2023-12-25 446 浏览
聖誕節係airside諗住買件蛋糕返屋企 本身想買另一間咁岩無開 係chef’s cut到買左個意大利包 見有蛋糕就買埋點知走先發現 佢就咁搵個紙袋裝住件蛋糕根本無可能拎到結果個蛋糕就痴哂落個紙袋到未見過有餐廳咁cheap無packing for外賣不如一早講聲?
chef’s cut到買左個意大利包 見有蛋糕就買埋
點知走先發現 佢就咁搵個紙袋裝住件蛋糕
根本無可能拎到
結果個蛋糕就痴哂落個紙袋到
未見過有餐廳咁cheap
無packing for外賣不如一早講聲?
外卖自取
本來呢間餐廳比我嘅感覺,佢係一間幾靚嘅西餐廳,但唔知點解啲服務員同我地嘅對話,比我感覺似係大排檔講野。我仲聽到廚師係廚房落order做野嘅聲,成個感覺立即好有大排檔感覺。入坐之前,已經有服務員同我地講,要係限時內交枱,我地都同意先入座。但距離交枱45分鐘前,就有兩個服務員,過黎好快手咁將張枱嘅碟杯收走,我有件蛋糕仲有一啖先食完,服務員都無問我地食唔食就收走。我朋友杯咖啡都未飲曬,佢地都一樣問都無問就收走,我朋友好緊張要返杯咖啡先留返比我朋友。相比下,茶餐廳都會問下我,我食曬啲野未先收走我嘅食物,所以比我嘅感覺真係唔太好。我都明白,佢地都要忙工作,但佢地嘅態度比我嘅感覺,佢地係唔歡迎我地係呢度用餐。我自己感受就不太良好,因為我地都係限時之內離席,我地都無違反我地之間嘅協議,而食物整體感覺其實不過不失,無驚喜,所以整體用餐體驗都唔算太開心,我自己就唔會再想去食野。

1K
2023-11-27 714 浏览
星期日下午,  乘地鐵去啟德站, 逛逛 啟德全新地標  Airside   旗艦店, 目的去參觀    介紹, 及小型機展覽.參觀完結,   要找個地方坐坐,  看見 Chef’s Cuts Restaurant & Bakery, 裝修不俗, 再看店面門外,  設有麵包店, 歡迎外賣或堂食.  我們看見餐廳內有座位, 可以給自助下午茶客使用,  於是選擇喜歡餅點, 一會兒,  我們的 order 完成了, 侍應送來一盤子, 有蘋果批, 煙肉火腿小麥包, 拉花咖啡, 熱檸檬茶.  蘋果批, 煙肉火腿小麥包, 經店員翻熱了, 配上飲品, 真不錯.隨隨便便的坐一會, 感覺令人舒服.下次打算來吃個晚餐.
目的去參觀  [想飛]  介紹,
及小型機展覽.
隨隨便便的坐一會, 感覺令人舒服.
下次打算來吃個晚餐.
2023-11-27 732 浏览
諗住生日食好啲,完全吾搭,得個樣,嘢食服務有待改善,價錢對唔住,食物質素,5成熟既扒變左7成熟,感覺食緊瘦肉一樣,價錢仲要$388加一,食餐飯除咗蛋糕好食之外,其他都好差。
2023-11-26 468 浏览
星期五晚無book位食飯,呢間竟然walk in 有位!即管試試佢Happy Hour 3pm-7pm,叫咗杯house sangria, 味道幾fresh, 唔會太甜。唔錯,同行友人叫咗draft goose beer,standard味道~ 冬蔭公雞翼,一碟6隻,超超超超級好食!炸完入面都可以勁juicy, 仲要醃到勁入味,你咬開都食到啲肉有香茅味,必食!另外叫咗個羽衣甘藍凱撒沙律,無咩特別。Maincourse 叫咗個豬膝,肉質係唔錯嘅,份量都好足夠,味道okay,可以encore第一次幫襯叫咗3樣野食,so far 食物都有水準,加上氣氛,裝修同佈置,服務都非常好,回頭指數極高!

