2018-12-17 266 浏览
又到星期日, 元朗例必搵唔到車位, 慣常地會去粉嶺搵食。今日又嚟到 cookhouse, 見到有新 Menu, 當然試下。今日試左個牛油咖喱燒春雞, 仲有之前已經食過既漢堡。 餐湯係素菜湯, 足料夠味, Cookhouse 我最欣賞既地方, 係佢連 d 唔重要既細節都做好比心機做, 佢既餐湯, 主菜既配菜都係用心制作。主菜係牛油咖哩燒春雞, 個咖哩係印度風味 (小弟係咖哩痴, 重慶大廈我留低好多腳毛), 味道幾夠濃郁但又唔會太辣, 配白飯係絕配。反而跟嚟既一塊蝦餅就唔係太 match。如果跟半塊 nan 就會正好多。春雞都夠嫩。配菜都有三四種。呢個 set 我會比 80 分。漢堡係即叫即煎, 5 成熟係啱啱好。配菜係包括紅菜頭同黑醋汁既沙律, 絕對係有誠意制作。炸薯條都做得好好。讚。呢個 set 係好足份量, 一個大男人都可能食唔曬。不過因為漢堡已經食過幾次, 所以無影相。個漢堡我會比 85 分。Cookhouse 其中一樣需要改善既, 係個餐飲如果可以補錢飲 expresso 或者其他意式咖啡我會好願意比。

2018-12-16
  • 漢堡
2018-11-12 305 浏览
早幾天跟朋友吃完午餐後,到深水址逛了一會,然後再到粉嶺探朋友和她的小寶貝。平時真的很少會來粉嶺,離家真的太遠,但我們真的好久沒見了。到了她家的時候已經快要五點了,大家聊了一會,到七點多她就帶我們去附近的餐廳吃晚飯。到了餐廳,門外的大鐘很觸目。這天我們不用等位😌坐下後看到牆上掛了很多餐牌,還有幾雙球鞋,挺特別的。我們點了幾個菜,加$30升級到套餐,包沙律/餐湯及餐飲一杯。《沙律》蔬菜爽甜,但味道酸了一點。《南瓜忌廉湯》南瓜味香濃,口感幼滑好creamy。《香趣薯條伴黑松露醬》薯條切成粗片,我比較喜歡條狀,都香脆的,但黑松露味如果可以再濃一點會更好味。《鮮橙BBQ慢煮燒雞》燒雞賣相都幾吸引,有清新的橙香味,肉質都算滑,表面灑上炸蒜,蔬菜薯蓉伴碟。《龍蝦汁雜錦海鮮義大利麵》海鮮有蝦,魷魚,蜆肉,魚柳,味道一般,意粉煙靭彈牙。《桂花烏龍》淡淡桂花香味,感覺清新。

