2024-10-14 282 浏览
半山享用印度餐堅道58號有間中型🇮🇳印度餐廳🍴,叫做CHASKA(意思係happy,joy,fun)!地方唔算大但燈光柔和,坐落感覺幾舒服吓而且waiter都很nice,最緊要係有傾有講!😀🤝我哋中午時段order咗一個set和散叫一個:①Starter有什菜和烤雞。②🐔Butter CHicken with naan set $109印度薄餅naan, 酥酥薄薄脆脆,waiter話係喺廚房自己homemade 嘅。佢幫我哋加咗牛油🧈使naan味道更加豐富!沾點咖喱汁內有雞幾件十分惹味。因為我哋唔食得辣,侍應特登為我們order less辣俾我哋,真係好有heart🧡!③Grilled Tandoori fish🐟 $178雖然是急凍冰鮮魚柳,但係用印度tandoori 方式高溫烤燃、加埋aromatic spices啖啖肉,🐟魚肉一絲絲,感覺唔錯👍!④Mocktails🥭Mango Lassi $62芒果優格。Lassi是印度傳統優格。芒果肉加埋yogurt 是健康飲品,含益生菌能促進腸道蠕動。成杯嘢好creamy!🍋Lime Soda $48酸甜口味,醒神開胃🤤!Waiter是位F

半山享用印度餐
我哋中午時段order咗一個set和散叫一個:
①Starter有什菜和烤雞。

③Grilled Tandoori fish🐟 $178

④Mocktails
🥭Mango Lassi $62
🍋Lime Soda $48
酸甜口味,醒神開胃🤤!

Waiter是位Filipino 好有溫情,仲介紹埋我哋去灣仔分店試吓。
#CHASKA
#印度探店
#印度餐廳
#印度咖喱
#半山食肆
#印度naan

• Dilliwale Butter Chicken
2024-10-01 419 浏览
一响都好希望去印度行🇮🇳, 但當然係得個“想”🤔, 無實行到。 見到英文食評介紹中環半山🗻有間印度餐廳, 由印度厨師🧔主埋外, 仲有介紹佢嘅印度國民主食 Puripuri 同印式薄餅🍕, 外型好吸引😍。 到店一如所料, 有不少外國人士🧔同印度貴婦🧖幫襯,除了我們, 仲有一枱美少女👭。 餐廳裝潢現代簡約, 好襯Soho 🍸🍹嘅氣氛。🍭奶酪黃油印度薄餅 (Naaniza)呢個絶對係印式🇮🇳薄餅🍕, 餅底係饢餅🤔,上面放滿唔同嘅香草,蔬菜🥦同芝士🍕一齊焗,味道微辣惹✨味, 食到餅底鬆軟有𡁻頭, 口感唔會乾涸塞牙🥘。🍭Dahi Puri今餐嘅重頭戲🙌!亦見餐廳內每枱客人必選嘅小吃👅。 Puri 嘅餡料很多元化💫, 各餐廳有各精彩。 呢間係用豆蓉配乳酪同酸辣醬, 見到各人食法不一, 但都係一口一球👄, 甜酸辣味响口中爆發💥, 見到各人都露出驚喜又滿足嘅表情🥳, 小小Puri 帶著大大歡樂。🍭奶酪🍕波菜長通粉🥘呢個係一個比較西化嘅菜式, 海量嘅乾酪🍞塊同奶油波菜泥一齊煮長通粉,通粉粉質軟硬有度, 味道嗒落有少少辣, 原來都夾有印度元素。🍭Desert 🍸(House Rasmalai)外型亮麗💥,

🍭奶酪黃油印度薄餅 (Naaniza)

