2009-09-06 34 浏览
今日去左Canteen到買下午茶返公司食。一入到去同D侍應講話想嗌外賣,點知冇一個有反應;到我地講左第三次作先出聲問我地要乜。我要左一個蜜糖雞中翼配薯條,而同事要左個厚多士。我地兩個坐左係到等,等左成三個字佢都仲未有。咁我地就問佢得未,佢竟然答:等得就等,要整好快就得。係佢地講完唸句之後已經唔想食。。。厚多士普通,D奶茶OK。而我個蜜糖雞中翼配薯條:D雞翼初初食落去唔係蜜糖味,反而好似有D好似酸既味;而D薯條都係普通個D,佢冇落鹽但就唔個落左D咩粉落去,食完之後又係好口渴。同埋個到好黑,都唔知道係個到堂食既人點頂,加上咁既服務態度同食物質素,早知去第二間。
今日去左Canteen到買下午茶返公司食。
一入到去同D侍應講話想嗌外賣,點知冇一個有反應;
到我地講左第三次作先出聲問我地要乜。
我要左一個蜜糖雞中翼配薯條,而同事要左個厚多士。
我地兩個坐左係到等,等左成三個字佢都仲未有。
咁我地就問佢得未,佢竟然答:等得就等,要整好快就得。
係佢地講完唸句之後已經唔想食。。。
厚多士普通,D奶茶OK。而我個蜜糖雞中翼配薯條:
D雞翼初初食落去唔係蜜糖味,反而好似有D好似酸既味;
而D薯條都係普通個D,佢冇落鹽但就唔個落左D咩粉落去,
食完之後又係好口渴。

同埋個到好黑,都唔知道係個到堂食既人點頂,
加上咁既服務態度同食物質素,早知去第二間。
2009-09-04
今日無心去上環, 又無心去呢間餐廳....但有一個unexpected 既result...因為朋友落order, 所以冇咩留意個menu..豬軟骨 --> 好軟好入味龍利柳 --> 有d汁酸酸地幾好牛仔粒 --> 細細粒, 容易食蜜汁雞翼 --> 雖然容易做, 但好食唔容易 --> it's my recommendation老火湯 --> 飲得出冇味精, 好得...早知唔食飯啦睇得出係有心之作....應該要試呀...

因為朋友落order, 所以冇咩留意個menu..

豬軟骨 --> 好軟好入味
龍利柳 --> 有d汁酸酸地幾好
牛仔粒 --> 細細粒, 容易食
老火湯 --> 飲得出冇味精, 好得...早知唔食飯啦

睇得出係有心之作....應該要試呀...

2009-04-08
  • 蜜汁雞翼
  • 老火湯
  • 豬軟骨
是日午飯吃了不多,所以下年又去了附近的Canteen食個 tea,大節假期剛過,很多舖頭還未開業,入到店内一個客人也没有,店員正忙於清潔樓面,我随手自己拿了架上的餐牌才坐下,點了客猪扒飽拼薯條茶餐,餐茶則要了茶走。豬扒飽不是用圓形的 Bun,而用了長條形的熱狗飽,熱狗飽的闊度所限,夾着的猪扒也只是正常size的大半左右,猪扒煎得尚算軟身香口,不過肉邊還連着一條硬骨,猪扒上只淋上非常有限的沙律醬,作為一個猪扒飽而言則不夠水準;幸好有新鲜炸起的粗身波浪紋著條搭夠。 不過下午茶的選擇較連鎖快餐店多而份量都較多,店內能收到免費的Wifi 無線上網訊號,算係一種免費增值服務,所以都叫做抵食。

• 粗身波浪紋著條
2009-01-15 31 浏览
在 Canteen 吃早餐便很多次,但下午茶還是第一次來吃,它提供由十多至廿多元有二十多款不同份量的茶餐,放工後來主要是喝杯奶茶、吃點小食坐下竭下,所以叫了客較輕盈的咖喱角薯條,一碟有四隻咖喱角,細細隻三角形的咖喱角一口一件,薯條是用有波浪紋的粗薯條,兩樣都是新鮮炸起再灑上了淮鹽夠香口,不會不好食。 這款茶餐只要十五元,在中上環區内都算好平宜抵食。

這款茶餐只要十五元,在中上環區内都算好平宜抵食。
2008-11-02 26 浏览
週末的早上往銀行前又先來吃個早餐,今天叫了平日較少吃的即食麵及檸茶,即食麵餐有十多款餸料供應,客人可從中挑選兩味,我要了吃過的日式叉燒及炸魚柳,店主細心的將炸魚柳以小碗盛著另上,以免給湯水浸到稔身,入口不夠香脆,從細微處可看出店主待客的誠意,這不是普通茶記會做的。誠意可嘉!

誠意可嘉!
日式叉燒拼炸魚柳湯麵
日式叉燒拼炸魚柳湯麵
2008-10-11 28 浏览
西班牙奄列煮的夠滑及鬆軟,唔會過熟而乾硬化,豐富的餡料有芝士、洋蔥、火腿、蕃茄,蕃茄咬開都很juicy,而且份量都幾大,比普通茶記的奄列好多了,重有流行報章雜誌給食客閱讀。
西班牙奄列
西班牙奄列
2008-09-20 26 浏览
今早又去 Canteen 食早餐,要了一客早餐,包叉湯意、火腿奄烈及凍鴛鴦,上檯後發覺叉燒是採用日式叉燒不是一般茶記用的粵式叉燒,味道跟拉麵那些一模一樣,可借只有兩大片,不過還有奄烈跟油包,份量都算夠食。餐牌放在雜誌架上可能預計讓客人自行取閱,坐下一會才有侍應送上餐牌,不知道為甚麼不放在檯面方便客人呢?

