2018-12-16 2717 浏览
如何做土耳其家常菜丶土耳其咖啡和他們不同特色文化。還介紹我們甚麼產品可以用來製作它們。非常多樂趣一天!這天是我們第一次美妙煮食體驗,大家當晚非常開心,他們的活動教學,一邊教我們如何製作一邊介紹,一起烹飪和朋友共進晚餐一個非常特別體驗,這也是我的第一次煮食體驗。老師也非常友善,老師經常在當地學習不同廚藝,教我們如何製作當地的家常菜。知道當地人喜歡每餐都會做沙律,真的好健康,愛吃蔬菜丶乳酪丶芝士丶乾果丶甜品丶土耳其茶丶咖啡丶烤雞丶羊肉和牛肉的家常菜。
土耳其家常菜
土耳其家常菜
  • 土耳其咖啡
  • 烤雞
  • 茄子薯仔配自製乳酪
2018-12-13 1281 浏览
一向我都好鍾意食特色嘢食,今晚就去學煮土耳其菜一入到鋪頭就好有中東風情氣氛,好有異國情懷陳列架上面仲有唔同嘅當地特色物品食物可以買雖然第一次學煮土耳其菜但真係一試難忘首先學煮土耳其咖啡,佢係熱沙上面煮,好得意.首先加熱左D沙,然後開始煮制,煮到咖啡油開始出黎,就差唔多得.全程導師會指導我地,好細心份量似飲espresso, 未飲先聞下佢嘅香味,唔太濃味,飲到甘中帶甜味,嗒落有細滑感,細意慢慢品嚐都帶來新鮮感,頗易入口之後開始學煮土耳其菜,之前無咩慨念,今日由老師全程講解再示範特別係呢一個伊斯坦堡烤雜菜薯仔配自製乳酪薯仔烤得香香脆脆 食落香烤味十足雜菜吸收晒精華,超級香口,乳酪味道清新好好食 至於土耳茸牛肉腸薄餅我都比一百分👍🏻薄餅配合特色調味既牛肉腸兩者一齊食 一脆一冧 口感一流有機牛扒菇配土耳其芝士都好好食,我地落左好多芝士,味道好香濃平時牛扒菇多數切細片食今次依個咁大舊 估唔到有幾好口感好爽口菇味吾算濃,配合芝士就相輔相成好夾味道比較清新,可以去除菇既油膩感,整體食落好新鮮老師教煮食時好細心,除左教做菜技巧,仲講解左好多土耳其既文化,旅遊,歷史,今次真係獲益良多
一向我都好鍾意食特色嘢食,今晚就去學煮土耳其菜

一入到鋪頭就好有中東風情氣氛,好有異國情懷
陳列架上面仲有唔同嘅當地特色物品食物可以買

雖然第一次學煮土耳其菜
但真係一試難忘

全程導師會指導我地,好細心

特別係呢一個伊斯坦堡烤雜菜薯仔配自製乳酪

薯仔烤得香香脆脆 食落香烤味十足
雜菜吸收晒精華,超級香口,乳酪味道清新好好食

至於土耳茸牛肉腸薄餅我都比一百分👍🏻

薄餅配合特色調味既牛肉腸
兩者一齊食 一脆一冧 口感一流

平時牛扒菇多數切細片食

今次依個咁大舊 估唔到有幾好口感好爽口

菇味吾算濃,配合芝士就相輔相成好夾

味道比較清新,可以去除菇既油膩感,整體食落好新鮮

今日朋友帶我黎依間神秘土耳其餐我極為期待因為有貓咪駐場呀餐廳位於女人街,上到1樓,好似住宅咁,果然係私房菜既格局 禁門鐘入去後,店主問我地怕唔怕貓,梗係大大聲話唔怕,而且好鍾意原來d 貓係哂籠 佢放左隻出黎招呼我地好 講番野食先, 有好幾個唔同價位,最平hkd 178位去到hkd600 位或者再多貴d 既款都有, 178係4 dishes但唔包野飲, 而200有5 dishes 同包黑茶,其他飲品要再加錢,以淺嚐為原則,叫200蚊既set 試下先~第一道沙律: d 粒粒好有口感而且2人份黎講算大,但調味有d 唔均,有幾塊好咸,影響整體感覺第二道:茄子+薯仔+青瓜+蕃茄仔茄子:煎香口幾好味唔算多油薯仔:重薯仔味,而且又係脆脆地青瓜,蕃茄仔:正常配上疑似乳酪醬,加d 茄汁 都幾特別第三道: 燒雞燒雞味道雖然唔算驚喜但都唔錯既,個好似乳酪醬就唔店啦, 試少少即刻唔想再點,唔知係咪同上面個款唔同第四道:肉腸pizza雖然肉腸隻色唔知點解好假,但食落係真腸仔味而個pizza皮薄薄地,脆脆地咁,都幾特別其實未上依道餸已經飽飽地,心諗第五道係咪甜品呢第五道:登登登登,魚黎ge上面係蜜桃(疑似罐頭,不
今日朋友帶我黎依間神秘土耳其餐
我極為期待
因為有貓咪駐場呀

