2017-04-22 66 浏览
原味超級杯.是回憶的味道😏以前中學時代 放學後總是到銅鑼灣閒逛 CRUMBS FROYO就經常我的下午茶😌 配料可以選4款 而我當然要食house crumbs同mochi啦😋 house crumb 有著玉桂香氣😍(忘記了以前味道是否如此🤔) 糯米糍一貫的煙煙韌韌 是必點的😈 而FROYO本身酸度較低 質感軟滑無冰感! 除左froyo外 仲有各式麵包/pastry 見到有bagel😍 不過今次沒試到 下次有機會再試試!
原味超級杯.

復活兔仔杯 🐰 $68Easter Bundle Cup·食完韓國菜🇰🇷,口寡寡想食甜野🤷🏻‍♀️,又就黎夏天,🍎貫徹女人性格:又要食又怕肥,最終決定去Crumbs!全港只有一間,唔好去錯啦!·Crumbs強勢回歸!除咗有frozen yogurt 之外,更有蛋糕🍰,包點🍞🥐,macaron 及果醬售賣!·Crumbs 嘅size 分為2️⃣種:普通杯,超級杯!普通杯(regular):2款配料,價錢$48超級杯(super):4款配料,價錢$58適逢復活節🐰,🍎唔想煩就揀咗復活節限定嘅兔仔杯!·復活兔仔杯🐰💕 $68Brownie 味道嘅yogurt,配上色彩繽紛嘅m&m朱古力花生🍫🥜,圓碌碌嘅棉花糖,再插上朱古力兔仔餅仔做裝飾,背後再補上又大又圓嘅焦糖味餅乾,最後仲有一條肥肥地嘅朱古力脆條為成個yogurt杯做句號,脆條上仲有粉色嘅星星🌟同心心💕粒粒!·📣 唔好以為復活兔仔杯淨係復活節假期先有呀,原來係成個4月都會提供嫁❗️
復活兔仔杯 🐰 $68

Easter Bundle Cup

Crumbs 嘅size 分為2️⃣種:普通杯,超級杯!

普通杯(regular):2款配料,價錢$48

超級杯(super):4款配料,價錢$58

適逢復活節🐰,🍎唔想煩就揀咗復活節限定嘅兔仔杯!

復活兔仔杯🐰💕 $68

2017-04-12
2017-04-22 46 浏览
尋晚同朋友放工行街時,見到 Crumbs ~即興好想食 yogurt!於是睇下有冇咩配料岩~ 勁多款~有馬卡龍、水果(藍莓、士多啤梨、番石榴、無花果、芒果、菠蘿)、糯米糍、肉桂等等!普通杯連兩款配料$48! 我地share 食一杯!揀左原味,配藍莓、番石榴 =]乳酪香滑甜美,配料揀左藍莓、番石榴,口感層次有對比,而且非常新鮮、又清新! 另外,呢度仲有 bakery,種類唔會局限得scone,有大量麵包,8點後有8折,仲買左幾個當第2日既早餐!牛角包擺到第2日,再屋企焗一焗,依舊香脆 =] Muffin 好鬆軟,正~
尋晚同朋友放工行街時,見到 Crumbs ~

即興好想食 yogurt!
於是睇下有冇咩配料岩~

勁多款~

普通杯連兩款配料$48!

我地share 食一杯!

揀左原味,配藍莓、番石榴 =]

乳酪香滑甜美,

另外,呢度仲有 bakery,種類唔會局限得scone,

有大量麵包,8點後有8折,仲買左幾個當第2日既早餐!

牛角包擺到第2日,再屋企焗一焗,依舊香脆 =]