🍭Dahi Puri

🍭奶酪🍕波菜長通粉🥘

🍭Desert 🍸(House Rasmalai)
外型亮麗💥, 奶香味甜但又唔過份😚, 絶對係有顏值又有內涵嘅甜品

雖然今餐係全素🫛🥬🫑, 但味道完全唔單一, 有爽口啲菜蔬感, 又有軟糯奶濃味, 原來食素都可以咁精彩。

2024-09-25
2024-09-24 374 浏览
原本諗住去 Bar Leone 食下 Olive, 點知未行到過去已經見到排曬出街 😅 即刻轉場去呢間Dilliwale 嘅新姊妹店 Chaska ~主打 Delhi styled 嘅 fusion 印度菜,你除咗可以係度揾到正宗印度風味之外仲有啲帶點 fusion 玩味融合,透過香料同烹飪創意滿足你嘅味蕾Dilliwale Gol Gappe ~呢款係好受歡迎嘅街頭風小食~鬆脆嘅外殼按口味加入五香馬鈴薯同埋薄荷羅望子水,一啖清爽入魂Tandoori Chicken (半份)大推薦好好食!用上秘製香料加 Yogurt 嚟醃製嘅雞肉嫩到不得了,喺Tandoori 泥爐高温加熱帶點點嘅炭火香氣,最正係個汁奶香十足Spiced Prawn Masala 店員好nice 咁問我哋要幾辣,我哋小試牛刀要咗中辣,唔錯無燒菊花~香辣嘅咖哩用咗正宗香料、香草混合蕃茄,味道好豐富,而且隻蝦又大又彈牙有驚喜~配埋 Cheese Chilli Naan,鬆軟煙靭有嚼勁仲有好濃芝士味,同咖哩好夾(不得不提呢度嘅度嘅自家draft beer 幾清新配濃味嘅咖哩相得益彰,個杯好重身有啲德國啤酒節嘅感覺)

Dilliwale Gol Gappe ~

2024-09-19
  • Tandoori Chicken
  • Spiced Prawn Masala
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 印度PIZZA你食過未 @ 🌟 CHASKA 🌟.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Dilliwale Butter Chicken HKD 148Succulent Rogan Josh HKD 168Paneer Makhani Naanza HKD 178House Rasmalai HKD 78.👽 越細間越有機會搵到地道好味嘢食,尤其印度菜。呢間印度餐廳餐牌豐富,有好多特色菜式選擇。.🐔 印度菜最愛食咖哩!店員推介呢個「Dilliwale Butter Chicken」,燒烤過嘅雞肉煮入滑順嘅番茄醬同牛油中,口感滑嫩,帶有淡淡嘅奶油香氣。.🥘 餐牌新品係「Succulent Rogan Josh」,大件嫩滑嘅去骨羊肉,滲透起印度特色嘅咖哩香料同番茄湯底入面。味道香濃醇厚,絕對令人上癮,超級惹味!.🍕 同埋「Paneer Makhani Naanza」真係好特別,係用脆脆嘅Naan餅做餅底,上面鋪滿豐富滋味嘅芝士丁同蔬菜。滑嫩香濃,配搭蔬菜更加鮮美,味道同層次都好豐富!.🧈 甜品就叫左經典嘅「House Rasmalai」,以芝士
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
🔥 印度PIZZA你食過未 @ 🌟 CHASKA 🌟
💁‍♀️ 圖中展示美食為:
Succulent Rogan Josh HKD 168
Paneer Makhani Naanza HKD 178
House Rasmalai HKD 78

