2016-08-08 199 浏览
舊年去赤柱市集知道呢間北角嘅貓Cafe,北角對我嚟講比較小去,今日終於同朋友幫襯嘞真係好鍾意去貓Cafe,而家仲越開越正唔好睇Nana可可愛愛咁,佢係唔抱得架小狼呢種長毛貓我好鍾意呀貓貓真係好優悠睡覺中的基路亞玩完一輪係時候食嘢嘞,飲品名好有心思架赤裸的路飛,顏色好靚呀,味道係芒果同洛神花,酸甜醒胃啱晒夏天飲呀朋友飲花輪同學,係玫瑰鮮奶食物以輕食為主揀咗薯仔暖粒粒日本湯,係我最鍾意嘅日式杯杯湯沖嘅蜜糖雞翼,甜甜哋仲要有芝蔴味道不俗另外嗌咗炸炸脆拼盤,我揀咗薯條、雞塊同薯餅,樣樣都新鮮熱辣朱古力心太軟加雪糕,估唔到貓Cafe嘅出品都咁有水準,朱古力味香濃又唔會太甜,呢個真係有驚喜甜睡中的吉吉玩咗半日Nana都瞓咗嘞靜宜瞓得好可愛呀孖仔我都唔識分嚕大家都攰嚕,都係時候走嘞呢度除咗貓貓仲有好多漫畫珍藏,仲有好多玩具而且睇得出店主真心愛貓,貓貓喺呢度生活得非常寫意地方又打掃得乾淨,樣樣嘢都用心去做求遠就係最好
真係好鍾意去貓Cafe,而家仲越開越正
唔好睇Nana可可愛愛咁,佢係唔抱得架
小狼呢種長毛貓我好鍾意呀
貓貓真係好優悠
睡覺中的基路亞
玩完一輪係時候食嘢嘞,飲品名好有心思架
朋友飲花輪同學,係玫瑰鮮奶
食物以輕食為主
揀咗薯仔暖粒粒日本湯,係我最鍾意嘅日式杯杯湯沖嘅
蜜糖雞翼,甜甜哋仲要有芝蔴味道不俗
另外嗌咗炸炸脆拼盤,我揀咗薯條、雞塊同薯餅,樣樣都新鮮熱辣
甜睡中的吉吉
玩咗半日Nana都瞓咗嘞
靜宜瞓得好可愛呀
孖仔我都唔識分嚕
大家都攰嚕,都係時候走嘞
呢度除咗貓貓仲有好多漫畫珍藏,仲有好多玩具
而且睇得出店主真心愛貓,貓貓喺呢度生活得非常寫意
地方又打掃得乾淨,樣樣嘢都用心去做求遠就係最好
2016-08-05 212 浏览
成個地方乾乾淨淨 好舒服店員好Nice 會介紹貓貓既名 特性 都會詳細講邊隻貓貓盡量五好掂 注意事項等等啲貓貓好可愛 而且大部份都好挽得60蚊一小時包一個牛角包 一杯嘢飲 個日仲送小食 整體都好味 五錯 質素佳 杯嘢飲又好大杯 同貓挽到攰就飲下 好正另外第二個鐘開始 都只不過係加40蚊 相比起好抵
成個地方乾乾淨淨 好舒服
啲貓貓好可愛 而且大部份都好挽得
杯嘢飲又好大杯 同貓挽到攰就飲下 好正
另外第二個鐘開始 都只不過係加40蚊 相比起好抵
2016-08-03
2016-07-30 229 浏览
朋友介紹話北角有間貓貓CAFÉ, 今日趁過尼呢頭,就上去睇貓貓喇!上到去需要除鞋,店員會詳細講一次有D咩貓唔可以掂!好多貓貓,有成10幾隻,全部都好乖巧好可愛收費係第一個鐘六十鐘包一杯廿五蚊以下既野飲叫左杯屎撈人,個名好搞鬼,其實係OREO SHAKE, 好好飲三文魚牛角包-暖暖地真係好香,好軟熟叫左個小食拼盤,有燒賣,薯條同魚柳,全部都炸得好香脆另外,店員極力推介,最後叫左一份朱古力心太軟-真心好流心好好味,流到成個碟都係,而且無出面食開個D 咁甜,推介!

