2024-08-25 1648 浏览
✦ Cinnamon Apple Coconut Lava Toast肉桂蘋果流心西多士慢煮肉桂蘋果|自家製椰子 Gelato呢款西多士有齊三款我喜愛嘅食材,就係肉桂蘋果加椰子雪糕!西多士口感好鬆軟,切開入面即刻有肉桂蘋果流出,十分足料,配上自家製椰子雪糕,味道相當清甜☺️✦ Fresh Strawberry Rose Pistachio Lava Toast新鮮士多啤梨及雪糕 |自家製開心果 Gelato |意大利開心果醬 |開心果碎果仁另一款流心西多士以士多啤梨配開心果雪糕,一切開西多士,就流出士多啤梨粒粒,聞到陣陣士多啤梨香氣,而開心果雪糕味道濃郁,入口順滑食落仲有粒粒開心果碎😆✦ Sweet Churros with Fresh Fruit西班牙吉草棒自家製薑橙皮 Gelato|新鮮水果|配朱古力醬新鮮炸起Churros 口感好鬆軟,配搭薑橙雪粒,伴碟水果相當有水準,店主採用即日新鮮飛機貨運到港嘅水果,有新鮮大大粒嘅藍莓,有果味濃郁嘅無花果🙌🏻仲有酸酸甜甜嘅紅桑子,同樣出色!✦ 橙茶店主每日新鮮榨橙汁,配自家紅茶底,配上新鮮藍莓與紅桑子,味道相當清新,消暑一流
肉桂蘋果流心西多士
慢煮肉桂蘋果|自家製椰子 Gelato

呢款西多士有齊三款我喜愛嘅食材,就係肉桂蘋果加椰子雪糕!

西班牙吉草棒
自家製薑橙皮 Gelato|新鮮水果|配朱古力醬

新鮮炸起Churros 口感好鬆軟,配搭薑橙雪粒,

✦ 橙茶

用餐时段
下午茶
  • Cinnamon Apple Coconut Lava Toast
  • Fresh Strawberry Rose Pistachio Lava Toast
4天前 0 浏览
好耐冇見嘅朋友諗住去尖沙咀嘆杯啡朋友叫我揀間咖啡店下午茶時段嚟度呢間主打話係西班牙菜和地中海菜是我哋下午茶時間點了一個churros $98自問都食過好多次churros但係未食過一間churros咁淡色同埋硬到連义都拮唔到入去𡁻到牙都軟朋友點了菠蘿咖啡$65飲一啖之後即刻苦到呢。。。要是問老闆娘咖啡係什麼blend老闆娘自信滿滿的話係Secret blend於是乎佢答用四種豆溝埋😨😨😨點了韓國香印咖啡$68結果一啲提子味都飲唔到因為咖啡味已經過晒所有甜味點內裝修簡單
好耐冇見嘅朋友諗住去尖沙咀嘆杯啡
但係未食過一間churros咁淡色
同埋硬到連义都拮唔到入去
𡁻到牙都軟
朋友點了菠蘿咖啡$65
飲一啖之後即刻苦到呢。。。
要是問老闆娘咖啡係什麼blend
結果一啲提子味都飲唔到
因為咖啡味已經過晒所有甜味
點內裝修簡單

2024-09-20 304 浏览
♨️Costa del Sol 尖沙咀柯士甸道17號豐樂大廈地下4B@cafe_costa_del_sol ❤️得知呢間本身做開私房菜而家做埋Cafe,出品果然唔錯,試咗下午茶絕對係有誠意👍🏻🔷Citrus Coffee 柑橘咖啡味道好突出,甘甘甜甜好正🔷冰橙茶🔷流心西多士自家製意大利醬再加開心果蓉雪糕,層次感非常突出,堅係一路食一路讚🔷黃金黑松露雙重蝦多士黑松露配上鮮蝦超正,爽夾鮮,今次一個甜點一個鹹點都係高水準之作食物:9/10扺食:8.5/10環境:8/10。。。#美食日記 #美食推薦 #coffeehk #coffeeshop #hkcafe #coffeelover #coffeetime #coffeelife #coffeedaily #latteart #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodporn #foodie #foodiehk #foodblogger #foodphotography #coffbreak #hkrestaurant #hkfoodielife #hkfoodgram#香港美食 #香港美食
♨️Costa del Sol
尖沙咀柯士甸道17號豐樂大廈地下4B
@cafe_costa_del_sol

