酸地好開胃,蛋糕鬆軟又唔會太散,同埋原來入面都仲有荔枝肉,正。
2021-05-25 449 浏览
上環咖啡店 日本直送甜品!😍😍福岡蜜瓜拿破崙 $85呢間日系Cafe喺公司附近,每次經過都好想食,透過玻璃望入去,件件蛋糕都好似呼喚緊我咁!不過定價真係好貴🥺🥺 由於最近都無食到好味甜品,今次行過就決定試一試!🥰吉士醬好味,甜品中間重有啲車厘子果肉,酸酸甜甜,豐富咗成個CAKE嘅味道~ 蜜瓜好香甜,係日本蜜瓜嘅味,可惜酥皮唔夠脆,第一層亦都被蜜瓜嘅水份滲到濕濕哋,我覺得呢點扣咗分。食拿破崙個酥皮點可以唔酥!總括嚟講係唔錯嘅日本甜品但偏貴,唔會成日食。
上環咖啡店 日本直送甜品!😍😍
福岡蜜瓜拿破崙 $85

2021-05-23 305 浏览
“Menchi Katsu Sando”($128)“Smoked Salmon Eggs Benedict”($118)“Fresh Strawberry Tart”($85)“Japanese Matcha Opera”($45)“Warabimochi Ichigo Milk”($58)“Warabimochi Kyoto-Uji Milk”($58)呢間由日藉老闆主理嘅cafe life一向都小有名氣除咗pmq,宜家喺上環都開咗分店🥰木系裝修打卡一流😍就算天氣熱都想坐戶外位😛呢道除咗主打嘅水果蛋糕,仲有提供一啲輕食😚叫咗當中2款brunch試試🥰首先係炸免治肉排三文治🥪呢個三文治大大份超厚身☺配埋仲包括蕃茄🍅,芝士🧀,椰菜,醃蘿蔔炸肉排由豬肉🐷同牛肉🐮混合而成外層炸到十分香脆,入面啲肉keep到juicy😋第2樣係煙三文魚Egg Benedict🍳隻蛋做到超流心☺下面塊多士搽上牛油再焗🍞🧈配埋煙三文魚,紫洋蔥味道層次好豐富😋旁邊仲有大量火箭菜🥬蛋糕方面都叫咗2款🍰當中一定要叫舖頭最出名嘅水果系列啦😍新鮮士多啤梨撻就係其中一款熱賣款式🍓撻面舖滿鮮甜嘅士多啤梨🍓加上滑滑嘅忌廉真係好
“Menchi Katsu Sando”($128)
“Fresh Strawberry Tart”($85)
“Japanese Matcha Opera”($45)

呢間由日藉老闆主理嘅cafe life一向都小有名氣
除咗pmq,宜家喺上環都開咗分店🥰
木系裝修打卡一流😍就算天氣熱都想坐戶外位😛

呢道除咗主打嘅水果蛋糕,仲有提供一啲輕食😚
叫咗當中2款brunch試試🥰
首先係炸免治肉排三文治🥪
呢個三文治大大份超厚身☺
配埋仲包括蕃茄🍅,芝士🧀,椰菜,醃蘿蔔
炸肉排由豬肉🐷同牛肉🐮混合而成
外層炸到十分香脆,入面啲肉keep到juicy😋

