—一年容易又中秋 未食月餅之前食咗限定口味🐣鹹蛋奶黃軟雪糕($68)而家逢星期五六日做緊買一送一味道同平時飲茶食嘅流沙奶黃包有異曲同工之妙 點心版本係着重鹹香相反雪糕版本就真係甜品 香滑牛奶奶黃當中夾雜鹹蛋黃粒粒Ps 🍦免費嗰個cone可以即場享用/ 轉換成🎟️軟雪糕換領券遲d先食都得———————————————————————DALLOYAU尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓GW3220號舖
一年容易又中秋 未食月餅之前
食咗限定口味🐣鹹蛋奶黃軟雪糕($68)
而家逢星期五六日做緊買一送一
———————————————————————
DALLOYAU
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓GW3220號舖
2024-08-25 264 浏览
天氣熱就想食凍嘢,Dalloyau 逢五、六、日都有買一送一軟雪糕,我食✌🏻特濃朱古力軟雪糕 $58 鹹蛋奶黃軟雪糕 $68 唔係好夠膽試新口味,為求穩陣,都係叫返朱古力😏朱古力味道真係幾濃郁,雪糕質地厚實,可以選擇雪糕筒或用紙杯。我選了雪糕筒,脆口的,很味美。買一送一好抵😀邊等雪糕邊欣賞店內的蛋糕,有一個蛋糕系列叫做優雅系列,當場有客人取個紫色的-芋頭味,好靚。雖然我只惠顧兩杯雪糕,店員態度有禮及親切👍🏻

特濃朱古力軟雪糕 $58
鹹蛋奶黃軟雪糕 $68

雖然我只惠顧兩杯雪糕,店員態度有禮及親切👍🏻

今天剛經過Gateway因朋友不適便選擇在最近的咖啡店坐下,我到收銀處點兩杯美式咖啡餐牌寫$42但收我$ 50,服務員說堂食要$50因為要服務客人另外還要+10%服務費變相加了30%。祗是送和收拾杯咖啡堂食便要收貴30%。冇辦法因為朋友不適只有繼續坐下! 香港收費五花八門,規定反智,唉,隨緣落坐。不過咖啡味道是不錯的,小酸度,after taste 果香味在口腔時間,👍下次可以嘗嘗它的西餅蛋糕應該不錯,不過會外賣不堂食😅

下次可以嘗嘗它的西餅蛋糕應該不錯,不過會外賣不堂食😅
啱啱行尖沙咀,行海港城開始有啲攰,加埋啱啱果日身體狀態唔好,好似有d 缺糖😂😂即刻想搵間咖啡店坐下,就行咗幾步見到依間,又有座位坐,咁就入去試吓. 兩個人都叫咗ice Mocha, 成杯唔甜冇星巴克感覺🤣🤣啲咖啡同朱古力一飲就知高級嘢,咖啡豆好靚而d 朱古力好濃….但好似細杯咗d另外有一個係套餐, 所以要左個火腿多士, 雖然份量少,但係都唔差…..👍本來想試埋佢啲cake, 但係仲未食夜晚飯要留肚所以冇叫到…

2024-06-09
2024-04-22 454 浏览
DALLOYAU (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓GW3220號舖老實講,平時行開都覺得佢好貴唔捨得食。琴日行過見到佢好似有買一送一優惠,點知原來冇睇錯。 即刻去買返杯雪糕食,佢呢期出咗新嘅紅豆味雪糕。味道好濃同埋好滑。最難得係佢嘅買一送一,可以分開兩次。咁就唔怕一次過食兩杯太多。
DALLOYAU (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓GW3220號舖

老實講,平時行開都覺得佢好貴唔捨得食。

🖤整家店是高级低调的奢华感,黑白映衬。绿丝绒座椅配红色壁画,让你恍惚穿越回巴黎宫廷🌰Dalloyau用餐厅名字命名的甜品必须试一试!被各种果仁包裹,一口下去太香啦~榛子脆粒外层下是软软的杏仁蛋白霜和忌廉,爱吃果仁的千万不要错过啦🍫Opera招牌歌剧院足足有8层,朱古力酱、咖啡忌廉配合杏仁海绵蛋糕,甜而不腻,口感醇厚,搭配金箔,低调的奢华,不愧是流行了几十年的招牌蛋糕☕️配一杯红茶经典法式下午茶get~超满足的🍪临走带一份新鲜出炉的巧克力曲奇,包装好美颜值和口味都不错~
🌰Dalloyau
🍫Opera
☕️配一杯红茶经典法式下午茶get~超满足的

