係咁行行下,肚仔餓,撞入去間唔錯嘅麵包店。老實講,香焗嘅照燒雞包真係撲鼻到不得了,個包身軟綿綿嘅,雞粒配上啲沙律醬,雖然沙律醬多咗啲,但就係咁啱,食落去口感開心得滯😄😍!吉士包就有啲意外,紙盒裡頭個吉士多得黎又滑溜,食一啖就覺得自己夠晒價,份量足,味道又正。嚟到芥末腸仔包,我話你知呀,嗰個甜甜地嘅芥末同雞肉腸嘅組合,真係唔錯,幾滿足😋。加杯蜜桃飲品,清新得黎又唔會太甜,夠晒夏天feel,嚟呢間店,包包真係又飽又開心!整體嚟講,呢間店嘅折衷,無論係造型還是滋味,都幾值得一試,記得要試吓嚟一個開心嘅起步!🥐🍞🥖
2022-09-22 1800 浏览
食過唔少間麻糬波波!👻目前心中《最好味麻糬波波排行榜》的頭兩名:1)日光烘焙(長沙灣)2)多美意(佐敦)呢間特別既係有焙茶朱古力味!仲要分量有2/3拳頭👊🏽大!!分分鐘可以攞嚟打交不過身為乜茶都鐘意既全面茶控覺得呢個係有茶味,但唔係焙茶🤣同埋幾甜下… 芝士同朱古力都ok~ 每一粒形狀都好參差~ 有啲入面幾煙韌,同皮就要少少🤏硬。整體都偏甜….. 🥴🥴開心既位係佢3粒$10。我覺得算係幾抵了!!
食過唔少間麻糬波波!👻

目前心中《最好味麻糬波波排行榜》的頭兩名:

1)日光烘焙(長沙灣)
2)多美意(佐敦)

芝士同朱古力都ok~ 每一粒形狀都好參差~
有啲入面幾煙韌,同皮就要少少🤏硬。整體都偏甜….. 🥴🥴

開心既位係佢3粒$10。我覺得算係幾抵了!!

焙茶朱古力麻糬波波
星期日去太古行街街, 見到呢間Cantevole麵包種類好似幾多, 而且好有人氣所以就買咗堆麵包同屋企人做第二朝早餐<雞蛋沙律火腿卷>大食妹好鍾意食雞蛋沙律, 亦都好鍾意食火腿卷, 呢個雞蛋沙律火腿卷一次滿足大食妹兩個願望雞蛋沙律火腿卷嘅麵包幾鬆軟, 雞蛋沙律都俾得好足料, 唯一嘅缺點係有少少過油<迷你腸包>另外見呢個迷你腸包好得意, 就買咗三個迷你腸包嘅香腸係脆皮腸, 乾爽唔油膩<日式抹茶蜜瓜包>日式抹茶蜜瓜包亦都唔錯, 外皮脆脆地, 裏面就係鬆軟嘅麵包<日式煉奶包>買俾屋企人嘅日式煉奶包就比較清淡, 但又香又軟, 大家都好鍾意
所以就買咗堆麵包同屋企人做第二朝早餐
<雞蛋沙律火腿卷>
<迷你腸包>
另外見呢個迷你腸包好得意, 就買咗三個
迷你腸包嘅香腸係脆皮腸, 乾爽唔油膩
<日式抹茶蜜瓜包>
日式抹茶蜜瓜包亦都唔錯, 外皮脆脆地, 裏面就係鬆軟嘅麵包
<日式煉奶包>
  • 雞蛋沙律火腿卷
2021-11-07 1048 浏览
小時候住在北角僑冠大廈,當時A座大堂外有一間山崎麵包,每天香氣四溢,雖然價錢不菲,也會定期幫襯。我最喜歡的是吞拿魚酥,三角形的酥外包著一塊長方形的紫菜,餡料多,層次豐富,既香又脆;另外一款叫牛油千層的杯型麵包也非常好吃,有原味的,有加入洋蔥的。從那時候開始,我愛上了麵包,也不斷追求品質高的麵包。然而香港高質的麵包店真的不多,今日的山崎和以前的相去甚遠,令人慨嘆,而後來出現Panash,產品質素相當高,價錢也相對合理,但好景不常,近年質素也明顯下滑了。有一段時間,在香港真的很難找到高質素,售價不太昂貴麵包店。然而幾年前進駐康怡吉之島的Cantevole令我重燃希望!此店不但款式多,而且用料足,味道質感上乘,簡單一個芝麻包已經扣住很多顧客的心,吞拿魚火腿包更我找回以前美好Panash的回憶。雖然有時候付款看見長長的人人人人人人人人人,但相信排隊的顧客和我的想法一樣:排多久都值得!

