好多人都鍾意無印風裝修🪵,想享受舒適日式木系格調,去Muji Cafe咪得囉🤣!依家都有得用QR code點餐,即時用信用卡/電子錢包俾錢,店員就會送餐點過嚟,超方便的😎~呢個環境加埋無印音樂,牆上書架仲有啲書籍可以借嚟睇📔,真係好relax,好啱假日好好放空自己!一件蛋糕,一杯茶,簡單渡過輕鬆下午😚~好想繼續放假啊!————————————————👅蛋糕套餐($65)👍🏻自選一款蛋糕及指定一杯飲品,揀咗賣相最吸引嘅鮮果芝士班戟蛋糕🍰~最底一片薄薄地嘅曲奇餅底,班戟係蛋糕質地🥞,夾雜微甜忌廉同鮮士多啤梨,口感幾豐富,影相都幾靚!我哋笑最頂嗰粒士多啤梨肥嘟嘟😆,靚得嚟好假咁👍🏻熱滴濾咖啡係好齋嘅齋啡☕️,單飲唔算好苦,附送一個奶球沖淡一下👅 兩品季節甜點套餐 ($95)👍🏻 其中一款季節甜點係伯爵茶戚風蛋糕🍂,蛋糕體加入茶碎焗製,散發恰到好處嘅茶香,配埋忌廉食濕潤感剛好👍🏻另一款係本和香甜布甸,近焦糖嘅布丁會滑啲,但下面又粗糙啲🍮,焦糖嘅濃稠程度同水差唔多,焦糖甜味較淡,比另外兩款甜品失色👍🏻莓果有士多啤梨🍓、藍莓同紅桑莓,應該用糖醃製輕輕過,部分會酸啲,睇你好唔好彩啦👍🏻飲品選擇咗玫瑰阿

————————————————
👅蛋糕套餐($65)

👅 兩品季節甜點套餐 ($95)

👍🏻飲品選擇咗玫瑰阿薩母紅茶🌹,用茶壺上有tea time感覺啲🫖,兩個茶包夠濃味,紅茶帶點玫瑰花茶味,臨走時店員話可以再加熱水,下次飲多杯先得

🚩總結:讓靈魂得以休息嘅咖啡店
🌟注意:午後時候需等位,用餐時間限90分鐘
📍 Cafe&Meal MUJI
地址:九龍塘達之路80號又一城LG1樓LG1-30號舖
🗺地區:#bem九龍塘
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2021-05-19 1803 浏览
露筍水果沙律清新感度高既前菜,清爽露筍加上橙,士多啤梨及雪梨令味道帶酸酸甜甜香氣.洋蔥帶子蝦肉沙律帶子及蝦肉同樣彈牙新鮮,以檸檬汁加以醃製入口鮮味更突出.日本洋蔥香甜又唔會過刺激.味噌昆布蒸比目魚清香既昆布味噌清湯浸住滑嫩比目魚,入口相當舒服溫和.比目魚肉帶一陣魚油香,魚肉細嫩.燒烤汁煮豬肋條甘筍燒烤醬汁帶一陣香甜濃郁既果香,配上肉類提昇肉香.豬肋條入口滿滿豚脂香又唔會過份油膩.黑毛和牛配醬油烤蘑菇黑毛和牛肉嫩又充滿脂香,入口唔會有筋而且容易咬開.唔需要額外調味已經好足夠.配菜既青瓜,蕃茄及洋蔥新新香甜.伯爵紅茶杏仁撻伯爵茶味無令人失望,茶味相當濃郁之郁帶陣陣彿手柑清香,淡雅既香氣.批底唔會過厚,牛油撻皮脆口鮮果芝士班戟蛋糕Pancake出乎意料之外地有驚喜!本來有少少怕pancake內既水份放係雪櫃內會好容易乾掉,但入口卻相當濕潤軟綿,配上輕盈細滑既忌廉整體都唔會過甜膩.士多啤梨紅菜頭甘酒果汁雖然甘酒名字上帶酒但實際含酒量相當低,經白米發酵後帶出濃醇甘甜香味.不帶刺激性而且口感溫順,好似飲緊smoothie.配上士多啤梨及雜莓令味道帶點酸酸甜甜味道,開胃新鮮.紅菜頭唔會令整杯果汁帶蔬
露筍水果沙律

