2024-10-27 320 浏览
今日同朋友去左尖沙咀Carat fine Indian and Mediterranean食印度菜。我哋叫左咖哩素角配羅望子酸甜醬及薄荷醬,自家烤製脆玉米片牛油果蓉酸忌廉芒果莎莎,一口雞肉意大利薄餅雞肉切片馬蘇里拉芝士青椒洋蔥番茄醬,蒜香烤餅,馬莎拉蕃茄咖喱龍脷魚柳,馳名牛油蕃茄咖喱雞。咖哩素角配羅望子酸甜醬及薄荷醬,自家烤製脆玉米片牛油果蓉酸忌廉芒果莎莎,一口雞肉意大利薄餅雞肉切片馬蘇里拉芝士青椒洋蔥番茄醬,蒜香烤餅,馬莎拉蕃茄咖喱龍脷魚柳,馳名牛油蕃茄咖喱雞。咖哩素角配羅望子酸甜醬及薄荷醬-熱辣辣入面有著很多素菜。味道多層次,非常好味道。自家烤製脆玉米片牛油果蓉酸忌廉芒果莎莎-玉米片好脆口加上芝士。配合起3種不同醬汁,各有特色各有風味。一口雞肉意大利薄餅雞肉切片馬蘇里拉芝士青椒洋蔥番茄醬-薄餅香口,雞肉夠味加上大量配料味蕾有著不同層次感。重點係大量芝士粉更加香口好味道。蒜香烤餅-即製烤餅熱辣辣配合咖哩汁去食一流品嚐到咖喱同烤餅之夾。馬莎拉蕃茄咖喱龍脷魚柳-馬莎拉非常香口,搶入味蕾之中。咖喱魚加埋烤餅食一流。馳名牛油蕃茄咖喱雞-甜甜地之餘又有著咖喱香料味道。蕃茄咖喱完全入晒味去雞肉中

馳名牛油蕃茄咖喱雞-甜甜地之餘又有著咖喱香料味道。蕃茄咖喱完全入晒味去雞肉中。

2024-10-24
2024-10-01 661 浏览
有一個識飲識食的朋友真的很幸福🥰尖沙咀行完街覺得好肚餓,好友二話不說帶我去食最好吃的印度菜,令我驚喜萬分😍。八卦的我忍唔住問好友,究竟有何特別?好友靜悄悄跟我說,這裏的大廚曾於多間五星級酒店任職主廚,入廚經驗逾20多年,一試必然難忘。✨Old Delhi Chaat Platter✨ $128新德里懷舊三式乳酪拼盤 ,包含了甜辣粟米脆餅、脆炸小扁豆餅及印度特色鷹嘴豆圓脆餅。賣相超級吸引,以紅石榴作點綴,猶如一顆顆寶石😍秘製乳酪醬酸酸甜甜,清爽得來又非常有特色,是令人胃口大開的開胃菜。✨“CARAT” Tandoori Chicken✨$148 招牌天多里爐乳酪香料烤雞是他們的招牌菜。餐廳採用陶製的Tandoor窯爐,烤出來的香雞帶有微微焦香,外脆內軟。香料極具風味,一啖入口,雞肉香脆可口,但又嫩滑多汁,好正👍🏻❤️✨Murgh Tikka Masala✨ $148一向喜愛馬莎拉咖喱,去每一間印度餐廳必然會試。他們的咖喱香濃惹味,香料香氣十足,但又不會掩蓋咖喱的辛辣味,正宗又好食。✨Garlic Naan✨$48食咖喱必配烤餅,由於他們用窯爐烤製,烤餅邊角香脆,但中心軟糯可口,口感一流👍

Old Delhi Chaat Platter

“CARAT” Tandoori Chicken

✨Murgh Tikka Masala✨ $148

✨Garlic Naan✨$48
食咖喱必配烤餅,由於他們用窯爐烤製,烤餅邊角香脆,但中心軟糯可口,口感一流👍🏻蒜香四溢,搭配咖喱點吃,令人一吃愛上,停不了口😍
Goshi Biryani

