2022-06-04 671 浏览
黎過咁多次,慢慢開始唔食佢嘅意粉,轉投bagel懷抱,Blendit出品的blueberry bagel,的確煙韌,但店家嘅刀叉依然係切唔開bagel😅健康簡單嘅不敗組合,牛油果+啡菇+蛋,雞蛋蛋可以係炒蛋或者烚蛋。呢個組合好穩陣。牛油果嘅熟度啱啱好,半個嘅份量足夠。貝果係冷藏發酵,包面有鳥眼,烘過後更香脆有拉扯感。不過刀叉好難切開,所以都係用手食更方便。滿滿的餡料係會掉到一碟都係...熱朱古力 $40味道正常。

熱朱古力 $40
味道正常。
2022-06-03
2022-05-17 674 浏览
This is small cafe in TST east district ☕️ #supportlocal Price: $100-200ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: conveniently located next to TST east mtr, this small cafe is decorated with art work & are available for purchase (including cards)🎨 Advise not to order food from a la carte menu during weekday if you’re in a hurry - lunch set is much faster👀DISHES:🥑Bagel w/ avocado scrambled egg & portobello - bagel has a dense, chewy texture which makes it
Price: $100-200pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)
DISHES:
🥑Bagel w/ avocado scrambled egg & portobello - bagel has a dense, chewy texture which makes it a great one. Generous portions of avo & portobello. Boiled egg version available Recommended!
🍳🥓 All day full breakfast - not a green monday option, actually pretty decent taste overall & #性價比 is higher than certain cafes on the Island side. Worth a mention is the bacon is more of a chinese style than what you’d expect to be in an all day bfast 😂 Wheat toast with honey 🍯& scrambled eggs on point 👌
☕️Dirty - not as cold as Pan would like, which makes the coffee/milk separation less obvious. But overall it’s robust with nutty flavour - not bad
2022-05-16
2022-05-15 535 浏览
☕️Courage Eighteen 🥗四訪呢個尖東慢活小店啦門口仲有個打卡位寫埋All our dreams can come trueif we have the courage to pursue it呢間舖正正就係因為老闆18歲嘅時候出嚟實現開Cafe既夢想而出現作為一個鍾意食好西既闊啲都好想有一日都可以開一間鐘意既Cafe呀(´∀`) \\\\٩( 'ω' )و ////今次本身諗住encore蜜糖芥末雞柳闊條麵點知已經轉左餐牌之後就叫左另一個意粉已經唔記得咗係咩所以就唔詳細講啦安格斯牛柳粒沙律 $74牛柳粒有啲韌 沙律就正常味流心朱古力鬆餅 $20呢個Muffin有驚喜甜而不膩 個朱古力味又濃建議食完之後可以去海旁行吓食飽飽之後去散步真係好舒服架
☕️Courage Eighteen 🥗

甜而不膩 個朱古力味又濃

建議食完之後可以去海旁行吓
食飽飽之後去散步真係好舒服架
  • Cappuccino
這一間咖啡店,有簡約的白色裝修,不太多座位,但係我覺得環境清靜,食客也不會好嘈,冷氣溫度調校得好舒服,所以我喜歡坐喺度嘆咖啡放空一個下午。這次回訪,多一本小日子的愛散文陪我過一個下午😌Latte (HK$35).這杯拿鐵有靚靚的心形拉花圖案.奶泡是比較幼細,鋪滿到剛剛好到杯邊,但又不會多到倒瀉.espresso咖啡和熱牛奶,順滑口感,2者嘅味道好均勻.我好喜歡咖啡杯和咖啡杯碟上的畫作,真係好靚呀~

Latte (HK$35)
.這杯拿鐵有靚靚的心形拉花圖案
.奶泡是比較幼細,鋪滿到剛剛好到杯邊,但又不會多到倒瀉
.espresso咖啡和熱牛奶,順滑口感,2者嘅味道好均勻
.我好喜歡咖啡杯和咖啡杯碟上的畫作,真係好靚呀~

2021-12-11
2022-04-30 377 浏览
Bagel w/ Bacon | Cheese | Ham | Fried egg🥯Bagel係我喜歡嗰隻煙韌口感,面頭烘到脆脆,入面煙韌。火腿係我兒時食過嘅味道,唔似宜家超市買種火腿味。如果外賣屋企食,我一定會夾埋一啖咬落去,可以一次過食晒啲餡,可惜我唔想喺街食到污糟邋遢😆Jumbo Salt & Caramel Muffin🧁邪惡🤤入面流心Salted Caramel暖暖的,濕潤嘅質地好好味,配埋杯Americano,為呢一餐劃上完美句號,Perrrrrrfect!