Succulent Rogan Josh

Paneer Makhani Naanza

🧈 甜品就叫左經典嘅「House Rasmalai」,以芝士球浸泡喺濃郁奶汁入面,口感好綿密滑,帶有淡淡嘅奶香,剛好配搭咖哩解油膩。

House Rasmalai

😋 唔好睇小呢間餐廳細細,繁忙時段坐滿熟客架,晚市生意好好,裝修用色鮮豔搶眼,嘢食好味,絕對係食印度嘢嘅好選擇。

📍 半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Succulent Rogan Josh
Paneer Makhani Naanza
House Rasmalai
6天前 0 浏览
我今日去左堅道探朋友,朋友帶我去位於半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖的 CHASKA 食午餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個 Chicken lunch set $109:House butter chicken with rice ,Daily special NV starter + Cut Salad ; 朋友點左個 Lamb lunch set $119 : Lamb Rogun Josh with Naan,Daily special NV starter + Cut Salad 。甜品係 Mango Kulfi (Indian Ice Cream) $88,餐飲係 Mango Lassi $30 (跟餐),Mango Margherita $88。Starters 係烤無骨雞肉,有少少辣,好惹味;butter chicken 係唔辣,印度香料醬送飯和印度簿餅都好好味,Lamb Rogun Josh 的羊肉軟腍好味;Mango Kulfi 係好特別的印度雪糕,芒果味濃;兩款飲品都好好飲。

• Mango Margherita
  • Mango Lassi
  • House butter chicken with rice
  • Lamb Rogun Josh with Naan
  • Mango Kulfi (Indian Ice Cream)
2024-11-14 0 浏览
最近去咗Chaska呢間位於半山嘅印度餐廳,氣氛好獨特。由印度人主理嘅食物更係正宗美味。午市套餐超抵食,我試咗一份羊肉saagwala咖喱配烤餅同芒果lassi,set 包埋前菜有幾舊雞肉同沙律。咖喱濃稠豐富,有好多羊肉,風味道地。搭配辣味濃烈嘅咖喱同鬆軟naan,味道絕佳。另外,推介兩款單點菜式。一見到有印度菜 X 意粉呢啲好似fusion嘅菜式就好想試,叫咗butter chicken pasta,結合印度菜同意大利麵嘅獨特風味。呢款餐點將濃厚嘅咖喱轉化為醬汁,每條意粉都係香料汁包圍,超級吸引,食到停唔到口。其次係雞肉串燒,係印度菜必食嘅選擇。雞肉滑又香,香料味道濃厚,最後連啲汁都吃晒。總括而言,Chaska嘅餐點絕對值得一試!

2024-11-04
耐無食印度菜 今次搵左呢一間試 但就唔係為左傳統印度野 而係為左佢既印式fusion菜來衝擊我味蕾.ᐟ‪‪‬位於半山區 搭中環條扶手電梯搭到堅道就會見到 比想像中快到達◦ Butter Chicken Spaghetti一見到呢道菜就決定要order ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )Butter Chicken既醬非常之澎湃 足以包裹住每條意粉 調味黎講都好好 香濃有層次又creamy 有輕微既辣度減低膩既感覺雞肉亦完全唔乾柴 仲幾juicy◦ Chicken Tikka Naanza另一款創意滿滿既naan+pizza變左naanza hahahahaToppings放左滿滿既chicken tikka同蔬菜 芝士同香料醬都好慷慨 一拎非常重.ᐟ‪‪‬用naan作為pizza base 口感比平時食煙靭啲同pizza邊會鬆軟啲 幾有趣◦ Keema Pav仲有叫左款我心愛既印度小食⸝⸝‪⸝♡Keema Pav簡單介紹即係羊肉碎咖喱加牛油餐包香港唔算多餐廳有提供 之前都係喺高級啲既印度餐廳食到今次試到較地道既風味 咖喱好濃郁 羊肉香味突出 牛油餐包都好有空氣感✿
耐無食印度菜 今次搵左呢一間試 但就唔係為左傳統印度野
而係為左佢既印式fusion菜來衝擊我味蕾.ᐟ‪‪‬

◦ Butter Chicken Spaghetti
一見到呢道菜就決定要order ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )
雞肉亦完全唔乾柴 仲幾juicy

◦ Chicken Tikka Naanza

◦ Keema Pav
仲有叫左款我心愛既印度小食⸝⸝‪⸝♡
Keema Pav簡單介紹即係羊肉碎咖喱加牛油餐包
香港唔算多餐廳有提供 之前都係喺高級啲既印度餐廳食到