上到去需要除鞋,店員會詳細講一次有D咩貓唔可以掂!
好多貓貓,有成10幾隻,全部都好乖巧好可愛

收費係第一個鐘六十鐘包一杯廿五蚊以下既野飲

三文魚牛角包-暖暖地真係好香,好軟熟

叫左個小食拼盤,有燒賣,薯條同魚柳,全部都炸得好香脆
2016-07-21 810 浏览
以前在北角工作,常常聽身邊舊同事們說起這間貓Cafe,奈何一次都未上過去~今天有事去北角一趟,便到此一遊!地點方便就腳,在利強記雞蛋仔隔壁~在樓下按了門鐘之後便會有店員下來開門。入到去後,店員告知換上拖鞋及需消毒雙手保持衛生及安全。其後她會詳盡地解釋店內的每條規條及介紹每隻貓咪的性格~被套上頸圈的三隻貓咪,是不可以抱起的。收費每位成人$60,小童$40 一小時,包一杯$25的飲品。其後收費為成人$40,小童$30一小時。時間尚早的關係,可愛的小貓咪大多都在懶洋洋地睡著覺。表情十分可愛~店員亦很有heart的手作出玩具讓貓貓自娛一番~內裡有很多figure如海賊王、百變小櫻、龍珠、美少女戰士、小魔女Do Re Mi……細談下原來店員是喜歡男兒當入樽!亦有很多漫畫可供借看~飲品種類繁多,不過我對特飲較為有興趣。赤裸的路飛賣相吸引,兩種顏色撈勻後飲落清爽冰涼,甜度亦適中。洛神花開胃消滯,悶熱天氣情況下去飲是最適合不過。煙三文魚牛角包 - 比較實身,所以難切點。包身尚算脆口,三文魚薄薄一片,味道十分淡。柚子醬肉桂卷 - 熱辣辣~面層滲上的糖霜配上酸酸甜甜的柚子頗醒胃。重點當然是放在甜品身上..
今天有事去北角一趟,便到此一遊!

店員亦很有heart的手作出玩具讓貓貓自娛一番~
亦有很多漫畫可供借看~

重點當然是放在甜品身上..........
柚子芝士蛋糕 - 食落很fresh,味道不會太滯太甜。蛋糕亦不會太硬嘣嘣,口感算是鬆軟~
面層的柚子味道輕怡清新。
朱古力心太軟 + 呍呢嗱雪糕 - 份量迷你,但滯感是依舊存在的。
心太軟味道濃郁,質感也不太硬,流心度十分澎湃!
切開後不斷湧出,視覺效果不錯~雪糕食落甜度低,細問下得知原來是自家製。奶味重亦算滑身,不過又是一致的弊病,快速溶掉!
牠們既可愛又討人歡喜,起床後眼仔碌碌周圍走來走去~玩到倦又大肆地去睡覺。
貓咪的名字都是動漫及卡通人物,有小新,技安,加菲。有時偶爾與動物玩樂一番,心情都會隨即輕鬆及快樂起來。
估吾到北角呢個咁緊繁忙嘅城市中竟然有一個咁休憩地方加上呢度啲貓貓🐱真係超自愈😍呢間咖啡店2貓為主題裏面有十多隻貓貓雖然唔係啲咩名種貓但係呢度D貓係我去過咁多貓貓cafe之中最痴人同好嗲呀,咁樣真係玩得超開心👍你睇下呢隻真係超得意😍除了玩貓貓之外呢間咖啡店裏面總會提供各式各樣嘅遊戲最特別嘅係,呢度有好多好多漫畫仲要全部都好齊👍真係一個休閑嘅好地方食物方便我點了心太軟同埋兩杯野飲心太軟焗得啱啱好外脆內軟,裏面係熱辣辣嘅香濃朱古力醬加上凍冰冰飲品,真係有限嘅好去處!
估吾到北角呢個咁緊繁忙嘅城市中
竟然有一個咁休憩地方
加上呢度啲貓貓🐱真係超自愈😍
呢間咖啡店2貓為主題

