2024-07-11 130 浏览
前陣子老是出入深入埗、長沙灣兩區,又可以發掘一下這一帶的美食!距離晚上上韓文課的時間尚早故打算來吃early dinner,走呀走不自覺地就來到這間有點低調的咖啡店蒜香牛油虎蝦帶子意粉 $92Baileys Latte $46(冷熱同價)這個蒜香牛油虎蝦帶子意粉絕對是我杯茶!虎蝦3隻帶子2粒絕對有誠意,兩款海鮮同樣煎得金黃香口但不過overcook,虎蝦新鮮爽彈,還有蝦膏吃起來多一分甘香!帶子煎香至五分熟,不過帶點雪藏味有點兒可惜~ 意粉軟硬度適中,以蒜油炒製故蒜味濃郁還帶點辛辣味道,個人來說整體味道中上,惟略嫌油有點多吃起來會感到油膩雖然很愛喝小白,可是有Baileys Latte的地方都不會錯過呀!先是拉花已經令人印象深刻:不是一般的圖案而是小熊的樣貌啊~ 很可愛有點不忍心破壞(哈)!入口是香醇甜美的百利甜酒,然後是鮮奶跟口味較nutty的咖啡味道,三者的平衡度不錯,個人更喜歡酒味濃郁一點店家在介乎深水埗站跟長沙灣站中間的屋苑地鋪開業,由於份屬內街加上旁邊都是維修汽車的店會令人不易察覺而錯過了!全店以黑色為主色調,配合型格的原木餐檯餐椅,型格中又帶點自然風格;門外放了大太陽傘跟與露
蒜香牛油虎蝦帶子意粉 $92
Baileys Latte $46(冷熱同價)

店家在介乎深水埗站跟長沙灣站中間的屋苑地鋪開業,由於份屬內街加上旁邊都是維修汽車的店會令人不易察覺而錯過了!全店以黑色為主色調,配合型格的原木餐檯餐椅,型格中又帶點自然風格;門外放了大太陽傘跟與露營相關的椅子,予人放鬆的感覺也是寵物友好的專用位置啊!店內其實不算大就是一個長方形的鋪面,擺放了可容納十多人的座位,空間感十足也比想像中多打卡位;加上平日到訪的關係就不會有太多人,較為寧靜可以好好享受me time!美中不足的是店家不設晚市,營業時間也只到晚上6時,不然這絕對是打發時間的好地方
2024-03-22
2024-07-15 82 浏览
喺長沙灣附近做完野 咁啱要搵個地方開個會 要搵間cafe靜靜地見倒呢間Google評分唔錯 入到去覺得都幾安全靜 無乜人 可能係過左食晏時間 叫左個雞肉意粉同americano 坐低開個靚會後終於可以食飯 店員仲問我要唔要heat返 sweet💚 個意粉食落啱啱好 唔會太creamy食到成口都係忌廉 又唔會太乾 味道剛好唔油膩 雞肉亦煮得剛剛好 唔會鞋口最細心係佢地驚杯咖啡會凍 等到我差唔多食完先沖比我Cafe黎講價錢唔貴 份量理想 飲品可以加錢換購好驚喜 下次黎試埋其他款嘅意粉同sandwich
最細心係佢地驚杯咖啡會凍 等到我差唔多食完先沖比我
Cafe黎講價錢唔貴 份量理想 飲品可以加錢換購
好驚喜 下次黎試埋其他款嘅意粉同sandwich
Americano
2024-07-15
Americano
喺附近做嘢行到好攰,於是喺Open Rice 搵下附近有咩Coffee Shop 可以叫杯嘢飲坐下以咁細間嘅店仔黎講,佢嘅朱古力選擇叫做好多,對於要戒咖啡嘅我黎講係一大福音(笑)入到去先去Counter 叫飲品,有三位店員,嗰陣時已經係兩點,我估啱啱過咗繁忙時間,餐廳無乜人。叫咗杯70% 嘅剛果朱古力,之後搵位坐,入面有一位客人,叫咗意粉邊工作邊食。等咗一陣杯朱古力先到,夠熱,飲到朱古力味同酸味、苦味嘅平衡,唔係求其沖一杯比你飲。中間出去借充電嘅時候見佢哋磅緊朱古力,唔知係咪用佢黎沖🤭以下午搵地方坐下黎講,呢到算係幾好坐,嘢飲都合格,下次再喺附近勁過搵Coffee Shop,我都會再去。另外見佢黑板有畫到佢一啲自家製甜品同Bakery,有機會都可以試下☺️
中間出去借充電嘅時候見佢哋磅緊朱古力,唔知係咪用佢黎沖🤭

