2024-04-17 704 浏览
Smoked Salmon Egg Benedict($118)煙三文魚水波蛋班尼迪🌟推介🌟Egg Benedict同其他Cafe唔同,用咗漢堡包代替英式鬆餅,漢堡包烘到外脆,滿滿嘅牛油香,可以蘸滿水波蛋🥚嘅流心蛋漿,加上煙三文魚同牛油果🥑呢個絕配,多重層次,無得輸👍🏻👍🏻**********Black Truffle & Mushroom Linguine($98)黑松露雜菌扁意粉🍝黑松露香濃嘅程度唔會蓋過醬汁,每條意粉都掛汁;雜菌有大大舊大啡菇,好正👍🏻**********Banana & Nutella Croffle with ice cream🧇($108)香蕉朱古力可頌窩夫🧇🌟推介🌟最近好興嘅扁踢踢可頌😆呢度嘅Version係整到窩夫咁嘅樣,配上焦糖醬同榛子醬🌰,唔會太甜加上一球朱古力雪糕🍦,有冰火感覺窩夫好大份,我同友人食到捧住個肚😆**********Black Sesame Latte($48)黑芝麻拿鐵🌟推介🌟揀咗杏仁奶,黑芝麻味濃郁,飲落有沙沙感覺,用料十足👍🏻杏仁奶較鮮奶難打起,拉花有啲似Rocket🙊**********Matcha Latte($45)抹茶拿
煙三文魚水波蛋班尼迪

黑松露雜菌扁意粉🍝

香蕉朱古力可頌窩夫🧇

最近好興嘅扁踢踢可頌😆
加上一球朱古力雪糕🍦,有冰火感覺
窩夫好大份,我同友人食到捧住個肚😆

**********

Black Sesame Latte($48)
黑芝麻拿鐵

🌟推介🌟
揀咗杏仁奶,黑芝麻味濃郁,飲落有沙沙感覺,用料十足👍🏻
杏仁奶較鮮奶難打起,拉花有啲似Rocket🙊
**********
Matcha Latte($45)
抹茶拿鐵🍵

拉花好cute cute,應該係Husky🐶
2024-04-14
下午茶
  • 焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕
  • Black Sesame Latte
  • Smoked Salmon Egg Benedict
2024-04-15 36 浏览
支持小店系列❤️❤️食完會再嚟encore嘅Cafe,西營盤Cafe,Cafe簡簡單單,走輕工業,又可以打卡嘅位置啦!簡簡單單牛油可頌窩夫croffle而家好興嘅牛角包窩夫,簡簡單單嗌咗個牛油croffle ,好香牛油味,窩夫夠鬆化,一上枱,啲香味已經飄埋嚟,冇得頂,可以再encore!匈牙利鵝肝熟成牛漢堡配無花果醬本來你諗住食吓甜,點知見到隔籬枱個漢堡幾正咁,唯有嗌返過嚟試吓!鵝肝好香,加埋啲無花果醬同埋香煎洋蔥即刻冇咁油膩,牛漢堡仲有肉汁,黑芝麻特飲拉花好靚呀,又係打卡影相嘅時候,黑芝麻又養顏,梗係要飲啦!
簡簡單單牛油可頌窩夫croffle

匈牙利鵝肝熟成牛漢堡配無花果醬

黑芝麻特飲

拉花好靚呀,又係打卡影相嘅時候,黑芝麻又養顏,梗係要飲啦!