Jumbo Salt & Caramel Muffin🧁

2022-04-14 516 浏览
係尖沙咀想搵間咖啡店一d都唔難,緊有一間係左近,不過我就鍾意幫襯小店,呢間位於尖東既咖啡店,聽說咖啡同食物都不錯,一於試下MagicMagic出面咖啡店真係好少見到,用上double ristretto,ristretto 同espresso分別在於萃取時間,ristretto只攞頭段同中段既espresso,咁樣可以避開咖啡既苦味而口感會更加醇厚,整杯有著濃郁既nutty味DirtyEspresso 加上凍奶,形成分層效果,不過咖啡同奶好快就混為一體,融合後味道還是不錯All Day Full Breakfast份量好大,裸麥吐司搽上蜜糖,加熱後麥味好香,蜜糖甜甜地咁,好好味,番茄仔應該有醃製過,有d似話梅番茄既味道,薯餅亦都好香脆BagelBagel配牛油果、烚蛋、啡菇,Bagel口感煙韌,係Bagel控喜歡既口感,餡料好足,仲有d沙律菜伴碟,好豐富環境就真係相當一般,勝在咖啡同食物搭救,相信都係呢個原因先留得住d客

Dirty

Bagel

2022-01-22 779 浏览
周末如常尋找好啡~🙃🙂☕️個人比較喜歡飲magic or piccolo, nutty flavoured coffee ☕️ ~ 今日要去尖沙咀,呢區嘅cafe 唔多有magic ,見呢間有就入去試下,可惜失望而回。佢嘅magic 奶量頗多,飲落去嘅感覺就係飲緊flat white 咁😑,咖啡香味係okay 嘅偏nutty 既香味,只係唔expect magic 無咗strong aftertaste ⋯ 可惜可惜~
周末如常尋找好啡~🙃🙂☕️
2022-01-22
2022-01-10 534 浏览
講下環境呢到地去唔大 座位唔多但就幾寧靜牛油果炒蛋Bagel 麵包好煙靭 個賣尚好靚 仲有d沙律菜係到點綴一下薯角新鮮炸起外面脆卜卜面層仲有成塊芝士蓋住 好開心整體黎講食物同環境都可以
講下環境

薯角新鮮炸起外面脆卜卜
面層仲有成塊芝士蓋住 好開心

整體黎講食物同環境都可以
2021-12-27 569 浏览
同個朋友係尖東約左做facial,兩個都未食早餐,見仲有時間,搵地方食d 野先,見到哩間cafe細細,好似幾文青咁,咪試下囉.環境都唔錯既,燈光柔和菜式方面都係西式意粉,輕食,同咖啡果d啦,朋友要左個日式燒汁雞柳扁意粉,我就食bagel set,bagel set,有煙肉,芝士,火腿同煎蛋,有d 沙律菜咁,都幾豐富,隻蛋幾新鮮,咁都唔跌落黎,好搞笑囉不過塊煙肉就乾左d成個set都幾飽,latte就正正常常,冇咩特別咁囉~日式燒汁雞扒扁意粉,睇唔出係燒汁,還好雞扒口感唔錯既 ,但可以煎耐少少,會香口d,整體黎講呢...係尖東想飲杯野而唔想幫襯集團式垃圾咖啡店的話,哩度係個唔錯既地方黎既,環境的確幾舒適,無論一個人想自己靜靜地飲杯野,定係同朋友係度飲野傾計,都唔錯既.想追夢除左勇氣,都要再下多d 苦工啦
同個朋友係尖東約左做facial,
兩個都未食早餐,
見仲有時間,搵地方食d 野先,
見到哩間cafe細細,好似幾文青咁,咪試下囉.
環境都唔錯既,燈光柔和

菜式方面都係西式意粉,輕食,同咖啡果d啦,
朋友要左個日式燒汁雞柳扁意粉,
我就食bagel set,

bagel set,有煙肉,芝士,火腿同煎蛋,
有d 沙律菜咁,都幾豐富,
隻蛋幾新鮮,咁都唔跌落黎,好搞笑囉

不過塊煙肉就乾左d

成個set都幾飽

latte就正正常常,冇咩特別咁囉~

日式燒汁雞扒扁意粉,
睇唔出係燒汁,還好雞扒口感唔錯既 ,
但可以煎耐少少,會香口d,
整體黎講呢...
係尖東想飲杯野而唔想幫襯集團式垃圾咖啡店的話,
哩度係個唔錯既地方黎既,環境的確幾舒適,
無論一個人想自己靜靜地飲杯野,
定係同朋友係度飲野傾計,都唔錯既.