✨Goshi Biryani ✨$168
乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 ,是OP上最熱門的菜式,當然要相信觀眾的眼光點來試試😁,果真不錯。飯粒炒得乾身分明,羊肉切成大粒,香而不羶。伴隨薄荷清香,香而不膩,食到見底,非常滋味😋。
Paan Ice Cream

✨Paan Ice Cream✨ $98
服務員誠意介紹招牌盤安雪糕,一啖入口,香氣爆發,非常特別。入面有茴香籽及印度香草等,用料十足,口感非常獨特。食完覺得自己口氣好清新🤣感覺非常特別。

餐廳配有非常型格的酒吧,開放式的廚房及充滿情調的戶外用餐空間,氣氛悠閒舒適,是聚會的好地方。

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻尖沙咀
Old Delhi Chaat Platter
  • CARAT TANDOORI CHICKEN
  • Gosht Biryani
  • Murgh Tikka Masala
2024-09-26 658 浏览
星期日和朋友到尖沙咀食晚飯,朋友提議食印度菜,我們就選擇到CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine ,環境雅致頗有情調,氣氛很好,而且地點就腳。秘製乳酪醬咖哩薯角,賣相很有特色,石榴子鋪在上面,好似灑上一些紅寶石似的,肉碎與薯仔混合,加上乳酪,口感超豐富,開胃惹味。招牌天多里乳酪香料烤雞,不是很大隻,但烤得好嫩滑,以秘製香料燒烤帶有濃郁的南亞風情,我食完一塊又一塊,令人相當回味。蕃茄洋蔥香料煮椰菜花,甜中帶香,有淡淡的蕃茄香味,椰菜花軟硬度適中,配合汁醬,好香濃,如果份量多些更好。印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳,帶微辣,正宗印度風味,與泰國咖啡口感完全不同,龍脷柳好滑,咖哩能提升海鮮的鮮味,又增加口感。瑪莎拉蕃茄咖哩大蝦,這款咖哩略偏甜,小辣,香氣濃郁,有不同的風味,大蝦雖然不是很大隻,可是很爽脆新鮮。蒜香烤餅,是咖哩最佳拍檔,現烤即食,香噴噴熱辣辣,蘸上不同的咖哩醬汁,超級美味可口,烤餅油而不膩,頗有水準。