• Black  Sesame  Latte
放假又可以開拓返我嘅食cafe癮😇嚟到週末繼續喺bucket list搜尋👀今次就揀咗呢間想試佢窩夫好耐嘅cafe🧇🧇Banana & Nutella Croffle ($108)為咗佢窩夫嚟,但原來係croffle😛一路等一路聞到好香🤤好期待😍結果真係好靚好豐富🤩 Croffle勁香脆,醬汁按自己喜好淋落去,醬汁比平時嘅稀,但反而朱古力榛子味更出,而且仲冇咁甜咁膩😋🧀Basque Cheesecake ($68)因為我哋嚟之前已經食咗晏🤭所以再揀多個cake🍰仲加個雪糕 (+$12)😆😆😆巴斯克蛋糕切件都幾大份,中間夠流心,表面又食得出微焦香,高質😙🖤Black sesame latte ($48)芝麻latte好特別😍個拉花好有心機好靚🥰 都幾好有得揀oat milk/ almond milk🥛飲落好香濃芝麻味😆好似飲緊芝麻糊,果然值得推介👍🏻🍍lol Jasmine Green tea ($53)最初以為係普通茉莉綠茶😛點知有好多生果🍊仲有淡淡果香🍍幾清新,配甜品啱哂🥰

Banana & Nutella Croffle

🧀Basque Cheesecake ($68)
因為我哋嚟之前已經食咗晏🤭所以再揀多個cake🍰
Basque Cheesecake

🖤Black sesame latte ($48)
Black sesame latte

🍍lol Jasmine Green tea ($53)
lol Jasmine Green tea
Basque Cheesecake
Black sesame latte
lol Jasmine Green tea
一大清早約個friend 食早餐😆今次去咗西營盤的呢間cafe,cafe開9am,好彩早入去,未到10點就好多人。佢早餐的menu都幾豐富,好多野揀😍全日早餐 $118超級欣賞佢的麵包,好難得食到咁正的麵包,麵包有大量亞麻籽同芝麻,所以食落好香好脆,呢款麵包好得我歡心。第二鍾意炒菇,勁香,好有蒜味,又夠哂juicy。蛋都幾滑,香腸好有香草味。薯餅都幾香脆,正常發揮。不過煙肉有少少鹹,還可以啦。士多啤梨可頌窩夫 $118士多啤梨窩夫的賣相好精緻,淋滿晒士多啤梨糖漿,睇落好吸引😍窩夫份量比想像中大份,而且都幾厚身,口感香脆,都好鬆化。雪糕的雲尼拿味好濃郁,士多啤梨同藍莓果肉好香甜,士多啤梨好好食😍可能怕食客覺得唔夠甜,仲有一小碗士多啤梨糖漿跟埋🤣黑芝麻杏仁奶特飲 +$48抹茶拿鐵(熱,杏仁奶) +$25黑芝麻latte的拉花係獅子🦁️so cute ☺️ 黑芝麻味道好香濃,都唔錯👍🏻抹茶latte的抹茶味道非常濃郁,但又唔會苦,非常好飲🥰Coffee by Zion (西環)西環西營盤第一街83號地下1號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