第2樣係煙三文魚Egg Benedict🍳
隻蛋做到超流心☺
下面塊多士搽上牛油再焗🍞🧈
配埋煙三文魚,紫洋蔥味道層次好豐富😋
旁邊仲有大量火箭菜🥬

中間仲夾咗一層紅豆蓉☺
強烈推介抹茶控一定要試試呢件🤣

飲品就叫咗新出嘅warabimochi蕨餅系列🤩
呢個系列有5種味道
分別係草莓牛奶🍓,抹茶🍵,奶茶🧋,柚子椰奶同焙茶
我地就叫咗頭2款😛
黑糖蕨餅口感十分軟熟q彈😍
比起飲珍珠奶茶罪惡感輕好多🤣
2021-05-08 303 浏览
午飯後來杯啡,友人口痕要食件餅,咁就整件試吓啦!好失望,件cake完全係得個樣,如果外型係一流,內裏就係九流。師傅完全掌握唔到橙同蛋糕的比例,一路拮一路散,碎到周圍都係又乜味都食唔出。我笑問友人要唔要我行過少少凱施餅店買件西餅你食,十分之一價錢。就算係相同價錢,我也會prefer凱施西餅。我叫了杯Americano, 不是偏酸型,溫度也掌握得不錯,我覺得可以。
午飯後來杯啡,友人口痕要食件餅,咁就整件試吓啦!

2021-05-01 394 浏览
👍🏻All day breakfast 呢個全日早餐係與別不同,包括左火箭菜沙律、咖喱餡餅、汁燒茄子、煙肉、牛油果、牛油多士配流心蛋。每一樣都非常新鮮,連煙肉都唔會煎得太過油膩。咖喱餡餅香脆可口,唔會乾身,裏面咖喱打成蓉狀甜甜地。汁燒茄子多汁厚厚兩片超惹味。呢盆全日早餐真係色香味俱全!👍🏻Smoked salmon egg benedict 流心效果做到恰到好處,蛋黃漿源源不絕。多士塗咗牛油再焗香,再配上一啲都唔鹹嘅煙三文魚,真係垂涎三尺。👍🏻Passionfruit mango ice tea (芒果同百香果真係絕配)入口清新,唔會太甜,冰冰涼涼好啱解渴。餐廳仲會利用一個小嘅藤籃杯墊,避免左張枱會濕漉漉。👍🏻Green tea latte拉花好靚,奶味和抹茶的比例剛剛好,全杯飲品唔會飲到苦澀,亦都唔會太甜。奶味好香,好滑,飲落去成個口感好順滑。👍🏻Sakura mille feuille 期間限定,拿破崙口感鬆脆,塗上薄薄嘅蜜糖,食落帶有少少焦糖嘅味道。拿破崙層次分明,中間夾住嘅吉士醬同櫻花醬非常澎湃,兩者都非常軟滑,底部配上酸酸甜甜嘅果肉,中和返蛋糕嘅甜膩。👍🏻Pineapple

👍🏻All day breakfast

👍🏻Smoked salmon egg benedict

👍🏻Passionfruit mango ice tea

👍🏻Green tea latte

👍🏻Sakura mille feuille

👍🏻Pineapple with earl grey cream cake
另一款期間限定,菠蘿酸酸甜甜配上伯爵嘅芳香又係一個好好嘅配搭,忌廉蛋糕口感鬆軟。蛋糕首層用咗原片菠蘿,第三層亦都有粒粒菠蘿。(明明菠蘿係一個多汁水果,但整件蛋糕唔會覺得特別濕,好值得一試)