• 蒜香烤餅
  • CARAT TANDOORI CHICKEN
2024-09-13 484 浏览
今晚約了老友去 Happy Hour, 地點 尖沙咀寶勒巷,   麥當奴對面, CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine , 盈豐商業大廈4樓. 酒吧裝修美觀, 可以坐吧檯, 我們選了坐高腳凳,  酒品選擇多.   播放 Rock Music, 好爽, 真不錯. 開始肚餓想食晚餐, 大家贊成移步入餐廳食印度菜. 這裡裝璜好華麗, 佈置不俗. 設有 VIP 房,  方便私人 Party 聚餐.室外園林座位,  尖沙咀區真罕有, 變幻顏色,  好舒適啊. 我們坐紅卜卜梳化卡座 , 闊落好享受. 大家吃晚餐繼續飲啤酒, Asahi ,    涼冰冰. 今晚點了印度小食及咖哩羊, 雞, 魚,  可以慢慢介紹一下,   阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇  Afghani Mushrooms: 蘑菇內釀滿芝士及混合香料,  飽滿成球型, 像串燒般的焗得香口,  賣相及口感都不俗,  可以加點 薄荷汁, 美味. 牛油, 蒜香 烤餅  Butter Naan  & Garlic  Naan ,牛油, 蒜香 烤餅, 烘烤得好鬆軟又帶點香脆,  師傅手藝不錯.  大
開始肚餓想食晚餐, 大家贊成移步入餐廳食印度菜.
這裡裝璜好華麗, 佈置不俗.
設有 VIP 房,  方便私人 Party 聚餐.
室外園林座位,  尖沙咀區真罕有,
變幻顏色,  好舒適啊.
我們坐紅卜卜梳化卡座 , 闊落好享受.
大家吃晚餐繼續飲啤酒, Asahi ,    涼冰冰.
阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇 Afghani Mushrooms:
牛油, 蒜香 烤餅, 烘烤得好鬆軟又帶點香脆,  師傅手藝不錯.  大家本想等主菜咖喱到才食,  蒜香烤餅特別吸引, 我們飲啤酒先食一塊 , 不用配咖喱也好好食呀 !!
牛油, 蒜香 烤餅 Butter Naan & Garlic Naan ,
印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳  GoanFish Curry
印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳 GoanFish Curry
椰香咖哩醬汁味道惹味, 龍脷魚柳肉質嫩滑, 質感層次豐富, 食落非常誘人, 極度推薦.
天多裡燒連骨雞腿 配馬沙拉咖喱  Tandoori Chicken Masala
本以為 Tandoori  大窯爐炭燒的雞 , 是焦香 BBQ 形式.  原來這裡是不燒焦的,  馬沙拉咖喱雞, 雞肉比較嫩滑,  咖喱味道香濃少辣, 口感不錯.
天多裡燒連骨雞腿 配馬沙拉咖喱 Tandoori Chicken Masala
惹味燴羊膝   RoganJosh,   高質, 份量大, 肉質嫩滑, 咖喱質地偏濃稠, 味道濃郁.
惹味燴羊膝 RoganJosh
羊肉煮得稔, 咖喱香料調味好不會太辣, 好岩食.
以上三款食品, 配上不同味道的咖喱, 各有特式, 沾上印度烤餅真滿足.
餐廳送上自家制免費甜品,  甜奶球,   凱薩里拉斯瑪菜 , Kesari Rasmalai   甜品入口香滑, 店員介紹此甜奶球是含蔬菜成份, 不會太甜或太膩.   好食.
餐廳主打印度菜及地中海菜.   這個晚餐, 真回味  !
印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳 GoanFish Curry
惹味燴羊膝 RoganJosh
  • 牛油
  • 蒜香 烤餅 Butter Naan & Garlic Naan
1K
2024-09-11 384 浏览
往年在書展買了一本書,  主題是  '吃咖哩有助血液循環',  於是我們開始喜歡吃咖哩,  慢慢仲意了印度菜.  CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine, 是我特別喜歡的印度餐廳, 位於尖沙咀.    餐廳面積大, 佈置得有品味,用餐區, 有室內卡座, 方桌, 相當舒適.   也有 VIP 房.還有室外雅座,  燈飾迷人, 可以輕鬆又放鬆. 大型酒吧,  酒品真不少, 有 Bartender 駐場, 放工來 Happy Hour 也不錯. 卡座滿了, 我們 4 位 編排了坐方桌. 燈光浪漫, 環境 好 grand,   聚餐宴會好地方. 餐廳主打印度菜及地中海菜,  小食, 燒烤, 素菜, 咖哩, 有不同味道辣或不辣. 價錢中等. 我們點餐無難度. 先叫了啤酒,     Asahi  -  啤酒  ~ 清涼解渴.  大家可以吹水減壓.頭盤叫了小食, Afghani Mushrooms  - 阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇    烹調得好精緻, 串串蘑菇排列整齊, 內餡藏滿了芝士和香料,  軟綿綿的, 口感好豐富,  沾些綠色薄荷醬, 更滋味.
餐廳面積大, 佈置得有品味,
還有室外雅座,  燈飾迷人, 可以輕鬆又放鬆.
卡座滿了, 我們 4 位 編排了坐方桌.
燈光浪漫, 環境 好 grand,   聚餐宴會好地方.
Afghani Mushrooms - 阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇
點了三款主食......試試不同味道的咖喱.
Tandoori Chicken Masala  - 天多里燒連骨雞腿 配馬沙拉咖喱
好出名嘅印度菜式, 上檯時已聞到咖喱香.   雞肉嫩滑, 少骨,  配上馬沙拉咖喱, 微辣, 味道濃郁.
Tandoori Chicken Masala - 天多里燒連骨雞腿 配馬沙拉咖喱
Goan Fish Curry  印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳.
印度果亞椰香咖哩,  口感滑,  咖哩帶有濃郁椰香味,  含少香料, 辣味並不太強烈,  真滋味.   龍脷魚柳份量足, 無骨又無腥味, 配上椰香咖哩, 令人越食越愛.
Goan Fish Curry 印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳
Rogan Josh  惹味燴羊膝
羊膝來自紐西蘭,  煮得好稔,  羊肉沒有羊騷味, 咖喱香料調味剛好, 香得來又唔會辣,  咖喱汁配烤餅吃好完美.
Rogan Josh 惹味燴羊膝
以上三款不同味道的咖喱, 沾上印度烤餅最好吃.   Garlic Naan  & Butter Naan -  蒜香/牛油烤餅,  各四塊,  吃印度咖喱食品時, 真不可缺少的配套.  入口煙韌, 大家吃完一塊又一塊, 結果多叫牛油烤餅一客.
餐後送甜品:  Kesari Rasmalai  印度甜奶球, 凱薩里拉斯瑪菜,  這個甜品好滑口, 奶味濃,
口感像海綿 ,  食完咖哩吃印度甜奶球, 真係吾錯.
這個晚餐, 真回味.  吃咖哩有助血液循環, 多吃有益 !!
Goan Fish Curry 印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳
Rogan Josh 惹味燴羊膝
2024-11-12 0 浏览
是日與好友到尖沙咀吃晚餐。 環境氣氛都好好,店員也很親切。Samosa Chaat:素角入面充滿滿滿素菜,再混起咖喱令人食慾大增。辣辣地刺激味蕾,再加上酸甜醬和薄荷醬各有不同風味。Nachos: tortilla chips topped with cheese, guacamole, sour cream, salsa & jalapenos-芝士融在脆卜卜玉米片中頓時令玉米片多一分芝士香。牛油果醬清甜,酸忌廉可口,芒果莎莎少少辣。睇自己想要邊種口感去點唔同醬汁。Chicken Lovers-grilled chicken, avocado, black olivers, tomato sauce :薄餅乾身脆口,配合入味雞肉加上青椒洋蔥蕃茄醬及芝士更加可口。Garlic Naan-食咖喱必點之菜式,點咖喱汁一流。Madras Fish Curry:個人最愛咖喱之一,香料夠搶,配起雞牛豬魚同樣好食。Carat's Butter chicken:有蕃茄香帶出咖喱辣,辣中帶甜,甜中帶辣。
是日與好友到尖沙咀吃晚餐。 環境氣氛都好好,店員也很親切。