2024-11-05 57 浏览
中環半山有間地道嘅印度餐廳,由印度人主理,據聞都幾受歡迎,中午時段都會滿座。 Prawn Masala Fettuccine 用傳統嘅印度綜合香料煮成嘅香蝦闊條麵,creamy得嚟微辣,個醬汁勁香濃,蝦球好彈牙,一啲都唔老。 Dilliwale Butter Chicken + Garlic Naan加入蕃茄同牛油,煮出嚟嘅咖哩好滑,夠厚身。土爐烤雞就算係雞胸肉都好嫩滑。配埋令次食印度菜都必點嘅Naan真係絕配,加上今次點咗蒜味Naan,邊皮少少脆,中間則煙煙韌韌,帶點蒜味好香口。 Mango Lassi經典嘅印度飲品芒果印度乳酪,有陣淡淡嘅香料味,堅果topping同芒果味好夾,而且芒果酸酸地好解膩。 Dilliwale Banta有印度香料、青檸同梳打,鹹鹹地又帶點酸,好特別。

Mango Lassi

Dilliwale Banta
有印度香料、青檸同梳打,鹹鹹地又帶點酸,好特別。
Garlic  naan
Mango  Lassi
2024-10-31
午餐
Garlic  naan
Mango  Lassi
2024-10-26 78 浏览
🍽️ **CHASKA** 最近我造訪了**CHASKA**,這是一家由正宗印度人主理的餐廳,位於中環,環境優雅,讓人感到舒適。🌟我點了**Mango Lassi**,這款飲品清爽可口,香甜的芒果味配上濃郁的優格,讓人一飲而盡,真是消暑佳品!🥭接下來的**Butter Chicken Spaghetti**,融合了傳統印度風味和意大利麵,奶香濃郁的雞肉醬讓麵條更具風味,口感滑順,令人驚艷。🍝**Tandoori Prawn Skewers**也非常出色,蝦子經過炭火烤製,外焦內嫩,搭配獨特的香料,口感層次豐富,令人回味無窮。🦐最後,我享用了**Pista Kulfi**,這款開心果冰淇淋清新又不膩,完美地為整餐畫上句號。🍦整體而言,CHASKA的菜品美味,服務周到,非常值得再次光臨!👍**CHASKA** 地址:半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖
🍽️ **CHASKA**

**CHASKA**
地址:半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖
2024-10-26 71 浏览
朋友話帶我去半山食印度菜。嚮中環搭半山自動扶手電梯,上到堅道好快就見到餐廳,位置唔算難搵。餐廳面積唔算好大,一入到去就望到bar 枱同光亮的酒架,背景播住輕鬆的印度音樂,今晚係平日夜晚,bar枱前的座位都坐滿不同國籍的食客,氣氛不錯,令我對呢度的食物更加期待!餐牌係全英文的,有QR code可以睇中文餐牌同有埋圖片,令唔熟印度菜式選擇困難嘅我可以輕鬆點菜。Dahi PuriDahi Puri 係一種印度常見的街頭小食,dahi 是yogurt, 而puri 是油炸過的餅的意思。 外面係脆卜卜的圓波波形狀外皮,裏面有馬鈴薯,鷹嘴豆,洋蔥, yogurt,加上薄荷醬等,一口咬下去酸酸甜甜,外殼又脆脆的,一試難忘!Lamb Keema Quesadilla 羊肉餡餅由薄薄嘅餅皮夾住滿滿的羊肉碎,羊肉加入芝士和香料,口感豐富!Tandoori Chicken (Half)雞的顏色呈現著橙紅色,鮮艷奪目!烤雞用左yogurt同秘製香料去醃,再在泥窯裡烤。烤出來的雞外脆內嫩,外層散發出焦香味,而肉汁就充分保持左係雞肉裡面。旁有加入了香草的洋蔥絲拌碟,很清新,可以中和香料的辣味。Dilliwale

Dahi Puri

Lamb Keema Quesadilla

Tandoori Chicken (Half)
雞的顏色呈現著橙紅色,鮮艷奪目!
旁有加入了香草的洋蔥絲拌碟,很清新,可以中和香料的辣味。

這道菜無論是雞還是咖喱都非常嫩滑,值得一讚的是garlic naan,由於忙著食前幾道菜,不慎把garlic naan稍微放涼了一點才吃,但garlic naan仍能保持些微香脆,如果趁熱食必定更加驚艷!

