CHUTNEY

2025-04-06 336 浏览
最近我去咗中環一間超出名嘅印度餐廳,環境真係好靚,餐廳用咗印度皇宮風格設計,金黃色為主調,入面充滿咗濃厚嘅異國風情,真係好有氣氛!.🔥前菜我揀咗炭火烤八爪魚 $218我係一個超鍾意食八爪魚嘅人🤤🤤八爪魚烤得剛剛好,外脆內嫩,加上椰子肉同埋菠蘿蓉,味道真係好吸引,酸酸甜甜好開胃,食到每一口都好滿足😁😋😋.🔥主菜方面,我叫咗炭火烤免治羊肉串 $228羊肉串嘅味道濃郁,炭火燒出嚟嘅香氣令人垂涎,配上特製醬汁,真係一流🔥牛肋骨咖喱 $268牛肋骨咖喱用蕃茄洋蔥烹煮而成😍肉質軟嫩,咖喱味道濃厚,餐廳一早起哂啲骨,食落啖啖肉好滿足!😜.🔥炖扁豆 $78 🔥印度香飯 $38扁豆炖得非常入味,搭配印度香飯/naan簡直係完美嘅組合,飯粒好鬆軟,吸收咗每一滴味道.🔥牛油naan $42🔥香蒜naan $42牛油饢餅軟滑,香蒜饢餅就更加香濃,兩者都係配菜嘅絕配,可以沾咖喱食,相比之下我更加鍾意Garlic naan,味道更加濃郁,仲要係新鮮熱辣辣即整!真係好正!.總括來講,呢間餐廳都唔少遊客打卡,如果想同朋友家人慶祝節日/傾下歇都係唔錯嘅選擇!
🔥前菜我揀咗炭火烤八爪魚 $218

🔥香蒜naan $42

• Naan
  • Tandoori Octopus
2025-02-23 2069 浏览
🥰 年卅晚市面人山人海, 團年飯揀咗冷門嘅印度菜 Chutney. 室內裝修走中高檔路線, 靠窗座位好猛太陽, 搞唔掂. 點咗午市套餐, $218+10%. 包括頭盤, 主菜, 甜品.🤗 Chutney. 呢幾兜嘢就係叫 Chutney, 印度沾醬, 長知識. 黃色果兜係蘋果味, 有趣!🥖 Papadam. 印度炸薄餅, 唔夠乾身喎.🥨 Tandoori Tangdi Kebab. 又惹味, 又嫩滑, 出色!🤗 Keema Pav. 基本上係㗎喱醬, 加鵪鶉蛋, 配多士, 一絕!🐥 Chutney Butter Chicken. 好似爭咗少少嘢, 普通.🐂 Beef Goli Kebab Masala. 瑪莎拉味, 調味略鹹, 蕃茄薑味唔明顯, 欠複雜性. 最後発現撈埋 Butter Chicken 一齊食效果不俗.🍯 Dessert. 少似 “角仔” 嘅餡料, 唔會太甜, 誠意之作.🤗 總結: 菜式選擇多, 但咖喱味道普通, 服務冇溫度, 定價中高檔, 有緣再見.
Chutney
🥖 Papadam. 印度炸薄餅, 唔夠乾身喎.
Papadam
Tandoori Tangdi Kebab
Keema Pav
Chutney Butter Chicken
Beef Goli Kebab Masala
邊坐在窗前欣賞大館美景 一邊吃宮廷風印度菜很久沒來 餐牌有點不一樣了主廚在國際五星知名酒店任職多年因此chutney 一直的口碑也很好工作日的中午基本上都是座無虛席。前菜:餐前提供印度脆片,特別喜歡菠蘿醬和薄荷醬.頭盤擺盤超級美!前菜可選清新的沙律,加上蝦仁、石榴、提子-這裡的naan 用上傳統方法烤製窯爐火力強 烤出的效果更佳同樣可以鎖住肉類的肉汁,設備上花上重本,和一般印度餐廳不一樣,每道菜都好吃。Butter chicken 🍗 每一次都會吃 奶油雞肉濃郁滑朋友第一次吃印度菜也覺得很驚喜肉質非常多汁 !在其他地方吃不到.Naan 由廚師新鮮製作 還有大蒜口味和牛油香味,烤得很脆很香,best!要數這裡好好吃的菜式 真的有好多Keema pav 的咖喱羊肉碎,配上牛油小麵包!羊肉好香 香料很夾,雖然今次沒有吃,但也也很推薦!很多人都知道印度芒果非常甜口感也細緻 mango lassi 有酸酸甜甜的乳酪有異國色彩的傳統印度甜品.真的不太甜 有點甜薯的香味!
邊坐在窗前欣賞大館美景
一邊吃宮廷風印度菜
很久沒來 餐牌有點不一樣了

主廚在國際五星知名酒店任職多年
因此chutney 一直的口碑也很好
工作日的中午基本上都是座無虛席。

前菜:
餐前提供印度脆片,特別喜歡菠蘿醬和薄荷醬.