2021-10-31
3 分钟 (外卖自取)
2020-12-13 2170 浏览
呢一間位於太古嘅麵包店,雖然平凡且便宜,但我會用物超所值去形容店舖嘅麵包。如果好彩,撞得正麻糬波波出爐,你會發現每一個人嘅麵包盤上面都至少有三粒波波,有時太夜去到已經俾人掃到一空。(我仲要專登去㗎 )。佢係麻薯波波之所以吸引,第一個原因因為大粒,第二個原因因為佢有好多味,芝士味、朱古力味、陪茶味、原味……第三個食物質素超高,麻薯波波嘅面層好脆,硬落去卻好chewy ,好有回彈力!第四個原因因為佢真係好平,10蚊就有3大粒!嗰度嘅麵包好多款式,拍得住一般大型麵包舖!

嗰度嘅麵包好多款式,拍得住一般大型麵包舖!
2020-08-23 1551 浏览
Japanese bread is always a bit more pricey than others in Hong Kong. However, surprisingly this bakery provides cheap yet tasty Japanese style bread. I highly recommend the mochi bun, which are $10 for 3!!! The tea with chocolate chips is the best that chocolate chips are added generously. I also recommend the salt bun, when it is freshly baked, it is crispy outside and soft inside. You can always see a long queue in front of it and it is a perfect place to buy your breakfast. Btw, if it is afte

You can always see a long queue in front of it and it is a perfect place to buy your breakfast. Btw, if it is after 7 at night, they got a combo which is a bag of bread costing $30!
2020-04-10 1592 浏览
剛好Aeon週三超市特別多人,到這店買麵包的也比平時多人。雖然設有四個收銀處,還是有一條買麵包的長龍排隊,皆因配合週三新鮮日推出的週三特價商品,使用日本制麵粉,售價每個$10。其他麵包也只是$5。選了兩個軟包,排隊等候付款要十分鐘,兩個共$20。S.椰絲條條軟包,鬆軟滑溜帶椰香味,非常好吃。S.牛奶粒粒軟包,做得也非常鬆軟,不會有奶酥味,不用加牛油或果醬都入口好吃。若兩者比較,椰絲軟包比較上好吃過牛奶軟包。
選了兩個軟包,排隊等候付款要十分鐘,兩個共$20。
S.椰絲條條軟包,鬆軟滑溜帶椰香味,非常好吃。

若兩者比較,椰絲軟包比較上好吃過牛奶軟包。
2020-03-15 939 浏览
《Cantevole》-焙茶朱古力麻糬球 $4-BEST MOCHI BALL I’ve ever had平時對麻糬波冇乜興趣 因為覺得款款都差唔多味同口感但見呢款口味幾特別 又異常地大粒 平平地就決定試第一下食落口嘅口感已經好impressed未食過麻糬波個外層會脆到好似曲奇咁!但入面又會keep住煙韌嘅texture 又唔會好空氣焙茶味偏淡 面頭一粒粒嘅深色應該係朱古力 不過味道唔出 岩哂我呢啲唔鐘意食朱古力嘅人但$4咁大粒 又咁有驚喜 超 級 抵 食

《Cantevole》
焙茶朱古力麻糬球 $4
BEST MOCHI BALL I’ve ever had
平時對麻糬波冇乜興趣
因為覺得款款都差唔多味同口感
但見呢款口味幾特別 又異常地大粒 平平地就決定試
第一下食落口嘅口感已經好impressed
未食過麻糬波個外層會脆到好似曲奇咁!
但入面又會keep住煙韌嘅texture 又唔會好空氣
焙茶味偏淡 面頭一粒粒嘅深色應該係朱古力
不過味道唔出 岩哂我呢啲唔鐘意食朱古力嘅人
但$4咁大粒 又咁有驚喜 超 級 抵 食
焙茶朱古力麻糬波
焙茶朱古力麻糬波
2019-08-04 1595 浏览
久唔久都會黎呢度買麵包做早餐,今日假期撞啱時間,有麵包買。麵包款式比較多,如果平日夜晚放咗工之後先嚟買,好可能冇哂麵包買。當Aeon做優惠有特價的時候,收銀處就會出現一條人龍,每個人都唔止買1個,是買4至5個麵包。之前在sogo買過一個岩鹽包幾好食,呢度都有,仲唔駛排隊等出爐,可能呢度係要買一袋,一袋有三個,呢度冇人搶喎。我通常都係買麻薯波波,有芝士味、朱古力味、綠茶味,麻薯波波大個咗好多,以前好細個。今日冇麻薯波波買,都有小小失落。
久唔久都會黎呢度買麵包做早餐,今日假期撞啱時間,有麵包買。

今日冇麻薯波波買,都有小小失落。
2019-07-05 762 浏览
煙軔控召集‼️作為煙軔控,麻糬波波真係all time favourite💕以前最鍾意又一城taste賣既,但自從佢裝修完,就無賣😭好彩又比我搵到好食既😋佢既size係大過A1賣個款成倍有多‼️但價錢就差唔多,好抵食🤑•🧀芝士味就同平時食到既差唔多🍫朱古力味入面有爆多朱古力粒,好足料好正😚👍🏻最推介係佢既綠茶紅豆味,紅豆分量又係勁多🤤重點係綠茶唔係香精個種🍵真係會食到有少少回甘,物超所值❤️不過略嫌外皮比較厚同硬🙈不過因爲大大個所以煙軔既部分都好足夠💕•成日收工去到都賣曬😭所以大家要早d去買啊🕒