另外叫咗個羽衣甘藍凱撒沙律,無咩特別。

2023-11-19 428 浏览
朋友生日遲左成個月先有時間同佢食飯, 大家都住同區所以就試下Airside 新開的Chef's cuts, 後期聽朋友講原來中環街市都有分店打電話訂位時只有6:30/7:00 的選擇, 但又沒有限時, 唔明點解唔可以訂6:45, 呢點有少少奇怪, 然後佢地就無生日寫字服務, 但如果叫甜品就可以加個生日牌同蠟燭, 我就order 左一款甜品, 佢地當日都有whatsapp 問我想揀邊款, 可以preorder 定先, 呢個位幾好👍睇餐牌so far d 食物都唔係好貴, 如果多d 人食可以share 會更開心, 我地2個人當晚就點了2個appetizers + 1 個main + 1個pasta + 1個甜品, 整體都好好, 食物好食, 我點的海膽墨魚汁有d 遜色外, 其他都好好食, 朋友仲係hh 時間內叫左杯酒仲有優惠結論係因為當晚咁岩隔離台係公司食飯, 所以比較嘈, 唔係的話, 個環境係幾好feel, 因為11月中已經有晒聖誕佈置, 係幾令人開心, 同埋侍應都係好快手同醒目睇手機先發現原來有幾樣無影相😂🤣

睇手機先發現原來有幾樣無影相😂🤣

牛骨髓雜菇配toast
toffee  pudding
牛骨髓雜菇配toast
2023-11-19 321 浏览
煙三文魚·海蝦·半熟蛋沙律 - 份量比較少(如果係男性的話勉勉強強可以叫做一人份量)海蝦有2隻、煙三文魚有2片(應該係將1片,1開2,我覺得🤔)味道ok唔差。烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋、牛肝菌及多士 - 呢個菜式係將紅燴牛肋肉絲、牛肝菌放在烤牛骨髓上,頂層再放上炸過嘅洋蔥絲,旁邊伴咗一些小多士。味道係好味嘅👍🏻,唯一缺點係塊小多士真係好小(有幾塊係大過5圓硬少少,你話係咪好細)幻想一下🤔你要將牛骨髓、牛肋肉絲和牛肝菌放在小多士上,一口吃,真係非常有難度。松露芝士煙燻牛肉三文治 - 呢個份量就非常滿足!而且好食👍🏻。塊多士係用牛油烘過,𥚃面有黑松露醬、芝士、煙燻牛肉之外,仲有啲應該係酸洋蔥,整個組合非常之夾,推薦!

2023-11-16 597 浏览
新興地標 - 啟德Airside, 聽說逢周六、日就很多人, 早前我也去了一趟, 不過是平日的晚上, 感覺還好, 沒有太過擠迫.  與朋友晚餐, 選了口碑頗好的Chef’s Cuts, 店鋪面積大, 坐得舒適, 而且美酒佳餚選擇多.   點好菜後, 和友人cheers先~  我的是mint mojito, 大量薄荷, 甜度頗高, 酒精度剛好.  番茄水牛芝士沙律 $158, 雜色番茄尤其偏黑的, 最甜.  手切生牛他他配黑蒜蛋黃醬及多士  $178 , 肉味不算很濃, 整體也不錯, 塗在香脆多士上的蛋黃醬功不可沒.  冬蔭功香脆雞翼 $95,  皮脆肉嫩兼多汁, 淡淡香茅味, 吃得很滋味, 好容易會吃上很多隻, 記得要趁熱吃啊!  一直喜歡ravioli, Chef’s Cut這道牛肝菌雲吞超好味! 伴了茄子醬、火箭菜及炸蒜片 $168, 縱使是素, 也不覺寡, 而且皮薄餡多, 超讚! 焗龍蝦芝士通心粉 $198, 本身覺得這道菜有點滯的, 但味道又相當不錯, 友人幫忙拆龍蝦肉, 我就吃得夠爽, 龍蝦肉彈牙. 醬汁緊緊黏著通心粉, 焗得香口.   乾式熟成黑安格斯肉眼扒、薯條、什菇、香