Garlic Naan-食咖喱必點之菜式,點咖喱汁一流。

2024-10-24
2024-09-22 230 浏览
今日同屋企人去咗尖沙咀度食印度嘢 呢間餐廳位於嗰度商業大廈嘅其中一層 我哋都係靠地面有人宣傳先至知道Samosa Chaat 秘製乳酪醬咖哩薯角 味道都幾特別 面頭灑咗啲脆脆仲有石榴 底下係脆嘅薯仔咖哩角咁樣 仲有啲咖哩同乳酪醬Carats Tandoori Chicken 招牌天多里乳酪香料烤雞 佢可以揀全份或者半隻 我哋四個人所以叫咗一隻 雞肉用印度香料醃味再烤香 食落都仲有啲肉汁Adrakhi Gibi 蕃茄洋蔥香料煮椰菜花 除咗食肉我哋都想食下啲菜所以叫咗一個蔬菜 份量唔算大 但係可以用佢啲咖哩香料嚟點下薄餅我哋另外仲叫咗兩款唔同煮法嘅咖哩 分別係Goan Fish Curry 印度果亞椰香咖哩龍脷魚柳 同埋 Shirmp Masala 瑪莎拉蕃茄咖哩大蝦 個人就比較鍾意食後者 貪佢夠濃鬱得黎唔會過甜Garlic Naan 蒜香烤餅 新鮮烤起好軟熟 面頭仲有啲蒜蓉同埋油水 食落一d都唔Dry 仲好香Tim

