2024-10-13
【🇰🇷CHIMAC | 解開炸雞之謎😋】“Chimac!”有睇過韓劇的你一定有聽過!其實是韓文炸雞(chickin)和啤酒🍻(macjiu)的混合,意思是「炸雞啤酒」🤩!聽到Chimac就立即想食炸雞了!大顛!經過大埔超級城,見到Chimac,立刻買一份😜.🐔炸雞芝士味韓國炸雞一份有12-18件,份量之多,一兩口子真的吃不了。我超喜歡香港炸雞店,因為份量可以有6件,其實剛好,還留有空間吃其他美食。今次這是6件裝,無骨雞肉啖啖肉,肉質滑滑,面頭淋上芝士醬,風味一流!.🐔芝士薯條薯條比較粗身,還有少少薯皮可見,炸得金黃香脆,味道比較甜,會讓人一條接一條地上癮吃,建議與家人朋友分享為上策!.🐔炒年糕上個月去了首爾,但卻未有足夠時間吃地道炒年糕,今次見到要食一定要點了,彌補內心失落感!年糕滑滑,口感Q彈感強,辣度合理,微微辣少少酸咁,正是這份對味的韓國嘅味道了!.🐔忌廉溝鮮奶雖然Chimac是炸雞配啤酒意思,但最近戒買酒,所以點了韓國忌廉鮮奶汽水。店內有小梳化讓客人等餐,又有洗手盤方便人客清潔雙手,Oppa般細心呢!
經過大埔超級城,見到Chimac,立刻買一份😜
🐔 炸雞芝士味
🐔芝士薯條