🔷Citrus Coffee
柑橘咖啡味道好突出,甘甘甜甜好正
🔷冰橙茶
🔷流心西多士
🔷黃金黑松露雙重蝦多士

食物:9/10
扺食:8.5/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食指南 #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #支持小店 #好好吃 #流心多士 #柑橘咖啡
友人推薦的西班牙料理小店Costa del sol,相比其他的同類餐廳,這裡確實是「超性價比」 🤭 因為這裡主打的是家常式料理 🍚 小小的店舖,隱藏在人流不算多的街道星期六中午時段也提供 set lunch 配餐飲 , 另外 2:30pm 還有 tea set 🌻今次點了 A 餐 🌷 古法紅酒燉牛肉 配 古斯米,牛肉軟淋再配一口小黃米非常滋味 🌱這個是 C 餐,墨魚汁海鮮飯 配 迷你法包,還有3款配菜最後點了一客甜品 開心果窩夫雪糕跟餐的 橙茶
這個是 C 餐,墨魚汁海鮮飯 配 迷你法包,還有3款配菜
最後點了一客甜品 開心果窩夫雪糕
跟餐的 橙茶
2024-09-07 449 浏览
Cafe Costa Del Sol ☕️18個月Serrano白毛豬火腿長棍包長棍包外脆內軟,白毛豬火腿鹹香十足!依個set仲包埋3款小食分別有油醋鯷魚、烤八爪魚沙律同埋牛肉丸沙律菜|蕃茄|菲達芝士 |核桃 |自家調配歐陸橄欖油醋醬沙律相當清新!配埋爽甜沙律菜與蕃茄,配埋其他材料味道好有層次菠蘿咖啡估唔到菠蘿同咖啡嘅味道會咁夾!啡中帶點菠蘿果甜味,好好飲!韓國香印提子咖啡今次都係第一次試提子咖啡,味道好依賴提子嘅甜道~整體唔錯,大家都可以試下!新鮮士多啤梨及雪糕 • 自家製開心果 Gelato • 意大利開心果醬 • 開心果碎果仁將西多士切開之後就見到好多士多啤梨粒粒同埋開心果醬😆開心果雪糕味好濃郁🥰西班牙吉草棒 • 自家製薑橙皮 Gelato • 新鮮水果 • 朱古力醬Churros 口感好鬆軟,仲有新鮮大大粒嘅藍莓😍慢煮肉桂蘋果 • 自家製椰子 Gelato西多士好鬆軟,配上自家製椰子雪糕,味道相當清甜🤩椰子雪糕同樣好出色🥰。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:Cafe Costa Del Sol 地址:尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下4B號舖
Cafe Costa Del Sol ☕️

18個月Serrano白毛豬火腿長棍包

沙律菜|蕃茄|菲達芝士 |核桃 |自家調配歐陸橄欖油醋醬

菠蘿咖啡
估唔到菠蘿同咖啡嘅味道會咁夾!啡中帶點菠蘿果甜味,好好飲!

韓國香印提子咖啡

Churros 口感好鬆軟,仲有新鮮大大粒嘅藍莓😍

慢煮肉桂蘋果 • 自家製椰子 Gelato
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:Cafe Costa Del Sol
地址:尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下4B號舖
2024-08-29 1460 浏览
出去開會咁悶,lunch 當然要食好少少 😎 尖沙咀呢間 Costa del Sol 主打西班牙同地中海菜式,喺香港實屬少見 😍 同同事行過見到佢嘅lunch set都只係百零蚊唔太貴,並且比我發現有我最鍾意食嘅西班牙海鮮飯 🤤 毫無異議拉埋同事入去試吓 😆迷你墨汁西班牙海鮮飯·三款 Tapas 小菜·18 個月 Serrano 白毛豬火腿長棍包(半)賣相非常吸引嘅墨汁西班牙海鮮飯,佢個汁非常濃郁,可以稱得上話海鮮嘅精華,並且後勁有少少辣,非常惹味,味道比以前食過嘅西班牙海鮮飯更豐富;聽店主講,佢會定期去歐洲買香料,所以呢個真係正宗嘅風味 😋 三款 Tapas 小菜有魚、肉丸同埋八爪魚,鹹鹹辣辣各有特色 👍🏻 至於個白毛豬火腿長棍包都好有驚喜,麵包烘得外脆內軟,個火腿就帶淡淡嘅鹹味,食落去唔會好膩,配埋味道比較重嘅海鮮飯,整體味道balance得好好 🫶🏻法式紅酒燉牛肉配古斯米燉牛肉煮得好腍好入味,一般法式紅酒燉牛肉好容易會煮到好鹹,但佢唔會,個汁好香,入味之餘亦都唔會搶咗牛肉本身嘅味道;古斯米個樣有啲似小米,細細粒口感幾得意,撈埋個牛嘅汁食都幾唔錯 🤤菠蘿咖啡、髒髒咖啡呢度嘅咖啡Me