想追夢除左勇氣,都要再下多d 苦工啦

2021-12-21
午餐
2021-12-24 456 浏览
📌尖沙咀♨️Courage Eighteen ❤️比較少去尖東飲咖啡,門口嗰幾粒字好吸引我,決定就坐喺門口食,哈哈,坐落原來對面馬路就係垃圾房,好彩冇異味同小昆蟲飛飛,要高度幻想及集中先可以克服到對住垃圾房食嘢🤣🤣🤣📍Latte📍Dirty📍煙肉芝士火腿煎蛋Bagel📍啡菇炒蛋多士食物:8/10抵食:8/10環境:7.5/10。。。#食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tsimshatsuifood #美食日記 #美食推薦 #latteart #coffeeshop #coffeetime #coffeebreak #coffeeholic #coffeeaddict #begal #toast #coffeeart #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfood #foodhk #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodieblogger #foodie #foodiehk #foodiegram #foodielife #foodblogger #foodphotography #foodstagram #hkfoodporn
📌尖沙咀

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7.5/10

2021-12-01 856 浏览
Hello.....又嚟試食新店喇。今次揀咗位於好時中心地面嘅Courage Eighteen。平時步行經常路過此店舖,但店舖外門卻從不引我嘅注意。此店外門雖然唔起眼,但店舖內裏環境卻簡潔朴實。 平日靜靜地嘆個茶就不錯不錯。😘今次又係2人同行。大家都熱愛All Day Breakfast。所order 咗2份全日早餐。又講一講今次對 Courage Eighteen 出品嘅食物口感及味道。呢個All Day Breakfast 一上枱就好吸引我。因為有個擺到好似心型嘅多士。仲要飽面放咗淡淡嘅蜜糖。甜度可接受。💁🏻‍♀️但我個人下次encore會走蜜糖。因All Day Breakfast 對我嚟講屬鹹品。無蜜糖更佳。煎蕃茄就加咗半片芝士係面。口感沒有太大沖擊。所以只係正常。🤭今次個薯餅係我喜歡食嘅口感呀。薯餅內面係有一粒粒薯粒。所以口感不錯。可惜蕃茄汁供給太多。搞到個薯餅浸汁太多。🤷🏻‍♀️減少蕃茄汁或另上會更好吧。去到厚火腿啦!很少有All Day Breakfast 會配厚厚嘅火腿肉。所以配上去個全日早餐睇落係幾特別吓。但口感味道,我個人覺得就一般。無咩香味!同overcooked後有
Hello.....

又嚟試食新店喇。

平時步行經常路過此店舖,但店舖外門卻從不引我嘅注意。

今次又係2人同行。
大家都熱愛All Day Breakfast。
所order 咗2份全日早餐。

呢個All Day Breakfast 一上枱就好吸引我。
因為有個擺到好似心型嘅多士。
仲要飽面放咗淡淡嘅蜜糖。甜度可接受。💁🏻‍♀️

煎蕃茄就加咗半片芝士係面。
口感沒有太大沖擊。所以只係正常。🤭

今次個薯餅係我喜歡食嘅口感呀。
薯餅內面係有一粒粒薯粒。所以口感不錯。
可惜蕃茄汁供給太多。搞到個薯餅浸汁太多。🤷🏻‍♀️
減少蕃茄汁或另上會更好吧。

去到厚火腿啦!
所以配上去個全日早餐睇落係幾特別吓。
但口感味道,我個人覺得就一般。
無咩香味!同overcooked後有d老同韌呀!🤦🏻‍♀️
如果轉成香煎煙肉就好喇~

個沙律菜係配咗黑醋汁。
口感同味道都不錯。正正常常。🙆🏻‍♀️
松露+蛋同煙三文魚都ookk無咩特別。

另外加錢嘅飲品,就很一般。
Breakfast tea嘅水唔夠熱。所以茶包沖唔出濃味。只係淡淡的。如果配純沙律食品就絕無問題。但配All Day Breakfast 就有點失色。
個人覺得,飲品加唔加都可以。

呢間食店嘅食物可以encore呀.......

