2024-01-08 318 浏览
嚟到呢間店神不知鬼不覺咁試咗幾款令人眼前一亮嘅美食啊!首先必須提啲溫泉蛋卡邦尼意粉,肥膏少嘅風乾豬面頰肉,好似係舌尖上跳起芭蕾噉,咸香得嚟任咩時間都啱食。呢碟意粉啖啖肉感,不過,蛋汁加入之後,變得蛋香滿溢,對於愛蛋嘅朋友一定係正🥳!啱啱好,再嚟個All day breakfast,真係讓人有種陽光普照嘅溫暖感。炒蛋滑到出界,每一啖都係幸福嘅感覺。而嗰啲大啡菇啊,豪情滿滿嘅juicy,滿滿嘅自然味道,咁啱哋配合埋煙肉同煎香腸,簡直係早餐王中王👑!嚟到甜品,抹茶半熟芝士蛋糕喺我心目中已經係掂過全場嘅存在。個抹茶味咁濃咁香,同芝士融合得就好似天生一對。黑芝麻底層增咗層次感,唔怪得食客評分咁高喇🍰。最後,我試咗凍朱古力咖啡同熱朱古力。凍朱古力咖啡,咖啡香四溢,朱古力味輕柔伴隨,令人一飲再飲😌。可惜熱朱古力就欠缺咗啲深厚味道,希望下次有得改善啦🙏。總結嚟講,呢家店既食物風格同味道確實有佢嘅獨到之處,現實生活中咁多嘢令人操心,不妨嚟這裏撫慰一番味蕾,享受生活嘅美味啦🍽️!

2024-01-04 233 浏览
踏入個Cafe,一陣咖啡香噴鼻撲面而來,開始咗屬於我嘅美食之旅。首先嘥咗一啖mocha,朱古力同咖啡嘅香濃完美交織,好有層次,咖啡香而唔苦,朱古力甜而唔膩。望出個大窗,陽光從樹葉間灑落,好舒服咁悠閒嘆完呢杯mocha。跟住黎個all day breakfast,逐格逐格來講,炒蛋亮晶晶,滑得出神,撈一啖已經爽到不得了;麵包脆到出聲,拎上手就聽到啪嘭啪嘭;啖啖肉嘅雞肉腸同香煎得剛剛好嘅煙肉,滿足所有肉食愛好者;啖啖水嘅大啡菇,每嚼一口都喷香;而燒蕃茄仲保持住爆漿嘅新鮮感觸,將整個餐點提升到另一個層次。最後來個意粉,每條意粉都裹滿滿滿嘅醬汁,肉丸又香又有咬勁,仲有啲微微炒香嘅菇味,好吃到停唔到口🍝。 結尾当然少不了甜品,一啖檸檬撻,酸酸甜甜刺激舌尖,完美收尾😍。要講嘅係,呢間Cafe給嘅唔單止係一餐食物咁簡單,佢仲給我一段寧靜嘅,可以自在享受食物嘅時光。下次我一定會再嚟,要試下其他嘅招牌美食!🍰🍴

