2022-08-22 973 浏览
同朋友慶生所有買Chateraise 嘅蛋糕嚟試下,揀咗呢個士多啤梨日式芝士蛋糕。外表睇落都幾靚,可以加$5有朱古塊寫生日名牌。日式芝士蛋糕嘅蛋糕體甜而不膩,唔會話食兩啖就漏,而係好輕盈嘅口感。我哋三個人食,食完晚餐,再每人三份一,都唔會感覺太多,而係好好嘅飯後甜品。另外佢嘅士多啤梨都好香甜,唔係hea嘅士多啤梨,夾埋個蛋糕同啲Cream,非常好食。佢嘅Cream都有奶香,香滑但唔漏,都係好好食😋!同人慶生都推介呢間蛋糕!

同人慶生都推介呢間蛋糕!
2021-05-10 2260 浏览
好友買來的,沒吃,然後外帶回家才吃。大大件的卷蛋,即使雪凍了亦不覺得有冰粒,中間的還以為會是忌廉,可能白色的有少許忌廉,而我綠茶的,不太吃到忌廉,好像全部都是綠茶雪糕,質感夠幼滑,而且配合卷蛋味道比配合泡芙比較好吃。有次再買泡芙,泡芙內的是雪糕,畢竟由雪櫃拿出去室外,再雪返,再攞出來才吃,一定免不了有點兒冰粒不過冰粒都不算太多,質感還可,上下的泡芙都有點兒軟掉了,以這些雪糕店的外賣甜點來說,可能蛋卷會比較優勝。
好友買來的,沒吃,然後外帶回家才吃。大大件的
綠茶的,不太吃到忌廉,好像全部都是
綠茶雪糕,
質感夠幼滑,而且配合卷蛋味道比配合泡芙比較好吃。

有次再買
宵夜
2021-04-09 1414 浏览
難得今日係Happy Friday,咁就買兩件cake返屋企食。行過見到有大約十個人係店入面買緊,湊熱鬧嘅心態就走咗入去。蛋糕款式勁多,令人花多眼亂。最後買咗千層蛋糕同濃郁焗芝士蛋糕。先講個千層蛋糕。入面真係有勁多層,而且蛋糕質地鬆軟。而且唔會話太甜,呢個蛋糕都幾啱我口味。另外濃郁焗芝士蛋糕就有啲失望。首先入口嘅質感一pat pat咁。雖然係有芝士味,但芝士味加埋入口個種質感會令人覺得食完好漏。整體嚟講都ok嘅。但下次會試下其他味道。
蛋糕款式勁多,令人花多眼亂。

最後買咗千層蛋糕同濃郁焗芝士蛋糕。

另外濃郁焗芝士蛋糕就有啲失望。
2021-02-12 1191 浏览
是團子啊🍡🤤🤤🤤🤤🤤🤤平時都是以蛋糕🍰出名想不到連團子都十分出色四小串每串兩粒的的骰骰團子不硬口感q軟配上芝麻醬咸甜咸甜意想不到的搭🤤🤤🤤🤤🤤重點是只需$18
是團子啊🍡🤤🤤🤤🤤🤤🤤
意想不到的搭
🤤🤤🤤🤤🤤
重點是只需$18
2020-11-07 1757 浏览
試左個主打蛋糕---士多啤梨忌廉蛋糕。個蛋糕係幾層蛋糕體同忌廉,夾心有士多啤梨醬,食落唔會好『漏』。蛋糕體夠濕軟,就算食唔曬第二日雪櫃拿翻出黎食,個蛋糕體濕度都仲Keep到,口感唔錯。忌廉細滑,味道比較清淡,一食就知道唔係連鎖麵包店用個D普通cream。比較薄身,啱一D怕食cream既人。不過我就覺得唔係好夠甜&唔夠奶香味。士多啤梨唔酸,微甜。士多啤梨醬我覺得唔算好突出,份量亦比較少。整體感覺佢用料係比連鎖蛋糕店好,不過味道上仲可以有進步空間。
試左個主打蛋糕---士多啤梨忌廉蛋糕。