全日早餐 $118
第二鍾意炒菇,勁香,好有蒜味,又夠哂juicy。

士多啤梨可頌窩夫 $118
士多啤梨窩夫的賣相好精緻,淋滿晒士多啤梨糖漿,睇落好吸引😍
窩夫份量比想像中大份,而且都幾厚身,口感香脆,都好鬆化。

黑芝麻杏仁奶特飲 +$48
抹茶拿鐵(熱,杏仁奶) +$25
抹茶latte的抹茶味道非常濃郁,但又唔會苦,非常好飲🥰

Coffee by Zion (西環)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-04-11 12 浏览
假日最鍾意周圍去發掘唔同嘅coffee shop,最近試咗一間自己好鍾意嘅cafe,就係 位於 西營盤 站 B 出口 嘅 coffee by Zion. 呢度有outdoor同Indoor座位,帶埋寵物去可以坐outdoor,非常chill🤩 室內都幾舒服,舖頭裝潢加入植物嘅元素,配埋木系嘅枱凳,感覺好放鬆🥰 真係好適合嚟呢度Hea下🥰🌟 Cappuccino 餐廳係QR code自助落單,可以揀唔同嘅option. 例如揀全脂奶脫脂奶杏仁奶,又可以加多一個shot,幾Flexible😌 呢度嘅拉花都幾有創意👍 飲落質素非常唔錯👍🌟Hand drip coffee 知道呢度咖啡質素高,梗係要調返杯hand drip試真啲啦🤩 hand trip有幾款唔同嘅豆可以選擇,唔知自己鍾意乜都可以問專業嘅咖啡師,佢哋都好Nice 㗎🥰 我哋今次揀呢杯有白桃烏龍茶嘅味道,非常特別👍 用細杯飲味道會比較sharp,用大杯嘅話味道比較balance😎 我同朋友都非常滿意👍🌟士多啤梨可頌窩夫呢個一定係必食推介🤩 食第一啖我同朋友都覺得超級好味🥰 佢個牛角包窩夫非常鬆脆,份量又多😎 賣相都好靚😍 配上雲呢

🌟 Cappuccino

🌟Hand drip coffee

🌟士多啤梨可頌窩夫
呢個一定係必食推介🤩 食第一啖我同朋友都覺得超級好味🥰 佢個牛角包窩夫非常鬆脆,份量又多😎 賣相都好靚😍 配上雲呢拿雪糕,士多啤梨粒,同埋士多啤梨醬一齊食,幸福感爆燈🤩

去開港島蒲咖啡店嘅朋友😎 記得book mark呢一間啊,真心唔錯🥰
2024-04-07
$120 (早餐)
  • Croffle
想找個地方同朋友飲杯咖啡好好享受下週末☀️又來到這間位於西營盤第一街的咖啡店☕️餐廳裝修簡約可以看著街外坐得舒服🐶更是寵物友善餐廳可以坐戶外區域💯餐廳出名的牛角包窩夫甜品同手工咖啡都好值得一試✨煙三文魚班尼迪水波蛋 $128假日午餐有配餐湯及飲品性價比好高👍🏻忌廉煙肉洋蔥蘑菇湯有加入菇菌煙肉好濃稠 煙三文魚水波蛋班尼迪可以自選加配不同配料 另加了火腿及煙腩肉非常豐富亦煎得焦香🤤班尼迪以帶牛油香的漢堡包作底 有別於一般的英式鬆餅都不錯 切開水波蛋不但有流心效果🍳配上健康的煙三文魚和牛油果🥑再淋上蛋黃荷蘭醬味道更清新濃郁✨焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 $108牛角包窩夫烤得好香脆🧇一層一層帶濃郁牛油香氣 配上新鮮的焦糖香蕉🍌藍莓🫐同巧克力雪糕🍫再淋上榛子巧克力醬 味道配搭得好好 香香甜甜也不會很膩 巧克力控大愛💕✨拿鐵咖啡咖啡有拉花好吸睛打卡一流😍要了堅果味的咖啡豆 味道香醇帶堅果香氣不會帶酸味 牛奶味較濃口感順滑🥛亦有多款特色精品咖啡選擇👍🏻📍Coffee by Zion (西環)西環西營盤第一街83號地下1號鋪