洋蔥帶子蝦肉沙律

味噌昆布蒸比目魚

燒烤汁煮豬肋條甘筍

黑毛和牛配醬油烤蘑菇

伯爵紅茶杏仁撻

鮮果芝士班戟蛋糕

士多啤梨紅菜頭甘酒果汁
雖然甘酒名字上帶酒但實際含酒量相當低,經白米發酵後帶出濃醇甘甜香味.不帶刺激性而且口感溫順,好似飲緊smoothie.配上士多啤梨及雜莓令味道帶點酸酸甜甜味道,開胃新鮮.紅菜頭唔會令整杯果汁帶蔬果青味,清甜易入口.

沖繩青柑檸特飲
相比士多啤梨紅菜頭甘酒果汁質感更清爽輕盈.青柑檸同樣帶點酸香感,清新解膩.青柑檸配上梳打水就更為爽口,除去春天潮濕令人易攰既負擔感.
2021-05-17 681 浏览
想著要去啟德遊輪碼頭參加攝影📷比賽,就先要充實肚子😀我們先決定在又一城吃午飯🥣,上一次來到muji to go已經想試,今次就試一試吧😀餐廳在muji的要角,門外設有自動取票、並提供qr code以供隨時查閱,值得一讚✨☝🏻👍🏻食物方面點了一個1)牛油雞肉雜菜咖喱🍛雞十六穀飯+明太子醬汁雜菌厚燒玉子2)班戟早餐🥞先試了甜品🥞一大篤忌廉🥚🥝,配合蜜糖,草莓醬,邪惡之極。pancake就鬆鬆軟軟,不過不失,相比起專門店就當然略嫌失息。然後試了預先設定的牛油雞肉雜菜咖喱雞十六穀飯,配了一個冷配菜(明太子醬汁雜菌厚燒玉子),整體配合不俗。雖然味道有點像街邊的咖喱飯,但吃下去卻是一個小驚喜,起初以為配菜只是一磚普通皊豆腐,但吃下去,蛋餅包裹著雜菜,日本菇等,配合明太子醬,口感非常十足👍🏻至於咖喱雞,唔太辣,不喜歡辣但喜歡咖喱的朋友值得一試。還送上一杯凍琉球紅茶,味道一般,只感覺到凍味。日期:2021.5.16

食物方面
2)班戟早餐🥞

還送上一杯凍琉球紅茶,味道一般,只感覺到凍味。

日期:2021.5.16

2021-05-16
午餐
庆祝纪念
情人节
無印cafe都開左一排,今次終於黎食到啦😄木系嘅裝潢好有家居風,好多人都係同朋友食下野傾下計。除左甜品,主食都好有特色,採用新鮮嘅日式食材,更有健康感💚🔸 番茄醬虎蝦昆布麵(HK$128)第一次食昆布麵,原來係由昆布蓉混合小麥粉製成,綠色嘅麵條食落口感好順滑😋配上蕃茄醬更加清新,另外仲有2隻大大嘅虎蝦,已經開殼左食個陣都唔驚狼狽呢😆🔸 黑毛和牛配醬油烤磨菇 (HK$228)係無印仲食到黑毛和牛啊,有分100g或200g。肉質都唔錯,散發濃郁牛味。另外仲有好多蔬菜伴碟(烤磨茹、青瓜、洋蔥、細蕃茄),可以去除油膩感。不過中意食肉嘅可能就唔太夠喉啦,因為蔬菜分量感覺較多😂

