餐厅: Chart Coffee
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
Chart Coffee 是一位對咖啡熱忱的咖啡店主所介紹,假如你有看過我前一篇分享,定會知曉我提及的店主是哪一位!那天可以說是路過,也可以說是刻意的安排,總而言之就是一直將 「Chart」掛在心頭,期待著一遇的心情!「Chart」開設於中環街市,環境算不上那種可以久坐的舒適感,亦不是港女們打咭的類別,反而圍著咖啡師伸延、如酒吧可站可坐的無拘感設計,彷彿在提示中環人忙裡偷閒、有必要停下來欣賞一杯好咖啡的加油站!「Chart」咖啡的選擇大抵可滿足到不同顧客的需要!坦白講自己是咖啡的初嘗者,對咖啡沒有深研,只是從奶啡開始逐步嘗試,到現在慢慢學會欣賞咖啡的原味而已!從兩杯手沖咖啡,看到「Chart」所挑選的咖啡豆和處理咖啡等技巧,的確是有料到!Colombia Finca Milan HK$100 帶有橙、西瓜、哈蜜瓜和雲喱拿的香氣,果香難得的非常之突出,是甚有驚喜與值得的嘗試。Ethiopia Guji Hambela Bedessa HK$70而層次分明、帶有接骨木花、提子、石榴和可可的香氣,雖然不及 Colombia Finca Milan 獨突性,但亦是有水準之作!食物以輕食為主,如

Colombia Finca Milan HK$100

食物以輕食為主,如我們所選的 Double Chocolate Muffin HK$30

在心累的日子,也許「Chart」的啡香可平靜紓壓,那管是十五、二十分鐘的抽離!
2023-12-10
  • Colombia Finca Milan
Hong Kong Barista Championship 2023🥉3rd梗係要去試試Wilson 沖既比賽豆🤍🤍雖然決賽豆已飲哂🥹🥹🥹🥹但初賽豆都好好飲👍🏻👍🏻🫘 Panama Finca HartmannAnaerobic Natural Process Geisha☕️tasting notes: Floral • Bergamot • Lemon • Honey • Earl Grey奶啡最特別,有Coconut🧉Pineapple🍍味真係好似飲緊Piña Colada 咁🍹🍹😍😍好驚喜

🥉3rd

梗係要去試試Wilson 沖既比賽豆🤍🤍

雖然決賽豆已飲哂🥹🥹🥹🥹但初賽豆都好好飲👍🏻👍🏻

🫘 Panama Finca Hartmann

中环街市的店更新迭代速度很快,这家应该是最早开的一批店了,说明味道是经得起考验的,午餐时间生意也很好·去年来中环街市无数次,却是第一次尝试这家店,选择很多,效率很高,价格还比较亲民·别看过道中间的一个小店,手冲、虹吸都很齐全,但环境吵吵闹闹,即使有座位,但不适合慢悠悠地喝一杯·【Creamy Black Fruity】埃塞的果酸在冰美式里得到清晰的放大,蒸汽棒搅打出的泡沫很绵密。不会像常规冰美式那么冰,适合大口囤解渴·走过路过可以顺便带一杯,水准谈不上多少惊喜,但随便喝喝没问题的
【Creamy Black Fruity】
2023-09-26
外卖自取
2023-09-12 522 浏览
早上路經中環街市想飲杯咖啡;見這兒清清靜靜;點了杯cappuccino;可選nutty;fruity 或 winery 口味。我選了winery;入口順滑;帶酒香;很不錯;下次會選杯黑咖啡試試。
2023-09-12
2023-08-19 544 浏览
今次係第2次去,上一次去既時候,有位咖啡師介紹左我飲一杯用雲南咖啡豆手沖既咖啡,一直都好懷念,所以今日落大雨都照去。今次原本想試第二款咖啡豆。點知恐怖事情就咁發生左。個咖啡師邊沖咖啡邊摸鼻。。。😱😱😱😱仲要無洗手,而且係好幾杯都係咁。。。唔知佢傷風定係痕。。。但係就一直,一直,一直,係咁摸自己個鼻。。。當下咩期望都無,亦都決定點都唔會再去。。。堅失望,講真,唔係淨係得你一間咖啡店,再好飲,飲左識飛都好,咁無衛生意識真係唔敢光顧。。。
2023-05-19 667 浏览
去開中環諗住搵間cafe坐低,估唔到會遇到呢間外表平凡但充滿驚喜嘅店舖。試咗佢Winey咖啡豆,即刻要買埋佢出品嘅drip bag coffee 返公司同同事分享。
2023-05-16
其他
2023-04-16 620 浏览
中環街市開左咁耐都無認真行過,今日終於有時間放鬆吓去行吓,睇吓入面環境和食店,先發現有精品咖啡店,Chart Coffee 仲係由得獎虹吸咖啡師主理,咁啱睇到做緊期間限定,愚人節特別飲品,但係詳細個名我真係唔鬼記得。即係覺得好特別有冰粒嘅咖啡,加埋橙嘅香味同埋梳打水,口琴我啲乜嘢我就冇仔細去研究,喺咁熱嘅天氣可以飲到呢杯果汁加咖啡香氣口感嘅飲品,連我唔係咁好咖啡嘅人都覺得好正,趁佢而家仲有得飲嘅時候大家不妨去試吓😊😊😊唯一美中不足嘅時候就係覺得價錢有啲貴
2023-02-04 624 浏览
突然想飲杯熱嘢問店員牌上面指嘅Tea係咩茶反眼答我咪茶囉我再望一望張牌同四週睇唔到Tea Menu咁我再問一次即係有乜選擇再反眼又唔望我咪伯爵呀.......而家咁早就咁咁點做到放工呢妹妹
突然想飲杯熱嘢
問店員牌上面指嘅Tea係咩茶
反眼答我咪茶囉
我再望一望張牌同四週睇唔到Tea Menu
咁我再問一次
即係有乜選擇
再反眼又唔望我
咪伯爵呀.......