《沙律》
蔬菜爽甜,但味道酸了一點。
沙律

《南瓜忌廉湯》
南瓜味香濃,口感幼滑好creamy。
南瓜忌廉湯

《香趣薯條伴黑松露醬》
香趣薯條配黑松露醬

《鮮橙BBQ慢煮燒雞》
鮮橙BBQ慢煮燒雞

《龍蝦汁雜錦海鮮義大利麵》
海鮮有蝦,魷魚,蜆肉,魚柳,味道一般,意粉煙靭彈牙。
龍蝦汁雜錦海鮮義大利麵

《桂花烏龍》
淡淡桂花香味,感覺清新。
桂花烏龍

沙律
南瓜忌廉湯
鮮橙BBQ慢煮燒雞
2018-09-16 1128 浏览
今日一個人工作中午餐,呢間開咗幾耐,因為價錢幾貴,自己一個人食好啲,去到門口,最搶眼係爽個時鐘牆飾,入內歐式設計,牆上有火爐,不過又堆咗不同嘅雜物,有種廢墟感,店員安排我坐一張二人枱,餐牌嘅食物唔止西式,幾國際化!店員都有推介!餐湯:今日係素羅宋湯,瓦杯盛載,湯材料多,蔬菜粒仲有啲爽,不過味道略淡,少咗茄膏嘅酸,同微辣會惹味啲,因為已經唔落肉,味道層次唔夠豐富,比較寡!美國安格斯肉眼($238)呢個係午餐中最貴嘅,本來想叫西冷,可惜店員話未返貨,來到賣相幾好,亦做到我要嘅5成熟,肉亦夠淋,但塊牛扒本身嘅味好淡,唔切面見到啲肉只係淡紅色,如果唔沾醬,只有灑上面嘅黑椒味,點嘅燒汁味道不錯,但燒汁要夾肉味,因塊扒無肉味,味道平衡唔到,唔好味,如果呢個午餐$100內我唔會咁失望,一塊$238嘅牛扒唔應該咁差,粗薯條外微脆,薯味夠,配菜係灼紅蘿蔔片、西蘭花、椰菜花,爽脆味道淡!但主角太差了熱檸茶(跟餐)杯上有店名,夠熱茶底濃!好味食物令人失望,店員有禮斯文,仲會一直介紹食物!每次有新人客入來都笑面相迎!態度幾好一塊物非所值嘅牛扒
湯杯
素羅宋湯

美國肉眼扒
肉眼扒

熱檸茶

熱檸茶(跟餐)杯上有店名,夠熱茶底濃!好味

一塊物非所值嘅牛扒

2018-09-13
熱檸茶
2018-08-15 1666 浏览
聯和墟又有新餐廳,今晚就約齊人腳去食飯。店內店外都見到店主是有心思設計的,坐位尚算舒適光猛。餐湯是南瓜忌廉湯,濃郁的南瓜滑滑的忌廉味道不錯,夠香滑。蒜蓉包是另加的,欠香脆!煙三文魚凱薩沙律煙三文魚算多,沙律菜新鮮爽脆,加添松子仁有提升口感之用。👍呢碟似雜燴的叫蕃茄羅勒雜菜意大利粉,有點似粵菜的羅漢齋,南瓜、甘筍、蓮藕同秋葵,賣相同味道有欠奉!大堆頭安格斯鵝肝漢堡, 份量真的相當足夠,不過連同一杯餐飲及餐湯 $228 在這個聯和墟都算高價,牛漢堡咬落韌有欠鬆軟,不過醬汁加添黑松露提升味道不錯!$268西班牙黑毛豬扒原件油炸的黑毛豬扒,心機是有的但原件炸至脆口,內裡卻非常鞋口有點失望!孩童時期的朱古力,回憶童年!是晚餐牌,在區內算是高價餐廳。花碌碌的另類精選,餐廳有空運抵港生蠔及超重量級牛骨扒推介,睇到眼花撩亂,不過都睇得出好有心。門面好有心思,服務方面有二位年輕人好有禮貌。結論成間餐廳都好有心思,可惜不到位還差點。
聯和墟又有新餐廳,今晚就約齊人腳去食飯。
店內店外都見到店主是有心思設計的,坐位尚算舒適光猛。

餐湯是南瓜忌廉湯,濃郁的南瓜滑滑的忌廉味道不錯,夠香滑。
蒜蓉包是另加的,欠香脆!

煙三文魚凱薩沙律
煙三文魚算多,沙律菜新鮮爽脆,加添松子仁有提升口感之用。👍

$268西班牙黑毛豬扒

孩童時期的朱古力,回憶童年!