2023-12-20 210 浏览
同朋友行到附近見到呢間野好似幾ok咪入黎試下😂openrice見到咁多好評以為可以信任,點知啲質素⋯其實一早見到咁多整齊食評就應該懷疑下嘅⋯⋯叫左牛油果bagle但係牛油果唔知擺左幾耐一啲都唔新鮮,朋友叫左意粉但都調味欠佳。咖啡不如7仔,呢間令人想比第二次機會嘅慾望都冇😂
2023-12-20
星期日放假同朋友想搵間cafe嘆下,點知啲咖啡咁難飲,又貴,唔會再去!嘥晒假期好心情!明明係cheap咖啡豆味 點解要買呢個價錢?服務態度又差!點留客啊!我地係消費者 點解可以服務態度咁差?!見到咁多人話好味,去到自己去試下真係好鬼失望啊!去七仔買杯咖啡都好過佢啲咖啡喇!芝士蛋糕個味又怪怪地……真心想報食環總之我唔會再幫襯呢間嘢,大家小心伏吖!好想知芝士蛋糕係咪擺左幾日喇?絕對唔係正常芝士蛋糕既味道!
2023-12-17
2023-12-13 172 浏览
已是第二次來食了,喜歡呢間咖啡店的寧靜感覺,慢慢地,靜靜地享受午餐,享受杯咖啡。餐廳座位不多,簡約型格路線。2張4人枱及少量窗邊位置。煙三文魚牛油果貝果 $88Bagel配忌廉芝士好好食!牛油果炒蛋多士 $78好多好多牛油果,熟得剛剛好!素食全日早餐 $118健康人士之選。食物配飲品可減 -$15。餐廳通常一個員工負責煮食,會逐份做逐份煮。如果趕時間要快啲落單。最好預充足時間才去,適合慢慢放空自己休息一下。

餐廳座位不多,簡約型格路線。
2張4人枱及少量窗邊位置。

煙三文魚牛油果貝果 $88
Bagel配忌廉芝士好好食!

牛油果炒蛋多士 $78
好多好多牛油果,熟得剛剛好!

素食全日早餐 $118
健康人士之選。

食物配飲品可減 -$15。

最好預充足時間才去,適合慢慢放空自己休息一下。

2023-12-13
  • 煙三文魚牛油果貝果
  • 全日早餐
2023-10-19 198 浏览
最近喺油麻地上堂,所以成日出沒喺油麻地🤭 第一日上堂,立即要睇吓附近有邊間 #咖啡店 可以 #Cafehopping 💕呢間咖啡店位於廟街嗰邊, 喺 #油麻地港鐵站C出口 行過去兩個街口左右~ 位於轉角位,水泥色嘅門面幾易搵,而且都幾型格。店入面唔多座位,當日去嘅時候係平日朝早9點幾,都早~唔太多人~叫咗杯熱 #Latte ,有大細杯選擇,貪心的me當然揀大杯($48)~ 咖啡味幾香,唔會太苦,唔錯。當日天氣仲要好好,唔熱,朝早太陽又唔太曬,坐喺吧枱位望住街外幾舒服。

熱Latte  (大)
2023-10-12
$48 (早餐)
熱Latte  (大)
2023-10-06 189 浏览
路經油麻地被型格工業風裝修吸引,決定入內試試。店內座位不多,但環境簡潔舒適。是我很喜歡的灰調子。因不太肚餓,所以點了慢煮雞肉凱撒沙律和大杯的Cappuccino 。咖啡拉花好靚奶泡好幼滑,拍了一輪照才飲用奶泡也維持得好靚👍沙律正常,雞肉淋滑有肉汁。會再來試其他食。
路經油麻地被型格工業風裝修吸引,決定入內試試。
店內座位不多,但環境簡潔舒適。是我很喜歡的灰調子。
沙律正常,雞肉淋滑有肉汁。會再來試其他食。
Cappuccino
慢煮雞肉凱撒沙律
2023-10-05
Cappuccino
2023-09-12 216 浏览
有日經過油麻地無意中發現到一間型格cafe,見唔算多人就入去食個tea。鋪頭唔大唔多位,唔算好坐,但啲嘢食好出色。煙三文魚牛油果貝果 $86(忌廉芝士、紅椒粉、沙律)個bagel超大粒,烘過之後好香脆,沙律菜好多,好足料,上面仲有啲紅椒粉,煙三文魚配質感軟滑嘅牛油果,感覺好fresh 好健康Dirty $45(配飲品可減$15)食Bagel 配埋杯Dirty,感覺好滿足📍Cascara 油麻地廟街56-58號地下C號舖

煙三文魚牛油果貝果 $86
(忌廉芝士、紅椒粉、沙律)

