2022-11-15 153 浏览
之前去過coffeelin西營盤分店坐得好舒服,今次就去左另一間分店,環境仲闊絡舒服😍 呢間分店有埋意粉食,好高質!✨Truffle Mushroom($128)✨Duck Ragu($128)✨Parmesan Truffle Fries($63)✨HV Tiramisu($68)✨Pour Over($68)✨Dirty($40)首先介紹左呢兩款意粉先😍 有松露蘑菇意粉,係一粒粒薯仔波嘅意粉,好煙韌有咬口超鍾意!另外松露野菌都炒得好香🤤另一款鴨肉長通粉,肉醬味道超濃郁,而且通粉都幾有咬口。薯條都好值得試😍 大大碗幼薯條上面舖滿巴馬臣芝士碎,加上呢個松露醬同脆薯條,超滿足!食到好飽朋友仲話想叫多個甜品,揀左Tiramisu,會配少少藍莓醬酸酸甜甜,入面cream就好滑,而且咖啡味同酒味夾得恰到好處~今次我哋叫咗dirty同Pour over🫶🏻 係Columbia既豆,飲落有Citrus, cane sugar既味道~After taste就係茶既甘香,幾特別,推介!❤

✨Truffle Mushroom($128)
✨Duck Ragu($128)
✨Parmesan Truffle Fries($63)
✨HV Tiramisu($68)
✨Pour Over($68)
✨Dirty($40)

這家在跑馬地小店真的令人眼前一亮!外形顏色/設計都令你很想進入窺探究竟店內燈光柔和浪漫氛圍滿滿,店內店外都很適合打卡呢不要以為這只是一家咖啡店,裡面還設有吧台,有bartender為你調製特色cocktail/mocktail🍸晚上不供應咖啡,就來happy hour吧!食物menu簡約,想吃甚麼一目了然🍝Truffle Mushroom 菇片加上松露,蒜香,吃起來超香的,而且煮得剛好,口感飽滿又juicy!小小的馬鈴薯糰比我平日吃過的較細少,外面乾身,煮得香口,吃起來口感還是QQ的,令人吃過不停🍝Duck Ragu鴨肉通粉煮得較為濕潤,蕃茄香的汁醬,酸酸甜甜,每顆通粉都沾有鴨肉汁醬,口感煮得彈牙適中!🥤由於不喝酒,又想喝有氣飲品,點了 YuZu Soda, 淡淡柚香,很清新的飲品!🍹朋友點的Cocktail- Shiso Fizz粉紅色的外觀看似溫柔,喝下去是多麼的清新又衝擊😂 店裡還有其他吸引的小食,輕食及甜品供應,下次要再來chill一下呢!而且價錢來說,在跑馬地地區是還可以的!
這家在跑馬地小店真的令人眼前一亮!
外形顏色/設計都令你很想進入窺探究竟
店內燈光柔和浪漫氛圍滿滿,店內店外都很適合打卡呢
晚上不供應咖啡,就來happy hour吧!
食物menu簡約,想吃甚麼一目了然

🍝Truffle Mushroom

🍝Duck Ragu

🍹朋友點的Cocktail- Shiso Fizz
粉紅色的外觀看似溫柔,喝下去是多麼的清新又衝擊😂

而且價錢來說,在跑馬地地區是還可以的!
2022-11-02 66 浏览
A day in Happy Valley好喜歡這裡 要不是那麼遠 我會經常來🥹這家 @coffeelin_hk 除了咖啡還有酒🥂裝潢太美了。❤️Parmesan truffle friesHighly recommend for fries loverTruffle taste沒有太重,平日不愛truffle味的我也喜歡。Croissant plus非常鬆化的牛角包🥐super yum yum!!!We need some dessert for sureLemon cake很有驚喜,樣子好像很乾🤭其實蛋糕軟綿綿很好吃的。Hendricks super tonic
A day in Happy Valley
好喜歡這裡 要不是那麼遠 我會經常來🥹
這家 @coffeelin_hk 除了咖啡還有酒🥂
裝潢太美了。❤️

Parmesan truffle fries

Croissant plus
非常鬆化的牛角包🥐super yum yum!!!