剛果朱古力70%
剛果朱古力70%
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食今次去咗一間係長沙灣屋企附近,開咗已有2年嘅咖啡店。店舖以黑色為主色,但配合木枱木凳,平衡番成個tone,形格中帶點温暖,打卡位都有幾個,位置比較偏僻。下午茶去到,menu上有6-7款甜品,有我想食嘅法式多士,點知冇,細問下得3款供應,試咗tiramisu ,老實講,普普通通,手指餅比例過多,似食緊蛋糕,唔夠濕潤,酒味唔出,唔係太啱口味,另外配上熱latte,口味偏向nutty,拉花都幾靚,唔差嘅,相信我會再嚟試吓其他嘢。
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食
今次去咗一間係長沙灣屋企附近,開咗已有2年嘅咖啡店。
2023-06-14
長沙灣最近都開了幾間新咖啡店,經過就坐低飲杯咖啡看看書。這間以黑色為主調,外面有一張檯可以帶寵物來坐。入面長形店面,座位唔算太多,最入面仲有4張二人檯。店內亦有長木檯影相位。有咖啡亦有非咖啡類,另外都有手沖,朱古力都有幾款單品。Latte HK$36Latte第一啖飲都幾熱,咖啡豆應該偏中深碳,厚實香濃果種,口感都滑既,正正常常啦。
長沙灣最近都開了幾間新咖啡店,經過就坐低飲杯咖啡看看書。
這間以黑色為主調,外面有一張檯可以帶寵物來坐。
入面長形店面,座位唔算太多,最入面仲有4張二人檯。
店內亦有長木檯影相位。
有咖啡亦有非咖啡類,另外都有手沖,朱古力都有幾款單品。
Latte HK$36
2023-02-09
2022-12-04 600 浏览
😌 依日傍晚時分,好想食啲comfort food,又好想食甜品,咁啱小編行到去長沙灣附近,諗起年頭經過一間cafe買過咖啡,所以依次去睇下有冇甜品。🧐[ 亂闖試飲試食 ]🍰 Tiramisu 😋😋😋😋😋依份Tiramisu比想像中大份,以為都係用手指餅,點知食落原來係海綿蛋糕嘅質地,不過挺身啲,唔會淋晒之餘,亦帶有酒香同咖啡味,甜度適中!真係好驚喜好食!滿足!🥰☕ Cappuccino 😋😋😋😋咖啡豆味好香,拉花好清晰,飲落奶泡creamy,咖啡濃厚。☺️下午茶 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 依間cafe唔喺熱鬧人多嘅大街,對面街有好幾間學校,大家去試嘅話,記得搵下地圖。😉

[ 亂闖試飲試食 ]
🍰 Tiramisu 😋😋😋😋😋

☕ Cappuccino 😋😋😋😋

下午茶 💵💵 約港幣$90/人

2022-11-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • Tiramisu
放break個陣,工作partner話好耐冇食過甜品,好想食,所以我就馬上foodie上身搵餐廳俾佢揀,被佢選中既係∂αη¢ιηg кєттℓє ☕️➿ 𝑨𝒖𝒕𝒉𝒆𝒏𝒕𝒊𝒄 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 ($58)partner大讚呢度既tiramisu好味😋 手指餅均勻地沾滿咖啡液,有種濃濃既expresso味道☕️ 而且乾濕度都掌握得好好~➿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝑪𝒂𝒌𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑻𝒂𝒌𝒂𝒄𝒉𝒊 𝑹𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒂𝒏 ($52) 係八月限定既roll cake❗️內餡既cream記憶點高~ 除左因為有香甜既十勝紅豆,仲有超濃牛奶味既cream🥛➿ 𝑳𝒂𝒗𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($38)聞落去的確有薰衣草個陣令人舒服既感覺😌 飲落就覺得重奶味~➿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($45)一樣都係重奶香味,如果重抹茶味 🍵d就好喇~