法式紅酒燉牛肉配古斯米

菠蘿咖啡、髒髒咖啡
呢度嘅咖啡Menu真係好吸引 😍 同事就揀左髒髒咖啡,佢話個啡底好香,同奶好match 👍🏻 我就揀咗菠蘿咖啡,原來個菠蘿汁係鮮榨㗎,勁有心思 😍 菠蘿汁嘅獨有嘅香味成功帶出咗咖啡本身嘅甘香,飲落啡底嘅香味好出,唔會澀唔會苦,亦都唔會酸,屬於比較清新嘅香味,成杯咖啡唔會好甜,完全估唔到菠蘿嘅香味會同咖啡咁夾!🤩

聽老闆娘講佢哋亦都有試過邊隻咖啡豆會比較夾啲,佢哋仲有其他 signature coffee好似香印提子咖啡,咖啡迷表示一定要再嚟試埋其他咖啡 😍

原來呢度老闆娘喺附近有間摩洛哥私房菜,呢度係佢嘅新嘗試,無論係環境同埋食材佢都好有堅持,而且佢都好願意同我哋share佢創作唔同菜式嘅諗法 👍🏻

Costa del Sol 暫時只做午市同埋下午茶,晚餐嘅話就暫時預約制,如果想食私房晚餐,可以直接聯絡老闆娘預約 ❤️

呢間尖沙咀嘅新咖啡店有驚喜😚老闆娘有介紹番原來佢係同區做開私房菜最近開埋咖啡店,以實惠價錢食到高品質嘅食材佢地下午茶有限定流心西多士同𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜用上份高水準嘅自家製𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘特別係開心果味流心西多士嘅開心果醬超香口#晚市只做預約制,想食記得提早訂位啦.ᐟ𓂅 士多啤梨𝙻𝚊𝚟𝚊 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝/開心果𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟹𝟾大推呢個三層西多士,中間會有士多啤梨🍓每個夾層都用上濃郁帶微苦的意大利開心果醬自家製的𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘同樣濃郁十分🥰更多開心果 👉🏻 #ky開心果𓂅 西班牙吉拿棒𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜/薑橙皮 𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘 ᴴᴷᴰ 𝟿𝟾另外試嘅𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜外層比較厚身配上自家製的薑橙皮 𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘會平衡返口感味道也是同味驚喜✨𓂅 𝙲𝚒𝚝𝚛𝚞𝚜 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 ᴴᴷᴰ 𝟼𝟸🍊另外點了杯柑橘咖啡,啡底本身味道平衡即刻加上了橙的味道也不會過酸除咗柑橘咖啡,佢地仲有提子咖啡、菠蘿咖啡添.ᐟ
呢間尖沙咀嘅新咖啡店有驚喜😚
老闆娘有介紹番原來佢係同區做開私房菜
最近開埋咖啡店,以實惠價錢食到高品質嘅食材
佢地下午茶有限定流心西多士同𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜
用上份高水準嘅自家製𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘
特別係開心果味流心西多士嘅開心果醬超香口
#晚市只做預約制,想食記得提早訂位啦.ᐟ

大推呢個三層西多士,中間會有士多啤梨🍓
每個夾層都用上濃郁帶微苦的意大利開心果醬
自家製的𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘同樣濃郁十分🥰
更多開心果 👉🏻 #ky開心果

另外試嘅𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜外層比較厚身
配上自家製的薑橙皮 𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘會平衡返口感
味道也是同味驚喜✨
西班牙吉拿棒Churros