\ 🎌 來 自 日 本 嘅 味 道 🤤\Chateraise採用日本材料製作,除咗千層蛋糕,仲有售賣蛋糕、水果撻、泡芙、卷蛋、年輪蛋糕、雪條雪糕🍦、曲奇餅等😋·原味牛乳千層蛋糕 $35推薦指數:★ ★ ☆ ☆ ☆人氣排名第🥇,都抱幾大期望🤭,班戟皮厚薄度一致,好易切開👍🏻,用叉吉落去嗰下好療癒☺️,忌廉夠creamy,最底層加入咗海綿蛋糕,分擔忌廉嘅甜膩感,可惜面層嘅蜜糖都幾甜下,食到最後真係太甜食唔到落去🙁。·宇冶抹茶千層蛋糕 $38推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆層次分明,厚薄均勻,同樣加咗海綿蛋糕係底部,感覺就好似冇咁夾,另外仲有幾粒紅豆😂;呢款冇咁甜,抹茶忌廉幼滑,帶茶味甘香,如果有時撞唔正網店出團都可以買件解解口癮🤤。·—Chateraise不屬於A1集團,但佢哋雙方有合作,所以有時會見到Chateraise x A1嘅聯乘。.·📍 Chateraise (大埔)大埔安邦路9號大埔超級城B區2樓216號舖·✦其他分店✦📍連城廣場、MOSTown、將軍澳廣場、東薈城、北角匯、港匯東、V City、屯門市廣場、上水中心、元朗Yoho、奧海城、太古城、樂富廣場、黃大仙中心、海之戀、荷里活
\ 🎌 來 自 日 本 嘅 味 道 🤤
\
原味牛乳千層蛋糕 $35
推薦指數:★ ★ ☆ ☆ ☆
宇冶抹茶千層蛋糕 $38
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
📍 Chateraise (大埔)
大埔安邦路9號大埔超級城B區2樓216號舖
✦其他分店✦
📍連城廣場、MOSTown、將軍澳廣場、東薈城、北角匯、港匯東、V City、屯門市廣場、上水中心、元朗Yoho、奧海城、太古城、樂富廣場、黃大仙中心、海之戀、荷里活廣場、淘大商場、MOKO
小小排名🧚🏻‍♀️
chef_me_chef_workshop💛
原味牛乳千層蛋糕
宇冶抹茶千層蛋糕
2020-10-06 653 浏览
那日在大埔超級城逛吃,偶遇這家甜品店新開,不及思索即擠進店内肆意瞧瞧。忍不住口,又買了几個!剛擠出店外便張口吃起來了,嗯,一如既往的甜!牛乳冰淇淋很是過癮,看到價格也是极其過癮的哈!价格稍貴了點,如是飯后需來一根,還是不能天天吃啊!我平常不大爱吃甜品,但最近受些美食主播的影响,也常常進出甜品店。這家甜品标明日本直接進口,離得又這樣的近,怕不是要天天吃的節奏么?總之左右瞧著啥都好吃,就几天時間已差不多把自已想吃的都偿了一遍,一摸錢包,空空如也!

2020-10-04
2020-08-29 874 浏览
因為限聚令兼取消晚市堂食,想同老友傾吓聚下,唯有在家自煮。好友知我尚未食過Chateraise嘅蛋糕,專程排了差不多30分鐘,買了2款芝士蛋糕,做飯後甜品。軟軟梳乎厘芝士蛋糕~不會失望的軟軟滑滑mousse,芝士味不濃濃郁焗芝士蛋糕~這款比較挺身,芝士味道相對濃厚兩款芝士蛋糕都不會令你失望,但亦沒有驚喜。
因為限聚令兼取消晚市堂食,想同老友傾吓聚下,唯有在家自煮。