👍🏻👍🏻飲品選用紙飲筒相對環保一啲
👍🏻👍🏻仲有新鮮焗烤既麵包同曲奇可以外賣

💡餐廳亦都有賣母親節限定蛋糕同撻點,蛋糕更加有四個尺寸俾你選擇!有興趣記住提早預訂,價錢$320 - 860
見綢上介紹這間以曰本靚仔廚師做的蛋糕,頗有期望。今次點了期間限定的櫻花千層酥,$320. 價錢都尚算OK,4-5個食。取蛋糕的時候,發覺個蛋糕好似塔了下來,立即問店員,店員話是這樣的,因為cream太多。不過好希望好似餐牌上的蛋糕齊齊整整,靚好多。味道方面,不是太甜,又欣賞就是入面的紅梅,好refreshing.
櫻花千層酥
櫻花千層酥
外卖自取
2021-04-03 370 浏览
誤打誤撞去佐呢間日本cafe shop果日係平日係我前面都有好多人等緊大約等佐15分左右就入座了環境都唔錯,雖然座位唔多,但設計中令到個空間都唔會好逼既感覺,幾舒適我叫佐杯latte&matcha ,杯latte真係好飲咖啡味好香濃,陣陣咖啡香氣撲鼻而來聞著咖啡香都令人十分醒神Matcha都好順滑,而且又唔會好甜回甘都幾好,連個圖案都好靚🥰佢哋個咖啡真係值得一試😌
誤打誤撞去佐呢間日本cafe shop
果日係平日係我前面都有好多人等緊
大約等佐15分左右就入座了
我叫佐杯latte&matcha ,杯latte真係好飲
咖啡味好香濃,陣陣咖啡香氣撲鼻而來
聞著咖啡香都令人十分醒神
Matcha都好順滑,而且又唔會好甜
回甘都幾好,連個圖案都好靚🥰
佢哋個咖啡真係值得一試😌
本來小編係衝住佢杯無面人咖啡拉花黎既 但睇睇個menu原來已經無左😭 不過佢既環境同食物都補返數😍 餐廳望出去就係上環街景 仲有一個露天位 都幾chill架🤩 今次小編就坐左吧檯位 店家擺左好多關於甜品既書籍俾客人睇📚 另外仲有takeaway counter同自家咖啡product比客人選購架☕️Menchi Katsu Sando係好似吉列三明治咁🥪 入面吉列肉非常厚🥰店員話係有牛肉同豬肉混合而成 配埋椰菜絲、番茄、芝士同醬好夾👍🏽 味道啱啱好唔會乾😚 有d似burger既口感 包身都非常煙韌呀😋另外叫左佢既士多啤梨拿破崙🍓 拿破崙仲keep到酥脆唔會淋左 配埋custard甜度適中🤩中間夾住既日本士多啤梨都好清甜 不過就貴少少啦~ Banana cake味道正常 中間有香蕉粒粒口感唔錯🍌飲品方面 Caramel Hojicha Latte偏甜左少少 不過培茶味道非常濃郁!小編第一次試Espresso Tonic 有汽咖啡真係幾得意 味道唔濃但整體好飲易入口👍🏽🌟 Menchi Katsu Sando ($130)🌟 Jp Strawberry Millefeille ($85)🌟

🌟 Menchi Katsu Sando ($130)
🌟 Banana Cake (Set +$20)
🌟 Caramel Hojicha Latte ($50)
🌟 Espresso Tonic (Set +$20)

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
2021-02-01 954 浏览
去食蛋糕!!(≧▽≦)來自日本佐賀縣的草莓🍓超級好味😋真係每一粒都咁甜!!佐賀縣牛奶製造出純白又香甜Cream是滿滿幸福的口感!配上一杯咖啡☕️完美的一天❤️Vanilla Latte有點偏甜了個人來說很喜歡蛋捲,因為蛋糕的雞蛋味道濃郁~
去食蛋糕!!(≧▽≦)
來自日本佐賀縣的草莓🍓超級好味😋
真係每一粒都咁甜!!
佐賀縣牛奶製造出純白又香甜Cream是滿滿幸福的口感!
配上一杯咖啡☕️完美的一天❤️
Vanilla Latte有點偏甜了
個人來說很喜歡蛋捲,因為蛋糕的雞蛋味道濃郁~
2021-01-27 760 浏览
煲左兩日劇,今日想出黎呼吸新鮮空氣,於是專程搭車黎呢間打卡cafe。鋪外有一小個三角空間,可以直接係出面嗌餐/外賣,嗰張枱相信係寵物friendly。一進內就見到好似打杖咁,店員即刻同我講今日唔夠員工,所以慢少少唔好意思,善良既我見佢咁好禮貌,即使我等左十分鐘都冇人抹枱,企左係counter五分鐘都冇人同我落單(仲要落錯單出錯餐),都完全唔怪。但最重要係,我今日正餐都冇食淨係諗住黎打卡,喂喂喂,無面男Latte冇,原粒肥桃冇,櫻花系列冇,都算,咩味都好,求其比件拿破崙蛋糕黎影下相呀喂?冇錯,係是但一件拿破崙都冇。可憐既我唯有食個Quiche同點杯Caramel Latte填肚就算。個蘑菇Tart菇量好足,用南瓜湯係杰到細食少少既女仔應該飲完就會飽,沙律菜份量好多好多,但隻醋真係太酸,建議換隻黑醋會成件事唔同晒。咖啡味道正常,拉左個大心比我,都填補唔到我食唔到甜品既空虛🥲。