• Dalloyau
2024-03-13 402 浏览
今日想吃甜點,到了位於金鐘的甜點店。餐廳的裝修高雅又時尚,又不會太拘謹,坐得舒適。單點飲品$80,-件旦糕約$58,而cake set 為$138包糕和飲品一杯,不錯吧!北海道柚子芝士旦糕這旦糕份量十足,柚子味濃郁,酸酸的,味道清新,口感十分香滑creamy, 質地稠厚但又不會厚實,唯一缺點是味道比較酸。朱古力棋盤旦糕這朱古力旦糕朱古力味超濃厚,是厚身的mousse 質地,好creamy滑溜,每一口像在吃朱古力似的,朱古力迷大愛,但個人覺得味道比較甜。Flat white/soy milk這奶白咖啡有少少令人失望,口感未算香滑,咖啡味比較酸,上次點玫瑰牛奶咖啡比較好喝。Earl grey這伯爵茶口味清新,口感香滑,茶味幽幽,一點也不澀口,配蛋糕不錯。

今日想吃甜點,到了位於金鐘的甜點店。餐廳的裝修高雅又時尚,
又不會太拘謹,坐得舒適。

單點飲品$80,-件旦糕約$58,
而cake set 為$138包糕和飲品一杯,不錯吧!

北海道柚子芝士旦糕

朱古力棋盤旦糕

Flat white/soy milk

Earl grey

2024-03-10
2023-10-12 847 浏览
-🦄 ᴅᴀʟʟᴏʏᴀᴜ @dalloyauhk ・⚡️ 大人の味 有點苦澀 有點甘醇 …・🌙 懂得品味生活 經歷百孔千瘡流涕🍃 深深體會明白 苦澀甘韻就是微甜・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🧁【 𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓷𝓮𝓼𝓼, 𝓫𝓾𝓽 𝓷𝓸𝓽 𝓰𝓾𝓲𝓵𝓽𝔂… 】・可可控初遇這皇室品牌 會是擦出什麼火花呢很喜歡店家這純素概念 蛋糕不含任何乳製品亦考慮到不同人之需求 繼而研發的濃可蛋糕・🍪 ɢʟᴜᴛᴇɴ-ғʀᴇᴇ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴠᴇɢᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ ʜᴋᴅ698📮 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗為純素人士而設的蛋糕 而且還是無麩質之選濃情巧克力作為其基調 當真沒有不買的理由🪽 純素牛奶朱古力慕絲慕絲層的口感相當細膩 那軟滑質感逐漸融化慕絲輕盈卻有一定厚度 不會有任何虛無感覺牛奶可可的香醇作主導 黑可可的濃若隱若現微甘苦突襲卻快速消散 甜度處於剛好的水平當中充滿了牛奶可可香 還有調皮的奶脂微甜🪶 杏仁奶朱古力軟心醬 👍🏻👍🏻質感比上層更水嫩輕柔 可可之甘醇極致發揮味道屬甘香幽澀卻不苦 苦韻什麼的完全沒有軟心醬極速於口中融化 隨後跟舌頭融為一體甘澀在舌頭尖端上起舞 整體表現發揮
🦄 ᴅᴀʟʟᴏʏᴀᴜ @dalloyauhk

⚡️ 大人の味 有點苦澀 有點甘醇 …

🌙 懂得品味生活 經歷百孔千瘡流涕

中心部分像是流心狀態 最為軟膩就像可可醬

很推薦這純素可可蛋糕 很好吃也有滿滿驚喜
真的能自私地一人獨享 也沒很大的罪惡感呢

ᴘ.s.① 在我旁的叔叔一口氣買了60顆馬卡龍
ᴘ.s.❷ 看來我有機會也要買來嚐嚐看 (´∀`)