濃郁焗芝士蛋糕~這款比較挺身,芝士味道相對濃厚

兩款芝士蛋糕都不會令你失望,但亦沒有驚喜。
2020-08-04 687 浏览
宇始抹茶紅豆蛋卷抹茶好濃郁 配上甜度剛好既紅豆 一啲都唔覺得膩 蛋糕亦好鬆軟原味千層蛋糕每層薄薄既pancake間鋪滿左牛乳忌廉 口感十足 但係蛋糕上面嘅蜜糖就偏甜左啲朱古力味千層蛋糕朱古力味非常濃郁 而且唔係苦澀嘅朱古力味 冇原味千層蛋糕咁甜
宇始抹茶紅豆蛋卷

原味千層蛋糕

朱古力味千層蛋糕

大埔新開左一間Chateraise嘅分店前幾年食過其他分店印象中都非常一般諗住事隔咁耐可能會有進步點知痴心妄想🤦🏾‍♀️.👎🏻宇治抹茶千層蛋糕($38)雖然宇治抹茶一向茶味較濃但呢款千層蛋糕實在苦得有啲澀味道怪怪地 完全唔似蛋糕.👎🏻原味千層蛋糕($35)呢個比綠茶嗰款好啲味道正常 不過不失呢個價錢來講真係冇乜驚喜.👎🏻脆皮朱古力蛋糕($35)蛋糕面上嘅朱古力碎好薄不過朱古力味都幾濃係呢三款蛋糕入面比較好食嗰款呢個質素來講 價錢有啲貴因為真係同美心西餅冇乜分別🤦🏾‍♀️.總括嚟講 如果一次就算📍 Chateraise (大埔)大埔安邦路9號大埔超級城B區2樓216號舖
大埔新開左一間Chateraise嘅分店
前幾年食過其他分店
印象中都非常一般
諗住事隔咁耐可能會有進步
點知痴心妄想🤦🏾‍♀️
👎🏻宇治抹茶千層蛋糕($38)
雖然宇治抹茶一向茶味較濃
但呢款千層蛋糕實在苦得有啲澀
味道怪怪地 完全唔似蛋糕
👎🏻原味千層蛋糕($35)
呢個比綠茶嗰款好啲
味道正常 不過不失
呢個價錢來講真係冇乜驚喜
👎🏻脆皮朱古力蛋糕($35)
蛋糕面上嘅朱古力碎好薄
不過朱古力味都幾濃
係呢三款蛋糕入面比較好食嗰款
呢個質素來講 價錢有啲貴
因為真係同美心西餅冇乜分別🤦🏾‍♀️
總括嚟講 如果一次就算
📍 Chateraise (大埔)
大埔安邦路9號大埔超級城B區2樓216號舖
宇治抹茶千層蛋糕、原味千層蛋糕
脆皮朱古力蛋糕
2020-07-19 458 浏览
是咁的,同朋友喺超級城食完飯就見到新開咗間Chateraise,見自己得閒無野做咪入去睇下。睇到d cake幾靚,門口又大大隻字寫住日本直送,都諗住買件返屋企食啦。點知見到嗰黑衫女人同嗰女仔加cake嗰陣成粒士多啤梨跌咗喺地,嗰黑衫女人竟然執返喺件cake度,無衛生到爆,嚇到我走都走唔切。 小學都知食物落跌咗喺地就唔食得嘛。cls永世都唔幫襯
永世都唔幫襯
2020-07-04
2 分钟 (外卖自取)
2020-07-13 756 浏览
這間在大埔新開分店的蛋糕店有很多很美很精緻既日本甜品,令人花多眼亂,最初未開業時我原以為會設堂食區,但可惜舖面非常小更不用說堂食,但常常都見到有很多人都會入去望一望,包括我都會經過睇一睇之後當食左。不過今次真係好想買甜品食,我一眼就挑了一個其貌不揚既梳乎里芝士蛋糕。表皮既一層表面有好像年輪蛋糕既紋理。食落口感好滑,而且綿密柔軟。但我又覺得佢唔會好似梳乎里咁輕盈。唔鐘意食太甜既甜品同芝士愛好者可以試下。

梳乎里芝士蛋糕

梳乎里芝士蛋糕