✨煙三文魚班尼迪水波蛋 $128
煙三文魚班尼迪水波蛋

✨焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 $108

✨拿鐵咖啡
拿鐵咖啡

📍Coffee by Zion (西環)
西環西營盤第一街83號地下1號鋪
煙三文魚班尼迪水波蛋
拿鐵咖啡
西營盤 📌 Coffee by ZION西環西營盤第一街83號地下1號舖 上星期,閨蜜約我去西營盤 🎨 聚聚。西營盤地鐵站 B出口一出,對面就係【 Coffee by ZION 】真心方便。一到來見閨蜜已經私心點了 🥐 窩夫,幸好也分了一小份給我 😋🥐 牛油可頌窩夫 $68驟眼看平平無奇一份兩件 Croffle,嗅覺完全被牛油香味征服,一咬就感受到呢個牛角窩夫嘅香脆 & 鬆軟,配上牛油 🥞 Honey 🍯糖漿,味道鹹鹹 • 甜甜的,但完全冇違和感,真係一食難忘。🥗 蘋果烤雞肉沙律沙律 $98份量足、新鮮,加有 Nuts、雜莓 & 芝士碎都係加分位。最驚喜係個沙律汁,以橄欖油 Mixed 檸檬汁 & 自家製醬汁,別有一番清新風味。🍵 Matcha Latte $45淡淡的抹茶茶香,有回甘。Mm...個拉花,我就唔知係乜圖案 🤭.☕ Dirty $42閨蜜叫咗杯 Dirty。佢話 Espresso 的濃縮與冷牛奶的雙重口感,令佢精神為之一陣陣,哈哈~ 我就應該唔啱飲。💌 順道一提:【 ZION 】嘅咖啡系列係可因應客人口味、喜好,而挑選咖啡豆口味:Fruity/ Nutty , frui
西營盤 📌 Coffee by ZION

🥐 牛油可頌窩夫 $68
🥗 蘋果烤雞肉沙律沙律 $98
🍵 Matcha Latte $45
☕ Dirty $42

💌 順道一提:【 ZION 】嘅咖啡系列係可因應客人口味、喜好,而挑選咖啡豆口味:Fruity/ Nutty , fruity;奶類:Oat milk 或 Almond milk。
呢個令我念念不忘嘅牛油 🥐 窩夫,我今日偷偷地獨自回訪 🤭 原來,一個人都可以盡興 🎶🎵
仲嘆咗一杯芝麻latte $48,口感好好喔,滿滿芝麻粒粒,極到香濃

🔅 餐牌有不少意粉主食,仲有自家製甜品,太多選擇,實在太多嘢都想食嘞 😋 等我 ↝再次回訪 🩵
📍西營盤

2024-03-30
  • 牛油可頌窩夫
2024-04-04 23 浏览
啲嘢食大聲丟落張臺 依家啲後生服務真心差環境就不過不失 揀咗張室外位 對住條街都叫chill chill地 價格方面 港島區黎講個價位都ok 一杯牛奶加件蛋糕$80 不過下次唔會光顧 香港啲cafe服務話唔算好 但唔會感覺無禮貌 呢間係真係無禮貌
啲嘢食大聲丟落張臺 依家啲後生服務真心差
2024-04-02 36 浏览
連假超需要搵個心靈綠洲放鬆同沉澱心靈🧘🏻‍♀️當然要搵吓八婆好友講吓是非☺️今次就朋友去咗KongU附近一間咖啡店,超方便一出西營盤站就到!嗌完croffle之後發現蛋糕都好吸引,終於2條女飲咗2杯野加3個甜品🤪Carrot cake $48⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️蛋糕質感濕潤,唔係太甜🥕中間有cream cheese同合桃粒增加口感層次😋Tiramisu cake $48⭐️推薦⭐️口感濃郁滑順,超濃厚的咖啡但又唔會覺得苦👍🏻 中間嘅忌廉非常Creamy口感綿密好香蛋白味😍Strawberry w/ ice cream $108⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️上枱嘅時候已經聞到好香牛油味,其實應該話一開門入cafe已經聞到超級香🫨 以牛角酥為基調,製成窩夫🧇層次豐富,口感酥脆🤤超多士多啤梨🍓用嚟打卡都一流📸Homemade chai tea latte $45⭐️推薦⭐️平時有得轉唔要牛奶已經好開心,呢度竟然仲可以揀燕麥奶或者杏仁奶🥹好香濃肉桂味,而且竟然都有拉花,白兔仔超cute😆Flat White $40⭐️推薦⭐️獨角獸拉花超靚😱呢度咖啡豆可以選擇堅果味或者水果味單品豆🌰 今次就揀咗nutty,帶有堅果、可可香🫶🏼

Carrot cake $48
⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️

Tiramisu cake $48

Strawberry w/ ice cream $108
⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️