Muffin 好鬆軟,正~

2017-04-19
宵夜
2017-04-21 109 浏览
這兩年的天氣經常令我想起大內密探零零發羅家英的一句台詞:「很難捉摸呀!」根據天文台資料,去年的四月是1961年以來最潮濕的一個四月,濕度高達89%,在首4個月的雨量更是多年來平均雨量的兩倍。當時的濕熱難耐,到了今年卻完全相反。濕度只有難過的61%,溫度在4月便已經到達攝氏32度,可謂把每個人的水份都蒸發掉,巴不得下一場爽快的大雨。在這種天氣走在街頭,看見這樣一整櫃的乳酪,實在讓人心曠神怡。這間位於銅鑼灣的乳酪店,聽說數年前也曾在附近開業,近期才正式重出江湖,吸引了不少人重來懷緬。據說以前的店鋪初期賣鬆餅,後期才變成乳酪,現時則改以主打乳酪,也有蛋糕、冬甩等甜食。復活節期間更有99蚊兩個超級杯的優惠,可惜我只有一支公......我總是在選擇甜品時有選擇恐懼症,但在對水果乳酪的特殊情感下,我最終還是在琳瑯滿目的乳酪味道中選擇了士多啤梨和芒果。相信店主在選擇水果時也有經過精挑細選,不論是士多啤梨或芒果的味道也十分鮮甜好吃,普通杯的份量也不會太少。但也許是炎炎夏日的陽光太過猛烈,乳酪融化的速度較快,但也足以令人涼快起來,值得一試再試。
普通杯
普通杯
2017-04-19 83 浏览
Froyo 曾經有段時間紅遍一時,分店遍地開花,Crumbs更是當中的表表者,不過其他froyo店都是以重量計,crumbs則固定價錢,印象中約$3x一杯,雖然配料不計重量塞到滿滿的,但當時還是學生的我嫌太貴,只是光顧過一次,不過已經對crumbs印象深刻。最近得知crumbs在銅鑼灣重開,事隔多年,我已由中學生蛻變成一個社會新鮮人,賺到錢可以對自己好一點。size分兩種,普通杯有兩個配料,超級杯則可選四款。這次重臨,一於點超級杯($58)揀四種配料!誰知店員告知當晚送house crumbs ,變相有5種配料,更加抵食。froyo味道方面,crumbs不只提供原味,新店還多了brownie布朗尼味,亦可兩款紐紋,變化多了,明顯迎合愛新鮮的香港人。但既然是重拾舊日味道,當然要試試原味啦!乳酪依舊挺身,質地香滑,但不知道是crumbs真的改良了還是我記錯了,感覺這個原味froyo沒有以前般酸。配料中,house crumbs依舊好味,令到平凡嘅froyo多咗口感。mochi煙煙靭靭,又係必揀!水果方面,除咗揀咗芒果同藍莓之外,估唔到楓糖香蕉都幾正,香蕉塊佈滿香甜嘅楓糖漿,更添一份甜美!超

超級杯份量十足,兩個人分享剛剛好,我選的5款配料塞得滿滿的,毫不欺場,$58其實不太貴。

P.S. crumbs現在還開拓了新市場,除了froyo,還兼售麵包和蛋糕,賣相不錯。
入面還有番熱服務,scones的香氣撲鼻而出,甚是誘人,下次經過可以一試喔!
2017-04-19 26 浏览
假期最後一日去左銅鑼灣食日式串燒,食完後覺得有點熱氣好想食d凍野,於是即刻諗起呢間銅鑼灣獨有既crumbs! 佢地而家做緊promotion, $99/2杯,真係好抵!但我地都係決定一杯兩份share食。超級杯 ($58)有4款配料,我揀左馬卡龍、番石榴、士多啤梨、藍梅配原味乳酪,色彩繽紛好熱鬧,見到都開心!乳酪酸酸甜甜甘,仲好清涼岩晒變熱左既天氣,即刻覺得個人無甘熱氣,食乳酪好似健康d。$58有甘大杯其實都算抵,下次要試下$99/2杯先得!原來店內仲有好多麵包、蛋糕同鬆餅賣,好多完化!每晚8點後仲有八折添!甘吸引我都唔𢴇輸買返兩件做早餐。丹麥玉桂酥 $14/pc 再八折好多提子岩晒我,甜甜地好鬆脆,酥味好香。手搓鬆餅 $15/pc 再八折大愛呢個鬆餅,好香脆又唔會太乾太實!藍梅鬆餅 $18/pc 再八折好鬆軟,而且唔油膩,甜度亦適中,唔錯。
佢地而家做緊promotion, $99/2杯,真係好抵!