🔸 番茄醬虎蝦昆布麵(HK$128)
番茄醬虎蝦昆布麵
番茄醬虎蝦昆布麵

🔸 黑毛和牛配醬油烤磨菇 (HK$228)
黑毛和牛配醬油烤磨菇
黑毛和牛配醬油烤磨菇
午餐
2021-03-16 886 浏览
好耐之前已經俾佢嘅梳乎厘同其他甜品吸引左🥰🥰今次去開有cafe嘅muji 終於有機會試!但食左野所有就同👦🏻share左一個set。有機會再試埋主食😗⁣🥞梳乎厘奄列套餐 $108 (8/10)⁣梳乎厘都幾大個🤪幾啱兩個人share🤎⁣就咁搖隻碟已經曉動L動L🥸⁣面頭有燒焦左嘅焦糖~配有朱古力醬、楓糖醬同忌廉🍫⁣切開比想像中厚實,唔係好重空氣感果隻。入口比較實在,唔會一入口就即溶。⁣蛋味都幾濃🍳,配埋糖漿感覺超幸福的🥺!⁣⁣🍶熱琉球紅茶 +$0 ⁣就係一杯熱熱嘅紅茶,冇咩特別。⁣

🥞梳乎厘奄列套餐 $108 (8/10)⁣
梳乎厘都幾大個🤪幾啱兩個人share🤎⁣
就咁搖隻碟已經曉動L動L🥸⁣
面頭有燒焦左嘅焦糖~配有朱古力醬、楓糖醬同忌廉🍫⁣
蛋味都幾濃🍳,配埋糖漿感覺超幸福的🥺!⁣

🍶熱琉球紅茶 +$0 ⁣
就係一杯熱熱嘅紅茶,冇咩特別。⁣
2021-02-15 1119 浏览
又一城呢間muji cafe樓底夠高,地方夠大🥰 好舒服半自助式,攞位後透過個QRcode落單或者出去收銀處落單都得,之後就會有專人將食物送埋枱😊今日試左個邪惡下午茶餐-梳乎厘奄列配新鮮生果,梳乎厘表面係有糖,搵火槍燒過所以做到脆口嘅感覺😋裏面就非常軟熟, 配鮮忌廉加糖漿加朱古力醬……真係非常非常邪惡又非常非常好味🤣🤣,連埋杯飲品只係108蚊😇價錢算超值,因為呢個梳乎厘嘅份量都唔細,如果你唔係好肚餓,其實兩個人都ok㗎😉另外亦都試咗個羽衣甘藍帶子沙律,啲羽衣甘藍比我想像中少,反而其他嘅沙律菜就多左啲,至於醬汁就未必係個個接到嘅甜椒汁, 但係整體嚟講呢都感覺係個清新嘅😋見到餐牌都有吾少選擇,下次會再來試其他。
又一城呢間muji cafe樓底夠高,地方夠大🥰 好舒服

見到餐牌都有吾少選擇,下次會再來試其他。
2020-11-23 1379 浏览
一直都想試下Muji Cafe,揾左個下晝約朋友去試。當日餐廳唔算多人坐低一陣就用QR code落單,揀左兩款冷盤小食一款熱盤主食,分別係紫薯青蘋果沙律,烤雜菌伴半風乾蕃茄,赤味噌炒苦瓜豚肉,配上十六榖米同餐湯。紫薯青蘋果沙律:非常清新,將紫薯做成蓉再混合蔬果,平時少機會食到,或者多數用普通薯蓉,夠哂誠意。烤雜菌伴半風乾蕃茄:第一啖以為有啲宿,後來發現係落左黑醋忌廉醬,讚!赤味噌炒苦瓜豚肉:熱食相對平淡啲,豚肉有少少韌,但賣相都相當不俗。Menu入面仲有好多款式,蔬果,魚類,肉類都有。無論你係素食者或其他飲食習慣都揀到你心宜選擇。而且會用唔同時令食材同埋醬料。唔想食白飯或十六榖米,仲有麵包揀添。和風定食非常精緻亦注重擺盤,同時講究食物既營養。菜式間唔中仲會改下款式,最啱啲常常都想試新野既朋友。

三品料理

2020-09-13
三品料理
2020-11-18 740 浏览
之前每次行muji經過 muji cafe都會想試吓,只可惜唔啱時間。今次去開又一城,又想食個tea,就決定食muji cafe.下午茶時間都好多人等位,大概等咗20 mins先有位,可以用手機落單。.梳乎厘奄列 (2人份量)$88份奄列既賣相好吸引,而且好大份,足夠兩個人share。食落有d似梳乎厘pancake既空氣感,個面有焦糖脆脆地,口感好好。佢配咗朱古力醬同蜜糖,再加埋cream一齊食,好match。價錢唔貴,cp值好高