➿ 𝑨𝒖𝒕𝒉𝒆𝒏𝒕𝒊𝒄 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 ($58)

➿ 𝑳𝒂𝒗𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($38)
聞落去的確有薰衣草個陣令人舒服既感覺😌 飲落就覺得重奶味~

➿ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($45)
一樣都係重奶香味,如果重抹茶味 🍵d就好喇~

2022-06-03 588 浏览
深水埗黑木格調Cafe深水埗長沙灣交界新開咗唔少打卡cafe/餐廳~今次去嘅呢間cafe以黑色為主調,仲有少少木嘅元素🪵cafe內座位唔多,約15-20人,但人流唔算多,所以都唔洗等🫢🔸牛油香煎帶子大蝦蒜香意粉🔸$883隻大蝦幾有誠意😂而且有膏、煎得好香👍🏻蒜味都幾香,但意粉有啲油。正常份量,但對於好肚餓嘅我嚟講就唔係幾夠🤣*滿$200,匯豐卡付款有85折優惠〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️餐廳:Dancing Kettle (深水埗)地址:深水埗福榮街218號美居中心地下59號舖...#深水埗 #咖啡 #長沙灣美食 #深水埗美食 #cafe #cafehk #hkcafe #shamshuipo #hkfoodie #foodiehk #foodie #food #coffee #capcha_food
深水埗黑木格調Cafe

🔸牛油香煎帶子大蝦蒜香意粉🔸$88

*滿$200,匯豐卡付款有85折優惠
餐廳:Dancing Kettle (深水埗)
地址:深水埗福榮街218號美居中心地下59號舖
2022-05-01 703 浏览
話說其實黎之前都望過網上評論係無負評,諗住應該安心啦 就出事。叫得cafe,當然就要試下佢既咖啡。Ice latte一飲勁苦,加咗奶都可以苦到咁都幾肯定d豆一係唔靚一係烘到燶晒。 相信茶記既咖啡粉沖都比佢更好飲All day breakfast個all day breadfast就係全餐既重點 1. 麵包又乾又脆,好似食緊薯片咁,係一d水份,味道同軟綿綿既感覺都無。2. 松露炒蛋老過我阿嫲。 連m字連鎖快餐店既早晨全餐炒蛋都俾佢更香更好味道。3. 煙三文魚係死咸無鮮味。4. 菜係唔新鮮,同食緊草應該係無分別。5.茄汁豆係冰凍好似直接係雪櫃拎出黎咁。咁既質素佢竟然收咗我138蚊。我付出咗燒鵝嘅價錢竟然換黎蔗渣嘅味道。 完全唔明all day breakfast 咁少技巧既野 可以煮到咁既樣。唔怪得有人話cafe係用黎呃錢既。大蝦帶子意粉睇圖就知好乾 重黑椒味 唔特別評論Lavender latte老實講, 係正常既。但佢漏單 足足等到食完野先上,咁就無意思啦。最離譜係一間所謂cafe,點諗到嘢飲竟然係最後先送上。等食物既45分鐘係完全無野飲。 催咗兩次 等到野食都黎埋先有野飲。 第二杯飲

叫得cafe,當然就要試下佢既咖啡。
Ice latte

All day breakfast

個all day breadfast就係全餐既重點

3. 煙三文魚係死咸無鮮味。

4. 菜係唔新鮮,同食緊草應該係無分別。

5.茄汁豆係冰凍好似直接係雪櫃拎出黎咁。

大蝦帶子意粉
睇圖就知好乾 重黑椒味 唔特別評論

Lavender latte

最離譜係一間所謂cafe,點諗到嘢飲竟然係最後先送上。等食物既45分鐘係完全無野飲。 催咗兩次 等到野食都黎埋先有野飲。 第二杯飲品係要催第3次先好似如夢初醒發現漏單 問我地叫咩 how ridiculous!

