2024-05-10 159 浏览
開咗咁耐 我都係第一次飲第一次飲就愛上了 班蘭珍珠 同出面嘅珍珠好唔同 好過癮 想增加口感嘅一定要加!!泰奶驚太甜我都係會點半糖下次會試下其他口味嘅奶茶!!推介想飲泰奶的朋友~
開咗咁耐 我都係第一次飲
第一次飲就愛上了
泰奶驚太甜我都係會點半糖
下次會試下其他口味嘅奶茶!!
推介想飲泰奶的朋友~
2024-03-31 158 浏览
時發中午12點左右。雖然趕時間但行過見冇人排隊,所以諗住買杯蜂蜜茉莉花茶。當行到過去時竟然冇人係收銀位置,但係從飲品出口處見有人及聽到傾計聲。所以就叫咗“唔好意思”,但一直叫咗5-6聲都冇人回應。然而,我已經等咗一陣所以感覺唔想放棄等既時間就諗住等多3分鐘… 終於有位女員工攞住杯水開心地傾住計慢慢出黎~佢見我後就慢慢地行去收銀及問我想要咩,道歉都冇一句… … 咁我就叫咗蜂蜜茉莉花茶。而我都認自己衰都check單,原來佢幫我落咗蜂蜜檸檬茉莉花茶… …😭
時發中午12點左右。
雖然趕時間但行過見冇人排隊,所以諗住買杯蜂蜜茉莉花茶。
外卖自取
依家講真,我對飲品嘅嗜好可能有啲挑剔,但係一踏入呢間點到咗杯泰國奶茶沙冰,真係即刻覺得自己似乎搵到心頭好🧊🥤。首先,啲沙冰嘅綿密程度,啫喱😋,啲奶茶味又真係得嚟濃郁得滯,啖啖奶香,飲落去涼哂心扉!我對甜嘢又愛又恨,但係呢杯嘅甜度係啱啱好,唔會膩口,仲要加埋啲珍珠啖啖Q彈,食落有勁!有少少嚟講,我飲嘅時候心入面點咗半串花火💥,猶如喺炎炎夏日嘅中環揾到一片清涼嘅綠洲咁。行過中環,唔通唔入黎歇歇腳,搵個位坐低,嘆杯好飲嘅泰式奶茶沙冰,想起嗰陣喺曼谷閒逛嘅日子,呢杯沙冰唔單止解渴,仲撲吓個啲返來啲泰國嘅懷舊情懷。下次記得同埋啲朋友一齊黎試吓,跟住我嘅波鞋,丫,保證唔會失望啦!👣🍹

2023-12-24 117 浏览
The name was given and taken 1945 as the starting year of the brand, which was established by a Chinese owner who immigrated to Thailand. The brand has over 60 years of experience in making Thai tea, with their own recipes and production processes.Thai tea is one of their original drinks, and the brand has slowly introduced more flavours as well as launched ice cream products in response to the market trend. The store also allows adjustments in ice level and sweetness to fit everyone’s preferenc

Thai tea is one of their original drinks, and the brand has slowly introduced more flavours as well as launched ice cream products in response to the market trend. The store also allows adjustments in ice level and sweetness to fit everyone’s preferences.

📝Menu:
🔸Thai Tea
2023-02-02 687 浏览
鮮奶抹茶/$32抹茶味不算好濃郁,而且冇得叫少冰或走冰,但係冇諗過啲冰係多得咁誇張,我用匙羹不走晒啲冰,啲冰幾乎佔咗一半位置,基本上我只係得半杯鮮奶抹茶。已經叫咗少甜,但都係偏甜,唔會有下次。
鮮奶抹茶/$32

抹茶味不算好濃郁,
已經叫咗少甜,但都係偏甜,

唔會有下次。

2023-02-02
2022-12-25 356 浏览
之前飲過佢既檸檬茶,今次就試返主打既泰奶。叫左原味既泰奶,少甜少冰。之前係泰國飲過係真係好甜,但又好香,即使好甜都覺得好飲。今次order 個時仲以為甜度會係固定,咁先可以做返原裝泰國既感覺,點知可以揀甜度同冰量。少左冰都一樣咁大杯,但少甜之後變左港式feel 咁,甜返少少會好d。
之前飲過佢既檸檬茶,今次就試返主打既泰奶。