Dirty $45(配飲品可減$15)
食Bagel 配埋杯Dirty,感覺好滿足

📍Cascara
油麻地廟街56-58號地下C號舖
2023-07-25
2023-08-24 219 浏览
有日經過油麻地無意中係內街轉角位見到有一間cafe,見唔算多人就入去食個lunch 。鋪頭唔大座位唔多,最後揀咗近窗口單邊位坐,一路食一路望住街景,有日光曬住好舒服!!不過張枱就窄咗啲,碟食物都係啱啱好夠放🙈🥗 All Day Breakfast (veg)唔想食煙肉腸仔,所以揀咗素食版全日早餐,雖然係素,但食材都好豐富,有麵包、沙律菜、牛油果、炒滑蛋,仲有杯藍莓乳酪,乳酪加咗啲蜜糖,食落無咁酸。食材全部都好新鮮,牛油果軟熟,蛋有香味!!☕️ Cappuccino 呢度咖啡選擇好多,我就揀咗杯熱Cappuccino ,咖啡味好香濃👍🏻👍🏻

🥗 All Day Breakfast (veg)

☕️ Cappuccino
2023-08-18 179 浏览
此店位於彌敦道大街後的一條小巷儘管店鋪位於嘈雜的小區中但進店後的寧靜總讓人平靜下來 這裡的店員也很禮貌 也很helpful多餘的都不說 不會吵吵鬧鬧很能讓人靜下心來即使手機沒電 他們也很樂意幫忙充充電這裡只有一款Nutty咖啡豆所以只需選擇咖啡的款式不喜歡奶很多的我 點了杯Piccolo口感十分順滑這裡最讓我喜愛的是持久的Nutty aftertaste完全不帶一點果酸味這種回甘 真是讓人回味亦見咖啡師的拉花功力不錯Piccolo本身就是一款約100ml 迷你版的 少奶 Latte 因此是最難拉花的 但拉花卻能飲至底時仍能保持拉花本身的形狀固能見咖啡師 有一定的拉花功力
此店位於彌敦道大街後的一條小巷

2023-08-15
piccolo
  • Piccolo
2023-08-14 134 浏览
今日放假,諗住搵間Cafe食個靚早餐Chill 下,嘆杯咖啡,經過廟間這呢間咖啡店Cascara好多次,就揀咗呢間。呢間Cafe外型非常型格,外牆灰灰黑黑,裝修路線係水泥工業風,簡單就是美。咖啡店景觀都幾寫意,喺美都冰室果條街,對面仲有公園同運動場。Cafe座位唔太多,坐到十幾個人左右,啲凳都唔算坐得好舒服,有少少迫。呢間Cafe早餐嘅供應時間係朝早八點到十一點,我叫咗個烤多士餐。烤多士配花生醬 $38賣相唔錯,麵包烘過脆卜卜,配花生醬食一流選配煙三文魚+$20雖然只係$20,但係份量都唔少早餐配嘢飲$38-15我嗌咗杯Cappuccino,咖啡味香濃,夠晒醒神📍Cascara 油麻地廟街56-58號地下C號舖❤️價錢:8/10❤️味道:8/10❤️服務:7/10