We need some dessert for sure
Lemon cake很有驚喜,樣子好像很乾🤭
其實蛋糕軟綿綿很好吃的。

Hendricks super tonic
2022-11-02 68 浏览
鋪頭有兩層,地下層數座位唔多,可以同三五知己靜靜地咁傾計☺️ 裏面既裝修都有少少懷舊氣派Avocado Egg Crostini牛油果、滑蛋、加上酵母面包係好好嘅配搭,味道唔錯☺️HV MEATBALLS豬牛既meatballs配上濃濃既蕃茄醬非常入味,面仲有啲芝士做點綴😋😋 肉質都食到粒粒肉醉,唔會壓得太實!DUCK RAGU紅酒味鴨肉長通粉非常易入口,每一啖都好滿足😆HV TiramisuTiramisu超級好食😋,味好濃,仲有一層層鬆軟既蛋糕🍰☺️

Avocado Egg Crostini
牛油果、滑蛋、加上酵母面包係好好嘅配搭,味道唔錯☺️

HV MEATBALLS

DUCK RAGU
紅酒味鴨肉長通粉非常易入口,每一啖都好滿足😆

HV Tiramisu
今日同朋友嚟到跑馬地高尚地段嘅Cafe☕️如果同另一半黎都應該幾浪漫,因為氣氛好好枱面只係有一盞小燈好驚喜嘅係竟然會有Bartender😍😍我叫咗Aperol Spritz,係有氣嘅果味酒,好香都好易入口。🥪RIVA SANDWICH,好香嘅芝士味,同埋個麵包好香小麥味😗 而且烘得好脆口感倍增😙TRUFFLE MUSHROOM🧆 一上台就聞到好香黑松露味,啲菇下面係一粒粒好似小薯仔咁樣🤪 咬落去好煙韌,喺出邊未試過食呢一種~ 真係可以一試😝😝Menu

今日同朋友嚟到跑馬地高尚地段嘅Cafe☕️
如果同另一半黎都應該幾浪漫,因為氣氛好好枱面只係有一盞小燈

好驚喜嘅係竟然會有Bartender😍😍

Menu
2022-10-25 75 浏览
跑馬地chill corner👻Mojito (Mocktail) - $78哩間餐廳係pet-friendly,一入門口就見到有隻poodle坐係凳上面,超可愛!我哋用餐期間見到有大狗細狗主人都同朋友入黎飲返杯chit chat 下,加上環境燈光偏暖色調,所以成個感覺都好warm好舒服。等緊野食既時候仲可以欣賞下佢地既bartender調酒添 。不過咁岩當晚有揸車,唔適合飲酒,所以叫佢改咗杯mojito做mocktail,好清新好飲。 青檸同薄荷味唔重Avocado Egg Crostini $78一上菜就聞到蛋香,加埋下面軟滑嘅牛油果醬同脆身得黎帶少少煙韌既麵包,食落非常香口creamy。味道口感同賣相都一流,成個配搭都好清新健康 ,食完完全唔會覺得漏。Parmesan Truffle Fries $63薯條本身無點調味,主要都係食黑松露醬既鹹香。 薯條屬於幼薯,薯仔味道好香,脆得黎食到薯仔既口感,放耐左仍然保持到香脆。由於我對面果位唔食芝士,但我又係Parmigiano Reggiano狂熱fans,所以我叫佢地上菜芝士另上。..最後竟然黎左一大碗芝士,薯條點完醬再點芝士,一個字

跑馬地chill corner👻

Mojito (Mocktail) - $78

Avocado Egg Crostini $78

Parmesan Truffle Fries $63

..最後竟然黎左一大碗芝士,薯條點完醬再點芝士,一個字 爽!

個人覺得如果落少少鹽吊味會更perfect!

Truffle Mushroom $128

Gnocchi 軟糯得黎煎到少脆身 配埋蒜香黑松露油簡直係巔峰組合 一啖接住一啖無停過
Mushroom 有幾種,每款都非常Juicy亦食得出濃郁既菇味。

下次黎都會再叫,同時希望菇既份量可以多少少。

HV Tiramisu $68

一直對Tiramisu 都情有獨鍾,所以甜品一定要試埋!呢個Tiramisu 口感輕身,整體好滑同重咖啡味,雖然酒味唔重,但呢個Tiramisu 嘅賣點係topping 加左藍莓醬,提升左個甜度,令口感比一般食嘅Tiramisu 更豐富。
2022-10-22 39 浏览
跑馬地除左馬場,原來都有唔少美食,本身係做完野飲杯野休息下,去到「Coffeelin 」肚餓就食埋飯。Coffeelin 裝修風格都好英國🇬🇧風,餐廳入面用牆身用綠寶石色牆磚再鎢絲燈膽,成個格調好舒服柔和!同埋係pet friendly coffee,可以帶狗狗🐶入去坐。今晚叫左「HV Meatballs」有濃濃嘅番茄🍅汁,肉丸一份3粒仲要好大粒。仲有叫左「Duck Raghu」,鴨肉配長通粉,手撕鴨肉再配香濃番茄汁🥫撈埋長通粉,口感味道一洗,鴨肉份量多,食極都仲有。飲埋杯Cocktail 「The Hero」,再加埋餐廳環境,成件事好chill!最後叫左件「HV Tiramisu」,份量有手掌🖐️咁大仲要勁厚。今次總評分係有成4分,份量大,環境好chill 坐到唔想走