番茄水牛芝士沙律 $158, 雜色番茄尤其偏黑的, 最甜.
乾式熟成黑安格斯肉眼扒、薯條、什菇、香草牛油 600g $628, 三至五成熟, 肉味濃又多汁, 超誘人!
另一主菜是香烤羊架配黑松露薄荷醬$278, 肉質柔軟, 沒有太重的羶味, 火喉控制十分好, 伴碟又有燒薯及椰菜花.
一定要提Chef’s Cuts的甜品, 賣相好有藝術感! 例如焦糖香蕉、榛子雪糕、拖肥汁、杏仁脆片 $78, 被黑色脆片圍著, 帶點神秘, 掀開後看到明媚風光.
另一款的擺盤簡單直接, 拖肥布甸蛋糕、干棗、雲呢拿雪糕 $85, 感覺會很滯, 但與朋友分享就不需擔心了~ 蛋糕少少濕潤, 口感不錯, 配雪糕一起吃, 更是滋味.
一班朋友吃吃喝喝, 很快就幾小時, 臨走時不忘記下店鋪的裝潢.
2023-10-18
  • 拖肥布甸蛋糕
  • 焦糖香蕉、榛子雪糕
  • 香烤羊架配黑松露薄荷醬
  • 乾式熟成黑安格斯肉眼扒
  • 焗龍蝦芝士通心粉
  • 牛肝菌雲吞
  • 冬蔭功香脆雞翼
  • 番茄水牛芝士沙律
  • 手切生牛他他配黑蒜蛋黃醬及多士
今日下午同同事去咗公司附近airside商場搵好嘢食,俾我哋搵到呢一間環境優美嘅西餐餐廳✨😍餐廳走華麗輕奢路線❤️酒吧吧枱設計得好有特色,餐廳樓底都高,有大玻璃可以望到出面嘅靚景🤭我哋嗌咗三樣嘢食✨🌟冬陰烤雞翼🌟雞翼有好濃厚嘅冬陰功味,面頭仲有啲辣嘅碎碎好惹味🤣(同事話覺得似薯片碎🤣)佢唔係好食得辣都大讚呢個雞翼😝(影相嘅時候已經唔小心食咗一舊😂)🌟卡邦尼意粉🌟卡邦尼意粉醬汁濃厚,份量亦多,同出面餐廳比已經算係中上水平,岩哂我呢個忌廉精😂😂😂🌟Grilled Salmon Fillet🌟呢個係我同我同事呢餐飯覺得最好食嘅一道菜,三文魚煎得香得黎又好Juicy唔乾身😉我哋好快就清晒成碟,但配菜有啲多,我哋都食唔晒😂因為我哋嗌了凍檸樂同埋凍mocha,味道唔錯🤭 mocha唔太苦又唔太甜美中不足之處係餐廳有啲嘈,可能當時係食飯時間,如果想靜啲chill下嘅話可以晏少少先嚟😃

我哋嗌咗三樣嘢食✨

🌟冬陰烤雞翼🌟

🌟卡邦尼意粉🌟

🌟Grilled Salmon Fillet🌟

2023-11-10
  • Grilled  Salmon  Fillet
2023-11-08 377 浏览
尋日朋友約食飯,去咗呢間新shopping mall 嘅餐廳,盲摸摸搭地鐵係啟德站落車,mall 連接mtr , 好方便下,入到餐廳,食物都幾精緻,甜品仲美味,可惜得4 款,梗係叫曬,青口做得好正,必食
2023-11-04 440 浏览
朋友建議去啟德站新商場Airside走走,我當然不會放棄如此良機,順道試試新餐廳🤭 於Mikiki過天橋就可直接到,非常方便。一走進商場,就被這間餐廳吸引,門口設有麵包店,而餐廳內面積非常大,環境幽靜,座位寛敞,坐得非常舒服。乾式熟成黑安格斯肉眼扒配薯條、什菇、香草牛油 (300g) $388餐廳人氣名物,不可不試。7成熟的熟成肉眼扒煎得剛剛好,肉質鮮嫩,肉味濃郁,而邊位脂肪亦帶點脆口,口感一流;香草牛油汁亦不會過濃,喧賓奪主。海蝦番茄橄欖意大利麵 $178爽口大蝦,意粉偏硬身,每條都沾上濃郁的蕃茄醬,帶點微辣,非常惹味。