Mango Lassi
每次食印度菜都要叫返杯Mango Lassi,甜甜的芒果乳酪簡直係解辣之選。今次呢杯Mango Lassi 仲有埋少少芒果肉同花生,口感更加提升。

Chaska Beer
朋友想飲啤酒,見到餐牌上面有Chaska Beer,啤酒名字跟餐廳一樣的,估計是這裡獨有的啤酒吧!啤酒味道有淡淡的麥味,再加上一種淡淡的香氣,像是釀造時加了什麼獨特香料似的。味道特別。

今餐每道菜都非常出色,我同朋友尤其喜愛Dahi Puri,是其他印度餐廳比較少見的菜式。其餘每道菜都充滿驚喜,食得出廚師是非常專業。餐廳嘅食客以印度人和西人為主,證明食物味道非常正宗。這次朋友果然冇介紹錯!
2024-10-21
2024-10-23 82 浏览
我一直都好鍾意食印度菜,全港九嘅印度菜我都會特登走去食,今日朋友就特登約我上去半山嗰度,話有一間印度餐都好好食,有好多比較新穎嘅菜式!呢度裝修都算新潮,唔係傳統嘅印度餐廳,亦都好光猛,地方亦都相當乾淨,大家都可以放心咁樣食!我地叫咗好多嘢都好好食!飲品當然就係要mango lassi啦,呢到嘅好好味,十分之creamy,上面更加有啲開心果同真嘅芒果果肉!首先就係要咗一個tandoori soya chaap,佢其實就係素肉,係clay oven到用zesty spice整,聽落都覺得好吸引,結果識落都真係幾好味,始終唔係真肉,所以冇咁Heavy,加上zesty spicy令到成個味道更加清新!另外就叫咗一個tandoori prawn skewers,啲蝦勁大隻,好爽口,燒完之後都好Juicy,但係當然個醬汁就真係重點啦,加咗唔少層次!最尾就決定要咗一個naanzas,其實就係用印度薄餅做嘅Pizza,我哋叫嘅呢個係vegetarian,除咗有cottage cheese更加有蔬菜,所以食完都唔會覺得有罪惡感。

2024-10-21 89 浏览
今日去左半山堅道食印度野!閒日晏晝有lunch set, 包小食、主菜同汽水,都幾抵食。小食係一件印式烤雞加迷你沙律,相當開胃。Butter Chicken就好creamy, 比較重忌廉味,唔會好辣,而雞肉都好嫩滑,最岩點naan食!另外叫左羊肉配Rogun Josh,Rogan josh 係北印度喀什米爾嘅著名菜餚,有相當濃嘅香料味,汁比較稀,所以要左印度米,唔錯!Lunch只係百零蚊一份,性價比相當高,有機會再試!
小食係一件印式烤雞加迷你沙律,相當開胃。

Lunch只係百零蚊一份,性價比相當高,有機會再試!
2024-10-20 208 浏览
🔹️前幾天到堅道 “Chaska” 嘆嘆地道印度菜🍴餐廳舒適衛生, 食物有水準👍服務稱心👨‍💼👨‍💼 價錢合宜💰🔸️Beetroot Salad🥗紅菜頭沙律 ~ 以紅菜頭、洋蔥、蕃茄、生菜、芝士等……食材炮製, 味道清香鮮嫩, 健康有益😊🔸️Aloo Samosa🧆咖哩薯角 ~ 薯角外脆內綿. 內裡佈滿薯肉, 啖啖香濃咖哩配自家制醬汁So Yummy(中辣程度)🔸️Butter Chicken Set🐔咖哩雞 ~ 以奶油、咖喱香料、鮮嫩幼滑雞件, 配印度薄餅, 十分惹味、越食越滋味(小辣程度)🔸️Dallas Makhani Set🥬咖哩雜菜 ~ 以清新素菜饀料配香濃咖哩, 配印度薄餅, 美味可口(中辣程度)🔸️Delivery Manago Lassi🥭芒果乳酪 ~ 以新鮮香甜芒果配綿滑乳酩, 味道香甜清新, 還有果仁, 口感豐富🤤🔸️Masada Ginger Tea☕️馬拉薑茶 ~ 以香濃紅茶配辛辣甘香薑和香滑奶混合, 味道香濃獨特👍