上次同朋友去尖沙咀搵到呢間印度地中海餐廳,發現真係好好食。今次帶屋企人一齊試下其他菜式,果然冇失望。先嚟嘅喺羊架配石榴汁薯蓉及彩虹甘筍,羊肉嘅調味好惹味,而且每隻羊架的大細啱啱好,幾啖食完唔會太膩,薯蓉好幼滑好creamy,彩虹甘筍又夠健康,可以減低罪惡感。然後就係希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律,呢個沙律唔單止撒咗芝士粉,仲有一塊塊厚實嘅烤哈羅米芝士,味道香濃,加上粗鹽同法式油醋汁,健康清新又唔會太寡。乳酪番紅花薄荷羊肉香飯,呢個我上次食過,今次推介埋屋企。強烈建議撈埋Yogurt食,既可以中和到羊肉飯嘅辣味,又有清涼嘅口感,好適合夏天食。天多利燒連骨雞腿馬沙拉咖哩,香辣惹味。搭配牛油烤餅,味道一流。最後我哋叫咗椰子雪糕做甜品,椰子香味濃郁,仲有椰子粒。
羊架配石榴汁薯蓉及彩虹甘筍

希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律

乳酪番紅花薄荷羊肉香飯

乳酪番紅花薄荷羊肉香飯,呢個我上次食過,今次推介埋屋企。

天多利燒連骨雞腿馬沙拉咖哩

天多利燒連骨雞腿馬沙拉咖哩,香辣惹味。
牛油烤餅
搭配牛油烤餅,味道一流。
椰子雪糕

最後我哋叫咗椰子雪糕做甜品,椰子香味濃郁,仲有椰子粒。
2024-09-03
羊架配石榴汁薯蓉及彩虹甘筍
希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律
天多利燒連骨雞腿馬沙拉咖哩
2024-09-16 182 浏览
《性價比高|環境一流印度餐廳》尖沙咀都有唔少印度餐廳,但呢間環境一流,裝修高雅時尚,舖頭又夠大,仲有戶外位置好chill🫶🏻-🔥Pani Puri $98呢個係印度特別嘅前菜,薄脆酥炸球入面包住香料豆蓉,再附上兩款酸辣汁,外脆內軟,味道突出好開胃🥰-🔥Murgh Najrana Seekh Kebab $158好少見呢款印度肉食,用免治雞肉撈埋香草捲成粗條狀在拎去炸,本身已經鹹香惹味,附上一兜薄荷chutney,香辣清新好好味-🔥Goan Shrimp Curry $168呢款咖喱水小辣好香滑,用咗印度特色香草一齊煮,蝦肉大大隻肉質爽彈又入味👏🏻-🔥Garlic Naan $48印度菜必食蒜蓉烤餅,外脆內軟好香蒜味💯-🔥Orange Juice $48佢設有酒精飲品,但我哋食濃味嘢想解解膩就揀咗酸酸甜甜嘅橙汁,有鮮橙肉唔係就咁倒出嚟
《性價比高|環境一流印度餐廳》

🔥Pani Puri $98

🔥Goan Shrimp Curry $168

🔥Garlic Naan $48
印度菜必食蒜蓉烤餅,外脆內軟好香蒜味💯
🔥Orange Juice $48
2024-09-14
  • Murgh Maratha
2024-09-12 133 浏览
朋友介紹有家樓上特色菜,尖沙咀站附近,方便易找,地方有情調夠隱私,餐牌有印式或地中海式,適合不同口味。皇室烤餅香濃蒜香舖面,熱乎乎上枱,外脆內有粒粒口感,層次感十足。西印信德省慢煮羊肉咖喱⭐️藏茴香籽,小豆蔻及香葉帶出濃厚香氣,羊肉煮至軟身入味,一口羊一口汁,惹味。雞肉薄餅香烤雞肉配上開胃三色椒,熱溶芝士有幾重口味,油香感十足。玫瑰糖蜜餞球特色甜品,玫瑰清香加上濃稠蜜餞,甜度滿分💯。位置方便,店員有禮,食品選擇豐富,餐廳氣氛感十足,地方寬敞,大班朋友聚會好地方,推介!!