丹麥玉桂酥 $14/pc 再八折

好多提子岩晒我,甜甜地好鬆脆,酥味好香。
手搓鬆餅 $15/pc 再八折

大愛呢個鬆餅,好香脆又唔會太乾太實!
藍梅鬆餅 $18/pc 再八折

好鬆軟,而且唔油膩,甜度亦適中,唔錯。
2017-04-17
$58 (宵夜)
2017-04-19 32 浏览
因為以前係銅鑼灣讀書,所以放學嘅時候,成日都會約埋幾個同學一齊去食Crumbs,當知道佢之前要執笠時,都真係幾唔開心除咗懷念佢嘅味道外,仲好懷念當年讀書時期嘅純真早排知道佢重開,其實真係幾開心,好似舊時嘅回憶一下子番晒黎咁新鋪大咗,除咗有Froyo外,另外仲賣埋麵包!今次見地仲整埋Apple Crumble$35!一直都係蘋果批嘅Fans難得黎到,當然要試吓!食落味道唔會太甜,反之微微帶酸,內軟外酥,食落好開胃!不過單食可能有啲Dry, 所以我最後將佢夾埋Froyo一齊食。一冷一熱,酸酸甜甜嘅口感,異常地夾,我同我朋友都好鍾意!不過佢地鋪頭設計上有個問題,就係無畫分一個堂食區,我地只係隨意搵個位立食,如果佢地可以改改裝修,加番啲高枱係到就好啦!講番Froyo先,我地叫嘅係超級杯$58 ,可以揀4種配料。Topping款式同以前一樣多,不過其實我最掛住嘅,係佢個Browines, 可惜今次回歸無咗呢款Topping 啦,可惜!我最後叫咗Mochi,藍莓,楓糖香蕉同Granola! 藍莓新鮮,Mochi 係以前口感,又Q又鬆軟;楓糖香蕉同froyo個味超夾,食落唔會太甜,味道剛好!雖然闊別
因為以前係銅鑼灣讀書,所以放學嘅時候,成日都會約埋幾個同學

一齊去食Crumbs,當知道佢之前要執笠時,都真係幾唔開心
除咗懷念佢嘅味道外,仲好懷念當年讀書時期嘅純真
一冷一熱,酸酸甜甜嘅口感,異常地夾,我同我朋友都好鍾意!
不過佢地鋪頭設計上有個問題,就係無畫分一個堂食區,我地只係隨意搵個位立食,如果佢地可以改改裝修,加番啲高枱係到就好啦!講番Froyo先,我地叫嘅係超級杯$58 ,可以揀4種配料。Topping款式同以前一樣多,不過其實我最掛住嘅,係佢個Browines, 可惜今次回歸無咗呢款Topping 啦,可惜!我最後叫咗Mochi,藍莓,楓糖香蕉同Granola! 藍莓新鮮,Mochi 係以前口感,又Q又鬆軟;楓糖香蕉同froyo個味超夾,食落唔會太甜,味道剛好!雖然闊別咗一段時間,但味道依舊,唔錯!
2017-04-17
下午茶
2017-04-18 90 浏览
Crumbs應該是香港其中一間最早期的乳酪雪糕店。當時瘋魔大家的除了美味乳酪外,還有十分好吃的芝士鬆餅!當年結業,小儀也可惜少了一個吃乳酪雪糕的好地方~及後在對面街的樓上鋪重開,始終地點不方便,人流也就大不如前⋯早一陣子看見終於又在銅鑼灣地舖開業,而且更大間,重新有了鬆餅,還加設了麵包丶蛋糕,小儀也深感興奮~只是一看,定價由當年$9/件的鬆餅一下調升至$15令小儀卻步,其他麵包定價也不便宜,終於在今晚想吃乳酪才進去一嚐~大杯裝乳酪和四款自選配料$58: 7/10小儀選了招牌餅碎丶楓糖香蕉丶芒果和士多啤梨,一向喜歡鮮果酸甜的味道配上果仁或餅碎的口感,雖然沒有smile的層次感和漂亮,倒也繽紛可喜~乳酪還是酸香軟滑,但不至於最好吃,水果正常,反而招牌餅乾碎出事,不知為何多了玉桂味和話梅鹽味,粉粉的,沒有了餅乾碎的口感和麥香⋯由於小儀本身不喜愛玉桂味,因此便大打折扣,加上現在有Smile這視覺、味覺、層次兼備的對手,相信小儀應該短期內都未必再幫襯了~

大杯裝乳酪雪糕配四色配料
大杯裝乳酪和四款自選配料$58: 7/10

2017-04-16
$29 (宵夜)
2017-04-18 46 浏览
作為一個包控和甜品控,當一間餐廳能滿足我就兩個需求,我多數會去的雜錦比高包$38一袋四個的 比高包,有提子,芝士,藍莓等口味,滿足你多個願望。比高包較為硬實,煙靭度十足,但軟身一點更好呢。丹麥條$15超級無歒大一條 丹麥條阿,看到令我心心眼了。丹麥條大得驚人,肥肥粗粗,麵包略油,牛油香一點更好哦。榛子朱古力酥$14藍莓鬆餠$18扭紋乳酪$48這次的乳酪有布朗尼味和原味,貪心的你,選Mix便對了哦。當天一個晚上我吃了兩杯大雪糕,為健康著想,我選擇香蕉和無花果為配料
雜錦比高包$38