裏面有十多隻貓貓
雖然唔係啲咩名種貓
但係呢度D貓係我去過咁多貓貓cafe之中
最痴人同好嗲呀,咁樣真係玩得超開心👍
你睇下呢隻真係超得意😍
除了玩貓貓之外
呢間咖啡店裏面總會提供各式各樣嘅遊戲
最特別嘅係,呢度有好多好多漫畫
仲要全部都好齊👍
真係一個休閑嘅好地方
食物方便我點了心太軟同埋兩杯野飲
心太軟焗得啱啱好
外脆內軟,裏面係熱辣辣嘅香濃朱古力醬
加上凍冰冰飲品,真係有限嘅好去處!
2016-07-05 503 浏览
cat tune 在英皇道492號, 好近港鐵出口, 也相當易搵, 樓下仲有大大張海報.旁邊也有海報, 仲介收費及優惠. 首小時$60 包一杯 $25飲品, 其後每小時 $40.另外, 飲品+$8 可轉沙冰/乳酪, +$12 可轉咖啡系列, +$15 可轉朱古力系列/特飲.like fb 首小時可有 $10 拆扣.一入到店內, 指定動作當然係換鞋, 消毒雙手. 整齊又乾淨的鞋櫃, 感覺很安心.之後店員細心講解同貓貓相處的細節及注意事項, 免得傷到客人或貓貓.話哂貓貓都係動物, 又有性格, 但都有很會親引人的貓貓.超級多的漫畫書, 而且整齊又乾淨. 店主一定是漫畫迷, 而且客人可以隨便看漫畫.另外一邊都放滿漫畫, 仲有好多公仔裝飾, 好warm. 已幻想自己屋企也想有齊全的漫畫.之後你就感覺到店主對漫畫既熱情. 看!!! one piece 模型.還未完, 華麗轉身有強大的氣勢, 有4款漫畫角色的模型, 總有一款你睇過.環境夠光夠乾淨, 很合適貓貓, 也可讓客人看漫畫.貓貓也很享受, 因為有超大玻璃窗俾佢地望街.了解完周圍環境, 再同貓貓們玩左一陣, order既食物就送到啦.赤裸的路飛
like fb 首小時可有 $10 拆扣.
話哂貓貓都係動物, 又有性格, 但都有很會親引人的貓貓.
環境夠光夠乾淨, 很合適貓貓, 也可讓客人看漫畫.
貓貓也很享受, 因為有超大玻璃窗俾佢地望街.

赤裸的路飛 (芒果, 洛神花)

sexy luffy (mango, roselle) (首小時包$25飲品, 特飲+$15)
赤裸的路飛 (芒果, 洛神花)
上層是洛神花, 下層是芒果. 賣相吸引又特別, 飲前拌勻就可以.
味道不會過甜, 酸酸甜甜又夠冰涼, 好岩夏天飲, 而且女仔一定中意, 喜歡漫畫one piece 主角路飛既我一定要order.
蜜糖雞翼
蜜糖雞翼 ($20/3pcs, $30/5pcs), 即叫即掃上蜜糖製作, 雞翼夠入味, 蜜糖甜甜地好易入口.
仲灑上芝麻, 店主冇hea整, 值得一讚.
肉桂卷 (柚子醬)
肉桂卷 (柚子醬) $18, 有三個口味, 我揀左清新的柚子醬, 食落唔膩.
肉桂卷 (柚子醬)
為左方面我影相, 我要求左幫我切開肉桂卷, 一啖一件好方面.
肉桂卷 (柚子醬)
肉桂味好香, 但又不會味道過重. 柚子醬頗多, 用料十足, 味道甜甜帶清香, 簡易的美食.
夏日柚子慕絲蛋糕
夏日柚子慕絲蛋糕 $28, 雖然一件不算好大, 但就不怕食膩, 加上柚子慕絲口味都好輕盈.
夏日柚子慕絲蛋糕
慕絲蛋糕做得好軟滑, 餅底鬆脆偏硬, 但整件餅不會好甜, 所以甜度都做得幾平衡.
柚子味是同肉桂卷的一樣, 都是沖柚子茶的那款, 所以味道有保證.
朱古力心太軟+雪糕
朱古力心太軟+雪糕 $40, 份量比較細, 起初覺得性價比不高, 但原來店主都有heart.
朱古力心太軟+雪糕
雖然細細份, 但食完會膩膩地, 所以個份量其實都剛好.

心太軟的流心效果一流, 切開有大量朱古力醬流出, 配鬆化濃厚的朱古力蛋糕, 真係人間極品.