今次總評分係有成4分,份量大,環境好chill 坐到唔想走
2022-10-20
  • Duck Ragu
  • HV Tiramisu
  • HV Meatballs
2022-10-22 42 浏览
裝修幾靚好有工業風👍🏻 用大落地玻璃,我好鍾意呢種style估唔到呢間小店仲有Bartender😳 每個人都要order飲品,八點前仲有買一送一優惠🥃,好抵🍸我叫左Prosecco $78係一種起泡葡萄酒,口感唔錯,易入口🥂🥙前菜我揀咗BURRATA PROSCIUTTO SALAD $118有火箭菜、忌廉芝士、蕃茄、Parma Ham蔬菜全部好新鮮,配上黑醋真係好開胃🥗🥪GALLIA TOASTIE $55多士烘到有坑,好鬆脆,夾住火腿芝士同埋蕃茄,趁熱食真係好好正🤪

估唔到呢間小店仲有Bartender😳

每個人都要order飲品,八點前仲有買一送一優惠🥃,好抵

🍸我叫左Prosecco $78

係一種起泡葡萄酒,口感唔錯,易入口🥂

有火箭菜、忌廉芝士、蕃茄、Parma Ham

蔬菜全部好新鮮,配上黑醋真係好開胃🥗

🥪GALLIA TOASTIE $55

2022-10-21 39 浏览
今日放工之後有點累 所以朋友車左我去一間cafe enjoy 下~ 傾下計聚舊😉 我地今日去左跑馬地既coffeelin HV 我地見到佢有酒可以買一送一😋 咁我地當然每日叫一杯 ~ 我叫左一杯Aperol Spritz 朋友就點左一杯 Americano cocktail 🍹 利口酒味好濃🫡鍾意利口酒既朋友一定要點aperol spritz😝特別想讚下佢地既特色餐廳有bartender 大家可以off-menu 將cocktail調較成mocktail😌我地點左唔同既野食試吓☺️ 佢地既黑松露薯條既份量係超級超級多, 多到個碗都放唔哂😜🤪 係幼身果種既薯條🍟 炸得剛剛好😋 之後仲點左一份meatballs ~ 一份有3 粒大肉丸,配上酸酸既蕃茄汁, 真係perfect match😎 但要講到最愛既就係佢地既truffle mushroom 🍄 超好食~ 上面係蘑菇下面係小薯仔🥔 我地仲叫左一份coffeelin 的signature ~ HV Crostini 好好食~ 配返剛剛既汁真係好正好chill 星期五既晚上同朋友每人食小小野 飲下酒 傾下計☺️ Coffeelin 係一個唔錯既

星期五既晚上同朋友每人食小小野 飲下酒 傾下計☺️ Coffeelin 係一個唔錯既選擇
2022-10-20 32 浏览
今日同fd去跑馬地,就黎左呢間店嘆個lunch。呢到係間嘆咖啡嘅店,食物選擇雖然唔多,但每樣都好好食。首先就叫左Avocado Egg Crostini, 牛油果加蛋味道好夾,口味清爽。然後叫左HV Meatballs,呢個十分推薦,好多肉汁,肉質肉味都好夠。再叫左兩個意粉,分別係Nduja and Rapini同埋Duck Ragu。第一個意粉就係辣嘅,口味濃郁,而家味道好特別,十分惹味。而第2款意粉就係鴨肉意粉,鴨肉份量都好多,配埋意粉醬汁都好夾幾好味。最後就叫左兩個甜品,一個檸檬撻同埋tiramisu。兩個味道都唔會話超甜,入口好軟滑,推薦大家試下!