是晚餐牌,在區內算是高價餐廳。

門面好有心思,服務方面有二位年輕人好有禮貌。
結論成間餐廳都好有心思,可惜不到位還差點。
2018-08-12
I've eaten here three times. Three good experiences. Twice I've had the all-day breakfast. Well made and masses of food. Includes museli and croissant. This is a perfect place for Sunday brunch. It opens at 11 on Sundays and then you can go to the minibus interchange next door to go to hiking locations. The coffee there is excellent. The service is friendly. It gets crowded around lunch time, so not the best place for a long chill with friends. Best western in Fanling or Sheung Shui.
题外话/补充资料: The breakfast serving is huge. If you have a tiny appetite, prepare to share. Good disabled access.
2018-07-01
$130 (早餐)
  • Allday breakfast
2018-06-18 1008 浏览
3個人去開聯和墟,想食西餐,見到呢間Cook House好似唔錯,決定就食呢間。-格局幾靚,枱都幾大,坐得幾舒服。-Lunch 黎講好多選擇,不過偏貴。-南瓜湯係咪好靚呢?d 淡忌廉畫花就好靚啦,但明顯雪過,完全同湯撈唔暈,有少少一舊舊個湯同包其實唔錯,都係忌廉累事😓-美國安格斯頂級肉眼扒300g美國安格斯頂級西冷300g嗯...賣相係咪好得呢?唔係你諗咁嫁🤦🏻‍♀️我地兩個扒都叫左5成,但係一切,佢係至少8成D肉超級韌,咬到牙都甩,肉味又唔夠,唯一好就係好足磅,一大舊肉。但當舊肉唔好食,咁大舊肉就會變折磨我地唔知西冷同肉眼扒有咩分別,淨係知唔好食-燒美國肩甲牛肉條比起西冷/肉眼扒,呢個好食好多,起碼咬得入,唔會太韌,肉既生熟度亦可接受。可能食完果兩塊牛乾,覺得呢塊好食🤦🏻‍♀️廚屋紅豆冰牛肉條個餐會跟紅豆冰,好靚,飲落去好甜,飲到一半就唔想飲了😭-好少去d餐廳係賣相好得,但味道質素反差咁大,如果要影相呃like,呢間唔錯既,但想食好西,真係唔推介

格局幾靚,枱都幾大,坐得幾舒服。

Lunch 黎講好多選擇,不過偏貴。

南瓜湯

個湯同包其實唔錯,都係忌廉累事😓

美國安格斯頂級肉眼扒300g

美國安格斯頂級西冷300g

我地唔知西冷同肉眼扒有咩分別,淨係知唔好食

燒美國肩甲牛肉條
廚屋紅豆冰
2018-05-23
2018-06-10 704 浏览
因為有免費戲飛,所以近近地去粉嶺睇戲,睇戲前當然要醫飽個肚先!上網搵吓附近有咩嘢食,見到cookhouse決定試吓,預早book定位係我嘅習慣,好彩有呢個習慣啫!當晚7:30去到,見到裝潢都好幾,仲有空枱,心想唔洗book都有位。。。這個想法錯了,過咗陣空枱已坐哂人,全部都係比人訂哂,Walk in係要等架!我地兩個睇咗陣㨂定了。。。估唔到我地兩個人食咁多嘢,仲要食哂,都係因為味道意料之外好食!加上小店經營,服務非常好!有機會我地會再去架?
加錢轉餐飲。。。高身熱情果梳打;矮身熱情果汁
跟餐沙拉,菜湯
跟湯餐包,
焗田螺
黑毛豬
2018-05-28 559 浏览
同好朋友兩個都係住粉嶺’ 係聯和墟發現左一間叫Cook House 西餐廳. 打開餐牌以粉嶺區價錢相對偏貴.晚餐食物配有餐湯/沙律+飲品沙律用小碗上, 滿滿沙律菜外仲加入雞肉, 令沙律更加豐富非常足料, 另外法包配上雞肝醬, 比起同區餐廳只配牛油, 配上雞肝醬相對有新鮮感.我就叫咗個黑松露鵝肝集菌意大利粉, 鵝肝煎得好香, 入口好滑, 黑松露醬相當有份量, 每條意粉都充滿黑松露同芝士味道.朋友就叫咗個漢堡鵝肝芝士漢堡, 漢堡同鵝肝一樣煎得出色, 漢堡扒好juicy, 好有肉味, 一啲都唔乾. 薯條配有3種醬汁, 黑松露醬係朋友至愛. 另外仲配有適量生果同沙律, 平衡番個口感, 唔會食到得覺得好油膩整體食物質素同味道有驚喜’ 以粉嶺區以言價錢偏貴, 但相對嘅食物質素, 喺出面九龍/香港食同一個價錢未必有咁足料同豐富, 加上餐廳環境舒服, 同朋友食得好開心.