而家咁早就咁
咁點做到放工呢妹妹
2022-12-07 651 浏览
我平時已經叫開依間咖啡。今日同朋友食完飯,朋友話不如去中環街市行下,果度還有懷舊feel,點知道比我見到我平時叫開外面咖啡店個名,我就同我朋友推薦一定要試下距地d咖啡。我平時都系叫煉奶咖啡,我覺得距地d咖啡好滑,五會有鎖喉ge感覺,加上好香咖啡味。我朋友試左距地新野,薑汁牛奶咖啡,距話好好好飲,個薑味完全五會搶蓋住咖啡味,兩個味都好夾,冬天首選,飲料完人都精神同暖粒粒。加上依間店好有愛心,有長者卡優惠。
我平時已經叫開依間咖啡。

加上依間店好有愛心,有長者卡優惠。
2022-12-07
  • 薑汁牛奶咖啡,煉乳牛奶咖啡
2022-11-30 442 浏览
活化後的中環街市注入了中西融合的氛圍;年輕氣息中又不乏歷史感,結合得恰到好處👍🏻見到Chart coffee 評價有提到咖啡師是冠軍級人馬一試就連續飲左1個禮拜很快就成為常客,我的最愛係Flat White,今日有留意到佢地出左幾杯新口味既 Winter Special見到Creme Brulee Cappuccino… 心心眼.. 唔洗諗喇,試下新嘢好正杯咖啡夠香、夠濃、夠順滑、又唔會過甜有creme brulee既味道推薦…推薦… 十分推薦
活化後的中環街市注入了中西融合的氛圍;
年輕氣息中又不乏歷史感,結合得恰到好處👍🏻

見到Chart coffee 評價有提到咖啡師是冠軍級人馬
一試就連續飲左1個禮拜

很快就成為常客,
我的最愛
係Flat White,

見到Creme Brulee Cappuccino…
心心眼.. 唔洗諗喇,試下新嘢

好正

杯咖啡夠香、夠濃、夠順滑、又唔會過甜

有creme brulee既味道

推薦…推薦… 十分推薦

2022-11-29
  • Flat  White
  • Creme  Brulee  Cappuccino
2022-10-07 450 浏览
咖啡控又出動中環街市入邊有一間好好飲嘅精品咖啡,由冠軍咖啡師主理,去開中環嘅朋友真係值得去試一試!Menu上面有得俾你揀 fruity / nutty / SOE (Single Origin Espresso)夏日炎炎,佢推出咗椰子水啫喱底嘅咖啡椰子溝咖啡真係得?冇錯!真係唔錯喎喺椰子啫喱上面有 fruity 口味嘅咖啡,你可以飲完先食佢嘅啫喱又得,攪勻佢一齊飲又得口感好得意,味道都好特別,好似飲緊果汁咁,消暑又解渴
咖啡控又出動

