2024-10-09 509 浏览
呢個價錢呢個環境呢個食物質素是合理的不過唔算好標青今日同同事食好啲 慰勞自己,去咗呢間靚環境嘅餐廳食係一間法國菜,肚餓嘅我哋揀咗肉嘅為主 西冷牛扒蒜蓉包 香口 川菜我揀咗沙律,係煙三文魚沙律,蔬菜好新鮮爽脆走沙律醬,佢係用凱撒沙律醬,不是黑醋汁同事嗌嘅蘑菇湯好多蘑菇立立 我應該會鍾意,但係同事就唔係咁鍾意覺得好粗糙嗌咗啲小食share,啲Hm幾好味不過唔係我杯茶我鍾意食海鮮生蠔多啲,其實佢哋本身諗住嗌蝦嗰啲,但係冇海鮮上碟好靚嘅,但係好細份其實 不過都預咗因為呢啲法國菜都係咁同埋想講成餐上菜非常非常非常之慢 我哋等咗半個鐘先有嘢食 medium rare啱啱好 幾好味整體不過不失 不過我自己就唔係特別鍾意食呢啲食環境嘅嘢,因為舊肉真係好細😂😂同埋我一般唔食麵包嗰啲 所以通常唔飽哈哈服務質素都普通,因為佢好似成日要叫先斟水
呢個價錢呢個環境呢個食物質素是合理的
不過唔算好標青

今日同同事食好啲 慰勞自己,去咗呢間靚環境嘅餐廳食
係一間法國菜,肚餓嘅我哋揀咗肉嘅為主 西冷牛扒
蒜蓉包 香口
川菜我揀咗沙律,係煙三文魚沙律,蔬菜好新鮮爽脆
走沙律醬,佢係用凱撒沙律醬,不是黑醋汁
嗌咗啲小食share,啲Hm幾好味不過唔係我杯茶
我鍾意食海鮮生蠔多啲,其實佢哋本身諗住嗌蝦嗰啲,但係冇海鮮
上碟好靚嘅,但係好細份其實 不過都預咗因為呢啲法國菜都係咁

同埋想講成餐上菜非常非常非常之慢 我哋等咗半個鐘先有嘢食
medium rare啱啱好 幾好味

服務質素都普通,因為佢好似成日要叫先斟水
午餐
2024-08-07 1070 浏览
Have visited this restaurant for many years but never write a review for it. Chez Moi is a nice restaurant that offer free corkage which you can bring some good wines to pair with their delicious dishes. The quality of the foods has been retained for years, their steak and lamb chop always been cooked very well (Though I would also like if they can launch some new dishes). This would be the place I can think of when you want to have a small group of gathering or celebration.
2024-06-07
  • 炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁
相約很久不見的舊朋友晚餐,便希望食貨朋友推薦餐廳。朋友推薦寶藏級餐廳,價錢唔貴,環境有氣氛,食物有質素。HKD 600 一個人的 5 course dinner set,選擇不少:✳️香煎鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁 👍👍👍👍👍鵝肝外皮焦香脆身,但內裡入口即溶😍油香濃烈,十分邪惡😋😋而蘋果蓉十分出色,酸甜適中,以洗滌口中油膩,洗滌味蕾,不會影響下一道菜👍✳️漁夫海鮮湯 👍👍👍👍湯十分濃郁,材料充足開始時十分好飲,但後期會偏咸😃整體不俗🤓🤓✳️雪葩👍👍👍👍👍十分清新,好好清洗味蕾,以進入主菜😋😋✳️炭燒澳洲和牛肉眼 + 薯仔片 👍👍👍👍👍第一口先試薯仔片😍薯香味濃郁,層次豐富,驚喜薯仔片都可以咁好食 🤤炭燒澳洲和牛肉眼 5成熟,但出黎好似7成熟🫣表面稍稍乾,但厚身肉質軟熟,依然有肉汁🥩可能3成熟會更好(當然要你接受到3成熟)🤣✳️果仁芭菲 👍👍👍👍👍朋友揀左奶凍,但我們一致認同果仁芭菲更吸引🤩坐左係入面,較清靜,上菜時間較長,但待應細心,會經常幫手加水 🫡而且見到好多都係熟客,同客人有講有笑,環境氣氛不俗!🫡⭐️推薦⭐️
相約很久不見的舊朋友晚餐,便希望食貨朋友推薦餐廳。
朋友推薦寶藏級餐廳,價錢唔貴,環境有氣氛,食物有質素。