Homemade chai tea latte $45

Flat White $40
⭐️推薦⭐️
獨角獸拉花超靚😱呢度咖啡豆可以選擇堅果味或者水果味單品豆🌰 今次就揀咗nutty,帶有堅果、可可香🫶🏼Flat white口感好軟,espresso比例比Latte高,鮮奶及奶泡比Latte少,所以更加可以品嘗到咖啡味☕️

‼️叫set嘅話蛋糕配嘢飲可以減$8,如果配食品可以減$12‼️

Coffee by Zion

2024-03-30 54 浏览
週末以為人會多,一點多來到,不用等便可安排入座。今次因為可以揀set lunch,便試一試。蘑菇湯很濃,可以飲得出用左大量蘑菇製成,但略嫌唔夠熱,如果可以更熱會更加美味。主菜揀了牛油果熟成牛肉漢堡($159),另加薯條(加$16)。薯條剛到夠熱夠脆,漢堡唔知係咪太juicy,底下個包濕晒,有啲難切。整體食落⋯唔推薦。唔知道點形容,牛油果同牛肉唔太夾,最後我食咗半個就放棄。餐飲揀咗低卡凍美式(加$5)咖啡豆味道偏酸,但飲落都順口,可以一試。餐廳係用手機落單,其他服務人員都好nice,並無收加1服務費,埋單$180。睇食評話咖啡店嘅食物質素高質,所以黎試一試,但比我感覺只係咖啡可以接受,食物還是一般。
週末以為人會多,一點多來到,不用等便可安排入座。

今次因為可以揀set lunch,便試一試。

蘑菇湯

牛油果熟成牛肉漢堡+薯條

2024-03-29 53 浏览
Always on the lookout for nice cosy cafes for some coffee time ☕️ Hong Kong offers quite a lot of these friendly cafes, and here right opposite Sai Ying Pun MTR is another of my newly discovered cafe 🤗 I really like the vibes inside, really chillax and the deco inside is mostly wooden styled 🪵 This also is a pet friendly cafe which offer outdoor seatings as well 🐶 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙍𝙤𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝙎𝙚𝙖 𝙐𝙧𝙘𝙝𝙞𝙣 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 🍝 This is pretty special - first time trying linguine in sea urchin sauce and the

This is pretty special - first time trying linguine in sea urchin sauce and the taste is actually quite rich and yummy 🤤 Love the combo of salmon roe and crab meat 🦀
Salmon  Roe  and  Crab  Meat  Sea  Urchin  Sauce Linguine

𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙄𝙘𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 🧇
Definitely the highlight of the meal 🍨 You cannot miss out on the combo of croissant and waffle aka croffle 🤗 Would recommend sharing it among two people just so that you can share out the calories, but trust me those calories are super worth it🤭 The strawberries are super fresh and they also add some blueberries at the side 🍓
Strawberry  Croffle  with  Ice  Cream

𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ☕️
Look at the latte art! Super cute!! Highly recommend getting their coffee or latte and appreciate their latte art👍