梳乎厘奄列 (2人份量)$88
。價錢唔貴,cp值好高

2020-10-28 918 浏览
難食到不得了晚上和友人去了又一城muji餐廳,這次是我們第一次,亦是最後一次.我們點了四餸套餐,兩杯茶。侍應送來的時候,都分不清是什麼茶,而且亦都冇顯示清楚是什麼茶,侍應竟然聲稱用鼻子去問,可以馬上要求他這樣做,但是她仍然堅持那去廚房分辨是什麼茶,在這疫情期間,可否講求衛生一點啊,這些衛生常識都沒有,實在是令人憤怒。食物方面,點了兩個冷盤,一個是茄子,一個是蝦沙律,茄子是10分之硬,沒有味道可言,以蝦沙律,亦是失望收場,哈氏冷藏無味的,亦沒有放什麼調味。另外兩個葉盤,分辨是豚肉和炸雞,都是極之失望,炸雞的雞肉,硬而無味,豚肉內的肥肉,更是多於瘦肉,請不要告訴我,這是一間推崇健康的餐廳,這個價錢,提供這些服務及食物質素,簡直是不知所謂。
難食到不得了

2020-10-27
2020-10-04 968 浏览
Weekday過左lunch hour,都要等左一陣先有位。叫左5品set lunch,3款涼菜2款熱菜,配味增湯同飯。涼菜特登叫咗唔同平時比較少見嘅沙律,水果同菜都好新鮮,但係火箭菜個味比較奇特得好唔係一般人接受到。熱菜方面叫咗雞翼,味道正常,但係見到明顯有啲好幼嘅雞毛未清得晒,有啲唔係好接受到。整體來講味道可以,但係可能期望太高,覺得又唔算真係超級好食。個人覺得叫4品抵食啲。另外叫咗抹茶芭菲,好有日本風味,仲略嫌雪糕量太少,食到中段已經冇雪糕啦。

2020-09-24
2020-09-13 1160 浏览
Muji cafe真係第一次試😛雖然價錢唔平,但食物係有質素而且非常精緻,無論賣相同味道都好有日本feel🐥外賣menu~每人會俾個口罩袋好細心🥰👓梳乎厘奄列(2人份) $88份量都幾大個,好厚身但佢嘅質感始終同傳統 梳乎厘pancake唔同,冇咁強勁空氣感,密度亦冇咁梳,比較挺身,飽肚感會多啲,但佢仍然係好鬆軟同蛋糕質地完全唔同。有蛋味但唔算好濃郁,但面頭有層焦糖脆片增加了甜度和脆口好正👍🏻白色球係cream而不是雪糕,淡忌廉嘅味道有少少甜味撈埋奄列食一流味道好夾。分別亦有楓糖漿和朱古力醬,兩隻配搭都好好食,幾欣賞佢嘅朱古力醬唔係嗰種偏死甜味而係帶少少可可味甜度剛好。評分:9/10👓牛油雞肉雜菜咖喱飯 $98配自選冷盤1款,套餐包餐湯,可選白飯、十六榖飯或麵包▶️ 牛油雞肉雜菜咖喱飯雞份量好多不過肉質少鞋而唔係嫩滑雞柳,當中有薯仔青瓜紅蘿蔔,咖哩汁唔辣,不過唔算好香口惹味。評分:7/10▶️榖飯由16種穀物而成,真係要大讚非常非常好食❗️對榖飯印象係好多粒粒榖物好難入口,例如紅米,但muji依碗飯望落只係有啲淡淡紅色粒唔算好多同好醜樣,再加上係日本米的關係,飯粒圓潤飽滿帶黏口,即刻加左穀麥