烤多士配花生醬 $38
賣相唔錯,麵包烘過脆卜卜,配花生醬食一流

選配煙三文魚+$20
雖然只係$20,但係份量都唔少

早餐配嘢飲$38-15
我嗌咗杯Cappuccino,咖啡味香濃,夠晒醒神

📍Cascara
油麻地廟街56-58號地下C號舖

❤️價錢:8/10
❤️味道:8/10
❤️服務:7/10
2023-06-20
$80 (早餐)
2023-06-04 535 浏览
星期日下午來到此店,本身擔心星期日會唔會好多人。店舖不大,只有三四台,不會過於嘈吵或擠擁,頗適合三兩個人坐低傾下計。下午一點去到,不用等位。店舖裝修簡約,沒有什麼特別的打卡位。我地兩個人,分別order 左【 All Day Breakfast 全日早餐 】- $108份量頗大,食得非常之飽。麵包略嫌太硬,煙肉過於乾身。炒蛋、蕃茄及蘆筍上灑了一層薄薄的黑椒作調味,算是恰到好處。【 Meatball and Mushroom Linguine in Spicy Tomato Sauce 辣茄汁蘑菇肉丸意粉 】 - $88一丁點辣,菇味可以更濃。肉丸不錯,不會太乾,有肉汁。【 Mocha 凍朱古力咖啡 】(S) - $50【 Latte 凍鮮奶咖啡 】(S) -$45咖啡Size 有分細杯或大杯,細杯同平時茶餐廳凍飲差唔多Size 。Mocha 朱古力味及咖啡味之間平衡得不錯。下次再黎會試下佢既Hand drip。

我地兩個人,分別order 左

一丁點辣,菇味可以更濃。肉丸不錯,不會太乾,有肉汁。

【 Mocha 凍朱古力咖啡 】(S) - $50

【 Latte 凍鮮奶咖啡 】(S) -$45

2023-04-12 533 浏览
..............................路過油麻地見到哩間cafe仔係窗口見到佢有蛋糕櫃,望到有芝士蛋糕,突然好想食入去打包左件cake返屋企好驚喜wo,伯爵茶味超突出,比平時飲果d茶包濃好多倍底仲有d糖漿同桂花,都幾特別,外賣都有d小心思,抵讚!件cake小小流心,做到半熟效果,真係幾好味下次試下佢d咖啡先😋........…..............................
路過油麻地見到哩間cafe仔
係窗口見到佢有蛋糕櫃,望到有芝士蛋糕,突然好想食
入去打包左件cake返屋企
好驚喜wo,伯爵茶味超突出,比平時飲果d茶包濃好多倍
底仲有d糖漿同桂花,都幾特別,外賣都有d小心思,抵讚!
件cake小小流心,做到半熟效果,真係幾好味
下次試下佢d咖啡先😋
外卖自取
2023-04-03 407 浏览
油尖旺區一帶一向都好多Cafe,今次嚟到廟街到訪水泥風裝修嘅特色型格Cafe~叫咗個全日早餐同埋熱朱古力☕️ 小店喺街角corner位,店舖面積唔算大但係裝修有型有格,設有高枱櫈同埋正常座位,半落地玻璃設計令到有啲陽光☀️可以透入嚟,感覺舒適☺️ 感覺上一個人都可以去,過一個𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡 哋嘅下午All day breakfast 最中意食全日早餐😇 總係覺得食ADB有一種好chillchill嘅感覺。呢份早餐有煎腸仔、煙肉、炒滑蛋、大啡菇、脆身嘅多士、沙律菜、煎蕃茄。值得一讚嘅係整體質素唔錯,亦都相當豐富!🍽 欣賞佢嘅大啡菇夠多汁同埋炒蛋好滑,其他配料都唔係hea做,有態😋熱朱古力小店飲料嘅選擇都幾多,有唔同嘅手調咖啡☕️ 事關小編唔係係太飲咖啡所以就叫咗杯朱古力,拉花好靚好吸睛😇 甜甜哋配早餐一流~整體來講食物質素認真唔錯,定價都合理,如果想搵個地方坐低傾吓計呢間小店一個好選擇 🤍 聽講呢度嘅甜品都好高質,下次一定要試😍

All day breakfast

熱朱古力

2023-02-28 521 浏览
同朋友去食呢一間Cafe,叫咗一個沙律同埋卡邦尼意粉!本身以為沙律應該會好普通點知沙律竟然比卡邦尼意粉好食😳卡邦尼意粉都係普普通通,沙律係凱撒沙律🥗重點係雞扒,雞扒係慢煮整成的!雞肉好嫩同埋完全冇雪味,調味都岩岩好😚