餐廳位於女人街,上到1樓,好似住宅咁,果然係私房菜既格局
原來d 貓係哂籠 佢放左隻出黎招呼我地

第二道:茄子+薯仔+青瓜+蕃茄仔
茄子:煎香口幾好味唔算多油
薯仔:重薯仔味,而且又係脆脆地
青瓜,蕃茄仔:正常
配上疑似乳酪醬,加d 茄汁 都幾特別

第三道: 燒雞

第四道:肉腸pizza
雖然肉腸隻色唔知點解好假,但食落係真腸仔味
而個pizza皮薄薄地,脆脆地咁,都幾特別
其實未上依道餸已經飽飽地,心諗第五道係咪甜品

第五道:登登登登,魚黎ge

上面係蜜桃(疑似罐頭,不過可以確保甜)
加d 似千島既橙色沙律醬配煎脆左既魚塊,最底係蕃茄

嘩,出面真係未見過依d 菜色,食落幾清新,而且真係好飽

拿,個壺唔係裝飾,入面水黎架

黑茶,自己加糖,浸耐濃左無咁好飲,差d 想叫店主加d 熱水

同場加映主角:肥貓一隻

上去記得book 位(用whatsapp)
因為唔知無book會唔會無野食 haha

可以搵機會去多次

• 茄子薯仔配自製乳酪
  • 蜜桃魚塊
2018-10-08 941 浏览
香港地難得搵到一個又可以玩貓又有嘢食又任坐唔趕你走又好有特色嘅cafe 幾條友咁就 hea 咗成個星期六晏晝推薦土耳其熱沙煮古法咖啡 (凍飲都幾好飲)伊斯坦堡雞肉小麥飯
香港地
難得搵到一個
又可以玩貓
又有嘢食
又任坐唔趕你走
又好有特色嘅cafe
幾條友咁就 hea 咗成個星期六晏晝
推薦
土耳其熱沙煮古法咖啡 (凍飲都幾好飲)
伊斯坦堡雞肉小麥飯
2018-10-06
  • 土耳其咖啡
2018-03-06 2095 浏览
早幾年同男朋友一齊去過土耳其 一個神奇又特別既地方 !所以今次係俾佢留意到開左係旺角既呢一間土耳其CAFE 我己經覺得好開心!!記憶中係土耳其食過好多好味既野食 加上土耳其既咖啡味道好特別 所以超級期待呢一餐食得好開心  所以為左呢間餐廳決定第一次寫食評希望多D人可以留意到呢間好有心機既小店 !!呢度係要預先訂位, 而且要問清楚佢邊日休息 ! (因為佢地一星期會不定時地有一日休息 !)於是我地早一晚己經打左電話去, 店員都好快就whatsapp左好多相同資料比我地睇 又send 埋地圖所以當日都好順利甘搵到呢度 由於我地去得比較早,所以個陣未有其他人一入門口店員就好友善同我地打招呼~然後就問我地怕唔怕貓原來入面養左四隻貓 !!! 之後佢放左其中一隻叫sasa既貓出黎同我地玩好好好好好得意!佢好乖但又好攪笑甘一出黎就爬左上另一張枱上面訓覺哈哈哈如果鐘意貓既你黎呢度會好開心!!!好啦等我講反食物先!點餐前店員推介左土耳其咖啡同食燒雞  好似係午市好受歡迎既野食!!!!唔會錯過咖啡亦都想飲反個個味道既我地每人叫左一杯 一凍一熱 再叫埋店員講既燒雞呢間野叫COFFEE ON THE SAND
早幾年同男朋友一齊去過土耳其 一個神奇又特別既地方 !