其實全間店有3個員工係open kitchen去serve 當時8位客人。結果我地最後等咗45分鐘先有野食,飲品仲要係後上仲有一杯飲品漏單。極度懷疑3位‘廚師’都係替工或者唔熟悉廚房運作,極可怕的體驗。

2021-07-14 942 浏览
很開心長沙灣區再多一家咖啡店!Dancing Kettle 以黑色作主調,配合木材桌椅,型格中帶大自然感覺。雖然這次拍不到他們門口那張signature原木桌,不過window seat也另有一種美。❤️ ☕️𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨 + 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐑𝐨𝐥𝐥看見名字很有趣便試試看,原來是#冰手搖咖啡!烘焙味道頗濃郁,微微苦澀。店員會走到客人面前搖咖啡,倒出來後便會看到咖啡上有一層泡沫☕️不過泡泡很快就會消失,所以要把握時間品嚐和拍照📸 還嘗了他們周末限定的減糖Golden Black Roll,甜度確實不高,但曲奇味道不太突出,未算驚艷的Roll Cake,期待會有改善!☺️⁡

Golden Black Roll

Shakerato
不過泡泡很快就會消失,所以要把握時間品嚐和拍照📸

Shakerato
難得長沙灣又有新店開張,當然要去試一試😋裝修方面:超級IGable 😍😍😍店內店外都有好多「打咭位」,燈光效果非常好💡,唔落filter都可以影到靚相📸😍👍🏻👍🏻👍🏻尤其門口的兩個角落,一邊係窗口自然光☀️🪟,另一邊有超靚原木枱,超級吸引!🪵🪵🪵 店內以黑色磚牆為主,配合原木傢俬及燈飾,簡單得嚟又唔會同其他Cafe「撞Style」食物方面: 正常味道、價格略高 🤭🤭🤭煙三文魚蛋意大利軟包 🐟🥚🥙($78)——「D連鎖店」的口味,味道正常,意大利包鬆軟,個人口味覺得可以再「烘脆」少少😅,有一片煙三文魚,適量碎蛋及生菜,夠飽肚,但冇乜特色😅⋯⋯純粹滿足我想食「意大利包」嘅願望,又可以避開一街都有嘅Bagel 🤭🤭🤭Matcha Latte 🍵🥛($45)——正常抹茶味,抹茶味同牛奶味都平衡,沒有過甜,但依然係冇乜特色!😅⋯⋯不過,呢間係Coffee Bar,我應該要飲咖啡先可以見到佢真正實力!🤣🤣🤣由於新開張,星期六中午嘅客人都唔多,暫時仲係靜靜哋Hea嘅好地方!🥰👍🏻👍🏻👍🏻PS: 店內人手充足,但店員較安靜🤫,我見店內冇乜人「衝入去」問店員「開門未」,店員都係「問一句答一句」😅⋯⋯其他鄰
難得長沙灣又有新店開張,當然要去試一試😋

裝修方面:超級IGable 😍😍😍

食物方面: 正常味道、價格略高 🤭🤭🤭
煙三文魚蛋意大利軟包 🐟🥚🥙($78)

Matcha Latte 🍵🥛($45)

煙三文魚蛋意大利軟包 🐟🥚🥙($78)及Matcha Latte 🍵🥛($45)