當食到雪糕時, 覺得味道與一般的唔同, 甜度低而且好軟, 仲忌廉味較重.

立即問問, 原來係自家製雪糕, 特別減糖, 可以更加配合心太軟. 整個甜品就不會好甜啦.
貓貓有10幾隻, 但店主會介紹它們的名, 呢隻好中意親引人類.
另外有3隻特別小心, 因為它們較膽小怕生.
佢開始又眼訓啦, 太可愛啦.
當貓貓休息時就唔好打擾它們.
好啦, 最後集郵完成, 也被寵幸得忘形, 下次再探你地啦.

题外话/补充资料: like FB 首小時可減$10
2016-06-30
蜜糖雞翼
  • 肉桂卷
  • 赤裸的路飛
2016-06-25 778 浏览
星期五食晏時間嚟度呢間樓上貓cafe,食點對於我嚟講十分方便,位於雞蛋仔樓上。按一下大閘門鈴,老板娘就會親自接你上樓。進入cafe範圍前要換上拖鞋(拖鞋每次都經消毒,十分乾淨安心!)及消毒雙手~一進入cafe範圍就好興趣,因為今日有16隻貓貓在場呢!(雖然大部分懶豬午睡中)~室入環境既光猛又簡潔,令人感覺relax同精神~各位客人都要為遵守某sd鄭軟規舉。店入有漫畫供人觀賞 (媽啊!有我至愛的Sailormoon!!) ,亦有與貓貓玩耍既玩具。我點左 1個小食、1個甜品+2杯野飲:柚子味肉桂捲($18)- 上枱時仍然好熱、好香肉桂味。外層有肉桂糖,以為好甜但因為份量細所以唔會膩。心太軟+雪糕($40)- 即制心太軟,果然有流心,朱古力味香濃!雪糕係現所以一定唔錯。赤裸的路飛(Sexy Luffy $38)- 有2層顏色。低部係黃色既芒果汁,其餘既紅色既係洛神花茶。兩者撈勻就會甜度適中。玉桂咖啡($28)-低部有玉桂汁,其餘係打至起泡既mocha.原來呢度同10人就可以有包場服務~ 岩晒成班朋友、家庭一齊嚟~服務:今日唯一一位後生女店員服務好好,對每個客人都會耐心解釋店內一齊,態度溫文有
我點左 1個小食、1個甜品+2杯野飲:

服務:今日唯一一位後生女店員服務好好,對每個客人都會耐心解釋店內一齊,態度溫文有禮,值得讚!
2016-06-24
庆祝纪念
生日
2016-06-18 226 浏览
此文適合 ‪#‎貓奴‬ 🐱或想初嘗接觸 ‪#‎喵星人‬ 😻的朋友仔-近幾年網路上不停出現專 ‪#‎賣萌‬ 的貓咪照片跟影片,令一班人都想養貓但養寵物唔係講玩,要負責任的,😡嚴禁棄養行為-🤘這間小店就非常適合:1.小情侶拍拖去2.屋企環境唔許可養3.怕責任大4.想先了解自己係咪堅鍾意貓去接觸一下,了解一下喵星人世界🤔&😁去試試玩貓或被貓玩赤裸的路飛$38 <圖中左面紅色飲品>用上芒果加洛神花調製出來,飲落比較清花香味基路比羅斯$38 <圖中右面黃色飲品>用上芒果加椰奶,這杯就比較重椰子味,再慢慢滲出一點芒果味而比較奶滑<鹵雞翼水$18>雞翼鹵得非常入味,肉質很嫩滑<輕便包包$22> 食物👅 : 有小食跟飲品販賣供應收費 : 首小時$60 (包一杯$25或以下飲品,之後$40一小時)
但養寵物唔係講玩,要負責任的,😡嚴禁棄養行為
🤘這間小店就非常適合:
1.小情侶拍拖去
2.屋企環境唔許可養
3.怕責任大
4.想先了解自己係咪堅鍾意貓
去接觸一下,了解一下喵星人世界🤔&😁去試試玩貓或被貓玩
赤裸的路飛$38 <圖中左面紅色飲品>
用上芒果加洛神花調製出來,飲落比較清花香味
基路比羅斯$38 <圖中右面黃色飲品>
<鹵雞翼水$18>
雞翼鹵得非常入味,肉質很嫩滑
<輕便包包$22>
輕便包包
食物👅 : 有小食跟飲品販賣供應
2016-05-26
2K
2016-06-10 257 浏览
趁住Happy Friday,就同朋友去貓貓cafe玩。朋友是個貓痴,所以聽到去貓cafe也很開心。甫到達,職員友善地招待,還預告了貓貓的特性,然後消毒雙手便進內了。裡面一共有15隻貓貓,全部都活潑可愛,而且貓貓樣子都很特別,他們的言行舉止總讓我們笑過不停。 去貓貓cafe除左同貓貓玩之外,飲品野食都唔可以缺少。呢度有簡單小食提供,價錢唔貴,樣樣十幾蚊有交易。我地差唔多試曬成個menu, 樣樣都唔差呀!暖粒粒日本粟米湯($15)煙三文魚牛角包($22) 炸炸脆拼盤(魚柳、雞寶、燒賣)($22)蜜糖脆墨丸($20)日式蒸蛋($18)蜜糖雞翼($20)鹵水雞翼($20) 香草蒜蓉包($18) 花生煉奶肉桂卷($18) 飲品用左店內貓貓名命名,幾特別!朱古力屎撈人($38)朱古力、oreo,雲尼嗱,鮮奶、忌廉、咖啡多啦美($38)香蕉、椰奶、朱古力、鮮奶最後仲可以點埋甜品食 朱古力心太軟($40)榛子棉花糖窩夫($20)呢度d職員好nice, 待客殷勤又主動幫忙,下之一定會再來!