此乃本人個人口感同意見。不代表Open Rice 立場。

All Day Breakfast

mocha

breakfast tea
2021-11-30
All Day Breakfast
  • AllDayBreakfast
2021-11-25 545 浏览
今日試咗 espresso 同 drip,俾錢時間 14:02,當時店員剛好沖晒之前嘅單,落單時店員有講要等。之後就見五個店員圍埋一齊沖一個手沖,沖完係店員自己飲嘅。跟住入咗幾枱客,等咗大約 10 分鐘先有 espresso,之後見店員都出咗幾杯 espresso based,兩份 salad,但都仲未沖個手沖,所以向店員查詢,但該女店員態度不太友善,回覆「落單時已經有講要等,你個要煲水」,當時沒有跟店員討論。至手沖到時已經 4:25,同一位店員還要說「落單時已講咗要等,同埋只係二十分鐘」我回覆等咗廿幾鐘鐘沖個手沖,佢就行開咗。簡單啲講,咖啡師考試 16 分鐘要沖 7 杯飲品包括手沖,佢覺得廿分鐘先出杯手沖,喺之前無單嘅情況下係無問題咁佢真係幾有問題。同埋我哋都只係問吓,唔係有講要等就無止境等,沖個手沖要幾耐都唔會多過 15 分鐘,佢諗都唔諗就反駁,講真講聲唔好意思好快有,或者唔好意思耐咗少少係咪好難?事實 23 分鐘先沖好杯手沖,喺店員足夠嘅情況就係唔合格。兩杯飲品之間時間已經相差超過十分鐘。服務雖然差,味道幾好,對得起個價錢,見其他枱叫嘅 salad 都好大份,以前飲過幾次都無問題

服務雖然差,味道幾好,對得起個價錢,見其他枱叫嘅 salad 都好大份,以前飲過幾次都無問題,仲介紹朋友黎,希望店主同員工檢討吓,建議睇返 cam 對真個時間睇吓係咪真係無問題。
2021-10-24
2021-11-12 555 浏览
食過幾次總有幾日會諗起佢地既食物咖啡位於尖東。不太起眼。但生命力強.▫️貝果配牛油果 / 炒蛋 / 啡菇.最鍾意係佢地用blendit嘅bagel藍莓貝果🥯佢地翻熱得勁好食 真係暫時食過嘅cafe入面個bagel面翻熱得好脆口內裡又保持到少少濕潤度同煙靱感牛油果熟度岩岩好加上有小小調味非常足料有半個👌🏻夠飽新鮮creamy又唔會打到太蓉.炒蛋好大份炒得非常嫩滑!係非常之嫩,不過略帶小小油🌽配埋份量多又juicy嘅炒啡菇 但就比較健康又滿足💕另外有小小沙律加黑醋😙忍唔住影左2張相
食過幾次
總有幾日會諗起佢地既食物咖啡
位於尖東。不太起眼。但生命力強

▫️貝果配牛油果 / 炒蛋 / 啡菇
最鍾意係佢地用blendit嘅bagel
藍莓貝果🥯
內裡又保持到少少濕潤度同煙靱感
牛油果熟度岩岩好
加上有小小調味
非常足料有半個👌🏻夠飽
新鮮creamy又唔會打到太蓉
炒蛋好大份炒得非常嫩滑!
係非常之嫩,不過略帶小小油🌽
配埋份量多又juicy嘅炒啡菇
但就比較健康又滿足💕
另外有小小沙律加黑醋😙

忍唔住影左2張相
2021-11-08 479 浏览
和朋友閒逛的時候經過這間cafe門口,被很有特色的大閘吸引了視線,幾天後自己過來真的只是喝咖啡😜 cafe位置不多,但散發著cozy的感覺,柔和的燈光,簡單的設計,部分位置可以看著咖啡師沖咖啡,其實很舒服,這裡還有ice drip coffee!!不過這天我看到我更想喝的咖啡🤗🔹Magic $38Magic的奶比flat White少,奶泡比後者薄,但層次依然分明,很多時候我見到Magic都會點它,因為用上double ristretto 的它因為奶少了更能感受咖啡的香味和咖啡豆的原味,這杯Magic沖調得剛剛好,很滑口,熱喝會有種順暢的咖啡體驗,放兩喝也不會有酸味產生,豆味更加濃郁,建議中後半可以均勻攪拌喝,讓奶泡徐徐滑進口中。

🔹Magic $38

2021-10-23 770 浏览
尖沙咀區價錢較平嘅cafe 良心小店👍🏻🙏🏻閒日2-3pm去食個遲飯 唔洗排隊又坐得舒服蒜香安格斯牛柳粒炒扁意粉 $82蜜糖芥末味嘅意粉甜甜地咁 牛柳粒唔會太熟啱啱好 意粉質地軟硬適中 意外地好食💘不過份量有啲少🙏🏻begal配牛油果 炒蛋 啡菇 沙律 $74好正常嘅主食 味道ok但唔會話出眾 正常發揮👀少少意見做碟有啲細😂😂飲品叫咗朱古力同caramel latte都正常兩個人食$193 cafe嚟講算好抵 食物質素都合理😋

蒜香安格斯牛柳粒炒扁意粉 $82

begal配牛油果 炒蛋 啡菇 沙律 $74