🔸️Beetroot Salad🥗

🔸️Aloo Samosa🧆

🔸️Butter Chicken Set🐔

🔸️Dallas Makhani Set🥬

🔸️Delivery Manago Lassi🥭

🔸️Masada Ginger Tea☕️

2024-10-11 96 浏览
CHASKA位於香港中環半山區的印度餐廳。能感受到濃厚的印度氛圍。餐廳的設計融合了鮮豔的色彩、傳統的圖案和現代的家具。墻壁上裝飾著各種印度風情。燈光柔和,營造出溫馨且充滿活力的用餐環境。//Rogan Josh這是一道傳統羊肉咖哩。有濃郁的咖哩香料和濃厚的番茄醬汁。羊肉軟糯入味配米飯或印度餅吃更加適合。//Lamb Keema Quesadilla一道印度風味的菜餚.炒香的羊肉碎和傳統的印度香料,夾在麵餅裡烤熟,給人帶來獨特的口感。//Rasmalai這是一種印度的甜點,由酸奶球和糖漿製成,酸奶球中加入芒果或其他水果的果汁,使其更加甜美//Cheese Chilli Naan這是一種麵餅.烤製後外脆內軟,非常適合搭配各種咖哩醬汁一起享用。//Mango Lassi 流行於印度的冰凍飲品,由芒果、酸奶、牛奶製成 口感鬆軟且帶有微酸的味道,非常適合在炎熱的天氣裡享用。
//Rogan Josh

//Lamb Keema Quesadilla

//Rasmalai

//Cheese Chilli Naan
這是一種麵餅.烤製後外脆內
軟,非常適合搭配各種咖哩醬汁一起享用。

//Mango Lassi
2024-10-09 69 浏览
晚上嚟左半山堅道呢間印度餐廳食晚飯,叫咗前菜Samosa Chaat,係印度三角餃配五香鷹嘴豆、乳酪、酸辣醬、青瓜粒、紫洋蔥碎Samosas餡料係薯仔,炸得幾清爽,夾埋啲醬同配料一齊食酸酸辣辣,好味。另外叫左Cheese Malai Tikka,烤雞塊再係上面鋪啲芝士碎,雞肉幾香口,加左芝士更好味。最後叫左Dilliwale Butter Chicken,係用奶油番茄醬和牛油煮嘅咖哩,咖哩幾creamy,香料十足,唔會好辣。另點左Butter Naan夾住一齊食,Naan熱辣辣,充滿牛油香味。
晚上嚟左半山堅道呢間印度餐廳食晚飯,
叫咗前菜Samosa Chaat,
係印度三角餃配五香鷹嘴豆、乳酪、酸辣醬、青瓜粒、紫洋蔥碎
Samosas餡料係薯仔,炸得幾清爽,
夾埋啲醬同配料一齊食酸酸辣辣,好味。
另外叫左Cheese Malai Tikka,
烤雞塊再係上面鋪啲芝士碎,
雞肉幾香口,加左芝士更好味。
最後叫左Dilliwale Butter Chicken,
係用奶油番茄醬和牛油煮嘅咖哩,
咖哩幾creamy,香料十足,唔會好辣。
另點左Butter Naan夾住一齊食,
Naan熱辣辣,充滿牛油香味。