外賣menu~

每人會俾個口罩袋好細心🥰

👓梳乎厘奄列(2人份) $88
評分:9/10
👓牛油雞肉雜菜咖喱飯 $98
配自選冷盤1款,套餐包餐湯,可選白飯、十六榖飯或麵包
▶️ 牛油雞肉雜菜咖喱飯
評分:7/10
▶️榖飯由16種穀物而成,真係要大讚非常非常好食❗️對榖飯印象係好多粒粒榖物好難入口,例如紅米,但muji依碗飯望落只係有啲淡淡紅色粒唔算好多同好醜樣,再加上係日本米的關係,飯粒圓潤飽滿帶黏口,即刻加左穀麥飯粒仍滑口「咕」一聲就吞哂啖飯。
▶️麵豉湯有昆布豆腐粒,好多配料不是hea貨,味道反而冇平時飲到嘅咁鹹。
▶️北海道粟米厚燒玉子(冷盤)
質感似將一個佈滿粟米蒸好嘅蛋拎去雪凍,當然玉子非常厚身,唔會好硬食,明顯重蛋味但真係淨蛋味冇乜其他特別調味,從而食到玉子本身嘅蛋香味。
👓三品料理套餐 $98
自選冷盤2款及熱盤1款;套餐包餐湯,可選白飯、十六榖飯或麵包
▶️紫薯青蘋果沙律(冷盤)
紫薯蓉當中亦帶有紫薯粒增添口感,除咗蘋果粒仲有橙紅色嘅粟米粒好特別,沙律冇乜甜味反而比較清新同重紫薯香氣。
評分:8/10
▶️三文魚牛油果沙律(冷盤)
約四粒牛油果和三粒三文魚,撈上千島醬和少許火箭菜,三文魚好嫩滑似啱啱好熟透。
評分:7/10
▶️黑醋醬豚肉(熱盤)
有三條,雖然每條都係中等size但食量大嘅人士呢個餐應該唔夠飽。豚肉爽口好重黑醋味所以偏酸。
2020-08-08 1118 浏览
買左無印既野咁多年,講就講話要去食下佢既muji cafe 但一路都冇去食。可能以前覺得貴,或者係今年少左洗費,所以出開黎又一城,下晝兩三點又都咩都未食,諗到就去食。當我以為係食番佢地百幾蚊幾個小菜既set果陣,原來宜家連d set都暫時轉哂做同外賣差唔多定一樣既款。唔緊要啦,就揀個黎試下。原本其實係想試下南蠻雞,但估唔到佢地連幅相都影到有少少唔開胃,我都有d驚訝,哈哈。所以穩穩陣陣叫個咖哩黎食就岩。除左個咖哩飯,仲加左個菠蘿苦瓜沙律。苦瓜因為個dressing,入口甜到好似醃過黎咁,易入口,但食落都係苦。我就係鐘意佢苦而且都幾新鮮,又爽又fresh,不過就太細個啦。飯既料好足,雞肉都有幾多舊,肉質都唔錯。然後蔬菜配料有常見既紅蘿蔔同薯仔,仲有少見但食落唔覺得突兀既青瓜。咖哩偏甜帶酸,食到香料同牛油味,辣就少少接近唔辣,少食辣既人都可以試下。加埋杯凍紅茶埋單都唔洗一百,比想像中平。不過疫情過左之後會再黎試下佢之前果個menu。

2020-08-05 711 浏览
無印良品的文具和小食真的買過不少,但真的很少會嚐到無印的菜式🧐,而主打輕食的Cafe &Meal Muji,很適合正在減肥的人士~ 趁著下午茶時間來試一下無印的餐飲🥳#自選健康套餐 $75套餐包括指定麵包、自選冷盤和熱盤各一、餐飲🥤是次的指定麵包是粟米藜麥包🥖,藜麥主要集中在表面上,而內裏可以看見少量粟米粒🌽,麵包外層較硬而內裏鬆軟,味道較為清淡冷盤選了百香果蝦沙律🥗,有菜、洋蔥🧅和蕃茄🍅等,但完全吃不到百香果的味道😟熱盤選了味噌烤盲鰽魚柳🐟,肉質嫩滑,味噌的味道較淡味道小評分:😋😋😋/5#班戟早餐 $88班戟配上鮮果的簡單組合🥞,會附上蜜糖和紅莓醬,班戟較硬身,缺少了鬆軟感,蛋香不濃,只是平平無奇的班戟🧐味道小評分:😋😋/5#滴漏咖啡 (套餐)味道偏酸的咖啡,即使加了奶和糖水也頗酸,可能有咖啡愛好者會喜歡偏酸的咖啡,但小編真的不太喜歡😖味道小評分:😋😋/5#青森蘋果汁 (套餐)很濃的蘋果汁🧃甜度頗高,小朋友一定會喜歡💕味道小評分:😋😋😋😋/5