乾式熟成黑安格斯肉眼扒配
薯條、什菇、香草牛油 (300g) $388
海蝦番茄橄欖意大利麵 $178
2023-11-03
  • 乾式熟成黑安格斯肉眼扒
🌟餐廳:Chef's Cuts Restaurant & Bakery📍地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L201號舖💰價位:~$200- $400⏰營業時間:星期一至日08:00 - 22:00📱電話:2117 1201好耐冇見成班best fd,趁今日準時收工,一於約埋佢地出黎chill 下先😁今日我地就去左新開既AIRSIDE商場,揀左呢間主打歐陸式美食,集扒房及Bakery一身既「Chef's Cuts Restaurant & Barkery」,岩哂我地成班人慢慢歎慢慢傾👏🏻———————————————————🔹雜錦海鮮拼盤包羅萬有既雜錦海鮮拼盤,擺盤造型落足心機~拼盤有齊北海道帶子、肥美生蠔、青口、大蜆、八爪魚片、大蝦及龍蝦,每款都夠哂新鮮,肉質鮮甜~重點係餐廳提供幾款特調醬汁,襯埋海鮮食,味道更出眾‼️🔹蕃茄水牛芝士沙律我既至愛!蕃茄既款式眾多,味道酸酸甜甜,夠開胃,而且沙律菜新鮮爽脆,好fresh~中間既水牛芝士口感綿滑,奶味突出,好正🔥🔹焗龍蝦芝士通心粉Mac & Cheese cross over 龍蝦,呢個配搭夠哂邪惡😍除左食到芝味濃郁既焗通粉之外,釀
💰價位:~$200- $400
⏰營業時間:星期一至日08:00 - 22:00
📱電話:2117 1201

🔹雜錦海鮮拼盤
重點係餐廳提供幾款特調醬汁,襯埋海鮮食,味道更出眾‼️

🔹蕃茄水牛芝士沙律

🔹焗龍蝦芝士通心粉
Mac & Cheese cross over 龍蝦,呢個配搭夠哂邪惡😍除左食到芝味濃郁既焗通粉之外,釀入原隻龍蝦入邊,食落啖啖肉,夠彈牙,層次感十足♥️

🔹烤乳豬 配 紅甜椒,堅果醬,水欖,車厘茄及薯仔
呢款烤乳豬係西班牙特色菜色之一!乳豬外皮烤至香脆,皮下薄薄既脂肪入口滑順,一d都唔油膩,而且肉質鬆軟多汁,大推!配菜更加入各種sides,擺盤顏色鮮艷,夠哂吸晴🤩

🔹特色西班牙薄餅配毛豆,鷹咀豆蓉,煙三文魚
西班牙薄餅餅底用上出色既sourdough,咬落煙韌~上層加入大量煙三文魚及毛豆、鷹咀豆蓉等,口感夠豐富,特別係煙三文魚,煙燻味剛剛好,帶點三文魚鮮味🤤

🔹北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵
賣相相當精緻!墨汁意大利麵入口彈牙,海膽醬墨魚汁包住每一條意粉,鮮味香濃~上層加入大量三文魚籽,增強口感之餘,更能提鮮~北海道帶子夠哂肥美厚身,啖啖肉夠鮮甜✨

🔹檸檬柚子撻配白朱古力,雲呢拿雪糕
檸檬柚子撻餅底酥脆,牛油味濃~重點係中間既檸檬柚子內餡,酸酸甜甜夠哂清新,搭配埋香滑雲呢拿雪糕,大滿足🎉

🔹拖肥布甸蛋糕,干棗,雲呢拿雪糕
鍾意拖肥味道既朋友仔,必試!拖肥布甸蛋糕味道濃厚,周邊更加入焦糖脆脆及雲呢拿雪糕,口感豐富🤪

🔹Peachy Passion
值得一提餐廳中間更設有一個金光閃閃既bar 枱,一於叫返杯mocktail 慢慢歎下先~
我就揀左呢杯Peachy Passion,成杯粉紅色,打卡一流,飲落酸酸甜甜,加入埋橙肉等水果,味道更清新,解渴一流💧

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於連接AIRSIDE商場及新蒲崗入口,係商場必經之路,地點超一流,而且佔地5000呎,樓底又高,用餐環境舒適,係閨密聚會既好選擇!