晚餐食物配有餐湯/沙律+飲品

2018-05-26
星期六的晚上,與男朋友仔到聯和墟覓食,經過球場見到呢間開了一年左右的cookhouse,見咁耐都未入過去食過,今晚就試吓佢!由於我減肥中,我嘅目標就係凱撒沙律$78,而我男朋友仔就叫咗個300克的肉眼扒配薯蓉$298。侍應好好,雖然我只order了一個套餐,但都俾足兩份麵包及湯供我們享用,呢樣係值得讚許,不吝嗇,好少餐廳可以做得到!讚!南瓜甘筍湯,濃濃的南瓜味加上渴面上的忌廉畫花,很美。凱撒沙律🥗$78 份量足夠,配上麵包粒,炸煙肉片及芝士,G人扒配薯ood!肉眼扒$298 分量講到明就只有300克,所以扒係薄薄的,叫了七成熟,上抬係全熟了,可能牛扒太薄了,難以控制,由於over cook,所以牛扒食落就過份堅韌了....而牛味不足,説真的有點失望,不竟$298這個價錢吃不到質素是失望的。比起某cafe 的$138扒,還是比不上呢⋯不過,服務態度搭救,希望呢間餐廳持之以恆,繼續努力,改善食物質素。

南瓜甘筍湯,濃濃的南瓜味加上渴面上的忌廉畫花,很美。

南瓜湯配麵包
凱撒沙律
肉眼扒
2018-04-28
南瓜湯配麵包
凱撒沙律
2018-04-01 669 浏览
北區近年開左好多西餐廳, 呢間真係咩到係酒店級, 价錢同味道同裝修都係 haha...意粉好入味, 餐湯同以菜個麵包都落足料,揸麵包嘅咩雞心醬好特別。 見格離檯叫左個芒果蝦沙律幾靚立即試下, 芒果好甜, 點蝦個醬都好好食。 不過呢個价錢其實可以去酒店食,所以唔係太多人, 想傾計唔介意貴dd都可以講係一個好地方, 中意食西餐的話絕對可以帶女朋友黎浪漫下

2018-02-23 867 浏览
午餐時間12點,不用等位。但聽到1點已經full booking餐湯連包洋蔥湯味道足夠,但不是常見啡黑色的,餐包熱脆主菜西班牙黑毛豬蘋果蓉汁配沙律拼薯蓉黑椒汁,西班牙黑毛豬,有骨半肥瘦,兩面煎得香脆夾蘋果蓉汁減輕肥膩感覺👌🏻多種沙律菜配甜黑醋汁👌🏻同西班牙黑毛豬一齊食,感覺清新不膩,薯蓉有香濃的奶及牛油味,入口軟滑,調味足夠,配上沙律菜或黑椒汁,都有驚喜。可惜食到最後!豬近骨竟然生到接近無煮過咁!我吃完埋單同個侍應反映一下,佢既回答令我唔會再來。我:er....好似都幾生喎。侍應:呢個係正常嫁,西班牙黑毛豬7-8成熟,近骨個位就會咁生,如果全熟既話,會柴皮,唔食得嫁啦。(搶住收走隻碟)我:而家係生嫁喎,唔係7-8成,我建議可以改善一下(我按住唔比佢拎)侍應:近骨個位係會咁生嫁。(再用多D力搶走隻碟,我放手)我都有係不同既餐廳,食過西班牙黑毛豬,都會接受餐廳建議吃7-8成熟。但從未見過生到有血同鮮紅色。最後即磨咖啡香味四溢+熱奶有泡。其實餐廳環境,整體食物質素,是不錯的可惜一個錯誤再加上一個美妙回答唔會有下次了。
午餐時間12點,不用等位。
但聽到1點已經full booking

餐湯連包
洋蔥湯味道足夠,但不是常見啡黑色的,餐包熱脆

主菜
西班牙黑毛豬蘋果蓉汁配沙律
拼薯蓉黑椒汁,
西班牙黑毛豬,有骨半肥瘦,兩面煎得香脆
夾蘋果蓉汁
減輕肥膩感覺👌🏻

可惜食到最後!
豬近骨竟然生到接近無煮過咁!