✳️香煎鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁 👍👍👍👍👍
鵝肝外皮焦香脆身,但內裡入口即溶😍
油香濃烈,十分邪惡😋😋

✳️漁夫海鮮湯 👍👍👍👍

湯十分濃郁,材料充足
開始時十分好飲,但後期會偏咸😃
整體不俗🤓🤓
✳️雪葩👍👍👍👍👍

十分清新,好好清洗味蕾,以進入主菜😋😋
✳️炭燒澳洲和牛肉眼 + 薯仔片 👍👍👍👍👍
第一口先試薯仔片😍
薯香味濃郁,層次豐富,驚喜薯仔片都可以咁好食 🤤
炭燒澳洲和牛肉眼 5成熟,但出黎好似7成熟🫣
表面稍稍乾,但厚身肉質軟熟,依然有肉汁🥩
可能3成熟會更好(當然要你接受到3成熟)🤣

✳️果仁芭菲 👍👍👍👍👍
朋友揀左奶凍,但我們一致認同果仁芭菲更吸引🤩

而且見到好多都係熟客,同客人有講有笑,環境氣氛不俗!🫡
⭐️推薦⭐️
2024-07-26
  • 香煎鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁
  • 果仁芭菲
咁樣招呼生客永遠不會變熟客1.由book位開始,男職員A電話應對,頗為高姿態,我問有冇房,或者好啲的位置不想嘈到其他客人,佢答房要9000,算,仲話本來要收Deposit,不過今次免你啦,語氣益咗你咁樣樣2.食物整體算唔錯,配合返個價錢,中規中矩,但係個湯稀嗰啲,鵝肝做得好,澳牛扒唔值+$60,芝士拼盤餅乾唔夠,其他佐酒小吃份量少質素過得去3.頭兩支開瓶費免收,第三支開始要$100,no comments 4.食牛真搞笑,只有法芥沒有英式芥辣,我問職員B佢話要開粉撈英芥好麻煩,算5.根本成晚得四五台客最大枱我哋張枱,被安排坐近廁所,算,我哋人多會嘈啲,所以先至想要房啫6.職員B問我哋last order仲有冇嘢叫?答佢冇,跟住就水都冇杯,大家冇晒水先至斟一次咁多。7.登登登登!最氣憤係完全skip咗咖啡茶冇問我哋,因為大家掛住飲紅酒都忘記咗,係我錯!第二朝早share返啲相俾同事先發現Menu最底有行字coffee or Tea!不大甘心打電話去餐廳又係職員A,佢竟然答我咪問咗你哋要唔要Last 柯打囉!你哋冇話要咖啡茶喎,OMG ,我即刻串佢茶記都會問飲咩餐茶啦,佢就話或者下次你哋嚟
咁樣招呼生客永遠不會變熟客

不大甘心打電話去餐廳又係職員A,佢竟然答我咪問咗你哋要唔要Last 柯打囉!你哋冇話要咖啡茶喎,OMG ,我即刻串佢茶記都會問飲咩餐茶啦,佢就話或者下次你哋嚟,送啲甜品俾你哋囉!跟住我極度不滿窒咗佢幾句,佢嘅說話態度就係:點呀?仲想R咩啊?咁樣。
佢冇講出口,但係令到你無法再講落去!佢唔去做客服嘥晒啦,令到啲客人覺得自己好乞兒咁!算!收線,冇下次,就算比我飲返嗰七杯茶我都唔會嚟囉

講返間餐廳裝修係幾好,情調唔錯。但係個黑廁熱到嘔,完全冇空氣

食飯期間職員A全程冷漠的態度,又黑面,零招呼,感覺好似睇唔起啲客咁樣樣。反觀職員B態度尚可,serves 嘢拎嘢乜都係佢做晒。

心諗,正常高檔小小既西餐侍應都會問吓你啲食物O唔OK,完全冇囉,整體招呼係茶記咁上下。懷疑呢間嘢可以生存幾耐呢?