📍 ᴅᴀʟʟᴏʏᴀᴜ @dalloyauhk
👉🏻 尖沙咀海港城港威商場3樓ɢᴡ3220號舖
2023-09-20
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
2023-04-21 1124 浏览
想搵間坐得舒服啲餐廳食個小食,經過見到環境唔錯,就入去試吓👇🏽$113 英式鬆餅(原味+提子味)各一件配cream&士多啤梨果醬鬆餅甜度適中,口感唔錯,切開唔會好碎,塗士多啤梨果醬比cream較好味!玫瑰鮮奶咖啡,味道正常。食物未去到會想再嚟!只是梳化椅坐地舒服,但服務員主力在外賣位置多,有啲忽視堂食客人的需要,不是太主動。這次體驗,一次就夠。🙃
$113 英式鬆餅(原味+提子味)各一件
配cream&士多啤梨果醬
玫瑰鮮奶咖啡,味道正常。
這次體驗,一次就夠。🙃
2023-04-15
2023-04-05 868 浏览
呢間 @dalloyauhk 次次經過,都見到啲甜品好精緻 一直都想試下今次點左佢哋最出名嘅opera cake 同 dalloyau 蛋白餅蛋白餅唔算好驚喜首先表面鋪滿嘅花生有啲走氣食落口一啲都唔脆走氣嘅花生令到口感唔係幾好裏面大部份都係蛋糕食到好入先至係一嚿好細嘅蛋白餅呢件餅令我有啲失望但opera cake 就幾好佢有少少咖啡味但係整體上都係食得到好濃嘅朱古力味但個朱古力味又好有層次唔會話一味死甜或者係一種好單一嘅朱古力味整體係好甜,但細細地咁size啱啱好但千祈唔好對咖啡有咩期望我叫咗杯Americano就咁單飲的話,真係苦都不得了完全冇層次,亦飲唔出咖啡嘅香味我明佢可能係深焙但飲落真係完全飲唔到咖啡嘅香只有好單一嘅苦味搭配呢兩件好甜嘅蛋糕呢杯好苦嘅咖啡反而調劑左極甜嘅甜味但就單一一杯咖啡來講個人覺得呢杯黑咖啡完全唔合格大商場入邊應該都不乏coffee shop真係好想試件opera cake 既可以去試下既🥲
呢間 @dalloyauhk
次次經過,都見到啲甜品好精緻
一直都想試下

但係整體上都係食得到好濃嘅朱古力味
但個朱古力味又好有層次
唔會話一味死甜
或者係一種好單一嘅朱古力味
整體係好甜,但細細地咁size啱啱好

但千祈唔好對咖啡有咩期望
我叫咗杯Americano
就咁單飲的話,真係苦都不得了
完全冇層次,亦飲唔出咖啡嘅香味
我明佢可能係深焙
個人覺得呢杯黑咖啡完全唔合格

大商場入邊應該都不乏coffee shop
真係好想試件opera cake 既
可以去試下既🥲
喺海港城shopping行到攰,又唔係太肚餓,入去坐低食件cake飲杯咖啡😀蛋糕選擇好多,叫咗「焦糖脆脆榛子杏仁蛋白餅」,外層榛子碎鬆脆,冇受潮,有咬口;內層榛子蓉、cream、蛋糕、蛋白餅,layer同味道做得幾好🔥「烤芝士火腿」三文治OK;Hazelnut Latte味道啱飲,榛子味唔會太甜膩🌰座位不多,梳化位坐得舒服,商場嚟講唔算貴,限時90分鐘,店員態度唔錯,如果手上有商場現金券可以一試。

焦糖脆脆榛子杏仁蛋白餅
榛子Latte
焦糖脆脆榛子杏仁蛋白餅
榛子Latte
2023-01-18 887 浏览
轉眼就到了臘月廿一,還有10日就過年,到尖沙嘴辦年賀,忙碌又開心!(COVID--19疫情下的第4個農曆新年,今年通關,市面回復少少熱鬧!)Shopping消耗身力,逛累了,在海港城找個地方歇歇,想吃蛋糕,Dalloyau和Cova2選1,選了Dalloyau (原因在最後1段)。點了以下的:#柚子芝士蛋糕:我在Pacific Place Dalloyau吃過,覺得好好味!今次再點,失望!蛋糕不夠鬆軟,表面的柚子果凍又有點硬,低於預期。#熱摩卡:朱古力味濃郁,好!我在金鐘上班,吃過Pacific Place Dalloyau好多次,水準穩定,尤其喜歡Dalloyau的蛋糕。一直想試試海港城店,之前來過2次(2022年5月和6月)因為疫情暫停堂食,今次終於吃到,低於預期的用餐體驗。

點了以下的:
#熱摩卡:朱古力味濃郁,好!