𝘾𝙖𝙛𝙛𝙚 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 ☕️
Also had their iced caffe mocha, simple classic drink but definitely a good one 👍
Caffe  Latte
Caffe  Latte
  • Black Sesame Latte
呢間cafe 啲嘢食真心幾好食,唔似平時有啲cafe得個樣,但係味道普普通通,唔怪得之餐廳嘅人流都幾多~✎ 香蒜橄欖油扁意粉材料有菠菜、蘆筍、蒜同埋意粉。意粉爽口有咬牙,份量都幾多,整碟幾多蒜,蒜香味濃,再配搭橄欖油,健康之餘惹味非常,而菠菜同蘆筍嘅加入帶嚟清新感~✎ 牛油果美國熟成牛肉漢堡包材料有蕃茄、生菜、一片芝士、牛油果同牛扒。牛扒煎到外硬內腍,濃郁牛肉味,放入口香氣四溢~ 牛油果份量都幾多下,牛油果、生菜、蕃茄嘅配搭同樣都增添咗清新感,令到整體口感冇咁易膩;包皮好鬆軟。薯條整得幾脆,幾粗身,入口充滿薯仔味,食落亦唔會太淡,每條薯仔表面都灑左鹽,配埋蕃茄味濃郁嘅蕃茄醬,十份滋味!餐湯係bacon onion mushroom soup,香料味較重,菇幾爽口,整體偏creamy,好飲!✎ 薯餅 非常有薯仔味,外脆內腍~✎ 焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕材料有香蕉、藍莓、朱古力雪糕同埋窩夫。香蕉質感結實,唔係爛嗰種;藍莓口感新鮮;窩夫同樣外脆內軟,散發着香濃蛋香味,表面有糖霜同可可粉,而隔望都有啲焦糖醬同榛子醬可以點,份量適中令到整個窩夫甜而不膩;朱古力雪糕味道甜苦交疊,最正嘅係

✎ 香蒜橄欖油扁意粉

✎ 牛油果美國熟成牛肉漢堡包

✎ 薯餅
非常有薯仔味,外脆內腍~

✎ 焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕
材料有香蕉、藍莓、朱古力雪糕同埋窩夫。香蕉質感結實,唔係爛嗰種;藍莓口感新鮮;窩夫同樣外脆內軟,散發着香濃蛋香味,表面有糖霜同可可粉,而隔望都有啲焦糖醬同榛子醬可以點,份量適中令到整個窩夫甜而不膩;朱古力雪糕味道甜苦交疊,最正嘅係夠凍,放喺度一段時間都只係溶咗少少~整體份量好大,絕對可以食到好飽好滿足!

✎ Matcha Latte
拉花圖案難度都幾高,好多細節位,都拉得幾靚。味道方面,抹茶味相對較濃,再帶點淡淡latte味。

Matcha Latte
2024-03-24
$196.5 (午餐)
Matcha Latte
2024-03-24 422 浏览
Weekend就係想過同平日唔同嘅節奏,西環就係一個氣息好唔同嘅選擇呢間cafe方便到,一出西營盤B1出口就見到嚟Cafe當然要試佢地沖咖啡嘅功力,一杯Flat white都可以揀fruity定nutty嘅口味,nutty嘅烤烘味幾出最特別嘅係,佢地嘅拉花往往都好有心思,今次嘅八爪魚拉花好有假日風情,從來都未見過除咗一般口味嘅咖啡,仲有特調咖啡,呢杯酒釀菊花蜜糖latte,攪勻佢飲,菊花蜜香好突出,仲有啲酒釀菊花嚼吓,同咖啡又好夾漢堡平時係食牛漢堡,炸雞都唔係時常食,呢塊炸雞大塊到呢,充滿韓式辣醬,但又唔會濃到冇晒雞味keep到嫩口,仲有蘋果片做點綴食完主食,為咗襯返咖啡,一定要食甜品,窩夫使人快樂,呢份抹茶窩夫好大份,抹茶雪糕融落窩夫,加上紅豆再淋上極濃嘅抹茶,層次豐富得令人愉悅,仲有三色丸子食,勁開心