比高包較為硬實,煙靭度十足,但軟身一點更好呢。
丹麥條$15

超級無歒大一條 丹麥條阿,看到令我心心眼了。

丹麥條大得驚人,肥肥粗粗,麵包略油,牛油香一點更好哦。

榛子朱古力酥$14

藍莓鬆餠$18
扭紋乳酪$48

這次的乳酪有布朗尼味和原味,貪心的你,選Mix便對了哦。

2017-04-09
2017-04-18 43 浏览
未正式踏入盛夏,下午嘅時間已經悶熱非常,唔想淨係飲冰凍氣水咁唔健康,食下Yogurt都一個好選擇。呢度嘅配料相當豐富,而且全部陳列晒出嚟,保證新鮮。$58 4個配料,香蕉芒果用料新鮮,而且感覺清新,配上滿滿嘅原味Yogurt, 又有彩虹糖加果仁嘅點綴,都有飽肚嘅感覺。除左Yogurt以外,呢度嘅麵包亦都每日新鮮出爐,聞到呢間鋪頭都係烤好嘅麵包香味,點可以唔食返一個。呢個朱古力牛角包份量都唔細,牛油味香濃,表層鬆化,朱古力用料充足,確實高質。

呢度嘅配料相當豐富,而且全部陳列晒出嚟,保證新鮮。
2017-04-17 30 浏览
放假接咗肥髀,又未到晚餐,帶佢食雪榚,呢間之前未試過!行緊去時街頭有姨姨派傳單連現金劵,去到門面唔大,鮮黃色招牌搶眼,樓底高,入內一邊雪榚部,一邊麵包部,裝修形格!地方乾淨!行去雪榚部落單攞票等叫號碼!店員就去預備,配料都幾多!Regular($48)包兩款配料,揀咗抹茶糯米糍同椰果,連埋乳酪雪榚,都係白色調,賣相唔突出,透明膠杯簡潔!乳酪挺身,味道酸酸的,甜味幾重!反而抹茶糯米糍煙韌好味,椰果爽口!幾夾乳酪味!整體ok店員有禮斯文,一步步唔急,我同肥髀企在店內食都無問題(其實無枱架)唔趕人!幾好!夏天啱晒!
樓底高,入內一邊雪榚部,一邊麵包部,裝修形格!地方乾淨!
行去雪榚部落單攞票等叫號碼!店員就去預備,配料都幾多!

夏天啱晒!
2017-04-14
用餐优惠
現金券
2017-04-15 30 浏览
作為女生, 要少食生冷食物, 乳酪雪糕這些一向也少食, 既然少食, 要食的時候, 當然要選有質素的, 才值得。幾年前很喜歡crumbs, 可是突然卻全結業, 大概乳酪熱潮不太持久, 難以維持生意吧。這次crumbs再度回歸, 更帶上不少新東西, 有蛋糕和麵包等, 既可回味熟悉的味道, 又可試新麵包, 真令人期待呢!乳酪配上新鮮生果, 雙重健康之選, 這裡有無花果、藍莓、草莓、石榴、芒果、香蕉等, 放在透明櫃子, 可以看清楚才選, 我就選了看樣子又熟又甜的金黃芒果。一個人當然食普通杯, $48包2款配料, 選了抹茶糯米滋和crumbs, 另加$8叫了芒果。這天乳酪有原味和布朗尼, 選了扭紋, 就兩款都吃到了。抹茶糯米滋口感煙靭帶有淡淡抹茶香, 芒果確如外表的香甜, 一點味也沒有, 超讚的。這一個角度就見到扭紋交叉點。乳酪果然是當年令人回味的味道, 口感實在, 不會太鬆散, 不會溶得很快, 少少乳酪酸香。差不多每口都吃到crumbs, 味道超夾, crumbs有點肉桂香味, 脆脆的滿足了口感, 最欣賞底部都特別放了一些, 不會吃到底就無料。見到榛子朱古力牛角包$14, 被它吸引了, 決定帶