由於我地去得比較早,所以個陣未有其他人
一入門口店員就好友善同我地打招呼~然後就問我地怕唔怕貓
好好好好好得意!
佢好乖但又好攪笑甘一出黎就爬左上另一張枱上面訓覺哈哈哈
如果鐘意貓既你黎呢度會好開心!!!

好啦等我講反食物先!
呢間野叫COFFEE ON THE SAND 因為佢地既土耳其咖啡就係係一盤熱沙上面煮既 !!
望住佢地甘樣整己經覺得好特別同好開心 (好似係土耳其既時候都無見過)
店員有提醒過我地呢度既咖啡係比較苦 不過因為口味既問題所以苦既咖啡我係好喜歡的

配埋土耳其咖啡既杯具 感覺真好!! 鐘意飲咖啡或者其實唔太鐘意飲咖啡既都不妨試下哈哈 極度推薦 !!!!!
至於佢叫既凍咖啡 其實係同我個杯一樣, 不過比一杯冰佢 等幾分鐘再自己倒咖啡落去
我地最後都覺得熱既係比較好飲!

至於燒雞, 唔識得詳細用字去形容! 總之就係 好 味 道!
特別係佢地燒雞下面既飯 多汁又有燒雞既香味~ 諗起又肚餓啦
雖然望落唔算好大份 但係如果一個人食的話 係會好滿足幸福同有飽肚感的

(我地由於兩個人SHARE一碟, 好快就..推薦大家不如一人點一款食物^^)

食飽之後同SASA玩左一陣 (佢終於醒la!!)
周圍影下相, 店入面擺左好多土耳其既POSTCARD, 相, 同咖啡杯具等等
仲有我覺得好靚既土耳其燈 !! 有得食飲玩睇超級滿足!
臨走既時候, 店長岩岩反黎, 應該係土耳其人!
佢好熱情甘同我地用中文打招呼, 仲叫我地唔好走住 話有禮物比我地
原來佢係想請我地食土耳其軟糖!!!!!

男朋友好鐘意食糖 所以佢好開心
一路行一路食 我地覺得仲好味過自己係土耳其買個D hahahahah 好開心!!

打到呢度laaaaaa! 呢篇食評雖然有D長 哈哈
但係簡單黎講 舒服 ! 店員好NICE ! 野食好味 ! 咖啡正! 貓貓好得意!!
呢一個係好開心既午餐
令我好掛住係土耳其既時候~
推薦大家都去試下!!
燒雞飯
2018-03-03
燒雞飯
2018-01-27 912 浏览
土耳其咖啡好有特色,甜茶好飲,餐具茶壺好靚!老闆好好人,仲俾左幾粒土耳其軟糖我地試,有nuts有d椰絲,幾特別!環境舒服!貓貓好得意!聚會好地方😀😀😀😀😀
呢間土耳其私房菜食左唔止一次,每次都有驚喜。老闆同老闆娘十分細心每次book枱都會問你有咩特別想食,有咩唔食同埋會以你budget去設計食物。老闆娘話呢款小食唔係成日有得食架,今晚好好彩有得食,佢係用提子葉包飯,配上檸檬汁,酸酸地好醒胃😋Beef Tantuni,配菜沙律好好味😋牛肉味濃每次必食既Mersin Chicken,土耳其燒雞,內有飯,正😋👍🏻👍🏻👍🏻又係必食既甜椒釀飯😁😁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻榛子橙味土耳其糖,老闆親自切土耳其咖啡

Beef Tantuni,配菜沙律好好味😋牛肉味濃

又係必食既甜椒釀飯😁😁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

榛子橙味土耳其糖,老闆親自切

2017-12-12
  • Mersin Chicken
  • 甜椒釀飯
2017-12-05 453 浏览
I had the Turkish coffee accidentally last year and suddenly missed the taste. Then I searched on internet and found this shop. The environment in this shop is cozy and like a home. You can sit very comfortable there. The staff members were nice. I chose a Turkish coffee without milk. The taste is really nice and you can feel the richness of the coffee. The coffee served in a Turkish style container which is amazing. I believe you won’t forget if you try one slip. At the end, the other staff mem