PS: 店內人手充足,但店員較安靜🤫,我見店內冇乜人「衝入去」問店員「開門未」,店員都係「問一句答一句」😅⋯⋯其他鄰近Cafe會比較客氣,通常入舖都有簡單介紹,離開亦有句Bye Bye或歡迎下次光臨!呢間Cafe真係「靜靜哋」——落單、收錢、走人,一齊都係好安靜🤫🤫🤫 (但Cafe係有背景音樂嘅🤣🤣🤣)
就在對面不遠的新暗黑系裝修新咖啡店,這個vibes很好很適合悠閑地享受一下。開了不久現在開始有主食供應,更有自家烘焙甜品,而飲品更是不好錯過。這天試了shakarto跟flat white,shakarto為了要給大家完美的泡沫他們會拿到客人面前才會倒出來,很療癒的完美泡沫(店主說:淨係得30秒嘅完美泡沫🤣)咖啡味道中深烘,比起現在較多的natural house blend來說都很特別。還有謝謝那天送了藍莓muffin給我們,綿密之餘入面超多料~之後已經不斷2訪3訪,真的很不錯有水準~
Shakarto
Flat White
Hand Drip
Blueberry Muffin
2021-07-04 388 浏览
咖啡·近年已經成為咗港人,生活品味既一種,要懂得追求,享受,品味生活,可以由淺入深。呢間咖啡店,就不花巧,選擇亦清楚簡潔,原味道,就等於基本功,要基本功做得好,先挑戰其他新創作,呢間咖啡店就做得到☺️食品方面,除咗Homemade既cake之外,我觀察其他都應該係叫貨,不過亦係正常,味道方面可以再提升,整體來講,我都好滿意,只係純粹個人口味🤭如果可以加 free wifi同mobile 充電位,就perfect 😍期待下次再嚟既優化🦾
有奶涷咖啡
有奶熱咖啡
煙三文魚沙律蛋碎配意大利包
All  day  breakfast
有奶涷咖啡
有奶熱咖啡
煙三文魚沙律蛋碎配意大利包
All  day  breakfast
☕️NEW CAFE • 深水埗黑色型格木系小店🖤深水埗區啡店開不停,Dancing Kettle位置比較近長沙灣站! 整間店以黑白色為主調除咗門口有張原木枱,裏面仲有張較大嘅高木枱🪵✨Soft opening 中Follow ig 有9折飲品選擇唔算多,除咗基本咖啡仲有茶/朱古力揀,仲見到有肉桂卷同muffin! ➠ Shakerato$38店員介紹用咗2shot espresso☕️天氣熱最啱飲凍咖啡🧊shake完倒岀嚟滿滿嘅泡只會維持一瞬間~咖啡味nutty帶點煙燻味📍Dancing KettleShop 59, On Ground Floor, Manor Centre, No. 218 Fuk Wing Street, Sham Shui Po

☕️NEW CAFE • 深水埗黑色型格木系小店🖤
除咗門口有張原木枱,裏面仲有張較大嘅高木枱🪵

✨Soft opening 中Follow ig 有9折

➠ Shakerato$38

📍Dancing Kettle
2021-05-29
2021-06-13 1158 浏览
經過長沙灣,見到一間新開咖啡店試業中,環境勁靚星期六想chill 下,行到好攰就入左去小店寫住試業中,不過都有嘢食有嘢飲,店員非常有禮貌,熱切咁介紹邊款咖啡正,由於未食早餐,就叫左好多嘢食😂巴斯達克蛋糕,期間限定,綠茶甘香,唔會太苦澀,好軟滑,個人鐘意食綠茶味,朋友就鐘意原味,芝士味香濃,正!要再回購本人鐘意食cinnamon ,依間小店問左店員,全部自家制,好勁!cinnamon 28元一件,真材實料,賣相靚,淡淡肉桂味,正三文魚蛋沙律包,78元,好大碟,連沙律菜都好新鮮,包軟硬度適合,加埋蛋沙律三文魚,好食!依度既ice mocha , ice latte 我地都認為好飲,首先唔甜!依點好重要,咖啡豆香,飲完口會有淡淡咖啡回甘味,唔會飲完覺得好甜有痰😂😂😂依間我同朋友都認為行經深水埗,都會再回頭光顧,好小咖啡店嘢好食,咖啡好飲,環境勁靚,想坐自閉位又得,望街外又得,對open kitchen都得!
經過長沙灣,見到一間新開咖啡店試業中,環境勁靚

星期六想chill 下,行到好攰就入左去

要再回購

• Mocha