我地差唔多試曬成個menu, 樣樣都唔差呀!

暖粒粒日本粟米湯($15)
煙三文魚牛角包($22)

炸炸脆拼盤(魚柳、雞寶、燒賣)($22)
蜜糖脆墨丸($20)
日式蒸蛋($18)
蜜糖雞翼($20)
鹵水雞翼($20)

香草蒜蓉包($18)

花生煉奶肉桂卷($18)
飲品用左店內貓貓名命名,幾特別!

朱古力屎撈人($38)

朱古力、oreo,雲尼嗱,鮮奶、忌廉、咖啡

多啦美($38)

香蕉、椰奶、朱古力、鮮奶
最後仲可以點埋甜品

朱古力心太軟($40)
榛子棉花糖窩夫($20)

2016-06-03
2016-04-15 1540 浏览
一直以來我都覺得自己是來自火星的,活在自己的世界裡面!然而,我覺得貓都係活於自己的世界裡,所以我覺得我地應該可以做到朋友~今日我同幾個朋友黎左Cat Tune,試下我地係未溝通到!Cat Tune 位於北角舊樓的一角,要行十多級樓梯,入到去店員會安排換上拖鞋,之後要先用酒精消毒才可以入到有貓貓的店內一貫貓貓Cafe 的裝修,用上比較矮身的餐桌,中間同旁邊都有大型的貓屋,玩累了的貓星人都在此休息,旁邊亦有大量漫畫書,Board Game 等可以玩!一入場已經有兩位貓星人要搶我的袋子做床舖~這裡住著16位貓星人,性格各異,但都是喜歡同人類逗著玩,活躍的會走來走去,有些卻天生愛睡,不停睡就是啦!店員會先介紹一下她們的性格,名字,看得出店員都很喜歡貓星人喔!這裡的消費是頭一小時 $60,包一杯價值25元以下的飲品,之後就40元一小時,我們幾個就單點了幾款小食分著吃~玉桂卷,可選草莓/柚子蜜/花生煉奶 口味,我點了柚子味的!上台覺得怪怪的樣子,笑!心想果然貓Cafe 係不同~~~~~切開見到流出來的柚子餡料,原來是用白麵包卷著柚子餡料,即叫即煎,面層再舖上一層玉桂糖霜,甜甜的,又不會好油膩,有驚
一直以來我都覺得自己是來自火星的,活在自己的世界裡面!
今日我同幾個朋友黎左Cat Tune,試下我地係未溝通到!
Cat Tune 位於北角舊樓的一角,要行十多級樓梯,
一入場已經有兩位貓星人要搶我的袋子做床舖~
這裡住著16位貓星人,性格各異,但都是喜歡同人類逗著玩,
活躍的會走來走去,有些卻天生愛睡,不停睡就是啦!
我們幾個就單點了幾款小食分著吃~
玉桂卷,可選草莓/柚子蜜/花生煉奶 口味,我點了柚子味的!
玉桂卷
面層再舖上一層玉桂糖霜,甜甜的,又不會好油膩,有驚喜!
玉桂卷
鹵水雞翼(5隻 $28),雞翼不算很大隻,味道係鹵水中帶少少甜味,醬汁比較似瑞士雞翼,
肉質好嫩滑,店員提醒要小心,其中有貓星人很喜歡偷食鹵水雞翼,果然上台不久,
那貓星人聞到香味立即衝過來!哈哈!
鹵水雞翼
另外,仲點了兩款店家自製的甜品朱古力心太軟及雪糕都是自家製,
心太軟的朱古力味濃郁又不會過份甜漏,旁邊的雪糕好滑身,不過就比較易溶,
整體都是意料之外的高質!
朱古力心太軟及雪糕
除了心太軟外,柚子慕思蛋糕都是自家製的,
蛋糕質感好軟熟,不時會吃到有絲絲柚子肉,清甜度剛剛好!
柚子慕思蛋糕
一直說這裡的貓貓好親人,大家都會說有幾親吧!
因為平時出面的貓cafe都會有貓,但係就影唔到相,而這裡的都好易就影到相,
以下這些是用相機自拍mode 拍的! 都拍得不錯呢!以前我未養貓前都會去貓貓Cafe 玩,感覺係食物麻麻,貓星人好串,好多貓毛飛呀飛~~
食物都係比較Hea,可能o係杯咖啡或碟畫隻貓就好賣好貴,而且唔好食!
這裡清潔好密,我坐左大概兩小時,見到掃左幾次地,臨走又會俾毛毛碌你碌走d 衫上貓毛,
而且d 貓貓有部分係流浪貓,睇得出店員真係好錫佢地!