At the end, the other staff member served me another coffee with milk for free. They are really kind and generous. Thanks so much for the treat!
2017-11-07 471 浏览
純粹想試下土耳其口味, 冇預約就鐘上去, 結果冇乜人,直接入座。坐低好快有隻波斯貓好過快黎邀寵,不時系台上擺post, 可惜同朋友都唔系貓星人。。。點佐薄餅餃子。薄餅皮好薄,味道唔錯,直徑近尺,兩個人完全食得晒。炸餃子細細粒几特別下,一口一粒好啱食,兩個人食佐有廿几粒。中途老板返黎,整佐double 份量既土耳其咖啡俾朋友,我就點佐奶茶,味道同一般茶餐廳既好唔同。正猶豫要再點啲野食時,老板整佐個menu 冇既煎無花果攞過黎,好有特色,好好味,老板仲話啲無花果早兩日先從土耳其帶過黎,配埋餅皮包住食更好,結果真係,冇諗過無花果咁食法,可能呢啲先系道地土耳其特色,不過食到餐牌冇既野,都算驚喜。
炸餃子細細粒几特別下,一口一粒好啱食,兩個人食佐有廿几粒。
2017-11-07
  • 煎無花果
2017-08-05 319 浏览
炎熱的星期六下午,打算在旺角找間咖啡店休息一下實在不容易!走到女人街,無意中看到土耳其雪糕和咖啡的介紹,就「膽粗粗」走上1樓,去試試土耳其的味道!踏入這間咖啡廳,感覺似乎去了另一個世界。這個時間,人不多,有一隻小貓走來走去,也有一位懂得廣東話的外籍女士(猜是土耳其人)。餐廳播著悠揚的音樂,四周滿滿是土耳其的擺設。我們隨意找到座位,就叫了兩杯咖啡和一客土耳其雪糕。原來土耳其咖啡是可以用熱沙煮的,老闆更親自示範如何在熱沙上煮咖啡。我沒有加糖或奶,因為味道更好,苦中帶點回甘(其實沒有想像中的苦)。喝開咖啡的朋友,不妨可以一試原味的土耳其咖啡!此外,雪糕也不錯!老闆推介的Blue Angel,淡淡的薰衣草花香,再加上土耳其雪糕獨有的口感,倍感滋味!吃完,不像其他旺角的餐廳,會催促客人結帳,而可以讓客人慢慢坐著聊天休息,真的不錯!P.S. 貓貓好可愛!The cat is so cute!
炎熱的星期六下午,打算在旺角找間咖啡店休息一下實在不容易!

我們隨意找到座位,就叫了兩杯咖啡和一客土耳其雪糕。

喝開咖啡的朋友,不妨可以一試原味的土耳其咖啡!

2017-08-05
  • 土耳其雪糕  Blue  Angel  Favour
  • 東歐咖啡
2017-07-08 368 浏览
翻查資料才知道,原來土耳其菜為世界三大菜系之一 ,其獨特的家常小菜,充滿著中東特色。於香港品嚐到土耳其菜的餐廳並不多,那份獨特的異國風情味道依然不變 ,就像於土耳其人家裡作客跟朋友談天說地一樣。特色沙律顏色豐富而且開胃,酸酸甜甜又清新。眾多菜式中,土耳其烤雞配飯是必食的,肉質微薰香嫩滑。那個沙上哄熱咖啡壺,似乎是一個銅製的壺且附有一條長柄,方便「煮」咖啡時傳熱。很漂亮的像藝術品,而且擁有中東神秘面紗氣息。土耳其咖啡需要細心慢煮,跟即沖咖啡最大的分別,就是於每天營營役役的生活中,慢下來靜待沖煮土耳其咖啡的過程,讓身心充電再出發。而那個似乎是銅造的杯子套很靚。傳統的土耳其咖啡是不加甜的,如不習慣苦味就需要預先開聲了。L建議大家試試感受一下土耳其的傳統風味。不得不提就是餐廳的親善大使貓貓莎莎,他會主動親近你。胖嘟嘟的很可愛呢!