第一個意粉就係辣嘅,口味濃郁,而家味道好特別,十分惹味。

2022-10-19 35 浏览
之前有去過Coffeelin喺西營盤高街嘅舖頭,試過panini同咖啡,感覺都唔錯。今晚嚟到佢哋喺跑馬地嘅舖頭,本身都有少少期待。Boulevardier (rye whiskey, sweet vermouth and Campari)原來佢哋除咗有咖啡之外,亦有Bartender駐場。叫左杯Boulevardier,佢就好似係Negroni嘅表親,只係由gin轉成whiskey。Parmesan Truffle Fries (truffle aioli, parmigiano reggiano)薯條份量都幾足,配上Parmesan芝士絲,再點埋truffle醬,唔錯。Duck Ragu (pacherri pasta, confit duck, red wine sauce)一上擡已經聞到好香嘅鴨肉味,長通粉咬落夠哂彈牙,配上紅酒醬汁同蕃茄都幾醒胃。HV Meatballs (pork and beef, tomato sugo)肉丸由豬肉同牛肉混合而成,咬落都幾鬆軟,內裏亦有肉汁。Basque Burnt Cheesecake巴斯克焦香芝士蛋糕味道濃郁,如果可以再燒焦啲就perf

肉丸由豬肉同牛肉混合而成,咬落都幾鬆軟,內裏亦有肉汁。

Basque Burnt Cheesecake
巴斯克焦香芝士蛋糕味道濃郁,如果可以再燒焦啲就perfect啦。
HV Tiramisu (blueberry compote)
個tiramisu都幾濕潤,配上甜甜酸酸嘅藍莓醬,我都幾鍾意依個配搭。

整體嚟講,依度嘅食物都令我幾滿意,環境亦幾有情調,值得再次幫襯。
2022-10-19
2022-10-19 33 浏览
連續2天3號風球,並未有影響放假心情。今天去的coffee shop 有幾間分店,去的是位於跑馬地的分店,以綠色為主調,樓底很高,給人很舒服的感覺,亦可以打卡,chill 一chill。Matcha latte 🍵拉花好有心思,很creamy ,有淡淡抹茶香。Longan Buckwheat 🫖有龍眼的清香,亦有麥茶香,味道芳香。Tridente Toastie 🥯多士烘得香脆,夾住茄子、芝士、火腿和香蒜醬,味道濃郁,芝士拉絲。Meatballs 🍡肉丸有三大粒,爽彈香口,滿滿的蕃茄醬和芝士令味道提升。Tiramisu 🍮平時吃的tiramisu 都沒有加醬,這間店鋪卻加了藍莓🫐醬,但沒有違和感,味道很夾。Tiramisu 甜度適中,creamy 得來有少少酒香。Basque burnt cheesecake 🍰散發著淡淡芝士味,上面焦香,口感濕潤軟滑,香濃綿密。

Matcha latte 🍵
拉花好有心思,很creamy ,有淡淡抹茶香。

Longan Buckwheat 🫖
有龍眼的清香,亦有麥茶香,味道芳香。

Tridente Toastie 🥯

Meatballs 🍡
肉丸有三大粒,爽彈香口,滿滿的蕃茄醬和芝士令味道提升。

Tiramisu 🍮

Basque burnt cheesecake 🍰
散發著淡淡芝士味,上面焦香,口感濕潤軟滑,香濃綿密。
2022-10-19 14 浏览
店子是在一個寧靜的地方,以自家調製的酒作主調,達到輕鬆的感覺。青綠色之外觀~時髦摩登之室內裝潢,帶來濃厚歐式風情。古典時髦兼具的意式風情,值得打卡。店內設計是復古意式風格,設外吃之地方,猶如置身意大利呢!打卡一流!牛油果玉子酸包保留了牛油果特⾊,額外也添加⼀份厚實且鬆軟的⼝感,棒。TRIDENT TOASTIE多士有滿滿芝士香,拉出芝士香味~芝士多到很棒,有美國色彩之菜式,在英國和美國的料理中之吸引食品~對芝士多士這個感覺很好~帕爾瑪火腿的肉香也啖啖甜品也有多樣選擇,試試邪惡巴斯克芝士旦糕。發源地據聞是西班牙城市,餐廳用傳統的做法~有用經典的芝士旦糕配料,份量很大,來到這店,又怎能不吃經典又搶手的巴斯克芝士旦糕~有供應很多不同旦糕~這時間來點一份多士,一杯飲品,跟朋友在舒服的店子,聊聊天~店員服務很好,食物有傳統之感覺,多款意式三文治。份量來說非常足料,品嚐風乾帕爾瑪火腿,不錯喔