頭盤擺盤超級美!
前菜可選清新的沙律,加上蝦仁、石榴、提子

這裡的naan 用上傳統方法烤製
窯爐火力強 烤出的效果更佳
同樣可以鎖住肉類的肉汁,設備上花上重本,
和一般印度餐廳不一樣,每道菜都好吃。

Butter chicken 🍗
每一次都會吃 奶油雞肉濃郁滑
朋友第一次吃印度菜也覺得很驚喜
肉質非常多汁 !
在其他地方吃不到.

要數這裡好好吃的菜式 真的有好多
Keema pav 的咖喱羊肉碎,配上牛油小麵包!
羊肉好香 香料很夾,雖然今次沒有吃,但也也很推薦!

很多人都知道印度芒果非常甜
口感也細緻 mango lassi 有酸酸甜甜的乳酪

有異國色彩的傳統印度甜品.
真的不太甜 有點甜薯的香味!

• Mango Lassi
  • Raj  Kachori
2025-01-22 2950 浏览
中環大館附近有一間以金黃色宮殿復古裝修嘅印度餐廳。Mango lassi印度傳統酸奶,有多種唔同嘅味道,例如芒果,原味,鹹味等等。我就選擇咗芒果味,酸酸甜甜超解辣!Raj Kachori Mix Chaat, Mint Chutney, Tamarind Sauce & Yogurt雜鍋脆餅薄荷酸辣醬、羅望子醬、乳酪。外型好似一個波波,切開入邊係好豐富嘅水果,配上咁多種唔同嘅醬料,集合了甜酸鹹辣味,口感豐富。Lamb Chop Pepper Masala Charred Grass Fed Lamb Chops with indianEarthy Spices Gravy烤羊架 澳洲羊架,番茄、薄荷酸辣醬肉質超嫩滑,外層烤至微焦,肉汁好Juicy,可以點上附送嘅醬料享用,或者吱上青檸汁Chicken Tikka Masala香辣咖哩雞,湯底用上咗大量嘅洋蔥同埋蔬菜,所以有種清甜嘅味道👅。Truffle and cheese Naan🫓 芝士黑松露烤餅,黑松露味道香濃。
中環大館附近有一間以金黃色宮殿復古裝修嘅印度餐廳。

Mango lassi

Lamb Chop Pepper Masala
Earthy Spices Gravy
烤羊架 澳洲羊架,番茄、薄荷酸辣醬

Chicken Tikka Masala

Truffle and cheese Naan🫓
芝士黑松露烤餅,黑松露味道香濃。
  • Malai Chicken Tikka
  • Mango Lassi
5天前 0 浏览
Chutney 嘅裝修風格現代又帶點異國情調🪷傳統印度圖案主題嘅裝飾令整個氛圍散發住點低調奢華叫得 Tandoor House,嚟到一定要點佢哋嘅炭火烤系列!Tandoori Octopus 炭火烤八爪魚外焦內嫩,煙熏香氣十足~ 🐙連配菜都好有特色,用上椰子同菠蘿嚟做嘅 Chaat 清爽宜人,微微嘅甜酸味更加誘發八爪魚嘅海洋氣息同樣係經過 Tandoor 窯爐猛火試煉嘅 Lasooni Tiger Prawns 炭火烤大蝦隻隻虎蝦都夠多肉,彈牙又鮮美!Signature butter maknani sauce - chicken 又係我最愛嘅 Better chicken 時間  ~ 加入咗番茄嘅香,同奶油嘅滑,仲有各種嘅香料~ 將煙燻同甜味完美平衡~ 雞肉嫩滑絲滑又濃郁嘅醬汁最啱係用嚟點 Naan bread~🫓用 Fluffy 形容都唔夠跨,呢度嘅 Naan 直頭係 pillowy~ 鬆軟中帶點嚼勁~ 點埋個汁真係冇得輸
Tandoori Octopus 炭火烤八爪魚
隻隻虎蝦都夠多肉,彈牙又鮮美!