特色沙律顏色豐富而且開胃,酸酸甜甜又清新。

眾多菜式中,土耳其烤雞配飯是必食的,肉質微薰香嫩滑。

2017-06-29
  • 秘製招牌烤雞腿配飯
土耳其的美麗回憶@Coffee on the Sand 早二年到土耳其旅行後,深深愛上了土耳其菜,可惜是香港沒有什麼地方食到正宗的,尤其是九龍區,更加沒有幾間。土耳其菜土耳其菜系的主要部分肉類以牛、羊、雞為主。其特點在於香料和食物的原味,在家就是做不到這個味道 上星期朋友介紹下到了Coffee on the Sand食飯,就在女人街一角的樓上店,感覺就是到朋友屋企食飯啦 小店的裝潢很有中東風情,放滿土耳其風情的擺設, 座位不太多,上去食飯前必須訂位比較安心,朋友說晚上很多人來食飯呀!而我們因早去的關係,人不太多 有些東西可供客人買走,例如小香包,飾物擺設等,這支燈我也很喜歡 貓貓店員好可愛,任摸唔嬲,不過佢似乎有點累,不太想開工的樣子 食物款式很多, 可散點或者點餐 朋友和店員很熟,早已為我們安排好食物,要煩惱的就是點什麼飲料而已~ 我點了東歐玫瑰乳酪,看起來淡淡的沒有什麼特別,我想像中的玫瑰東東不是粉紅色的嗎~但愛玫瑰的朋友千萬別錯過,原來玫瑰和乳酪的配搭是如此合拍,每一口都滲住濃濃的玫瑰味,帶點乳酪酸甜,非常難忘 茄子薯仔配自製乳酪 是朋友點的東西,炸茄子和
土耳其的美麗回憶@Coffee on the Sand

小店的裝潢很有中東風情,放滿土耳其風情的擺設,

食物款式很多,

可散點或者點餐

東歐玫瑰乳酪

茄子薯仔配自製乳酪
是朋友點的東西,炸茄子和薯仔粒上面加了點乳酪,加上洋蔥和蕃茄,再混合了新鮮的香草,成為我們醒胃的前菜,我在土耳其也食過這一道整體食起來很新鮮清爽的感覺

店員推介的田園沙律,用上新鮮的菜蔬加入新鮮的香料和甜醋橄欖油,代替沙律醬汁,
,美味健康又簡單。

roasted tender chicken stuffed in mersin style
簡單來說就是土式燒雞啦,未食已經聞到香味,其色澤光亮度極好,非常好看,入面釀滿了飯粒,吸盡雞的精華,非常入味

鮮嫩的肉質,獨特的香味令人吮指回味,每口雞渗住濃濃的香料味道,有點似迷迭香的味道,燒過的雞皮下微焦,食起來脆脆的,但沒有多餘的脂肪

是店員給朋友的驚喜!名稱叫阿拉斯加狹鱈魚,好好看呀!

一大片的蜜桃夾住一大片的炸魚,蜜桃的酸甜中和了炸魚的油膩感,加了點特製醬汁,當然也是帶有濃濃的香草味,入面還有一片青瓜為整體多了份爽口的口感。既好看也很美味

土耳其PIZZA,不是平時食開的美式PIZZA,是薄批,食起來少了分美式PIZZA的膩,多了分香脆,而上面沒有似美式PIZZA放滿料,而是比較清淡,單純放蕃茄、水牛芝士和肉腸,食起來似意式PIZZA,熱辣辣的時候食最為滋味,脆卜卜,加上厚厚半溶化的芝士,不知不覺食完一件又一件