可能職員A係老細,真心覺得佢態度囂張,可能看不起我們,但真金白銀來吃飯,點解唔俾餐茶仲要屈我哋last order 冇叫,認真嬲,枉我老細仲俾咗$100貼士俾佢,我同同事們講返餐茶呢件事,佢哋都話唔會再嚟亦不會介紹朋友嚟!
唔係嗰杯茶嘅錢問題,完全係反映香港餐飲業態度嘅問題,所以執笠唔好怪人,學李根興話齋,生意唔好檢討吓啦😤浪費咗咁好嘅場地同埋有心做食物嘅師傅

2024-07-09
2024-05-06 1684 浏览
說起法國菜,大多人會想到很昂貴的料理,但是如果我說的是大家都能用比一般午餐高一點點的價錢下單的法國菜,也會想試試嗎?這塊牛排怕是讓我難以忘懷。肉絲鮮嫩,燒汁香濃,燒的恰恰好,上面的交叉圖案是專業的證明。旁邊的椰菜花淡淡得襯托出牛肉的烤肉味。這個巴拿馬火腿沙拉份量很慷慨你看上面的火腿非常多,也有沙拉菜麵包等等十分清新,易於入口。這個鴨腿是我回來的理由。我從沒有試過這麼嫩的鴨肉,沒有一般鴨肉的野生味道,有點像雞肉的口感,但是不失鴨腿本身的香味。上面的燒醬甜甜的,旁邊的馬鈴薯蓉滑滑的,有點沙沙的感覺,入口非常的舒服。是讓人滿意的法國菜。恐怕是熟客才知道他的珍貴之處,大家不妨嚐嚐。

⭐️評分:4.5/5-只有少數人知道的高質餐廳-✳️海鮮拼盤 👍👍👍▶️生蠔新鮮肥美香甜,留有自然海水鹹香味▶️青口肉質軟熟中帶煙軔感,鮮味出眾▶️螺肉質厚實有彈性,煙軔感足▶️大蝦大大隻,肉質爽口肥美,實在有彈性-✳️香煎頂級鵝肝 👍👍👍外皮焦香,薄層脆身!!內裡軟滑入口即溶😱鵝肝油香濃郁強烈齒頰留香酸甜味醬汁有助中和油膩感-✳️美國西冷扒 + 薯仔片 👍👍👍厚身肉質軟熟有肉汁3成熟剛好,粉嫩軟綿西冷扒竟然可以如此軟腍😍😍牛扒大大件好足料薯仔片薯香味濃郁,一層層疊起更豐富有層次感-✳️拿破倫千層酥 👍👍輕薄輕柔,鬆皮香脆鬆化充滿空氣感忌廉、芒果、提子鮮香誘人慾罷不能-✳️濃湯 👍材料充足,配料多元,層次豐富--⭐味道 4.5/5⭐️特色 4/5⭐️環境 4.5/5⭐️性價比 4.5/5 ⭐️服務 5/5
⭐️評分:4.5/5
只有少數人知道的高質餐廳
✳️海鮮拼盤 👍👍👍
▶️生蠔
新鮮肥美香甜,留有自然海水鹹香味
▶️青口
肉質軟熟中帶煙軔感,鮮味出眾
▶️螺
肉質厚實有彈性,煙軔感足
▶️大蝦
大大隻,肉質爽口肥美,實在有彈性