𓂅 𝙲𝚒𝚝𝚛𝚞𝚜 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 ᴴᴷᴰ 𝟼𝟸
🍊另外點了杯柑橘咖啡,啡底本身味道平衡
即刻加上了橙的味道也不會過酸
除咗柑橘咖啡,佢地仲有提子咖啡、菠蘿咖啡添.ᐟ
Citrus  Coffee
2024-08-16
西班牙吉拿棒Churros
Citrus  Coffee
2024-08-19 1368 浏览
之前同大家介紹過摩洛哥風私房菜「Circus Kitchaen」,最近主理人Sara係尖沙咀開設Costa del Sol Cafe ,主打西班牙及地中海菜式,襯Lunch時間同朋友黎食先~提提大家晚市係做預約制私房菜形式,如果想食就要提前預約啦~✅法式紅酒燉牛肉 配古斯米牛肉肉質軟嫩,層次豐富,散發陣陣芳香🍷古斯米營養價值豐富,外型似小米,口感乾爽,配搭肉類同醬汁一齊食幾特別✅咖喱芒果無骨雞髀 配古斯米加入芒果點綴,令到咖喱嘅味道更多元化,無骨雞髀相當滑溜,醬汁酸甜開胃跟餐仲會送冰橙茶一杯🍊如果轉其他飲品可以平$20,我地就試咗呢度嘅咖啡☕️Dirty用一個富士山杯裝住,做咗個漸層效果,影相打卡好靚😍啡味濃郁易入口☕️黑啤(雙重阿雷神美式黑咖啡)口感順滑,濃郁咖啡香,飲完即刻好醒神🤣呢度午市同下午茶係唔同時段,如果想試埋甜品就記得2:30pm後黎😍@cafe_costa_del_sol💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍Costa del Sol (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下4B號舖⌛️營業時間:星期二至日 11:30-18:30
提提大家晚市係做預約制私房菜形式,如果想食就要提前預約啦~

✅法式紅酒燉牛肉 配古斯米

✅咖喱芒果無骨雞髀 配古斯米

☕️Dirty
☕️黑啤(雙重阿雷神美式黑咖啡)
口感順滑,濃郁咖啡香,飲完即刻好醒神🤣

@cafe_costa_del_sol

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍Costa del Sol (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下4B號舖
⌛️營業時間:星期二至日 11:30-18:30
2024-08-12 1232 浏览
以前舊店已經食過N次,每次都開心而回,今次搬咗新店,轉咗做cafe,緊係要嚟試吓,開張第3日,有幸成為第一枱晚市客人,我哋一行11人,菜單依舊廚師SaSa發板,嚟到cafe 緊係要試吓咖啡,揀咗菠蘿咖啡,由新鮮菠蘿打汁而成👍🏻,柑橘咖啡,大多數朋友點咗Costa del Sol Orange Tea , 入面有幾種新鮮生果,仲有彩色遮仔做裝飾😃。天氣熱先嚟個凍湯。頭盤有幾款小食:芝士、18個月Serrano白毛豬火腿、鯷魚、番茄長棍包、三色椒八爪魚同西班牙煎蛋。主菜有墨汁西班牙海鮮飯。最後當然唔少得既甜品:自家手工Gelato 有三隻味(椰子、開心果及薑橙皮)、西班牙吉拿棒、窩夫配意大利開心果醬+開心果碎+新鮮無花果。小小cafe,充滿歡樂既晚上,配上美味既食物,真係食到又係開心又滿足,超勁飽。以後又多一個地方選擇,期待餐廳稍後增加更多款飲品及甜品😋
2024-08-09
用餐时段
庆祝纪念
生日
  • 自家製Gelato  (椰子、開心果&薑橙皮)
  • Sweet  Churros  with  Fresh  Fruit
  • Rose  Pistacho  Waffle  with  Fresh  Fruit
2024-08-12 1306 浏览
昨晚通宵看奧運,起床已是下午茶時段, 於是馬上趕去這裡品嚐特色下午茶。。。1.金沙鹹蛋黃大蝦芫茜配慢煮香草牛油多士淨看賣相已經吾捨得食, 這份西多一點都不油膩! 吃完還想encore,! 多士夾心有香濃的蛋黃香味, 加入彈口的蝦肉, 口感好有層次! 做得非常出色!😋😋2. 菠蘿咖啡載滿菠蘿香味的咖啡, 好啱不喜歡太甜的我! 見到杯咖啡顏色咁靚,心情自然靚靚啦!😋😋3. 自家製椰子 Gelato甜度啱啱好, 還有粒粒椰子口感!😋😋他們不只是一間cafe, 還有很多特色菜未試, 好期待下次晚上吃他們的的私房菜🤤🤤🤤

1.金沙鹹蛋黃大蝦芫茜配慢煮香草牛油多士

2. 菠蘿咖啡

3. 自家製椰子 Gelato
甜度啱啱好, 還有粒粒椰子口感!😋😋

2024-08-11
等候时间
2 分钟 (堂食)
2024-08-09 1199 浏览
由私房菜到地舖,每次都有驚喜,味道方面,個人超喜歡,今次品嚐咖喱芒果無骨雞髀配古斯米,開心果手工雪糕,韓式香印提子咖啡。咖喱配芒果味道出奇地夾,咖喱帶點酸甜,開胃,配上中東古斯米,口感得意,第一次食,細細粒,好飽肚。開心果雪糕,濃濃開心果味,入口超滑,香印提子咖啡,特別😋😋😋