朱古力心太軟及雪糕
柚子慕思蛋糕
2016-04-14 949 浏览
今次還是第一次到訪喵星球──Cat Tune位於北角,感覺既開心又興奮,可以與一群喵星人同處一室,嬉戲玩樂的享受美好時光。一開始見貓兒也很愛玩很調皮,不停地跳躍亂跑,非常活潑好動。除了可以逗貓玩,店內還有很多漫畫書供給閱讀,而且有很多動漫畫模型擺設,做貓奴同時也可以做御宅族(笑),以及有一些棋牌類玩具供給客人享玩,不過大部份時間也在逗貓。相信在每隻喵星人的遺傳因子裡,都會有渴睡症的基因存在,可是很愛睡。好似發現了有「美男子」出沒。原來男神貓的名字叫小狼,牠可是很酷酷的樣子。店員透露他可是很受貓女歡迎,難怪這樣Cool,不過長得靚仔本身就是冇罪!《煤炭屎》我點的飲品叫煤炭屎,裡面有Oreo、朱古力和鮮奶,很愛飲朱古力的飲品,又不太甜,朱古力夠濃,真的可口美味。《蜜糖脆墨丸》墨丸很彈牙,再加上蜜糖味道更香甜。《卥水雞翼》卥水味濃郁很入味,又不會太過鹹。《柚子慕思蛋糕》店裡自家製甜品,蛋糕很軟熟,食落很creamy,柚子味幽香甘甜,又不會甜膩,值得推介。《玉桂卷》點了草苺醬的玉桂卷,即叫即煎,香熱美味,值得再試。《心太軟》推介自家製甜品一定要試,朱古力味香濃,味道甜美,食得滋味啖啖滿足。在C
好似發現了有「美男子」出沒。
《煤炭屎》
《蜜糖脆墨丸》
墨丸很彈牙,再加上蜜糖味道更香甜。
《卥水雞翼》
卥水味濃郁很入味,又不會太過鹹。
《柚子慕思蛋糕》
《玉桂卷》
點了草苺醬的玉桂卷,即叫即煎,香熱美味,值得再試。
《心太軟》
在Cat Tune這裡地方很寬敞,喵星人也可以多點地方走動,坐墊舒適,坐在地上可以與喵星人近距離接觸,感覺很輕鬆自在,店員也很親切貼心,主動跟客人交流聊天,介紹貓兒的名字和個性等,也提供了很多溫馨提示,環境氣氛很有貓貓之家的感覺很warm。