日式叉燒意粉
日式叉燒意粉早餐
日式叉燒意粉
日式叉燒意粉早餐
  • 日式叉燒湯意粉
這店已開業了一段時間,前身是一間環境頗有格調叫BILLY Boy Cafe & Bar 的美式餐廳,平日路經見環境比一般茶餐廳好已想來試下,今天早上我走到來吃早餐試一下食物水準是否如某些食家所寫那樣不濟。正因為它沿用部份BILLY Cafe 的裝潢,全店向街部份都用落地玻璃,所以今它變成一間有獨特感覺的餐室,供應的是茶餐廳式的食物,但暗淡的燈光及外表又不像一間典型茶餐廳。 店內有一個放滿報刊雜誌的雜誌架供客人閱讀,進店坐下後侍應就馬上送上餐牌,不像前文所敘那樣服務不周,而且餐牌上有中、西、日式多元化的食物供應。 這裹有些較少見的早餐,當然也有一般茶餐廳供應的火腿通粉及即便麵等等。我要了一客羅宋湯鮮牛肉通粉跟凍咖啡,味道有羅宋湯的香味而且湯料頗多,碗內有很多椰菜、鮮茄,牛肉不是那些冧身的梳打牛肉,入口不覺有 MSG 的化學品,而且價錢只是十六元,價錢以中、上環區來說已是很平宜,終於在 迦南摺埋後有另一間健康食肆替代,日後都必定會再幫襯。

羅宋湯鮮牛肉通粉
$18 (早餐)
2008-07-28 25 浏览
一間叫Canteen o既餐廳,入面黑黑o地好似有少少西餐feel 咁(但其實入到去就知ok 頹)一星期前行過滿晒座,今次見有位就去試入到去,無人理,要自己講係兩位問佢可以坐邊(連埋老闆大概有4個樓面)等,以為有人會拎餐牌俾你,但原來要自己去雜誌架拎無要到星期x 餐,試o左芝士豬扒拉麵期間有o的食客係咁叫都無人理,但最奇怪係佢o地唔會爆晒粗,仲笑笑口同我講佢o地係咁拉麵到,但餐具都仲未有。茶餐廳煎豬扒兩塊,香口;拉麵算爽口;芝士一塊放面(卡夫?),攪勻落o的湯度,就會連o的湯都好似滑滑o地咁想飲晒佢;應該係豬骨湯而唔係味精o既出面又係勁多人等,唔通大家慣晒,點都要食?如果係一般情況實俾o的香港人鬧到飛起,真係奇
一星期前行過滿晒座,今次見有位就去試

等,以為有人會拎餐牌俾你,但原來要自己去雜誌架拎
無要到星期x 餐,試o左芝士豬扒拉麵
2008-05-14 33 浏览
20080428這間店易手之後第一次來。很難界定是中還是西……裸露的天花管道、黑色的油漆、簡潔的玻璃,有點像玩酷的街角西餐廳;另一邊廂,牆上的香港老照片、招呼的方式以至餐牌,又總是有點型格茶餐廳的風味。這也是一種“港式”吧:)中午時分免不了屈從於市場選擇的定律,只是賣些二十幾三十元的午餐,湯有中西,不過是要另外加錢的。先來大大碗的粉葛赤小豆豬骨,已經飽了一半,配上咖哩薯仔雞肉意粉,也算呼應一下店家的風格:)有同事叫了沙嗲汁排骨,大家交換來試,竟然分別不大,不知大廚是不是忙過頭了把什麼都撈在一起炒:)平心而論,這味道上實在是……或許除去午市時段之外到訪會好些,未敢妄下斷語。
20080428

這間店易手之後第一次來。

或許除去午市時段之外到訪會好些,未敢妄下斷語。
2008-03-24 33 浏览
佢咃未搬前已一直幫襯,老細係一個好有誠意嘅大廚,會收工後翻閱食譜作為是日午餐嘅靈感.佢咃例湯係冇味精足料靚湯,連夏天一定涷檸茶嘅我都一湯在手.搬後廚房大咗,可多作小炒,所以星期六嘅餐單會多一兩款即炒粉麵.值得一試.推介: 例湯,芝士豬扒拉麵
推介: 例湯,芝士豬扒拉麵
2007-11-29 19 浏览
堂食雖然要排隊一陣子,但廿幾蚊大大碟而又多選擇的粉麪飯,仲想點? 日式x燒是自家製的,過得去啦,但個豬骨湯拉面湯底好濃,唔錯噃。其實有d種類真係同大家樂差不多但勝在更便宜。上菜都幾快架。
2007-10-25 15 浏览
感覺這回事,很難說,好像這裡,座落其中,硬是覺得好像是在工廠食堂般,不知何解。似乎是新開不久的店子,店員雖然服務態度不錯,但幾狼忙。食物要了一段時間也不來,來了,也不是原本想吃的。要了麥皮及蛋白多士,來的卻是西班牙奄列。既來之則吃之,也不花功夫去換了。奄列幾大份,蛋也煎得鬆鬆軟軟的,餡料有洋蔥、火腿、蕃茄等等,吃到最後還有點溶掉的芝士,不題。加件塗了半邊牛油的多士,飽得很。熱咖啡很一般,苦苦的又不香。埋單18蚊,不貴,一試無妨。

埋單18蚊,不貴,一試無妨。
2007-10-15 30 浏览
平日好少寫一間餐廳唔好食, 但係呢間O的野真係好難入口.. 點個焗飯同燒骨飯, 得個喊字, 連我同我同事食lunch前肚餓都唔想食碟野... 無服務可言, 流程亂.. 平唔等於要差成咁o者!~~之前billy boy無緣一試已關門大吉...唔通呢個位風水唔好?!