呢間cafe方便到,一出西營盤B1出口就見到

平白咖啡

大杯

酒釀菊花蜜糖拿鐵

炸雞漢堡

keep到嫩口,仲有蘋果片做點綴

抹茶紅豆可頌窩夫

2024-03-23
平白咖啡
大杯
酒釀菊花蜜糖拿鐵
炸雞漢堡
抹茶紅豆可頌窩夫
  • Flat  White
  • Deep  Fried  Chicken  Burger
💜Smoked Salmon Egg Benedict🍴 💰$118依個Egg Benedict 有另於其他classic嘅款式,佢係用左漢堡包做皮,而喺上面塗左層薄薄的牛油,令到成個Benedict 口感豐富左(#^.^#) 食每一啖都充滿住淡淡牛油香🧈 另外,除咗有主角流心水波蛋、三文魚,低層佢哋都有落到牛油果醬同蘆荀,食落落就唔會咁寡^ - ^💜Croffle with banana 🍌 & Nutella & ice cream🥄 💰$108依個croffle可以話係一個唔會輸嘅配搭😚由佢哋開始焗個croffle 嗰時,小編已經聞到超級香嘅烘焙味o(≧v≦)o 勁鐘意依啲烘焙香味(#^.^#)🩷幸福感upup💕Croffle切係上嚟脆脆地,再加上Nutella 醬、香蕉切片、藍莓粒一齊食,成個croffle 即刻增加咗甜度❣️加埋冰凍甜甜地嘅朱古力雪糕,嗰種冰凍嘅口感好正🤪💜Hot Cappuccino ☕️ 💰$40有靚靚拉花真係好加分🥹飲落去咖啡味唔會好重好苦,感覺上中規中矩🤣💜Iced Chocolate(Belgium)🍫 💰$50整體上朱古力🍫味道幾符合小編口味,但可能因

💜Hot Cappuccino ☕️ 💰$40

整體上朱古力🍫味道幾符合小編口味,但可能因為係冰溶嘅關係,所以朱古力味變得冇咁濃郁🥹
Smoked Salmon Egg Benedict
Cappuccino
Iced  Chocolate
Croffle with banana & Nutella & ice cream
Smoked Salmon Egg Benedict
Cappuccino
Iced  Chocolate
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈西環休閒cafe✨有心思的咖啡拉花週未來到西營盤第一街的Coffee by Zion吃Brunch,地理位置優越,一出地鐵站就到。當日天氣不錯決定坐室外chill下😙,街邊不會太多人與車,所以相對寧靜。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜牛油班戟 $124 (8/10)單售牛油班戟68元可以另加配料,自選左牛油果,煎蛋及炒雜菇。班戟淋上誘人的糖漿,入口香甜鬆軟同時帶有蛋香,個人食法會將食材配甜班戟享用,鹹甜交融真心好好食🤤。𐂐 ⠜炸雞漢堡配肉醬芝士薯條 $134 (8.5/10)大過手掌既炸雞塊,再加邪惡薯條,整個配搭都好有份量!雞排口感尚算柔軟,配上特製醬汁味道甜甜辣辣很惹味👍🏻。還加入了蘋果,酸甜的味道更添風味,另外薯條亦會令人上癮,啖啖都係肉醬😻。𐂐 ⠜黑芝麻特飲 $48 (8.3/10)好有心思的拉花,係帶眼鏡的獅子✨,可選豆奶或燕麥奶,推薦後者。黑芝麻味伴隨着麥香,入口幾濃郁,仲飲到芝麻粒粒,不錯喔。𐂐 ⠜拿鐵咖啡 $44 (8/10)入口啡味突出,帶堅果香,沒有被牛奶蓋過。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_ffodiary

西環休閒cafe✨有心思的咖啡拉花

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜牛油班戟 $124 (8/10)
班戟淋上誘人的糖漿,入口香甜鬆軟同時帶有蛋香,
個人食法會將食材配甜班戟享用,鹹甜交融真心好好食🤤。

𐂐 ⠜炸雞漢堡配肉醬芝士薯條 $134 (8.5/10)
大過手掌既炸雞塊,再加邪惡薯條,整個配搭都好有份量!
另外薯條亦會令人上癮,啖啖都係肉醬😻。

𐂐 ⠜黑芝麻特飲 $48 (8.3/10)
黑芝麻味伴隨着麥香,入口幾濃郁,仲飲到芝麻粒粒,不錯喔。

𐂐 ⠜拿鐵咖啡 $44 (8/10)
入口啡味突出,帶堅果香,沒有被牛奶蓋過。

Ig @cheri_ffodiary