🧀芝士味就同平時食到既差唔多
🍫朱古力味入面有爆多朱古力粒,好足料好正😚

成日收工去到都賣曬😭所以大家要早d去買啊🕒
  • 巨型麻糬波波(
2019-03-20 848 浏览
今天有事去康怡,順道去吉之島,這天是星期三,又是20號,吉之島的感謝日,持aeon咭購物會有95折,其實唔喺平好多,但羊群心態,人買我又買,所以這日寧舍多人。我在這間日式麵包店買麵包,有朋友是麵包控,向我推介這裏的鹽包。實說實話,這兒麵包可以,但不算特別好吃,不過鹽包的確好吃,本身是法包,特色香脆和加上海鹽,有幾欵,我買了黑芝麻和,感覺非常香口,造到外脆內軟,很好吃,比我吃開的鹽包更好吃,而且好抵食,是我見過最平的鹽包
2019-03-13 716 浏览
幾年前Aeon全面翻新後,山崎變成Cantevole,啲麵包好食咗好多,間唔中都會來呢度買包鹽包喺Cantevole嘅皇牌, 我最鍾意食黑芝麻鹽包,愛佢外脆內軟,每次來都會買一、兩個鹽包(原味/亞麻籽/胚牙/黑芝麻) - 法包剛啱呢日係Aeon星期三特價日,我來超市買嘢,見呢處亦做特價,好多人揀包,我跟著人買幾個特價包芝士球芝味濃,咸咸香香,size比panash大成倍,大件夾抵食红豆香甜加綠茶味及芝士的咸香,唔錯係每個月2號同15號,持Aeon卡有九五折,Cantevole的麵包更抵食

鹽包喺Cantevole嘅皇牌
, 我最鍾意食黑芝麻鹽包
,愛佢外脆內軟,每次來都會買一、兩個

鹽包(原味/亞麻籽/胚牙/黑芝麻) - 法包

红豆香甜加綠茶味及芝士的咸香,唔錯

2019-03-13
5 分钟 (外卖自取)
  • 芝士麻糬球(綠茶、芝士味)
  • 鹽包(黑芝麻味)
2018-11-20 672 浏览
We were out with our kids without any snacks so decided to buy a healthy bun for them to eat. This 北海道牛奶包 was so big - it was much bigger than your palm. Given the size, it was not cheap either, at a cost of $18 (5% off with Aeon Credit Card / Membership). It didn't smell particularly good though. In terms of taste, it was quite good - just slightly sweet but not over. I especially liked the slightly thicker surface of the bread. There wasn't too much air inside and could fill their stomach. Whe

北海道牛奶包
This 北海道牛奶包 was so big - it was much bigger than your palm. Given the size, it was not cheap either, at a cost of $18 (5% off with Aeon Credit Card / Membership). It didn't smell particularly good though. In terms of taste, it was quite good - just slightly sweet but not over. I especially liked the slightly thicker surface of the bread. There wasn't too much air inside and could fill their stomach. When discounted by price, this bun was ok only.
2018-11-18
5 分钟 (外卖自取)
$16.2 (下午茶)
北海道牛奶包
2018-08-17 752 浏览
👉🏻紅芋包🍠💲15硬到一個點🌚硬到好似法包仲要食到我牙骹痛🌚紫薯味又唔夠香 隻味好假 得啲人工甜味 佢係咪呃我 日本麵包點會咁🌚好難食〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉🏻紅芋包🍠💲15
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
2018-06-22 810 浏览
吉之島每個星期三都叫做"超級星期三", 有好多食品都特別平, 賣個5蚊10蚊20蚊不等, 而每個月既2號同20號就叫感謝日 thanksgiving, 有會員卡就有5%.而今日就係20號既星期三估唔到呢間包店都跟隨著aeon做同樣既折扣, 真係平到你唔信, 出面大連鎖店賣梗6蚊一個菠蘿包(空氣包) 既年代, 呢度有約5款包賣梗5蚊 再加個5%off, 而部份包都有做8折不等用人山人海黎形容呢度就最適合不過了, 返工前已經有人龍排隊入黎, 本師奶有幸下午都買到包包做下午茶紫菜年糕: 呢個唔算係包, 係年糕呀, 有甜醬油係面, 我極like 忌廉包: ($5) 我見到人地一夾就3個3個咁夾, 我都買左一個, 忌廉香口軟熟, 至抵推介咖哩牛肉包: ($5) 見到咁既樣實冇死, 我家人食左話好味呀芥末香腸包: 佢另一款係香腸包, 由10蚊減到8蚊, 我照食呢個, 已經俾人掃剩得幾個排隊排到去隔離鋪頭, 開哂4個收銀好快手, 唔知下次我有冇機會再掃包呢

, 而部份包都有做8折不等

用人山人海黎形容呢度就最適合不過了