2023-01-12
2022-12-10 1016 浏览
買嗰陣、食之前,係好靚呀,心晒眼。但擺入口之後,我會用深田詠美嚟形容。即係咁,個殻整得好吸引,驟眼睇毫無缺陷,相當perfect池,但戲肉埋牙無晒身外衣物遮住副偈之後,就硬係有種美中不足嘅違和感,但又好難形容不足喺邊,只能領悟,不能明言。所以,件餅畀我嘅感覺係,酸味酸唔晒、甜味甜唔晒、紅桑子又硬係爭咁啲紅桑子味。對於某啲人嚟講,可能係適中、恰到好處,但本阿叔就係覺得爭咁啲嘢、到喉唔到肺囉。Any肥,甜品呢家嘢,麻甩中坑真係識條鐵咩。🤓

Any肥,甜品呢家嘢,麻甩中坑真係識條鐵咩。🤓

2022-12-07
5 分钟 (外卖自取)
2022-10-30 1271 浏览
啱啱食飽🤰,諗住買啲甜品番去食下🤤,經過依間甜品店,就比佢啲蛋糕吸引左😍😍,所以買左幾個黎試下😋大家除左外賣,仲可以坐係度食,佢有唔同既set比大定揀🤔可以網上搵下發現來自法國巴黎外🧐,已經有300多年歷史😱🍰Black Truffle Opera 💲68黑松露味唔太突出🧐,同埋同個蛋糕既味道唔太夾🤔,但因為佢有好多層,所以整體口感都幾豐富👌 🍰Yuzu cheese cake 💲68柚子味相對濃🤤,上面有柚子啫喱圍住啲柚子醬🍯,所以一砌🔪 中間有少少溜沁效果👍🤩但芝士味唔太重🤏整體食落都幾清新🌻 🍰Fresh Lemon Tart💲58食落唔太甜,檸檬味都夠,酸度係可接受既程度,酸酸maymay 幾開胃👅而個撻唔太脆🍰Pistachio & Chocolate Hazelnut Cake 💲58蛋糕質地唔係好軟熟,入面係有啲朱古力醬係中間,咬落有開心果碎,但整體都偏甜 🍰Black Forest 💲68朱古力味唔太重,整體黎講偏甜 🍰Croquant 💲68朱古力味好濃👍,但唔係偏苦味既朱古力🤔,但整體黎講都幾滑🍫,佢最底層係脆脆,但如果再脆啲就好啦🤤 🍰Macaron  💲72我地

🍰Black Truffle Opera 💲68

🍰Yuzu cheese cake 💲68

🍰Fresh Lemon Tart💲58

🍰Black Forest 💲68
朱古力味唔太重,整體黎講偏甜

🍰Croquant 💲68

🍰Macaron  💲72
我地買左3種口味: 朱古力🍫、海鹽焦糖🍯、檸檬🍋
朱古力味都好濃🍫😋,海鹽焦糖味焦糖較為突出🤤,食唔出海鹽味🧐,而檸檬味🍋酸度同甜度恰好👍

P.S. 最新分店係觀塘apm 🎊🎊

Black Forest Yuzu cheese cake
Croquant
Pistachio & Chocolate Hazelnut Cake Fresh Lemon Tart
Black Truffle Opera
Macaron
外卖自取
2022-10-27 851 浏览
今日honey 生日,由於只有我們兩人,而Godiva 旦糕又訂唔切,所以選擇買三件旦糕代替生日旦糕,-方面不用浪費,又可試多種口味。平日米芝連星級餐廳epure 的lunch dessert, 旦糕好像也是dallayau 的旦糕,因為有幾次去epure 吃cake, 他們供應的和dallayau的款式都-模-樣的。這經典棋盤旦糕不太推介。即使平日吃慣了濃朱古力旦糕,也發現這棋盤旦糕過於甜膩,雖然朱古力味是濃,那朱古力慕絲密度很高,雖口感幼滑,但那甜度比朱古力奶還要甜,吃了-半要放棄了。黑森林旦糕幾ok. 在朱古力碎下是軟滑的海綿旦糕,口感濕潤唔乾身,當中有少少cherry 平衡-下朱古力風味的甜膩感。柚子旦糕是慕絲旦糕,滿有柚子風味,酸酸甜甜的,味道比較清新怡人,感覺上輕盈-點,也少-點罪惡感。總結,吃過four seasons, 文華餅店、半𡷊和Joel robuchon 、epure 和這兒的旦糕,感覺文華餅店仍然是心頭好。

這經典棋盤旦糕不太推介。

黑森林旦糕幾ok.

柚子旦糕是慕絲旦糕,

2022-10-22
外卖自取