题外话/补充资料: 這裡的貓兒當中有的是流浪貓以及被遺棄的貓,好讓牠們有個溫暖的家,是間很有善心和愛心的店,多多支持!
2016-04-12
下午茶
As a cat lover, I often try to visit as many cat cafe as possible. I have referred by my friend to pay this cat cafe a visit. As soon as I arrived the cafe, we were told to take off our shoes and change to their slippers. If you wish to go to the washroom, you will then have to change to their toilet only slippers, which I think was pretty hygienic! I was then explained a few rules including that I cannot feed the cats, I cannot touch two of their cats, I can't force hug the cats, etc. Each hour
Each hour costs $60 per head including one drink under $25 on the menu. The cafe also has a few selections of food including sandwiches, wings, deep fried goodness, and some desserts. If you are not too hungry, you can still try to pick up your childhood memory by look for your favourite comic from the bookshelf!
The cafe has more than very energetic young kittens running around and playing with you if you take their toys. I used to have a domestic toffee colour cat overseas and I am missing her badly, I don't mind risking my nose allergy to play with these cute pussy cats!
Cinnamon Coffee ($28)

I have asked for less milk and no sugar and they got exactly what I wanted. The coffee flavour wasn't overpowering the taste of cinnamon. It was foamy and light, a perfect cup for a late lunch.
Lychee yogurt drink ($25)
The lychee flavour was quite strong with just an adequate amount of sweetness. It was nicely chilled with full of crushed ice. Seems like kitten wanna try some too?
Lychee yogurt drink ($25)
Soya sauce chicken wing x 3 ($18)

The wings were surprisingly scrumptious with a rich soya sauce taste yet without being soo salty. The skin was super soft after being cooked for a long time , which has already turned into a dark black colour. I wish I have ordered 5 to share with my friends since I am still hungry!
Corn beef butter bread ($22)
Haven't had these kind of 'cha chan tan' style corn beef for a very long time. We liked how they have toasted each wide of the butter bun before they stuff the sandwich with the wet fillings like corn beef, tomato, and cucumber.
Cinnamon Roll ($15)

We may choose different fillings for their cinnamon rolls including jam, butter, but we have chosen our favourite which is with peanuts and condensed milk, of course!
Cinnamon Roll ($15)
The roll is actually homemade by rolling up a slice of bread with some condensed milk and crushed peanuts! Then butter fried it before rolling it on some cinnamon sugar just like any other cinnamon roll/bun!
Summer yuzu mousse cake ($25)
Lastly, we have ordered their seasonal dessert which changes from time to time. This week, they were serving their summery yuzu mousse cake which is made with a very soft and moist mousse, on top of a digestive discuit like cake base. The piece of cake was then topped with a dollop of yuzu jam for garnish.
Summer yuzu mousse cake ($25)
I highly highly highly recommend this cat cafe for cat lovers because their cats are a lot more energetic than other cafes. Though the food looked simple and basic, the taste was on point, which is a lot better than other cat cafe that serves food ordered from outside. The price is also very reasonable without mark-up.