夏日炎炎,佢推出咗椰子水啫喱底嘅咖啡

椰子溝咖啡真係得?冇錯!真係唔錯喎

口感好得意,味道都好特別,好似飲緊果汁咁,消暑又解渴
2022-07-07
5 分钟 (外卖自取)
2022-08-22 433 浏览
可以一試的咖啡今日同個朋友去完中環街市食中午飯之後,問我飲唔飲咖啡,咁呢一間咖啡我又未試過,所以我就買一杯試吓。因為個朋友有外賣平台嘅會員咁樣,所以好似買呢間嘅咖啡有八折。對於喜歡嘗試新事物的我,我就將我選擇了一杯Dirty。飲完之後都好驚喜!因為佢個咖啡味唔係間間都有,好容易入口,同埋個口感係覺得非常之滑,我諗應該冇飲開咖啡嘅人都會鍾意!因為佢唔係比較酸嗰種,而且都唔會好甜,甜度非常適合。同埋我覺得夏天真係好適合飲一杯Dirty 😄😄👍🏼張相係飲之前㗎,佢就係唔太滿咁,所以大家要有心理準備😝
可以一試的咖啡

張相係飲之前㗎,佢就係唔太滿咁,所以大家要有心理準備😝
Dirty
Dirty
2022-08-16 328 浏览
中環街市自從進行活化後進駐了不少食肆商店中環友應該對此並不陌生而我也周不時會到這裡光顧位於2樓的 是我其中一家最常去的咖啡店店子是開放式隔壁有些椅子及長枱位置不多但又感覺很慢活❤️Iced Americano是我最常飲的咖啡通常會外帶回公司慢慢享用入口頗濃郁合我口味❤️Coconut Water Expresso下層是椰青水上層是Expresso還有些用椰青水製成的啫喱口感豐富易入口微甜應該很合大眾口味❤️Drinkable Tiramisu沒有酒的可飲式版本飲完回公司繼續扮工都沒有問題口感Ceamy咖啡味濃郁用手指餅沾吃很特別❤️Afforgado雪糕配Expresso是經典的組合最愛雪糕半溶加上帶苦回甘的咖啡愛啡的朋友應該都會喜歡
中環街市自從進行活化後

愛啡的朋友應該都會喜歡
2022-07-21
  • Drinkable Tiramisu
2022-05-19 535 浏览
☕️ My favorite coffee shop in Central!同同事試過好幾間公司附近既coffee shops, 覺得尼間最好! 除左咖啡味道好, 員工 friendly 又有耐性, 仲可以因個人喜好揀咖啡豆(fruity /nutty)!Personal favorites - 最鐘意佢地既 specialty coffee - Nutella latte & Spanish latte,味道同甜味啱啱好! MUST TRY!!!!!

外卖自取
中環街市開左咁耐都無仔細行過,終於認真研究入面環境和食店,先發現有精品咖啡店,Chart Coffee 仲係由得獎虹吸咖啡師主理,想飲靚咖啡的話記得 mark 低啦。中環街市二樓即係好多食店攤位和連接天橋那一層,咖啡店走開放式路線,可以欣賞咖啡師沖咖啡。除了虹吸咖啡之外,也有一般意式黑白咖啡,另外也提供一些特飲。我仲未去到識飲單品豆唔同沖法的程度,有研究的朋友大概看得懂。飲咖啡之餘都可以配件小甜點。意式咖啡可以揀 Nutty 或 Fruity 咖啡豆,單品豆會隨季節變換,要加 HK$5。Latte HK$40一如往上揀Nutty咖啡豆,屬大人口味的咖啡。咖啡店平常都用外賣紙杯,建議自己帶杯來買,我是特別要求用瓷杯在現場喝先有堂食杯喲。中環街市入面真係幾多唔同種類的飲飲食食,想飲靚咖啡的話就要去 Chart Coffee 啦。

飲咖啡之餘都可以配件小甜點。

Latte HK$40

2021-12-28