絲滑又濃郁嘅醬汁最啱係用嚟點 Naan bread~
2025-05-07
  • Naan
  • Tandoor Octopus
2025-05-12 0 浏览
店舖喺大館隔籬,地理位置方便。裝修雅緻大氣。店員友善高水準。食物價錢中上,質素甚高。 ✦ Lamb Shank Nalli Nihari 羊膝肉質軟腍,慢煮後骨肉幾乎分離,食落嫩滑,味道唔算太騷。咖哩相對薄身,感覺似湯水,味道唔太辣,可以加檸檬、芫茜等食更為提香。 ✦ Andhra Tenderloin淡淡炭火味,唔算太焦。肉大概五成熟,肉質有咬口,味道香濃。醬汁比較有印度特色,濃味,甜甜辣辣。 ✦ Malaysian Inspired Clams非常得意嘅菜式,有種食中式小菜嘅感覺。入口仲話甜甜哋唔係好辣,幾秒後辣到入喉嚨。蜆清得非常乾淨,煮得啱啱好,肉質嫩滑有彈性。

✦ Lamb Shank Nalli Nihari

✦ Andhra Tenderloin

✦ Malaysian Inspired Clams
2025-05-12 0 浏览
Finally tried Chutney, and it did not disappoint! 🍛🍹 Located right opposite Tai Kwun, this place is a gem. The butter chicken was absolutely divine, and the mango lassi was the perfect refreshing companion. Don’t miss out on their roti and naan – they’re a must-try.The roasted fish with curry really surprise me, though it is roasted, but not dry at all, it tastes so good.Service is also good, many friends gathering in a Sunday afternoon. Love the vibe

在香港都能吃到正宗印度菜 係大館對面嘅靚裝印度菜CHUTNEY 1. Samosa Chaat 好有特色嘅前菜 佢其實係祕製乳酪醬咖喱薯角 配羅望子酸甜醬同薄荷醬 食落啲醬酸酸咪咪topping仲有啲脆脆 增加口感 底部還有鷹嘴豆同番石榴粒 加埋個辣辣地嘅咖喱角 多重口感2. Tawa Prawn 入面有超多隻蝦 有啲香料味 但未去到太重 食落唔會太辣 配埋沙律食酸辣 非常開胃3. Tandoori Croaker Fish黃花魚煎得香味俱全,味道微辣,帶有洋葱同蕃茄等,外脆內軟4. Achari Beef Short Ribs慢煮牛肋條 似食牛腩 Tomato masala 醬汁酸酸辣辣入面有不少印度香料 茴香籽 孜然等5. Garlic Naan / Truffle Cheese NaanNaan 底部烘得好香脆。Garlic 適合配咖喱一齊食;而黑松露就好適合單吃,因為佢個味道比較強烈。