乳酪配上新鮮生果, 雙重健康之選

這天乳酪有原味和布朗尼, 選了扭紋
, 就兩款都吃到了。

這一個角度就見到扭紋交叉點。

差不多每口都吃到crumbs, 味道超夾
見到榛子朱古力牛角包$14, 被它吸引了, 決定帶它回家, 牛角包鬆軟具層次感, 榛子朱古力份量幾多, 不會過甜, 朱古力味濃
朱古力MUFFIN$18亦很誘人, 朱古力料好豐富, 甚至有原件在中間, 朱古力迷絕對要食, 同樣地都不會太甜, 朱古力香純, MUFFIN口感綿密
3 分钟 (外卖自取)
2017-04-15 41 浏览
本地乳酪品牌Crumbs,終於喺銅鑼灣同大家再見面啦!Crumbs出品嘅乳酪雪糕質感軟滑無冰感,唔會過甜,今次仲加入香港人熱愛嘅抹茶味,乳酪嘅微酸剛好刺激味蕾,一試難忘,充滿回憶嘅Froyo終於重出江湖喇!不過個抹茶其實真係有D失色,都係輕輕一層抹茶粉,滿足唔到抹茶控既我!有16款選料可以加: 當中仲包括馬卡龍添!今次同朋友再試超級杯($58連4款配料),比以前貴左唔少,但已經比同區FroYo平。普通杯$48連2款配料,不過今次揀既芒果都帶酸,若然水果選材新鮮,會更吸引!
有16款選料可以加: 當中仲包括馬卡龍添!
2017-04-15 41 浏览
知道crumb開反之後 一直好想去食反 諗反起中學時期已經愛上左佢既乳酪雪糕!終於有時間 就帶埋同學去試下 睇下crumbs既水準有無變到。店舖位置刀算幾方便 吾會太偏僻 比之前既舖頭為大!今次我揀左 HK$58既超級杯 味道選擇左原味,超級杯包左四種配料。店舖配料種類尚算多 而且會定時轉換數款,由於有好多想食既配料 所以我就加多五種配料 (+$8/each)。配料選擇左 椰果 芒果 朱古力格格 朱古力醬 彩虹雨 香蕉 士多啤梨小蛋糕 抹茶脆條 杏仁餅!店員悉心放吾同配料系乳酪雪糕 而且每樣既數量刀適中 味道方面,水準依然keep到而且大大杯 岩晒中意食雪糕既我 吾會吾夠喉!最愛既椰果同芒果必叫之選 椰果有咬口之餘 甜甜的 芒果甜中帶點點酸 增加味道感覺 士多啤梨小蛋糕新配料 鬆軟 一食又愛上!最驚喜系有杏仁餅作配料 味道很甜 而且吾系得一半 而系整個上。總括黎講,crumbs依然系我最中意食乳酪雪糕既店舖 值得介紹比其他朋友 而且一個價錢包有配料 吾怕好似其他舖頭 用磅數定價,really good!
知道crumb開反之後 一直好想去食反
諗反起中學時期已經愛上左佢既乳酪雪糕

2017-04-15 33 浏览
今日去銅鑼灣shopping, 經過呢間Crumbs有乳酪雪糕賣, 而且配料又幾多選擇, 望見雪櫃入面既生果配料都好新鮮, 於是就買杯黎試試。呢度既乳酪雪糕有兩個Size選擇, 我就揀左超級杯size大大杯...乳酪雪糕味道有3款口味, 包括Original、Brownies、Twisted。我就揀左Twisted (扭紋乳酪), 可以一次過試哂兩種味道。 超級杯size已經包左4款自選配料, 額外再加其他配料款款都係另加HK$8最後我揀左 Macaron x2 、Maycha Stick、 Sprinkles、House Crumbs、Strawberry、Mango、Coco Jelly、Caramel Syrup店員好細心將我所揀既配料逐一併上, 平時係出面食乳酪雪糕加配料, 都依重量計算, 好似生果類既重量比較重, 磅落可能幾貴, 而呢度既係遂樣計, 明碼實價, 唔怕超出預算。扭紋乳酪超級滑口, 接過手影左幾張相之後, 乳酪就好快開始溶。甜度岩岩好, 雖然我加左Caramel Syrup, 味道都唔會過甜。Macaron外脆,內層帶少少煙韌。 至於生果類既Strawberry、

Macaron外脆,內層帶少少煙韌。 至於生果類既Strawberry、Mango一d都唔酸。

最令我驚喜而又滿意就係加入House Crumbs, 幾乎每啖都食到好幼既脆粒, 口感好特別。

就快到夏天, 下次黎銅鑼灣shopping又多一個地方可以食返杯乳酪解解暑。
2017-04-11