皇室烤餅
香濃蒜香舖面,熱乎乎上枱,外脆內有粒粒口感,層次感十足。

西印信德省慢煮羊肉咖喱⭐️

雞肉薄餅
香烤雞肉配上開胃三色椒,熱溶芝士有幾重口味,油香感十足。

玫瑰糖蜜餞球
特色甜品,玫瑰清香加上濃稠蜜餞,甜度滿分💯。

• 皇室烤餅
  • 西印信德省慢煮羊肉咖喱
2024-09-07 132 浏览
Carat Fine Indian and Mediterranean Cuisine希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律 法式油醋汁 沙律嘅主角係烤得香濃嘅希臘哈羅米芝士(Halloumi),外焦內嫩,睇落似雞肉,搭配新鮮嘅車厘茄同火箭菜,口感層次豐富。以法式油醋汁嘅酸甜平衡咗芝士嘅鹹香,增加濕潤嘅感覺,令沙律更加清新,非常適合作為開胃菜。乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 乳酪番紅花薄荷羊肉香飯係用咗紐西蘭嘅優質羊肉,肉質鮮嫩,搭配番紅花,帶有微微嘅薄荷味,完美咁突顯咗羊肉嘅風味。印度香料同酸甜嘅乳酪,令整個羊肉香飯更具異國情懷,令人回味。羊架配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍紐西蘭羊架嘅肉質鮮嫩,煮至剛好,外面略焦香,內裡多汁,口感骨肉分離。石榴汁嘅酸甜為羊肉增添咗另一層次嘅風味。薯蓉口感滑順,彩虹甘筍,烤南瓜等配菜烤得香脆可口。Tandoori Chicken Masala with Indian spices天多里燒連骨雞腿 配馬沙拉咖喱Tandoori雞腿大概係比較出名嘅印度菜式之一,雞肉鮮嫩多汁,搭配馬沙拉咖喱,微微香辣,香氣四溢,味道濃郁。印度香料令Tandoori更具層次感。牛油烤餅店員見我哋叫

希臘哈羅米芝士車厘茄火箭菜沙律 法式油醋汁

乳酪番紅花薄荷羊肉香飯

羊架配石榴汁、薯蓉及彩虹甘筍

天多里燒連骨雞腿 配馬沙拉咖喱

牛油烤餅

店員見我哋叫咗Tandoori Chicken Masala,介紹我哋加配牛油烤餅一齊食,外面微微烤燶,餅內軟諗,散發著濃郁嘅牛油奶香。

椰子雪糕

作為完美嘅結尾,椰子雪糕口感清新滑順,椰子嘅香味濃郁突出,俾到人一種夏日嘅感覺。
2024-08-29 249 浏览
今次揀咗間幾有氣氛嘅餐廳同埋廚師都係印度五星級酒店嘅名廚位於尖沙咀寶勒巷 搭交通工具都好方便有分室外同室內 天氣涼啲可以出室外吹住微風 飲吓酒chill今日咁熱就坐住室內先啦 🤣坐嘅位置望到開放式廚房我哋叫咗以下食物🤤新德里懷舊三式小食拼盤甜辣粟米脆餅、脆炸小扁豆餅、印度特色鷹嘴豆圓脆餅🦐果亞椰香咖哩大蝦🐣天多里乳酪香料烤雞同平時食開用鐵板上嘅唔同 轉用碟上夠晒入味 雞脾位好嫩滑🍅蕃茄洋蔥香料煮椰菜花🥦重蕃茄味 不比其他香料遜色🍅馬莎拉蕃茄咖哩龍脷魚柳🐟魚柳份量都幾多 食極都仲有幾滑身 🤭🫓蒜香烤餅 Naan🫓薯仔抓餅 Paratha每樣嘢食都好入味 我最鍾意三式小食拼盤夠脆口2款咖哩都好啱配Naan食
今次揀咗間幾有氣氛嘅餐廳
同埋廚師都係印度五星級酒店嘅名廚
位於尖沙咀寶勒巷 搭交通工具都好方便
今日咁熱就坐住室內先啦 🤣
坐嘅位置望到開放式廚房
我哋叫咗以下食物