牛油果玉子酸包
保留了牛油果特⾊,額外也添加⼀份厚實且鬆軟的⼝感,棒。

TRIDENT TOASTIE

有供應很多不同旦糕~

2022-10-18 47 浏览
放工黎coffeelin relax下,之前去過西環既coffeelin食cake質素唔錯今次就黎跑馬地分店食dinner依間餐廳日頭係cafe夜晚就變身酒吧有bartender係度調酒依度仲有off-menu可以根據客人需求將cocktail調較成mocktail添!Antipasti $98叫左個頭盤開開胃口先,一set有齊意大利風乾火腿、塞滿芝士既甜椒、橄欖,火腿咸香美味!Nduja and Rapini $128帶點辣度,用茴香辣肉腸整成肉醬mix埋strozzapreti pasta,辣得黎好惹味,上面加上兩條烤過既油菜花!Truffle Mushroom $128好得意,第一次食由薯仔同麵粉揉成既一粒粒小糰子,好似小饅頭咁,食落軟熟又香口,加入左不同既菇類作調味,仲有garlic Truffle sauce,令成個dish味道提升!HV Tiramisu $68好soft又滑既tiramisu,帶有咖啡香同酒香味,仲加入左藍莓醬,酸酸地甜甜地,好match!Negroni $78用Gin, Campari, sweet vermouth調成既酒,好易入口,甜甜地帶有少少酒香

今次就黎跑馬地分店食dinner

依間餐廳日頭係cafe夜晚就變身酒吧

bartender係度調酒

Antipasti $98

Nduja and Rapini $128

Truffle Mushroom $128

HV Tiramisu $68

Negroni $78

用Gin, Campari, sweet vermouth調成既酒,好易入口,甜甜地帶有少少酒香,好滑!
2022-10-07
  • HV Tiramisu
2022-10-14 1310 浏览
跑馬地慢活小店發現!因著工作關係,十多年前跑馬地曾是為食肥仔常來的小區,但數數手指已有多年沒有深入了解這個後花園,早前來到逛一下發覺已是另有一番新景象,偶爾在後街處發現一間門面鮮亮的Cafe,十分Eye Catching,遂決定入內一試。小店以美式Vintage風格為主調,倘大的吧枱放滿了咖啡和特色酒品,原來除了咖啡之外還有酒類Cocktail供應。高高的樓底蠻有空間感,在內用餐氣氛典雅悠閒,眼見座無虛席客如輪轉,滿有期待。 隱身於後街之內,樓底高富空間感,座位舒適寬闊,是漫活Chill下的好地方。 除了咖啡之外,還有Mocktail 和Cocktail供應,當然亦少不了前菜主食和甜品,而且定價合理,飲品和食品質素均不俗,雖然座位不算太多,有機會要等一會兒,但也算是值得一試的小🥓 Anti Pasti $98意大利火腿、橄欖漬、芝士釀辣椒伴多士,款式多樣的意式冷盆小食,火腿鹹鮮橄欖甘香,釀辣椒加入了忌廉芝士,入口奶香滿滿,佐上多士的鬆脆更添香口。 🥖HV Crostini $83烘得香脆的多士上搽上了海量的流心水牛芝士和風乾番茄蓉,再放上鹹鮮傳統白鯷魚,入口鹹中帶酸,鮮香豐盈,層次多變

Anti Pasti

🥓 Anti Pasti $98

🥖HV Crostini $83
烘得香脆的多士上搽上了海量的流心水牛芝士和風乾番茄蓉,再放上鹹鮮傳統白鯷魚,入口鹹中帶酸,鮮香豐盈,層次多變。

Truffle Mushroom

🥘Truffle Mushroom $128
Gnocchi意式馬鈴薯丸子拌上大啡菇和蘑菇片,配上蒜香松露醬汁,粉軟QQ的,滲著淡淡菌香和松露幽香,簡單直接的濃香味美,著實不俗。

🍰HV Tiramisu
提拉米蘇軟滑濕潤滿有咖啡酒香,不會太濃郁;加上面層放上了甜酸的藍莓醬,口感味道豐富多樣,不太甜適合港人口味。

Americano / Season Special

☕️ Americano 美式咖啡(熱) $32
咖啡熱烘烘的甘苦不酸,咖啡香突出,順滑濃香,醒神之選。

🍹Season Special
店員推介的是日新品,以五花茶加上鹹檸檬和其他配料調成的特飲,微微鹹酸,冰爽醒胃,生津解渴。

2022-08-29
Anti Pasti