✳️香煎頂級鵝肝 👍👍👍
外皮焦香,薄層脆身!!
內裡軟滑入口即溶😱

厚身肉質軟熟有肉汁
3成熟剛好,粉嫩軟綿
西冷扒竟然可以如此軟腍😍😍
牛扒大大件好足料
薯仔片薯香味濃郁,一層層疊起更豐富有層次感

✳️拿破倫千層酥 👍👍
輕薄輕柔,鬆皮香脆鬆化
充滿空氣感
忌廉、芒果、提子鮮香誘人
慾罷不能

✳️濃湯 👍
材料充足,配料多元,層次豐富

⭐味道 4.5/5
  • 香煎頂級鵝肝
  • 美國西冷扒
  • 拿破倫千層酥
2024-03-01 1111 浏览
環境不錯。適合情侶晚飯。空間感不會太局促點了套餐 自帶紅酒(免開瓶費) 食物擺置很有心思頭盤不過不失主菜 肉眼牛扒有驚喜 三成剛好 肉質juicy 甜品 也很好吃服務也到位算是物有所值下次再來😀
環境不錯。適合情侶晚飯。
空間感不會太局促
算是物有所值
下次再來😀
2024-03-01
2023-09-07 2575 浏览
餐廳環境同埋食物質素本來唔錯,可惜兩位男服務員服務質素差,對答、放餐具禮儀和服務態度像茶餐廳水平。預訂生日驚喜,亦預先confirmed 埋名字串法,忘記之餘,仲要當住壽星面前問要唔要甜品?破壞了surprise 和預訂意義,另場面極之尷尬,甜品味道亦-般。 唔會再光顧。
2023-09-07
2023-07-18 2504 浏览
首先,我們是坐在較裡面的area,比外邊靜一點。一開始來了garlic bread,簡直淪陷,欲罷不能,忍不住問了要多一點點,唔托手踭😆我點了鴨腿,朋友分別點了海鮮意粉和魚。鴨腿不得了,皮是脆脆的,裡面肉融化的,吃完好滿足😌。另外,服務很到位👍🏻

首先,我們是坐在較裡面的area,比外邊靜一點。
我點了鴨腿,朋友分別點了海鮮意粉和魚。
鴨腿不得了,皮是脆脆的,裡面肉融化的,吃完好滿足😌。
另外,服務很到位👍🏻
今次是第二次食這間餐廳的晚餐。上次食完覺得很好食。而今次我們亦都夾定要着靚啲,去餐廳享受美食。而且沒有開瓶費,所以我們帶了幾支酒品嘗。今次安排了坐房。可惜好應聲,當隔籬兩枱大聲講嘢的時候,基本上聽不到自己的朋友的對話。五道菜的晚餐套餐,價錢$600。以法國餐來說真的很優惠。餐牌亦會經常轉換👍🏾先來一客蒜蓉包,焗出來很香,很柔軟,塗滿蒜蓉醬很好吃。額外點了一個炒蝦球($220),份量比想像中多。味道正常。鵝肝不是細細舊。外脆內軟,入口溶化,真係煎剛剛好。食落去有鵝肝的香味。朋友們吃完都讚口不絕。整得很出色。西洋菜忌廉湯配青口。職員會將熱呼呼的湯逐個逐個倒進湯碗內。很重西洋菜的味道。食落有一粒粒的西洋菜蓉。再來一個自製雪皅來清一清喉嚨。炭燒澳洲和牛肉眼扒M7。很香炭燒味。咬落柔軟,肉味重。另外,不得不讚配菜,薯仔切片做成千層感覺,再焗。非常好吃。法式血橙啫喱。外面比較少見用血橙做甜品,每啖都有血橙味,很特別。真係要慢慢品嚐。仲有很多生果做擺盤。榛子朱古力餅,慶祝生日的關係,在碟上寫了生日快樂。很濃的榛子味,有點似金莎,很好食。