甜品我們點了土耳其開心果酥,店員還跟了一球雪糕,可惜的不是配煙煙韌的土耳其雪糕(但也食得出不是便宜的雪糕)那開心果酥味道極甜,香港人應該不太易接受,不過把它混合在雪糕食味道則變得非常合拍,我想這是店員的小小心思吧,這個可愛的小女人分身成店員和廚師,講得一口流利的廣東話,燒得一手好菜,非常友善,服務好得令我很難忘
题外话/补充资料: 店員是個可愛的小女人分身成店員和廚師,講得一口流利的廣東話,燒得一手好菜,非常友善,服務好得令我很難忘
東歐玫瑰乳酪
茄子薯仔配自製乳酪
幸好還是在旺角搬得不太遠繼上次來這間餐廳食已經是一年前這次再度光臨想找回那份土耳其的味道入到餐廳迎接我的不是餐廳店員而是肥頭得意的英短貓貓莎莎新舖比舊舖大了很多那時候還沒有正式的廚房,現在座位亦坐得寬敞了很多東歐田園沙律切絲的雜菜,還有番茄伴乳酪一齊食,口感清爽秘製招牌烤雞配飯,這個是餐廳的招牌,是必點的,烤雞以土耳其的烤法去煮外皮烤至甘香,肉質依然嫩滑茄子薯仔配自製乳酪炸香的茄子和薯仔片配上清爽的乳酪一齊食中和油膩感,作為餐前小食會是不錯的選擇既然食土耳其菜又怎能少了土耳其咖啡在沙上熱煮的咖啡添上少少糖、少少奶入口濃郁,裡邊的咖啡微粒口感幾特別的最後一客榴槤班戟軟滑的榴槤,芳香撲鼻,配上幼滑忌廉為這一餐土耳其晚餐畫上了一個圓滿的句號
幸好還是在旺角搬得不太遠
繼上次來這間餐廳食已經是一年前
這次再度光臨想找回那份土耳其的味道
入到餐廳迎接我的不是餐廳店員
而是肥頭得意的英短貓貓莎莎
新舖比舊舖大了很多
那時候還沒有正式的廚房,
現在座位亦坐得寬敞了很多

東歐田園沙律切絲的雜菜,
還有番茄伴乳酪一齊食,口感清爽
東歐田園沙律

秘製招牌烤雞配飯,這個是餐廳的招牌,
是必點的,烤雞以土耳其的烤法去煮
外皮烤至甘香,肉質依然嫩滑

炸香的茄子和薯仔片配上清爽的乳酪一齊食
中和油膩感,作為餐前小食會是不錯的選擇

既然食土耳其菜又怎能少了土耳其咖啡
在沙上熱煮的咖啡添上少少糖、少少奶
入口濃郁,裡邊的咖啡微粒口感幾特別的

最後一客榴槤班戟
軟滑的榴槤,芳香撲鼻,配上幼滑忌廉
為這一餐土耳其晚餐畫上了一個圓滿的句號
榴槤班戟
2017-06-13
榴槤班戟
2017-06-16 289 浏览
係旺角的女人街唐樓上,充滿住好多異國風情 但大家未上過去,又未必敢上去睇 今日我就帶大家上去睇下呢間咁有特色的土耳其餐廳~ 係樓下已經見到好多好有有特色的POSTER 同招牌~ 原來呢度仲係一間土耳其糖專門店黎~ 一開門就見到呢個咁得意既牌~ 下次情人節不妨諗諗佢,唔使下下送朱古力咁悶囉~ 餐廳係唐樓內,有D家居佈置既感覺 但睇得出店主都好有心,放左好多得意既佈置係度~ 就連椅櫈,都套上了好有異國色彩的花布~ 呢度,其實都幾文青FEEL~~ 唔似想像中既土耳其餐廳~ HAHA 咁土耳其的特色就點會有D既 好似呢D SIRMA 飲品啦~同埋咖啡杯,都係土耳其特產黎架~ 仲有好多貓貓陪你一齊食野架, 貓貓都係短毛貓黎,好得意~ 貓貓唔怕人,自由自在咁係餐廳度行黎行去,食野,瞓覺,好寫意的~ 你想同佢玩?無問題,不過要有愛護之心 佢食緊野,瞓緊就唔好搞佢啦~ 至於呢架咁有特色的車仔,其實做咩呢? 原來,佢係用黎煮土耳其咖啡架~ HAHA 將咖啡放係特制既土耳其咖啡壺度,放係預熱左既沙度不停咁轉 去片 成間餐廳都充斥住咖啡既香氣~ 朋友的東歐鮮奶玫瑰咖啡就係咁煮左出黎啦~ 但原
係旺角的女人街唐樓上,充滿住好多異國風情
但大家未上過去,又未必敢上去睇

今日我就帶大家上去睇下呢間咁有特色的土耳其餐廳~

係樓下已經見到好多好有有特色的POSTER 同招牌~
原來呢度仲係一間土耳其糖專門店黎~

一開門就見到呢個咁得意既牌~

下次情人節不妨諗諗佢,唔使下下送朱古力咁悶囉~

餐廳係唐樓內,有D家居佈置既感覺
但睇得出店主都好有心,放左好多得意既佈置係度~

就連椅櫈,都套上了好有異國色彩的花布~

咁土耳其的特色就點會有D既

仲有好多貓貓陪你一齊食野架, 貓貓都係短毛貓黎,好得意~
你想同佢玩?無問題,不過要有愛護之心
佢食緊野,瞓緊就唔好搞佢啦~

至於呢架咁有特色的車仔,其實做咩呢?

