2024-06-03
放工同丫妹做完gym, 饑餓感爆燈, 係附近兜咗個圈, 比我地發現咗呢間主打炸雞嘅韓國料理餐廳, 正好我們二人都熱愛食炸雞, 就吸引咗我地入去試試。餐廳乾淨企理, scan QR code落單, 全日免加一, 除了炸雞外, 還有一些主食, 例如韓國飯卷、炸醬麵、魚糕、年糕等等.... 所有炸雞仲要係無骨, 可以放心啖啖肉入口, 而且口味款式都幾特別, 第一次黎當然想試多d口味, 所以就揀咗個四拼炸雞set, 可以自選心水口味炸雞。 韓滋樂四拼炸雞: 每件炸雞切成剛好一口一件的size, 即叫即炸, 香脆不油, 肉質幾嫩, keep到些少肉汁, 配上不同調味, 更有驚喜!蜜糖粟米雪花炸雞: 味道香甜輕盈, 食落唔會覺得過份調味, 不過唔見有粟米芝士雪花炸雞: 鹹甜芝士雪花令炸雞更邪惡美味, 可能係芝士粉關係, 做到點到即止, 唔會好濟。乳酪洋蔥炸雞: 炸雞皮稍吸了幼滑奶酪嘅乳酪醬, 配上爽脆洋蔥, 很健康。咖哩皇炸雞: 咖哩香甜, 很惹味。炸醬麵:size好大碟, 炸醬足夠撈起成個麵, 麵條偏林, 食落好漿口濕滑, 味道鹹甜不會重口味, 夾集了肉碎、青瓜絲、盡索咗汁醬嘅洋蔥, 令口感有
餐廳乾淨企理,
咖哩皇炸雞: 咖哩香甜, 很惹味。
炸醬麵:
size好大碟, 炸醬足夠撈起成個麵, 麵條偏林, 食落好漿口濕滑, 味道鹹甜不會重口味, 夾集了肉碎、青瓜絲、盡索咗汁醬嘅洋蔥, 令口感有層次。
烤牛捲飯: 食材比例比飯多, 卷得偏鬆散少少, 卷了牛肉、青瓜、紅同埋黃蘿蔔, 再加上芝麻, 層次好豐富又香口。
弘大玫瑰炒年糕:
玫瑰醬原來係韓式辣醬加忌廉, 個汁creamy, 忌廉味重, 不過就唔覺辣; 年糕口感煙韌, 仲配有韓式粉絲、香腸、煙肉、椰菜...
水蜜桃梳打: 果香味濃, 清新香甜。
西梅汁: 微酸, 既解喝, 又可以幫助消滯