🤤新德里懷舊三式小食拼盤
甜辣粟米脆餅、脆炸小扁豆餅、印度特色鷹嘴豆圓脆餅

🦐果亞椰香咖哩大蝦

🫓蒜香烤餅 Naan
🫓薯仔抓餅 Paratha

每樣嘢食都好入味 我最鍾意三式小食拼盤夠脆口
2款咖哩都好啱配Naan食
在英国生活过的人都不会否认,英国的印度菜是印度以外最好的,而这种感觉,竟然在香港能找到。整幢大厦都是印度人基地,搭电梯上上下下的都是印度人,而且他们全部都斯文有礼,并且是着装时尚的俊男美女。电梯门开启后,扑面而来的classic 英伦印度餐厅格局,入门便有个小酒吧,只有站位的高枱,功能上大抵是让你one night stand、等齐人、看Menu、预先下单,饮杯东西,沉淀一下日间的疲惫。Lachha Paratha 北印度抓饼,比较湿润且有麦味,餐牌上的「包(饼)」好讲究,不同的面粉、香料、焗法⋯选择繁多,也许如同我们华人有不同的米饭种类那样。最后 Paan Ice-cream 自家制槟榔叶雪糕,口味很印度 ,全香港只有这里有,好奇的话可以试一试。CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine (盈丰商业大厦) (尖沙咀)尖沙咀宝勒巷6-8A号盈丰商业大厦4楼

尖沙咀宝勒巷6-8A号盈丰商业大厦4楼
2024-08-06 248 浏览
今晚去咗尖沙咀食印度菜 餐廳位於商業大廈嘅7樓 比較唔起眼 裝修非常華麗招牌天多里乳酪香料烤雞 Carat's Tandoori Chicken 新鮮烤起 個賣相同味道都唔錯另外叫咗兩款咖哩攞嚟點印度烤餅食 瑪莎拉番茄咖哩龍脷魚柳 Fish Masala 馳名牛油蕃茄咖哩雞 Carat's Butter Chicken兩種咖哩各有各好味食得呢啲比較濃味嘅嘢同咖哩當然就要叫烤餅點嚟食 我哋蒜香烤餅同埋原味烤餅各叫咗一份 新鮮烤起 餅底香脆軟熟 蒜香烤餅因為面頭有蒜及油 所以會冇咁乾更加好食呢個環境其實都坐得幾舒服 加埋食物質素都唔錯 間唔時食一餐印度餐都係唔錯嘅選擇

另外叫咗兩款咖哩攞嚟點印度烤餅食
瑪莎拉番茄咖哩龍脷魚柳 Fish Masala
兩種咖哩各有各好味

2024-08-06 200 浏览
Carat Fine Indian and Mediterranean Cuisine位於尖沙咀寶勒巷,為食客呈獻精心烹製的印度及地中海風味料理。無論正式宴會或輕鬆聚會,CARAT都是品味美食嘅理想之選🥰🥰🥰😆😆😀😀🐥招牌天多里乳酪香料烤雞半隻🐥 $148不愧為招牌之作,雞肉嫩滑,香料味相當濃郁,熟悉嘅感覺,係傳統又經典嘅印度特色烤雞🥔大廚全素小食拼盤🥔 $248共有4款特色小食,每款有2件:焗茅屋芝士球,芝士釀蘑菇,薯仔釀青椒,雜菜果仁芝士餅卷。特別喜歡焗茅屋芝士球,質感有啲似硬豆腐,帶香濃芝士味,芝士愛好者一定好鐘意🐑秘製馬沙拉香料菠菜咖哩慢煮羊肉🐑 $158加咗菠菜嘅馬沙拉咖哩香濃而幼滑,羊肉盡情吸收咖哩香氣,仍保有羊肉自身香味,同咖哩好夾,配naan 或印度長米飯都係上佳嘅好選擇🐏乳酪番紅花薄荷羊肉香飯🐏$168今次無叫到naan, 因為見到呢個相當具特色嘅印度香飯。香飯拌有各款香料及黃薑,呈金黃顏色,羊肉份量畀得大方,搭配乳酪醬,係一款可以encore 啲澱粉質之選Carat Fine Indian and Mediterranean Cuisine地址:4F, 盈豐商業大

🐥招牌天多里乳酪香料烤雞半隻🐥 $148

🥔大廚全素小食拼盤🥔 $248

🐑秘製馬沙拉香料菠菜咖哩慢煮羊肉🐑 $158

🐏乳酪番紅花薄荷羊肉香飯🐏$168

地址:4F, 盈豐商業大廈6-8A Prat Ave, Tsim Sha Tsui

#香港印度餐廳 #香港必吃餐廳 #香港美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀吃什么 #香港地道印度菜 #地道咖喱 #印度咖喱 #香港印度菜 #香港印度咖喱 #印度烤饼