食物方面,提供歐陸式多國西式美食,無論海鮮、扒類及西班牙特色小食都一一供應,食物種類夠哂多元化,值得一試🔥
2023-10-17
AIRSIDE有新餐廳開張,為食嘅我就當然要去捧下場啦~又係時候約班老友出嚟聚一聚,今日就嚟到啟德全新商場AIRSIDE,試下呢一間「Chef's Cuts Restaurant and Bakery」~———————————————————🔹 手切生牛肉他他配黑蒜蛋黃醬多士-頭盤先嚟一份手切生牛肉他他,牛肉味道濃郁,色澤粉紅,口感綿滑,搭配濃郁黑蒜蛋黃醬多士,夠晒開胃~🔹海蝦脆麵包青瓜沙律-呢份海蝦脆麵包青瓜沙律,材料配搭豐富,海蝦爽彈鮮甜,搭配清新嘅青瓜沙律,夠晒健康,重點係麵包嘅質感好鬆脆,層次感豐富!🔹招牌香脆雞翼-再嚟一份招牌香脆雞翼,雞翼大大隻夠Juicy,上層鋪滿避風塘嘅炸蒜調味料,好惹味~🔹慢煮熟成黑安格斯肉眼扒,薯條,什菇,香草牛油-餐廳主打菜式之一,經過慢煮及熟成既黑安格斯牛扒,肉質緊緻得黎又能鎖住肉汁,入口寧舍有口感,而且牛扒份量十足,同朋友share 岩哂,夠哂滿足!🔹香烤羊架配黑松露薄荷醬,燒薯,椰菜花-鍾意食扒既朋友黎呢度岩哂!香烤羊架,火喉剛剛好,烤至肉質粉嫩,配搭黑松露薄荷醬,清新得黎又帶黑松露濃郁香氣,令肉味更突出~🔹牛肝菌雲吞,茄子醬,火箭菜,炸蒜片

🔹 手切生牛肉他他配黑蒜蛋黃醬多士

🔹海蝦脆麵包青瓜沙律

🔹招牌香脆雞翼

🔹慢煮熟成黑安格斯肉眼扒,薯條,什菇,香草牛油

🔹香烤羊架配黑松露薄荷醬,燒薯,椰菜花

🔹牛肝菌雲吞,茄子醬,火箭菜,炸蒜片
-牛肝菌雲吞餡料飽滿,加入肉碎及牛肝菌粒,散發陣陣牛肝菌獨特嘅香氣,再加埋茄子醬及炸蒜片,衝擊味蕾,好夾~

🔹招牌辣肉腸,海蝦香料燴飯
-呢款西班牙式燴飯,顏色及賣相一流~
海蝦及辣肉腸加入香料炒製,結合煙韌嘅飯粒,帶點微微辣,味道夠晒濃厚~

🔹焦糖香蕉,榛子雪糕,拖肥汁,杏仁脆片
-賣相好精緻,香蕉上層加入焦糖,輕輕火炙之後形成一層焦糖脆脆,連同香蕉入口,口感豐富,伴碟仲有大量杏仁脆片及香滑嘅榛子雪糕,呢款甜品結合各種口感,好有驚喜,值得一試~

🔹黃豆曲奇配綠茶雪糕,牛乳薄脆,綠茶麻糬
-鍾意食綠茶嘅朋友仔一定要試,綠茶雪糕茶味香醇夠晒濃郁,搭配綠茶麻糬,食起嚟充斥着綠茶嘅香氣,配牛乳薄脆及黃豆曲奇,烘焙得好出色,夠晒香酥,成個甜品食起嚟層次感一流~