而且沒有開瓶費,所以我們帶了幾支酒品嘗。

先來一客蒜蓉包
,焗出來很香,很柔軟,塗滿蒜蓉醬很好吃。

額外點了一個炒蝦球($220),份量比想像中多。
味道正常。

西洋菜忌廉湯配青口。
職員會將熱呼呼的湯逐個逐個倒進湯碗內。
很重西洋菜的味道。食落有一粒粒的西洋菜蓉。

再來一個自製雪皅來清一清喉嚨。

炭燒澳洲和牛肉眼扒M7。
很香炭燒味。咬落柔軟,肉味重。

另外,不得不讚配菜,薯仔切片做成千層感覺,再焗。非常好吃。

仲有很多生果做擺盤。

榛子朱古力餅,慶祝生日的關係,在碟上寫了生日快樂。
很濃的榛子味,有點似金莎,很好食。

• 香煎鵝肝
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰香煎法國鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁💕🖤外脆內軟,熟度岩岩好👌🏻,味道濃郁,入口即化😌,配合蘋果蓉酸酸甜甜好夾🍎〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰新鮮生蠔🦪🖤小編同朋友另加左生蠔過下口癮,生蠔超大隻肥美😍,好鮮而且有微微海水味,好滿足😋😋〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰法式洋蔥湯🍲🧅🖤經典法國菜式,湯入面有好多已經完全焦糖化嘅洋蔥絲😋,而且上面有一塊表面微脆嘅芝士法包,整體味道濃郁但係唔會太膩🫶🏻🖤五道菜晚餐包括一份雪芭🍧,食玩鵝肝飲完洋蔥湯湯呢啲濃味野可以清清味蕾,享受之後嘅主菜🍴〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁🥩🖤外表焦脆,有微微炭燒味,叫左medium 切開係好靚嘅粉紅色💕,肉質軟腍,肉味濃,油脂適中,十分滿足🤤🫶🏻🖤配菜有心思,千層焗薯🥔口感好,而且都好香好好味😋〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰麵包布甸配雲尼拿雪糕💕🖤甜品正常發揮,為晚餐畫上完美句號🤤👌🏻

香煎法國鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁💕

新鮮生蠔🦪

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
法式洋蔥湯🍲🧅

炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁🥩
🖤配菜有心思,千層焗薯🥔口感好,而且都好香好好味😋

麵包布甸配雲尼拿雪糕💕
🖤甜品正常發揮,為晚餐畫上完美句號🤤👌🏻
2023-03-12 1641 浏览
又到星期五,忙完成個星期,係時候獎勵吓自己,食返個nice lunch!原本想食omakase,點知冇晒吧枱,冇得同師傅傾偈,咁我又唔係好想食!丫,甘啱好彩Chez Moi 有位, 咁就一於去食佢嘅鴨肶喇!Chez Moi 嘅鴨肶係必叫,皮脆肉嫩又有油香!不過有個小小嘅提議,餐前嘅麵包,唔好食咁多,因為隻鴨肶真係好飽,甜品我都冇食!個lunch 係大約$210左右,絕對值得!如果想食,記得打電話去留定,因為有時會提早賣晒。呢到服務亦都好好嘅!

Chez Moi 嘅鴨肶係必叫,皮脆肉嫩又有油香!

呢到服務亦都好好嘅!
  • 法式鴨肶
2023-02-15 1163 浏览
情人節主人book左呢間法國私房菜慶祝,需要之前落定訂先有得食。-共六度菜,的確有驚喜首先送上一碟蒜蓉包,上面有四五件,蒜味香濃,麵包卜卜趣。頭盤:(2選一)1)龍蝦他他:新鮮龍蝦🦞配蘋果同蟹子,好味超清甜清新,龍蝦又新鮮,一個字正2)香煎鵝肝配蘋果蓉砵酒汁香煎鵝肝係呢間餐廳出名嘅一道菜,鵝肝外皮脆卜卜,外脆內軟香口味濃,好味非常難忘湯:龍蝦湯配香煎帶子上枱嘅時候湯碗只有一隻帶子,侍應喺我們面前熱熱的龍蝦湯,都覺得高級。😅龍蝦湯非常香濃,份量亦都唔算細,帶子當然新鮮自製雪葩~白桃味雪葩係用嚟清一清口裏面濃濃嘅龍蝦味,再品嚐隨後嘅菜式香煎碟魚釀櫻花蝦暮絲 ~食完雪葩,再食呢舊魚感覺到濃濃嘅海水味,魚嘅外皮煎得香脆,內裏軟林林,旁邊有隻蜆亦都肉汁香濃。主菜:我哋兩個人都不約而同地選擇咗:澳洲M7和牛肉眼扒成個presentation都好吸引,唔止有M7和牛,仲有一件一層一層的薯餅,絕對係手工出細貨。M7和牛當然有好香的油花,而且我的七成牛扒恰到好處。總之就正!甜品:甜品拼盤,包羅萬有~馬卡龍、心太軟、雪糕、拿破崙、honeycomb 同蛋白霜糖,總之就花多眼亂,甜甜蜜蜜飲品:當然係咖啡奶茶
-共六度菜,的確有驚喜