我吃完埋單同個侍應反映一下,
佢既回答令我唔會再來。

我:er....好似都幾生喎。
侍應:近骨個位係會咁生嫁。(再用多D力搶走隻碟,我放手)
西班牙黑毛豬蘋果蓉汁拼薯蓉

但從未見過生到有血同鮮紅色。

最後即磨咖啡香味四溢+熱奶有泡。

其實餐廳環境,整體食物質素,是不錯的
可惜一個錯誤再加上一個美妙回答
唔會有下次了。
2018-01-06 1101 浏览
25/12早上到北區參加活動,想跟家人吃西餐慶祝聖誕節。想起近年聯和墟開了很多有格調的餐室,便決定繞到那邊吃午飯。在op搜了一下,被這家店的特色窗戶吸引,決心試試。店外有濃濃的節日氣氛室內設計用上帶暖意的木和磚2大2小,竟然點了4份午餐;沒吃早餐的我們當刻太餓,完全沒想到眼闊肚窄的問題。精緻的餐具給我們一個好開始沙律著實不錯,就是粟米湯沒放夠忌廉,沒有香滑口感,很實在的一個本土粟米湯。大女兒點了all day breakfast, 6歲人仔當然吃不完。此份午餐在味道方面,沒特別驚喜。店家推介的海南雞飯,賣相不錯,雞滑飯香,份量足夠。點了這份$200的肉眼,肉質夠腍,表面有微焦的脆香,有肉味,CP值還有蘋果蓉黑毛豬排厚切⋯ 份量一般,味道不及牛排出色,但也算可以接受因為是聖誕節,特別給女兒點配(+$18)這杯士多啤梨雪糕奶昔,果然非常雪糕🍦 而最近愛上奶茶的我,當然點了熱奶茶;比我想像中的好,頗出色,喝完很滿足。如果有機會再入粉嶺,是還可以再去的一間小店
在op搜了一下,被這家店的特色窗戶吸引,決心試試。

店外有濃濃的節日氣氛

室內設計用上帶暖意的木和磚

精緻的餐具給我們一個好開始

店家推介的海南雞飯,賣相不錯,雞滑飯香,份量足夠。

如果有機會再入粉嶺,是還可以再去的一間小店
2017-12-25
午餐
2017-12-15 1150 浏览
住左北區甘耐,從未試過去粉嶺食野。但今次由地頭蟲帶路去試一間隱世西餐廳。餐廳既室內設計好特別,有個圓形既大窗設計成一個鐘。好有諗頭。朋友話餐廳老板之前係大酒店做過,所以食物有一定既水準! 果然冇令我失望。我地一行8人,叫左兩份小食拼盤,焗法式香草田螺拌薯蓉,煎魚,海鮮意粉,同意式燴飯。我個人好鍾意食薯蓉但出面好多餐廳為左方便,係用水同粉開出黎。但Cookhouse真係用新鮮薯仔整出黎有時越簡單既食物,更會睇得餐廳有幾用心所以我特別鍾愛小店。價錢實惠,又可以食到正野!真係好抵食!!!I will definitely be back
有時越簡單既食物,更會睇得餐廳有幾用心
焗法式香草田螺拌薯蓉
小食拼盤
焗法式香草田螺拌薯蓉
小食拼盤
2017-10-31 943 浏览
質素普通但價錢酒店級食個意粉都90幾蚊又淡材料又唔係好真係忍唔住上來寫評語價錢一d都唔值 大把地方好食過呢度地方太暗睇menu都睇唔清楚位又窄又唔好坐香港有其他太多好選擇
質素普通但價錢酒店級

地方太暗睇menu都睇唔清楚
位又窄又唔好坐
香港有其他太多好選擇

2017-09-10 1083 浏览
裝修簡單,但特別。朋友介紹,廚房和幾位樓面服務員係五星級酒店飲食部出身!食物質素,味道,服務五星級,價錢平民級。餐廳用具別致,有別於其他西餐廳。一定要試推介「斧頭扒」,一件牛扒重1KG,最好之前一日訂,話定幾點到,餐廳會預早準備,如果到咗先叫,要等耐D,因為要燒好耐!會有些頭盤唔係次次有。今日試嘅墨魚同海鱔,!只是位置响粉嶺,有點遠!星期日午餐全店滿座。會再去,吃不同的食物,太多款式,一次食唔曬!
會有些頭盤唔係次次有。今日試嘅墨魚同海鱔,
!
只是位置响粉嶺,有點遠!星期日午餐全店滿座。
會再去,吃不同的食物,太多款式,一次食唔曬!
斧頭扒
燒羊架