原來,佢係用黎煮土耳其咖啡架~ HAHA
將咖啡放係特制既土耳其咖啡壺度,放係預熱左既沙度不停咁轉

去片

成間餐廳都充斥住咖啡既香氣~

朋友的東歐鮮奶玫瑰咖啡就係咁煮左出黎啦~
但原來煮好既咖啡本身已經有甜味
仲有玫瑰的香味~玫瑰味好突出,配合埋咖啡既香氣,很特別
如果喜愛玫瑰味的朋友一定會瘋狂愛上

呢度既食物有散叫,但亦有SET~

我地對土耳其食物唔太熟
於是叫待應姐姐(佢識講廣東話的)幫我地點左幾個餸~

呢個應該係東歐田園沙律
主要有生菜、蕃茄、青瓜為主

開始以為黑色一粒粒係黑椒,原來唔係,係一D香草咁
不過味道唔太濃烈~
沙律本身有D酸酸檸檬汁係底,又有少少咸咸地咁~好清新開胃的一度前菜~

秘製招牌烤雞配飯

脾位同翼位都烤得好滑,係胸位有DD 嚡
雞皮很香口,而且雞仔細細,無咩膏,連皮食先正架~

飯同我地平時食開既米飯一樣的~
混有好多秘製汁,個汁好惹味,好送飯呀~

土耳其的餸,都會有跟呢個乳酪的,乳酪本身其實好淡味,唔是平時食開超市個種

東歐牛肉腸脆脆薄餅

呢個薄餅同我地平時食既都差唔多喎~
底係好薄的,邊很脆
只係上面的腸不是豬肉,改成了牛肉~(好似第一次食牛肉腸)
芝士味一樣很濃的~
不過記得要快食,個底因為薄底,會好快淋的~

再來呢個飯後甜品
土耳其開心果酥餅 加雪糕
那個土耳其的開心果酥餅真係很有特色
很甜的,就像含一口砂糖一樣
要混和著雪糕一起食呀~
(不過,我覺得土耳其的食物就係這樣呀)

因為囡囡的關係,我點了一個朱古力伯爵茶
叫了少冰

的確冰少得可憐~ 感覺很水汪汪的樣子
可以的話,還是喝咖啡比較正宗~

呢度仲有土耳其咖啡粉賣架
大家有興趣可以買D回家試下自己沖~

唔知店主有冇改食過D食物,我覺得土耳其的食物都好易接受
同平時食開既野都差唔多~
只係價錢都幾進取下,無想像中咁抵~
不過物離鄉貴嘛~

下次想試下新野,可以考慮下去呢間咁有特色的土耳其餐廳~
题外话/补充资料: 呢度會有人包場架,去之前記得打個電話問問呀
2017-06-11
  • 東歐鮮奶玫瑰咖啡
  • 東歐牛肉腸脆脆薄餅
2017-06-15 230 浏览
上星期好友說要帶我去試特色菜,原來是我平日較小機會吃的土耳其餐廳,店子於旺角女人街的樓上鋪,環境舒適亦夠方便就腳。 東歐鮮奶榛子咖啡,店家推介必試的土耳其咖啡,咖啡味好香濃,配棒子微甜恰到好處。 杯子超美的,充滿異國風情。 特色沙律,記得混合一起才吃,材料新鮮爽脆,有生菜、蕃茄、青瓜及乳酪等,配上酸酸的醬汁特別開胃。 秘製招牌烤雞配飯,烤雞肉非常嫩滑,帶淡淡香料味口感很好,下面鋪滿炒飯, 吸滿烤雞香,超惹味。 茄子薯仔配自製乳酪,茄子及薯仔炸得香口,配上酸酸的茄汁及乳酪,很醒胃而且味道夠獨特。 土耳其開心果酥餅,第一次試土耳其甜品,有點太甜了,所以我只吃了旁邊雲呢拿雪糕。 很特別的一餐,開心;)

杯子超美的,充滿異國風情。

很特別的一餐,開心;)
2017-06-04
  • 秘製招牌烤雞配飯