叫左原味既泰奶,少甜少冰。

2022-12-24
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 正宗泰國奶茶
2022-10-15 318 浏览
今天喝这个奶茶,给了一杯差不多80%都是冰,虽然冻饮多冰是正常,但满满一杯冰也太过分了吧……太败好感,以后再也不想喝了……而且太甜了,少甜也受不了……希望加入3分糖和去冰选项,不然实在太坑
2022-08-30 330 浏览
平時經過見好多人排隊買,今次見冇人排,試吓有幾好飲。玫瑰花那款好靚,亦見綠色奶茶幾特別咁,最後都係揀最簡單嗰款正宗奶茶,叫了杯要少冰,但攞到時目測起碼有一半都係冰,正常冰量嘅話係咪全杯都係冰?🤔已經估到大熱天時,未飲完啲冰應該已經溶晒,果然,就算加速飲,飲到一半啲味已經好淡,非常失望,覺得唔值$32。原本嘅味道係好飲嘅,甜甜的有茶香,同香港奶茶唔同,不過個人覺得over price,飲到最後淡過屎水🤦‍♀️

2022-08-19 250 浏览
員工超冇禮貌連號碼都唔叫,落單時毫無笑容,都唔好講話好唔好飲,平時不嬲都幫襯開都唔係咁差,但轉左呢個人見到佢個樣都唔想再幫襯,邊間舖頭請着佢自己諗清諗楚後果自負
後果自負
2022-07-12 238 浏览
炎炎夏日吃上一杯雪糕真的超消暑,涼快的感覺能急速降溫❄️泰國人氣手標茶ChaTraMue自從登陸香港後至今已經開設數間分店,一直都收穫不少人氣🧋最近再度推出的夏日限定抹茶榴槤雪糕🍦早前經過銅鑼灣店想食但已經賣光,及後經過中環店終於食到😍因為是期間限定的關係,售完即止,所以要食就要把握時機了✨🍦抹茶榴槤雪糕 選擇了杯裝,結果選擇筒裝的話那脆筒會是抹茶味脆筒喔🍦或許是加入了抹茶的關係,雪糕味道比較清香,隱約能吃到抹茶味🍵而榴槤味道都算香濃,不過還是無法超越IKEA🇸🇪的榴槤雪糕(笑) 整體味道還可以,可是比較傾向試過就算,回頭率不高🫢
🍦抹茶榴槤雪糕
2022-06-26
2021-11-18 591 浏览
食飽飯有啲頸渴,同朋友行下行下見到呢間泰式飲品店,實在太掛住泰國,決定嚟呢度買嘢飲。呢度嘅泰式飲品款式好多,次次嚟到都選擇困難症,諗咗一陣揀咗一杯泰國烏龍奶茶 ($32),一杯泰國正宗奶茶 ($30),兩杯都加斑蘭珍珠 ($6)。泰茶茶味好香濃,真係沖得好正宗出色,好似去咗泰國咁☺️烏龍奶茶就普普通通,同台式奶茶差不多。珍珠份量好多,第一次試斑蘭味嘅珍珠不過就冇乜驚喜,食唔出斑蘭味只有甜味,同埋硬身咗少少,不過想有啲嘢咬下都可以加嘅。甜度叫咗少甜剛剛好,至於冰嘅份量就固定嘅,冇得嗌少冰。如圖所見,啲冰嘅份量至少佔咗差不多半杯,所以要飲得好快,如果唔係就會俾啲冰溝淡咗味道㗎喇!呢度嘅選擇實在太多,下次經過會試埋其他味道,尤其是有特別功效嘅玫瑰花茶!

2021-11-17
2021-11-08 271 浏览
係。。係幸福嘅感覺呀!飲甜野係會開心,飲泰式奶茶係會有滿滿嘅幸福感!!!真係唔講得笑,ChaTraMue 嘅泰式奶茶真係好正宗又好好飲。個一種香甜,個一種幼滑,無與倫比。不過,都有野值得講下挑剔下嘅。就係冰。好。多。。。如圖啦,睇得到啲冰都至少半杯咁多,又冇得話少冰咁。所以叫到手嘅時候,一定要同時間競賽,襯啲冰未融就同佢乾左佢。否則,幸福感只會係維持係頭幾啖。。之後會被溝淡。。。😂不過總結,都係好飲嘅!市面亦甚少有做得出色嘅泰奶嘅專門店,就只有呢間。所以推薦!
係。。係幸福嘅感覺呀!

飲甜野係會開心,飲泰式奶茶係會有滿滿嘅幸福感!!!