Most importantly, the place was really clean without much cat hair sticking around everywhere. It was the tidiest cat cafe I have ever been to in Hong Kong. The whole cafe did not have any bad cat smell. Besides, I can see that the owner really cares about all the cats there! What a great quick lunch for me to come here, cats really decompose me from my stressful work!
题外话/补充资料: $60 each hour including a drink under $25
2016-04-11
  • Soya sauce chicken wing
2016-04-12 384 浏览
妹妹是一個愛貓之一,難得仍然繼續放緊假,今天中午去位於北角英皇道的《cat tune》 食下野,順便同貓貓玩玩。 地方都好近地鐵,大約幾分鐘就到,在香港大學附屬學院對面。 入到貓貓地方當然要聽下店員向客人講的守則,消毒下雙手換上拖鞋就入場啦。 這裡有15隻貓貓,貓奴者一定令你傾心。此店除咗可以同貓貓玩,cat tune更供應了不少漫畫書俾客人閱讀,還有一些酒店大亨、uno 疊疊樂等…用來打發下時間都晤錯,感覺好開心又悠閒舒適。 此店有lunch set 供應,是一份sandwiches 加杯飲品。仲有a la carte的小食,飲品方面真是好多元化,有特色紅茶類、綠茶類、梳打類、沙冰類、乳酪類、朱古力類、花茶、果茶及咖啡類等等…仲有店方自創的特飲,名字都好動漫feel,例如有《忍者龜》、《閃電俠》、《曲奇屎撈人》、《煤炭屎》、《花輪同學》、《多啦美》及《薄荷魔女莉卡》等等…仲有一些店方自家製的心太軟、芝士蛋糕等…食同玩都是同樣享受。飲品方面我order了《黃金騎士》,成份有芒果漿、鮮奶及nespresso,其實都是芒果味latte,店員都會提點客人,之前一定要攪拌才飲用,芒果
地方都好近地鐵,大約幾分鐘就到,在香港大學附屬學院對面。
此店有lunch set 供應,是一份sandwiches 加杯飲品。仲有a la carte的小食,飲品方面真是好多元化,有特色紅茶類、綠茶類、梳打類、沙冰類、乳酪類、朱古力類、花茶、果茶及咖啡類等等…仲有店方自創的特飲,名字都好動漫feel,例如有《忍者龜》、《閃電俠》、《曲奇屎撈人》、《煤炭屎》、《花輪同學》、《多啦美》及《薄荷魔女莉卡》等等…仲有一些店方自家製的心太軟、芝士蛋糕等…食同玩都是同樣享受。飲品方面我order了《黃金騎士》,成份有芒果漿、鮮奶及nespresso,其實都是芒果味latte,店員都會提點客人,之前一定要攪拌才飲用,芒果味好香甜,原來配上鮮奶味的咖啡都好夾。
黃金騎士
小食方面點了一客鹵水雞翼(5隻 $28),雞翼好入味,鹵水味濃郁,甜香微鹹,雞翼肉質都好嫩滑,灑些芝麻更香惹。蜜糖脆墨丸($20)墨丸加上了清甜滋潤的蜜糖,香甜中帶有爽口彈牙的口感,必食之選。
蜜糖脆墨丸
夏日柚子慕思蛋糕($25)是此店自家製的蛋糕,不會太甜膩,質感好軟熟細膩,好滑溜散發出清香的柚子味,蛋糕內仲有柚子肉,餅底仍帶微脆,好適合這個春季的時份享用,清香微甜 ,讓人一試難忘。
夏日柚子慕思蛋糕
店員都好推介這肉桂卷($15),讓我好奇order一客,可以選擇士多啤梨醬、柚子醬或花生煉奶味,我選擇了士多啤梨味,即叫即煎,好香脆又香口,加上肉桂及香甜的士多啤梨醬,非常滋味。
肉桂卷
本店的招牌朱古力心太軟($35)一定會order,朱古力心太軟及雪糕都是自家製,朱古力心太軟的朱古力味濃郁香甜,一切開就已經湧出朱古力漿,暖苙苙的朱古力漿加上香滑冰涼的雪糕,在口腔中冰熱交替,微妙感覺令人傾心。
朱古力心太軟
大部份的貓貓都好乖巧,輕輕摸下貓身同牠拍照都冇難道,但提點大家就晤好開閃光燈傷害到貓貓眼睛,貓貓真是好cute,聽著日本動漫歌曲,一邊飲下野食下野,再同下貓貓相處及玩耍都是晤錯的好地方。
2016-04-12
黃金騎士
蜜糖脆墨丸
夏日柚子慕思蛋糕
肉桂卷
朱古力心太軟
2016-03-23 403 浏览
It's been a while since I was here and there are now more cats.A drink is included so I got the pomeganite soda which was sweet and cooling.There are lots of other drinks and food items on the menu if you are hungry.As this is a cat themed cafe, it is more than legit to post lots of cute cat pictures here.
2015-08-16 1371 浏览
I love cats and this place is conveniently located in North Point and there are a good variety of cats.They charge by the hour and the you get to choose a drink from the list.I chose the iced pineapple red tea which tasted natrual and not too sweet.There was a lid screwed on top which makes it hygienic in a cafe with cats but I am not sure if this applies to other drinks on the list such as milkshakes.Sleeping beauties:The place is really good but I found it a bit uncomfortable sitting on the cu
Sleeping beauties:
The place is really good but I found it a bit uncomfortable sitting on the cushions because they don't really have any chairs.
It was nice of them to give me a thin blanket because I had a short skirt on.