1. Samosa Chaat
topping仲有啲脆脆 增加口感
底部還有鷹嘴豆同番石榴粒
加埋個辣辣地嘅咖喱角 多重口感

2. Tawa Prawn

3. Tandoori Croaker Fish
黃花魚煎得香味俱全,味道微辣,帶有洋葱同蕃茄等,外脆內軟

4. Achari Beef Short Ribs

雖然我去過印度🇮🇳旅行但係我唔識分印度菜🇮🇳正宗與否😆,亦都唔會見到有印度廚師 / 印度老闆 就話係正宗印度菜(話係正宗 XX菜嘅絕大多數都係唔識除非講緊本地或廣東菜)🤣,不過我絕對識得分印度菜🇮🇳好唔好食😆呢晚就同朋友一齊嚟咗呢間中環樓上印度🇮🇳餐廳食晚餐🤣「炭火烤八爪魚 Tandoori Octopus」:八爪魚🐙超新鮮,肉質少少煙靭多多鮮味,配埋 Goa 嘅椰子同埋菠蘿 做嘅 Chaat,仲有香草同埋紅菜頭做嘅 Chutney, 呢個「炭火烤八爪魚」出奇地好味🤣San Pellegrino:不嬲都鍾意呢個意大利🇮🇹牌子嘅礦泉水多過另外一個好出名嘅法國🇫🇷牌子🤣「香料烤雞咖喱 Chicken Tikka Masala」:呢道菜嘅起源係有啲啲爭議嘅,有啲人認為係由喺英國🇬🇧嘅南亞裔廚師創造出嚟嘅菜式🤣,點都好啦依家世界各地嘅印度🇮🇳餐廳都有供應呢度菜,其實同 Butter Chicken 非常相似🤣;呢間餐廳嘅 Chicken Tikka Masala 醬汁就做得好厚身,應該落咗好多我唔識嘅印度🇮🇳香料落去煮,味道好濃郁有少少辣又唔係好辣好好味🤣「松露芝士饢餅 Truffle Che
呢晚就同朋友一齊嚟咗呢間中環樓上印度🇮🇳餐廳食晚餐🤣
「松露芝士饢餅 Truffle Cheese Naan」:有好 subtle 嘅黑松露香味,饢餅(喺香港一般叫印度🇮🇳薄餅)熱辣辣夠煙靭🤣,我哋再加 Chicken Tikka Masala 咖喱雞醬汁一齊食就更加惹味🤣
「炭火烤黃花魚 Tandoori Croaker」:材料包括 Local Whole Croaker Fish with Kadai Vegetables 🤣;黃花魚肉質鮮嫩好味,印度式燒法幾特別,仲配有一小兜綠色嘅薄荷味嘅醬汁沾魚食更加好味😋
Lassi - FLAVOUR OF CHOICE: ~ Plain - Mango - Rose - Salted ~ a Traditional Yogurt Drink Originated in Punjab:呢個飲品嚟自印度🇮🇳旁遮普邦,咁特別梗係要試吓🤣,有好香嘅芒果味,又有清淡嘅乳酪味,簡單講,好味🤣
2025-05-04
2025-05-09 0 浏览
朋友介紹吓今日嚟到中環呢間金光閃閃嘅印度菜餐廳,一入到嚟感覺有氣派,坐窗邊十分適合打卡,而且食物味道都夠正宗,烤爐味同香料味相當出色。🍖 Keema Pav 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢道係印度街頭經典小吃,使用香料慢燉嘅羊絞肉,肉質軟嫩,搭配微微酥脆嘅奶油烤麵包,香氣四溢,簡單又極具滿足感。🍚 Lamb Biryani 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢款羊肉香料飯結合咗嫩滑嘅羊肉咖哩同香氣撲鼻的藏紅花飯,羊肉先用薑蒜醬料醃製入味,再同飯層層疊起慢烤,米飯出到嚟粒粒分明,味道濃郁豐富😍🐟 Seafood Moilee Curry 👍🏻👍🏻👍🏻呢道源自葡萄牙-印度風味嘅海鮮咖哩,用咗厚實白肉魚同椰奶、咖哩葉、芥末籽等香料燉煮,口感細膩,帶有椰奶嘅溫潤香甜同微微辛辣,非常適合配白飯。🍆 Smokey Eggplant Bharta 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢道煙燻茄子泥融合烤茄子嘅煙燻香氣同洋蔥、蒜、辣椒同番茄的鮮味,口感綿密且層次豐富,係搭配印度烤餅naan嘅絕佳選擇。🫓 Garlic Naan 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻手工製作嘅蒜香烤餅,外皮微焦酥脆,內裡柔軟,刷上香濃蒜香奶油,香氣誘人,係印度料理中不可或缺嘅經典配

🍖 Keema Pav 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🍚 Lamb Biryani 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🐟 Seafood Moilee Curry 👍🏻👍🏻👍🏻

🫓 Garlic Naan 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
手工製作嘅蒜香烤餅,外皮微焦酥脆,內裡柔軟,刷上香濃蒜香奶油,香氣誘人,係印度料理中不可或缺嘅經典配角。
2025-04-29
Restaurant week 有折黎食 超受歡迎😝餐廳位於大館旁,裝修好華麗,好似係俾人喺印度皇宮嘅感覺。難得可以享受高貴感覺同時又品嚐到地道印度菜 ~一坐低職員就送上前菜-印度炸薄餅 Papadam 配搭三個醬汁,好開胃✨⭐️ Buccer Maknani sauce chicken 招牌奶油咖哩雞⭐️ Keema Pav 咖喱燉菜、免治羊肉、鵪鶉蛋、炸薯脆條⭐️ Garlie Naan 香蒜饢餅食印度咖喱點少得Naan😛 咖喱加香蒜饢餅,真係最好嘅搭配!⭐️ Malaysian Inspired Clams 馬拉炒蜆 🌶️⭐️ Mango Lassi
Restaurant week 有折黎食 超受歡迎😝
配搭三個醬汁,好開胃✨