#自選健康套餐 $75
套餐包括指定麵包、自選冷盤和熱盤各一、餐飲🥤
熱盤選了味噌烤盲鰽魚柳🐟,肉質嫩滑,味噌的味道較淡
味道小評分:😋😋😋/5

#班戟早餐 $88
味道小評分:😋😋/5

#滴漏咖啡 (套餐)
味道小評分:😋😋/5

#青森蘋果汁 (套餐)
很濃的蘋果汁🧃甜度頗高,小朋友一定會喜歡💕
味道小評分:😋😋😋😋/5
2020-07-29 730 浏览
前排九龍灣新開二千尺嘅無印良品開幕初期都有去過但係入面嘅Muji Cafè超級多人加上餐枱數量好少所以嗰次就冇等到位反而後幾日就去咗九龍塘嘅Muji Cafè試吓🤣九龍塘嗰間空間寬敞啲 食都食得舒服啲😛.今次試咗兩個主食🌟All Day Breakfast ($88)唔好睇佢細細份 其實都好足料由德國香腸、egg benedict、厚多士、炒蘑菇等等值得一讚嘅係麵包真係好鬆軟Egg benedict嘅蛋黃醬亦調配得好好另外仲有一個自選冷盤今次就揀咗鮮果穀麥(冷)整體感覺非常清新同健康🥗.🌟芝士烤雞肉三文治($78)同樣地 麵包非常鬆軟芝士半熟半融嘅狀態 入口啱啱好雞肉以雞胸肉為主 另外三文治有配薯條 薯條即叫即炸 食落非常脆口✨.如果大家真係想試嘅話我建議去九龍塘間無印良品因為空間真係大好多 唔會有太多人等位👍🏻📍 Cafe&Meal MUJI (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城LG1樓LG1-30號舖
前排九龍灣新開二千尺嘅無印良品
開幕初期都有去過
但係入面嘅Muji Cafè超級多人
加上餐枱數量好少
所以嗰次就冇等到位
反而後幾日就去咗九龍塘嘅Muji Cafè試吓🤣
九龍塘嗰間空間寬敞啲 食都食得舒服啲😛
今次試咗兩個主食
🌟All Day Breakfast ($88)
All  Day  Breakfast

唔好睇佢細細份 其實都好足料
由德國香腸、egg benedict、厚多士、炒蘑菇等等
值得一讚嘅係麵包真係好鬆軟
Egg benedict嘅蛋黃醬亦調配得好好
另外仲有一個自選冷盤
今次就揀咗鮮果穀麥(冷)
整體感覺非常清新同健康🥗
🌟芝士烤雞肉三文治($78)
芝士烤雞肉三文治

如果大家真係想試嘅話
我建議去九龍塘間無印良品
因為空間真係大好多
唔會有太多人等位👍🏻
📍 Cafe&Meal MUJI (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城LG1樓LG1-30號舖
All  Day  Breakfast
芝士烤雞肉三文治
2020-06-02 1625 浏览
五品料理嗌咗三冷盤兩熱盤 南瓜薯餅係最好食 牛油果又夠fresh 配五穀飯夠哂健康菠菜牛蒡漢堡配季節蔬菜最近想食得健康d 但又好鍾意burger 咁就嗌個健康buger啦 牛蒡有效降血脂降血糖👍🏻嗌多杯士多啤梨果醋&抹茶芝士蛋糕 果醋係必飲 酸酸甜甜好開胃 相反個cake就麻麻

2020-05-28