2021-10-19 225 浏览
因為之前吃得太飽,所以叫了正宗泰國檸檬茶+ 斑蘭珍珠解渴消滯,其實最出名應該是泰式奶茶。第一啖飲入去的感覺有很重的泰式香料味,有別於一般花茶果茶味道,味道類似一點香茅/ 斑蘭,十分獨特,很有泰國風味,泰國一般餐廳的茶也有這種味道;這個檸檬茶還有酸的感覺,酸味還幾濃烈,真的很消滯。這家泰茶店,最好的是可以少甜,因為一般泰式奶茶十分甜,因為他們的糖及茶已是一早溝好了,所以不能分開少甜。香港店也可以少冰,完全迎合香港人的口味,因為泰國人一般的飲品一定是多冰的。有一樣很特別的也是他們的珍珠,我今次加了斑蘭珍珠,外觀上很像一粒青葡萄,咬開真是有一點斑蘭葉的味道,只不過珍珠有一點硬身,有點像不熟透的感覺,如果可以再軟一點煙靭一點會更好泰國檸檬茶 $30 + 斑蘭珍珠$6

泰國檸檬茶 $30 + 斑蘭珍珠$6
🤍 特色軟雪糕(雙拼)Signature Soft Serve (Two Tones) $28🟧 泰國奶茶雪糕🍦& 🟩 泰國綠茶雪糕🍦推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5.其實我糾結了很久到底選奶茶味,還是雙拼好⋯⋯ 因為我一方面很喜歡香濃的奶茶😋,一方面又很貪心想要嚐嚐綠茶的味道🍵,但又害怕兩隻味道混合在一起會很怪。😬 .我這個內心充滿無限overthinking和矛盾小劇場的女生(真的想了很久🥺),最後還是選了雙拼!😝😝😝 幸好最後吃到的味道沒有想像中的怪,反而奶茶和綠茶都各自發揮著濃郁香醇的味道,口感十分香滑~.兩種茶的味道真的好香好濃,而且你會吃到一點少少🤏🏻的茶澀味,完全沒有那種只有死甜死膩的感覺,as a tea person 我覺得超棒,這個雪糕要給滿分!!!.下一次我應該會選🇹🇭「泰國奶茶味」🥤,因為比較過兩種口味,我還是覺得泰國奶茶味比較好吃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🤎 正宗泰國奶茶 Thai Tea $30▫️ 加 斑蘭碧綠珍珠 🟢 $6/份推介程度:🐰🐰🐰🐰/5.🧋泰國奶茶本身偏甜,味道十分香濃,用了紅色鐵罐包裝的茶葉(泰國出品🇹🇭),味道方面沒有什麼特別好挑剔了。我覺得不喜歡太甜的朋友
特色軟雪糕

🟧 泰國奶茶雪糕🍦& 🟩 泰國綠茶雪糕🍦
推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5

🤎 正宗泰國奶茶 Thai Tea $30
▫️ 加 斑蘭碧綠珍珠 🟢 $6/份
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5
🧋泰國奶茶本身偏甜,味道十分香濃,用了紅色鐵罐包裝的茶葉(泰國出品🇹🇭),味道方面沒有什麼特別好挑剔了。我覺得不喜歡太甜的朋友可以叫「少甜」,不過少甜之後味道還是會比一般台式奶茶的少甜甜一點點🤏🏻 不過我自己覺得甜得來,我卻完全沒有在喝糖水的感覺,所以okay!👌🏻👌🏻👌🏻
🟢斑蘭碧綠珍珠超特別✨,其他台式飲料店很少有賣綠色的珍珠👀✨ 我覺得除了顏色,味道口感我都說不出它與黑色珍珠⚫️ 什麼分別。🙊🙊🙊 不過真的好美,掏出來吃的時候看到它綠中透光,好像綠色的瑪瑙珠玉!!!
🌹原本其實是想試試花茶(聽說有特別的功能🙊🙊🙊,最適合我這些一天到晚只顧吃吃吃,沒時間減肥的人士🐷)🤣🤣🤣 不過因為那時候還在上班,中午時分溜出去買,我怕買了回去喝會下午肚子絞痛,影響工作🥲 所以最後還是點了最穩陣的正宗奶茶!!!
要注意的是,中環店的中午時分超級多人👥👥👥,我們等了足足半個小時以上!天氣還要是非常炎熱🥵 等到汗流浹背💦 這就是我們為了要嚐嚐ChaTraMue要付出的代價👹👹👹
其實原本店員跟我們說,雪糕不用等那麼久,即點即有,可惜當天雪糕機巧合地壞掉了(你們說 我是不是一個不幸的貪吃鬼🤭),然後要等修理好才能吃到。
所以我誠意建議大家,趕時間的話真的不要等飲品類(例如奶茶)。如果只是想吃點冰點🧊/甜點,雪糕真的是一個不錯的選擇!🥰🥰🥰
特色軟雪糕
正宗泰國奶茶
  • 特色軟雪糕(雙拼)
2021-08-19 269 浏览
天使暑熱,想飲杯嘢,叫完都要等10-15分鐘,成杯嘢飲有2/3係冰, 而且無得少冰(話冰係standard), 飲幾啖已經無晒嘢飲,剩低2/3杯冰,飲完都未解到渴,性價比低。