⭐️ Garlie Naan 香蒜饢餅
⭐️ Mango Lassi
2025-05-05 0 浏览
今日陪FD行大館,睇到哩間印度餐廳評價唔錯,咁試試。餐廳裝修以黃色為主,好宮廷風。Chutney’s Iced Tea,用多種果汁榨汁,再加入黑茶做底。飲落味道清爽果味好濃郁,味道層次又好豐富。Keema Pav,羊肉切碎同咖喱烹製,再搭配埋麵包同鵪鶉蛋一齊食用。羊肉食落唔膻,有濃郁嘅醬香味。麵包焗熱咗,入口香脆牛油味重。Tandoori Octopus,八爪魚慢煮再用炭炙烤,外層微微焦香,內裡軟嫩。醬汁偏酸辣,食落好惹味。搭配嘅沙律好特別,沙律清甜又帶有好香的芒果味。Chicken Tikka Masala,雞肉帶有濃郁炭香,肉質超級嫩滑,完全唔覺得柴。Masala醬汁咖喱味濃,同雞肉好夾。Garlic Naan, Naan即叫即制,送上來仲熱笠笠。食落香口有韌性,還帶有少少蒜香味。
2025-03-26
  • Chutney’s Iced Tea
2025-05-05 0 浏览
Chutney中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓經開中環,老友推介正宗印度菜,環境舒適,食材新鮮,果然冇介紹錯。😽餐前有胡椒脆餅,辣度適中,又香又脆,可以加薄荷醬、紅菜頭醬和芒果醬,好開胃!😋炭火烤八爪魚八爪魚口感鬆軟,鮮味十足,沙律配料有 番石榴、菠蘿、甜菜根、香菜和肯亞椰子,酸酸甜甜的醬汁好惹味,推薦!😻招牌奶油咖哩雞雞肉醃得入味,口感煙韌,肉汁豐富,慢煮蕃茄醬汁,加入奶油、忌廉和香料,香濃的醬汁鹹度適中,加埋薄餅一齊食,Perfect march!🤤黑松露芝士薄餅即叫即製,口感煙韌,份量十足, 面層佈滿了黑松露醬,內層放入香濃芝士,好味道!😍Gabbar Singh調酒師將威士忌、香艾酒、花香利口酒、 蘋果、苦橙和煙調和,酒體夠強,果香和花香味濃郁,So Chill。💖Chutney 環境舒適氣氛好,食材新鮮夠地道,咖哩薄餅 cocktail 正,侍應服務態度好,回頭率高。😎🤘🏻
Chutney

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

炭火烤八爪魚

招牌奶油咖哩雞

黑松露芝士薄餅

Gabbar Singh

2025-04-23
試食活動
平時好少食印度菜,今次黎呢間位於中環既印度餐廳試下,環境好靚係金碧輝煌既宮廷風,菜式都好精緻😚馬拉炒蜆呢個超好味😋蜆肉鮮嫩無沙,醬汁十分驚艷,辣椒和各種香料/香葉混合的味道惹味得黎唔會太辣炭火烤羊架羊架比起平時見開既更加厚肉,肉質非常軟嫩多汁招牌奶油咖哩大蝦奶油咖喱加入左番茄,成個醬汁香甜又creamy,而且十分開胃,配上香蒜Naans又多左蒜香好夾香蒜烤餅兩大塊油潤既Naans好邪惡🤣其實食落唔會好油外脆內軟既Naans和奶油咖喱係絕配呀,完全唔覺得膩Mango Lassi 印度西北部既一種傳統乳酪飲品有原味、芒果、玫瑰、鹽味我地保守d揀左芒果味😌係好濃厚既芒果乳酪味道都幾清新,和普遍重口味既印度菜式好夾

炭火烤羊架
羊架比起平時見開既更加厚肉,肉質非常軟嫩多汁

招牌奶油咖哩大蝦

香蒜烤餅
兩大塊油潤既Naans好邪惡🤣
其實食落唔會好油
外脆內軟既Naans和奶油咖喱係絕配呀,完全唔覺得膩

印度西北部既一種傳統乳酪飲品
有原味、芒果、玫瑰、鹽味
我地保守d揀左芒果味😌係好濃厚既芒果乳酪
味道都幾清新,和普遍重口味既印度菜式好夾
招牌奶油咖哩大蝦/香蒜烤餅
2025-04-27
午餐
招牌奶油咖哩大蝦/香蒜烤餅
  • Garlic Naan
2025-05-05 0 浏览
這家印度餐不僅環境很好食物也很好吃 他的Butter Chicken 鸡肉嫩滑,酱汁浓郁,带有微甜的番茄味和香料的层次感,很適合不太擅長吃辣的人。然后是牛肋骨咖喱牛肋骨炖得非常入味和軟嫩,咖喱酱汁香浓,配上Naan,简直是人间美味。 炭火烤黄花鱼也是一大亮点,鱼肉鲜嫩多汁,外皮烤得酥脆,搭配上特制的酱料,口感丰富。最后,别忘了点一份蒜 Garlic Naan,烤饼外皮酥脆,内里柔软,蒜香扑鼻,简直是每道菜的完美伴侣。