首先送上一碟蒜蓉包,上面有四五件,蒜味香濃,麵包卜卜趣。

頭盤:(2選一)

2)香煎鵝肝配蘋果蓉砵酒汁

湯:龍蝦湯配香煎帶子
龍蝦湯非常香濃,份量亦都唔算細,帶子當然新鮮

主菜:我哋兩個人都不約而同地選擇咗:
澳洲M7和牛肉眼扒

甜品甜品拼盤,包羅萬有

飲品:當然係咖啡奶茶等等各取所需

晚飯環境偏暗,可以枱之間亦都唔算太密,場內仲有露台可以出去抽煙傾偈,當然比唔想酒店餐廳,但以一間法國私房菜來說, CP值同環境都算唔錯。
蒜蓉包
澳洲黃牛M7肉眼扒
情人節甜品拼盤
  • 香煎鵝肝
2023-01-28 917 浏览
之前朋友帶過我來食呢度嘅午餐,覺得又貴又冇特別。由於朋友力推呢度嘅晚餐。今次因為朋友生日所以去食晚餐。環境清靜,地方唔算大,有一種好高檔嘅感覺晚餐set總共有五道菜,當中M7和牛要另加$60 ,其他全部都600。蒜蓉包即叫即焗,滿滿嘅蒜蓉,拎出嚟嘅時候已經好香,外脆內軟,仲可以refill。壽星女想食生蠔,所以另外散叫,七十元一隻。好大隻,好鮮。頭盤,朋友叫了北海道海膽燉蛋配帶子他他。係將海膽打爛融入在燉蛋入面,食落好重海膽味,聽朋友講,煎鵝肝係長青款,其他款式會常常更新。煎到外脆內軟,但係外邊又唔會好燶,裏面亦唔係生。完全符合我嘅要求。第二道菜係湯,唔夠位放相,不過都好好飲。之後嚟個自製雪葩,清一清喉嚨,係蜜桃味哦,好清甜主菜:分別叫了龍蝦天使麵,龍蝦係碎上,汁好濃。煎焗白鴿,但由於沒有白鴿轉了做鵪鶉。以為好普通,切開入面係有料,有驚喜。而我叫了M7和牛扒,有炭燒味道之餘牛味亦好重, 七成熟,好Juice,而佢個配菜係焗薯仔,一片片薄片,好好食甜品:雜莓配雲呢拿吉士,撈埋一齊食,唔會覺得太甜芒果椰子蛋糕,都係不太甜。人均六百幾,有咁多嘢食,性價比好高
之前朋友帶過我來食呢度嘅午餐,覺得又貴又冇特別。
由於朋友力推呢度嘅晚餐。今次因為朋友生日所以去食晚餐。

環境清靜,地方唔算大,有一種好高檔嘅感覺

壽星女想食生蠔,所以另外散叫,七十元一隻。好大隻,好鮮。

頭盤,朋友叫了北海道海膽燉蛋配帶子他他。
係將海膽打爛融入在燉蛋入面,食落好重海膽味,

聽朋友講,煎鵝肝係長青款,其他款式會常常更新。

第二道菜係湯,唔夠位放相,不過都好好飲。

之後嚟個自製雪葩,清一清喉嚨,係蜜桃味哦
,好清甜

主菜:分別叫了龍蝦天使麵,龍蝦係碎上,汁好濃。

甜品:雜莓配雲呢拿吉士,撈埋一齊食,唔會覺得太甜

芒果椰子蛋糕,都係不太甜。

人均六百幾,有咁多嘢食,性價比好高
  • 煎鵝肝
2023-01-07 940 浏览
呢間餐廳輪裝修、食物質素、菜式、味道及氣氛其實都係性價比高。味道方面未必有驚喜,唔係話可以去到味蕾爆炸嘅程度,但係一般法國菜所做到嘅水準,佢都做到。Portion大小適中,味道剛剛好,作為慶祝節日生日,又唔想去到太貴嘅餐廳,呢個係好選擇。食完飯之後可以去出邊有個好細嘅露台,可以食煙飲酒,適合二至四人,大班人就唔可以啦。如果你去慣高級餐廳,呢度嘅招呼係比較local,如果英文唔係太好,呢度唔會令你太難堪。