🔹Apple Mojito
-約埋成班老友,點少得叫返杯嘢飲慢慢傾吓偈~呢杯Apple Mojito,加入薄荷葉,入口更加清新解渴,消滯解膩一流~

📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L201號舖
2023-11-01
2023-11-02 308 浏览
Airside 新開,成日都好多人。經過個商場幾次,都搵唔到嘢食,因為人太多。終於星期一晚約咗朋友嚟呢間餐廳食嘢,預先訂咗位。星期一晚竟然都有七八成入咗率,喺而家嘅香港環境底下,真係相當唔錯。 整體食物質素幾好,會再來。

2023-11-01 457 浏览
又一大型商場開幕,這晚專程跟朋友來逛逛,順道去她介紹的CHEF'S CUTS晚餐。CHEF'S CUTS環境寬敞舒適,門口位置右邊是Sour Dough烘焙店,餐廳劃分了酒吧區、用餐區、VIP 房等,空間感十足。  這晚一大班朋友聚餐,可以點多幾款菜式,用餐前當然要點杯cocktail啦﹗呢杯Passion Fruit Caipirinha又幾易入口啊﹗  頭盤來個雜錦海鮮拼盤(2位用)$558 ,貝殼造型的餐具中放滿海中珍寶,有波士頓龍蝦(半隻)、精選生蠔(2隻)、北海道帶子(2隻)、藍青口、蜆、蝦、八爪魚,伴上6款醬汁,帶子及八爪魚均以橄欖油及香草等調味,生蠔爽嫩美味,蜆肉飽滿,龍蝦則爽彈鮮甜,好想配杯白酒pairing一下。  手切生牛肉他他配黑蒜蛋黃醬多士$178 ,牛肉味濃郁,入口嫩滑,搭配黑蒜蛋黃醬,有助提昇其鮮甜度,讓牛肉他他口感更細膩綿柔,放在香脆多士上,形成強烈對比,美味。  冬蔭脆辣雞翼$95 ,喜歡那酸辣的冬蔭公味味道,恰恰好,即叫即炸,炸得香脆可口,一口咬開,熱哄哄的,裡面的雞肉依然幼嫩不乾柴,佐酒必食。  乾式熟成黑安格斯肉眼扒、薯條、什菇400g $628

雜錦海鮮拼盤(2位用)

手切生牛肉他他配黑蒜蛋黃醬多士

冬蔭脆辣雞翼

乾式熟成黑安格斯肉眼扒、薯條、什菇400g $628 ,大約肉味濃厚,入口嫩滑多汁,配上香草牛油,更為油潤香口,喜歡食牛的必定要試試;當然,粗身薯條也不能錯過。

乾式熟成黑安格斯肉眼扒、薯條、什菇
烤乳豬配紅甜椒、堅果醬、水欖、車厘茄、薯仔$288 ,香烤氣味極為吸引,慢煮1小時後再把乳豬皮焗至香脆,用叉子輕輕一按,骨肉已輕易分離,肉質軟嫩且香氣四溢。

烤乳豬

焗龍蝦芝士通心粉$198 ,芝士龍蝦已經令人無法抗拒,龍蝦肉以4款芝士烹煮,再加上通士粉焗煮,令原本令人垂涎欲滴的Mac & Cheese變得更加邪惡﹗
焗龍蝦芝士通心粉
甜品方面都幾有心思擺盤,檸檬柚子撻配白朱古力雲呢拿雪糕$85,酸甜度剛好,撻皮香脆,吃得舒服又醒胃。
檸檬柚子撻配白朱古力雲呢拿雪糕

拖肥布甸蛋糕干棗雲呢拿雪糕$85,原本怕拖肥布甸蛋糕會好甜,但這裡是微甜而已,非常討好,配上雲呢拿雪糕同吃,像有心太軟的感覺,不錯。
拖肥布甸蛋糕干棗雲呢拿雪糕

2023-10-10