超過一半既菇量

2021-01-27
2021-01-25 503 浏览
上環Cafelife簡樸舒適👏🏻仲有好多靚cake等你食落肚😛鐘意去cafe嘅你緊係唔可以錯過啦!💪🏻 Soufflé cheesecake🥞 ($35)甫入口口感鬆軟柔滑散發微微芝士香🧀蛋香濃郁而不會過膩頂層烤至誘人金黃色🔥令人忍唔住一口接一口!👄
上環Cafelife簡樸舒適👏🏻
仲有好多靚cake等你食落肚😛
鐘意去cafe嘅你緊係唔可以錯過啦!💪🏻

Soufflé cheesecake🥞 ($35)
甫入口口感鬆軟柔滑
散發微微芝士香🧀
蛋香濃郁而不會過膩
頂層烤至誘人金黃色🔥
令人忍唔住一口接一口!👄

2021-01-12 482 浏览
今日在上環吃完午飯,大家行完街想坐低tea 吓,朋友在網上search到呢間在同區的咖啡室,於是入去試吓。店內座位不多但相當cozy, 店員態度友善。我哋order 咗一個Brunch set 加兩杯咖啡。Brunch set頭盤:南瓜湯有南瓜味,可惜唔夠熱主菜:Avocado Croque - Madame(法文Croque 係香脆的意思,Madame係夫人。個人將佢翻譯成「牛油果脆脆夫人」)這可以説是法國Croque Madame sandwich 的改良版。吐司用一塊比較厚的法式長棍麵包做底,覆上一層mozzarella cheese, 白汁用Wasabi 代替法式芥末,混入牛油果,味道唔辣但輕鬆地打開了味蕾。傳統法式Madame脆脆同Monsieur (法文的意思係先生)脆脆嘅主要區分係Madame在吐司最上層加了一隻荷包蛋。這店用上「流心」日本溫泉蛋,更是討好。香脆的芝士煙肉撒在蛋上增加口感。吐司旁邊放上薯蓉同新鮮沙律菜,賣相同味道都很正,有驚喜👍值得一提,店中的餐具係金色,非常精緻,可惜我冇影低。Brunch set 加$20有一杯價值$40的cappuccino.手打咖啡
店內座位不多但相當cozy, 店員態度友善。

我哋order 咗一個Brunch set 加兩杯咖啡。

Brunch set
頭盤:南瓜湯
有南瓜味,可惜唔夠熱
跟餐的南瓜湯

值得一提,店中的餐具係金色,非常精緻,可惜我冇影低。
Avacado  Croque-  Madame

Cappuccino

手打咖啡亦做得相當出色,Latte同Cuppucino的拉花係唔同㗎

啲牛奶打得好綿密,咖啡唔使落糖都唔苦,好好味。
Latte

Café Life有水準,有時想同朋友飲杯咖啡,但係又想有少少高質食物一齊share,這間有法式原素的咖啡店絕對係一個好選擇。
今次三人平均每位消費$55,價錢比連鎖咖啡店更化算。大讚朋友今次𢵧得好
2021-01-08
跟餐的南瓜湯